Smartwatch-sikkerhed: Sådan beskytter du din bærbare enhed og dine data

SENESTE ÆNDRING: april 5, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

Smartwatches er bærbar teknologi, der kan udføre mange af en smartphones funktioner, såsom at modtage opkald, sende beskeder, overvåge sundhed og fitness og få adgang til internettet. Smartwatches bliver mere og mere populære på grund af deres bekvemmelighed og bærbarhed, men de kan dog også udgøre en sikkerhedsrisiko. Efterhånden som smartwatches bliver mere avancerede, indsamler og gemmer de nemlig mere følsomme oplysninger om deres brugere, herunder personlige og økonomiske data. Derfor er det vigtigt at sikre et smartwatch for at beskytte brugerens privatliv og forhindre brud på datasikkerheden. Hvis et smartwatch er forbundet med en smartphone eller andre enheder, kan et sikkerhedsbrud på uret også kompromittere disse enheder.

Formålet med artiklen er at give information og tips om, hvordan du bedst beskytter dit smartwatch mod sikkerhedstrusler. Vi vil derfor skitsere de forskellige typer sikkerhedstrusler, som smartwatches er udsat for, de sikkerhedsforanstaltninger, der kan træffes for at afbøde dem, og bedste praksis for at sikre, at smartwatchet er så sikkert som muligt. Målet er at udstyre dig som smartwatch-bruger med den viden, der skal til for at beskytte din bærbare enhed og data mod potentielle sikkerhedsbrud.

Typer af sikkerhedstrusler mod smartwatches

Selvom smartwatches giver mange fordele, står de også over for forskellige sikkerhedstrusler, herunder:

  • Malware og virus: Smartwatches er sårbare over for malware og virus, ligesom ethvert andet computersystem. Malware inficerer smartwatchet via usikre apps, vedhæftede filer i e-mails eller downloads. Malware kan dermed give angribere adgang til følsomme data, stjæle adgangskoder og muliggøre uautoriseret adgang.
  • Fysisk sikkerhed: Da smartwatches bæres om håndleddet, kan de være i fare for fysisk tyveri eller tab. Hvis smartwatchet ikke er password-beskyttet, kan enhver, der finder det, få adgang til de data, der er gemt på det. Fysisk sikkerhed er især vigtig, når det gælder kontaktløse betalingsfunktioner, som kan misbruges, hvis smartwatchet falder i de forkerte hænder.
  • Usikker internetforbindelse: Mange smartwatches kan oprette forbindelse til internettet via Wi-Fi, Bluetooth eller mobildata. Men hvis forbindelsen er usikker, kan den opsnappes af hackere, som så kan stjæle følsomme oplysninger som adgangskoder og kreditkortoplysninger.
  • Uautoriseret adgang: Hvis et smartwatch ikke er tilstrækkeligt sikret, kan alle få adgang til det og dets data. Det kan være fremmede, der får fat i uret, eller venner eller familiemedlemmer, der bruger uret uden tilladelse.
  • Brud på datasikkerheden: Smartwatches gemmer og overfører følsomme data, såsom kreditkortoplysninger og sundhedsoplysninger. Hvis et smartwatch ikke er tilstrækkeligt sikret, kan oplysningerne blive stjålet af hackere, hvilket bringer dit privatliv og sikkerhed i fare.

Sikkerhedsforanstaltninger for smartwatches

For at beskytte dig mod sikkerhedstrusler kan du implementere flere forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Her er nogle af de mest effektive måder at sikre et smartwatch på:

  • Beskyttelse med adgangskode: En af de mest grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger er password-beskyttelse. En stærk adgangskode, som ikke er let at gætte, kan nemlig forhindre uautoriseret adgang til dit smartwatch. Det er vigtigt at bruge en anden adgangskode til smartwatchet end til andre enheder og onlinekonti for at forhindre hackere i at få adgang til andre data.
  • To-faktor-autentificering: To-faktor-autentificering (2FA) tilføjer et ekstra lag af sikkerhed til dit smartwatch. Det kræver nemlig en anden form for autentificering, såsom et fingeraftryk eller en kode, der sendes til din smartphone, for at få adgang til smartwatchet og er derfor med til at sikre, at det kun er dig, der kan få adgang til uret og dets data.
  • Kryptering: Det er en effektiv sikkerhedsforanstaltning, der kan beskytte data, der er gemt på dit smartwatch, mod uautoriseret adgang. Ved at kryptere data bliver de ulæselige uden en dekrypteringsnøgle, hvilket sikrer, at følsomme oplysninger er sikre – selv hvis de falder i de forkerte hænder.
  • Fjernsletning: Hvis et smartwatch mistes eller stjæles, kan remote wipe bruges til at slette al data fra enheden. Det kan forhindre uautoriserede brugere i at få adgang til følsomme oplysninger. Fjernsletning kan udføres ved hjælp af en app på brugerens smartphone eller via smartwatchets indstillinger.
  • Regelmæssige opdateringer: Det er vigtigt at holde smartwatch-softwaren opdateret for at opretholde sikkerheden. Opdateringer indeholder nemlig ofte fejlrettelser og sikkerhedspatches, der adresserer kendte sårbarheder. Ved regelmæssigt at opdatere smartwatchet kan du derfor beskytte dig mod nyopdagede sikkerhedstrusler.
  • App-tilladelser: Nogle apps kræver adgang til følsomme data, som f.eks. placering eller sundhedsoplysninger. Det er vigtigt nøje at gennemgå de tilladelser, som hver app anmoder om, og kun give adgang til de nødvendige data. Det kan forhindre apps i at få adgang til følsomme data, uden du opdager det.

Bedste praksis til beskyttelse af smartwatch-sikkerhed

For at beskytte dig mod trusler bør du følge best practices for at sikre, at dit smartwatch og dets data er sikre. En af de vigtigste best practices er at vælge et velrenommeret mærke og en velrenommeret sælger, da det kan være med til at sikre, at smartwatchet har gennemgået en ordentlig sikkerhedstest og ikke er blevet manipuleret med. En anden vigtig best practice er at holde softwaren opdateret. Regelmæssig installation af softwareopdateringer er nemlig afgørende for at opretholde smartwatch-sikkerheden, da opdateringer ofte indeholder fejlrettelser og sikkerhedspatches, der adresserer kendte sårbarheder.

Derudover bør du være forsigtig med tredjepartsapps, da de kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis de ikke er ordentligt undersøgt. Det er derfor vigtigt at gennemgå en apps tilladelser, før du downloader den, og kun give adgang til den mest nødvendige data. At bruge stærke adgangskoder er også afgørende for smartwatch-sikkerheden. En stærk adgangskode, der er svær at gætte, kan nemlig forhindre uautoriseret adgang til dit smartwatch og dets data. Det anbefales desuden at bruge en anden adgangskode til smartwatchet end til andre enheder og onlinekonti, og at aktivere to-faktor-autentificering for yderligere sikkerhed.

Du bør også undgå offentlig Wi-Fi for at forhindre hackere i at opsnappe data, der overføres via usikre netværk, især når de tilgår følsomme data som f.eks. finansielle oplysninger. Fysisk sikkerhed er også vigtig, og du bør derfor holde smartwatchet tæt på dig og ikke efterlade det uden opsyn på offentlige steder. I tilfælde af at et smartwatch bliver væk eller stjålet, kan fjernsletning bruges til at slette al data fra enheden.

FAQ

Er smartwatches sikre for privatlivets fred?
Smartwatches kan indsamle og gemme følsomme oplysninger om deres brugere, f.eks. personlige og økonomiske data. Hvis oplysningerne falder i de forkerte hænder, kan de bruges til ondsindede formål, såsom identitetstyveri eller svindel.
Kan et smartwatch blive hacket?
Smartwatches er sårbare over for forskellige sikkerhedstrusler, herunder malware og virus, brud på den fysiske sikkerhed, usikre internetforbindelser, uautoriseret adgang og databrud. Hackere kan udnytte sårbarhederne til at få adgang til følsomme data, der er gemt på smartwatchet, såsom personlige og økonomiske oplysninger.
Hvordan bliver smartenheder hacket?
Smarte enheder kan blive hacket via malware og virus, phishing-angreb, usikrede Wi-Fi-forbindelser og sårbarheder i software/hardware. For at forhindre hacking bør du følge bedste praksis, såsom at bruge stærke adgangskoder, aktivere to-faktor-autentificering og holde softwaren opdateret.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme