Keramisk komfur test-oversigt – Find de bedste keramiske komfurer

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

 

I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de bedste keramiske komfurer på markedet. Vi har udvalgt modeller i forskellige prisklasser, så der er noget for ethvert budget.

Vi har gennemgået de testvindere der ligger offentligt tilgængeligt. Desuden har vi medtaget en række keramiske komfurer, som ikke har været testet, men som er blandt de bedste sælgende i Danmark
Sidst i artiklen kan du finde en kort guide til fejlfinding og udbedring af typiske problemer, der kan opstå ved keramiske komfurer, og vi berører også ganske kort reglerne omkring installation af komfuret.

Denne artikel indeholder:
🔸 Gennemgang af forskellige anmelderroste keramiske komfurer
🔸 Liste over ting du bør overveje før du køber ny ovn og komfur
🔸 Ting du bør vide om energimærket
🔸 Guide til installationen af keramiske komfurer

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Keramisk komfur test-oversigt 2021 – De bedste keramiske komfurer

I nedenstående sektion finder du en oversigt over gode keramiske komfurer. Vi har bådet samlet testvindere, og modeller som får gode bedømmelser af brugerne. Vi håber denne guide vil hjælpe dig med at vælge det keramiske komfur, der passer bedst til dine behov.


Electrolux EKC6051BOW

✅ Bedst i test hos Råd & Rön

electrolux-ekc6051bow

.
Da den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön testede en række keramiske komfurer, løb Electrolux EKC6051BOW med titlen ”Bedst i test”. Modellen leverede en solid præstation på alle områder, og udmærkede sig blandt andet ved et lavt støjniveau. Rent prismæssigt befinder dette komfur sig i mellemklassen, men vurderes af svenskerne som værende betydeligt bedre end langt dyrere modeller.

Med Electrolux EKC6051BOW får du et helt klassisk komfur i hvidt design og med traditionelle drejeknapper, som sikrer nem og problemfri betjening. Særlig bemærkelsesværdigt er modellens store ovnrum, som med hele 72 liter ligger over normalen og i øvrigt er det største i vores gennemgang. Der er med andre ord tale om et ideelt valg til den store familie eller til dig, der bare gerne vil have lidt ekstra plads under madlavningen.

Praktisk og sikker udførelse

Ovnlågen i Electrolux EKC6051BOW er udført med hele tre lag glas, og sammen med et aktivt kølesystem sikrer udformningen en kølig front, hvor man ikke kan brænde sig. Ovnlågen er naturligvis også børnesikret. Udblæsningen af den varme luft sker ved bagkanten af ovnen, hvilket minimerer risikoen for kontakt med den varme luft. Ved kogepladerne er modellen forsynet med restvarmeindikatorer, så du nemt kan se, hvilke kogezoner der eventuelt stadig har restvarme. På dette komfur fortager restvarmen sig hurtigt i forhold til mange andre modeller.

Modellen er med energimærke D og både bradepande, to bageplader og en rist følger med komfuret. Den indbyggede magasinskuffe sørger for praktisk opbevaring til det tilbehør, der ikke er i brug. Der medfølger desuden ledning, som er udført med dansk trebenet stik. Ovnen har en rengøringsvenlig konstruktion i form af en aftagelig glasplade på lågens inderside.

Fordele

 • 4 kogeplader
 • Høj sikkerhed
 • Energiklasse A
 • Ovnvolumen på 72 liter
Ulemper

 • Intet stegetermometer
 • Ingen skærm

Udvalgte fordele ved Electrolux EKC6051BOW:
Testvinder i Sverige
Solid ydelse over middel på alle områder
Lavt støjniveau
Klassisk hvidt design med betjeningsvenlige drejeknapper
Tre-lags glas og aktiv køling
Børnesikring og restvarmeindikatorer
Rengøringsvenlig konstruktion med aftagelig glasplade

 


VOSS ELK24320HV – familievenligt, keramisk komfur med stor kapacitet 

✅ 54.5/5 brugeranmeldelse hos Skousenk
✅ 4.5/5 brugeranmeldelse hos Google Shopping
VOSS ELK24320HV

 

VOSS ELK24320HV er ikke blevet vurderet i eksperttests endnu, men forbrugerne hos Skousen.dk og google.dk har anmeldt det keramiske komfur. 

Forbrugerne er glade for komfuret, som de giver en samlet score på 4.5 ud af 5 stjerner. På Skousen.dk giver en bruger komfuret 5 stjerner og skriver ”Dejlig med den store ovn og de størrelses opdelte kogezoner. Super tilfreds”. Generelt er brugerne glade for den rummelige ovn og kogezonerne, som fungerer godt til hverdagsbrug.   

Udvidet kogezone og madlavningstermometer 

Ovnen i det keramiske komfur kan rumme op til 72 liter, og det egner sig derfor til en familie på 3-4 personer. Ovnen er også designet med en katalytisk belægning på indersiden, som sørger for at fjerne det værste snavs og skidt, når ovnen er varmere end 200ᵒ. Det gør det nemmere for dig at holde ovnen ren og pæn. Ovnen er også udstyret med et madlavningstermometer, så du kan måle temperaturen på maden i ovnen. 

Det keramiske komfur fra VOSS er udstyret med en udvidet kogezone. Det er derfor muligt at bruge flere forskellige størrelser af gryder og pander på kogepladen. Det giver en stor fleksibilitet i køkkenet, når du laver mad.  

VOSS ELK24320HV vs. Markedet

Sammenlignet med markedet har det keramiske komfur fra VOSS en stor kapacitet på 72 liter. Det er også den store kapacitet, som bliver fremhævet af brugerne hos skousen.dk og google.dk. Det store ovnrum giver dig mulighed for at lave mad til hele familien eller gæsterne. Du får derfor et populært komfur af god kvalitet til en skarp pris.  

Fordele

 • Energy class A
 • Oven volume: 72 liters 
 • Telescopic extension
 • Frying thermometer
Ulemper

 • Pladsen mellem kogepladerne er lille
 • Komfurets bund kan ikke justeres

Specifikationer ved VOSS ELK24320HV
 Type: Keramisk komfur 
 Kapacitet: 72 liter
 Energiklasse: D
 Energiforbrug/konventionel varme: 0,99 kWh
 Energiforbrug/varmluft: 0,90 kWh
 Antal kogefelter: 4

 


Gorenje EC6151XB

✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler WhiteAway.com

Gorenje EC6151XB

.
Gorenje EC6151XB er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld et populært keramisk komfur hos forbrugerne. Modellen er nemlig blevet testet og anmeldt af brugere hos den danske forhandler WhiteAway.com. 

Her har det keramiske komfur fået 5 ud af 5 stjerner, da brugerne er vilde med, hvordan komfuret fungerer samt ser ud. De forklarer, at det fungerer suverænt, mens det på samme tid er pænt at kigge på. Ingen af brugerne finder nogle deciderede ulemper ved modellen.

Energivenligt keramisk komfur med en rummelig ovn

Ved køb af Gorenje EC6151XB får man et keramisk komfur, der er velegnet til en familie på omkring fire til fem personer. Komfuret har en kogeplade med fire kogefelter med restvarmeindikatorer samt en ovn med en kapacitet på 71 liter.

Ovnen er fremstillet i en oval form, hvilket giver en mere optimal cirkulation af luft. Det gør nemlig, at luften omslutter maden i ovnen fuldstændigt, så den bliver sprød udenpå og saftig indeni.

Der er samtidigt mulighed for at tilberede mad på flere forskellige niveauer i ovnen, da blæseren bag i ovnen sørger for en jævn og hurtig fordeling af varmen.

Derudover er Gorenje EC6151XB forholdsvis energivenlig, da komfuret er placeret i energiklasse D. Det vil sige, at modellen ikke forbruger meget strøm på et år, hvilket ikke mindst er en fordel for pengepungen, men også for miljøet.

Multifunktionsovn, der er nem at betjene

Gorenje EC6151XB kommer med en multifunktionsovn med 11 ovnfunktioner. Disse ovnfunktioner inkluderer over-/undervarme, infra grill, varmluft, optøningsfunktion, hurtig opvarmning m.m.

Når maden er i gang med at blive tilberedt, vil man kunne holde øje med den takket være ovnbelysningen.

Er maden færdigtilberedt, åbner man blot lågen, hvorefter den kan lukkes nemt og roligt med en enkelt og blød berøring takket være funktionen GentleClose.

Betjeningen af ovnen og komfuret foregår på fronten med hjælp fra de ergonomiske drejeknapper. Her kan man indstille funktion, temperatur og hvilke kogefelter, der skal i brug.

Rengøringsvenlig og modstandsdygtig model

Gorenje EC6151XB er nem at rengøre, da modellen er forsynet med funktionen AquaClean.

Med denne funktion skal man blot hælde vand i en bradepande, hvorefter madrester i ovnrummet bliver løsnet. På den måde skal man ikke selv i gang med at skrubbe hele ovnen.

Ovnen er ydermere modstandsdygtig takket være SilverMatte-belægningen. Denne belægning kan modstå høje varmegrader og pyrolyserengøring uden at tage skade af det.

Sidst men ikke mindst kommer Gorenje EC6151XB med et DynamiCooling-system, der effektivt afkøler ovnens yderside, så man ikke kan brænde sig på den.

Fordele

 • Simpel
 • Effektiv rengøring
 • Fantastisk lydsvag
 • Kapacitet på 70 liter
 • Ensartet luftcirkulation på alle niveauer
Ulemper

 • Ingen booster funktion

Specifikationer ved Gorenje EC6151XB – mål: 
🌀 Højde: 90 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 50,5 kilo 

Specifikationer ved Gorenje EC6151XB – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,94 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,81 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4


Scandomestic SK 803-1

✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk

Scandomestic SK 803-1

Scandomestic SK 803-1 er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld et populært keramisk komfur hos forbrugerne. Modellen har nemlig fået 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk.

Her skriver forbrugerne, at det er et helt perfekt komfur, der er billigt, men godt. Ingen af brugerne finder nogle ulemper ved Scandomestic SK 803-1.

Velegnet til et mellemstort hjem

Med Scandomestic SK 803-1 får man et keramisk komfur med fire kogefelter og et ovnrum med en kapacitet på 60 liter. Det gør, at modellen er velegnet til et mellemstort hjem, da madlavningen nemt kan klares til en familie på omkring tre til fire personer.

Det keramiske komfur er ydermere nemt at komme i gang med, da man hverken skal have en gastilslutning eller købe nye gryder, pander m.m. til kogepladen. Scandomestic SK 803-1 er desuden et fritstående komfur, så det kan placeres netop der, hvor det passer bedst ind i ens køkken.

Energi- og rengøringsvenligt keramisk komfur

Scandomestic SK 803-1 er et forholdsvist energivenligt keramisk komfur, der er placeret i energiklasse D. Dette er i den gode ende af skalaen, da det betyder, at modellen ikke forbruger meget energi på et år.

Takket være komfurets glasoverfalde, er det nemt at holde kogepladen ren. Den kan blot aftørres med en fugtig klud, når der er brug for det.

Nem betjening

Scandomestic SK 803-1 er et komfur i et stilrent design, der er nemt at betjene. Der er mulighed for at vælge mellem seks forskellige ovnfunktioner, hvoraf en af disse er varmluft. Herved kan man uden problemer have to bradepander i ovnen på samme tid og opnå et ensartet resultat.

Komfuret betjenes med hjælp fra drejeknapper på fronten. Man skal derfor blot dreje på knapperne for at vælge den funktion eller temperatur, man ønsker. Ved køb af Scandomestic SK 803-1 medfølger der flere tilbehørsdele såsom en bageplade, en bradepande samt en grillrist.

Fordele

 • Energiklasse A
 • Kapacitet på 60 liter
 • Overkommelig pris
Ulemper

 • Ingen selvrensende funktion

Specifikationer ved Scandomestic SK 803-1 – mål:
🌀 Højde: 88/90 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 58 kilo 

Specifikationer ved Scandomestic SK 803-1 – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 60 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,85 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,81 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4


Electrolux EKC6051FOW

✅ Et af de mest solgte

electrolux-ekc6051fow

 

 

Særdeles rimelig prissætning og et ekstra stort ovnrum på 70 liter er blot nogle af de elementer, som har gjort Electrolux EKC6051FOW til et af de mest solgte keramiske komfurer. På eksempelvis den danske hvidevareportal Whiteaway.com udmærker komfuret sig ved, at anmeldelserne er mange og tilfredsheden høj, med et gennemsnit på 4,3 ud af 5 mulige stjerner. Blandt andet er den smarte ”Hold Varm”-funktion meget populær hos brugerne.

Det mest bemærkelsesværdige ved Electrolux EKC6051FOW er modellens ekstra gode isolering. Det betyder i praksis, at den er mere energirigtig end de fleste og den sparer således 10 % ekstra på strømmen i forhold til de gængse D-energikrav.

Avancerede funktioner og god sikkerhed

Ud over strømbesparelsen fra den ekstra isolering, byder Electrolux EKC6051FOW også på energiregulering af alle kogezoner, som kan justeres meget præcist. Det er blandt andet nyttigt, hvis du ønsker at holde vand i kog, uden det koger over, eller har brug for at have en gryderet til at simre over længere tid. Der er restvarmeindikator på alle kogezoner, som dels gør madlavningen sikrere, men som også giver dig mulighed for at udnytte restvarmen optimalt og dermed udnytte energien bedre.

Ovnlågen er udført med børnesikring, der kan kobles til og fra efter behov. Lågen er desuden udført i tre lag glas, så man ikke brænder sig på ydersiden. Lågen kan i øvrigt skilles fuldstændigt ad uden værktøj, hvis der er behov for ekstra rengøring. Ovnlågen kan også tages helt af, hvilket letter rengøringen af ovnrummet betydeligt. Emaljebelægningen i ovnrummet gør, at den almindelige rengøring generelt er helt problemfri.

Fordele

 • Energi regulator af kogepladerne
 • Indbygget skuffe
 • Børnesikring
 • Easy-to-Clean ovndør
Ulemper

 • Ingen selvrensende funktion

Udvalgte fordele ved Electrolux EKC6051FOW:
Populær model hos brugerne
Ekstra stort ovnrum på 70 liter
God isolering og andre energisparende funktioner
Restvarmeindikatorer og energiregulering på alle kogezoner
Adskillelig ovnlåge
Valgfri børnesikring


Gram EK 3600-90 V

✅ 4.4 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk
✅ 4.3 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler WhiteAway.com

Gram EK 3600-90 V

 

Gram EK 3600-90 V er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld blevet testet og anmeldt af forbrugere hos de to danske forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com. Her har brugerne givet komfuret henholdsvis 4,4 ud af 5 stjerner og 4,3 ud af 5 stjerner.

Dette har de blandt andet gjort, da de mener, at komfuret er godt og meget funktionsvenligt.

Samtidigt forklarer de, at komfuret er nemt at bruge. Til gengæld er et par af brugerne mindre vilde med, at Gram EK 3600-90 V er en smule lang tid om at varme op sommetider.

Funktionsvenligt og prisvenligt keramisk komfur, ifølge brugerne

Ifølge brugerne hos de to forhandlere WhiteAway.com og Skousen.dk er Gram EK 3600-90 V et ”godt keramisk komfur”, der er ”godt til prisen”. Dette er blandt andet på grund af, at komfuret ”bliver meget hurtigt varmt”, ”har mange funktioner” samt ”er nemt at rengøre”.

Derudover forklarer en anden bruger, at Gram EK 3600-90 V er ”meget nemt at bruge” samt funktionelt.

Varmepladerne er nemlig meget hurtige til at varme op, og der er mulighed for ”at slukke for varmen cirka 5 til 6 minutter, før maden er færdig og tage resten på eftervarmen”. Dette mener brugeren især er en fordel, hvilket andre brugere er enige i.

Keramisk komfur med fire kogefelter og rummelig ovn

Med Gram EK 3600-90 V får man et keramisk komfur med fire kogefelter samt et ovnrum med en kapacitet på 65 liter. Man kan derfor uden problemer tilberede mad til tre til fire personer på samme tid.

Endvidere er Gram EK 3600-90 V forsynet med damprengøring. Det vil sige, at man putter en bradepande med vand ind i ovnen, hvorefter madrester vil løsne sig fra indersiden af ovnen. Man skal derfor ikke selv manuelt i gang med at rense hele ovnen indeni. Komfuret kommer desuden med en kogeplade med en glasoverflade, der er nem at tørre af efter brug.

Samtidigt er Gram EK 3600-90 V et forholdsvist energivenligt keramisk komfur, da det er placeret i energiklasse D. Det vil sige, at komfuret ikke forbruger meget el på et år, hvilket er en fordel for både miljøet og pengepungen.

Multifunktionsovn med flere ovnfunktioner

Gram EK 3600-90 V kommer med en multifunktionsovn med ni forskellige ovnfunktioner. Disse ovnfunktioner inkluderer over-/undervarme, grill, undervarme, turbogrill, eco opvarmning, supergrill, blæser og under-/overvarme samt en optøningsfunktion.

Med optøningsfunktionen er der mulighed for at tage frysevarer ud af fryseren og herefter tilberede dem direkte i ovnen. Ydermere har ovnen en lynopvarmning til 180 grader på blot fem minutter.

Sidst men ikke mindst er Gram EK 3600-90 V udstyret med en børnesikring, så der ikke er mulighed for at åbne ovnens låge, når den er i brug. Er der ikke brug for børnesikringen, kan den aktiveres og deaktiveres efter behov.

Specifikationer ved Gram EK 3600-90 V – mål:
🌀 Højde: 90 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 60,5 centimeter
🌀 Vægt: 41 kilo 

Specifikationer ved Gram EK 3600-90 V – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 65 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,78 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4

Fordele ved Gram EK 3600-90 V:
Damprengøring
Børnesikring
Ni ovnfunktioner heriblandt en optøningsfunktion
Fire kogefelter
Rummelig ovn
Energivenligt komfur


Voss Electrolux ELK23020HV

✅ Gode brugeranmeldelser 

VOSS-Electrolux ELK23020HV

Voss Electrolux ELK23020HV er et stilrent komfur, der ifølge brugeranmeldelser hos den danske hvidevareportal Whiteaway.com er et brugervenligt og godt komfur. Her får modellen nemlig 4.7 ud af 5 stjerner baseret på de forskellige anmeldelser fra forbrugerne.

En af de faktorer, der er med til at gøre Voss Electrolux ELK23020HV populær hos forbrugerne er blandt andet, at det er et ’godt og prisvenligt komfur’. Desuden beskriver forbrugerne, at de er vilde med komfurets mange funktioner. Den eneste ulempe ved denne model er, at skuffen til bagepladerne og selve bagepladerne, ifølge en forbruger, ikke er lavet af den bedste kvalitet.

Med Voss Electrolux ELK23020HV får man et komfur, der kombinerer en rummelig ovn med en kapacitet på 72 liter, en keramisk kogesektion samt flere forskellige funktioner. Desuden er modellen placeret i energiklasse D, hvilket er en udmærket energiklasse for keramiske komfurer.

Keramisk kogeplade, nedkølingssystem og magasinskuffe 

Ved køb af Voss Electrolux ELK23020HV får man et komfur, der har et hav af funktioner. Modellen er eksempelvis forsynet med en keramisk kogeplade med fire kogefelter, der alle er udstyret med en restvarmeindikator. Dette sørger for, at man får mest muligt ud af varmen fra kogepladen.

Med komfurets aktive nedkølingssystem er man sikret, at komfurets udvendige overflade forbliver kølige, mens ovnen kører. Ovnlågen bliver derfor ikke mere end 20 grader, hvorfor man ikke kan brænde sig, hvis man rører ved ovnen, mens den er tændt.

Desuden kommer komfuret med en magasinskuffe, hvor man har mulighed for at opbevare al tilbehør såsom bageplader, når man ikke skal bruge det.

Model med mange funktioner 

Med Voss Electrolux ELK23020HV opnår man ensartede resultater ved hjælp fra varmluftssystemet Thermic Air. Her bliver den varme luft cirkuleret jævnt rundt i ovnrummet, hvorfor resultaterne vil være ens på alle ovnens niveauer.

Endvidere behøver man ikke vente lang tid på, at maden bliver tilberedt, da modellen er udstyret med en teknologi, der sørger for, at kogesektionen er klar og varm på blot et par sekunder.

Desuden kommer Voss Electrolux ELK23020HV med en energiregulering af kogezonerne, hvilket giver en mulighed for at justere varmen. På den måde kan man justere varmen op og ned afhængig af behov.

Rengøringsvenligt komfur med XL-bageplade og lys

Voss Electrolux ELK23020HV er et komfur, der er nem at rengøre. Alle sider er belagt med en katalytisk emalje, hvorfor man vil få en delvis selvrensende ovn. Belægningen kan nemlig pr. automatik forbrænde alle madrester og snavs i ovnen ved opvarmning over 200 grader. Med denne selvrensende ovn skal man blot tørre aske væk, når programmet er færdigt.

Ovnrummet er udstyret med et lys, der automatisk slukker og tænder, når lågen bliver åbnet, så man har mulighed for, at fjerne det resterende snavs.

Desuden har man mulighed for hurtigt at rengøre komfurets overflade, da det er udstyret med pop-up knapper. Med en plan overflade kan man hurtigt tørre en klud over de snavsede områder, hvilket gør rengøringen nemmere.

Ved køb af Voss Electrolux ELK23020HV medfølger der en XL-bageplade, der er egnet til at lave ekstra store portioner. Bagepladen er nemlig 20 % større end almindelige bageplader.

Specifikationer ved Voss Electrolux ELK23020HV – mål:
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Maxhøjde: 93,6 centimeter
🌀 Bredde: 59,6 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 58 kilo 

Specifikationer ved Voss Electrolux ELK23020HV – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 72 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,9 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4

Fordele ved Voss Electrolux ELK23020HV: 
Delvis selvrensende ovn
Gode brugeranmeldelser
Restvarmeindikator
Energiregulering af kogezonerne
Medfølgende XL-bageplade
Hurtig varm kogeplade


Guide: Dette bør du overveje, inden du køber ny ovn

overvej ovn

Køb af ethvert apparat til dit køkken er noget, du virkelig ønsker skal ende med at være det helt rigtige. Uanset om du køber en ny ovn, et nyt køleskab, en ny opvaskemaskine eller endda en ny mikrobølgeovn, så ønsker du, at apparatet skal levere lige præcis det, som du vil have ud af det. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad du skal overveje, når du er på udkig efter en ny ovn til dit køkken, så skal du læse med videre her. Vi har nemlig fundet de vigtigste faktorer, som du skal være opmærksom på og overveje, inden du investerer i en ny ovn.

Gas eller el?
Først og fremmest skal du overveje, om du foretrækker en gasovn eller en ovn med el. Dette er meget individuelt, hvorfor det som regel har noget med præferencer at gøre. Desuden afhænger valget også af prisen og tilgængeligheden af gas i dit område.

Overvej også, om du vil have en indbygget ovn, der bliver integreret i dit køkken eller en fritstående model, hvor du eksempelvis har en kogesektion på toppen.

Opvarmningsindstillinger
En anden faktor, som du skal overveje, er selve opvarmningsindstillingerne. Disse kan nemlig variere fra model til model, hvorfor du skal finde ud af, hvad du foretrækker og ønsker i dit køkken.

Ønsker du en ovn med både overvarme og undervarme, eller er dette ligegyldigt for dig? Husk at tjekke dette, inden du køber ovnen, hvis du er interesseret i dette.

Kontrollér også, at ventilatorerne har et varmeelement, der omgiver det, da dette sørger for at fordele varmen jævnt.

Ovnens størrelse
Dette er en af de vigtigste beslutninger. Ønsker du et stort ovnrum eller et mindre ovnrum? Opvarmning af en mindre ovn er mere effektivt til en madret, men hvis du bager meget eller har brug for plads til en kalkun eller en speciel bageplade, så skal du på udkig efter en ovn med en større kapacitet. Der findes ovne med forskellige kapaciteter, hvorfor du skal gøre dig klar over, hvad dine behov er og hvad for noget mad, som du ønsker at lave i ovnen.

Service og dele
Er dette et mærke, der er almindeligt i dit område, eller skal du sende det langt væk for at få de rigtige dele, hvis noget går i stykker i din ovn? Desuden skal du være opmærksom på selve garantiperioden, så du ved, hvor længe du er dækket, hvis noget går i stykker i din ovn, eller hvis du oplever andre problemer med ovnen.

Rengøring
rengore ovnDer er ingen, der elsker at gøre deres ovn ren, da dette kan være et projekt, der ikke altid er ligetil. I dag kan du dog vælge en ovn, der er nemmere at gøre rent end andre ovne på markedet. Hvis du ønsker en rengøringsvenlig ovn, så er det en fordel at være på udkig efter ovne med en delvis selvrensende eller selvrensende funktion. Med disse funktioner bliver madrester, fedt og anden snavs forbrændt ved opvarmning af ovnen.

Når programmet er færdigt med at køre, så skal du blot tørre den resterende aske væk med en klud, og så er ovnen ren igen. Dog er det en fordel, hvis du tjekker, at det er nemt at komme til i ovnen samt at rengøre alle hjørner og afkroge, så du får en ovn, der nemt og hurtigt kan rengøres over det hele – hvis det altså er det, som du ønsker. Der kan også findes ovne uden rengøringsprogrammer.

Timere, ure og andre funktioner
I dag kommer mange ovne med et væld af automatiske indstillinger. Det kan være alt lige fra timere til ure samt andre funktioner. Med en timer-funktion har man mulighed for at lade ovnen fungere lidt ligesom et minut-ur, hvor man kan tilberede maden uden at holde øje med den.

Desuden kommer nogle ovne også med en sikkerhedsfunktion, der vil slukke ovnen efter to timer, hvis du eksempelvis glemmer at slukke for den. Der findes masser af automatiske funktioner i dag, hvorfor du skal finde ud af, om du vil benytte dig af disse eller ej, inden du køber en ny ovn.

Bradepander
Ovne leveres normalt med bradepander. Vær sikker på, at du kan få så mange, som du har brug for.

Sikkerhed og tilgængelighed
Hvis du har små børn, skal du overveje, hvor nemt det ville være for dem at åbne ovnen. Nogle ovne har sikkerhedslås, der sikrer, at man ikke kan åbne lågen, hvis ovnen er tændt.

Desuden er nogle ovnlåger meget varme udefra, så vær forsigtig, når børnene er omkring, hvis ovnen ikke er udstyret med et nedkølingssystem. Det er derfor en fordel, hvis du er opmærksom på, hvad for nogle sikkerhedsfunktioner ovnen har – især hvis du har børn i huset.

Glasvindue
Gram EK6610-90XNogle ovne kommer med et glasvindue, så du kan tjekke maden, mens den bliver tilberedt. Men det kan gøre dem sværere at rengøre, og de kan nogle gange gå i stykker. Der er derfor både fordele og ulemper ved glaslåger, hvorfor du i sidste ende skal vælge det, som du mener passer bedst ind i dit køkken.

Design
Rustfrit stål er både neutralt og tidløst, men kræver lidt mere vedligeholdelse for at holde fingeraftryk væk. Ovne med rustfrit stål har også en tendens til at koste mere. Designet er generelt vigtigt, når du skal vælge en ny ovn, da det skal stå og pryde dit køkken.

I dag kan du finde ovne i forskellige stilarter samt farver, hvorfor du har rig mulighed for at vælge en ovn, der vil passe perfekt sammen med de andre elementer i dit køkken.


Tips til rengøring af ovn

rengør ovn

Rengøring af din ovn er lidt som at gå til tandlægen. Få af os ser frem til oplevelsen (og nogle af os lader bare helt være med at gøre det), men det er ofte tanken om rengøring, der er værre end selve rengøringen.

Med den rette viden og de grundlæggende værktøjer behøver ovnrensning ikke, at være hverken overvældende eller forfærdeligt. Vi har derfor sørget for at finde en masse gode råd og tips og tricks, der kan gøre det nemmere for dig at komme i gang med rengøringen af din ovn.

Når først du er kommet i gang, har fundet teknikken og ved lige præcis, hvordan du skal rengøre din ovn, så er det slet ikke så svært eller tidskrævende – især hvis du sørger for at rengøre din ovn regelmæssigt, så den ikke bliver alt for beskidt hver eneste gang.

Hvor ofte skal jeg rengøre min ovn? 

Der er tre meget tydelige tegn på, at det er tid til at give din ovn en ordentlig omgang.

Det første: ovnens generelle udseende. Har du bemærket fedt eller madrester i ovnens bund? Er døren belagt eller sprøjtet med forskellige former for fedt eller snavs? Så er det som regel tid til en rengøring af din ovn.

Tegn nummer to: ovnens lugt. Når du tænder for din ovn, opstår der så en meget tydelig lugt af et eller andet? Hvis du fanger en lugt af et eller andet, før du overhovedet er begyndt at tilberede din mad i ovnen, så betyder det, at der ligger gamle madrester, fedt og anden snavs i ovnen, hvorfor det er tid til at gøre den rent med det samme.

Det sidste tegn: røg. En ren ovn bør ikke ryge eller dampe særlig meget, så det kan også betyde, at det er tid til en rengøring af ovnen, hvis du oplever dette.

Hvor ofte du bruger din ovnHvor ofte du bruger din ovn, vil påvirke, hvor ofte du skal rengøre den. For ivrige kokke og bagere, der regelmæssigt gør brug af deres ovn, findes der en generel tommelfingerregel, der siger, at du skal rengøre ovnen en gang hver tredje måned.

Hvis du sjældent bruger din ovn (kun et par gange om måneden), er det tilstrækkeligt at rengøre din ovn en eller to gange om året. Selvfølgelig skal du være opmærksom på ovennævnte tegn, og hvis der opstår noget, skal du ikke holde fast i tommelfingerreglen, bare fordi det ikke er så længe siden, at du gjorde ovnen ren sidste gang.

Hvorfor er en ren ovn vigtig?
Selv om det bestemt ikke er en glamourøs opgave – og det nemt kan være en “ude af øje, ude af sind”-opgave, så sørger en regelmæssig rengøring af din ovn for at forbedre kvaliteten af ​​den mad, du laver i den. Aromaer af enhver fedt eller anden snavs, der sidder fast i din ovn, kan påvirke den mad, som du laver og tilbereder i ovnen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at din ovn altid er ren.

Kan jeg bruge selvrens-funktionen til at rengøre min ovn?
En selvrensende ovn kan være nyttig, hvis du ikke er vild med at bruge tid på at rengøre din ovn. Det kan nemlig være et nyttigt værktøj, hvis – og kun hvis – din ovn er moderat beskidt.

pyrolyseovn-selvrensNår du trykker på selvrens-knappen, låses ovnen og kommer op på en meget høj temperatur – helt op til 550 grader. Denne varme hjælper med at smelte og fjerne fedt, madrester og anden snavs. Men hvis du har en ovn, der er fyldt med en masse skidt og snavs på bunden, kan det i nogle tilfælde blot sætte sig fast eller starte en brand i værste tilfælde. Dog er dette kun, hvis din ovn er meget beskidt, og du ikke har rengjort den længe. Hvis du sørger for at gøre brug af selvrens-funktionen regelmæssigt, så vil dette ikke ske.

Det kommer derfor an på hyppigheden af rengøringen, om du skal gøre brug af denne funktion eller ej. Hvis det er mange måneder siden, at du har givet din ovn en rensning, og er den fyldt med mad eller andre tvivlsomme former for snavs, skal du, af hensyn til din egen sikkerhed, rulle dine ærmer op og gøre gerningen selv.

Hvis du beslutter dig for at benytte dig af den selvrensende funktion, skal du først og fremmest fjerne bradepanderne og rense dem selv. Det varierer, hvor lang tid det selvrensende program tager (den eksakte tid kan variere afhængigt af din ovntype), og du bør være hjemme, mens denne funktion er i gang, hvis noget går galt. Når programmet er færdigt, vil du se en form for aske i bunden, som du skal fjerne med en fugtig klud, når ovnen er kølet ned.


Hvilke materialer skal jeg bruge til at rengøre min ovn? 

rengøring af ovn

Hvis du vil i gang med en god omgang rengøring af din ovn, så kan du vælge mellem flere forskellige muligheder, når det kommer til materialer. Vi har listet egnede materialer til rengøring af din ovn nedenfor:

1. Ovnrens fra producenter eller supermarkedet: Dette er den nemmeste og hurtigste proces og fjerner hurtigt store mængder fedt og snavs. Advarsel: Ovnrens kan være et skarpt produkt, så hvis du er følsom over for barske kemikalier eller foretrækker en helt naturlig tilgang, kan du vælge valgmulighed 2 eller 3.

2. Bagepulver, vand, eddike og en sprøjteflaske: Denne DIY-metode er god, hvis der er masser af snavs inde i ovnen, og det er noget tid siden, at du har rengjort den. Du skal starte med at lave en form for blanding med bagepulver og vand, hvilket skal sidde i 10-12 timer (eller natten over) i ovnen – så sørg for, at du har god tid til at vente på, at ovnen bliver klar igen.

3. Citroner og vand. En anden DIY-mulighed, der tager omkring 1-2 timer, hvilket er et godt og naturligt alternativ til at rengøre din ovn. Det er især en god mulighed, hvis din ovn kun er let snavset og dine bradepander ikke behøver en ordentlig rengøring.

Derudover kan du få brug for følgende ved rengøring af din ovn:

 Gummirengøringshandsker: Brug ikke engangshandsker. Dette er især vigtigt, hvis du benytter dig af mulighed nummer 1.

 Evt. Beskyttelsesbriller: For at beskytte øjnene mod skarpe kemikalier, skal du benytte dig af beskyttelsesbriller. Du behøver ikke disse, hvis du vælger enten valgmulighed 2 eller 3.

 Gamle aviser eller papirhåndklæder: Disse kan du bruge på dit gulv foran ovnen, så der ikke drypper en masse skidt og snavs ned på gulvet.

 Klud: For at fjerne snavs, når rengøringsmidlet er påført. Du kan få brug for mere end en, hvis din ovn er særligt snavset.

 Mikrofibersvamp (valgfrit): Nyttigt, hvis der er masser af madrester og skidt i din ovn.

Sådan skal du rengøre du din ovn med rengøringsprodukter

1. Fjern alt fra din ovn: pizzasten, termometer osv.
2. Læg aviser eller papirhåndklæder på gulvet under din ovn.
3. Tag handsker og sikkerhedsbriller på. Sprøjt ovnrensen inde i ovnen på alle sider. Sørg for at produktet dækker både bagsiden, siderne, bunden, toppen, døren, hjørnerne og sprækkerne. Hvis du har en elektrisk ovn, må du ikke sprøjte på varmeelementerne – i stedet skal du blot løfte dem op og spraye nedenunder. Hvis du har en gasovn, må du ikke spraye, hvor gassen kommer igennem. Luk ovnen, når du er færdig.
4. Lad sprayen sidde i den tid, der er angivet på etiketten (de fleste rengøringsmidler skal sidde i ca. 20-30 minutter).
5. Når den passende tid er gået, så tag en fugtig klud, åbn ovnen og tør og skrub alle overflader. Hvis der er ekstra standhaftige pletter, skal du bruge en vådskurepimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til at fjerne alt snavs. Sørg for virkelig at skrubbe ethvert hjørne og enhver sprække, så du ikke efterlader spor af snavs eller madrester.
6. Du er nu færdig med at rengøre din ovn!

Sådan skal du rengøre din ovn med bagepulver og eddike

1. Fjern alt fra din ovn: pizzasten, termometer osv.
2. Læg aviser eller papirhåndklæder på gulvet under din ovn.
3. Tag en lille skål og bland en 1/2 kop eddike med 2 til 3 spiseskefulde vand og et par teskefulde bagepulver. Bland det sammen, indtil du har en blanding, der kan spredes.
4. Tag handsker på og brug fingrene til at sprede blandingen inde i ovnen. Sørg for at det dækker bagsiden, siderne, bunden, toppen, døren, hjørnerne og sprækkerne. Hvis du har en elektrisk ovn, må du ikke sætte blandingen på varmeelementerne. Hvis du har en gasovn, må du ikke sætte blandingen, hvor gassen kommer igennem. Luk ovnen, når du er færdig.
5. Lad blandingen sidde i 10-12 timer eller natten over.
6. I mellemtiden skal du placere bradepander i din køkkenvask (eller badekar, hvis du har ekstra store bradepander). Drys bagepulver på dine bradepander og hæld derefter eddike på. Denne kombination vil skumme. Når skummet er væk, skal du blot putte varmt vand på bradepanderne.
7. Lad bradepanderne være i blød i 10-12 timer eller natten over.
8. Efter 10-12 timer skal du tage dine handsker på igen og tage en fugtig klud, åbne ovnen og skrubbe og tørre alle overflader. Hvis der er ekstra standhaftige pletter, skal du bruge en vådskæringspimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til at fjerne alt snavs.
9. Fjern bradepanderne fra vandet og skrub med en klud, indtil alt fedt og snavs er væk. Brug en pimpsten eller en mikrofibersvamp på eventuelle hårde pletter.
10. Tør ovnen og sæt bradepanderne på plads i ovnen.
11. Du er nu færdig med at rengøre din ovn med bagepulver og eddike!

Sådan skal du rengøre din ovn med citroner

1. Fyld en mellemstor, ovnfast skål med vand. Skær to citroner i halve og læg dem i skålen.
2. Opvarm ovnen til 250 grader.
3. Når du har opvarmet ovnen, skal du sætte skålen ind på en af bradepanderne i ovnen. Lad skålen stå i en time.
4. Efter en time skal du slukke for ovnen, åbne ovnlågen og lade ovnen blive afkølet.
5. Mens ovnen stadig er varm (men kølig nok til, at du trygt kan røre indersiden uden at blive brændt), skal du tage handsker på samt finde en fugtig klud og tørre alle overflader herunder bagsiden, siderne, bunden, toppen, lågen, hjørner og sprækker. Hvis det er nødvendigt, så brug en vådskurepimpsten, en mikrofibersvamp eller andet til eventuelle ekstra klæbrige pletter. Sørg for at tørre grundigt, så du fjerner alt fedt og snavs.
6. Du er nu færdig med at rengøre din ovn med citroner!


Det betyder energimærket 

Energimærke ovnNår du køber en ovn, så er den forsynet med en energimærkning. Energimærkningen synliggør ovnens energiforbrug, så du får en fornemmelse for, om ovnen er energivenlig eller ej samt, hvor meget strøm den bruger. Desuden giver energimærkningsrapporten et overblik over de forskellige energimæssige forbedringer, som der kan foretages, hvis man ønsker dette.

Energiskala fra D til G
Et energimærke viser en ovns placering på energiskalaen, der går fra A til G. A er den bedste placering, hvor G er den værste placering. Dog er det ikke på alle produkter, hvor hele energiskalaen bliver anvendt. På nogle produkter går energiskalaen fra A til G, mens skalaen kun går fra D til G på andre produkter. Dette skal du derfor være opmærksom på, hvis du er på udkig efter et produkt forsynet med en god energimærkning.

Selve energiklassen eller energimærkningen er derfor en god og hurtig måde, hvorpå du har mulighed for at vurdere, hvor stort det specifikke produkts årlige energiforbrug er. Dog er det ikke en helt præcis måling, hvilket du selvfølgelig skal være klar over. Det betyder altså, at energimærket er baseret på et beregnet forbrug, hvorfor det er en indikator for energiforbruget – og derfor ikke nødvendigvis det faktiske forbrug.

Skal jeg være opmærksom på energimærkningen, når jeg køber en ny ovn?
Hvis du ønsker en energivenlig ovn, så er det vigtigt, at du er opmærksom på energimærkningen, inden du investerer i en ny ovn. Hvis du ikke er opmærksom på energimærkningen, så kan du ende op med en ny ovn, der ikke er særlig strømbesparende. I dag er mange nye ovne dog forsynet med en fornuftig energimærkning, men derfor skader det ikke at tjekke en ekstra gang, inden du køber ovnen.


Hvad betyder ovnsymbolerne? 

Hvad betyder symbolerne på ovnen?

Er du på udkig efter en ny ovn – eller har du lige købt en ny ovn – men er du ikke helt sikker på, hvad de forskellige ovnsymboler rent faktisk betyder? Er der nogle symboler, som du holder dig helt væk fra, fordi du ikke ved, hvad de betyder eller hvad de skal bruges til? Så skal du læse med videre her.

Vi har nemlig fundet nogle af de mest typiske og almindelige ovnsymboler, som du kan få brug for, når det kommer til din ovn. De forskellige ovnsymboler er nemlig ikke altid helt nemme at tyde, så vi har lavet en hurtig guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at forstå de forskellige symboler.

Symbol nummer 1: Over- og undervarme
De fleste bruger og kender den ovnfunktion, der bliver kaldt for overvarme og undervarme. Men hvis du ikke er helt sikker på, hvordan dette symbol rent faktisk ser ud, så får du det beskrevet her. En streg øverst betyder funktionen overvarme, mens en streg nederst betyder funktionen undervarme.

Der er også mulighed for, at du kan finde horisontale streger (eksempelvis 2 streger i bunden) på nogle ovne, hvilket også betyder undervarme. Dog betyder de 2 streger blot, at der er en form for ekstra varme i ovnens bund ved brug af denne funktion.

Over- og undervarme kan bruges til større portioner, eller hvis du er i gang med at tilberede flere retter på samme tid. Med begge funktioner tændt vil varmen nemlig komme fra to retninger på samme tid, hvilket gør det nemmere at tilberede maden optimalt. Der er også mulighed for blot at benytte sig af overvarme eller undervarme på forskellige tidspunkter, hvilken er oplagt til mindre portioner eller madretter i et fad.

Symbol nummer 2: Varmluft
Varmluft er endnu en af de mest almindelige former for ovnfunktioner, som de fleste husstande gør brug af. Denne funktion ses typisk som værende en form for cirkelsymbol med en vifte inde i midten. Dette er et oplagt symbol, da viften i midten har sit helt eget varmelegeme, der sørger for at sende varm luft ud i ovnrummet. Herefter vil viften sørge for, at den varme luft bliver cirkuleret rundt i hele ovnrummet.

Varmluft er en ideel ovnfunktion, hvis man ønsker at tilberede mad på flere niveauer på samme tid eller lave større portioner på en gang.

Der er også mulighed for at finde det helt samme symbol med en streg over eller under. Hvis du ser sådan et symbol, så betyder det, at ovnen gør brug af varmelegemet i enten bunden eller toppen af ovnen og ikke et varmelegeme, der er placeret bagved selve viften.

Symbol nummer 3: Hurtig opvarmning
Der findes forskellige symboler, når det kommer til funktionen hurtig opvarmning, da dette kan variere afhængig af ovntypen eller mærket. Typisk er symbolet dog en form for pile samt en form for varmesymbol. Med denne funktion bliver ovnens varmelegeme varmet hurtigt op til den specifikke temperatur.

Herefter fortsætter ovnen dog blot med en helt almindelig varme såsom overvarme eller undervarme. Denne funktion er ideel, hvis du har travlt og ønsker, at madlavningen skal gå hurtigt, eller hvis du har noget mad, som du ønsker skal tilberedes ved en høj varme.

Symbol nummer 4: Grill
Grillfunktionen har et symbol, der er en form for grill. Hvis du kigger på en grill, så tænk på denne vendt rundt på hovedet, og så har du det specifikke ovnsymbol. De fleste ovne er nemlig forsynet med et ekstra og meget kraftigt varmelegeme i toppen, der kan give dine madretter en sprød overflade – næsten ligesom en grill.

Hvis symbolet er forsynet med en bredere linje (i zigzag), så betyder det, at hele ovnens top griller, hvorimod hvis symboler er forsynet med en smallere linje, så vil det kun være midten af ovnens varmelegeme, der bliver brugt.

Yderligere kan grillsymboler også have en form for vifteikon, hvilket betyder, at grillfunktionen jævnligt vil blive både tændt og slukket, imens selve viften spreder den varme luft i ovnen.

Grillfunktionen kan bruges til nærmest alle former for mad – især når det kommer til kød.

Symbol nummer 5: Optøning
Optøningsfunktionen skal naturligvis bruges til frostvarer, der skal tøs op. Denne funktion fungerer ved, at ovnens vifte spreder og cirkulerer varm luft ind i ovnrummet. Selve varmelegemet er endnu ikke tændt. Mens ovnens luft ved rumtemperatur har alligevel mulighed for at tø maden op hurtigt.

Symbolet kan kendes ved, at der er en form for stjerne øverst med en dråbe nedenunder. Funktionen kan bruges til, at tø noget kød eller andre former for madvarer op, hvis du har glemt at tage det op i fryseren dagen før eller om morgenen.

Flere forskellige ovnsymboler
Disse er kun et udpluk af de forskellige symboler, som du i dag kan finde på ovnene. Der findes nemlig et væld af forskellige symboler og funktioner, hvorfor det sagtens kan betale sig at tage et kig på instruktionerne og brugervejledningen, hvis man ønsker at lære sin ovn ordentligt at kende.


Typiske problemer med keramiske komfurer

Voss ELK24320HVAlle de komfurer vi har gennemgået her i artiklen, er kendetegnede ved god kvalitet og høj driftssikkerhed. Så man vil højst sandsynligvis ikke opleve problemer med produkterne som sådan. Opstår der problemer, skyldes det som regel andre omstændigheder og vi har taget et par af de mest almindelige med her.

Komfuret virker ikke
Hvis der slet ikke er liv i komfuret, eller det måske kun er nogle af kogepladerne der virker, er problemet som regel en sprunget sikring. Et komfur bruger en del strøm. Så derfor hentes strømmen som regel gennem flere sikringer. Hvis en af dem springer eller slår fra, kan du sagtens komme ud for, at det kun er dele af komfuret, der virker. Før du tilkalder service, bør du derfor tjekke den tilhørende sikringsgruppe. Oftest vil det løse problemet, og du sparer dig selv for udgiften til et forgæves servicebesøg.

Kogezonerne varmer ikke tilstrækkeligt
En kogezone på et keramisk komfur vil typisk enten virke optimalt, eller slet ikke (hvis det er defekt). Hvis zonen derfor ikke bliver varm, eller varm nok, taler sandsynligheden for, at noget andet er galt. En klassisk fejl er, at den gryde eller pande, der benyttes, er for stor i forhold til kogezonen. Det ideelle er, at grydens eller pandens bund netop dækker kogezonen. Er kogegrejet større, afgiver kogezonen ikke tilstrækkeligt med varme. Omvendt bør kogegrejet heller ikke være mindre end kogezonen. Så går en stor del af varmen til spilde. Koger maden over, vil den også lettere brænde fast på kogezonen.

Det er også vigtigt, at gryder og pander har en helt plan bund, så varmen overføres optimalt. Står kogegrejet og vipper en smule på kogezonen, overføres varmen ikke særlig godt. Kassér gryder eller pander med ujævne bunde og udskift med nyt. Vær også opmærksom på, at visse typer af moderne pander har aluminiumsbund. Dette er udmærket til svag varme til for eksempel pandekager, hvorimod en stærk varme til regulær stegning bedst opnås med støbejern eller rustfrit stål.

Der kommer skjolder og pletter på kogezonerne
En af de helt store fordele ved de glaskeramiske komfurer er den rengøringsvenlige overflade, som praktisk talt kan holdes helt ren og flot. Derfor er det ekstra irriterende, hvis der med tiden opstår skjolder. Det skyldes dog normalt ikke fejl i selve den glaskeramiske overflade. I stedet fremkommer de typisk, fordi gryder eller pander sættes på en våd eller fugtig kogezone, eller fordi der sidder sæberester fra rengøringen. Som regel kan det renses med lidt knofedt, og fremadrettet forebygges ved at holde kogefladerne helt tørre og rene.Aluminiumsgryder og kogegrej med sandwichbund kan også med tiden afsætte sølvlignende pletter, som kan se ud til at sidde under glasoverfladen. Det er dog ikke tilfældet, og disse pletter kan også fjernes. Det er ikke helt let, men med glaskeramisk rengøringsmiddel, køkkenrulle og knofedt kan du komme pletterne til livs. Der skal dog tages godt fat, og det kan være nødvendigt at bearbejde pletterne i flere omgange.

L’easy har en guide, hvor både disse og flere andre typiske problemstillinger er berørt. Her finder du både tips til glaskeramiske- og andre typer af komfurer.


Installation af komfuret

I dag er der skrappere krav til elinstallationer end førhen, og det er begrænset hvilke installationer du selv må foretage. Er der for eksempel tale om et køleskab med påmonteret stikprop, må du gerne selv slutte det til en stikkontakt. Derimod er det ikke lovligt selv at rode med ledninger i væggen og den slags.

Reglerne er naturligvis til for din og andres sikkerheds, så selv om du måske godt selv kan få tingene til at fungere, er det ikke hensigtsmæssigt. Hvis installationen ikke er lovmæssigt på plads, kan du i princippet straffes med bøde. Hvad værre er dog, at du potentielt udsætter andre for fare, samt at forsikringen ikke dækker, hvis den uautoriserede installation er årsag til brand eller andre skader.

Specifikt for komfurer gælder næsten altid, at de skal tilsluttes af en autoriseret installatør. Derfor er der ofte slet ikke ledning med, når du får et komfur leveret. Er der en ledning med, og er den monteret med et stik, der passer i din installation, må du godt selv installere, men ellers er der ingen vej uden om den autoriserede installatør. Spørg eventuelt sælgeren af komfuret på forhånd, hvis du er i tvivl, eller kontakt din lokale installatør.


Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Råd & Rön

Ekspertpanelet har blandt andet testet Electrolux EKC6051BOW. Eksperterne har testet 6 keramiske komfurer i deres test. Electrolux EKC6051BOW bliver kåret som bedst i test 2014 med en samlet score på 61 point. Komfuret klarer sig godt på alle de testede områder. Eksperterne fremhæver, at komfuret er meget støjsvagt i brug. Komfuret er også godt til prisen.

Testen er blevet udført: juni 2014
Du kan se testen her


Andre relevante tests

Hos Forbrugsguiden.dk har vi også udarbejdet en række andre relevante artikler, som måske kunne have din interesse.

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken type ovn og komfur du bør vælge, så findes der her på siden en lang række guides, hvor du kan finde mere information om netop dette spørgsmål.

Du kan eksempelvis læse en række artikler om de mest populære ovne, hvor vi har samlet testvinderne, baseret på forskellige resultater fra ekspert tests. Du kan eksempelvis læse vores artikel om selvrensende ovne, eller vores pyrolyse ovn guide, hvor vi går i dybden omkring de bedste produkter, samt giver en lang række tips og tricks til hvad du skal overveje, før du køber nyt. Også vores varmluft ovn artikel kunne måske være interessant læsning for dig.

Du kan også læse vores artikel om helt traditionelle ovne, hvor vi har samlet alle de ovne der klarer sig bedst i test, ifølge de forskellige tests vi har analyseret.

Hvis du allerede er klar over hvilken producent du foretrækker, så kan du overveje at læse enten vores Electrolux ovn, Siemens ovn eller Voss ovn artikler. Disse tre producenter klarer sig generelt bedst af alle, når eksperterne fortager test af ovne.

Til sidst bør vores induktionskogeplade guide og vores induktionskomfur guide nævnes, hvor du også finder en oversigt over de bedste modeller på markedet, samt prissammenligning af de forskellige produkter.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Gorenje EC62CLB

✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk
✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler WhiteAway.com

Gorenje EC62CLB

 

Gorenje EC62CLB er ikke medtaget i nogle officielle eksperttest, men har til gengæld fået gode anmeldelser fra forbrugerne. Hos de to danske forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com har brugerne givet det keramiske komfur 5 ud af 5 stjerner.

De skriver, at de er vilde med komfurets fantastiske funktioner og flotte design samt forklarer, at modellen er både hurtig og nem at bruge. Ingen af forbrugerne nævner nogle deciderede ulemper ved Gorenje EC62CLB.

Stort keramisk komfur

Med Gorenje EC62CLB får man et keramisk komfur, der kan tages i brug med det samme uden, at man har en gastilslutning eller skal bruge bestemt kogegrej.

Dette komfur er stort takket være dets fire kogefelter og ovnrum på 71 liter. Det gør, at modellen er velegnet til en større husstand med mere end fem personer.

Gorenje EC62CLB er ydermere et energivenligt keramisk komfur placeret i energiklasse D. Det betyder, at det ikke forbruger meget energi på år, hvilket både er en fordel for pengepungen og for miljøet.

Nem rengøring 

Gorenje EC62CLB er et keramisk komfur, der er nemt at rengøre. På grund af den glatte glasoverflade kan kogepladen tørres af med en fugtig klud, når der er brug for det.

Samtidigt kommer modellen med funktionen AquaClean. Her skal man blot hælde vand i en bradepande og aktivere funktionen. På omkring en halv time vil pletter og fedt blødgøres, så det er nemmere at fjerne.

Derudover er Gorenje EC62CLB udstyret med PerfectGrill med en 3D-varmefordeling. Den ensartede varmefordeling med det store varmelegeme på ydersiden og det mindre varmelegeme på indersiden sikrer ensartede og jævne madlavningsresultater, hvor maden er sprød udenpå og saftig indeni.

Mange ovnfunktioner

Gorenje EC62CLB er forsynet med flere forskellige ovnfunktioner, så man selv kan vælge det program, man ønsker. Disse programmer inkluderer

over- og undervarme, infra grill, infra grill med blæser, varmluft, nedre varme med blæser, nedre varme med varmluft, lille infra grill, optøning og hurtig opvarmning.

Da ovnen har varmluft er der mulighed for at tilberede mad samtidigt på flere forskellige niveauer uden, at maden på den ene bradepande tilberedes hurtigere på den anden. Når man åbner ovnen, vil en ovnbelysning desuden tænde, så man hurtigt kan få et overblik over, hvordan det går med maden.

Specifikationer ved Gorenje EC62CLB – mål: 
🌀 Højde: 90 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 48,7 kilo 

Specifikationer ved Gorenje EC62CLB – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,94 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,81 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4

Fordele ved Gorenje EC62CLB:
Mange ovnfunktioner
PerfectGrill
AquaClean
Stort keramisk komfur
Energivenlig model

Candy TRIO 9503/1 X

✅ 4.7 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk
✅ 4.1 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler WhiteAway.com

Candy TRIO 9503-1 X

 

Candy TRIO 9503/1 X er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er blevet anmeldt af forbrugere hos de to danske forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com.

Det keramiske komfur er populært hos forbrugerne, der giver modellen henholdsvis 4,7 ud af 5 stjerner og 4,1 ud af 5 stjerner.

Dette har de blandt andet gjort, da de er glade for ovnens størrelse og brugbare funktioner. Til gengæld nævner forbrugerne også, at det kan være svært at indstille graderne på ovnen.

Velegnet til det mindre hjem, ifølge forbrugerne

Ifølge forbrugerne hos de to forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com er Candy TRIO 9503/1 X et pladsbesparende keramisk komfur. Eksempelvis skriver en bruger, at komfuret er ”perfekt til det lille hjem”, da man får et komfur og en opvaskemaskine i én og samme model.

Derudover hæfter en anden bruger sig ved, at Candy TRIO 9503/1 X er ”utrolig effektiv og hurtig”, samt at det kommer med ”rigtig mange gode funktioner”, der gør madlavningen en del nemmere. Flere brugerne fremhæver ydermere designet, da det er ”pænt” og passer godt ind i mange hjem.

Alt i alt mener forbrugerne, at modellen ”fungerer upåklageligt”, men at den dog er ret kompakt, hvilket man skal være opmærksom på inden køb.

Funktionelt keramisk komfur

Med Candy TRIO 9503/1 X får man et funktionelt keramisk komfur. Modellen fungerer nemlig ikke blot som et komfur, men også som en opvaskemaskine. Det betyder, at man får en kogeplade, en ovn og en opvaskemaskine i den samme enhed.

Kogepladen er forsynet med fire kogefelter med en effekt på mellem 1200 og 2100 Watt. Samtidigt har ovnen en kapacitet på 41 liter, mens opvaskemaskinen har plads til seks standardkuverter. Den er derfor velegnet til et mindre hjem med omkring to personer i husstanden.

Det er dog værd at bemærke, at det ikke er muligt at gøre brug af ovnen og opvaskemaskinen på samme tid. Candy TRIO 9503/1 X er desuden placeret i energiklasse D, så man er sikret en energivenlig model.

Model med flere funktioner

Candy TRIO 9503/1 X kommer med en ovn, der har flere ovnfunktioner. Disse funktioner tæller over- og undervarme, grill, over- og undervarme med vifte og grill med vifte.

Ovnen har ydermere en timer, så man ikke behøver at stå ved siden af den hele tiden, når man er i gang med at tilberede mad. Med til ovnen medfølger der en bageplade og en ovnrist.

Når det kommer til opvaskemaskinen i Candy TRIO 9503/1 X, er der også flere muligheder. Her kan der vælges mellem fem programmer såsom Kvik 29 min. 50°C, Øko 45°C, Forvask 5 min., Intensiv 75°C og Normal 65°C.

Specifikationer ved Candy TRIO 9503/1 X – mål: 
🌀 Højde: 87,5 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 65,2 kilo 

Specifikationer ved Candy TRIO 9503/1 X – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 41 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,77 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,95 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4

Fordele ved Candy TRIO 9503/1 X:
Kogeplade, ovn og opvaskemaskine i én
Flere ovnfunktioner og opvaskeprogrammer
Energivenlig model
Kompakt model velegnet til et mindre hjem
Ovn med timer

 

Voss ELK23022HV

✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler Skousen.dk
✅ 5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos den danske forhandler WhiteAway.com

Voss ELK23022HV

 

Voss ELK23022HV er ikke medtaget i nogle officielle eksperttest, men er blevet anmeldt af brugere hos de to forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com. Her har det keramiske komfur fået 5 ud af 5 stjerner.

Brugerne skriver, at de især er vilde med komfurets brugervenlighed og funktionalitet. Ingen af brugerne finder nogle deciderede ulemper ved modellen.

Brugervenligt og funktionelt komfur, ifølge brugerne

Ifølge brugerne hos de to forhandlere Skousen.dk og WhiteAway.com er Voss ELK23022HV er ”meget funktionelt komfur”.

Eksempelvis skriver en bruger, at ”man kan regne med det, da det ikke svinger i varmetemperaturerne”, samt at det har ”en fantastisk ovn med en jævn varme”. Samtidigt forklarer flere brugere, at det er ”brugervenligt” og ”enkelt at betjene”.

Flere brugere er ligeledes vilde med komfurets ”smarte funktioner”, der alle ”virker som de skal”. Alt i alt mener brugerne, at det er et ”super godt komfur”, der er værd at have i hjemmet.

Keramisk komfur med selvrensende ovn og teleskopudtræk 

Med Voss ELK23022HV får man et keramisk komfur med et ovnrum på 72 liter og fire kogefelter. Det gør modellen velegnet til en familie på fire til fem personer. Det ene af kogefelterne er en multizone, så der er mulighed for at bruge ekstra store gryder og pander.

Samtidigt har alle kogefelter restvarmeindikatorer, så man kan gøre brug af eftervarmen.

Modellen er ligeledes placeret i energiklasse D, så komfuret ikke forbruger meget energi på et år. Voss ELK23022HV er ydermere forsynet med teleskopudtræk, så det er nemt at få maden ind og ud af ovnen.

Det er desuden let at rengøre ovnen takket være den katalytiske emalje indeni ovnrummet. Her bliver fedt og stænk nedbrudt, når ovnen tændes på over 200 grader.

Det keramiske komfur kommer også med en praktisk detalje i form af en magasinskuffe i bunden, hvor man kan opbevare bradepander m.m.

Ovn med ThermiCAir-varmluftssystem og OptiFlex-udtræksskinner 

Voss ELK23022HV er forsynet med varmluftssystemet ThermiCAir, der sørger for, at den varme luft jævnt cirkulerer rundt i ovnrummet. Det sikrer, at man opnår ensartede resultater på alle niveauer i ovnen under tilberedningen.

Derudover kommer Voss ELK23022HV med OptiFlex-udtræksskinner, så man får mulighed for at rykke rundt på teleskopudtrækket i ovnen, når der er brug for det. På den måde kan man få plads til flere forskellige ovnfade på samme tid.

Ved køb af det keramiske komfur medfølger der desuden en XL-bageplade, der er 20 % større end almindelige bageplader. Det gør det muligt at bage endnu større portioner.

Sikker og betjeningsvenlig model 

Voss ELK23022HV er udstyret med flere sikkerhedsfunktioner, så modellen er sikker at have i hjemmet.

Den kommer blandt andet med IsoFront Top, hvilket er en funktion, der sikrer, at ovnlågens yderside maksimalt bliver opvarmet til 20 grader over stuetemperaturen. Man kan derfor ikke brænde sig på ydersiden.

Endvidere har ovnlågen en børnesikring, så børn ikke kan åbne lågen, når ovnen er i brug. Børnesikringen kan slås til og fra alt efter behov.

Betjeningen af det keramiske komfur foregår med hjælp fra drejeknapper på fronten af modellen. Der er desuden et automatisk lys, der tænder, når ovnlågen åbnes, så man kan få et overblik over tilberedningen.

Specifikationer ved Voss ELK23022HV – mål:
🌀 Højde: 93,6 centimeter
🌀 Bredde: 59,6 centimeter
🌀 Dybde: 60 centimeter
🌀 Vægt: 58 kilo 

Specifikationer ved Voss ELK23022HV – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Keramisk komfur
🔴 Kapacitet: 72 liter
🔴 Energiklasse: D
🔴 Energiforbrug/konventionel varme: 0,95 kWh
🔴 Energiforbrug/varmluft: 0,82 kWh
🔴 Antal kogefelter: 4

Fordele ved Voss ELK23022HV:
Selvrensende ovn
Sikkerhedsfunktioner
Teleskopudtræk
ThermiCAir-varmluftssystem
Multizone
Stort ovnrum

 


FAQ

Hvad er et keramisk komfur?
Et keramisk komfur er en kogeplade, hvor kogefelterne er lagt under en hærdet glasplade. På en keramisk kogeplade bliver varmen brugt en del bedre. Du kan let holde kogepladen ren, da den keramiske kogeplade har en glasoverflade. Derudover kan den keramiske kogeplade bruges til stort set alle typer af kogegrej.
Er et keramisk komfur sikkert?
Det er i princippet lige så sikkert at bruge et keramisk komfur, som det er at bruge andre former for komfurer. Der er dog en større sandsynlighed for, at et keramisk komfur går i stykker, da det er skrøbeligt og lavet af glas. Du skal derfor passe meget på!
Hvad skal du ikke sætte på en keramisk kogeplade?
Du kan i princippet sætte lige, hvad du ønsker på din keramiske kogeplade. Dog er en keramisk kogeplade meget følsom og kan let gå i stykker, hvis du sætter noget alt for hårdt på den. Derudover skal du ikke sætte plastik på selve kogepladen, da det vil smelte i stykker.
Er keramiske kogeplader det værd?
Den keramiske kogeplade er efterhånden den kogeplade, der bliver set mest i danske hjem. Ønsker du en kogeplade, der er let at rengøre og som har et flot udseende og design, er en keramisk kogeplade med sikkerhed det værd. Den keramiske kogeplade er ikke kun flot, men også yderst funktionel.

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme