Robomow robotplæneklipper test 2019 – Se eksperternes favoritter – Testvinder guide

1

Denne artikel handler om robotplæneklippere fra producenten Robomow, og i artiklen gennemgår vi, hvad en række forskellige eksperter og testpaneler mener om de forskellige modeller fra Robomow. Det betyder, at man i denne artikel vil kunne finde ud af, hvilke fordele og ulemper der findes ved hver model, ifølge eksperterne.

For at kunne give forbrugerne det bedste overblik har vi set nærmere på et udvalg af ekspert-tests, som er udført af henholdsvis det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön, teknikeksperterne fra Techpulse.be og M3.se samt avisen Independent.co.uk og det store, engelske testmagasin Which.co.uk.

Ud over at gennemgå robotplæneklippere fra Robomow, har vi også taget to alternative modeller med – begge er fra den anden anerkendte robotplæneklipper-producent Worx Landroid – som ligeledes er blevet testet af eksperter, således at du kan sammenligne de to mærker.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

Denne artikel indeholder:
🔸 Overblik over de bedste Robomow robotplæneklippere 
🔸 Alternativ model til Robomow fra Worx Landroid 
🔸 Information om Robomow 
🔸 Guide til hvad en robotplæneklipper er, og hvordan den virker 
🔸 Råd til hvad man bør overveje, inden man køber en robotplæneklipper 
🔸 Tips til at holde græsplænen pæn 
🔸 Fordele og ulemper ved en robotplæneklipper 
🔸 Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret 

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Robomow robotplæneklipper test – De 7 bedste modeller ifølge eksperterne

Her følger en gennemgang af de Robomow robotplæneklippere, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Lige under produktnavnene i de grønne bokse, kan du se hvilke tests produkterne er blevet bedømt i.

Du finder også prissammenligning af de forskellige Robomow modeller, så du hurtigt og nemt kan få et overblik over hvilke forhandlere der er billigst. Efter gennemgangen af Robomow robotplæneklipperne, kan du se en række robotplæneklippere fra andre producenter, der også alle har klaret sig godt i test.


Robomow RS 615 U 

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Robomow RS615U

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
11.395,00 Kr. 0,00 Kr. 11.395,00 Kr. Læs mere
12.995,00 Kr. 0,00 Kr. 12.995,00 Kr. Læs mere

 

Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en undersøgelse af 19 robotplæneklippere, hvor modellen Robomow RS 615 U også indgår, og i denne test har Tænk testet forskellige modeller fra forskellige mærker og i forskellige prisklasser.

Robotplæneklipperne er blevet testet på parametre såsom klippeevner, brugervenlighed, funktioner og navigation, og herefter har alle modellerne fået en score.

Denne model klarer sig rigtig godt i de danske eksperters test, og derfor giver Tænk Robomow RS 615 U den flotte vurdering ”testvinder”.

Til forbrugeren med en stor have

Robomow RS 615 U hører til blandt de store og kraftige robotplæneklippere, som passer til den forbruger, som har en stor have. Denne model har nemlig et arbejdsareal på 1600 m2, hvilket er rigtig meget. De 1600 m2 er den anbefalede størrelse, men hvis man har en lige have uden for mange skråninger og forhindringer, så kan dette tal godt strækkes en del.

En af grundene til, at Robomow RS 615 U kan klare så stor en plæne, er den kraftige DC-motor, men også modellens klippebredde, for den ligger på 56 centimeter. Det gør, at modellen klipper rigtig meget græs, hver gang den bevæger sig, og så har modellen også den fordel, at den kan klippe græs uden for hjulene, hvilket betyder, at hverken hjørner, kanter og sider bliver overset.

Også til den skrå have

Robomow RS 615 U har sine optimale forhold i den lige og jævne have, men modellen kan bestemt også anvendes i haver, der både er kantede, ujævne, med forhindringer og skrå. Robomow RS 615 U har nemlig sensorer, der selv registrerer, når der findes objekter og forhindringer i modellens bane, og den kører derfor udenom, før den støder ind i dem.

Denne model er også udstyret med en regnsensor, der gør, at den også selv kan registrere regn. Hvis det så begynder at regne, så holder modellen op med at arbejde for både at skåne sig selv og plænen.

Har man en have med skråninger, vil Robomow RS 615 U også sagtens kunne fungere her, for modellen kan klare skråninger på op til 36 procent, hvilket er en del. Man indstiller desuden selv, hvordan man ønsker græsset klippet, for man kan frit vælge mellem intervaller mellem 20 og 80 millimeter.

Styres med app

Robomow RS 615 U hører til de moderne robotplæneklippere, som man også kan styre med telefonen via en app. Dette fungerer gennem WiFi, som bruges til at kommunikere med telefonen, og herefter kan man både overvåge og indstille modellen her. Det betyder, at man ikke engang behøver at være fysisk i haven for at kunne programmere modellen.

Robomow RS 615 U kører desuden på batteri, og derfor kommer modellen med en lade-station, hvor batteriet lades op. Det tager omkring 120 minutter at lade batteriet op.

Specifikationer ved Robomow RS 615 U
🔴 Højde: 31 centimeter
🔴 Bredde: 66 centimeter
🔴 Dybde: 73,5 centimeter
🔴 Vægt: 30 kilo
🔴 Støjniveau: 72 dB
🔴 Arbejdsareal: 1600 m2, men kan strækkes hvis man har en jævn og lige plæne
🔴 Klippehøjde: 20-80 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 36 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 70 minutter
🔴 Opladningstid: 120 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RS 615 U:
🔵 Stort arbejdsareal på 1600 m2
🔵 Stærk DC-klippemotor
🔵 Stor klippebredde på 56 centimeter
🔵 Klipper også kanter og sider
🔵 Model med sensorer og kan styres med app

Her kan du se en generel videogennemgang af Robomow RS (S-serien). Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk:

https://www.youtube.com/watch?v=5Cn5GuX-6g8

Robomow RC 308 U 

Topscorer hos det svenske teknikmagasin M3

rc308u robomow

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
8.995,00 Kr. 0,00 Kr. 8.995,00 Kr. Læs mere
8.995,00 Kr. 0,00 Kr. 8.995,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RC 308 U har været inkluderet i en test udført af det svenske teknikmagasin M3. I denne test har M3 haft ni forskellige modeller inde til test, hvoraf Robomow RC 308 U er en af dem, og alle modeller er blevet testet ud fra forskellige parametre, som ligger til grund for en endelig bedømmelse.

Robomow RC 308 U klarer sig rigtig godt i den svenske test, og derfor får modellen en topplacering i deres test.

Til den mellemstore have på 800 m2

Robomow RC 308 U vil passe godt til den forbruger, der har en mellemstor have, for denne model har et arbejdsareal på 800 m2 – det er ikke det største men heller ikke det mindste inden for robotplæneklipper-standard.

Denne model har en klippebredde på 28 centimeter (hvilket godt nok ikke er den største på markedet), men den er til gengæld designet til at kunne udnytte hele maskinens størrelse. Angående kanter, som flere modeller har svært ved, så har Robomow RC 308 U et unikt kant-system, der er specialdesignet til at tage sig af netop kanter. For at give et jævnt og ensartet klipperesultat er Robomow RC 308 U udstyret med stærke stålknive samt muligheden for bioklip, som er med til at gøde græsset jævnt. Modellen kan også arbejde på skrå sider, for den har en makshældning på 36 procent.

Arbejder ud fra zone-system

Robomow RC 308 U klipper græsset via et zone-system med to hovedzoner og tre subzoner for at kunne varetage hele græsplænen.

Den kan styres med telefonen via en app, og inde i app’en kan man både indstille og programmere klipningen. Man kan også følge med i programstatus, mens modellen kører. Robomow RC 308 U har desuden også et stort fokus på sikkerhed, idet modellen er udstyret med forskellige sikkerhedsfunktioner som både alarmsystem og pinkodesikring, og hertil findes også en regnsensor. Denne model kører på batteri, og én opladning giver en arbejdstid på op til 70 minutter. En fuld opladning tager herefter 90 minutter.

Eksperterne fremhæver, at denne model er god til en mindre have

Robomow RC 308 U klarer sig godt i det svenske teknikmagasin M3’s test af ni forskellige robotplæneklippere. De svenske eksperter skriver om Robomow RC 308 U, at denne model er både god og kompakt, og så er den rigtig god til en mindre have.

Ideelt vil denne Robomow model passe til en firkantet have, der ikke er større end 800 m2, hvilket dog er et mindre areal end mange andre modeller i den svenske test.

Ifølge de svenske eksperter er denne model også rigtig flot og stilfuld at se på, og så klipper den græsset både effektivt og nydeligt.

Herudover fremhæver eksperterne, at Robomow RC 308 U har en smart WiFi-tilkobling, og den tilhørende app er ifølge M3 meget brugbar, og her kan man både overvåge og se status.

Specifikationer ved Robomow RC 308 U
🔴 Højde: 21 centimeter
🔴 Bredde: 46 centimeter
🔴 Dybde: 63 centimeter
🔴 Vægt: 11,4 kilo
🔴 Støjniveau: 69 dB
🔴 Arbejdsareal: 800 m2 – kan strækkes op til over 1000 m2 ved optimale forhold
🔴 Klippehøjde: 15-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 36 procent
🔴 Køretid på én batteriopladning: 60-70 minutter
🔴 Opladningstid: 90 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja

Udvalgte fordele ved Robomow RC 308 U:
🔵 Til den mellemstore have på 800 m2
🔵 Med specielt kant-klippesystem
🔵 Model med bioklip
🔵 Kan styres med app
🔵 Alarmsystem og pinkodesikring

Her kan du se en generel videogennemgang af Robomow RC (C-serien). Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk:

https://www.youtube.com/watch?v=22SKjUWuzW4

Robomow RC 304 

God vurdering hos det danske forbrugerråd Tænk
Anbefalet hos Englands største testmagasin Which.co.uk

Robomow RC304U robotplæneklipper

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.499,00 Kr. 0,00 Kr. 6.499,00 Kr. Læs mere
6.550,00 Kr. 0,00 Kr. 6.550,00 Kr. Læs mere
7.999,00 Kr. 0,00 Kr. 7.999,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RC 304 er blevet testet af både de danske eksperter fra forbrugerrådet Tænk samt de engelske eksperter fra Englands største testmagasin Which.co.uk. Tænk har foretaget en test af flere modeller samtidig, hvor modellen Robomow RC 304 indgår, mens Which.co.uk har foretaget en enkelt test af modellen alene.

Begge ekspertkilder har dog testet ud fra nogenlunde de samme parametre som klippeevner, brugervenlighed, batteri, støj og funktioner, og begge er de også enige om, at Robomow RC 304 er en god robotplæneklipper.

Til den lille have

Robomow RC 304 vil passe bedst til den forbruger, som ikke har en så stor have – modellen har nemlig et arbejdsareal på 400 m2, hvilket ligger i den lidt lavere ende af areal-skalaen sammenlignet med andre modeller. Hvis man dog har en firkantet, lige og jævn græsplæne uden for mange skråninger og forhindringer, så vil dette tal nok godt kunne komme lidt højere op.

Dermed ikke sagt, at Robomow RC 304 ikke kan fungere i skrå haver med forhindringer, for modellen kan nemlig klare hældninger på op til 20 grader, hvilket er meget, og så kommer modellen med en stødsensor, der gør, at modellen selv registrerer eventuelle forhindringer i kørebanen (for eksempel havemøbler, legetøj eller pyntegenstande), hvorefter den kører udenom.

Robomow RC 304 har dertil også en regnsensor, som gør, at modellen selv opfanger, hvis det begynder at regne. Så vil den standse arbejdet og køre i tørvejr ved lade-stationen.

Moderne model, der kan styres med app

Robomow RC 304 kommer som nævnt med en lade-station, og det er her, at modellen lades op. Robomow RC 304 kører på batteri, og på én fuld opladning kan modellen arbejde i 50 minutter. Når strømmen er ved at være lav, så returnerer modellen selv til lade-stationen, hvor en fuld opladning tager en times tid.

Denne model hører også til den nye generation af højteknologiske robotplæneklippere, som er udstyret med en tilhørende app til telefonen, som man kan anvende som en slags fjernbetjening. I app’en kan man så overvåge, se status, indstille og programmere modellen – også selv om man ikke står ude i haven.

Ud over at Robomow RC 304 holder sig fri for regn og kollisioner med genstandene i haven, så behøver man heller ikke frygte, at modellen bliver stjålet, da den både er udstyret med tyverialarm og pinkodesystem, så det kun er ejeren, der kan betjene modellen.

Eksperterne fremhæver, at modellen er stillegående og klarer det meste selv

Robomow RC 304 er blandt andet blevet bedømt af de engelske eksperter fra testmagasinet Which.co.uk, som er glade for modellen. De engelske eksperter fremhæver især, at Robomow RC 304 er en stillegående model, som dermed ikke har irriterende støjgener.

Ifølge eksperterne har modellen flere fordele, som også tæller, at denne model er let at styre fra telefonen, og så kræver den meget lidt programmering fra forbrugerens side – den klipper stort set plænen uden indblanding, og dermed er modellen utrolig let i brug.

Specifikationer ved Robomow RC 304
🔴 Højde: 21 centimeter
🔴 Bredde: 46 centimeter
🔴 Dybde: 63 centimeter
🔴 Vægt: 10,3 kilo
🔴 Støjniveau: 68 dB
🔴 Arbejdsareal: 400 m2
🔴 Klippehøjde: 15-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 20 grader
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 50 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RC 304:
🔵 God til den mindre have på 400 m2
🔵 Støjsvag model
🔵 Med sensorer
🔵 Kan styres via app på telefonen
🔵 Sikker model med både tyverialarm og pinkodesystem


Robomow RS 615 

Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

robomow_rs615

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
11.395,00 Kr. 0,00 Kr. 11.395,00 Kr. Læs mere
11.499,00 Kr. 0,00 Kr. 11.499,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RS 615 har været inkluderet i en stor test af robotplæneklippere udført af de svenske eksperter fra forbrugerorganisationen Råd & Rön, og i denne test er Robomow RS 615 sammen med de øvrige modeller blevet testet på parametre som klippeevner, batteri, brugervenlighed og funktioner.

Denne model sig rigtig godt generelt, og de svenske eksperter er meget imponerede over modellen. Faktisk så imponerede at modellen kåres til testvinder af Råd & Rön.

Til den store plæne

Hvis man som forbruger har en stor have og leder efter en robotplæneklipper, så vil modellen Robomow RS 615 være et godt valg. Denne model har nemlig et arbejdsareal på 1600 m2, hvilket er rimeligt stort. Hvis man har en lige og firkantet model uden for mange forhindringer, så vil det endda være muligt at strække de 1600 m2 en del – endda op til det dobbelte haveareal.

Robomow RS 615 er dog stadig skabt til at kunne håndtere netop forhindringer og skråninger, idet denne model er udstyret med forskellige sensorer. Det tæller blandt andet en smart regnsensor, som sikrer, at regnvejr ikke ødelægger modellen samt stødsensorer, som kan registrere, hvis der er forhindringer i den planlagte rute – så om-programmerer modellen sig selv og finder en ny rute.

Robomow RS 615 er også designet til at kunne klare skråninger, og maksniveauet ligger på 36 procent, hvilket er en del.

Gør haven sundere

Robomow RS 615 kommer med bioklip, og det betyder, at det afklippede græs bliver klippet i meget små stykker og spredt passende ud af modellen, hvorefter det bliver liggende på det resterende græs.

Nyslået græs er ofte følsomt, og det afklippede græs virker som en slags naturlig gødning, som styrker plænen og giver det næring til at vokse sig tæt og tyk. Man kan selv indstille klippehøjden mellem 20-80 millimeter, og så har modellen en klippebredde på 56 centimeter – det er rigtig meget.

Model med specialsystem til kanter

Robomow RS 615 er designet til ikke kun at klippe græsset men at efterlade plænen flot og sund. Ud over det førnævnte bioklip så kommer modellen også med et særligt system til kantklipning, hvor knivene klipper ud over selve modellens bredde. Det sikrer en høj detaljegrad i plænen og flotte skarpe kanter. Robomow RS 615 hører dermed til de meget teknologiske robotplæneklippere, og denne model kan dertil også styres via en app på telefonen.

Denne model kører desuden på batteri, og et fuldt opladet batteri giver en arbejdstid på op til 70 minutter. Herefter vender modellen tilbage til lade-stationen, hvor en fuld opladning tager 110 minutter.

Specifikationer ved Robomow RS 615
🔴 Højde: 31 centimeter
🔴 Bredde: 66 centimeter
🔴 Dybde: 73,5 centimeter
🔴 Vægt: 20 kilo
🔴 Støjniveau: 74 dB
🔴 Arbejdsareal: 1600 m3, men op til 3000 m2 ved ideelle forhold
🔴 Klippehøjde: 20-80 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Fire blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 55-70 minutter
🔴 Opladningstid: 110 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RS 615:
🔵 Arbejdsareal på op til 3000 m3 – anbefales dog til 1600 m2
🔵 Med sensorer
🔵 Model med bioklip, som gøder græsplænen
🔵 Bred klippebredde på 56 centimeter
🔵 Kan styres med app

Her kan du se en generel videogennemgang af Robomow RS (S-serien). Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk:

https://www.youtube.com/watch?v=5Cn5GuX-6g8

Robomow RX 20 U 

Middel vurdering hos det danske forbrugerråd Tænk
8 stjerner ud af 10 hos det belgiske teknikmagasin Techpulse.be

Robomow RX20U robotplæneklipper

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.499,00 Kr. 0,00 Kr. 4.499,00 Kr. Læs mere
4.499,00 Kr. 0,00 Kr. 4.499,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RX 20 U har været inkluderet i to tests – den ene udført af det danske forbrugerråd Tænk, og den anden er foretaget af det belgiske teknikmagasin Techpulse.be.

Robomow RX 20 U klarer sig godt i begge tests, og hvor Tænk giver modellen en middel vurdering, så er Techpulse.be mere positivt indstillede over for modellen, som de giver otte stjerner ud af ti – så altså en absolut topkarakter.

Til den lille have på 300 m2

Robomow RX 20 U hører til de robotplæneklippere, som har et lidt mindre arbejdsareal – nemlig på 300 m3. Derfor passer modellen til den forbruger, som har en mindre have. De 300 m2 tager dog også højde for en ujævn plæne med både hældninger, hjørner og forhindringer, så hvis man derimod har en firkantet plæne, der er meget jævn og lige, så kan de 300 m2 godt strækkes lidt.

Robomow RX 20 U er på mange måder en mindre model – hvilket også giver udslag i en mindre pris – og det betyder, at også klippebredden er lidt mindre. Den ligger nemlig på 18 centimeter, men eftersom her er tale om en mindre model, så vil den også være bedre til at komme frem selv svært tilgængelige steder.

Dertil kommer, at modellen også kan klippe græsset uden for hjulenes rækkevidde, hvilket både øger klippebredden samt gør, at modellen også kan klippe kanter og hjørner.

Registrerer selv forhindringer

Denne model udstyret med sensorer, som selv kan opfange, hvis der er forhindringer eller objekter i den valgte rute. For at undgå en kollision så vælger modellen med det samme en ny rute, hvorefter den skifter position.

Robomow RX 20 U er på mange måder nemlig en sikker model, og det betyder, at modellen også kommer med både en børnesikring, pinkodesystem samt en tyverialarm. Herudover findes der også et sikkerhedssystem i knivene, der gør, at knivene øjeblikkeligt ophører med at bevæge sig, hvis modellen vælter, bliver løftet op eller kommer i kontakt med objekter.

Robomow RX 20 U hører desuden til nye generation af robotplæneklippere, hvad teknologi angår, for modellen kommer med en tilhørende app, som betyder, at man kan styre modellen via telefonen.

Eksperter fremhæver især modellens gode valuta for pengene

Eksperterne fra belgiske Techpulse.be er meget imponerede over Robomow RX 20 U, og de skriver, at her først og fremmest er tale om en prisvenlig robotplæneklipper, når man tager i betragtning, hvad modellen kan. Eksperterne skriver, at de også ser den tilhørende app som en klar fordel, og så er både design og brugervenlighed helt i top. Eksperterne roser også, at det er rigtig let at installere modellen og komme i gang med at bruge den. Techpulse.be har dog også nogle ulemper ved modellen, og det går mest på, at de synes, at der mangler en regnsensor, og så er den variable klippehøjde ikke høj nok. Techpulse.be skriver desuden, at de synes, at det tager noget lang tid at få ladet modellen fuldt op.

Specifikationer ved Robomow RX 20 U
🔴 Højde: 30 centimeter
🔴 Bredde: 42 centimeter
🔴 Dybde: 53 centimeter
🔴 Vægt: 12 kilo
🔴 Støjniveau: 69 dB
🔴 Arbejdsareal: 300 m2
🔴 Klippehøjde: 15-45 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 15 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 90 minutter
🔴 Opladningstid: 20 timer
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RX 20 U:
🔵 Mindre arbejdsareal på 300 m2 – dermed til den lille have
🔵 Kompakt model, der kan komme til selv svære steder
🔵 Fokus på kantklipning
🔵 Sikkerhedssystem i knivene samt tyverialarm, pinkodesystem og børnesikring
🔵 Kan styres via app

Her kan du se en video om hvordan man sætter sin nye Robomow RX model op. Videoen er produceret af Robomow: 

https://www.youtube.com/watch?v=rtcqQ5GW5ng

Robomow RX 12 U 

Anbefalet hos den engelske avis Independent.co.uk

Robomow RX12U

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RX 12 U er blevet testet af den engelske avis Independent.co.uk sammen med otte andre robotplæneklippere, hvor modellerne er blevet testet og vurderet ud fra forskellige parametre.

Robomow RX 12 U klarer sig overordnet rigtig godt i testen, og det giver udslag i, at den engelske avis giver denne model en god anbefaling med på vejen.

Til den helt lille have

Robomow RX 12 U vil passe den til forbruger, som har en lille have – Robomow RX 12 U har nemlig et arbejdsareal på op til 250 m2, hvilket ikke er særlig meget. Modellen kan både anvendes i jævne og ujævne haver, for den er i stand til at køre på skråninger på op til 36 procent.

Robomow RX 12 U er desuden en hurtigkørende model med knive med hurtige bevægelser, men det udgør ikke en fare-risiko, for denne model har nemlig et sikkerhedssystem i knivene, der gør, at hvis modellen løftes op, vælter eller kommer i kontakt med objekter, så stopper knivene deres bevægelser med det samme.

Denne model kommer desuden med et pinkodesystem og børnesikring samt en smart øko-tilstand, som sikrer et lavere energiforbrug.

Eksperterne fremhæver, at denne model er smart, kompakt og har god en pris

Robomow RX 12 U får ros af de engelske eksperter fra avisen Independent.co.uk i testen af ni forskellige robotplæneklippere, idet de synes, at denne model er både lille, kompakt og smart at anvende.

Eksperterne skriver, at de synes, at denne model er fordelagtig til den lille have og giver det bedste resultat, hvis haven ikke er større end 200 m2 (læg mærke til at dette areal ikke er ret meget i forhold til andre modeller).

Herudover skriver eksperterne også, at Robomow RX 12 U kommer med nogle smarte funktioner som blandt andet, at modellen har en klinge, der sidder foran, som også kan klippe græsset på hjørner og kanter.

Eksperterne fremhæver også prisen som et plus

De engelske eksperter fremhæver desuden, at Robomow RX 12 U har en rigtig lang køretid – nemlig helt op til 90 minutter. Hertil kommer, at eksperterne også synes, at prisen på Robomow RX 12 U er god, hvilket gør den mere tilgængelig for en større gruppe af forbrugere, da robotplæneklippere traditionelt ikke er til den prisvenlige side.

På den negative side nævnes det kun, at det tager virkelig lang tid at lade modellen op – helt op til 16 timer for at være helt sikker på, at batteriet er fuldt opladet.

Specifikationer ved Robomow RX 12 U
🔴 Højde: 26 centimeter
🔴 Bredde: 42 centimeter
🔴 Dybde: 53 centimeter
🔴 Vægt: 7,5 kilo
🔴 Støjniveau: 69 dB
🔴 Arbejdsareal: 250 m2
🔴 Klippehøjde: 15-45 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 15 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 90 minutter
🔴 Opladningstid: Op til 16 timer
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej 

Udvalgte fordele ved Robomow RX 12 U:
🔵 Til den lille have på 250 m2
🔵 Hurtigkørende
🔵 God til skråninger
🔵 Prisvenlig model
🔵 Høj sikkerhed


Robomow RC 308 

God vurdering hos det danske forbrugerråd Tænk

Robomow-RC308U

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
8.995,00 Kr. 0,00 Kr. 8.995,00 Kr. Læs mere
8.995,00 Kr. 0,00 Kr. 8.995,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Robomow RC 308 har været medtaget i en eksperttest udført af det danske forbrugerråd Tænk, hvor en lang række forskellige robotplæneklippere har været testet og undersøgt, hvorefter der er givet en samlet score til hver model.

Eksperterne har undersøgt modellerne inden for blandt andet klippeevner, brugervenlighed, batteri, støj og funktioner, og eftersom Robomow RC 308 klarer sig godt på de testede parametre, så får modellen en god vurdering.

Til den mellemstore have

Robomow RC 308 vil være et godt valg for den forbruger, som har en mellemstor have – Robomow RC 308 har nemlig et arbejdsareal på 800 m2, hvilket hverken er et helt lille arbejdsreal eller et meget stort. Dette tal er det anbefalede tal, men hvis man har en have, der er helt lige, jævn og uden skråninger, kringelkroge og forhindringer, så kan dette tal godt strækkes lidt.

Man kan selv justere modellens klippehøjde mellem 15 og 60 millimeter, og så opererer Robomow RC 308 med en klippebredde på 28 centimeter, hvilket dog ikke er lige så meget som flere af de andre modeller. Til gengæld er muligheden på 15 millimeter i den lave ende, og ikke alle andre modeller tillader en så lav klippehøjde.

Model med sensorer

Robomow RC 308 er udstyret med både regnsensor og stødsensor, og det betyder, at modellen selv kan registrere både, hvis der er regn i luften, og hvis der er forhindringer i den valgte bane. Hvis det begynder at regne, så holder modellen op med at arbejde og returnerer til lade-stationen, og hvis der findes objekter i modellens kørselsbane, så skifter den kurs og vælger en anden rute – dermed sørger modellen både for at holde sig selv og havens objekter sikre uden kollision.

Robomow RC 308 kan derfor sagtens anvendes i haver med både møbler, bede, blomster eller børnenes legetøj, og modellen er desuden også designet til at kunne klippe græsset i haver med skråninger – maksimumhældningen for modellen ligger på 19 grader.

Sikker model, som kan styres med telefonen

Robomow RC 308 sikrer som nævnt sig selv med både regnsensor og stødsensor, men modellen er dertil også udstyret med både tyverialarm og pinkodesystem, så fremmede ikke kan tage modellen og anvende den.

Herudover er Robomow RC 308 en af de moderne modeller, som kan styres med telefonen, og det gøres via den tilhørende app, hvor man både kan indstille, programmere og overvåge modellen og dens plæneklipning.

Robomow RC 308 kører desuden på batteri, og én batteriopladning giver en arbejdstid på knap en time. Herefter vender modellen selv tilbage til lade-stationen, hvor en fuld opladning tager 80 minutter.

Specifikationer ved Robomow RC 308
🔴 Højde: 21 centimeter
🔴 Bredde: 46 centimeter
🔴 Dybde: 63 centimeter
🔴 Støjniveau: 68 dB
🔴 Arbejdsareal: 800 m2
🔴 Klippehøjde: 15-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 19 grader
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 60 minutter
🔴 Opladningstid: 80 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RC 308:
🔵 Arbejdsareal på 800 m2 – dermed til den mellemstore have
🔵 Klippehøjde helt ned til 15 millimeter
🔵 Med intelligente sensorer
🔵 Sikker model med både tyverialarm og pinkodesystem
🔵 Moderne robotplæneklipper der kan styres via app


Alternativer til Robomow robotplæneklipperen

I denne artikel har vi nu gennemgået en række forskellige robotplæneklippere fra mærket Robomow, som har fået gode karakterer af eksperter igennem forskellige tests.

Ud over disse modeller findes der også mange andre gode robotplæneklippere på markedet, og for at sikre et så nuanceret overblik som muligt, så vil vi i dette afsnit gennemgå en anden populær model fra mærket Worx Landroid. Du kan også læse hele vores Worx Landroid test, hvor vi gennemgår flere modeller, der alle er blevet anmeldt af forskellige testpaneler.

Ønsker du at læse en mere generel test, hvor der er mulighed for at læse om flere forskellige mærker, så kan du læse vores robotplæneklipper test. I denne test gennemgår vi ekspertanmeldeser fra flere forskellige producenter, hvilket hjælper med at give et godt overblik over de forskellige producenters styrker og svagheder.


Worx Landroid M 1000 

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Worx Landroid M 1000 

Robotplæneklipperen Worx Landroid M 1000 er blevet testet af det danske forbrugerråd Tænk i en generel test af flere forskellige robotplæneklippere, hvor Worx Landroid M 1000 og de øvrige modeller er blevet testet på parametre inden for blandt andet klippeevner, brugervenlighed, funktioner, batteri og støjniveau.

Worx Landroid M 1000 klarer sig rigtig godt i testen, og eksperterne er meget imponerede over modellen. Så imponerede at Tænk udnævner Worx Landroid M 1000 til topscorer.

Til den halvstore græsplæne

Worx Landroid M 1000 vil være et godt valg for den forbruger, som har en lidt større græsplæne at vedligeholde – Worx Landroid M 1000 hører nemlig til blandt de robotplæneklippere fra Worx, som har et lidt større arbejdsareal, og det drejer sig her om 1000 m2, som modellen kan klippe.

Worx Landroid M 1000 er nemlig storebror til de mindre Worx-modeller, og her er især arbejdet på en øget kvalitetssikring og på at skabe en meget robust og kraftig robotplæneklipper.

Worx Landroid M 1000 er designet til at have et arbejdsareal, der både er kuperet, ujævnt og med skråninger og forhindringer, så hvis man har en helt lige og firkantet plæne, så vil man nok kunne strække de 1000 m2 en del.

Støjsvag model

Hvis man ønsker en stillegående robotplæneklipper, så man sagtens kan opholde sig udenfor i haven, mens modellen arbejder, så vil Worx Landroid M 1000 også være et godt valg – denne model har nemlig et lydniveau på 63 dB, og det gør, at man ikke vil blive generet af modellen og dens motor.

Worx Landroid M 1000 arbejder desuden med hele fire klinger samtidig under arbejdet, hvilket sikrer, at alt græsset bliver slået ens, og det vil give en flottere og mere jævn græsplæne.

Denne model kan også justeres i forhold til græshøjde og kan klippe mellem 20 og 60 millimeter. Man betjener Worx Landroid M 1000 på en lettilgængelig brugerflade, hvor man kan indstille og programmere modellen.

Model med flere sensorer

Worx Landroid M 1000 er ikke udstyret med WiFi og dermed en app, hvor man kan kontrollere modellen direkte via telefonen, men Worx Landroid M 1000 er stadig en moderne og højteknologisk model – modellen er nemlig udstyret med sensorer, og det tæller både en regnsensor samt en stødsensor. Regnsensoren gør, at modellen holder op med at arbejde, hvis det begynder at regne, og stødsensoren gør, at modellen på forhånd registrerer, hvis der er forhindringer på ruten, hvorefter modellen planlægger en ny rute og kører udenom.

Worx Landroid M 1000 kører desuden på batteri, og en fuld batteriopladning giver omkring en times arbejdstid. Når modellen enten er færdig med arbejdet eller er ved at løbe tør for batteri, så returnerer den af sig selv til lade-stationen, hvor den lades op. En fuld opladning tager 90 minutter.

Specifikationer ved Worx Landroid M 1000
🔴 Højde: 26 centimeter
🔴 Bredde: 37 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 19 kilo
🔴 Støjniveau: 63 dB
🔴 Arbejdsareal: 1000 m2
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Fire blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 60 minutter
🔴 Opladningstid: 90 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej

Udvalgte fordele ved Worx Landroid M 1000:
🔵 Til den rimelig store græsplæne på 1000 m2
🔵 Støjsvag model
🔵 Justerbar klippehøjde
🔵 Regnsensor
🔵 Stødsensor

Her kan du se en generel videogennemgang af Worx Landroid M-serien. Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk: 

https://www.youtube.com/watch?v=gC9-Tqw5G_s

Om mærket Robomow

Robomow-Logo
Robomow (i dag også kendt under navnet Friendly Robotics) er en virksomhed, der er kendt for at producere robotplæneklippere. Robomow blev grundlagt i 1995 i Israel, og i dag leverer Robomow både robotplæneklippere til USA og Europa.

Robomow er vidende om forbrugernes forskellige behov, og derfor lanceres der meget forskellige modeller – nogle som er meget dyre, med et stort arbejdsareal og med mange funktioner såsom WiFi og styring via app, og andre som er mere prisvenlige og har et mindre arbejdsareal og med færre funktioner.

Den venlige robot

robomowOprindeligt blev Robomows robotplæneklippere døbt ”Friendly Machines” for at tydeliggøre, at her var tale om et produkt, der kunne lette forbrugernes arbejdsbyrde markant. I 1997 fik den første Robomow-robotplæneklipper premiere, og i 1998 blev den gjort tilgængelig for den almene forbruger. Det var tidligt i robotplæneklippernes historie, men modellen solgte alligevel 4000 eksemplarer på tre år.

I 2000 blev anden generation af robotplæneklippere lanceret af Robomow, og disse modeller var langt mere brugervenlige, mindre i fysisk omfang og mere avancerede end den første model. Igen i 2008 blev tredje generation lanceret med endnu flere forbedringer og endnu mere teknologi, i 2013 fjerde generation, og i 2014 kom den femte generation. Her er det især muligheden for at kommunikere med en app samt et større arbejdsareal, som er væsentlige.

Undervejs har Robomow også haft samarbejder med andre teknologi-fokuserede virksomheder, og det tæller blandt andet en alliance med støvsugerproducenten Hoover, hvor de to virksomheder sammen udviklede robotstøvsugere til hjemmet.

Den miljøvenlige og effektive robot-hjælper

Robomows produkter er skabt til at lette forbrugernes hverdag, og modellerne er alle skabt til at være så miljøvenlige som muligt. Robomow-modellerne kører nemlig alle på batteri, og så medfølger der en lade-station, som gør dem genopladelige.

En Robomow-robotplæneklipper anvender desuden heller ikke benzin, hvilket gør den meget miljøvenlig også, og selv om den arbejder med skarpe klinger, så lever alle modellerne op til internationale sikkerhedsstandarder, så man ikke kommer til skade.

robomow-appEgen app

Mange af de nyeste Robomow-modeller kommer med WiFi og muligheden for at blive styret med telefonen. Til det formål har Robomow skabt deres egen app, hvor man både kan overvåge, styre og programmere sin robotplæneklipper. Teknologi er nemlig et af Robomows fokuspunkter, og både på teknologifronten og designfronten har Robomow været fokuspunkt i mange business-magasiner.

Hvis du ønsker at vide mere om Robomow, så kan du læse mere på den officielle hjemmeside.


Hvad er en robotplæneklipper?

Hvad er en robotplæneklipperEn robot i haven er ikke længere et særsyn eller noget fra en science-fiction-film – med den moderne teknologi er det blevet en del af mange forbrugeres hverdag at lade robotter af forskellig slags varetage forskellige opgaver – oftest med det formål at slippe for nogle kedelige pligter som for eksempel at slå græs.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal vælge en robotplæneklipper, eller der er andre alternativer der måske vil passe bedre til dine behov, så kan du med fordel læse vores græsslåmaskine test eller vores havetraktor artikel. I disse to artikler vil du kunne blive klogere på hvilke fordele og ulemper der er forbundet ved køb af disse to typer.

I dette afsnit vil vi undersøge, hvad en robotplæneklipper er, og hvordan den virker. Vi baserer afsnittet på viden fra både Which.co.uk og Gardenlines.co.uk og denne viden omdanner vi til mere overskuelige punkter:

Fastsat arbejdsareal

En robotplæneklipper vil fra producentens side komme med et givent arbejdsareal, som den kan håndtere. Dette tal vil variere rigtig meget og spænde fra 500 m2 eller derunder (altså en mindre græsplæne), til 500-1000 m2 (den mellemstore græsplæne) og til over 1500 m2, som er en meget stor have – nogle modeller vil have et endnu større arbejdsareal på op til 6000 m2. Det er så det areal, som den givne model kan arbejde indenfor.

Nogle modeller kører i lige linjer, hvor andre bevæger sig i tilfældige ruter. Man kan også indstille klippehøjden, så græsset bliver klippet i den højde, man ønsker det.

Afgræsning af arbejdsareal

robotplæneklipper arealEn del af opsætningen af robotplæneklippen går på afgrænsning af arbejdsareal, så robotplæneklipperen præcis ved, hvor den må køre, og hvor den skal vende om. Det betyder, at man manuelt skal vælge nogle zoner eller afgrænsninger, som robotplæneklipperen arbejder indenfor, og det kan både være digitalt eller med pløkker eller kantledninger, som placeres i haven. Robotplæneklipperen arbejder så ud fra et kortsystem, som fastlægger ruten, men hvis modellen bevæger sig hen i nærheden af forhindringer, så ændres kursen, og der fastlægges en ny rute for at undgå kollision.

Både i jævne og ujævne haver

Man får utvivlsomt det bedste og hurtigste resultat med en robotplæneklipper, hvis man har en helt lige og firkantet have uden forhindringer eller forhøjninger. Men det betyder ikke, at man ikke kan anvende en robotplæneklipper i en ujævn have med masser af hældninger, forhindringer og kringelkroge og opnå et godt resultat.

De fleste modeller er nemlig designet til at kunne klippe græs på hældninger også (ofte meget skrå hældninger op til 35 procent), og sensorteknologi gør, at de også kan køre uden om forhindringer. Ydermere så er robotplæneklippere i dag designet så smidigt som muligt, så de let kan komme ind i hjørner og kroge også.

Klippesystem

Robotplæneklippere er skabt med et unikt klippesystem, der kun tager en lille smule af græsset af, hver gang de kører, hvilket står i kontrast til den traditionelle og manuelle plæneklipper, der er designet til at skære mange centimeter af græsset, så man ikke behøver at klippe det så ofte.

At klippe meget ad gangen effektiviserer selvfølgelig arbejdet, men det skaber ikke de optimale vilkår for græsplænens trivsel.

Når robotplæneklipperen så arbejder, så er den programmeret til at klippe små bidder af græsset af, hvorefter disse små dele af det afklippede græs så kan falde ned gennem den resterende plæne og ned til jorden, hvor det kan være med til at gøde jorden.

Det resulterer i en sundere, tykkere, tættere og grønnere græsplæne. Så først kan man måske have svært ved at se forskellen på græshøjden, når robotplæneklipperen har været ude at køre, men forskellen sker over tid i form af en sundere græsplæne.

Batteri

batteriEn af de store fordele ved en robotplæneklipper er, at de kører på batteri, for det gør dem både mere effektive og mere miljøvenlige, og mange af de moderne modeller benytter sig af den nye Lithium-ion teknologi, der sikrer høj effektivitet og stabilitet samt en relativ kort opladningstid.

Når robotplæneklipperen registrerer, at batteriet er ved at være tomt, så returnerer den til lade-stationen, hvorefter den lades op.

Når batteriet er fuldt opladet, så genoptager robotplæneklipperen sit arbejde. Robotplæneklipperen vil typisk kunne arbejde i omkring en times tid, før den løber tør for strøm. En fuld opladning vil ofte tage halvanden time eller mere, så hvis man har en stor have, så kan man godt regne med, at det tager noget tid, før robotplæneklipperen er færdig med arbejdet.

Sensorer

De fleste robotplæneklippere har et sensorsystem af en slags, som gør dem både mere effektive og højner deres egen sikkerhed: Mange modeller har for eksempel en regnsensor, som gør, at hvis det begynder at regne, og det bliver uhensigtsmæssigt at slå plænen, så kan modellerne selv opfange det, hvorefter de kører i tørvejr hos lade-stationen. Robotplæneklippere kan sagtens operere, hvis det småregner, men tung regn kan være skadeligt for dem.

Mange modeller har også en form for stødsensor-system, som gør, at de ikke støder ind i forhindringer eller genstande som stole, borde, legetøj eller statuer. Når robotplæneklipperen registrerer, at der findes forhindringer i den valgte bane, så styrer den udenom og vælger i stedet en ny rute.

Nogle modeller kommer med et helt 360 graders synsfelt, som gør, at de kan overvåge hele haven på en gang.

Miljø

Hvis man er en miljøorienteret forbruger, så vil en investering i en robotplæneklipper være en god ide – robotplæneklippere er nemlig gode for miljøet sammenlignet med traditionelle, benzindrevne plæneklippere, for de bruger hverken benzin eller forurener.

Robotplæneklippere er også gode for græsplænens eget miljø, idet mange af modellerne er udstyret med bioklip, som er et system, der klipper græsset i meget små stykker, hvorefter det spredes ud over plænen og fungerer som naturlig gødning.

Robotplæneklippere er også en god investering, hvis man lider af høfeber – så slipper man for selv at skulle klippe græsset, hvilket kan være en ubehagelig opgave at foretage, hvis man er græspollen-allergiker. En robotplæneklipper klarer selv opgaven og kan ikke få allergiske reaktioner.

Sikkerhed

sikkerhedRobotplæneklipperne har ofte flere forskellige sikkerhedsindstillinger – det tæller både tyverisikring og sikkerhed mod personskade.

Angående tyverisikring så er mange robotplæneklippere udstyret med forskellige former for tyverialarm – nogle har et decideret alarmsystem eller en pinkodesikring og tastaturlås. Det betyder, at kun ejeren kan benytte sig af modellen.

Mange robotplæneklippere beskytter også mennesker og dyr mod skader, da de også har et sikringssystem i knivene. Det betyder, at hvis man løfter robotplæneklipperen, eller den vælter, så holder knivene med det samme op med at bevæge sig.

Vedligeholdelse

Modsat en gammeldags benzindreven plæneklipper, så behøver en robotplæneklipper ikke meget vedligeholdelse – hverken mellem kørsler eller mens den arbejder. Robotplæneklippere skal hverken tømmes for græs eller renses, og man skal heller ikke manuelt fylde hverken brændstof eller olie på – robotterne er nemlig elektriske og kører på batteri og returnerer selv til deres lade-station, når batteriet er ved at være tomt.

Mange producenter anbefaler dog, at man udskifter knivene en gang om året for at være sikker på at få det bedste resultat.

WiFi og app

På de mest moderne robotplæneklippere behøver man ikke længere betjene modellerne manuelt på selve kroppen – de kan nu fjernstyres med telefonen via en app og modellens WiFi-tilslutning.

Ofte vil man skulle foretage alle valg, indstillinger og programmeringer via telefonen i stedet, og man vil kunne overvåge og styre robotplæneklipperen, uanset om man står foran den, sidder i sofaen eller i bussen.


Dette bør du overveje, inden du køber en Robomow robotplæneklipper

Robomow overvejelser

Robotplæneklippere er efterhånden ikke et helt nyt fænomen, og det betyder også, at der nu findes en del forskellige modeller på markedet, som kan forskellige ting. Derfor kan det være svært at vide, hvilken model kan skal vælge.

Baseret på artikler fra Gardenlines.co.uk, Robotsworldwide.com og Husqvarna.com guider vi i det nedenstående til, hvad man især bør overveje, før man anskaffer sig en robotplæneklipper:

Græsplænens størrelse: Robotplæneklipperne har forskellige arbejdsarealer, så man skal købe en model, der passer til størrelsen på ens egen græsplæne. Nogle modeller har et lille arbejdsareal på ned til 150 m2, hvor andre kan komme helt op på 6000 m2. Læg mærke til at størrelse på arbejdsareal og pris også hænger nøje sammen – et stort arbejdsareal er også lig med en højere pris. 

Græsplænens udformning: Man bør som udgangspunkt vælge en model med stærke og store hjul, hvis man har en græsplæne med mange skråninger, hældninger og bakker. Hvis man netop har en noget ujævn have med mange hældninger, så skal man også vælge en model, der kan klippe græs på skråninger.

Mange modeller kan klare hældninger på op til 35 procent. Man skal desuden også tage med i betragtning, at hvis ens græsplæne er meget ujævn med mange skrænter og kringelkroge og for eksempel er 500 m2 stor, så vil det ikke altid være nok at købe en model, der står 500 m2 på som arbejdsareal. Det angivne tal vil nemlig ofte være det anbefalede areal. Derfor bør man købe en model med et lidt større arbejdsareal for at være sikker på, at den kan dække hele plænen.

Batteri: Afhængig af størrelsen på ens have bør man også tage både opladningstiden og arbejdstid per opladning med. Hvis man har en meget stor have, så kan robotplæneklipperen have brug for at lade op undervejs, og hvis arbejdstiden i forvejen er lav, så kan det godt tage sin tid at få klippet plænen.

De fleste modeller har en arbejdstid mellem en time til halvanden, men opladningstiden kan variere meget – nogle modeller lader op på under halvanden time, hvor andre kan tage helt op til over 15 timer.

Brugervenlighed: Eksperterne skriver, at det også er en god ide at se nærmere på robotplæneklippernes display, indstillinger og arbejdssystem. Man bør se efter, om styringen er let og intuitiv og nem at navigere, for som årstiderne skifter, så vil man ofte være nødt til at justere en smule på indstillingerne.

Man skal også være klar over, at det ofte vil tage noget tid at få indstillet modellen efter arbejdsforholdene i den individuelle have. Eksperterne skriver, at denne proces godt kan tage nogle timer.

Sikkerhedssystemer: Eksperterne anbefaler, at man vælger en robotplæneklipper, der har et sikkerhedssystem – gerne et pinkodesystem eller alarmsystem men eventuelt også en GPS-tracker. Hvis modellen bliver stjålet, så vil forhandleren altid kunne se, hvor den befinder sig.

Sikkerhed for mennesker og dyr: Der findes flere niveauer af sikkerhed på en robotplæneklipper, og derfor skal man også tænke over sin egen, familien og kæledyrenes personlige sikkerhed. Derfor bør man investere i en model, der har et sikkerhedssystem i knivene, så man ikke kan komme til skade ved at komme for nær modellen.

Sensor-teknologi: Robotplæneklippere kommer med forskellige former for sensorer – nogle modeller har et helt 360 graders synsfelt, så de kan se alt, hvad der sker, og andre modeller har blot sensorer såsom regnsensor eller stødsensor, der registrerer forskellige parametre. Det er en rigtig god ide at anskaffe en model med sensorer, da det både højner sikkerhed og effektivitet.

Moderne teknologi: De mest moderne robotplæneklippere har efterhånden alle indbygget WiFi, så man kan styre dem via en app på telefonen. Det er en smart udvikling, der øger kontrollen og fleksibiliteten, da man så altid har kontrolpanelet lige ved hånden. Modeller med WiFi og app er dog ofte dyrere end modeller med mindre teknologi.


Sådan holder du græsplænen pæn

robomow-plæne

En sund græsplæne kan ses ved, at plænen både har en flot mørkegrøn farve, er tyk i konsistensen og er fri for både mos og ukrudt, men i praksis kan det være svært at få sin græsplæne til at se sådan ud.

Her guider vi dog forbrugeren til, hvad man selv kan gøre for at få en flottere græsplæne baseret på artikler fra forbrugerrådet Tænk og boligsiden Bolius.dk.

Græshøjden er vigtig

Hverken for lav eller for høj – sådan lyder ekspertenes råd angående højden på græsset. Den optimale højde ligger på fem centimeter, som især beskytter plænen i tørkeperioder. Hvis man synes fem centimeter er for meget, så kan man godt klippe lidt mere af, men man bør dog ikke komme ned under tre centimeter – det medfører blot, at livskraften forsvinder, og mos og ukrudt vil have lettere ved at få overtaget på plænen.

Det er især vigtigt ikke at klippe græsset for langt ned om foråret, for her beskytter det nemlig sig selv mod frost.

Som udgangspunkt bør man desuden klippe græsset en-to gange om ugen fra marts til oktober.

Gødning er også vigtigt – vælg organisk eller kunstgødning

gødningEn græsplæne kan have svært ved at blive sund og flot at se på af sig selv – men det kan man let kompensere for ved at tilføje gødning.

Som udgangspunkt findes der to former for gødning: organisk eller kunstigt. Hvis man anvender kunstgødning, så skal det helst kun anvendes i mindre doser og gerne tre gange om året – nemlig i tidligt forår, om sommeren samt i sensommerperioden.

Hvis man i stedet anvender organisk gødning, så skal man ikke gøde lige så ofte – det vil være nok med en enkelt gang om året. Organisk gødning stammer fra dyr som heste, køer eller høns og findes ofte i pilleform.

Nogle robotplæneklippere kommer også med funktionen bioklip, som gør, at det afklippede græs bliver klippet i meget små stykker, hvorefter det fordeles ud over plænen, hvor det skal blive liggende og gøde plænen af sig selv – på den måde kan man anvende denne funktion som organisk gødning uden selv at gøre noget ekstra.

Græsplænen kan også have brug for et kalk-tilskud, som er med til at regulere plænens surhedsgrad. En græsplæne skal helst være pH-neutral (syv på pH-skalaen) for at skabe de bedste groforhold. Man kan måle pH-værdien med lakmuspapir, hvis man ikke kender græsplænens tal. Den bedste form for kalk er desuden jordbrugskalk.

Sådan passer du bedst haven om foråret

Pasning af græsplænen er meget sæsonbetonet, så derfor skal man gøre forskellige ting i de forskellige årstider:

mosGræsplæne-sæsonen starter så småt i det tidlige forår i marts, og man kan med fordel starte med at rive græsplænen for blade og grene, som er faldet ned over efterår og vinter. Ud over blade og grene bliver mos og ukrudt også revet med af riven.

Hvis mosset driller, så kan man vente til de lidt mere tørre forårsdage, hvor det af sig selv bliver mere løst og dermed lettere at fjerne. Mos kan nemlig være meget drilsk, irriterende og vedholdende – specielt hvis ens græsplænen ligger i skyggen, som giver mos de bedste vækstbetingelser.

Græsslånings-sæsonen starter nogenlunde allerede i marts, og her bør man også slå plænen, selv om græsset er lavt efter en lang vinter. Vær dog opmærksom på ikke at tage for meget af græsset af, da det kan fjerne den naturlige næring. De følgende uger kan man slå græsset igen og tage lidt mere hver gang.

Husk også den tidlige forårsgødning, hvis man ikke har en plæneklipper med bioklip, hvilket giver nyt liv til en vintertræt græsplæne.

Sådan passer du bedst haven om sommeren

Græsset vokser mest om sommeren, og ved en kombination af regn og sol vokser det utroligt hurtigt. Derfor kan det være nødvendigt at klippe græsset et par gange om ugen – sørg dog for, at det altid har en højde på fem centimeter.

Generelt set behøver man ikke vande græsplænen, men hvis der opstår tørkeperioder hen over sommeren, så kan det blive nødvendigt for at undgå, at græsset bliver vissent og gult. Vand da plænen ved at foretage korte men intensive vandinger – selv om græsset dog skulle blive vissent under tørkeperioder, så betyder det ikke, at det er dødt. Det vil nemlig ofte begynde at vokse igen og blive grønt, så snart den mindste smule regn kommer. Derfor er det ikke strengt nødvendigt at vande plænen.

Husk også sommer-gødningen, som beskrevet ovenfor.

Sådan passer du bedst haven om efteråret og vinteren

græsplane vinterNår sensommeren kommer, så er det ikke nødvendigt at slå græsset så ofte mere, men der kan opstå nøgne pletter i græsplænen. Dem kan man komme til livs ved at fylde dem med en blanding af kompost og sand, og herefter fylde nyt græs i pletten.

Man bør klippe græsplænen for sidste gang i efteråret og gerne omkring oktober.

Når bladene begynder at falde fra træerne om efteråret, så kan man sagtens lade dem ligge vinteren over, så længe det ikke bliver til tunge bladbunker, for så kan der opstå svamp nedenunder, og græsset kan ikke trække vejret.

Man kan også med fordel slå græsset med bladene oven på, hvorefter bladene klippes i stykker af maskinen og spredes ud. Derved fungerer de også som beskyttelse over vinteren.


Fordele og ulemper ved en robotplæneklipper

robotplæneklipperDet er de færreste, der synes, at det er spændende at slå græsset, så derfor kan det være fristende at anskaffe sig en robotplæneklipper. Der er dog både fordele og ulemper ved en robotplæneklipper i forhold til en traditionel benzindreven plæneklipper, som skal betjenes ved håndkraft. Baseret på råd fra Bolius.dk guider vi her til fordele og ulemper ved robotplæneklipperen:

Fordele ved en robotplæneklipper ➕ 

Minimalt arbejde: Dette vil nok være den mest tungtvejende fordel for de fleste, for med en robotplæneklipper vil man ikke behøve at bruge timevis på at klippe græsplænen manuelt – robotplæneklipperen klarer nemlig alt arbejdet.  

Let at indstille: Moderne robotplæneklippere et lette at indstille med hensyn til tidsplan, start og stop. Man kan indstille robotplæneklipperen til at klippe græsset, når man ikke er hjemme, så man ikke bliver generet af den. Herefter klarer robotplæneklipperen sig selv, uden at man behøver at foretage sig noget selv.

Undgår selv forhindringer: De fleste robotplæneklippere er blevet i stand til at klare forhindringer i haven, såsom møbler, statuer, legetøj og bede via sensorer, så man behøver ikke længere rydde græsplænen, inden den skal klippes.

God til græspollenallergikere: Netop at man kan få robotplæneklipperen til at klippe græsset uden indblanding gør, at man som græspollenallergiker slipper for unødvendige gener fra græsset.

Kan styres med app: Man kan anskaffe sig en robotplæneklipper, som man kan styre med en app på sin telefon – så kan man hele tiden styre modellen, selv om man ikke er hjemme.

Miljøvenlig: En robotplæneklipper bruger ikke benzin og forurener derfor ikke.

Ingen vedligeholdelse: En robotplæneklipper kræver meget lidt vedligeholdelse, ud over at den skal have nye knive engang imellem.

Får flot græsplæne: Plænen bliver flottere, da græsset bliver klippet oftere med en robotplæneklipper. Det minimerer nemlig både mos og ukrudt. Har man en model med bioklip, så bliver græsplænen også automatisk gødet.

Kan operere i svag regn: De fleste robotplæneklippere er udstyret med en regnsensor, der selv registrerer, hvis vejret bliver for dårligt. Men mange modeller vil sagtens kunne arbejde i let regn.

Svag støj: En robotplæneklipper larmer ikke ret meget i forhold til en traditionel benzindreven plæneklipper.

Ulemper ved en robotplæneklipper ➗ 

Pris: En robotplæneklipper er en dyr investering. Dette er nok det parameter, som vil afholde mange fra at anskaffe sig en model. Har man en stor græsplæne, vil man også have brug for en model med et stort arbejdsareal, hvilket koster mere.

Kan måske ikke erstatte den normale plæneklipper: Der vil være steder, hvor robotplæneklipperen ikke vil kunne komme til – derfor kan der forekomme ”helligdage” i græsplænen.

Set-up kan tage tid: Ikke alle robotplæneklippere er lige brugervenlige, og det kan tage tid at få dem indstillet. Man skal også manuelt afgrænse det område, som robotten må arbejde på.

Høj følsomhed: Robotplæneklipperne er udstyret med sensorer, som kan være lidt for fintfølende af og til og måske fejltolke, om der er tale om reelle forhindringer eller ej.

Problemer ved forhindringer: Robotplæneklippere kan have svært ved at klippe alt græs rundt om bordben og stoleben samt i hjørner og kroge. 

Problemer med kanter: Ikke alle robotplæneklippere kan klippe græsset ved kanter, så her vil der også stadig være lidt manuelt arbejde.

Andre relevante tests

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal vælge en Robomow robotplæneklipper, så kan vi anbefale at du læser et par af vores andre artikler her på siden. Du kan eksempelvis læse vores Gardena robotplæneklipper test og vores Worx Landroid robotplæneklipper test. Disse to producenter er blandt de mest populære valg, når danskerne køber nye robotplæneklippere. Derfor har vi udarbejdet to artikler, hvor vi specifikt kigger nærmere på hvilke modeller der har klaret sig bedst i test, blandt de to producenter.

Du kan også læse vores generelle robotplæneklipper test, hvor vi har samlet de bedste bedømte modeller, på tværs af de forskellige producenter. Dermed får du en oversigt over alle de bedste modeller på markedet, samlet på ét sted. I artiklen finder du også prissammenligning, så du hurtigt kan se hvilke forhandlere der er billigst.


Robomow robotplæneklipper-test – disse kilder har vi brugt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danske forbrugerråd Tænk udfører blandt andet grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 19 robotplæneklippere i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker.

Eksperterne har især fokuseret på evner inden for klippeevner, design, teknologi, funktioner og brugervenlighed. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


M3 🇸🇪 
M3 er en svensk teknologi-testside, som har hovedfokus på at afprøve og vurdere de nyeste teknik-produkter. Her drejer det sig om en test af forskellige robotplæneklippere, hvor modellen Robomow RC 308 U indgår. Du kan læse mere her.


Råd & Rön 🇸🇪 
Råd & Rön er en svensk forbrugerorganisation, som blandt andet udfører tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test, hvor 30 robotplæneklippere er blevet gennemtestet med henblik på at vurdere modellerne inden for parametre som klippeevne, design, smidighed, batteri, funktioner og brugervenlighed.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


The Independent 🇬🇧 
Independent.co.uk er en af de største og mest omfangsrige, engelske aviser. Der skrives om nyhedsstof, sport, politik og udland m.m., men forbrugerstof har også en plads i avisen.

I denne test har avisen testet forskellige robotplæneklippere, heriblandt modellen Robomow RX 12 U. Du kan læse hele artiklen her.


Techpulse.be 🇧🇪 
Techpulse.be er en belgisk teknologiside, der skriver om alt inden for den teknologiske verden. Siden bringer løbende nyheder, trends og videnskab inden for teknologi, og de belgiske eksperter foretager også tests af og til. Her er der tale om en test af robotplæneklipperen Robomow RX 20 U. Læs mere her.


Which.co.uk 🇬🇧 
Which.co.uk er Englands største forbrugermagasin med mere end 700.000 magasinabonnenter. Which.co.uk er til for forbrugerne, og målet er at gøre en forskel for forbrugerene. Which.co.uk tester løbende forskellige husholdningsprodukter, og her er der tale om en test af robotplæneklipperen Robomow RC 304. 

Du kan læse mere her, men fuld adgang til testene kræver dog abonnement.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse