Lær at stå på paddleboard med os – Se vores store paddleboard guide

SENESTE ÆNDRING: april 16, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

Vil du gerne drøne gennem vandet, mens bølgerne skvulper, eller vil du gerne glide roligt gennem søen og opleve roen og være ét med naturen? I begge tilfælde bør du læse vores paddleboard guide og se, om SUP-boardet er noget for dig.

Et paddleboard – også kaldet et SUP board – er et bræt, der via arm- eller padlebevægelser skubber dig frem gennem vandet. Her er tale om en glimrende motionsform.

I vores paddleboard guide finder du den information, du har brug for, for at lære alt om SUP-boards. Med guiden bliver du klar til selv at kaste sig ud i dine første paddleboard-eventyr på landets strande, åer, havne eller søer.

Finder du ud af, at paddleboards er noget for dig, så kan du med fordel læse vores bedste paddleboard test-artikel. Her vil du få overblikket over markedets bedste modeller ifølge eksperterne, så du kan finde den model, der passer bedst til dine behov.

Hvordan står jeg på paddleboard?

Når du har besluttet dig for at prøve at lære at stå på paddleboard, så skal du i gang. Måske er det endda første gang, du står med et SUP board i hænderne. I denne paddleboard guide vejleder vi til, hvordan du bedst gør, når du skal lære at stå på dit bræt:

  • Start på landjorden: Når du første gang skal prøve dit bræt, kan det være en fordel at starte på landjorden som paddleboard begynder. Læg produktet ned på jorden og start med at lægge dig på knæ for at mærke brættet under dig. Herefter kan du prøve at stille dig op. Du vil sikkert opdage, at det kan være noget svært at holde balancen, men det kommer med erfaringen. Begynd blot med at lære at stå stille, før du tager det med ud i vandet.
  • På knæ eller stående: Du kan bruge dit paddleboard på to måder – du kan enten padle med armene, mens du sidder på knæ, eller du kan padle med en åre, mens du står ret op. I starten kan det være en fordel at begynde på knæene, for i den stilling er det nemmere at holde balancen.
  • Første gang i vandet: Du søsætter brættet ved at tage det med ud i vandet, og bær det gerne her i det centrale håndtag. Læg åren på brættet og hop op på det. Start med at komme op på knæene på midten af brættet, før du forsøger at rejse dig op. Når du rejser dig op, skal du tage en fod ad gangen.
  • Placering på brættet: Placer dine fødder parallelt i hofteafstand, mens du holder tæerne lige og fødderne så langt ude mod kanten som muligt. Det giver dig den bedste balance, når du skal lære at stå på SUP board.
  • Lær at svømme: Før du overhovedet overvejer at prøve et SUP-board, skal du kunne svømme. Og du skal huske redningsvesten, som er lovpligtig.

10 tips til at lære at stå på paddleboard

Når du er kommet op på brættet, skal du lære at stå på det. Her får du nogle gode tips til, hvordan du bedst lærer at mestre paddleboard-kunsten. Herefter guider vi til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge et bræt.

  • Den rigtige vej

Det kan være overraskende svært umiddelbart at se hvilken vej, varianten skal vende. Som en tommelfingerregel kan du vurdere det ud fra finnens placering. Finnen skal være placeret i enden og ikke i fronten.

  • Blød opstart

Start altid med at lære brættet at kende i rolige vandomgivelser. Det kan for eksempel være på en stille sø. Når du er blevet fortrolig med boardet og følelsen af at stå på modellen, kan du begive dig ud i større bølger som for eksempel på åbent hav.

  • Den rette position

Mange paddleboard begyndere kommer til at stå foroverbøjede, når de padler. Det bedste er dog at stå ret op, da det øger stabiliteten og mindsker chancen for at falde i vandet. Når du blot kigger ned, forringer du også stabiliteten. Hold gerne blikket mod horisonten, når du padler, for det øger balancen.

  • Tjek vindforholdene på forhånd

Inden du skal ud at padle, bør du undersøge vinden og vindforholdene. Vinden har en kraftig indflydelse på dit paddleboard, og kraftig vind vil gøre det svært at manøvrere og styre retningen. Er du paddleboard begynder, bør du starte med at prøve, når vinden er svag.

  • Start med et bredt bræt

Som ny i faget bør du vælge et bredt og velafbalanceret paddleboard. Det giver dig en bedre balance. Du kan vælge et bræt til mere fart (som ofte er længere og smallere), når du er blevet fortrolig med teknikkerne og kunsten at holde balancen. En bredde omkring 85 centimeter ligger til den brede side, mens du også kan få smalle modeller på omkring 60-65 centimeter.

  • Den rigtige åre

Når du står op på dit SUP board, er det åren/padlen, der skal sikre dig fremdrift. Vær sikker på at have den rette længde på åren, så du undgår at skulle bukke dig forover. Når du bukker dig forover, kan du lettere miste balancen. Åren er rigtig vigtig, når du vælger udstyr. Ofte er padlerne fremstillet i aluminium, men vil du gerne have en lettere og stivere åre, kan du vælge en i carbon. Husk også at vende åren den rigtige vej i vandet – det kan være sværere, end det umiddelbart lyder.

  • Brug altid sikkerheds-snoren

Sikkerhedslinen binder dig fast til dit bræt, men snoren er dog så lang, at den ikke påvirker dine bevægelser. Snoren gør, at du ikke risikerer, at brættet flyder væk, hvis du falder i vandet. I ekstreme tilfælde kan linen endda redde dit liv.

  • Pas på de andre vandsports-udøvere

Hold gerne en stor afstand til andre vandsports-udøvere. Med en kort afstand kan du risikere at støde ind i andre, og du kan også blive påvirket af de bølger, som deres aktiviteter sætter i gang.

  • Den rigtige faldteknik

Alle nybegyndere falder i starten, så derfor er din faldteknik vigtig. Prøv at falde væk fra brættet, for så minimerer du risikoen for at slå dig på brættet. Har du sikkerhedslinen på, behøver du heller ikke frygte at miste boardet af syne.

  • Lær de rigtige teknikker

Du får mest succes, hvis du lærer de rigtige teknikker. Start gerne i en SUP-skole på et begynderhold, hvor en instruktør kan vise dig, hvordan du bedst gør. Det ser let ud at paddleboarde, men teknikkerne kan være lidt svære at lære at mestre – især at få den rigtige vinkel og hældning på åren og hvilke muskelgrupper, der bør udføre arbejdet. Det er nemlig coremusklerne og overkroppen og ikke armene, der bør gøre det tungeste arbejde. Der er SUP-skoler overalt i landet – især ved feriestederne og omkring områder med meget vandsportsaktivitet.

Råd til valg af paddleboard

Når du skal vælge et paddleboard, er der nogle ting, du skal skrive dig bag øret, så du kommer hjem med den model, der passer bedst til dig, dine præferencer og dit niveau. Her har vi samlet de mest væsentlige parametre:

Type – oppusteligt bræt eller hard board

Du kan både få varianterne som hard boards og oppustelige paddleboards. I langt de fleste tilfælde vil den oppustelige type være det bedste valg, for de er typisk billigere plus lettere at transportere, håndtere og opbevare. 

Husk på at et bræt kan være op mod 4 meter langt, og kan du ikke lukke luften ud, kan det være rigtig svært at have med at gøre.

Er du grøn eller garvet? Hvad skal du bruge brættet til?

Er du nybegynder, eller er du allerede gammel i gårde? Og er du til fart og tempo eller til afslapning og rolige ture?

Nogle produkter er skabt til det ene og andre til det andet. 

De enheder, der er skabt til fart og tempo, er ofte noget dyrere, og så vil de typisk være længere i de fysiske mål – op mod de førnævnte 4 meter. De er også smallere, hvilket betyder, at der vil være en mindre plads at stå på. Det stiller større krav til din balance, og du skal kunne mestre teknikkerne først. De smalle modeller er gerne omkring de 60-65 centimer, hvor de brede er omkring 85 centimeter.

Er du paddleboard nybegynder, bør du ikke vælge et bræt, der er smalt og langt.

SUP-brætterne, der er skabt til de roligere ture og til nybegynderne – måske også til yoga eller meditation – er ofte lidt billigere. Den øgede bredde giver mere plads, hvilket gør stabiliteten og balancen bedre.

Maksimum belastning

Alle modeller kommer med en maksimumbelastning. Det er den vægt, der maksimalt kan være på brættet, før det kan tage skade, og luften bliver for presset. Den varierer utrolig meget fra bræt til bræt og kan snildt ligge mellem 90 og 150 kilo.

Her spiller din egen vægt den største rolle, men tænk også over, om du ønsker at tage proviant med på turen. Mange produkter kommer med en net-konstruktion på selve brættet, som fungerer som en slags opbevaring. Her kan du for eksempel placere ekstra tøj eller mad og drikke.

På nogle enheder er det faktisk også muligt at tage en anden person med – for eksempel et barn. Hvis du ønsker det, skal du gå efter en variant med en høj maksimal vægtbelastning.

Stabilitet og stivhed

Det kræver balance og stabilitet at kunne stå på et paddleboard. Som nybegynder vil du derfor have brug for mere stabilitet i din model. 

Overvej også stivheden i konstruktionen, for det er den, der bidrager til farten og til brættets placering i vandet. En høj stivhed giver bedre muligheder for at få fart og tempo, og som en bonus vil den maksimale vægtbelastning også være højere, når der er en stærk stivhed.

Finne

Finnen påvirker navigationen, og der medfølger som regel en finne med alle køb. Nogle finner er skabt til fart, mens andre er mere gængse og allround.

Åre

Åren – eller padlen – skal du bruge til at skabe fremdrift. Ofte er åren med i prisen som en del af udstyrspakken. Som nævnt tidligere er åren meget vigtig for din oplevelse, og en god åre er robust men med en lav vægt, og den skal kunne tjene det formål, du har med aktiviteten. Du kan både få årer til fart og tempo og til mere rolig aktivitet.

Pumpe og transport

De oppustelige paddleboards kræver luft for at kunne flyde. Der følger ofte en håndpumpe med i dit køb af bræt. Du kan puste brættet op, når du skal bruge det og lukke luften ud igen, når du er færdig. Så bliver transporten meget nemmere.

I nogle tilfælde kan du tilkøbe en elektrisk pumpe i stedet, så du slipper for det manuelle arbejde.

Design og opbevaring

Paddleboards kommer i mange forskellige designs, former og farver. Det er en smagssag, hvilken stil du foretrækker. Designet kan dog påvirke brugsmulighederne – for eksempel hvis det kommer med en integreret opbevaringsmulighed.

Mange brætter har som før nævnt foran et snøresystem, hvor en række snore danner et ”net”. Du kan anvende nettet som opbevaringssted, og det er smart, hvis du gerne vil ud på længere ture og have oppakning med.

Sikkerhed

Sikkerhed er et meget vigtigt parameter, og du kan højne sikkerheden på mange måder. 

Du kan for eksempel vælge en model med et skridsikkert underlag, der gør, at du vil stå bedre fast. Det er rigtig smart – især hvis du ikke er så øvet endnu.

Nogle produkter er skabt til at være mere sikre i selve konstruktionen, så for eksempel luftfordelingen bliver bedre. Du bør tillige have et reparationssæt og en sikkerhedsline ombord, men det følger ofte med i købet.

Sidst men ikke mindst, så skal du altid huske paddleboard redningsvest-loven, som foreskriver, at det er lovpligtigt at bære redningsvest eller svømmevest, når du SUP’er.

Ombygningsmulighed til kajak

Nogle varianter kommer med en anordning, som gør det muligt at omdanne dem til en kajak. Her kan du placere et sæde, så du kan sidde ned og padle. Det er særligt smart, hvis du er vandsports-entusiast og gerne vil have mest muligt ud af dit køb.

Regler for paddleboards

Det kan være fristende bare at kaste sig ud i bølgen blå med dit nye SUP-board, men der er nogle regler for paddleboards, du skal kende og overholde, før du prøver kræfter med denne vandsports-aktivitet. Du skal nemlig være opmærksom på følgende:

  • Paddleboard redningsvest-regler: SUP boards blev i 2017 omfattet af bekendtgørelsen om redningsveste i mindre fartøjer. Det betyder for dig, at det er lovpligtigt at bære redningsvest eller svømmevest, når du SUP’er. Det kan medføre en bøde, hvis du ikke overholder denne paddleboard redningsvest-lov. Derudover er det på et personligt plan en rigtig god ide at bære redningsvest eller svømmevest. Vandsport kan være farligt – især i svære vejrforhold – og derfor kan vesten være med til at redde liv.
  • Regler for, hvor du må paddleboarde: Du må stort set padle overalt i Danmark, så længe der ikke er tale om privat strand, privat sø eller andet privat område. Der kan dog også gælde særlige regler i havne. I Danmark har vi over 7000 kilometer kyststrækning, så der er rigtig meget plads at boltre sig på. De færreste personer bor mere end 40 minutters kørsel fra vandet, så Danmark er klart et paradis for vandsport som paddleboarding.

Hvor kan jeg padle henne – gode steder at stå på SUP-board i Danmark

Som nævnt er der over 7000 kilometers kyststrækning i Danmark, så der er rigtig mange muligheder for at finde et godt sted til din SUP-aktivitet. Når du vil finde et sted til dit bræt, vil strandene selvfølgelig være et godt bud, men vær opmærksom på, at der kun sjældent er stille vindforhold ved kysterne. Er du garvet, vil det selvfølgelig bare være en spændende udfordring, men det kan være svært som nybegynder.

Derudover har vi i Danmark en lang række søer og åer, hvor der også er fordelagtigt at SUP’e. Ofte er her langt mere rolige vandforhold, hvilket kan gøre det lettere for især paddleboard begyndere at stå på brættet. Er du til åer, kan du med fordel prøve kræfter med Gudenåen, der er et rigtig godt sted at stå på SUP-board.

Der er gode SUP-muligheder i havnene i de store byer som for eksempel København, Århus og Fredericia, og i det hele taget har mange af de større byer SUP-muligheder. Det gælder især også ved feriestederne. Her er blandt andet Løkken et godt bud.

Leder du efter det bedste sted til bølgesurfing, skal du tage til Klitmøller i Thy. Det er ikke for ingenting, at området er blevet døbt ”Cold Hawaii”, da det ”kolde Hawaii” i det nordlige Jylland har fantastiske bølger, der næsten kan måle sig med dem fra surfer-paradiset på Hawaii. Læg dog mærke til, at der her stilles store krav til dine SUP-kundskaber, så det er ikke stedet for begyndere.

Mange anvender også paddleboardet som en del af yoga-, meditations- eller mindfulness-træning, og du kan finde hold til denne træningsform flere steder i landet. Når du befinder dig på et SUP-board i vandet, vil du bogstaveligt talt være ét med naturen, hvilket fremmer følelsen af ro og velvære.

FAQ

Kan jeg nemt lære at stå på paddleboard?
Det afhænger af din balance, styrke og stabilitet, om det er let at lære at stå på paddleboard. Alle vil dog kunne lære at stå på paddleboard, men vejledning i starten vil være en god ide. Her kan du prøve nogle af landets SUP-skoler med instruktion.
Kan jeg stå på paddleboard, hvor jeg vil?
Der er regler for paddleboards og også for, hvor du må anvende det henne. Langt de fleste steder i Danmark kan du stå på paddleboard, men der kan være private områder såsom søer, strande og havne, hvor der gælder andre regler.
Skal jeg bruge redningsvest på paddleboard?
Paddleboard redningsvest-reglerne foreskriver, at det er lovpligtigt i forhold til dansk lov at bære redningsvest eller svømmevest, når du står på paddleboard. Overtræder du paddleboard reglerne, kan du risikere at få en bøde. Desuden kan redningsvesten redde liv, så du bør altid bære den på vandet.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme