Keramisk komfur test-oversigt – Find de bedste keramiske komfurer

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: februar 16, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Keramisk komfur test-oversigt – Find de bedste keramiske komfurer

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de bedste keramiske komfurer på markedet. Vi har udvalgt modeller i forskellige prisklasser, så der er noget for ethvert budget.

Vi har gennemgået de testvindere der ligger offentligt tilgængeligt. Desuden har vi medtaget en række keramiske komfurer, som ikke har været testet, men som er blandt de bedste sælgende i Danmark

Sidst i artiklen kan du finde en kort guide til fejlfinding og udbedring af typiske problemer, der kan opstå ved keramiske komfurer, og vi berører også ganske kort reglerne omkring installation af komfuret.

Denne artikel indeholder:

  • Gennemgang af forskellige anmelderroste keramiske komfurer
  • Liste over ting du bør overveje før du køber ny ovn og komfur
  • Ting du bør vide om energimærket
  • Guide til installationen af keramiske komfurer

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Keramisk komfur test-oversigt 2024 – De bedste keramiske komfurer

I nedenstående sektion finder du en oversigt over gode keramiske komfurer. Vi har bådet samlet testvindere, og modeller som får gode bedømmelser af brugerne. Vi håber denne guide vil hjælpe dig med at vælge det keramiske komfur, der passer bedst til dine behov.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 4 bedste keramiske komfurer i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Electrolux EKC6051BOW - bedste keramisk komfur ifølge råd & rön

Dagens bedste priser og tilbud på Electrolux EKC6051BOW:

Fordele

  • 4 kogeplader
  • Høj sikkerhed
  • Energiklasse A
  • Ovnvolumen på 72 liter

Ulemper

  • Intet stegetermometer
  • Ingen skærm

Da den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön testede en række keramiske komfurer, løb Electrolux EKC6051BOW med titlen ”Bedst i test”. Modellen leverede en solid præstation på alle områder, og udmærkede sig blandt andet ved et lavt støjniveau. Rent prismæssigt befinder dette komfur sig i mellemklassen, men vurderes af svenskerne som værende betydeligt bedre end langt dyrere modeller.

Med Electrolux EKC6051BOW får du et helt klassisk komfur i hvidt design og med traditionelle drejeknapper, som sikrer nem og problemfri betjening. Særlig bemærkelsesværdigt er modellens store ovnrum, som med hele 72 liter ligger over normalen og i øvrigt er det største i vores genngang. Der er med andre ord tale om et ideelt valg til den store familie eller til dig, der bare gerne vil have lidt ekstra plads under madlavningen.

Anmeldelse: Produktanalyse af Electrolux EKC6051BOW

Praktisk og sikker udførelse

Ovnlågen i Electrolux EKC6051BOW er udført med hele tre lag glas, og sammen med et aktivt kølesystem sikrer udformningen en kølig front, hvor man ikke kan brænde sig. Ovnlågen er naturligvis også børnesikret. Udblæsningen af den varme luft sker ved bagkanten af ovnen, hvilket minimerer risikoen for kontakt med den varme luft. Ved kogepladerne er modellen forsynet med restvarmeindikatorer, så du nemt kan se, hvilke kogezoner der eventuelt stadig har restvarme. På dette komfur fortager restvarmen sig hurtigt i forhold til mange andre modeller.

Modellen er med energimærke D og både bradepande, to bageplader og en rist følger med komfuret. Den indbyggede magasinskuffe sørger for praktisk opbevaring til det tilbehør, der ikke er i brug. Der medfølger desuden ledning, som er udført med dansk trebenet stik. Ovnen har en rengøringsvenlig konstruktion i form af en aftagelig glasplade på lågens inderside.

Scandomestic SK 803-1 - populært keramisk komfur med høj brugertilfredshed

Dagens bedste priser og tilbud på Scandomestic SK 803-1:

Fordele

  • Energiklasse A
  • Kapacitet på 60 liter
  • Overkommelig pris

Ulemper

  • Ingen selvrensende funktion

Scandomestic SK 803-1 er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld et populært keramisk komfur hos forbrugerne. Modellen har nemlig fået 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk.

Her skriver forbrugerne, at det er et helt perfekt komfur, der er billigt, men godt. Ingen af brugerne finder nogle ulemper ved Scandomestic SK 803-1.

Anmeldelse: Produktanalyse af Scandomestic SK 803-1

Velegnet til et mellemstort hjem

Med Scandomestic SK 803-1 får man et keramisk komfur med fire kogefelter og et ovnrum med en kapacitet på 60 liter. Det gør, at modellen er velegnet til et mellemstort hjem, da madlavningen nemt kan klares til en familie på omkring tre til fire personer.

Det keramiske komfur er ydermere nemt at komme i gang med, da man hverken skal have en gastilslutning eller købe nye gryder, pander m.m. til kogepladen. Scandomestic SK 803-1 er desuden et fritstående komfur, så det kan placeres netop der, hvor det passer bedst ind i ens køkken.

Energi- og rengøringsvenligt keramisk komfur

Scandomestic SK 803-1 er et forholdsvist energivenligt keramisk komfur, der er placeret i energiklasse D. Dette er i den gode ende af skalaen, da det betyder, at modellen ikke forbruger meget energi på et år.

Takket være komfurets glasoverfalde, er det nemt at holde kogepladen ren. Den kan blot aftørres med en fugtig klud, når der er brug for det.

Nem betjening

Scandomestic SK 803-1 er et komfur i et stilrent design, der er nemt at betjene. Der er mulighed for at vælge mellem seks forskellige ovnfunktioner, hvoraf en af disse er varmluft. Herved kan man uden problemer have to bradepander i ovnen på samme tid og opnå et ensartet resultat.

Komfuret betjenes med hjælp fra drejeknapper på fronten. Man skal derfor blot dreje på knapperne for at vælge den funktion eller temperatur, man ønsker. Ved køb af Scandomestic SK 803-1 medfølger der flere tilbehørsdele såsom en bageplade, en bradepande samt en grillrist.

Electrolux EKC6051FOW - højtbedømt keramisk komfur med energibesparelse

Dagens bedste priser og tilbud på Electrolux EKC6051FOW:

Fordele

  • Energi regulator af kogepladerne
  • Indbygget skuffe
  • Børnesikring
  • Easy-to-Clean ovndør

Ulemper

  • Ingen selvrensende funktion

Særdeles rimelig prissætning og et ekstra stort ovnrum på 70 liter er blot nogle af de elementer, som har gjort Electrolux EKC6051FOW til et af de mest solgte keramiske komfurer. På eksempelvis den danske hvidevareportal Whiteaway.com udmærker komfuret sig ved, at anmeldelserne er mange og tilfredsheden høj, med et gennemsnit på 4,3 ud af 5 mulige stjerner. Blandt andet er den smarte ”Hold Varm”-funktion meget populær hos brugerne.

Det mest bemærkelsesværdige ved Electrolux EKC6051FOW er modellens ekstra gode isolering. Det betyder i praksis, at den er mere energirigtig end de fleste og den sparer således 10 % ekstra på strømmen i forhold til de gængse D-energikrav.

Anmeldelse: Produktanalyse af Electrolux EKC6051FOW

Avancerede funktioner og god sikkerhed

Ud over strømbesparelsen fra den ekstra isolering, byder Electrolux EKC6051FOW også på energiregulering af alle kogezoner, som kan justeres meget præcist. Det er blandt andet nyttigt, hvis du ønsker at holde vand i kog, uden det koger over, eller har brug for at have en gryderet til at simre over længere tid. Der er restvarmeindikator på alle kogezoner, som dels gør madlavningen sikrere, men som også giver dig mulighed for at udnytte restvarmen optimalt og dermed udnytte energien bedre.

Ovnlågen er udført med børnesikring, der kan kobles til og fra efter behov. Lågen er desuden udført i tre lag glas, så man ikke brænder sig på ydersiden. Lågen kan i øvrigt skilles fuldstændigt ad uden værktøj, hvis der er behov for ekstra rengøring. Ovnlågen kan også tages helt af, hvilket letter rengøringen af ovnrummet betydeligt. Emaljebelægningen i ovnrummet gør, at den almindelige rengøring generelt er helt problemfri.

Dagens bedste priser og tilbud på Gram EK 3600-90 V:

Fordele

  • Damprengøring
  • Børnesikring
  • Ni ovnfunktioner heriblandt en optøningsfunktion
  • Fire kogefelter
  • Rummelig ovn
  • Energivenligt komfur

Gram EK 3600-90 V er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld blevet testet og anmeldt af forbrugere hos de to danske forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com. Her har brugerne givet komfuret henholdsvis 4,4 ud af 5 stjerner og 4,3 ud af 5 stjerner.

Dette har de blandt andet gjort, da de mener, at komfuret er godt og meget funktionsvenligt.

Samtidigt forklarer de, at komfuret er nemt at bruge. Til gengæld er et par af brugerne mindre vilde med, at Gram EK 3600-90 V er en smule lang tid om at varme op sommetider.

Anmeldelse: Produktanalyse af Gram EK 3600-90 V

Funktionsvenligt og prisvenligt keramisk komfur, ifølge brugerne

Ifølge brugerne hos de to forhandlere WhiteAway.com og Skousen.dk er Gram EK 3600-90 V et ”godt keramisk komfur”, der er ”godt til prisen”. Dette er blandt andet på grund af, at komfuret ”bliver meget hurtigt varmt”, ”har mange funktioner” samt ”er nemt at rengøre”.

Derudover forklarer en anden bruger, at Gram EK 3600-90 V er ”meget nemt at bruge” samt funktionelt.

Varmepladerne er nemlig meget hurtige til at varme op, og der er mulighed for ”at slukke for varmen cirka 5 til 6 minutter, før maden er færdig og tage resten på eftervarmen”. Dette mener brugeren især er en fordel, hvilket andre brugere er enige i.

Keramisk komfur med fire kogefelter og rummelig ovn

Med Gram EK 3600-90 V får man et keramisk komfur med fire kogefelter samt et ovnrum med en kapacitet på 65 liter. Man kan derfor uden problemer tilberede mad til tre til fire personer på samme tid.

Endvidere er Gram EK 3600-90 V forsynet med damprengøring. Det vil sige, at man putter en bradepande med vand ind i ovnen, hvorefter madrester vil løsne sig fra indersiden af ovnen. Man skal derfor ikke selv manuelt i gang med at rense hele ovnen indeni. Komfuret kommer desuden med en kogeplade med en glasoverflade, der er nem at tørre af efter brug.

Samtidigt er Gram EK 3600-90 V et forholdsvist energivenligt keramisk komfur, da det er placeret i energiklasse D. Det vil sige, at komfuret ikke forbruger meget el på et år, hvilket er en fordel for både miljøet og pengepungen.

Multifunktionsovn med flere ovnfunktioner

Gram EK 3600-90 V kommer med en multifunktionsovn med ni forskellige ovnfunktioner. Disse ovnfunktioner inkluderer over-/undervarme, grill, undervarme, turbogrill, eco opvarmning, supergrill, blæser og under-/overvarme samt en optøningsfunktion.

Med optøningsfunktionen er der mulighed for at tage frysevarer ud af fryseren og herefter tilberede dem direkte i ovnen. Ydermere har ovnen en lynopvarmning til 180 grader på blot fem minutter.

Sidst men ikke mindst er Gram EK 3600-90 V udstyret med en børnesikring, så der ikke er mulighed for at åbne ovnens låge, når den er i brug. Er der ikke brug for børnesikringen, kan den aktiveres og deaktiveres efter behov.

Test og anmeldelser af keramiske komfurer anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

Andre relevante tests

Hos Forbrugsguiden.dk har vi også udarbejdet en række andre relevante artikler, som måske kunne have din interesse.

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken type ovn og komfur du bør vælge, så findes der her på siden en lang række guides, hvor du kan finde mere information om netop dette spørgsmål.

Du kan eksempelvis læse en række artikler om de mest populære ovne, hvor vi har samlet testvinderne, baseret på forskellige resultater fra ekspert tests. Du kan eksempelvis læse vores artikel om selvrensende ovne, eller vores pyrolyse ovn guide, hvor vi går i dybden omkring de bedste produkter, samt giver en lang række tips og tricks til hvad du skal overveje, før du køber nyt. Også vores varmluft ovn artikel kunne måske være interessant læsning for dig.

Du kan også læse vores artikel om helt traditionelle ovne, hvor vi har samlet alle de ovne der klarer sig bedst i test, ifølge de forskellige tests vi har analyseret.

Hvis du allerede er klar over hvilken producent du foretrækker, så kan du overveje at læse enten vores Electrolux ovn, Siemens ovn eller Voss ovn artikler. Disse tre producenter klarer sig generelt bedst af alle, når eksperterne fortager test af ovne.

Til sidst bør vores induktionskogeplade guide og vores induktionskomfur guide nævnes, hvor du også finder en oversigt over de bedste modeller på markedet, samt prissammenligning af de forskellige produkter.

Guide: Dette bør du overveje, inden du køber ny ovn

Køb af ethvert apparat til dit køkken er noget, du virkelig ønsker skal ende med at være det helt rigtige. Uanset om du køber en ny ovn, et nyt køleskab, en ny opvaskemaskine eller endda en ny mikrobølgeovn, så ønsker du, at apparatet skal levere lige præcis det, som du vil have ud af det. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad du skal overveje, når du er på udkig efter en ny ovn til dit køkken, så skal du læse med videre her. Vi har nemlig fundet de vigtigste faktorer, som du skal være opmærksom på og overveje, inden du investerer i en ny ovn.

Gas eller el?

Først og fremmest skal du overveje, om du foretrækker en gasovn eller en ovn med el. Dette er meget individuelt, hvorfor det som regel har noget med præferencer at gøre. Desuden afhænger valget også af prisen og tilgængeligheden af gas i dit område.

Overvej også, om du vil have en indbygget ovn, der bliver integreret i dit køkken eller en fritstående model, hvor du eksempelvis har en kogesektion på toppen.

Opvarmningsindstillinger

En anden faktor, som du skal overveje, er selve opvarmningsindstillingerne. Disse kan nemlig variere fra model til model, hvorfor du skal finde ud af, hvad du foretrækker og ønsker i dit køkken.

Ønsker du en ovn med både overvarme og undervarme, eller er dette ligegyldigt for dig? Husk at tjekke dette, inden du køber ovnen, hvis du er interesseret i dette.

Kontrollér også, at ventilatorerne har et varmeelement, der omgiver det, da dette sørger for at fordele varmen jævnt.

Ovnens størrelse

Dette er en af de vigtigste beslutninger. Ønsker du et stort ovnrum eller et mindre ovnrum? Opvarmning af en mindre ovn er mere effektivt til en madret, men hvis du bager meget eller har brug for plads til en kalkun eller en speciel bageplade, så skal du på udkig efter en ovn med en større kapacitet. Der findes ovne med forskellige kapaciteter, hvorfor du skal gøre dig klar over, hvad dine behov er og hvad for noget mad, som du ønsker at lave i ovnen.

Service og dele

Er dette et mærke, der er almindeligt i dit område, eller skal du sende det langt væk for at få de rigtige dele, hvis noget går i stykker i din ovn? Desuden skal du være opmærksom på selve garantiperioden, så du ved, hvor længe du er dækket, hvis noget går i stykker i din ovn, eller hvis du oplever andre problemer med ovnen.

Rengøring

Der er ingen, der elsker at gøre deres ovn ren, da dette kan være et projekt, der ikke altid er ligetil. I dag kan du dog vælge en ovn, der er nemmere at gøre rent end andre ovne på markedet. Hvis du ønsker en rengøringsvenlig ovn, så er det en fordel at være på udkig efter ovne med en delvis selvrensende eller selvrensende funktion. Med disse funktioner bliver madrester, fedt og anden snavs forbrændt ved opvarmning af ovnen.

Når programmet er færdigt med at køre, så skal du blot tørre den resterende aske væk med en klud, og så er ovnen ren igen. Dog er det en fordel, hvis du tjekker, at det er nemt at komme til i ovnen samt at rengøre alle hjørner og afkroge, så du får en ovn, der nemt og hurtigt kan rengøres over det hele – hvis det altså er det, som du ønsker. Der kan også findes ovne uden rengøringsprogrammer.

Timere, ure og andre funktioner

I dag kommer mange ovne med et væld af automatiske indstillinger. Det kan være alt lige fra timere til ure samt andre funktioner. Med en timer-funktion har man mulighed for at lade ovnen fungere lidt ligesom et minut-ur, hvor man kan tilberede maden uden at holde øje med den.

Desuden kommer nogle ovne også med en sikkerhedsfunktion, der vil slukke ovnen efter to timer, hvis du eksempelvis glemmer at slukke for den. Der findes masser af automatiske funktioner i dag, hvorfor du skal finde ud af, om du vil benytte dig af disse eller ej, inden du køber en ny ovn.

Bradepander

Ovne leveres normalt med bradepander. Vær sikker på, at du kan få så mange, som du har brug for.

Sikkerhed og tilgængelighed

Hvis du har små børn, skal du overveje, hvor nemt det ville være for dem at åbne ovnen. Nogle ovne har sikkerhedslås, der sikrer, at man ikke kan åbne lågen, hvis ovnen er tændt.

Desuden er nogle ovnlåger meget varme udefra, så vær forsigtig, når børnene er omkring, hvis ovnen ikke er udstyret med et nedkølingssystem. Det er derfor en fordel, hvis du er opmærksom på, hvad for nogle sikkerhedsfunktioner ovnen har – især hvis du har børn i huset.

Glasvindue

Gram EK6610-90XNogle ovne kommer med et glasvindue, så du kan tjekke maden, mens den bliver tilberedt. Men det kan gøre dem sværere at rengøre, og de kan nogle gange gå i stykker. Der er derfor både fordele og ulemper ved glaslåger, hvorfor du i sidste ende skal vælge det, som du mener passer bedst ind i dit køkken.

Design

Rustfrit stål er både neutralt og tidløst, men kræver lidt mere vedligeholdelse for at holde fingeraftryk væk. Ovne med rustfrit stål har også en tendens til at koste mere. Designet er generelt vigtigt, når du skal vælge en ny ovn, da det skal stå og pryde dit køkken.

I dag kan du finde ovne i forskellige stilarter samt farver, hvorfor du har rig mulighed for at vælge en ovn, der vil passe perfekt sammen med de andre elementer i dit køkken.

 

Tips til rengøring af ovn

Rengøring af din ovn er lidt som at gå til tandlægen. Få af os ser frem til oplevelsen (og nogle af os lader bare helt være med at gøre det), men det er ofte tanken om rengøring, der er værre end selve rengøringen.

Med den rette viden og de grundlæggende værktøjer behøver ovnrensning ikke, at være hverken overvældende eller forfærdeligt. Vi har derfor sørget for at finde en masse gode råd og tips og tricks, der kan gøre det nemmere for dig at komme i gang med rengøringen af din ovn.

Når først du er kommet i gang, har fundet teknikken og ved lige præcis, hvordan du skal rengøre din ovn, så er det slet ikke så svært eller tidskrævende – især hvis du sørger for at rengøre din ovn regelmæssigt, så den ikke bliver alt for beskidt hver eneste gang.

Hvor ofte skal jeg rengøre min ovn?

Der er tre meget tydelige tegn på, at det er tid til at give din ovn en ordentlig omgang.

Det første: ovnens generelle udseende. Har du bemærket fedt eller madrester i ovnens bund? Er døren belagt eller sprøjtet med forskellige former for fedt eller snavs? Så er det som regel tid til en rengøring af din ovn.

Tegn nummer to: ovnens lugt. Når du tænder for din ovn, opstår der så en meget tydelig lugt af et eller andet? Hvis du fanger en lugt af et eller andet, før du overhovedet er begyndt at tilberede din mad i ovnen, så betyder det, at der ligger gamle madrester, fedt og anden snavs i ovnen, hvorfor det er tid til at gøre den rent med det samme.

Det sidste tegn: røg. En ren ovn bør ikke ryge eller dampe særlig meget, så det kan også betyde, at det er tid til en rengøring af ovnen, hvis du oplever dette.

Hvor ofte du bruger din ovn, vil påvirke, hvor ofte du skal rengøre den. For ivrige kokke og bagere, der regelmæssigt gør brug af deres ovn, findes der en generel tommelfingerregel, der siger, at du skal rengøre ovnen en gang hver tredje måned.

Hvis du sjældent bruger din ovn (kun et par gange om måneden), er det tilstrækkeligt at rengøre din ovn en eller to gange om året. Selvfølgelig skal du være opmærksom på ovennævnte tegn, og hvis der opstår noget, skal du ikke holde fast i tommelfingerreglen, bare fordi det ikke er så længe siden, at du gjorde ovnen ren sidste gang.

Hvorfor er en ren ovn vigtig?

Selv om det bestemt ikke er en glamourøs opgave – og det nemt kan være en “ude af øje, ude af sind”-opgave, så sørger en regelmæssig rengøring af din ovn for at forbedre kvaliteten af ​​den mad, du laver i den. Aromaer af enhver fedt eller anden snavs, der sidder fast i din ovn, kan påvirke den mad, som du laver og tilbereder i ovnen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at din ovn altid er ren.

Kan jeg bruge selvrens-funktionen til at rengøre min ovn?

En selvrensende ovn kan være nyttig, hvis du ikke er vild med at bruge tid på at rengøre din ovn. Det kan nemlig være et nyttigt værktøj, hvis – og kun hvis – din ovn er moderat beskidt.

Når du trykker på selvrens-knappen, låses ovnen og kommer op på en meget høj temperatur – helt op til 550 grader. Denne varme hjælper med at smelte og fjerne fedt, madrester og anden snavs. Men hvis du har en ovn, der er fyldt med en masse skidt og snavs på bunden, kan det i nogle tilfælde blot sætte sig fast eller starte en brand i værste tilfælde. Dog er dette kun, hvis din ovn er meget beskidt, og du ikke har rengjort den længe. Hvis du sørger for at gøre brug af selvrens-funktionen regelmæssigt, så vil dette ikke ske.

Det kommer derfor an på hyppigheden af rengøringen, om du skal gøre brug af denne funktion eller ej. Hvis det er mange måneder siden, at du har givet din ovn en rensning, og er den fyldt med mad eller andre tvivlsomme former for snavs, skal du, af hensyn til din egen sikkerhed, rulle dine ærmer op og gøre gerningen selv.

Hvis du beslutter dig for at benytte dig af den selvrensende funktion, skal du først og fremmest fjerne bradepanderne og rense dem selv. Det varierer, hvor lang tid det selvrensende program tager (den eksakte tid kan variere afhængigt af din ovntype), og du bør være hjemme, mens denne funktion er i gang, hvis noget går galt. Når programmet er færdigt, vil du se en form for aske i bunden, som du skal fjerne med en fugtig klud, når ovnen er kølet ned.

Hvilke materialer skal jeg bruge til at rengøre min ovn? 

Hvis du vil i gang med en god omgang rengøring af din ovn, så kan du vælge mellem flere forskellige muligheder, når det kommer til materialer. Vi har listet egnede materialer til rengøring af din ovn nedenfor:

1. Ovnrens fra producenter eller supermarkedet: Dette er den nemmeste og hurtigste proces og fjerner hurtigt store mængder fedt og snavs. Advarsel: Ovnrens kan være et skarpt produkt, så hvis du er følsom over for barske kemikalier eller foretrækker en helt naturlig tilgang, kan du vælge valgmulighed 2 eller 3.

 

2. Bagepulver, vand, eddike og en sprøjteflaske: Denne DIY-metode er god, hvis der er masser af snavs inde i ovnen, og det er noget tid siden, at du har rengjort den. Du skal starte med at lave en form for blanding med bagepulver og vand, hvilket skal sidde i 10-12 timer (eller natten over) i ovnen – så sørg for, at du har god tid til at vente på, at ovnen bliver klar igen.

 

3. Citroner og vand. En anden DIY-mulighed, der tager omkring 1-2 timer, hvilket er et godt og naturligt alternativ til at rengøre din ovn. Det er især en god mulighed, hvis din ovn kun er let snavset og dine bradepander ikke behøver en ordentlig rengøring.

Derudover kan du få brug for følgende ved rengøring af din ovn:

  • Gummirengøringshandsker: Brug ikke engangshandsker. Dette er især vigtigt, hvis du benytter dig af mulighed nummer 1.
  • Evt. Beskyttelsesbriller: For at beskytte øjnene mod skarpe kemikalier, skal du benytte dig af beskyttelsesbriller. Du behøver ikke disse, hvis du vælger enten valgmulighed 2 eller 3.
  • Gamle aviser eller papirhåndklæder: Disse kan du bruge på dit gulv foran ovnen, så der ikke drypper en masse skidt og snavs ned på gulvet.
  • Klud: For at fjerne snavs, når rengøringsmidlet er påført. Du kan få brug for mere end en, hvis din ovn er særligt snavset.
  • Mikrofibersvamp (valgfrit): Nyttigt, hvis der er masser af madrester og skidt i din ovn.

Sådan skal du rengøre du din ovn med rengøringsprodukter

1. Fjern alt fra din ovn: pizzasten, termometer osv.

2. Læg aviser eller papirhåndklæder på gulvet under din ovn.

3. Tag handsker og sikkerhedsbriller på. Sprøjt ovnrensen inde i ovnen på alle sider. Sørg for at produktet dækker både bagsiden, siderne, bunden, toppen, døren, hjørnerne og sprækkerne. Hvis du har en elektrisk ovn, må du ikke sprøjte på varmeelementerne – i stedet skal du blot løfte dem op og spraye nedenunder. Hvis du har en gasovn, må du ikke spraye, hvor gassen kommer igennem. Luk ovnen, når du er færdig.

4. Lad sprayen sidde i den tid, der er angivet på etiketten (de fleste rengøringsmidler skal sidde i ca. 20-30 minutter).

5. Når den passende tid er gået, så tag en fugtig klud, åbn ovnen og tør og skrub alle overflader. Hvis der er ekstra standhaftige pletter, skal du bruge en vådskurepimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til at fjerne alt snavs. Sørg for virkelig at skrubbe ethvert hjørne og enhver sprække, så du ikke efterlader spor af snavs eller madrester.

6. Du er nu færdig med at rengøre din ovn!

Sådan skal du rengøre din ovn med bagepulver og eddike

1. Fjern alt fra din ovn: pizzasten, termometer osv.

2. Læg aviser eller papirhåndklæder på gulvet under din ovn.

3. Tag en lille skål og bland en 1/2 kop eddike med 2 til 3 spiseskefulde vand og et par teskefulde bagepulver. Bland det sammen, indtil du har en blanding, der kan spredes.

4. Tag handsker på og brug fingrene til at sprede blandingen inde i ovnen. Sørg for at det dækker bagsiden, siderne, bunden, toppen, døren, hjørnerne og sprækkerne. Hvis du har en elektrisk ovn, må du ikke sætte blandingen på varmeelementerne. Hvis du har en gasovn, må du ikke sætte blandingen, hvor gassen kommer igennem. Luk ovnen, når du er færdig.

5. Lad blandingen sidde i 10-12 timer eller natten over.

6. I mellemtiden skal du placere bradepander i din køkkenvask (eller badekar, hvis du har ekstra store bradepander). Drys bagepulver på dine bradepander og hæld derefter eddike på. Denne kombination vil skumme. Når skummet er væk, skal du blot putte varmt vand på bradepanderne.

7. Lad bradepanderne være i blød i 10-12 timer eller natten over.

8. Efter 10-12 timer skal du tage dine handsker på igen og tage en fugtig klud, åbne ovnen og skrubbe og tørre alle overflader. Hvis der er ekstra standhaftige pletter, skal du bruge en vådskæringspimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til at fjerne alt snavs.

9. Fjern bradepanderne fra vandet og skrub med en klud, indtil alt fedt og snavs er væk. Brug en pimpsten eller en mikrofibersvamp på eventuelle hårde pletter.

10. Tør ovnen og sæt bradepanderne på plads i ovnen.

11. Du er nu færdig med at rengøre din ovn med bagepulver og eddike!

Sådan skal du rengøre din ovn med citroner

1. Fyld en mellemstor, ovnfast skål med vand. Skær to citroner i halve og læg dem i skålen.

2. Opvarm ovnen til 250 grader.

3. Når du har opvarmet ovnen, skal du sætte skålen ind på en af bradepanderne i ovnen. Lad skålen stå i en time.

4. Efter en time skal du slukke for ovnen, åbne ovnlågen og lade ovnen blive afkølet.

5. Mens ovnen stadig er varm (men kølig nok til, at du trygt kan røre indersiden uden at blive brændt), skal du tage handsker på samt finde en fugtig klud og tørre alle overflader herunder bagsiden, siderne, bunden, toppen, lågen, hjørner og sprækker. Hvis det er nødvendigt, så brug en vådskurepimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til eventuelle ekstra klæbrige pletter. Sørg for at tørre grundigt, så du fjerner alt fedt og snavs.

6. Du er nu færdig med at rengøre din ovn med citroner!

Hvad betyder ovnsymbolerne? 

Er du på udkig efter en ny ovn – eller har du lige købt en ny ovn – men er du ikke helt sikker på, hvad de forskellige ovnsymboler rent faktisk betyder? Er der nogle symboler, som du holder dig helt væk fra, fordi du ikke ved, hvad de betyder eller hvad de skal bruges til? Så skal du læse med videre her.

Vi har nemlig fundet nogle af de mest typiske og almindelige ovnsymboler, som du kan få brug for, når det kommer til din ovn. De forskellige ovnsymboler er nemlig ikke altid helt nemme at tyde, så vi har lavet en hurtig guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at forstå de forskellige symboler.

Symbol nummer 1: Over- og undervarme

De fleste bruger og kender den ovnfunktion, der bliver kaldt for overvarme og undervarme. Men hvis du ikke er helt sikker på, hvordan dette symbol rent faktisk ser ud, så får du det beskrevet her. En streg øverst betyder funktionen overvarme, mens en streg nederst betyder funktionen undervarme.

Der er også mulighed for, at du kan finde horisontale streger (eksempelvis 2 streger i bunden) på nogle ovne, hvilket også betyder undervarme. Dog betyder de 2 streger blot, at der er en form for ekstra varme i ovnens bund ved brug af denne funktion.

Over- og undervarme kan bruges til større portioner, eller hvis du er i gang med at tilberede flere retter på samme tid. Med begge funktioner tændt vil varmen nemlig komme fra to retninger på samme tid, hvilket gør det nemmere at tilberede maden optimalt. Der er også mulighed for blot at benytte sig af overvarme eller undervarme på forskellige tidspunkter, hvilken er oplagt til mindre portioner eller madretter i et fad.

Symbol nummer 2: Varmluft

Varmluft er endnu en af de mest almindelige former for ovnfunktioner, som de fleste husstande gør brug af. Denne funktion ses typisk som værende en form for cirkelsymbol med en vifte inde i midten. Dette er et oplagt symbol, da viften i midten har sit helt eget varmelegeme, der sørger for at sende varm luft ud i ovnrummet. Herefter vil viften sørge for, at den varme luft bliver cirkuleret rundt i hele ovnrummet.

Varmluft er en ideel ovnfunktion, hvis man ønsker at tilberede mad på flere niveauer på samme tid eller lave større portioner på en gang.

Der er også mulighed for at finde det helt samme symbol med en streg over eller under. Hvis du ser sådan et symbol, så betyder det, at ovnen gør brug af varmelegemet i enten bunden eller toppen af ovnen og ikke et varmelegeme, der er placeret bagved selve viften.

Symbol nummer 3: Hurtig opvarmning

Der findes forskellige symboler, når det kommer til funktionen hurtig opvarmning, da dette kan variere afhængig af ovntypen eller mærket. Typisk er symbolet dog en form for pile samt en form for varmesymbol. Med denne funktion bliver ovnens varmelegeme varmet hurtigt op til den specifikke temperatur.

Herefter fortsætter ovnen dog blot med en helt almindelig varme såsom overvarme eller undervarme. Denne funktion er ideel, hvis du har travlt og ønsker, at madlavningen skal gå hurtigt, eller hvis du har noget mad, som du ønsker skal tilberedes ved en høj varme.

Symbol nummer 4: Grill

Grillfunktionen har et symbol, der er en form for grill. Hvis du kigger på en grill, så tænk på denne vendt rundt på hovedet, og så har du det specifikke ovnsymbol. De fleste ovne er nemlig forsynet med et ekstra og meget kraftigt varmelegeme i toppen, der kan give dine madretter en sprød overflade – næsten ligesom en grill.

Hvis symbolet er forsynet med en bredere linje (i zigzag), så betyder det, at hele ovnens top griller, hvorimod hvis symboler er forsynet med en smallere linje, så vil det kun være midten af ovnens varmelegeme, der bliver brugt.

Yderligere kan grillsymboler også have en form for vifteikon, hvilket betyder, at grillfunktionen jævnligt vil blive både tændt og slukket, imens selve viften spreder den varme luft i ovnen.

Grillfunktionen kan bruges til nærmest alle former for mad – især når det kommer til kød.

Symbol nummer 5: Optøning

Optøningsfunktionen skal naturligvis bruges til frostvarer, der skal tøs op. Denne funktion fungerer ved, at ovnens vifte spreder og cirkulerer varm luft ind i ovnrummet. Selve varmelegemet er endnu ikke tændt. Mens ovnens luft ved rumtemperatur har alligevel mulighed for at tø maden op hurtigt.

Symbolet kan kendes ved, at der er en form for stjerne øverst med en dråbe nedenunder. Funktionen kan bruges til, at tø noget kød eller andre former for madvarer op, hvis du har glemt at tage det op i fryseren dagen før eller om morgenen.

Flere forskellige ovnsymboler

Disse er kun et udpluk af de forskellige symboler, som du i dag kan finde på ovnene. Der findes nemlig et væld af forskellige symboler og funktioner, hvorfor det sagtens kan betale sig at tage et kig på instruktionerne og brugervejledningen, hvis man ønsker at lære sin ovn ordentligt at kende.

Typiske problemer med keramiske komfurer

Alle de komfurer vi har gennemgået her i artiklen, er kendetegnede ved god kvalitet og høj driftssikkerhed. Så man vil højst sandsynligvis ikke opleve problemer med produkterne som sådan. Opstår der problemer, skyldes det som regel andre omstændigheder og vi har taget et par af de mest almindelige med her.

Komfuret virker ikke

Hvis der slet ikke er liv i komfuret, eller det måske kun er nogle af kogepladerne der virker, er problemet som regel en sprunget sikring. Et komfur bruger en del strøm. Så derfor hentes strømmen som regel gennem flere sikringer. Hvis en af dem springer eller slår fra, kan du sagtens komme ud for, at det kun er dele af komfuret, der virker. Før du tilkalder service, bør du derfor tjekke den tilhørende sikringsgruppe. Oftest vil det løse problemet, og du sparer dig selv for udgiften til et forgæves servicebesøg.

Kogezonerne varmer ikke tilstrækkeligt

En kogezone på et keramisk komfur vil typisk enten virke optimalt, eller slet ikke (hvis det er defekt). Hvis zonen derfor ikke bliver varm, eller varm nok, taler sandsynligheden for, at noget andet er galt. En klassisk fejl er, at den gryde eller pande, der benyttes, er for stor i forhold til kogezonen. Det ideelle er, at grydens eller pandens bund netop dækker kogezonen. Er kogegrejet større, afgiver kogezonen ikke tilstrækkeligt med varme. Omvendt bør kogegrejet heller ikke være mindre end kogezonen. Så går en stor del af varmen til spilde. Koger maden over, vil den også lettere brænde fast på kogezonen.

Det er også vigtigt, at gryder og pander har en helt plan bund, så varmen overføres optimalt. Står kogegrejet og vipper en smule på kogezonen, overføres varmen ikke særlig godt. Kassér gryder eller pander med ujævne bunde og udskift med nyt. Vær også opmærksom på, at visse typer af moderne pander har aluminiumsbund. Dette er udmærket til svag varme til for eksempel pandekager, hvorimod en stærk varme til regulær stegning bedst opnås med støbejern eller rustfrit stål.

Der kommer skjolder og pletter på kogezonerne

En af de helt store fordele ved de glaskeramiske komfurer er den rengøringsvenlige overflade, som praktisk talt kan holdes helt ren og flot. Derfor er det ekstra irriterende, hvis der med tiden opstår skjolder. Det skyldes dog normalt ikke fejl i selve den glaskeramiske overflade. I stedet fremkommer de typisk, fordi gryder eller pander sættes på en våd eller fugtig kogezone, eller fordi der sidder sæberester fra rengøringen. Som regel kan det renses med lidt knofedt, og fremadrettet forebygges ved at holde kogefladerne helt tørre og rene.Aluminiumsgryder og kogegrej med sandwichbund kan også med tiden afsætte sølvlignende pletter, som kan se ud til at sidde under glasoverfladen. Det er dog ikke tilfældet, og disse pletter kan også fjernes. Det er ikke helt let, men med glaskeramisk rengøringsmiddel, køkkenrulle og knofedt kan du komme pletterne til livs. Der skal dog tages godt fat, og det kan være nødvendigt at bearbejde pletterne i flere omgange.

L’easy har en guide, hvor både disse og flere andre typiske problemstillinger er berørt. Her finder du både tips til glaskeramiske- og andre typer af komfurer.

Installation af komfuret

I dag er der skrappere krav til elinstallationer end førhen, og det er begrænset hvilke installationer du selv må foretage. Er der for eksempel tale om et køleskab med påmonteret stikprop, må du gerne selv slutte det til en stikkontakt. Derimod er det ikke lovligt selv at rode med ledninger i væggen og den slags.

Reglerne er naturligvis til for din og andres sikkerheds, så selv om du måske godt selv kan få tingene til at fungere, er det ikke hensigtsmæssigt. Hvis installationen ikke er lovmæssigt på plads, kan du i princippet straffes med bøde. Hvad værre er dog, at du potentielt udsætter andre for fare, samt at forsikringen ikke dækker, hvis den uautoriserede installation er årsag til brand eller andre skader.

Specifikt for komfurer gælder næsten altid, at de skal tilsluttes af en autoriseret installatør. Derfor er der ofte slet ikke ledning med, når du får et komfur leveret. Er der en ledning med, og er den monteret med et stik, der passer i din installation, må du godt selv installere, men ellers er der ingen vej uden om den autoriserede installatør. Spørg eventuelt sælgeren af komfuret på forhånd, hvis du er i tvivl, eller kontakt din lokale installatør.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme