Sådan virker din mikrobølgeovn
Tiden, hvor en mikrobølgeovn kun kunne anvendes til at poppe popcorn, er forbi, for moderne mikrobølgeovne kan rigtig mange ting – men hvad er en mikrobølgeovn egentlig, og hvordan fungerer den i praksis?
Små bølger varmer vandmolekylerne
En mikrobølgeovn anvender kort fortalt mikrobølger til varme maden op.
Whiteaway.com forklarer, at en mikrobølgeovn fungerer ved, at meget små bølger (mikrobølger) bevæger sig op og ned og på kryds og tværs i mikrobølgeovnen, når den tændes. Når disse bølger kommer i kontakt med maden i ovnen, så påvirker de vandmolekylerne i maden, som også begynder at bevæge sig. Denne bevægelse gør, at de bliver varmet op, og det fortsætter som en snebold-effekt, for disse opvarmede molekyler påvirker de resterende vandmolekyler, hvilket resulterer i en opvarmning af hele maden. Disse bevægelsesmønstre gør også, at maden både bliver opvarmet udenpå og indeni.
Mikrobølgeovnen er en gammel opfindelse
Selv om mikrobølgeovnen for alvor blev populær op gennem 1990’erne, så er mikrobølgeovnen faktisk ikke nogen ny opfindelse. Kimen til de moderne mikrobølgeovne blev lagt i 1940’erne hos våbenelektronik-fabrikanten Raytheon. Her arbejdede amerikaneren Percy Spencer, som i et af sine forsøg fandt ud af, at vand, kulhydrater og fedt udviklede varme ved mikrobølger. I 1947 præsenterede han verdens første patenterede mikrobølgeovn.
Fødevarer i en almindelig ovn opvarmes anderledes
Opvarmningsprocessen i en indbygningsovn fungerer til sammenligning anderledes. Her opvarmes fødevarerne udefra og ind, således at de først bliver opvarmede på ydersiden, og derefter trænger varmen ind i fødevarerne og gør dem varme indvendig – det er også derfor, at man tager kernetemperaturen på for eksempel en steg for at se, om den har fået nok. Kernen er netop den sidste del af kødet, der bliver varm i en almindelig ovn.
En anden stor forskel på en mikrobølgeovn og en almindelig ovn er, at man ofte skal varme den almindelige ovn op først – det er ikke nødvendigt med mikrobølgeovnen. Her sætter man blot fødevarerne ind i ovnrummet og tænder for den. Derved sparer man også en del strøm.
Fritstående eller integreret
Når man skal vælge en ny mikrobølgeovn, støder man ofte på 2 typer: De fritstående eller de integrerede. Valget afhænger både af egne individuelle ønsker samt køkkenets type og opbygning.
De integrerede mikroovne er en del af køkkenets design, ligesom indbygningsovne er. De sidder som en del af stilen og er direkte bygget ind i selve køkkenet. En integreret mikrobølgeovn vil hurtigt virke som en helhed af køkkenet og ikke stikke ud.
En fritstående mikrobølgeovn står frit fremme på køkkenbordet – nogle kan dog monteres under køkkenskabe. Derfor kan den fritstående variant godt optage en del plads, og i et lille køkken kan det således godt knibe med pladsen, hvis man har ønsker om en stor mikrobølgeovn. Hvis man er stilbevidst, så skal man også overveje at få en model, der passer ind i resten af køkkenets design. De fleste modeller er neutrale i farverne såsom sort, grå eller hvid, men det er også muligt at få farverige varianter, hvis man ønsker det – især dybrød er en populær farve.
Disse fødevarer kan du spare tid ved at tilberede i mikrobølgeovnen
Alt.dk forklarer, at der findes mange fødevarer, som med fordel kan puttes i mikrobølgeovn, hvis man ønsker at få dem tilberedt hurtigt – og ikke kun popcorn.
Især hvis man har travlt i hverdagen, kan det være en hurtig smutvej til mere overskud og bedre tid. Udover tidsfaktoren er der også den fordel at hente, at man slipper for endnu en gryde, mens madosen desuden holdes ude af køkkenet, når man anvender mikrobølgeovnen.
Eksperten fra Alt.dk forklarer først og fremmest, at man opnår det bedste resultat ved at bruge den højeste effekt på mikrobølgeovn. Eksperterne anbefaler desuden, at man lige konsulterer sin mikrobølgeovns brugsanvisning, da temperaturer og funktioner varierer fra model til model.
Majskolber
Eksperterne fortæller, at man blot lægger majskolberne på en tallerken uden vand. Tiden afhænger af, hvor mange kolber man vil tilberede – hvis man kun har en enkelt, så skal den have 1,5 minut ved højeste effekt. Hvis man har 2, skal de have 2-3 minutter. Hold øje med dem hele tiden – det kan være, at de skal have lidt ekstra tid.
Kartofler
Der findes forskellige typer af kartofler, og ifølge eksperten er de små og tynd-skrællede kartofler de bedste til mikrobølgeovnen. Start med at vaske dem, men det er ikke nødvendigt at skrælle dem, hvis skrællen ikke er tyk. For at være sikker på at få dem helt tilberedt, skær da et par dybe hak ned i hver kartoffel – lidt ligesom når man tilbereder Hasselback-kartofler. Så er man sikker på, at de får ordentlig varme over det hele.
Læg herefter kartoflerne på en tallerken og hæld et par skvæt olivenolie oven på. Giv dem 5 minutter ved højeste effekt. Det færdige resultat bliver en konsistens, der minder lidt om en blanding af en kogt og en bagt kartoffel.
Østers og blåmuslinger
Tag en tallerken og læg muslinger eller østers på, jævnt fordelt. Sæt tallerkenen i mikrobølgeovnen og giv dem 3-4 minutter. Hold øje med dem, for de skal åbne sig, før de er færdige. Østers skal ofte have lidt længere tid – omkring 4-5 minutter – og så bør man ikke tilberede mere end 4 ad gangen.
Især muslingerne afgiver væske, som kan anvendes til at lave suppe.
Brød-croutoner
Brød, der er blevet lidt tørt, vil fungere rigtig godt som croutoner. Skær brødet ud i små tern og læg dem på en tallerken. Sæt dem ind i mikrobølgeovn og giv dem et par minutter. De er færdige, når de er helt knasende. Man skal ofte holde godt øje, når man laver brød-croutoner i en mikrobølgeovn, for de går lynhurtigt fra at være bløde til at være færdige.
Ris
Man sparer ikke tid ved at tilberede ris i en mikrobølgeovn i forhold til en almindelig gryde på komfuret. Til gengæld slipper man for en gryde, der koger over eller brænder på. Tag den ønskede mængde ris og hæld det i en høj skål, som er beregnet til en mikrobølgeovn. Tilsæt den mængde vand, du plejer, og giv risene 10-12 minutter i mikrobølgeovnen.
Auberginer
Man kan spare rigtig meget tid, når det kommer til bagte auberginer. I en ovn tager det gerne 3 kvarter, men i en mikrobølgeovn kan de tilberedes på under den halve tid. Inden auberginerne skal i mikrobølgeovnen, så husk at prikke huller i dem først – ellers kan de eksplodere i mikrobølgeovnen. Giv auberginerne 10-12 minutter.
Bacon
Generelt er det svært at få sprøde fødevarer i en almindelig mikrobølgeovn, men det gælder ikke for bacon. Tag en tallerken og læg 5-6 baconskiver herpå. Giv baconskiverne 3-5 minutter, men pas på ikke at give dem for meget. Hold derfor et vågent øje med dem.
Grød
De fleste har hørt, at det er let at lave grød i en mikrobølgeovn. Det er faktisk også virkelig let: Hvis man for eksempel gerne vil have havregrød, så tager man en dyb tallerken og hælder havregryn samt den normale mængde af vand eller mælk over. Sæt herefter tallerkenen ind i mikrobølgeovnen og giv det 1-2 minutter. Udover tidsaspektet har grød i mikrobølgeovnen også den store fordel, at det ikke brænder på, som det let kan gøre i en gryde på komfuret.
Hvad skal din mikrobølgeovn kunne?
Moderne microbølgeovne kan mere end blot varme maden op. Faktisk kan det være en hel kunst at finde den mikrobølgeovn, som passer til ens behov, for der findes mange typer, som går fra at være utrolig simple til meget avancerede. Baseret på en artikel fra Elgiganten.dk guider vi her til, hvilke funktioner de fleste kan have glæde af og bør se efter, når de skal købe en ny mikrobølgeovn.
Grill
Det er en god ide at investere i en microbølgeovn med en grill-funktion, men rigtig mange modeller har netop også denne mulighed. Det kan nemlig være rigtig svært at opnå en bruning af fødevarerne i en mikrobølgeovn, fordi det er svært at nå op på mere end 120 grader i denne type ovn. Det er fordampningen af vand, som forhindrer en højere temperatur i at nås. Har man en mikrobølgeovn med en grill-funktion, kan man netop opnå en grillet overflade.
Der findes mange forskellige former for grill-funktioner, og ofte vil der også være en crisp- og grillfunktion. Denne er fordelagtig, hvis du gerne vil have for eksempel en sprød pizza.
Nogle modeller har også en Air & Grill-funktion, som giver en gyldenbrun overflade på fødevarerne.
Varmluft
En mikrobølgeovn med varmluftsfunktion kan også være en rigtig god ide, hvis man ønsker at kunne benytte mikrobølgeovnen som en almindelig ovn også. En mikrobølgeovn med varmluft vil nemlig kunne tilberede maden ligesom i en rigtig ovn, hvor varmen cirkulerer jævnt rundt i ovnrummet.
3D
Nogle mikrobølgeovne har en 3D-funktion. En 3D-funktion gør, at fødevarerne tilberederes på en tre-dimensionel måde, så hele arealet tilberedes jævnt.
Sensor
De avancerede mikrobølgeovne er udstyret med sensorer, der løbende måler fugtigheds-niveauet i fødevaren, hvilket betyder, at maden aldrig vil blive hverken under-tilberedt eller over-tilberedt.
Defrost – optøning
En mikrobølgeovn med optønings-funktion sørger for, at maden hurtigere bliver tilberedt, hvis den er frossen.
Holde varm-funktion
En holde varm-funktion gør, at microbølgeovn kan holde maden varm. Denne funktion er fordelagtig ved ventetid i køkkenet mellem retterne.
Mikrobølgeovnen bliver til en kombiovn
Hvis her er tale om en microbølgeovn, der kan mange ting, så kan den flyde over i kategorien ”kombiovn” i stedet. Vær derfor blot opmærksom på dette, når du leder efter din nye mikrobølgeovn.
Mikrobølgeovn, kombiovn eller miniovn – hvad skal jeg vælge?
Der findes mange forskellige typer af ovne på markedet, hvis man ønsker et alternativ til en ”rigtig” ovn. Det kan også være til for eksempel sommerhuset eller ungdomsboligen, hvor pladsen er knap.
Mikrobølgeovnen
Denne artikel handler om mikrobølgeovne, som generelt set har haft et lidt blakket ry, når det kommer til madlavning. Men som nævnt kan en moderne mikrobølgeovn tilberede mere end popcorn eller opvarme en frysepizza, for ofte har de moderne modeller mange funktioner såsom varmluft og grill, hvilket betyder, at man kan anvende mikrobølgeovnen som en almindelig ovn – blot i et mindre omfang.
Kombiovnen
Skousen.dk forklarer, at en kombiovn er en ovn, der kan kombinere forskellige ting. En kombiovn kan faktisk være en microbølgeovn, som kan flere ting end normalt, men der kan også være tale om en traditionel ovn, som også kan anvende for eksempel damp som tilberedningsmetode. En kombiovn vil ofte have en masse funktioner såsom overvarme, over-/undervarme, grill og varmluft.
Så hvis man ønsker sig mange ovn-funktioner, men ikke har så meget plads, så kan en kombiovn være et strategisk godt valg. Man skal blot være klar over sine individuelle behov.
Miniovnen
En miniovn vil især være et godt valg, hvis man ikke har særlig meget plads i køkkenet og ønsker et alternativ til den mere traditionelle ovn. En miniovn kan godt nok ikke rumme lige så meget som en traditionel ovn, men der er stadig plads til for eksempel lasagnen, pizzaen eller at bage boller og kage.
De fleste miniovne har både over- og undervarme, og på nogle modeller kan man også vælge grill-funktion. En miniovn er således, hvad navnet antyder – en miniudgave af en traditionel ovn.
Din mikrobølgeovn er ikke farlig
Til trods for mange sejlivede myter og rygter, så er mikrobølgeovnen ikke farlig. Det passer ikke, at mikrobølgeovne giver kræft og heller ikke, at de ødelægger vigtige vitaminer i madvarer, ligesom det heller ikke er sandt, at de skader proteiner og derved gør maden ufordøjelig. Der er altså ingen sundhedsrisiko forbundet med brugen af mikrobølgeovne.
Dét, som har en betydning er ikke måden, som maden bliver varmet på, men derimod temperatur og tid – og i nogle tilfælde også valget af emballage. Bliver maden varmet for længe og forkert, så kan der gå vitaminer og mineraler tabt og bliver den varmet for lidt, så kan man risikere, at der er bakterier i maden. Dette sker dog uanset, om maden bliver varmet i en microbølgeovn eller en almindelig ovn.
Vær opmærksom på valget af emballage
Selvom mikroovnen ikke er farlig, så skal du stadig være opmærksom på, hvilken emballage eller underlag du bruger til opvarmning af din mad. Den forkerte emballage kan nemlig afgive farlige kemikalier, som du risikerer at spise efterfølgende. En anden årsag til, at det er vigtigt at vælge den rette type emballage er, at du skal være sikker på, at maden kan blive gennemvarm og opvarmet til minimum 75 grader, så alle bakterier dør.
Selvom de kan være fristende at opvarme madvarer i den emballage som de leveres i, så er det ofte en rigtig dårlig idé. Som udgangspunkt er det bedste du kan bruge til opvarmningen porcelæn, glas eller bokse og skåle af plastic, som er specielt udviklet til opvarmning i microovnen. De materialer er nemlig både sikre og ikke brændbare. Bruger du brændbart materiale, så risikerer du at sætte ild til båden maden og din ovn.
Vælger du eksempelvis at opvarme grøntsager på dåse i selve den metaldåse som de sælges i, så risikerer du, at dine madvarer bliver opvarmet meget ujævnt, da mikrobølger har svært ved at trænge igennem metal, og du risikerer også, at dåsen slår gnister og skader ovnrummet. Færdigretter leveres ofte i plasticbakker og selvom det er fristende at varme retten i den medfølgende bakke, så bør maden ikke varmes i plasticbakker medmindre, at det udtrykkeligt er angivet fra producentens side, at bakken kan tåle at komme mikrobølgeovnen. Plasticbakkerne indeholder ofte PVC, hvilket betyder, at de kan afgive farlige kemikalier og i værste fald smelte ind i maden.
Plastic, som ikke er specielt udviklet til mikroovne, skal du i det hele taget helt afstå fra at bruge, da det kan smelte og afgive farlige kemikalier og i værste fald springe, når de udsættes for opvarmning med mikrobølger.
Paptallerkner og andet papirmateriale kan der gå ild i og bør altid undgås. Også køkkenrulle og servietter bør holdes ude af ovnrummet, da det, alt afhængig af kvalitet, både kan være meget uhygiejnisk og afgive skadelige stoffer til maden og i værste tilfælde antænde og sætte ild til mad og ovn. Ønsker du at lægge maden på et nemt en gangs underlag, så kan du i stedet anvende et stykke bagepapir.
Jyllands-Posten har udarbejdet en udførlig liste over, hvilke materialer du må anvende til opvarmning og tilberedning i mikrobølgeovne, du kan finde hele listen her.
Gode råd til din mikrobølgeovn
Dr.dk har udgivet en artikel hvor de giver forskellige gode råd til hvordan du får mest ud af din mikrobølgeovn, nedenfor kan du se deres råd.
Test om dit service kan til at komme i mikrobølgeovnen
Ved at stille dit service ind i mikroovnen sammen med et glas vand i 30 sekunder, kan du teste hvorvidt det kan tåle mikroovn eller ej.
Hvis servicen efter 30 sekunder er så varm, at du ikke føler, at du kan røre ved det, så bør du ikke bruge det i mikroovnen.
Husk at lade maden hvile
DR råder til, at man lader sin mad stå et lille stykke tid i mikroovnen efter at uret har bippet. Hvis man tager maden ud lige med det samme, så når den ofte ikke at blive ordentlig varm.
Brug mikrobølgeovnsfilm
Hvis du varmer mad, og ikke bruger varmluft eller grilleffekt, så er det en god idé at bruge mikrobølgeovnsfilm, da det gør, at maden bliver varmet bedre op. Husk at lave et hul, så dampen kan frigives.
Samvirke.dk har også skrevet en artikel, hvor de giver gode råd til hvordan du får mest ud af din mikrobølgeovn. Vi bringer her de mest interessante punkter.
Æggeblommer og skind skal prikkes
Det er en rigtig god idé at prikke nogle små huller i eksempelvis æggeblommer, tomater, pillekartofler osv. Rettere sagt, alt der har fast skræl og skind. Ved at prikke hul, undgår du at det “eksploderer” i mikrobølgeovnen og undgår herved også en større rengøring af ovnen bagefter.
Kog dine ris i mikrobølgeovnen
Det er faktisk utroligt nemt at koge ris i mikroovnen. Du kan eksempelvis bruge 1 del ris, 2 dl vand og ¼ teske salt i en høj skål, der dækkes til. Kog det ved 900 wt i 3 minutter. Derefter sætter du mikroovnen til 250 w og lader det varme i 5 minutter. Når det er varmet færdig, bør du lade det stå og dampe af i 3 – 4 minutter.
Hæv dejen i mikrobølgeovnen
Du kan lade din gærdej hæve i microovnen. Du kan eksempelvis forme din boller og derefter sætte dem på en tallerken dækket med bagepapir. Derefter kan du lune dejen i 30 sekunder ved 900 w. Tag den derefter ud og lade den hæve som normalt. Derefter burde den kun skulle hæve i ca. 20 – 25 minutter, hvorefter du kan bage dem i ovnen.
Mikrobølgeovn guide – Find de bedste mikroovne til dit køkken
En mikrobølgeovn er uundværlig i mange hjem, hvor den hurtigt kan opvarme og tilberede mad. Men for at få det optimale ud af din mikrobølgeovn, er det vigtigt at holde den ren og fri for madrester. Både hygiejne og ovnens funktionalitet afhænger af regelmæssig rengøring. Hvis du er usikker på, hvordan du bedst rengør din mikrobølgeovn, kan du læse vores guide til rengøring af mikrobølgeovn. Her finder du tips til både daglig vedligeholdelse og dybdegående rengøring, så din ovn altid er klar til brug.
Pizzaovne – Bedste valg til bagning af pizza
Selv om mikroovnen er fantastisk til hurtigt at varme mad op, kan du også bruge en pizzaovn for at opnå bedre resultater, når det kommer til bagning af pizza. Hvis du vil tage din pizzaoplevelse til det næste niveau, kan det være en god idé at overveje en model, der klarer sig godt i eksterne tests og anmeldelser. Pizzaovne, der fremhæves som nogle af de bedste, er ofte designet til at opnå meget høje temperaturer, hvilket sikrer en sprød skorpe og jævnt bagt fyld. Det er en klar opgradering i forhold til en almindelig mikroovn, som ikke kan levere samme effekt. Læs mere om populære pizzaovne og hvad der gør dem til gode valg i vores guide med anbefalinger.
Hvad siger brugere om Panasonic NN-ST45KWBPQ?
Hos både Google og Amazon bliver modellen tildelt 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit i brugeranmeldelser, og det vidner om en stærk popularitet. Brugerne hæfter sig ved flere elementer, men flere nævner, at ovnen bare fungerer godt og tilbereder maden til perfektion. De mange automatiske programmer er en stor hjælp, bliver det nævnt, og flere købere er også begejstrede for rummeligheden.