Hvad er en kombi-ovn?
En kombi-ovn er en ovn, der kan imødekomme flere typer af opgaver og formål. Der findes forskellige typer af kombi-ovne, men ofte vil her være tale om enten en mikrobølgeovn, som kan mere, end hvad typiske mikrobølgeovne kan (gerne med varmluft og grill) eller en almindelig ovn, der for eksempel også kommer med en damp-funktion.
Det betyder, at prisen på kombi-ovne derfor også er meget forskellige.
Det britiske forbrugermagasin Which.co.uk skriver, at det er mest almindeligt med de såkaldte kombi-mikrobølgeovne. Disse ovne kan via kombi-funktionen også ofte både bage, stege og grille.
Det betyder, at man med en god kombi-mikrobølgeovn vil kunne få stort set de samme muligheder som med en almindelig ovn.
I forhold til en mikrobølgeovn får man derfor langt mere fleksibilitet med denne variant. Kombi-ovnen fungerer ved, at den kombinerer mikrobølge-energien med grill og varmluft, hvilket betyder, at man både vil kunne varme op, stege, bage, brune og give en sprød overflade med mere, ligesom man kan med en almindelig ovn.
Størrelsen på en kombi-ovn er ofte mindre end på en almindelig ovn, hvilket også giver en mindre kapacitet. Det kan selvfølgelig give sine kvaler, men til gengæld vil ovnrummet så være hurtigere at varme op, så tilberedningen kan gå stærkere.
Man får yderligere også muligheden for at kunne kombinere tilberednings-funktioner, så man sparer penge – for eksempel kan man mikrobølge maden og derefter give den grill for at gøre overfladen sprød.
Købsguide: Det skal du være opmærksom på
Baseret på ekspertviden fra det britiske forbrugermagasin Which.co.uk guider vi i dette afsnit til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at anskaffe sig en kombi-ovn.
- Fin erstatning – Eksperterne skriver, at man kan anvende en kombi-ovn både som erstatning for en almindelig ovn og en mikrobølgeovn – og det vil især være fordelagtigt i køkkener, hvor der ikke er meget plads. Herudover kan kombi-ovnen også være et godt valg, hvis man har behov for ekstra ovnplads til store måltider eller højtider. Eksperterne understreger dog, at man udelukkende bør investere i en kombi-ovn, hvis man har som intention at udnytte funktionerne – hvis man kun anvender den en gang imellem til for eksempel at varme lidt mad op eller lave popcorn, så vil man let kunne nøjes med en almindelig mikrobølgeovn.
- Hvis dette vil være nok for dig, kan du med fordel læse Forbrugsguidens artikel om netop mikrobølgeovne.
- Priser – Which.co.uk skriver yderligere, at en kombi-ovn vil koste mere end en mikrobølgeovn, og priserne spænder fra lige under tusind kroner til flere tusinde kroner. Dog mener eksperterne, at man sagtens kan finde gode kombi-ovne til en overkommelig pris. De allerdyreste modeller er ofte fremstillet af de mere kendte mærker, og så kendetegnes disse ofte også ved at have en større kapacitet (på størrelse med en almindelig ovn) samt flere smarte funktioner (for eksempel tilberedning via damp).
- Kapacitet –Kombi-ovnes kapacitet angives altid i liter. For de almindelige ovnes vedkommende ligger denne på omkring 60-70 liter og for kombi-ovnene på omkring 45 liter.
- Auto-programmer – Auto-programmer kan være meget anvendelige, når man tilbereder måltider, idet de automatisk sørger for at finde den rigtige tilberedningstid samt den rigtige kombination af mikrobølger, varmluft og grill. Man skal blot angive vægt og type af fødevare, og så klarer ovnen selv resten. De fleste kombi-ovne kommer med i hvert fald et par programmer – de mest avancerede varianter kan have op til 30 eller derover.
- Multi-step programmer – Multi-step programmer tillader programmering af forskellige tilberednings-stadier efter hinanden – for eksempel en tærte, som man først tør op, derefter tilbereder og til sidst giver en gang grill, så toppen bliver sprød.
- Tilbehør – Nogle kombi-ovne kommer med tilbehør, der gør brugen mere alsidig. Dette kan for eksempel være grøntsags-dampere, ris-dampere og ”crisp plates”, som sørger for en sprød bund på pizza eller tærte.
Kombi-ovnen – fordele og ulemper
Which.co.uk lister følgende fordele og ulemper ved kombi-ovnen:
Fordele:
Tilbyder flere tilberedningsfunktioner sammenlignet med en almindelig mikrobølgeovn.
Kan tilberede maden på samme måde som en almindelig ovn.
Kan være hurtigere end den almindelige ovn – især hvis man kombinerer tilberednings-funktionerne.
Kommer ofte med mange ekstra auto-funktioner.
Kan ofte rumme mere end almindelige typer af mikrobølgeovne.
Godt valg, hvis man ikke har plads til både en mikrobølgeovn og en almindelig ovn.
Ulemper:
Koster mere end almindelige mikrobølgeovne.
Mere uhåndterbare end mikrobølgeovne.
Måske unødvendig, hvis man ikke anvender alle funktionerne.
Mindre kapacitet end en almindelig ovn.
Hvordan passer en Siemens kombiovn ind i dit køkken?
Siemens kombiovne er ideelle for dem, der ønsker fleksibilitet i køkkenet. Kombiovne kombinerer både mikrobølgefunktioner og traditionel varmluft, hvilket giver dig mulighed for hurtigt at tilberede mad og samtidig opretholde den samme kvalitet som med en almindelig ovn. Når du vælger en Siemens kombiovn, er det vigtigt at overveje både størrelsen på dit køkken og den plads, du har til rådighed, samt hvilke funktioner du vil have.
En Siemens kombiovn kan være en praktisk løsning til både små og store køkkener, men du skal sikre dig, at du vælger den rette størrelse for dine behov. Hvis du er usikker på, hvilken størrelse der passer bedst, kan du finde nyttige tips i vores vejledning til valg af ovn.