Tjekliste til køb af grafikkort - Alt hvad du skal vide om at købe det rigtige grafikkort

SENESTE ÆNDRING: januar 5, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

Har du planer om at opgradere din computers grafikkort, men er du i tvivl om, hvilket du skal vælge? At opgradere dit grafikkort kan være en smart investering, da det kan forbedre dit systems ydeevne betydeligt. Men med så mange muligheder på markedet, kan det være svært at vælge det rigtige.

Vores guide vil dække vigtige faktorer som kompatibilitet, hukommelse og båndbredde, TDP-værdi og meget mere. Vi vil også diskutere forskellene mellem stationære og bærbare grafikkort og forklare vigtigheden af synkroniseringsteknologier som G-SYNC og FreeSync.

Hvad er et grafikkort?

Et grafikkort, bedre kendt som et videokort eller GPU (graphics processing unit), er en computerhardwarekomponent, der er ansvarlig for at gengive billeder, videoer og animationer på din computerskærm. Grafikkort er specielt designet til at håndtere komplekse grafiske beregninger, hvilket gør dem meget hurtigere og mere effektive til at gengive billeder end en computers centrale processorenhed (CPU). Derudover har de også deres egen dedikerede hukommelse, hvilket er med til at forbedre deres ydeevne yderligere.

Når du ser en video, spiller et spil eller udfører en anden grafikintensiv opgave på din computer, er grafikkortet altså ansvarlig for at behandle dataen og skabe det visuelle output, der vises på din skærm.

De bedste grafikkort har deres egne kølesystemer, såsom blæsere eller væskekøling, der hjælper med at bortlede den varme, der genereres under driften. De er typisk forbundet til computerens bundkort via et PCI Express-slot og bliver ofte opgraderet eller udskiftet for at forbedre computerens ydeevne til gaming eller andre grafikkrævende opgaver.

Hvad er en GPU?

GPU står for Graphics Processing Unit. Det er en specialiseret mikroprocessor, der er designet til at håndtere komplekse grafiske beregninger, som er nødvendige for at gengive billeder, videoer og animationer. GPU’en er ansvarlig for at behandle store mængder data parallelt, hvilket gør den meget hurtigere og mere effektiv end en computers centrale behandlingsenhed (CPU), når det kommer til grafikrelaterede opgaver.

GPU’en er en afgørende komponent i computerens grafikkort og er ansvarlig for at udføre opgaver som skygger, belysning og teksturmapping. Moderne GPU’er bruges også til en række andre beregningsintensive opgaver som maskinlæring, videnskabelige simuleringer og kryptovaluta-mining.

En GPU’s ydeevne måles i forhold til dens clockhastighed, hukommelsesbåndbredde og antallet af processorkerner, den har. Forskellige GPU’er er optimeret til forskellige typer opgaver og arbejdsbelastninger, og de bruges ofte sammen med specialiseret software eller programmeringssprog som CUDA eller OpenCL for at få det fulde udbytte af deres evner.

Hvad er en AMD GPU?

AMD GPU refererer til en grafikprocessorenhed, der er fremstillet af Advanced Micro Devices (AMD), en multinational halvledervirksomhed med base i USA.

AMD er en stor konkurrent til Nvidia på grafikkortmarkedet og producerer en bred vifte af GPU’er til både forbruger- og professionelle applikationer. AMD’s grafikkort er kendt for deres høje ydeevne, konkurrencedygtige priser og stærke understøttelse af åbne standarder som Vulkan og OpenCL.

Nogle af AMD’s populære GPU-produktlinjer omfatter Radeon, Radeon Pro og Radeon Instinct. Radeon-serien er primært rettet mod gaming til forbrugere, mens Radeon Pro- og Instinct-serierne er rettet mod professionelle og datacenterapplikationer som rendering, maskinlæring og videnskabelig databehandling. AMD tilbyder også softwareværktøjer og teknologier, der hjælper udviklere med at optimere deres applikationer til AMD GPU’er, såsom AMD Radeon Software suite og ROCm open source-platformen til HPC og machine learning.

Tjekliste til køb af grafikkort

Når du skal købe et grafikkort, er der flere ting, det er vigtigt at overveje, og da nogle grafikkort kan være ret dyre, bør du først og fremmest beslutte dig for, hvad dit budget er. Derudover skal der også tages hensyn til vigtige faktorer som kompatibilitet med din pc, GPU VRAM, potentielle flaskehalse og TDP for at vælge den bedst mulige løsning til dine behov.

Nogle af de vigtigste punkter at overveje, når du skal købe et grafikkort, er:

  • Kompatibilitet – Når du køber et grafikkort, er det allervigtigste at sikre kompatibilitet med din pc. Først skal du tjekke, om det passer ind i den fysiske plads, der er beregnet til grafikkortet. Tænk også på din strømforsynings kompatibilitet. Noter din strømforsynings maksimale strømstyrke på 12v-skinnerne, watt-klassificering og antallet af seks- og otte-pin PCIe-stik, og se, om det er kompatibelt med det grafikkort, du overvejer at købe.
  • Kompatibilitet med stationære eller bærbare computere – På grund af deres tilsigtede anvendelse er der forskelle i formfaktor, ydeevne og priser mellem de to typer grafikkort.

Pro tip: Du bør også tjekke portene på grafikkortet for at sikre, at de matcher din skærms stik. Det er sjældent, men det sker, og i et sådant tilfælde kan det være nødvendigt også at investere i en adapter.

  • Systemets begrænsninger og bottlenecks – Bottlenecks opstår, når dit systems begrænsninger holder dit grafikkorts ydeevne tilbage. Du skal derfor sørge for at undersøge dit systems begrænsninger, før du køber et high end-grafikkort. Ellers kan du risikere at spilde penge på et grafikkort, der ikke yder som forventet. For eksempel vil en ældre CPU med fire kerner sandsynligvis holde et high-end grafikkort tilbage. Du bør derfor hellere lægge et budget og opgradere din CPU og parre den med et kompatibelt grafikkort. Du kan også bare overveje et mellemklassekort, der vil være kompatibelt med din CPU, og som ligger indenfor dit budget.
  • Skærmindstilling – Da 1440p-skærme (2560 x 1440) er blevet populære, skal dit grafikkort også understøtte et højere antal pixels for at give en mere jævn ydelse. Hvis du planlægger at køre med flere skærme eller en ultrawide-skærm, skal du derfor tage højde for de ekstra pixels og vælge et grafikkort, der kan understøtte dem, så du undgår bottlenecks.

For at sikre, at din skærm er kompatibel med det grafikkort, du kigger på, bør du overveje følgende faktorer:

  • Stiktyper: Grafikkort understøtter typisk flere typer stik som DisplayPort, HDMI, DVI og VGA. Din skærm skal have et matchende stik til det grafikkort, du overvejer.
  • Maksimal opløsning: Den maksimale opløsning på din skærm skal ligge inden for de opløsninger, der understøttes af grafikkortet. Hvis du f.eks. har en 4K-skærm, bør du overveje et grafikkort, der kan understøtte den opløsning.
  • Opdateringshastighed: Opdateringshastigheden på din skærm bør også overvejes, da nogle grafikkort understøtter højere opdateringshastigheder end andre. Hvis du f.eks. har en 144Hz-skærm, bør du kigge efter et grafikkort, der kan levere 144Hz.
  • Adaptive synkroniseringsteknologier: Adaptive sync-teknologier som G-SYNC (NVIDIA) eller FreeSync (AMD) kan hjælpe med at eliminere screen tearing og stuttering, hvilket giver en mere jævn spiloplevelse. Du bør derfor tjekke, om dit grafikkort og din skærm understøtter den samme adaptive sync-teknologi.
  • Flere skærme: Hvis du planlægger at bruge flere skærme, skal du sørge for, at dit grafikkort har nok porte til at tilslutte dem alle, og at det understøtter opløsningen og opdateringshastigheden for hver skærm.

 

  • Hukommelsesbåndbredde – Selvom mere VRAM på dit grafikkort ikke garanterer bedre ydeevne, bliver det stadig vigtigere, efterhånden som spil bliver mere krævende og avancerede, især ved højere opløsninger som 4K.
  • Stream-processorer eller CUDA – Når man sammenligner spilydelse på tværs af GPU’er i samme familie, kan CUDA-kerner for NVIDIA eller Stream-processorer for AMD fungere som en grov guide. CUDA er NVIDIA’s proprietære parallelle computersprog, der udnytter GPU’en på bestemte måder til at udføre opgaver mere præcist. En CUDA-kerne er NVIDIA’s svar på en AMD-stream-processor.
  • TDP – TDP-værdien for et grafikkort, ligesom for en CPU, angiver strømforbruget ved den maksimale teoretiske belastning og varmeproduktion, når du driver krævende spil eller kører produktionsworkloads. Jo højere TDP, jo mere varme genererer GPU’en. Derfor er det altid bedre at vælge en mere strømeffektiv GPU, der giver bedre FPS pr. watt. Den nye generation af grafikkort, såsom RTX 4000-serien, har oplevet en betydelig stigning i strømforbruget sammenlignet med den ældre generation af kort. Flagskibet RTX 4090 kræver mindst en strømforsyning på 850 W for at understøtte GPU’ens ydeevne tilstrækkeligt.
  • G-SYNC og FreeSync – Når det kommer til adaptive synkroniseringsteknologier, er G-SYNC og FreeSync udviklet af henholdsvis NVIDIA og AMD. Hvis du køber en skærm, der understøtter en af disse funktioner, kan du justere skærmens opdateringshastighed med den FPS, der genereres af dit grafikkort, hvilket reducerer problemer som screen tearing og input latency. FreeSync er en open source-standard, der er tilgængelig på et større udvalg af skærme end NVIDIA’s G-SYNC. Du behøver ikke nødvendigvis at bruge flere penge på en skærm med hardwareunderstøttet G-SYNC-teknologi. I stedet kan du vælge skærme, der er certificeret som “G-SYNC-kompatible” eller vælge en FreeSync-skærm. Hvis du køber en FreeSync- eller FreeSync Premium-skærm, kan du spare penge og samtidig bevare ydeevnen, da både NVIDIA- og AMD-kort kan fungere med FreeSync, ligesom FSR, som er tilgængelig for både NVIDIA- og AMD-GPU’er.

FAQ

Hvad er det bedste grafikkort?
Valget af det bedste grafikkort afhænger i høj grad af dine specifikke behov og præferencer. For eksempel er Nvidias GeForce RTX 4090 et meget konkurrencedygtigt grafikkort i øjeblikket, men det behøver ikke at være det bedste valg til dine specifikke behov og dit budget. Forskellige grafikkort udnytter deres maksimale potentiale på forskellige områder, f.eks. gaming-performance, professionelle workflows eller strømeffektivitet. Det er vigtigt at undersøge og sammenligne forskellige grafikkort baseret på deres specifikationer, benchmarks og brugeranmeldelser for at afgøre, hvilket der passer bedst til dig.
Hvad er det bedste grafikkort til gaming?
De bedste grafikkort skal have høj ydeevne, hurtige gengivelseshastigheder og avancerede funktioner som ray tracing og DLSS, der kan forbedre den visuelle kvalitet og ydeevne i moderne spil betydeligt.
Kan en computer fungere uden et grafikkort?
Ja, en computer kan fungere uden et dedikeret grafikkort, hvis den har en integreret grafikløsning indbygget i CPU'en eller bundkortet. Integrerede grafikløsninger er en type GPU, der er indbygget i den samme chip som CPU'en eller bundkortet, og som er designet til at håndtere grundlæggende grafiske opgaver som f.eks. at vise operativsystemets brugergrænseflade, afspille videoer eller surfe på nettet. De er typisk mindre kraftfulde end dedikerede grafikkort, men kan stadig håndtere mange grundlæggende computeropgaver.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme