Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Kap-/geringssav test-guide: Vores vurdering af topmodeller baseret på test og kundebedømmelser

Er du en DIY-entusiast, der elsker at arbejde på hus og have? Så er du sikkert bekendt med udfordringen ved at finde den perfekte kap geringssav – men frygt ikke. Vi har gjort det tunge research-arbejde for dig og præsenterer her 7 gode modeller.

Modellerne er blevet testet og godkendt af eksterne eksperter, og i vores artikel dykker vi ned i hver enkelt model, så du får både ekspertudtalelser samt praktisk viden omkring dem

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

award

Metabo KGS 216 M » 1.849 Kr. hos Dorch & Danola A/S lige nu (samarbejde med Pricerunner)

lavpris model til hobbybrug

Metabo KGS 216 M
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi kan virkelig godt lide Metabo KGS 216 M af tre hovedårsager. For det første har den en integreret laser og arbejdslys, som gør det muligt for os at arbejde præcist og effektivt. Det er virkelig nyttigt til f.eks. gør-det-selv-projekter i huset eller haven. For det andet er den let og udstyret med et praktisk sidehåndtag, så du nemt kan transportere den rundt. Endelig har den en kraftig motor på 1.500 watt, som kører med imponerende 5.000 omdrejninger i minuttet.

Dog mangler den avancerede funktioner som støvopsamling, hvilket kan være en ulempe. Men generelt er Metabo kendt for deres kvalitet, og det afspejles også i de positive anmeldelser fra forbrugerne. Selvom vi ikke personligt har testet KGS 216 M, mener vi stadig, at den med en vurdering på 4,7/5 stjerner er en god og prisvenlig løsning til hobbyfolk og gør-det-selv-projekter.

Fordele

 • pros Indbygget laser og arbejdslys til præcist og effektivt arbejde
 • pros Letvægtsmodel udstyret med sidegreb som gør den nem at transportere
 • pros Kraftig motor med høj rotationshastighed
 • pros Positive forbrugeranmeldelser
 • pros Høj værdi for pengene

Ulemper

 • cons Mangler avancerede funktioner som feks støvopsamling

Specifikationer

 • Klingediameter: 216 mm
 • Vægt: 14 kg
 • Motoreffekt: 1500 W
 • Hastighed: 5000 rpm
 • Dimensioner: 34 x 47,5 x 76 cm

Metabo KGS 216 M har både indbygget laser og arbejdslys, så der kan arbejdes præcist og effektivt. Der er dertil bæregreb i siden, og da maskinen vejer det samme som Dewalt DW777, er den velegnet til transport. Motoren er på 1.500 Watt og kører med 5000 omdrejninger i minuttet. Savklingen er på 216 mm og udstyret med 40 tænder.


Mere om Metabo KGS 216 M

Kvaliteten af Metabos forskellige maskiner og redskaber placerer sig generelt i toppen af testresultaterne, ligesom forbrugernes egne udtalelser generelt er positive.

Der er ikke specifikt foretaget en test af KGS 216 M, men 70 tilfredse købere giver den en samlet bedømmelse på 4,7/5 stjerner på Amazon. Det er især byggekvaliteten, den store præcision og gode pris, der roses. Vi vurderer derfor, at maskinen er en god lavprismodel, hvilket gør den til at oplagt valg til hobbyværkstedet og hyggeprojekter i haven eller huset.

Gå til den billigste forhandler
award

Dewalt DWS778 » 3.997 Kr. hos CombiShop lige nu (samarbejde med Pricerunner)

topscorende geringssav

Dewalt DWS778
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi kan virkelig godt lide Dewalt DWS778 på grund af dens førsteklasses ydeevne og alsidighed. Med en imponerende skærekapacitet på 85 x 305 mm ved 90 grader og 45 x 215 mm ved 45 grader, er den velegnet til både professionelle og gør-det-selv-entusiaster. Klingen med en diameter på 250 mm og 40 tænder sikrer præcise snit, og med en hastighed på 4.300 RPM er den også utrolig effektiv.

En anden fordel ved Dewalt DWS778 er dens letvægtsdesign. Med kun 17,2 kg er den en af de lettere muligheder på markedet. Vi er også glade for det kompakte design med indvendige glidestænger og den solide byggekvalitet, der sikrer lang holdbarhed.
Selvom DWS778 ikke har en gravefunktion eller blød start, er dens robusthed og holdbarhed imponerende – og derfor kan vi varmt anbefale Dewalt DWS778.

Den er hurtig og præcis i klingens justering, har høj skærekapacitet og kan klare forskellige materialer. Et pålideligt valg til alle skærebehov, uanset om det er professionelle projekter eller hjemmebrug.

Fordele

 • pros Kompakt design med interne glidestænger
 • pros Godt bygget
 • pros Glidende design

Ulemper

 • cons Uden gravningsfunktion og soft start

Specifikationer

 • Klingediameter: 250 mm
 • Vægt: 17,2 kg
 • Hastighed: 4300 rpm
 • Dimension: 46,5 x 39 x 61,5 cm
 • Motoreffekt: 1800 W

Dewalt DWS778 er en klassisk kap- og geringssav både til professionelle og til hjemmebrug. Skærekapaciteten er god og ligger på 85 x 305 mm ved 90 grader, mens den på 45 grader er 45 x 215 mm. Der monteret en savklinge på 250 mm i diameter med 40 tænder.

Dewalts maskine kører med 4.300 omdrejninger i minuttet og har en samlet vægt på 17,2 kg, så den hører til blandt de lettere modeller.


Mere om Dewalt DWS778

DWS778 vurderes af Gør Det Selv til at være robust og i et holdbart design. Udtrækket med teleskoprør får dertil ros for at virke, som det skal, ligesom saveegenskaberne er gode.

Gå til den billigste forhandler
award

Makita LS1018L kap geringssav » 5.203 Kr. hos Homeshop.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

Robust og alsidig geringssav

Makita LS1018L kap geringssav
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi har undersøgt Makita LS1018L, og vi er imponerede over dens robusthed og alsidighed. Med en høj skærekapacitet på 91 x 310 mm ved 90 grader og 91 x 220 mm ved 45 grader henvender den sig til både professionelle og mere almindelige brugere. Vi værdsætter den generøse klinge med en diameter på 260 mm og 40 tænder, der kører med 4.300 RPM, hvilket sikrer effektive og præcise snit. Desuden er vi glade for det effektive arbejdslys, den store skærekapacitet og softstart-funktionen.

Dog kunne vi godt ønske os, at den havde flere funktioner for at sikre en endnu bedre brugeroplevelse. På trods af dette anbefaler vi stadig Makita LS1018L som et førsteklasses valg til både professionelle og hjemmebrugere. Vi er sikre på, at du vil finde denne sav let at bruge og værdsætte dens pålidelighed og alsidighed.

Fordele

 • pros Effektiv arbejdslampe
 • pros Stor skærekapacitet
 • pros Soft start
 • pros Forskellige praktiske funktioner

Ulemper

 • cons Højere prisklasse

Makita LS 1018 L henvender sig både til professionelle og gør-det-selv personer. Den har en høj skærekapacitet på 91 x 310 mm ved 90 grader, samt 91 x 220 mm på 45 grader. Den store savklinge måler 260 mm i diameter og har 40 tænder, som kører med 4.300 omdrejninger i minuttet.


Mere om Makita LS1018L kap geringssav

Testpanelet hos Gør Det Selv skriver følgende om Makitas model: “som skabt til den lille byggeplads”. Den er både robust og præcis, og så er det smart, at klingen kan tippes mod begge sider. Saven klarer sig generelt godt i testen, hvor de fremhæver, at funktionerne, betjeningen og ergonomien er helt i top. Alt i alt er det en oplagt geringssav til både professionelt brug samt hjemmebrug, hvilket også bekræftes af positive anmeldelser fra købere hos bl.a. Amazon.

Gå til den billigste forhandler
award

Metabo Kgs 18 LTX 216 Solo » 3.799 Kr. hos Netbyggemarked lige nu (samarbejde med Pricerunner)

ledningsfri kap-/geringssav med LED-lys

Metabo Kgs 18 LTX 216 Solo
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi sammenlignede flere batteridrevne geringssave og fandt ud af, at Metabo Kgs 18 LTX 216 Solo er et rigtig godt valg til krævende opgaver. Vi bemærkede, at denne model skiller sig ud fra de andre, da den har både LED-lys og lasermarkør, mens de andre modeller kun har lasermarkør. Ved at have LED-lys får du ikke kun bedre synlighed under skærearbejdet, men det øger også sikkerheden. Dette er især nyttigt, når du skærer træ i garagen eller på værkstedet. Vi sætter stor pris på den hurtige opladning og brugervenligheden ved denne kvalitetssav. Derudover er den effektive interne spånudsugning med til at sikre rene snit.

Bemærk dog, at batteriet skal købes separat – men hvis du alligevel leder efter en professionel kap-/geringssav til komplicerede og krævende opgaver derhjemme, så vil vi varmt anbefale Metabo Kgs 18 LTX 216 Solo. Vi er sikre på, at du vil blive tilfreds med både kvaliteten og funktionaliteten.

Fordele

 • pros Hurtig opladning
 • pros Brugervenlig betjening
 • pros Konstruktion af høj kvalitet
 • pros Effektiv intern chipudtrækning

Ulemper

 • cons Batteriet skal købes separat

Specifikationer

 • Motoreffekt: 18 V
 • Hastighed: 4200 rpm
 • Vægt: 13,6 kg

Hvor andre kapsave på markedet kun har en lasermarkør, får du både markør og LED lys med Metabo Kgs 18. Arbejdslyset kan have stor betydning for din effektivitet og din sikkerhed, når du skærer træ i garagen eller i værkstedet.


Mere om Metabo Kgs 18 LTX 216 Solo

Arbejder du med stort træ, skal du vælge en savmaskine, som kan udvides med træk. Du kan let trække begge sider af aluminiumsfundamentet ud, så den står stabilt på arbejdsbordet.

Saven er en letvægtsmodel, der kan transporteres med kun én hånd. Maskinen er ledningsfri og fungerer via batteri. Der er desuden indvendig spånudsugning, så du ikke får luftvejsgener, når du skærer indenfor. Der er både tragt og spånsæk, så du kan udskifte beholderen efter behov.

Savmaskinen leveres uden batteri og oplader.

Gå til den billigste forhandler
award

Bosch Professional GCM 12 kap geringssav » 7.495 Kr. hos Dorch & Danola A/S lige nu (samarbejde med Pricerunner)

Professionel kvalitet og funktionalitet

Bosch Professional GCM 12 kap geringssav
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.3 /5

star4.6 /5

close

Fordele

 • pros Topscorer i kap-/geringssav test
 • pros Fin pris
 • pros Høj effekt
 • pros Vendbar
 • pros Brugervenlig

Ulemper

 • cons Høj pris

Specifikationer

 • Klingediameter: 305 mm
 • Vægt: 32,1 kg
 • Indgangseffekt: 2000 W
 • Udgangseffekt: ?
 • Hastighed: 4000 rpm
 • Dimensioner: 67 x 110 x 74 cm
 • Støvpose *
 • Miter-kapacitet *
 • Geringkapacitet: 52 - 60 °

Bosch Professional GCM 12 er blevet testet af tre hold eksperter, der inkluderer værktøjsmagasinerne Protoolreviews.com og Toolnerds.com samt sav-magasinet Mitersawreviews.biz. Alle eksperterne er meget imponerede og uddeler flotte anmeldelser.


Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch Professional GCM 12

Kap-/geringssav vendbar model

Hvis du leder efter den bedste kap-/geringssav med udtræk til den mest favorable pris, vil Bosch Professional GCM 12 være det oplagte valg. Varianten har en rigtig fin pris, især når du tager Bosch-kvaliteten i betragtning.

Produktet er meget solidt og holdbart, og du vil få en sav, der er velfungerende til såvel professionelle som handymanden derhjemme. Materialerne er meget stærke, og du vil som en bonus få en kap-/geringssav vendbar type. Det betyder, at du vil kunne lave den om til en bordsav. I praksis vil du derfor kunne vende apparatet, så det kan save nedefra og op.

Som endnu et plus kommer enheden med integreret udsugning, så den klarer selv at fjerne skadelige partikler, støv og savsmuld – supersmart for dit helbred såvel som rengøringsbyrden.

Høj kraft

Leder du ligeledes efter en maskine, der virkelig kan håndtere hårde opgaver, vil Bosch Professional GCM 12 kunne leve op til dine forventninger. Den kører på strøm og har en stærk effekt på 2000 watt. Det er meget, og du vil let kunne klare selv krævende skæreopgaver.

Modellen har en skivediameter på 305 millimeter og gering venstre på 53 grader og gering højre på 60 grader. Venstre konisk ligger på 47 grader, og det samme gælder for højre.

Som en bonus er produktet meget let at anvende, da brugervenligheden er høj. Så hvis du er nybegynder, vil du nemt kunne komme i gang.

Alt i alt er Bosch Professional GCM 12 en pris- og brugervenlig variant, der er vendbar og stærk.

Gå til den billigste forhandler
award

Makita LS1018 kap-/geringssav » 3.712 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

Præcise skæringer med det samme

Makita LS1018 kap-/geringssav
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review5 /5

star4.2 /5

close

Fordele

 • pros Topscorer i kap-/geringssav test
 • pros Professionel kvalitet
 • pros Fokus på præcision
 • pros Fin pris
 • pros Med dobbelt udtræk og laser

Ulemper

 • cons Ikke super tung

Specifikationer

 • Indgangseffekt: 1430 W
 • Udgangseffekt: ?
 • Klingediameter: 260 mm
 • Vægt: 19,9 kg
 • Hastighed: 4300 rpm
 • Dimensioner: 53,6 x 63,3 x 82,5 cm
 • Støvpose *
 • Miter-kapacitet *
 • Geringkapacitet: 45 °

Makita LS1018 er blevet testet af hele tre hold eksperter. Eksperterne tæller håndværkermagasinet Finewoodworking.com, værktøjsmagasinet Thepowertoolwebsite.com og sav-magasinet Mitersawreviews.biz, og alle er meget begejstrede.


Anmeldelse: Produktanalyse af Makita LS1018

Thepowertoolwebsite.com fremhæver i deres kap-/geringssav test en lang række fordele ved modellen – blandt andet at vægten er let, samt at saven er yderst præcis og glider let igennem alle materialer. Som en bonus er den meget alsidig, og den kan håndtere mange forskellige opgaver. Den er velegnet til alle typer af forbrugere, uanset om du er professionel eller nybegynder, og endnu en fordel er prisen, som ligger i den lavere ende. Eksperterne savner dog en laser, og så er støvopsamlingen ikke helt i top, men de opsummerer deres oplevelse med ordene ”This is a high quality, highly rated sliding compound miter, built with the professional user in mind”.

Mitresawreviews.biz giver en høj score på flere parametre i deres kap-/geringssav test såsom brugervenlighed, holdbarhed, værdi for pengene og skæringskvalitet. De er især begejstrede for den høje præcision, de mange skarpe funktioner, og hvor let det er at transportere saven. Derfor lyder deres konklusion: ”Makita LS1018 packs precision, cut capacity, and trusted reliability into a compact and extremely portable package.”

Finewoodworking.com er enige med de øvrige eksperter, og de tilføjer, at saven er helt uforlignelig, når det kommer til at håndtere store stykker træ. Den har også et yderst komfortabelt greb, som du kan anvende, uanset om du er højre- eller venstrehåndet.

Til den professionelle

Makita LS1018 vil være den bedste kap-/geringssav til den forbruger, der leder efter et professionelt stykke værktøj. Modellen er produceret af det kendte mærke Makita, og den er stilet mod den professionelle håndværker, der har brug for kraftfulde og pålidelige værktøjer.

Varianten vil selvfølgelig også kunne blive anvendt af den mere gængse handymand derhjemme, der bare går meget op i sit værktøj.

Produktet kører på strøm og kommer med en fin effekt på 1430 watt. Derfor vil du være i stand til at udføre vanskeligere opgaver uden problemer.

Præcision er et af nøgleområderne for apparatet, for du vil kunne foretage helt præcise snit – både på en enkelt liste eller på en lang række brædder, der har brug for helt samme snit.

Dobbelt udtræk

Her er som et plus tale om en kap-/geringssav med udtræk, og udtrækket er endda dobbelt. Det sikrer en større nøjagtighed og giver en pladsbesparende effekt.

Skivediameteren ligger på 300 millimeter, og gering venstre ligger på 47 grader, mens gering højre er på 60 grader.

Makita LS1018 kommer som en fin bonus med laser, hvilket bidrager til den høje præcision, og der er en blød opstart-funktion. Du vil let kunne skære i smig, da den tosidede hældning har snit til begge sider.

Modellen har en lav pris, som gør den tilgængelig for mange typer af forbrugere, og så er vægten på 19,9 kilo, hvilket er lavt for typen.

Alt i alt en prisvenlig maskine, der er skabt til professionelt brug med laser og dobbelt udtræk.

Gå til den billigste forhandler

Einhell TH-MS 2112 kap-/geringssav » 779 Kr. hos Frishop.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

Det billigste valg

Einhell TH-MS 2112 kap-/geringssav
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Fordele

 • pros Topscorer i kap-/geringssav test
 • pros Meget prisvenlig
 • pros Med alle de nødvendige funktioner
 • pros Let og kompakt
 • pros Med egen udsugning af støv og savsmuld

Einhell TH-MS 2112 hører både til eksperternes og brugernes favoritter. Modellen modtager 4,5 ud af 5 stjerner i gennemsnit i brugeranmeldelser hos Amazon, mens den får en topscore på 8,4 ud af 10 stjerner hos værktøjsforhandleren Justoffbase.co.uk.

Justoffbase.co.uk er i deres kap-/geringssav test meget imponerede over produktet, og de fremhæver en lang række fordele. Det inkluderer blandt andet en savklinge i meget høj kvalitet med en tilsvarende høj skærehastighed. Eksperter er også glade for den effektive støvopsamling og mulighed for vinkeljustering, og som en bonus er apparatet meget let at transportere. Endelig er det muligt at skære igennem mange forskellige materialer uden problemer – det gælder alt fra træ og plastik til laminerede plader. Det eneste minus er, at modellen kan være lidt svær at samle.

I deres konklusion skriver eksperterne, at saven er: ”Great for professionals and homeowners. What you get here is a powerful tool that achieves cuts with the precision you want”.


Anmeldelse: Produktanalyse af Einhell TH-MS 2112

Det prisvenlige valg – ideel til nybegynderen

Einhell TH-MS 2112 kommer med rigtig mange fordele, men prisen er klart den største. I sammenligning med konkurrenterne er prisen utrolig lav, så det vil ikke gøre så ondt på økonomien at investere i modellen her.

Produktet kommer i et flot rødt design, og som en stor bonus er kroppen vedligeholdelsesfri. Den er meget kompakt i udformningen, og vægten er umådelig lille på kun lidt over 6 kilo. Derfor vil det være let at tage den med, og manøvrerbarheden vil være høj.

Varianten vil være fordelagtig til nybegynderen, der ikke har så meget erfaring på sav-området – ikke kun på grund af pris og vægt, men også på grund af den intuitive brug og den høje brugervenlighed.

Der er fine vinklingsmuligheder med 45 grader til både højre og venstre. Du indstiller vinklen manuelt.

Med støvudsugning

Selv om Einhell TH-MS 2112 er billig og enkel, er kvaliteten stadig høj. Du får et robust produkt og en kap-/geringssav med udtræk. Det vil give dig en højere præcision, når du skærer i træ.

Effekten ligger på 1600 watt, hvilket er nok til at klare selv hårdere opgaver.

Maskinen har en høj hastighed med en tomgangseffekt på maksimum 5000 rpm, og så kommer den med egen støvudsugning. Det er rigtig smart, for det gør, at saven selv fjerner støv, savsmuld og andre partikler, når du arbejder indendørs. Så slipper du for at få dem ned i lungerne og genere luftvejene.

Alt i alt er Einhell TH-MS 2112 den bedste kap-/geringssav til prisen, og den er ideel til dig, der leder efter høj brugervenlighed, lav vægt og enkle, men effektive funktioner.

Gå til den billigste forhandler

Begyndertips: Kap-/geringssav introduktion for begyndere

En kap-hvad-for-noget? Navnet kap geringssav lyder mærkeligt, og savtypen er da også kendt under andre navne og stavemetoder som kapgeringssav, kap-/geringssav og kapsav.

Kært barn har mange navne, men bag det mærkværdige navn gemmer der sig et særdeles alsidigt og effektivt stykke værktøj, som den moderne handymand ikke kan undvære i hus- og haveprojekterne.

Baseret på ekspertviden fra Goerdetselv.dk og Silvan.dk går vi i øjenhøjde med nybegynderen og forklarer alt det basale.

Hvad kan jeg bruge en kap geringssav til?

En kap geringssav kan give et helt præcist snit, som du ikke vil kunne gøre efter med håndsaven. Hvis præcision er vigtigt i dit byggearbejde, er en kap geringssav essentiel og uundværlig. Du kan med fordel anvende den til at afkorte lægter, save vinkelret, tilpasse fodlister og save i smig (skrå snit).

Eksperterne forklarer, at du vil kunne bruge en kap geringssav til mange typer af opgaver, men den vil især være ideel til tre ting.

 • Større byggeri: Ved større byggeri, hvor du kommer til at skære mange stykker ens træ eller andre materialer, er enheden ideel. Det er den, fordi den er præcis og hurtig.
 • Fine snit/listesnit: Hvis du skal save meget tynde stykker træ – for eksempel lister – er kap geringssaven fordelagtig, fordi den kan levere en høj præcision til selv små opgaver.
 • Jern og aluminium: De fleste vil anvende maskinen til at skære i træ. Men med den rigtige klinge kan den også skære præcise snit i både jern og aluminium.

Hvilke typer er der?

Kap geringssaven kommer i flere versioner og typer, og de hænger sammen med prisen.

 • Kap-/geringssav med udtræk: De fleste varianter kommer med udtræk. Udtrækket betyder, at du vil kunne skære i større stykker træ, og du vil få et lille og funktionelt arbejdsbord. Prisen vil ligge i mellemklassen.
 • Kap-/geringssav uden udtræk: Enhederne uden udtræk er bedst egnet til mindre opgaver såsom listeskæring eller andre små træopgaver. De fleste modeller vil stadig kunne skære lodrette og skrå snit. Det skrå snit hedder i fagsprog ”smig”. Prisen vil ligge i den prisvenlige ende af skalaen.
 • Professionel kap-/geringssav: Endelig er der den professionelle version, der er fordelagtig til helt store trædimensioner. De er gerne mere kraftfulde og holder længere. Til gengæld er de dyrere.

Hvilke elementer har en kap geringssav?

En kap geringssav består af flere elementer, der til sammen danner helheden. De vigtigste, du bør kende, er:

 • Udtræk: Har du en kap geringssav med udtræk, er udtrækket det element, du kan køre frem eller tilbage afhængig af opgavens størrelse. Udtrækket kører ofte på to rør kaldet en ”to-delt slæde”.
 • Drejning: Saven skal kunne dreje gnidningsfrit for at kunne save i forskellige vinkler.
 • Tvinge: En god model bør have en tvinge til at spænde træet fast med.
 • Lys: Nogle varianter kommer med en belysning, så du bedre kan se, hvad du laver.
 • Skala: Her kan du aflæse savens skalaer for en præcis skæring.
 • Klinge: Det varierer, hvilke klinger din maskine vil komme med. Ofte medfølger kun en grovklinge til træskæring. Det kan være en fordel at købe ekstra klinger til for eksempel skæringer i metal eller plast.
 • Anlæg: Et såkaldt anlæg kan være en fordel, da træet så vil ligge mere stabilt, når du arbejder med det.
 • Støvopsamler: Nogle – ikke alle – modeller kommer med en støvopsamler, der indfanger det støv, træet afgiver, når du saver i det. Det kan være en smart funktion, der både tænker på dit helbred og rengøringen.

Hvordan bruger jeg en kap geringssav?

Det er utrolig let at anvende produktet til skæringerne. Du skal starte med at dreje klingen, så du får den vinkel, du ønsker. Så vælger du start, trykker håndtaget ned og fører klingen frem. Så sker skæringerne.

Inden du går i gang, bør du undersøge, om den er indstillet rigtigt fra producentens side. Læg en bredere liste op til den lodrette skinne og vælg 90 grader. Herefter bør du måle vinklen efter ved at vinkelmåle det skårede stykke træ. Er den ikke vinkelret, skal du justere saven. Det gør du ved at flytte anslaget i forhold til din vinkelmåler.

Inden start skal du også spænde saven fast, så den ikke flytter sig under arbejdet.

Guide: Sådan vælger du den rette kap-/geringssav

Der er mange typer af kap geringssave på markedet. Vi har i afsnittet ovenfor været inde på nogle af de elementer, som de forskellige varianter besidder, og hvad de kan. Her guider vi til, hvad du ellers skal holde øje med, når du skal vælge din bedste kap-/geringssav.

Guiden er baseret på ekspertviden fra værktøjs- og gør-det-selv magasinet Protoolreviews.com.

Bordsav versus kap geringssav

Eksperterne forklarer, at en bordsav ikke kan erstatte en kap geringssav og omvendt. Men har du en bordsav allerede, vil en kap geringssav være en virkelig god tilføjelse. Er du semi-professionel eller går meget op i dine handymand-opgave, er der ingen vej uden om den type sav. Du vil kunne få meget præcise skæringer – og oven i købet i adskillige vinkler – som en normal sav ikke vil kunne levere.

Læg mærke til at du i nogle tilfælde vil kunne få en kap-/geringssav vendbar type. Den type vil du i tillæg kunne anvende som bordsav, der kan save den modsatte vej.

Udtræk

De fleste modeller kommer i dag med udtræk. Udtræk er næsten uundværligt, for det giver dig en bedre præcision, en højere sikkerhed samt bedre arbejdsforhold.

Vinkling

En kap geringssavs mest fremtrædende rolle er at kunne skære træ eller andre materialer i vinkler. De forskellige varianter kan save i forskellige grader. Standarden vil ligge omkring 45 grader – de dyrere maskiner vil kunne klare større vinkler.

Præcision

Præcisionen er altafgørende for det endelige resultat. Du kan endda sige, at præcision i samspil med vinkling er savens største force, og derfor skal den være helt i orden.

I forhold til præcision vil en laser-funktion, som markerer det ønskede snit, være en god funktion. Det giver en højere præcision, men ikke alle modeller kommer med en laser. Laseren vil være derfor være en førsteklassesfunktion.

Dit produkt bør også have indbyggede fastgørelses-elementer, så træet ligger helt fast. Det bidrager tillige til præcisionen.

Effekt

Se også gerne efter effekt. Effekten siger noget om, hvor kraftfuld enheden er, og hvor vanskelige opgaver du vil kunne klare.

Maskinerne i artiklen her kører på strøm, men det vil også være muligt at finde trådløse og batteridrevne versioner. De vil dog ofte ikke være lige så kraftfulde som de ledningsdrevne.

Savklinge

Du kan få savklinger i forskellige diametre. En større diameter giver mulighed for et længere snit og derfor også en større kapacitet. Overvej tillige antallet af tænder – jo flere tænder, jo finere et snit får du.

Du vil kunne få savklinger til forskellige typer af materialer. En kap geringssav er som udgangspunkt skabt til at skære i træ, men med specialklinger vil du kunne skære i for eksempel plast eller metal.

Belysning

Belysning er en anden smart funktioner, der kan gøre en stor forskel for præcisionen. Med belysning vil du kunne få et større overblik, bedre vilkår for at skære helt lige, og du vil kunne arbejde i dårlige lysforhold.

Sikkerhed

Sikkerhed er altafgørende, når du arbejder med værktøj – og især typer med fremhævede skærende blade. Nogle modeller kommer med et sikkerhedsværn til klingen, og med et sådant vil du være godt beskyttet.

Du skal altid huske at teste bremsen af, før du rigtig begynder – den skal gerne stoppe helt inden for et par sekunder efter, at du har trykket på stop.

Eksperterne skriver, at en armlås tillige vil være smart. En armlås immobiliserer klingens op og ned-bevægelser og indlejrer det i bordets bladkanal. Armlåsen bidrager både til sikkerheden og kompaktheden.

Et anlæg eller et helt stativ vil gøre underværker for dine skæringer. Det holder først og fremmest saven stabilt fast, hvilket minimerer vibrationer, men det gør det også lettere at bearbejde større trædimensioner.

Eksperterne anbefaler tillige, at du altid bærer sikkerhedsudstyr, når du opererer en kap geringssav. Som minimum bør du bære øjenbeskyttelse og meget gerne ørebeskyttelse. Arbejder du et sted uden en støvopsuger, er det en god ide at bære en form for maske. Nogle apparater kommer med egen støvopsuger.

Støvopsug

Save til udendørs brug kommer sjældent med elementer, der vil kunne fjerne savsmuld og støv fra skæringen. I stedet vil det blot lægge sig på jorden. Det kan gå udendørs, men ikke indendørs. Skal du save indendørs i for eksempel værkstedet, garagen eller skuret, bør din sav have et støvopsug.

Et støvopsug suger støvet og savsmulden op, men det er ikke kun af æstetiske grunde. Det er i høj grad af helbredsmæssige og sikkerhedsmæssige grunde. De mange partikler kommer ned i dine luftveje, hvis de ikke bliver opfanget, og her kan de skabe ravage og bidrage til alvorlige lungesygdomme over tid.

Savsmuld og støv skaber ligeledes en meget glat overflade, når det lægger sig, og det kan i sig selv skabe farlige situationer. Derfor bør du altid sørge for at have støvopsug til din indendørs træ- eller metalbearbejdning.

Størrelse

Modellerne varierer rigtig meget i størrelse og vægt. Den tungeste i vores kap-/geringssav test artikel vejer omkring 5 gange så meget som den letteste. Der er fordele og ulemper ved begge typer – de tunge står utrolig godt fast med en høj sikkerhed, mens de lette er nemmere at manøvrere og flytte på.

Viden: Få mest ud af din kap geringssav med et godt land

Har du fået investeret i den bedste kap-/geringssav, vil du få mest ud af den med et stærkt land. Et land er et arbejdselement, du kan lægge dine brædder på, når du gerne vil forkorte dem. Du kan lave et land let selv, og du skal blot sætte 2×3 brædder sammen, som du placerer på hver side af saven, når du arbejder.

Du kan finde en trin-for-trin guide hos eksperterne fra XL-byg.dk, der her forklarer, hvordan du nemt selv kan fabrikere dit eget land til arbejdet.

Test og anmeldelser af kap-/geringssave anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

Finewoodworking.com

Finewoodworking.com er et amerikansk håndværker- og træbearbejdningsmagasin, hvor du kan finde ekspert-råd inden for al slags træarbejde. Her er der masser af tips, guides, videoer, artikler, billeder og tests af forskellige typer af værktøj. Eksperterne har her set nærmere på modellen Makita LS1018. Læs mere om testen hos Finewoodworking.com.

Justoffbase.co.uk

Justoffbase.co.uk er en britisk værktøjsforhandler, der sælger produkter til professionelle såvel som den gængse husejer. Eksperterne herfra udfører også egne tests af maskinerne, og her gælder det en test af modellen Einhell TH-MS 2112. Du kan læse testen i sin helhed hos Justoffbase.co.uk.

Kappsaege-tests.de

Kappsaege-tests.de er et specialiseret tysk sav-magasin, der guider forbrugerne til at finde den rigtige kap geringssav. Derfor tester de løbende forskellige varianter og skriver en anmeldelse. Her gælder det en test af Metabo 254 M. Du kan nærstudere testen hos Kappsaege-tests.de.

Mitersawreviews.biz

Mitersawreviews.biz er et specialmagasin med fokus på kap geringssave. Her har eksperterne testet en lang række forskellige save, så læserne kan foretage de bedste valg – baseret på eksperternes vurderinger. Her gælder det en test af modellerne Bosch Professional GCM 12 og Makita LS1018:

Læs mere om testen af Bosch Professional GCM 12 hos Mitersawreviews.biz.

Læs mere om testen af Makita LS1018 hos Mitersawreviews.biz.

Mitresawzone.com

Mitresawzone.com er et specialiseret testmagasin af kap geringssave. Via det meget smalle område er der fuldt fokus på den type produkt, og det er udelukkende eksperter inden for området, der foretager testene. Her har eksperterne testet flere af artiklens maskiner:

Læs mere om testen af DeWALT DWS780 hos Mitresawzone.com.

Læs mere om testen af Metabo 254 M hos Mitresawzone.com.

Læs mere om testen af DeWALT DWS777 hos Mitresawzone.com.

Protoolreviews.com

Protoolreviews.com er et større værktøjsmagasin med knap 15 år på bagen, der leverer produkttests og nyheder inden for industrien til læserne. Testene spænder bredt inden for værktøjsfeltet, og her har eksperterne testet modellerne DeWALT DWS780 og Bosch Professional GCM 12:

Læs hele testen af DeWALT DWS780 hos Protoolreviews.com.

Læs hele testen af Bosch Professional GCM 12 hos Protoolreviews.com.

Thepowertoolwebsite.com

Thepowertoolwebsite.com er et større værktøjsmagasin målrettet mod den mere gængse handymand eller nybegynderen inden for området. Eksperterne råder læserne med artikler, projekter, guides, tips med mere samt tests af værktøj. Her drejer det sig om en test af modellen Makita LS1018. Læs hele testen i fuld længde hos Thepowertoolwebsite.com.

Toolnerds.com

Toolnerds.com er et værktøjsmagasin, der hjælper læserne med at vælge de bedste værktøjer og redskaber inden for gør-det-selv-verdenen. Derfor udfører eksperterne omfattende tests af diverse produkter, så læserne ved, om de skal investere i maskinen eller ej. Her har eksperterne set nærmere på modellen Bosch Professional GCM 12. Du kan læse testen i sin helhed hos Toolnerds.com.

Andre relevante tests og artikler

Vi har i vores kap-/geringssav test artikel set nærmere på 6 af de bedste modeller på markedet.

Hvis du har en generel interesse i gør-det-selv projekter eller bare selv har evnerne til at bygge og vedligeholde hus og have, kan det være, at du har brug for andre redskaber, værktøjer eller maskiner.

Vi har skrevet en række andre test-artikler, som du kan finde inspiration i:

Det gælder for eksempel vores test-artikel om Boremaskiner og skruemaskiner, hvor vi præsenterer dig for de mest velfungerende maskiner til bore- og skrueopgaver.

Er det mere haven, der trækker lørdag formiddag, så har du brug for redskaber til at holde orden på det grønne græstæppe. En af de vigtigste maskiner er græsslåmaskinen, og der er flere typer at vælge imellem. Leder du efter en traditionel version, kan du med fordel læse mere i vores Græsslåmaskine test-artikel, hvor du kan få inspiration til at vælge den enhed, der passer til dine behov. Har du højere græs eller har brug for kantklip, kan en græstrimmer være et godt supplement. Læs for eksempel her vores Makita græstrimmer test-artikel, hvor du kan finde mere viden om de bedste varianter.

Nogle forbrugere foretrækker helt at slippe for at slå græsset manuelt og bruge tiden på andre og mere spændende haveprojekter. Derfor investerer de i en robotplæneklipper. Er du nysgerrig efter at finde ud af, hvorvidt robotten er noget for dig, kan du læse vores Robotplæneklipper test-artikel. Her kan du se eksperternes favoritter og blive guidet til at foretage det bedste valg.

Har du en have med mange træer og buske, vil en kompostkværn næsten være uundværlig. Kompostkværne kommer i mange former og størrelser, og i vores Kompostkværn test-artikel har vi udvalgt de mest toneangivende inden for feltet.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en international markedsplads for handel, hvor du kan finde alt fra film og musik til haveredskaber, bøger, tøj, smykker og køkkenredskaber. Hos Amazon kan køberne efterlade bedømmelser af de varer, de har købt, og bedømmelserne kan komme andre potentielle købere til gode.

Læs mere om hvad brugerne mener om Einhell TH-MS 2112 hos Amazon.de.

Læs mere om hvad brugerne mener om DeWALT DWS777 hos Amazon.co.uk.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme