De fleste ved, at en knivsliber skal kunne slibe knive, men der stopper de flestes viden også. Baseret på ekspertviden fra Reliableknife.com og Webstaurantstore.com guider vi derfor her til, hvad du skal se efter, når du vælger din nye knivsliber:
Alle knive bliver sløve
Eksperterne starter med at understrege, at alle knive med tiden bliver sløve. Det sker ved vedvarende skæring af forskellige typer af fødevarer, som ved hvert brug slider på skæret. Selv knive af professionelle standarder vil blive sløve, og det vil gøre det sværere og mere besværligt både at foretage lige udskæringer, men også bare normal hakning og skæring.
Eksperterne uddyber, at det ikke kun handler om slitage – underlaget, som man skærer ud på, påvirker også skarpheden. Undgå derfor at skære fødevarer ud på underlag af glas og marmor eller bordpladen. Vælg i stedet et skærebræt af enten træ eller plastik.
Typer af knivslibere
Der findes forskellige måder at slibe en kniv på. Man kan enten benytte sig af en manuel metode som en slibestang eller en slibesten, eller en elektrisk knivsliber.
Med slibestangen og slibestenen er teknik meget vigtigt, og man skal helst vide, hvad man laver. Går man meget op i madlavning og knivene, er det essentielt, at man får slebet dem i den rette vinkel. Ellers får man ikke et godt skær i kødet.
Med en elektrisk variant derimod skal man ikke gøre så meget selv. De kan være lidt svære at finde ud af at anvende korrekt (eksperterne anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i brugsanvisningen inden start), men når man mestrer brugen, så er man næsten sikker på et godt og meget professionelt resultat. De fleste modeller kommer med 2 eller 3 niveauer for slibning, og det betyder, at knivene både bliver slebet, finpudset og poleret til det ypperste.
Pris
En god elektrisk knivsliber behøver ikke koste mange penge, men eksperterne vurderer, at god kvalitet inden for denne niche alligevel ofte koster en del.
Som nævnt hænger pris og kvalitet ikke altid sammen – her kan du med fordel læse eksperternes vurderinger af de forskellige varianter. Du kan finde links til alle undersøgelser, vi har brugt, nederst i artiklen.
Niveauer / indstillinger
De fleste elektriske knivslibere kommer som nævnt med 2 eller 3 indstillinger, også kaldet niveauer eller faser. Det betyder, at modellen vil tage sig af kniven på flere måder ved først at slibe den, derefter at finpudse slibningen og til sidst polere den. Dermed får kniven en komplet behandling, som resulterer i en helt skarp kniv, der bliver ved med at være skarp længe.
Europæiske eller asiatiske knive
Der er forskel på vinklingen af europæiske (plus amerikanske) knive og deres asiatiske modstykker. Det betyder, at man ofte ikke vil kunne slibe begge typer knive på en europæisk knivsliber (nogle kan dog begge).
Har du udelukkende europæiske knive i dit køkken, behøver du derfor ikke bruge penge på en variant, der kan begge dele. Har du redskaber fra det asiatiske køkken, vil det dog være nødvendigt med en sådan type.
Støj
Man kan ikke undgå, at en elektrisk knivsliber larmer, og den kan larme en del. Nogle er designet til at være mere støjsvage end andre, men det er en smagssag, om det generer en. Hav in mente at der kun tager nogle minutter at slibe en kniv, så støjen vil ikke være vedvarende.
Brugervenlighed
De fleste elektriske knivslibere er meget simple at bruge med kun få knapper, men eksperterne understreger, at man altid skal læse manualen først. Den giver nemlig vigtig information om, hvordan man korrekt foretager slibningen.
Første skridt var at købe en elektrisk knivsliber – nu skal du også anvende den. Baseret på ekspertviden fra Lifewithkitchen.com og TheBestElectricKnifeSharpener guider vi her til, hvordan maskinen skal benyttes:
- Trin 1: Placér kniven i blad-åbningen. Sørg for at trykke kniven helt ned.
- Trin 2: Lad kniven glide igennem åbningen. Vinklen skal være 20 grader på de fleste knive, men på en elektrisk knivsliber behøver du ikke selv bakse med det. Den vil automatisk vælge den rette vinkel.
- Trin 3: Giv den anden side af kniven samme behandling.
- Trin 4: Gentag processen om nødvendigt. Nogle gange er det nødvendigt med 5-6 gange igennem maskinen.
- Trin 5: Giv kniven en blid vask og aftørring.
Husk altid at afprøve om kniven passer i åbningen, inden slibningen begynder. Mange modeller vil desuden kunne håndtere både takkede brødknive og flade kokkeknive.
Efter slibningen kan du tjekke, om kniven er blevet skarp nok på flere metoder: Enten tag et stykke papir eller en tomat og skær forsigtigt – der skal ikke presses. Skærer den igennem, er den skarp nok.
Kniven er et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Jydske Vestkysten, The Huffington Post og Gearpatrol.com guider her til, hvordan du bedst passer på disse køkkenværktøjer:
Drop opvaskemaskinen: Kom aldrig din dyrebare kniv i opvaskemaskinen. Den er alt for hård ved både blad og skæft. Er skæftet lavet af træ, kan det revne i maskinen.
Kun til fødevarer: Brug udelukkende kniven til mad – ikke til for eksempel anden emballage i køkkenet. Det gør den sløv før tid, og den kan også tage skade.
Korrekt opbevaring: Læg aldrig kniven løst i en skuffe sammen med andre redskaber. Den konstante roden rundt vil ramme bladet. Den mest optimale opbevaring vil være i en æske eller ved magnet-ophæng på væggen. Drop også knivblokken.
Lad den ikke ligge: Vask kniven af med det samme, så den ikke roder rundt nede i vasken eller på tallerkenen. Det samme gælder for aftørringen.
Det rigtige skærebræt: Som nævnt tidligere vil kniven tage skade af at foretage udskæringer på køkkenbordet, glas eller marmor. Anvend altid et skærebræt af træ eller plastik og lad vær med at skrabe de hakkede fødevarer på brættet ned i gryden med kniven.
Olie: En dråbe mineralolie på bladet kan være med til at forlænge skarpheden og undgå rust og patina.
Hvad siger eksperterne om Chef’s Choice Diamond Hone 120?
The-gadgeteer testede Hone 120, da der var brug for en hurtig og let slibning af sløve knive. Eksperterne vurderede, at den var legende let at bruge, for den kommer kun med en enkelt knap til strømmen. Du skal altså ikke gøre meget selv – dog anbefales det, at du læser manualen først.
Efter at have læst manualen leverer produktet et skarpt og tilfredsstillende resultat, noteres det, og det fremhæves yderligere, at man næsten ikke kan gøre det forkert. Man bliver i stedet sikret en slibning uden ujævnheder. Det påpeges dog, at maskinen er noget dyr, men for køkkenentusiasten er det klart pengene værd.
Chef’s Choice Diamond Hone 120 er også blevet testet af fiskemagasinet Fishingworld, der mest har fokus på skarpe knive i forhold til at filetere fisk.
Uanset om man skærer i fisk eller kød, så forklarer eksperterne, at helt skarpe knive er et must for gode resultater i køkkenet – og også for din egen sikkerhed. Og det er netop det, knivsliberen kan:
Fishingworld.com.au forklarer nemlig, at denne model tilbyder en hurtig og let måde at få helt skarpe knive på. Der findes forskellige niveauer til forskellige skarpheder på knivene, og eksperterne noterer sig, at der opnås gode resultater med alle typer af knive – de helt sløve kræver dog nok lidt ekstra tid.