Hvad er PFAS? Guide til at forstå kemien bag non-stick pander

SENESTE ÆNDRING: april 16, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS), der almindeligvis er klassificeret som fluorholdige kemikalier, er formentlig bedst kendt fra non-stick køkkenudstyr. I senere år har forskning vist, at kemikalierne er forbundet med en række sundhedsproblemer. Som følge heraf er der en stigende interesse i at begrænse og forbyde brugen af PFAS.

Vi bruger alle køkkengrej i vores dagligdag, og non-stick belægninger på stegepander og gryder forhindrer, at maden brænder på og sætter sig fast. Dog kan belægningen indeholde PFAS stoffer, hvilket er grunden til, at du skal være opmærksom på, hvor kemikalierne typisk findes, så du kan undgå dem.

Hvad er PFAS?

I 1946 introducerede DuPont for første gang køkkengrej med teflonbelægning. I dag omfatter gruppen af fluorholdige kemikalier, der stammer fra teflon, tusindvis af non-stick, smudsafvisende og vandtætte forbindelser, der kaldes PFAS, der eksempelvis bruges til at forhindre, at mad klæber sig fast til emballage eller kogegrej. Derudover bruges kemikalierne til at gøre tøj og tæpper modstandsdygtige over for pletter og samtidig også til at effektivisere brandslukningsskum.

PFAS molekyler består af en kæde af forbundne kulstof- og fluoratomer, som potentielt er giftige, og da kulstof-fluor-bindingen er en af de stærkeste, er det svært at nedbryde. Forbindelsen er kendt under mange navne, f.eks. fluorstoffer, perfluorerede stoffer, PFC’er, fluorcarboner, PFOA, PFOS, PTFE, teflon og gore-tex. Kemikalierne er et problem, fordi de:

  • Ikke nedbrydes i naturen
  • Kan sive gennem jorden og forurene grundvandet
  • Ophobes (bioakkumuleres) i fisk og dyr

Non-stick-belægninger og PFAS?

Non-stick stegepander og gryder kan indeholde PFAS stoffer i deres belægning. Selv om PFAS effektivt afviser vand og olie, er det potentielt sundhedsskadeligt, og derfor fraråder forskere brugen af fluorholdige stoffer. Der er mistanke om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende bivirkninger forbundet med PFOA og PFOS, som er grunden til, at begge stoffer er forbudte i mange hverdags produkter.

Dog mangler vi for andre fluorstoffer stadig viden. Har du derfor en stegepande med PFAS, er der ingen grund til at smide den ud. Til gengæld kan det være en god idé at vælge en stegepande uden de nævnte kemikalier, når du skal købe en ny.

Beslutter du dig for at købe en ny non-stick stegepande, undgår du fluorholdige kemikalier ved at kigge efter følgende:

  • PFC-fri
  • PFAS-fri
  • Uden fluorholdige stoffer
  • Fluorcarbonfri

Hvordan undgår du PFAS?

Da PFAS stoffer findes i mange dagligdagsprodukter, herunder kogegrej og tøj, skal du sørge for at følge producentens anvisninger.

Her får du 6 tips og tricks, der kan hjælpe dig med at undgå PFAS i dit køkkengrej:

  • Brug rustfrit stål
  • Brug non-stick stegepander uden PFAS
  • Pas på med temperaturen, når du bruger dine non-stick pander
  • Udskift gryder og pander med ridser i belægningen
  • Undgå syreholdige fødevarer i aluminiumsgryder
  • Vask nyt køkkengrej før du bruger det

Hvis du har stegepander eller gryder med non stick, så skal du være opmærksom på, hvordan du vedligeholder dine stegepander.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme