Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Havetraktor test-oversigt: Vores analyse af de bedste havetraktorer på markedet

At holde en græsplænen grøn og pletfri kan være en udfordring, der kræver tid og energi. Men hvad nu hvis der var en mere effektiv måde at håndtere opgaven på?

En havetraktor kan være løsningen på dine problemer – og derfor har vi udarbejdet denne guide, så du kan navigere gennem de mange valgmuligheder og finde lige præcis den havetraktor, der passer bedst til dine behov og budget.

OBS: tidligere udvalgte produkter, som enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.
test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De bedste ride on lawn mower i test-guiden 2025:

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte bedste ride on lawn mower

Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af havetraktor

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når havetraktoren skal indkøbes. Nogle faktorer er saglige og objektive, mens personlige præferencer også kan spille ind, når der for eksempel skal tages stilling til mærke, finish, design og ikke mindst pris. I det følgende lister vi nogle enkelte faktorer, som du bør tænke ind i dine overvejelser, når du skal købe havetraktor.

Plænens størrelse og havetraktorens klippekapacitet

Plænens størrelse vil som regel være en ret afgørende faktor, når der skal vælges plæneklipper. Har du kun et lille ”frimærke” af en græsplæne, er den gode gamle håndskubber oplagt for de fleste. Den mindre villahave kan ofte fint vedligeholdes med elektrisk plæneklipper, hvorimod mange foretrækker en kraftigere benzindreven model, hvis haven når en vis størrelse. Kommer plænearealet imidlertid op omkring 1.000 kvadratmeter eller mere, er det naturligt at overveje havetraktoren som et effektivt og tidsbesparende alternativ.

Akkurat som med almindelige plæneklippere er der stor forskel på havetraktorernes kapacitet og ydelse, så det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger. I gennemgangen ovenfor har vi ved hver enkelt model anført en anbefalet plænestørrelse. Anbefalingen er kun vejledende, for ligesom en stor villaplæne ”sagtens” kan klippes med en håndskubber, kan en 3000 kvadratmeter stor plæne godt klippes med en lille havetraktor. Det er mest af alt et spørgsmål om tidsforbrug.

Det er først og fremmest klippebredden, du skal lægge mærke til i denne sammenhæng. Desto større klippebredde havetraktoren har, desto færre baner behøver du at tilbagelægge, og desto hurtigere bliver arbejdet dermed gjort.

Græssets længde og plænens beskaffenhed

Hører du til dem, der er dygtige til at få plænen klippet tæt og ofte sæsonen igennem, er opgaven lidt lettere for din havetraktor, og dermed er behovet for motorkraft lidt mindre. Er græsset blevet lidt langt, kan en ekstra stor motor dog være god at have.

Det gælder også, hvis din græsplæne er forholdsvis ujævn eller skråner. Desto flere udfordringer maskinen skal overkomme på én gang, desto større er behovet for overskud på motor-siden. Det slider en del på motoren, hvis den kun med nød og næppe kan holde omdrejningstallet oppe.

Husk i øvrigt på at de færreste havetraktorer har en motor uden oliefilter. Derfor er det ekstra vigtigt, at få overholdt de intervaller, som brugsanvisningen angiver for olieskift.

Venderadius har stor betydning for manøvredygtigeden

Hvis din græsplæne er stor og meget regulær, behøver du ikke have så stor fokus på havetraktorens venderadius. En regulær plæne giver mulighed for mange lige baner, og det betyder ikke så meget, hvor skarpt, du kan dreje med havetraktoren. Helt anderledes forholder det sig selvfølgelig, hvis du har en have, der bugter sig og indbefatter mange blomsterbede, stenopsatser og andre forhindringer, som kræver manøvrering.

Vælger du en havetraktor med lille venderadius – dvs. med mulighed for at dreje skarpt – vil du ofte kunne klare forhindringerne på elegant vis. En stor venderadius kan omvendt betyde, at du ofte bliver nødt til at bakke og ”angribe” de mere ufremkommelige områder fra flere vinkler. Det kan hurtigt blive et irritationsmoment, og alt andet lige tager det længere tid.

Sideudkast, bioklip eller opsamling?

De fleste havetraktorer kører med almindelig sideudkast. Det er den billigste løsning, og kan i mange tilfælde også være en udmærket løsning. Får græsset imidlertid lov til at vokse sig for langt, fungerer sideudkast ikke altid optimalt.

Det afklippede græs samler sig typisk i klumper og striber, og får de lov til at ligge, kvæler de græsset neden under. Kønt er det naturligvis heller ikke. Her kan det være nødvendigt at rive en del af det sammen og fjerne det. Bliver plænen brugt til ophold og leg, kan det afklippede græs også på irriterende vis sætte sig i hår og tøj.

Bioklip er et forholdsvis nyt begreb. Det handler grundlæggende om at få græsset klippet i meget mindre stykker. Ideen er, at det afklippede græs lettere falder ned mellem de eksisterende græsstrå. Det har en række fordele:

Først og fremmest fremmer det den biologiske nedbrydning – heraf navnet. Desto mere findelt det afklippede græs er, desto hurtige kan det nedbrydes af mikroorganismer, orme og insekter. Det fremmer også nedbrydningen, at det afklippede græs falder helt ned til jordoverfladen.

Ved bioklip får biomassen også lov at blive, hvor den kom fra, og det mindsker behovet for gødskning af plænen. Nogle havetraktorer har bioklip inkluderet i prisen, mens det for andre er en tilvalgsmulighed, der koster ekstra.

De fleste kan dog nok være enige om, at den flotteste og lækreste plæne opnås, hvis det afklippede græs fjernes. Det kræver dog, at havetraktoren er udstyret med en græsopsamler. Også her er der forskel på, hvorvidt opsamling er en del af grundpakken, eller om det skal tilkøbes. Vær opmærksom på, at behovet for gødskning af græsplænen øges, når det afklippede græs fjernes.

Er det nødvendigt med lygter?

Det er ikke så afgørende, om den havetraktor du påtænker at købe, har lygter, hvis du først og fremmest skal bruge den til græsslåning om sommeren. En havetraktor kan dog også bruges til andre ting. Alt efter type og model kan der typisk tilkøbes forskelligt udstyr. Skal du bruge havetraktoren til snerydning eller andre opgaver i den mørke del af året, kan lygterne til gengæld være til stor hjælp.

Mærker og prisniveau

Havetraktorer fås i alle prislag, men som det også gælder for mange andre typer af produkter, betaler det sig sjældent at ”gå til yderligheder”. De helt billige havetraktorer kan eksempelvis sjældent leve op til behovene på den lange bane. Omvendt betaler du ofte en overpris for de små detaljer, hvis du vælger de helt dyre modeller. I hvert fald er rådet herfra at fokusere på havetraktorerne i mellempris-området. Det er ganske enkelt her, du får mest valuta for pengene, og det er da også her vi har sat fokus i denne guide.

Der findes et hav af både gode og mindre gode mærker og modeller inden for havetraktorer. I denne lille guide er vi endt med, at blot to mærker er repræsenteret. Der er ikke tale om favorisering, men det er ganske enkelt de produkter vi er endt med at kunne anbefale som de bedste til prisen.

At det lige er blevet MTD og McCulloch er dog nok ikke helt tilfældigt. I modsætning til mange andre mærker, har begge disse producenter nemlig den helt primære fokus på netop motoriserede havemaskiner i den lidt tungere kaliber.

Husk høreværn

Desværre er støjniveauet på en havetraktor ret højt. Typisk ligger det omkring 90 dB(A), hvilket betyder, at du altid bør køre med høreværn. Her bør du overveje at købe en model, der har indbygget radio eller bluetooth-forbindelse. Så kan du høre radio, podcasts, lydbøger eller musik mens du kører og slår græs. Det gør tiden på havetraktoren lidt sjovere eller lærerigt, alt efter hvad du vælger at lytte til.

Havetraktor – den optimale løsning til store græsarealer

En havetraktor er ideel til dem, der har store græsplæner eller grønne områder, som kræver regelmæssig pleje. Disse kraftfulde maskiner kan dække store arealer hurtigt og effektivt, hvilket gør dem til en fremragende investering for både private ejendomme og landbrug. Moderne havetraktorer har en række funktioner som justerbare klippehøjder, opsamlere og mulching-funktion, der hjælper med at forbedre plænens sundhed.

Når du vælger en havetraktor, er det vigtigt at overveje motorkraft, manøvredygtighed og hvor nemt det er at vedligeholde maskinen. Nogle modeller har også ekstraudstyr som sneplove og vogne, der gør dem endnu mere alsidige. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan en havetraktor sammenlignes med andre plæneklippere, kan du læse vores guide til valg af elektriske eller benzindrevne plæneklippere, hvor vi hjælper dig med at finde den bedste løsning til din have.

Hvilken havetraktor er bedst til din have?

En havetraktor er ideel til store græsplæner, da den gør det lettere at slå græsset hurtigt og effektivt. Når du vælger en havetraktor, skal du tage hensyn til faktorer som motorstørrelse, klippebredde og komfort. For at sikre, at din havetraktor fungerer optimalt, er det vigtigt at holde knivene skarpe. Hvis du har en havetraktor, vil du sandsynligvis også have behov for at slibe knivene regelmæssigt for at sikre, at den klipper effektivt. Du kan finde nyttige tips til at slibe knivene på din havetraktor i vores guide til plæneklipper kniv slibning, som hjælper dig med at vedligeholde din plæneklipper korrekt.

FAQ

Hvad skal man se efter, når man vælger ny havetraktor?

Det er anbefalet, at du startet med at se på plænens størrelse, udformning og eventuelle svære områder. Dernæst bør du lede efter en havetraktor med en passende klippekapacitet. Er der skråninger eller lignede på plænen, bør du vælge en model med en god motorkraft.

Hvornår på året skal man slå græsplænen første gang?

Som tommelfingerregel må man begynde at slå græsset i maj – april, når græsset begynder at vokse igen. Det hele afhænger af jordtemperaturen, der skal være på 7-8 grader.

Hvordan undgår man mos i plænen?

De fleste kender til problemer med mos i plænen. Et godt råd er ikke at klippe græsset for kort, da dette giver mosset gode betingelser. Hen på efteråret kan man også lade græsset gro, så det er langt, inden vinteren sætter ind, da dette gør det sværere for mosset at brede sig.
question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme