Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research, men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores partnere. Bemærk..., artiklens årstal er, hvornår artiklen er opdateret, og ikke nødvendigvis et udtryk for, hvornår produkterne er testet. Læs mere

Test-Oversigt: De bedste lysterapilamper ifølge eksperter og anmeldelser

Senest opdateret den Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Forbrugsguiden.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

0

 

Lider du af vinterdepression og overvejer en lysterapilampe eller dagslyslampe, men er i tvivl om hvilken, du skal vælge? Så har vi samlet og gennemgået en række lysterapilampe test og omtaler fra bl.a. Depressionsforeningens og bringer i denne artikel en oversigt over de bedste lysterapilamper og hvor du kan finde dem billigst netop nu.

Efter gennemgangen af testresultaterne ser vi nærmere på, hvorvidt lysterapi egentlig hjælper og giver gode råd til, hvordan du kommer i gang med at din egen behandling med lysterapi. Sidst i artiklen finder du en liste over de kilder, vi har gennemgået og links til en række interessante artikler om lysterapi.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Lysterapilampe testoversigt – Her er de 12 bedste

Her følger en gennemgang af de lysterapilamper på markedet, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests og af brugerne. Lige under produktnavnene i de grønne bokse, kan du se hvor produkterne er blevet bedømt. Efter at have læst denne test, vil du kunne danne dig et overblik over, hvilken lysterapilampe der passer bedst til dine behov.

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.


Philips Wake Up Light – Bedste lysterapilampe i test

Forbrugsguidens anbefaling

Kåret til ”Bedste Wake Up Light” af den britiske avis Telegraph.co.uk 
Testvinder hos det amerikanske teknologimagasin T3.com 
Kåret til ”Bedste Wake Up Light” af den britiske avis The Independent
Anbefalet hos business-websiden Businessinsider.com 
4 ud af 5 stjerner hos den britiske avis Dailymail.co.uk 
Anbefalet af avisen Huffingtonpost.co.uk
Philips Wake Up Light

Se priser og tilbud på Philips Wake Up Light her:

.
Philips Wake Up Light er blevet testet og anmeldt af seks forskellige ekspertkilder. Dette tæller Telegraph.co.uk, T3.com, The Independent, Businessinsider.com, Dailymail.co.uk samt Huffingtonpost.co.uk. 

Der er enighed blandt eksperterne om, at Philips Wake Up Light er et godt produkt, da den har fået gode anmeldelser fra dem alle. Mens nogle af eksperterne mener, at lysterapilampen er en velfungerende model, forklarer andre, at den er forsynet med en farverig solopgang. 

Selvom eksperterne generelt er begejstrede for Philips Wake Up Light, nævner et par stykker, at det sommetider kan være svært at ramme de rigtige knapper, når man er træt. 

Lysterapilampe med solopgang og opvågningslyde
Philips Wake Up Light er en lysterapilampe, der er fremstillet for at hjælpe med opvågningen om morgenen. Derfor er modellen lavet med en simulator af en solopgang. Dette fungerer ved, at lyset gradvist øges om morgenen. 

Til at starte med kan lyset ses i orange og røde farver, hvorefter lyset bliver mere kraftigt gult, når der er gået 30 minutter. Dette sikrer, at kroppen stille og roligt vænner sig til lyset, hvilket giver en blidere og nemmere opvågning.

Udover en solopgangssimulator er Philips Wake Up Light også forsynet med fem forskellige opvågningslyde. Disse lyde inkluderer blandt andet fugle i skoven, fuglesang, havlyde, zen-have og rolig klavermusik. 

Opvågningslydene stiger, ligesom lyset, også gradvist som tiden går. Man har dog mulighed for at indstille det lydniveau, som lydene maksimalt må komme op på.

Kommer med solnedgangssimulator og radio
Med Philips Wake Up Light får man en lysterapilampe, der ydermere er forsynet med en solnedgangssimulator. 

Denne funktion bruges, når man skal falde i søvn, da den hjælper kroppen med at slappe af. I stedet for at øge lyset stille og roligt, sørger solnedgangssimulatoren for, at lyset gradvist sænkes. 

Derudover kommer Philips Wake Up Light med en FM-radio. På den måde har man mulighed for at blive vækket til musik fra en selvvalgt radiostation. Philips Wake Up Light er designet i en rund form samt med et enkelt og elegant design, så den vil passe ind på de fleste borde ved siden af sengen.

Eksperterne: Velfungerende lampe med farverig solopgang
Philips Wake Up Light er blevet testet af seks ekspertkilder heriblandt Telegraph.co.uk. Den britiske avis forklarer, at modellen er velfungerende samt et godt produkt. 

Dette mener de, da den er med til at gøre brugeren mere frisk om vinteren, hvor det er mørkt udenfor. De er desuden vilde med, at Philips Wake Up Light kommer med flere opvågningslyde, så man kan vælge sin favoritlyd.

T3.com har også testet Philips Wake Up Light og mener, at denne model er bedre sammenlignet med andre, hvorfor de kårer den som testvinder. Modellen er nemlig, ifølge eksperterne, både brugervenlighed og kommer med varmt lys. De gør dog forbrugerne opmærksomme på, at den er forholdsvis dyr, hvilket Businessinsider.com er enige i.

Den britiske avis The Independent nævner ydermere, at Philips Wake Up Light er en model, der sikrer en farverig solopgang. De mener, at dette er en fordel og er også begejstrede for dens gode funktioner. Huffingtonpost.co.uk fremhæver ligeledes solopgangens farver. 

Fordele

 • Med solopgangssimulator
 • Med solnedgangssimulator
 • Fem forskellige opvågningslyde
 • Med FM-radio
 • Elegant og enkelt design.
Ulemper

 • Er ikke brugervenlig
 • Har en dårlig lydkvalitet.

Denver CRL-330 NR Wake-up light – Vågn op til lys og naturlyde

Bedste billige wake-up light

Denver CRL-330 NR Wake-up light

Forbrugerne på AvXpertens hjemmeside har bedømt Wake-up lampen fra Denver til 4 stjerner. Flere anmeldere skriver, at lampen er god kvalitet og at det er rart at vågne til naturlige lyde. 

Vågn til behageligt lys

Denver CRL-330 kan bruges som et almindeligt vækkeur, men det kan også bruge til at vække dig mere naturligt. En halv time før, alarmen skal ringe, begynder lampen gradvist at lyse op, så den simulerer en solopgang. 

Når du vågner med lyset, er det mere naturligt og behageligt, da det guider dig ud af din dybeste søvn, inden det ringer. Så vil du være mere udhvilet, når du vågner. En anden fordel er også, at dit soveværelse ikke er helt mørkt, så det er nemmere at stå op.

Vækkeuret er rundt og står på en stander. Det kan indstilles via knapperne på forsiden. Du kan vælge mellem seks lysstyrker. Du kan vælge, at det skal ringe med en traditionel alarmtone, men du kan også vælge mellem seks naturlyde i stedet.

En anden funktion i lampen er, at den kan bruges som mood light. Det har fire farver, som lampen automatisk skifter mellem. 

Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan du også bruge et wake-up light. Det dæmper langsomt lyset og afspiller beroligende naturlyde, så du kan falde til ro.

Fordele

 • 6 naturlyde
 • Dæmpbart LED display
 • Mood light funktion med farver
Ulemper

 • Ingen Bluetooth

Udvalgte Specifikationer:

 • 6 naturlyde
 • 6 lysstyrkeindstillinger
 • Mood light funktion
 • Dæmpbar LED-display
 • Wake-up light starter 30 minutter før alarm
 • Batteri: 2x AAA

Philips HF3500/01 – Blid opvågning til simuleret solopgang

Bedst til prisen

4,4 ud af 5 stjerner hos WhiteAway
4,0 ud af 5 stjerner hos Amazon.de

Philips HF3500_01

Se priser og tilbud på Philips HF3500/01 her:

.

 

Det hollandske konglomerat Philips er i dag især stærk på belysningssiden. De var nogle af de første på markedet med de såkaldte Wake-up lights, der er designet til at vække dig naturligt ved at simulere lyset fra den opgående sol tilsat muligheden for at blive vækket med en blid biplyd.

Lyset starter en halv times tid før du skal op, og biplyden sætter ind på det tidspunkt, du har sat lampen til at vække dig. Lysstyrken kan indstilles på 10 forskellige niveauer, så du har mulighed for at finde den mest behagelige og mest effektive lysstyrke for dig.

Det skulle give en blidere og mere behagelig opvågning og forebygge morgensurhed, ligesom det skulle øge dit energiniveau om morgenen.

Modellen her ikke været testet af Depressionsforeningen, men en lidt ældre model med de samme egenskaber – bare firkantet i stedet for rund – har fået 5 ud af 5 smileys.

Lige som lysterapilamperne fra Lumie er Philips Wake-up light certificeret som medicinsk udstyr.

Derfor skal du vælge Philips Wake-Up Light HF3500/01:
Blid opvågning til simuleret solopgang
Mulighed for at vælge mellem 10 forskellige lysstyrker
Blid biplyd
Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Fordele

 • Blid opvågning til simuleret solopgang
 • Mulighed for at vælge mellem 10 forskellige lysstyrker
 • Blid biplyd
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr
 • Meget nem at sætte op.
Ulemper

 • Ingen batterifunktion.

Beurer TL090 – lysterapilampe med timer funktion

4,6 ud af 5 stjerner hos Amazon.de
4,8 ud af 5 stjerner hos WhiteAway

Beurer TL090 lysterapilampe test

Se priser og tilbud på Beurer TL090 her:

.
Beurer er en tysk producent af belysning og forbrugselektronik, der har et ret stort udbud af prisbillige lysterapilamper i deres sortiment. En af de største er TL090, der har fået gode bedømmelser af brugerne hos både tyske Amazon og dansk WhiteAway – selv om vi kun taler om 4 anmeldelser på det danske site.

Lampen leverer 10.000 lux ved 6.500 kelvin med 2 x 36 W lysstofrør. Det giver et behageligt, blinkfrit lys og selv opstarten af lampen sker helt uden flimmer.

Hældningen på lampen kan indstilles på foden og har timer funktion, der slukker lampen automatisk efter den valgte tidsperiode. Lampen kan maksimalt sættes til at lyse i 2 timer i træk, men har også mulighed for at stå tændt uden brug af timer.

Anvendes lampen i 25 cm afstand, tager en behandling en halv time. Fordobles afstanden, fordobles behandlingstiden. Ganske som med de andre lysterapilamper. Og ganske som de andre er Beurer’s TL090 lysterapilampe også certificeret som et medicinsk produkt.

Derfor skal du vælge en Beurer TL090 lysterapilampe:
Stor overflade giver mere behageligt lys
Høj lysstyrke giver kortere behandlingstid på nært hold
Lampen flimrer ikke under opstart eller under brug
Hældning kan indstilles på foden
Har indbygget timerfunktion
Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Fordele

 • Den store overflade giver et mere behageligt lys
 • Den høje lysstyrke giver en kortere behandlingstid
 • Lampen blinker ikke, når den tændes og slukkes
 • Det er muligt at tilte lampen ved foden
 • Har en indbygget timer-funktion
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr.
Ulemper

 • Omfangsrig og uhåndterlig.

BEURER TL30 – Bedste bærbare lysterapilampe

93,94/100 point hos det tyske test magasin ETM-testmagazin.de
Anbefalet hos den store britiske avis The Independent
Anbefalet af det store britiske test magasin Expertreviews.co.uk
God anmeldelse hos det store tyske test magasin Testberichtte.de

BEURER TL30 – Bedste bærbare lysterapilampe

Se priser og tilbud på BEURER TL30 her:

.
Denne lille, handy og bærbare lysterapilampe fra tyske Beurer er en sikker vinder. Med sit lille og kompakte design, der gør den mindre end en A4 notesbog, giver den dig de bedste muligheder for at tage sommerens sollys med igennem hele vinteren. Den er gennemtestet hos flere af verdens førende eksperter, der alle giver den super flotte bedømmelser. Især er det værd at bemærke, at lampen har fået hele 93,94 point ud af 100 hos tyske ETM Testmagazin, hvilket er et absolut top resultat. 

Hos Expertreviews tager de skridtet videre og kalder denne Beurer TL30 terapilampe for den bedste bærbare lampe på markedet. De noterer sig særligt den praktiske størrelser, der minder om en klassisk Ipad, der passer perfekt ned i de fleste tasker og rygsække. Derudover bemærker eksperterne hos Expertreviews sig særligt den flotte lyskvalitet. Den har ingen flimmer og lyset er fuldstændig ligeligt fordelt over hele lysfladen. Læg så til, at lyset er UV frit, hvilket er sundt for kroppen. Dog bemærker eksperterne under testen, at lyset helt i starten kan virke en anelse blændende. Det er dog ikke værre, end at øjnene vænner sig til det rigtig hurtigt, og derfor giver den en hurtig og effektiv effekt. 

Beurer TL30 vs markedet
Denne terapilampe fra den tyske teknologigigant, Beurer, er en af de mindste og mest handy modeller på markedet. Beurers terapilamper er alle kendt for at være i topkvalitet og meget effektive trods der lille størrelse. Og dette er ikke en undtagelse. Det er en af de billigere modeller hos Beurer, hvilket dog ikke bemærkes på kvaliteten af selve lyset. Flere brugere af denne lampe fortæller, at de ofte mærker en tydelig effekt allerede efter cirka 15 minutter, hvilket er bemærkelsesværdigt for denne type terapilampe. Med en samlet overflade på kun 23,6 cm x 15,6 cm er den en af de mindste på markedet, og er derfor perfekt til altid at have med i tasken henover den lange og mørke danske vinter. Prismæssigt ligger den i lidt billigere ende af skalaen, og du får derfor meget værdi og et hurtigt og effektivt middel til lidt ekstra energi og godt humør for ikke særligt mange penge. 

Gode ting ved Beurer TL30
Lille størrelse, der gør den nem at have med alle steder
Godkendt og certificeret som medicinsk behandlingsmiddel
Ingen UV stråling
Helt fri for flimmer
Strømforbrug på kun 5 watt
3 års garanti
Belysningsflade på cirka 20 cm x 12 cm
Vægt på kun 326 gram

Fordele

 • Lille i størrelse
 • Hvilket gør den nem at have med alle steder
 • Godkendt og certificeret
 • Som medicinsk behandlingsmiddel
 • Ingen UV stråling
 • Helt fri for flimmer
 • Strømforbrug på kun 5 watt
 • 3 års garanti.
Ulemper

 • Kort batterilevetid
 • Kort ledning.

BEURER TL100 – mange muligheder og funktioner

Anbefalet af det store britiske testmagasin Techradar.com
Anbefalet af den store britiske avis The Independent
God anmeldelse af det store tyske test magasin Testberichte.de

BEURER TL100 – mange muligheder og funktioner

Se priser og tilbud på BEURER TL100 her:

 

Denne lysterapilampe fra tyske Beurer er en af spydspidserne indenfor terapilamper. Med hele 256 forskellige farver kan det langt mere end de fleste andre terapilamper. Den forbindes let til din smartphone via app’en Beurer Light Up, og herfra styres lampen nemt og hurtigt. Med et jævnt lys på de anbefalede cirka 10.000 lux, lever den op til kravene for den effektiv lysterapilampe. Med mange super gode anmeldelser hos flere af de største og mest anerkendte test virksomheder, er den helt klart et godt køb.

Meget kvalitet for pengene
Hos blandt andet firmaet Techradar blev det bemærket, at denne lampe har en stor effekt og en masse forskellige funktioner og varianter. Da den blev testet hos Techradar blev den placeret på et åbent kontor. Det medfødte ingen klager eller negative kommentarer, og den beviser derved sit værd som en lampe, der kan stå i alle rum uden at være generende i sit lys. Eksperten bemærkede særligt de mange funktioner, som denne lampe har, der giver rig mulighed for at lege med både lysstyrken og lysfarven igennem denne nemme og overskuelige app. Derudover konkludere eksperten, at han helt sikkert bemærkede en effekt ved at have den stående på sit arbejdsbord i en måned, der gjorde ham mere opmærksom og opkvikket.  

Beurer TL100 vs markedet
Denne model fra Beurer er en af de lidt større terapilamper. Den er rund i designet og elegant at have stående i et hvilket som helst rum. Den kan både bruges som en mere eller mindre almindelig lampe, der spreder behageligt lys, der minder om varme sommerdage, og så kan dens mange funktioner og muligheder for farvet lys sprede smil og glæde for dem, der elsker dens slags sjov. Prismæssigt ligger den i den lidt dyrere ende af markedet, hvilket er helt naturligt, når man ser, hvor meget mere denne lampe kan end de fleste andre på markedet. Den adskiller sig især ved at kunne forbindes til en app, og styres derved over din smartphone. Med både indbygget brightlight og mood light, der kan indstilles i 10 forskellige lysstyrker og hele 256 forskellige farver, får du med denne lampe alle muligheder for at blive hjulpet igennem den lange og mørke danske vinter. 

Gode ting ved Beurer TL100
Godkendt til medicinsk brug
Forbindes nemt til app’en Beurer Light Up
256 forskellige farver
10 lysstyrkeniveauer
Vægt på 980 gram
3 års garanti
LED teknologi
Lysareal med en diameter på 33 cm

Fordele

 • Godkendt til medicinsk brug
 • Forbindes nemt til app’en Beurer Light Up
 • 256 forskellige farver
 • 10 lysstyrkeniveauer
 • God lysstyrke.
Ulemper

 • Ligger i den dyrere end af prisskalaen
 • Er en smule besværlig at styre.

Lumie Zest – lysterapilampe med vækkeur

Topscorer hos det amerikanske teknologimagasin T3.com 
4 ud af 5 stjerner hos Wakeuptothesunriselight.com
God anmeldelse hos Sleepjunkies.com 
Kåret som en af de 10 bedste lysterapilamper på markedet af den britiske avis The Independent

Lumie Zest

Se priser og tilbud på Lumie Zest her:

Lumie Zest er blevet testet og anmeldt af fire ekspertkilder, hvilket inkluderer The Independent, Sleepjunkies.com, Wakeuptothesunriselight.com og T3.com. 

Alle eksperter har givet lampen en god anmeldelse, da de er vilde med dens funktioner. Dog skriver et par eksperter, at det er en skuffelse, at modellen ikke kommer med et batteri, samt at ledningen er en smule kort. 

Godkendt og testet af medicinske eksperter
Lumie Zest er fremstillet til at lindre symptomer fra en vinterdepression. Dette kan være alt lige fra træthed til manglende energi. Lysterapilampen lindrer symptomerne med hjælp fra solens stråler, der bliver simuleret. 

Derudover er Lumie Zest testet og godkendt af medicinske eksperter. Det betyder, at man kan være sikker på, at produktet virker, som det skal. 

Fungerer som lysterapilampe og som lysvækkeur
Ved køb af Lumie Zest får man et produkt med to funktioner. Modellen fungerer nemlig både som en lysterapilampe samt som et lys-vækkeur.

Lumie Zest kan anvendes til at simulere en solopgang om morgenen, hvilket hjælper med en blidere opvågning. Man kan selv vælge med de forskellige indstillinger, hvor længe solopgangen skal vare. Der kan vælges mellem 15 til 30 minutter. Hvis man bruger Lumie Zest som lysterapilampe, kommer den med et kraftfuldt lys med 10.000 lux. Der er dog mulighed for at justere lysintensiteten afhængig af behov.

Modellen kommer endvidere med en vækkeurs-funktion. På den måde kan man også anvende modellen til at fungere som et almindeligt vækkeur, hvis der er brug for dette.

Eksperterne: Kompakt model med flere gode funktioner
Ifølge de fire ekspertkilder er Lumie Zest en praktisk og god model. Eksempelvis skriver eksperterne fra T3.com, at solopgangssimulatoren er et plus, mens The Independent forklarer, at Lumie Zest er kompakt og tilbyder flere lysintensiteter, hvilket de mener, er nogle af de største fordele.

Dette er Sleepjunkies.com enige i og skriver, at alsidigheden ved Lumie Zest er det vigtigste. De forklarer ydermere, at produktet føles solidt, hvilket, ifølge eksperterne, viser de årtiers erfaring, som Lumie har med at fremstille disse typer af produkter. 

Dog skriver flere eksperter, at strømkablet er kort, samt at det ville være dejligt, hvis der var et batteri, der forlængede urets levetid, når enheden tilsluttes stikket. Til gengæld hæfter Wakeuptothesunriselight.com sig ved Lumie Zests kompakte design, der gør, at den er praktisk at bruge i hjemmet samt at tage med på arbejde. 

Fordele

 • Godkendt og testet af medicinske eksperter
 • Med vækkeurs-funktion
 • Solopgangssimulator
 • Flere forskellige indstillinger
 • Mulighed for selv at justere lysintensiteten.
Ulemper

 • Dårlig kontaktflade
 • Er ikke brugervenlig.

Lumie Desklamp II – verdens mest effektive og kraftfulde LED baserede lysterapilampe

Anbefalet af den store britiske avis The Independent
Anbefalet af det britiske test magasin Expertreviews.co.uk
God anmeldelse hos den store britiske avis The Guardian
God anmeldelse hos det tyske test magasin Testberichte.de

Lumie Desklamp II – verdens mest effektive og kraftfulde LED baserede lysterapilampe

Se priser og tilbud på Lumie Desklamp II her:

 

Denne terapilampe fra Lumie er blevet gennemtestet af flere af de største testmagasiner og aviser som blandt andet de store engelske aviser The Independent og The Guardian. Derudover er den blevet testet af eksperterne hos tyske Testberichte.de. Fælles for alle udfaldene hos de forskellige eksperter er, at de alle er meget begejstrede og derfor har givet super fine anmeldelser.

F.eks. skriver Expertreviews.co.uk om denne terapilampe fra Lumie ” The Lumie Desklamp has a unique design and we love it. Unlike the other lamps in this list, it looks like a regular desk lamp. Its adjustable neck makes it a great option for use at your desk, as well as for areas like a bedside table where you can use it while reading. “

Eksperterne ligger altså vægt på det unikke design, som de dog senere hen skriver også kan føles en anelse klodset. De skriver, at den justerbare hals på lampen er et stort plus, der giver mange muligheder. Derudover giver de også en god kommentar til den touch følsomme knap, der gør lampen nem at betjene. 

Lumie Desklamp II vs markedet

Prismæssigt ligger denne lampe i den brede middelklasse. Den går hverken som en af de billigste modeller, og der fås mange modeller, der er klart dyrere. Sammenligner man effekten på Lumie Desklamp II med andre terapilamper, så ligger den med sine kun 7 watt i den lave ende. Den har altså et langt lavere energiforbrug end de fleste andre lignende lamper. Det lader sig gøre, fordi det er en LED lampe. Den slås derfor op på at være verdens mest effektive og kraftfulde lysterapilampe, der er LED baseret. Her får man altså virkelig noget for pengene, og med et lavt energiforbrug efterfølgende. Denne lampe er godkendt og certificeret til medicinsk brug, og den har derfor en veldokumenteret effekt, når det kommer til at give mennesket energi og positive vibes i de kolde og mærke perioder henover vinteren. 

Gode ting ved Lumie Desklamp II
Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr
Produceret af Europas førende producent indenfor lysterapilamper, Lumie Ltd.
LED baseret lampe
Strømforbrug på kun 7 watt
Justerbar hals, der giver dig mange muligheder

Specifikationer for Lumie Desklamp II
Vægt: 1700 gram
Højde: 55 cm
Touch funktion
Behandlingstid: 30 minutter ved 50 cm
Behandlingstid: 120 minutter ved 100 cm
Lyskilde: 96 blåberigede hvide LED pærer

Fordele

 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr
 • Produceret af Europas førende producent indenfor lysterapilamper
 • Lumie Ltd.
 • LED baseret lampe
 • Strømforbrug på kun 7 watt
 • Justerbar hals
 • Der giver dig mange muligheder
 • Nem at sætte op.
Ulemper

 • Har en lav lysstyrke.

Lumie Brazil – lysterapilampe med stor skærm

5 ud af 5 stjerner hos Depressionforeningen
4,8 ud af 5 stjerner hos WhiteAway

Lumie Brazil

Se priser og tilbud på Lumie Brazil her:

Lumie Brazil er en lidt større lysterapilampe, der har et konkavt design, som buer indad. Det gør den ideel til lysbehandling og lampens design får den ifølge Depressionsforeningen til at virke rar og behagelig – nærmest omfavnende.

Lyset leveres af 3 lysstofrør på hver 36 W og minder med en lystemperatur på 6.400 kelvin – igen ifølge depressionsforeningen – om dagslyset under sydlige himmelstrøg. Kelvin-temperaturen fortæller noget om farven på lyset: Jo lavere kelvin-temperaturer, jo mere gult og ”varmt” synes lyset og jo højere kelvin-temperaturer, jo mere blåligt og ”køligt” ser det ud. Almindeligt dagslys ligger på omkring 5.500 kelvin her i Danmark.

Denne lampe er også certificeret som medicinsk udstyr. Med en lysstyrke på 10.000 lux, er 30 minutters behandling i 35 cm’s afstand fra hovedet passende. Sætter du lampen længere væk, skal du forlænge behandlingstiden. Har du således stillet lampen på en halv meters afstand, forlænges behandlingstiden til en time

Derfor skal du vælge Lumie Brazil:
Rart og omfavnende konkavt design
Større overflade giver et mere behageligt lys
Kraftig lysstyrke giver kort behandlingstid på tæt hold
Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Fordele

 • Rart og omfavnende konkavt design
 • Større overflade giver et mere behageligt lys
 • Kraftig lysstyrke giver kort behandlingstid på tæt hold
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr.
Ulemper

 • Virker skrøbelig.

Lumie Arabica – lysterapilampe 10.000 lux

4 ud af 5 smileys hos Depressionsforeningen
4,6 ud af 5 stjerner hos Amazon.de

Lumie Arabica

Også denne Lumie lysterapilampe er certificeret som medicinsk udstyr. Den anvender 2 lysstofrør på 6.400 kelvin til at give et dagslyslignende lys på 10.000 lux. Designet er enkelt og lampen er let at flytte rundt – og strømforbruget er lavet med kun 55 W.

Ifølge Depressionsforeningen opleves lyset som blåligt og temmelig skarpt. Men det flimrer ikke. Foreningen anser da også lysstyrken for tilpas og angiver en behandlingstid på en halv time i en afstand af 25 cm fra ansigtet.

Igen forøges behandlingstiden ved større afstand. Så har du sat lampen en halv meter væk, skal du have den tændt i 1 time og 10 minutter for at opnå samme effekt.

Derfor skal du vælge Lumie Arabica
Let at flytte rundt
Lavt strømforbrug
Høj lysstyrke giver kort behandlingstid på nært hold
Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr

Fordele

 • Let at flytte rundt
 • Lavt strømforbrug
 • Høj lysstyrke giver kort behandlingstid på nært hold
 • Godkendt og certificeret som medicinsk udstyr
 • Stor skærm.
Ulemper

 • Stor i størrelsen.

Lumie Vitamin L – sollys lampe

God bedømmelse hos den britiske avis Independent.co.uk

Lumie Vitamin L

Se priser og tilbud på Lumie Vitamin L her:

 

Den britiske avis The Independent har foretaget en test af lysterapilamper for at finde ud af, hvilke modeller, der er de bedste på markedet. Avisen har i denne test inkluderet 10 forskellige modeller med det formål at finde ud af, om disse lamper rent faktisk kan afhjælpe mange af de triste sindstilstande, som især opstår om vinteren på grund af manglende lys. Modellen Lumie Vitamin L er en af disse 10 modeller, og eksperterne vurderer, at her er tale om en velfungerende model.

Godkendt til behandlinger
Lumie Vitamin L er en aflang lysterapilampe, som er slank og let at flytte rundt på – derfor er denne model ideel til at anvende flere steder som både i hjemmet, på rejsen og på kontoret. Man kan også selv vælge, om den skal anvendes på langs eller på højkant. Her er også tale om en model, som er medicinsk godkendt til behandlinger, og den fulde effekt af Lumie Vitamin L giver udslag i mindre dagstræthed og mere energi.

Sollys uden skader
Lumie Vitamin L er designet til at simulere det naturlige sollys med varme hvide LED-pærer. Modellen er også helt ufarlig i modsætning til solens stråler, som kan være skadelige, for denne model er fri for UV-lys. Man får den bedste virkning af Lumie Vitamin L ved at anvende den 30 minutter om dagen ved en afstand på 50 centimeter. Her er tale om kraftigt lys med en makseffekt svarende til 10.000 lux, men selv om lyset er kraftigt, så er det behageligt at modtage, idet skærmen på Lumie Vitamin L har riflet glas, som giver et blødt og komfortabelt skær.

Effektiv model, ifølge eksperter
De britiske eksperter fra avisen The Independent er generelt rigtig begejstrede over Lumie Vitamin L, som de kalder både effektiv og nem. Her er tale om en ny model fra mærket Lumie, som er mere slank og håndterbar end de forrige modeller. Eksperterne forklarer, at denne model leverer et hurtigt resultat, og så er det virkelig let at flytte rundt på modellen og tage den med. Yderligere fremhæves det, at det er smart, at man både kan anvende modellen på højkant og på langs.

Fordele

 • Kompakt og nem at tage med sig
 • Let og slank model
 • Medicinsk godkendt
 • Riflet glas
 • Der giver behageligt lys
 • Fri for skadeligt UV-lys
 • Nem at sætte op og bruge.
Ulemper

 • Ligger i den dyrere ende af prisskalaen.

Virker lysterapi på vinterdepression?

Udover en række gode og prisbillige lysterapilamper, har vi også set nærmere på, hvorvidt de meget populære lysterapilamper egentligt virker mod vinterdepressioner. Til at belyse dette har vi gennemlæst en række danske og svenske kilder, som du kan finde link til og en kort beskrivelse af sidst i artiklen.

Hos det velansete, danske online-medie Videnskab.dk har vi læst en artikel fra 2015, hvor de har interviewet overlæge og ph.d. Klaus Martiny, Psykiatrisk Center i København om virkningen af lysterapilamper.

Han bekræfter, at for lidt lys om vinteren kan fremkalde en vinterdepression. Lyset påvirker mængden af serotonin i hjernen og mangler dette stof – eller har du en meget lav mængde af det – kan det fremkalde en depressiv tilstand hos folk, der er genetisk disponeret for det. Det påvirker folks døgnrytme, så de sover mere, de bliver lettere irritable og så spiser de mere og tager derfor på. Altså det stik modsatte af mange andre former for depressioner.

Med ved at modtage regelmæssige lysterapibehandlinger, stiger niveauet af serotonin i hjernen, så døgnrytmen stabiliseres og vi får mere energi. Derfor er det vigtigt, at lysterapibehandlingen foregår om morgenen eller så tidligt på dagen som muligt. Tager du først behandlingen om aftenen, kan du risikere ikke at kunne sove.

Af andre bivirkninger omtaler Klaus Martiny irritation af øjnene, indre uro og kvalme. Det første skyldes det meget skarpe lys, og de sidste to skyldes det øgede serotonin-indhold i hjernen. Andre kilder nævner også hovedpine og i en artikel i Aftonbladet nævnes det, at man kan blive direkte hyperaktiv. Bivirkningerne er dog sjældne ifølge Klaus Martiny.

Samtidig advarer han om, at man ikke skal forsøge sig med de særlige lysterapibriller, der forhandles på nogle hjemmesider. Han anbefaler også, at man konsulterer egen læge for at få stillet en korrekt diagnose, inden man går i gang med lysterapibehandlinger på egen hånd.

Få lægens diagnose først

Anbefalingen om at søge læge for at få diagnosticeret sin eventuelle vinterdepression går igen i en artikel i Politiken fra 2008. Her forklarer overlæge Henrik Dam fra selvsamme Psykiatrisk Center på Rigshospitalet i København, at mange faktisk slet ikke er vinterdeprimerede, men blot vintermatte.

Det betyder, at behandlinger med en lysterapilampe ikke vil virke. Ifølge Henrik Dam lider kun tre procent af danskerne af vinterdepression. Heraf er de fleste kvinder. Til sammenligning omtaler Depressionsforeningen et væsentlig højere tal på 9 procent i deres lysterapilampetest fra 2013.

Henrik Dam anfører også, at omkring halvdelen af befolkningen ikke er påvirket af vintermørket, mens en stor grå mellemgruppe på omkring 47 % i stedet for en vinterdepression udviser en form for vintermathed, der udmønter sig i øget træthed og et større behov for at sove og spise i vinterhalvåret – altså stort set de samme symptomer, som Klaus Martiny angiver for vinterdepression.

Hvor 3 ud af 4 patienter med en diagnosticeret vinterdepression bliver hjulpet af lysterapi, fandtes der i 2008 ingen dokumentation af, hvorvidt lysterapi også hjælper på vintermathed eller ej. I artiklen i Videnskab.dk fra 2015 anfører Klaus Martiny, at det ikke kan afvises, at lysterapi kan have en gavnlig effekt på vintertræthed, der er et andet ord for den vintermathed Henrik Dam omtaler små 7 år tidligere i Politiken.

Endelig kan din tilstand også skyldes andre og mere alvorlige former for depressioner eller andre former for sygdomme. Så derfor er det ifølge alle de kilder, vi har læst, altid tilrådeligt at konsultere lægen, hvis du føler sig deprimeret og udbrændt om vinteren.

Sådan kommer du i gang med lysterapi

Har du først fået diagnosticeret en vinterdepression og været ude at investere i en lysterapilampe, er det vigtigt, at du bruger den korrekt.

Først og fremmest er det vigtigt, at du tager behandlingerne om morgenen eller så tidligt på dagen som muligt. Undgå at bruge lysterapilampen om aftenen eller umiddelbart før sengetid.

For at behandlingerne skal virke, bør du stille lampen i den anbefalede afstand og anvende den i det anbefalede tidsrum. Vælger du den korteste afstand, vil du sjældent kunne foretage dig ret meget andet end at sidde foran lampen, mens behandlingen står på.

Du skal huske at kigge direkte ind i lampen med jævne mellemrum – selv om det godt kan give irritation af øjnene og hovedpine i starten. Ved regelmæssig brug forsvinder disse bivirkninger. Du må dog ikke kigge ind i lampen hele tiden, kun i meget korte perioder. Hos Depressionsforeningen anbefales det slet ikke at kigge direkte ind i lampen.

Du kan dog også vælge at stille lampen længere væk og bruge den lidt mindre koncentreret. Det forlænger den tid lampen skal stå tændt, men så kan du foretage dig noget andet imens. F.eks. arbejde eller se fjernsyn. Behandlingstiden forlænges med samme forhold som afstanden til lampen forøges. Så fordobles afstanden, fordobles behandlingstiden.

Bruger du samtidig behandlingstiden til at foretage dig noget andet imens, bør tiden forlænges yderligere. Her er der ikke nogle generelle retningslinjer, hvorfor forlængelsen af behandlingstiden må foretages på baggrund af dit eget skøn.

Har du ikke opnået mærkbare forbedringer af din tilstand efter 3-4 behandlinger, bør du forsøge med endnu et par behandlinger, hvor du anvender den tætteste afstand til lampen. Hjælper det heller ikke, bør du søge læge på ny. Her vil du så oftest blive sat i medicinsk behandling.


Hvordan virker lysterapi på kroppen?

Netdoktor.dk forklarer, at lysterapi fortsat er en nyere behandlingsform, som især er designet til at behandle vinterdepression. På engelsk kaldes lysterapilamper SAD-lamps, og SAD står netop for Seasonal Affective Disorder – altså en tilstand, som kommer med årstidernes skiften.

Behandling med lys fungerer i sin enkelthed ved, at man placerer sig foran lyskilder, der er specialfremstillede til formålet. Her er tale om lysterapilamper, som afgiver lys med en bestemt intensitet, der er vurderet til at være mest effektiv på symptomer som træthed, uoplagthed, sløvhed, forringet humør og manglende energi. For at få den mest effektive ”dosis” skal man ofte udsættes for lyset fra lysterapilampen omkring en halv time eller længere.

Når man modtager det specialdesignede lys fra lysterapilampen, så stabiliseres døgnrytmen, og niveauet af stoffet serotonin (ofte kaldet hjernens eget lykkestof) øges. Den medfører, at symptomerne på vinterdepression (men også en almindelig depression) mindskes. Netdoktor.dk forklarer, at behandling med lysterapi også kan være med til at forstærke antidepressiv medicins effekt på krop og sind.

Netdoktor.dk anbefaler dog, at hvis man har mistanke om, at man er blevet ramt af hvilken som helst form for depression, så bør man kontakte sin læge, før man starter lysterapi-behandling.

Sådan hænger lys og søvn sammen

Hvis man lider af en vinterdepression, så er manglende lys ofte en af de svært medvirkende faktorer til tilstanden. Og manglende lys kan også let føre til et ændret søvnmønster.

Søvnen påvirkes af mange faktorer, men i forbindelse med en vinterpression kan det være rigtig svært at komme op om morgenen og i det hele taget ikke føle sig træt hele dagen. Søvn påvirkes rigtig meget af døgnrytmen, og døgnrytmen påvirkes rigtig meget af lys. Det er nemlig i vid udstrækning lyset, der gør, om vi føler os trætte eller friske og også en af grundene til, at det kan være svært at flyve langt væk på ferie, da der vil blive byttet om på nat og dag i forbindelse med lyset.

Teknisk set så trænger lyset ind gennem øjnene og helt ind i hjernen, hvor en lille kerne påvirkes. Det er denne kerne, der styrer døgnrytmen, og det gøres med stoffet melatonin. Melatonin er nemlig kroppens eget naturlige søvnstof, der har en søvn-fremkaldende effekt. Når der kommer lys ind i kernen, så udsendes melatonin ikke i lige så høj en grad, hvorved man vil føle sig mere vågen.

Lys påvirker kroppen på flere måder, og blandt andet øger lys også kroppens energiniveau samt mængden af lykkestoffet serotonin i kroppen. Når lyset som før nævnt trænger ind i øjet, så gives der også besked til hjernen om, at produktionen af serotonin skal øges. Og en øget mængde serotonin vil ofte være lig med et bedre humør. Om vinteren når der ikke er samme mængde lys til stede udendørs, vil produktionen af serotonin derfor falde, hvilket kan føre til et dårligere humør.

Man bør anvende lysterapi om morgenen

Netdoktor.dk forklarer, at man får mest ud af sin lysterapi, hvis man starter dagen med at sætte sig foran lysterapilampen. At anvende lysterapilampen om morgenen gør nemlig, at det vil være lettere at komme i gang med dagen, og her er der ofte det stærkeste brug for at reducere følelsen af træthed. Lider man af vinterdepression, så vil man nemlig have tendens til at føle sig meget træt om morgenen og sove mere end normalt.

Hvis man anvender lysterapi om aftenen, så kan man i stedet opleve problemer med at falde i søvn.

I hvor lang tid skal man modtage lysterapi ved vinterdepression?

Det er meget individuelt, hvor længe man skal anvende lysterapien for at få den fulde effekt. Nogle skal sidde foran lysterapilampen i hele vinterhalvåret, mens det er nok for andre med et par uger.

Lysterapi har meget få bivirkninger

De fleste behandlingsformer kan have bivirkninger, og det gælder også for lysterapi – men her er tale om meget få.

Nogle oplever ubehag i øjnene og hovedpine, og disse gener opstår ofte i starten af behandlingen, da behandlingsformen vil være ny for personen. Men her er tale om mindre gener, idet der ikke er rapporteret om alvorlige øjenskader ved brug af lysterapi. Har man dog øjensygdomme, bør man fortælle dette til lægen først.

Kan virke ved andre depressionsformer

Ofte er det vinterdepression, som forbindes med behandling med lysterapi, men Netdoktor.dk skriver, at undersøgelser viser, at det tyder på, at lysterapi også kan virke på andre former for depression. Man skal dog altid konsultere sin læge, inden man begynder på lysterapi. 

Lysterapi virker, ifølge norske forskere

Norske Vg.no skriver i en artikel om lysterapi, at undersøgelser af 332 patienter med vinterdepression viser, at lysterapi faktisk har en effekt.

Vg.no forklarer, at de 332 patienter blev udsat for 2 timer med lysterapi hver morgen i en uge. Herefter blev det undersøgt, om terapien havde hjulpet, og lægerne konkluderede, at 67 procent af de patienter, som havde en mild vinterdepression, oplevede en lindring af symptomerne, mens 40 procent af de patienter, som led af en moderat eller svær vinterdepression, oplevede lindring.


Fordele og ulemper ved lysterapi

Ifølge Jyllands-posten.dk så lider omkring 300.000 danskere af vinterdepression, men undersøgelser viser, at lysterapi vil kunne hjælpe halvdelen.

Der findes dog altid fordele og ulemper ved alle former for behandling, og her lister vi de væsentligste op på baggrund af artiklen fra Jyllands-posten.dk samt en artikel fra norske Klikk.no.

Fordele ved lysterapi
💡 
Kan justere på døgnrytmen
💡 Simulerer det naturlige lys, som er svært at få i vintermånederne
💡 Sænker dannelse af melatonin, som er søvnfremkaldende
💡 Øger niveauet af lykke-stoffet serotonin i hjernen
💡 65 procent af folk, der er ramt af vinterdepression, kan hjælpes med lysterapi
💡 Relativ kort tid med lysterapi kan være nok – helt ned til en uge
💡 Kan anvendes som et led i behandling mod andre depressionsformer
💡 Uden skadeligt UV-lys
💡 Med en lysterapilampe behøver man ikke sidde stille foran den – man kan sagtens foretage sig andre ting samtidig
💡 Forskning viser, at det måske kan være endnu mere effektivt at få lyset ind gennem ørerne

Ulemper ved lysterapi
❌ En lysterapilampe kan være dyr
❌ Man kan opleve bivirkninger som hovedpine og migræne
❌ Nogle oplever øget søvnbesvær
❌ Er i sig selv ikke lige effektiv mod alle depressionsformer
❌ Kan være svært at finde tiden til at anvende en lysterapilampe i en travl hverdag


Lysterapi er godt for din hud

Australske Huffingtonpost.com/auskriver, at undersøgelser viser, at lysterapi ikke kun er godt for kroppen, men det har også en positiv indvirkning på huden – lysterapi kan nemlig give huden en rigtig flot glød.

Huffingtonpost.com forklarer, at LED-belysning ofte anvendes af de professionelle hudeksperter som et led i ansigtsbehandling, da lyset har en foryngelses-effekt på huden. Efter fjernelse af døde hudceller anvendes lyset, og herefter genfugtes huden.

Denne proces skal ikke forveksles med laserbehandling, for lysterapi har længe været anvendt til at assistere ved helingen af sår efter operationer, så denne proces bliver hurtigere og dermed efterlader færre ar.

Lysterapi med LED-lys viste ved sårhelingen også at have ”anti-age” påvirkninger af huden, idet hudcellerne konverterer lyset til stoffer, som anvendes til cellefornyelse. Herved øges produktionen af kollagen og elastin, som giver huden et mere spændstigt udseende med mere elasticitet.

Lysterapi kan anvendes flere steder på kroppen for at opnå en pænere hud. Især fremhæves det, at lysterapi er meget velfungerende, når det kommer til at reducere rynker og fine linjer samt at gøre huden mere ensartet og klar.


8 tips til at få det meste ud af lysterapi

I en anden artikel kommer amerikanske Huffingtonpost.com med nogle tips til, hvordan man får mest ud af sin lysterapilampe:

10.000 lux: Anskaf en lysterapilampe, som er skabt til formålet, og som har en effekt, der svarer til 10.000 lux – en naturlig solopgang har denne effekt. En lysterapilampe på 10.000 lux gør, at man kun behøver at anvende lampen i måske 20-30 minutter om dagen, hvor en lampe med færre lux gør, at man skal anvende den længere tid for at få den samme effekt. Husk også at lade være med at forsøge at bruge en almindelig indendørslampe, for de kan ikke anvendes til formålet.

Uden UV-lys: En velfungerende lysterapilampe skal have et bredt spekter af det hvide lys, men ikke indeholde UV-lys. UV-lys er nemlig skadeligt for huden. Solens naturlige stråler har UV-lys, og det er derfor, at man skal beskytte sig med solcreme om sommeren, så huden ikke bliver brændt og eventuelt kan udvikle hudkræft.

Placér modellen i øjenhøjde: For at opnå den bedste effekt bør man sætte lysterapilampen på højde med øjnene eller højere – ligesom solen naturligt ville gøre. Det er nemlig også øjnene, der ”optager” lyset og sender det ind til hjernen.

50-100 centimeters afstand: Jo flere lux, jo længere væk kan lysterapilampen placeres fra kroppen. Med en model på 10.000 lux vil det ofte være passende med en afstand på 50-100 centimeter.

Den rigtige vinkel: Man bør ikke placere lysterapilampen, så den skinner direkte ind i øjnene. Placér den i stedet lidt ude til en af siderne – gerne i en vinkel på omkring 45 grader.

20-60 minutter om morgenen: Start med at sidde foran lysterapilampen 20-30 minutter hver morgen for at se, om du oplever en effekt. Hvis det ikke sker, så øg ”dosisen” til op til 60 minutter hver morgen. Man behøver ikke sidde helt stille – man kan sagtens nyde morgenkaffen og morgenmad samtidig eller for eksempel tjekke mails eller påføre make-up.

Vær konsistent: Anvend lysterapilampen hver morgen uden overspring – virkningen falder nemlig, hvis man kun anvender den et par gange om ugen. Hvis man i forvejen ved, at man let kan få en vinterdepression, så kan man med fordel starte med at anvende den i det tidligere efterår og indtil foråret.


Guide: Sådan undgår du vinterdepression

Hvis man på forhånd ved, at vinteren har det med at sænke ens humør og gøre en mere træt med en tendens til ikke at kunne komme op om morgenen, så kan man let udvikle en vinterdepression.

Der er dog flere ting, man kan gøre, hvis man ved, at man er i risikogruppen – udover at anskaffe sig en lysterapilampe.

Baseret på artikler fra Femina.dk, Videnskab.dk og Politiken.dk guider vi her til, hvad man selv kan gøre for at komme godt igennem vinteren.

Hvis man allerede er blevet ramt af en vinterdepression, kan man også anvende denne guide til at komme bedre igennem hverdagen:

Opsøg det naturlige dagslys

Arbejder man på kontor fra 9-17, kan det være rigtig svært at få nok af det naturlige dagslys – og så skinner solen heller ikke ret meget om vinteren. Gør små tiltag som at sidde tæt på vinduet på kontoret eller i toget og sørg for at komme udenfor i pauserne, selv om det er koldt.

Undersøgelser viser faktisk, at folk med udendørsarbejde – for eksempel gartnere – sjældnere bliver ramt af vinterdepression end kontorfolk.

Udnyt også weekenderne og brug dem til udendørsaktiviteter – efteråret byder for eksempel på mange smukke farver i skoven, og en vinter med sne kan være grundlaget for en smuk gåtur. Tag eventuelt en kop varm te med, som forsøder og varmer turen. Børn vil også elske at lege i både blade og sne.

Samvær og sex

Godt selskab får en til at grine og hygge sig. Det frigiver stress-bekæmpende hormoner i kroppen, så brug gerne de kolde vinterdage sammen med dem, du holder af. Sex er også en rigtig god måde at få frigivet endorfiner i kroppen på.

Ensomhed derimod kan hurtigt forværre tungsind om vinteren. Selv om man føler sig træt og uoplagt, er det derfor vigtigt at holde kontakten med familie og venner. Ofte kan en telefonsamtale være nok, hvis man ikke har overskud nok til at invitere på middag.

Dyrk motion

Hjernen frigiver stoffer, som fremmer lykkefølelsen, når man er fysisk aktiv. Sørg derfor for at få motion i vinterhalvåret også. Hvis vejret ikke er til at være udendørs, så tag i det lokale fitnesscenter. Efterår og vinter er også smukke årstider, så brug gerne dagtimerne i weekenderne på at gå lange ture.

Hav fast søvnrytme

Søvnmønsteret er noget af det, som bliver hårdest ramt under en vinterdepression. Sørg derfor for at have en fast døgnrytme, hvor der stræbes efter de 7-8 timers søvn hver nat. Det kan være rigtig svært at komme op de mørke morgener, så her kan det kræve meget arbejde.

Brug vinteren konstruktivt

Nogle mennesker trives med kulde og mørke, så forsøg at gøre som dem og se det positive i den mørke tid. Efterår og vinter giver en god anledning til at hygge sig indendørs med et tæppe, en god bog, film eller brætspil. Lav en kop varm kakao eller te og nyd bare at kunne slappe af.

Fokus på sund og nærende kost

Maden påvirker også kroppen, og man kan spise sig til bedre velvære. Sørg for at få mange grøntsager og frugt, men også magert kød og fisk.

Især fisk er godt imod en vinterdepression, men er man ikke glad for fisk, så kan man tage et kosttilskud bestående af fiskeolie i stedet.

Fisk har også den fordel, at det indeholder mange D-vitaminer, som ellers fås fra solen. Det er sværere om vinteren, da solen ikke skinner så meget i de kolde måneder.

Den største koncentration af D-vitamin findes i de fede fisk som laks, sild og makrel, men det findes også i æg, mælk og kød.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Beurer WL 80

God bedømmelse hos den britiske avis Theguardian.com

Beurer WL 80

.
Den britiske avis The Guardian har foretaget en grundig test for at finde frem til de bedste lysterapilamper på markedet. Avisen har testet 4 forskellige modeller for at finde ud af, om de faktisk fungerer efter hensigten, og modellen Beurer WL 80 har været inkluderet i denne test. Efter endt test giver de britiske eksperter modellen en god bedømmelse.

Anvendelig som behageligt vækkeur

Beurer WL 80’s primære funktion er at sikre en blidere opvågning om morgenen for den forbruger, som lider af vinterdepression og symptomer som øget træthed eller følelsen af at være energiforladt. Beurer WL 80 kan derfor give en bedre start på dagen med et lys, der simulerer en behagelig solopgang. Derved tilføres lys i de mørke tider, som får kroppen til at vågne på en mere rar måde. Her er ydermere tale om en lysterapilampe med et mere klassisk udseende med lys-elementer øverst og kontrolpanel nederst.

Mange indstillinger

Beurer WL 80’s store kontrolpanel, som er placeret nederst, hører til de mere brugervenlige. Her er nemlig tale om et stort panel, hvor der er tydelige angivelser af mulige valg. Her findes også klokkeslæt, således at denne model lettere kan erstatte vækkeuret. Der findes også radio, alarm og forskellige melodier, som kan ledsage lyset. Hertil kommer også muligheden for at slutte sin egen telefon til modellen med USB-stik, således at man kan vågne til sine egne yndlingssange. Hvis man ønsker det, så kan Beurer WL 80 indstilles til gradvist at skrue op for lysstyrken under opvågningen. Der findes 20 forskellige lysindstillinger samt også mulighed for stemnings-lys med egne, tilpassede indstillinger for farve. Beurer WL 80 bidrager desuden til at stabilisere døgnrytmen om aftenen, idet denne model også har en smart solnedgangs-effekt, hvor lyset bliver svagere og svagere – ligesom ved en naturlig solnedgang.

Både plusser og minusser, ifølge eksperterne

De britiske eksperter fra avisen The Guardian er ikke helt udelukkende begejstrede for modellen Beurer WL 80. De fremhæver dog ideen med Beurer WL 80 som rigtig god – en vækning med gradvist kraftigere belysning i stedet for et larmende vækkeur, men dog var der nogle problemer på minussiden. Blandt andet var lyset på ”skærmen” så lyst, at det var svært at falde i søvn, og selv om solopgangs-funktionen rent faktisk virkede efter hensigten, så følte den britiske testperson sig ikke mindre træt efter at have anvendt modellen.

Fordele ved Beurer WL 80:
Vækning med lys som den primære funktion
Solopgangs-effekt
Solnedgangs-effekt
20 lysindstillinger
Kan kobles til telefonen


Philips Wake Up Light HF3505 – lysterapilampe med solopgangssimulator

4 ud af 5 stjerner hos Wakeuptothesunriselight.com
3.3 ud af 5 stjerner hos Lifewire.com

Philips Wake Up Light HF3505

Se priser og tilbud på Philips Wake Up Light HF3505 her:

Både Wakeuptothesunriselight.com og Lifewire.com har testet og anmeldt Philips Wake Up Light HF3505. Begge ekspertkilder er begejstrede for Philips Wake Up Light HF3505, som de har givet henholdsvis 4 ud af 5 stjerner og 3,3 ud af 5 stjerner. 

Dette er blandt andet baseret på modellens simple interface samt dens gode funktioner. Til gengæld er eksperterne mindre vilde med modellens mærkelige design, samt at den er forholdsvis dyr.

Blid opvågning med solopgangssimulator
Philips Wake Up Light HF3505 er en lysterapilampe, der er fremstillet til at give forbrugeren en blidere opvågning. Den er blandt andet forsynet med en solopgangssimulator. Solopgangssimulatoren øger gradvist lyset i løbet af 30 minutter, så kroppen stille og roligt vender sig til, at det er tid til at vågne. Lyset fra solopgangssimulatoren stopper, når hele soveværelset er fyldt med et kraftigt gult lys. 

Man har desuden mulighed for at vælge imellem 10 forskellige lysindstillinger, så man kan indstille Philips Wake Up Light HF3505 til sin foretrukne lysintensitet. Lysintensiteten kan indstilles på op til 200 lux. Derfor er der også mulighed for både at benytte modellen som en læse- eller natlampe, hvis der er brug for det. 

Med opvågningslyde og snooze-funktion
Med Philips Wake Up Light HF3505 får man en model i en rund form med et display, der viser klokken. Man kan justere displayets lysstyrkeniveau i mellem høj, medium, lav og meget lav, hvis man ønsker det. 

Derudover kommer Philips Wake Up Light HF3505 med opvågningslyde. Der er i alt to forskellige opvågningslyde at vælge imellem, der er med til at sikre en mere naturlig og blid opvågning. Begge opvågningslyde er fuglelyde. Opvågningslydenes styrke stiger stille og roligt i løbet af halvandet minut. 

Hvis man har brug for at stoppe lyden, kan dette gøres med hjælp fra snooze-funktionen. Denne funktion kan findes på toppen af modellen. Efter ni minutter vil lyden afspilles igen, medmindre man har slået den fra.

Sidst men ikke mindst er Philips Wake Up Light HF3505 udstyret med en FM-radio. Her kan man vågne til musik fra ens favoritradio.

Model med alt, hvad man har brug for, ifølge eksperterne
Philips Wake Up Light HF3505 er, ifølge de to ekspertkilder, en god lysterapilampe, da de mener, at den kommer med et hav af brugbare og praktiske funktioner. 

Eksempelvis skriver eksperterne fra Wakeuptothesunriselight.com, at hvis man vil have en model med solopgangssimulator og en FM-radio, er Philips Wake Up Light HF3505 et godt valg. De hæfter sig ydermere ved, at modellen er en allrounder med et elegant design samt med muligheden for at vågne op til lyden fra ens yndlingsradiostation.

Dette er eksperterne fra Lifewire.com enige i og skriver, at det er en fordel, at Philips Wake Up Light HF3505 kommer med et simpelt interface samt en let vægt. Dog er de mindre vilde med dens begrænsede indstillinger for alarmlyden, samt at der ikke medfølger et backupbatteri. 

Fordele

 • 10 lysstyrke indstillinger
 • Nem at bruge
 • Transportabel.
Ulemper

 • Har ingen backup i form af et batteri
 • Har kun single alarm mulighed.

Lysterapilampe Test – Disse kilder har vi gennemgået

Forud for denne artikel, har vi gennemgået en masse informative kilder om lysterapilamper. Disse gennemgås herunder med links til de konkrete artikler og tests, så du selv kan gå vores kilder igennem.

Balance nr. 4 – 2013

Balance er Depressionsforeningens medlemsblad. Det indeholder artikler med relation til depressioner og bringer løbende test og omtale af produkter, der er målrettet personer, der lider af depression. I Nr. 4 fra 2013 havde foreningen set nærmere på en række lysterapilamper og givet hver af lamperne en bedømmelse fra 1 til 5 smileys. Medlemsbladet kan læses online og du finder testen på side 26 i det pågældende nummer her.

Tøv før du tænder terapilampen

Dette er artiklen med Henrik Dam fra Politiken i 2008, der påpeger, at mange der tror de er vinterdeprimerede, i virkeligheden lider af vintermathed eller vintertræthed. Derfor anbefales det, at du først bliver diagnosticeret af egen læge, for du investerer i en lysterapilampe. Lysterapi angives at hjælpe vinterdeprimerede, men der findes ingen undersøgelser der dokumenterer nogen effekt på folk med vintertræthed. Artiklen kan læses i hele sin længde her.

Virker lysterapi mod vinterdepression?

7 år senere taler Videnskab.dk med Klaus Martiny fra samme psykiatriske center, som Henrik Dam var ansat i tilbage i 2008. Han anbefaler også lysterapi mod vinterdepression, advarer mod lysterapibriller og anbefaler også, at du bliver diagnosticeret af lægen. Denne artikel kan læses her.

Stærkere lys når solen svigter

I Aftonbladet fra Sverige har de også anbefalet lysterapi i en artikel, der angiveligt er udgivet omkring år 2000. De anbefaler faktisk også brugen af lysterapi den pågældende sommer, fordi sommeren det år var så dårlig og regnfuld. Samtidig anfører de, at omkring hver femte svensker lider af vinterdepression og omkring 4 procent af befolkningen hinsidan forventes at kunne have gavn af lysterapi. Det er i denne artikel at hyperaktivitet nævnes som en bivirkning ved lysterapi. Du kan læse hele artiklen her.

Bliv ikke deprimeret – der findes lys i mørket

Den mest negative artikel omkring virkningen af lysterapi finder vi i det ellers velansete svenske Råd & Rön fra 2011. Her omtales lysterapi som noget, der virker på linje med massage: Dyrt at få, men giver velbehag bag efter, uden at det dog har nogen dokumenteret effekt. Samtidig anføres det, at de populære lysterapilamper sælges alt, alt for dyrt.

Artiklen nævner også en undersøgelse fra Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), der mener, at der savnes medicinsk dokumentation for virkningen af lysterapi. Du kan læse den kritiske artikel her.


FAQ

🤩 Hvilke lysterapilamper er de bedste?

Nogle af de bedste lysterapilamper, som er på markedet i øjeblikket, er blandt andet Philips Wake Up Light, Philips HF3500/01 og Beurer TL30. Disse lamper har alle scoret nogle gode resultater i en række tests, da de indeholder nogle gode og smarte fordele, som du vil kunne have glæde af.

👍 Virker lysterapilamper? 

Ja, lysterapilamper virker. Det er dog langt fra sikkert, at de vil kunne helbrede sæsonbetonet depression, men de vil potentielt være i stand til at fjerne nogle af symptomerne på depressionen. Blandt andet har lysterapilamper evnen til at forøge dit energi niveau, hvilket kan være en rigtig god lindring.

🧐 Giver en lysterapilampe mig vitamin D?

Nej, en lysterapilampe kan ikke hjælpe din krop med at danne d-vitamin. Derfor skal du sørge for at få dækket dit behov ved at indtage D-vitamin gennem din kost eller i kosttilskud for ikke at komme i underskud. Dog så vil behandlingen med lysterapilamperne, bestående af lys, kunne gavne din krop og generelle energiniveau.

🤓 Hvor lang tid går der, før lysterapi virker? 

Det varierer selvfølgelig fra person til person, hvor lang tid der går, før de kan mærke virkningen af lysterapi. Dog kan de fleste melde om virkning efter tre til fem dage, men der kan også sagtens gå op til en til to uger, førend du vil kunne mærke en ændring.


Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops.

Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Brugeranmeldelser ⭐⭐⭐⭐⭐testkilder
Vi har set nærmere på en række forbrugeranmeldelser fra Whiteaway.com og Amazon.co.uk for at se, hvad den almindelige hverdagsforbruger mener om produkterne.

ETM Testmagazin 🇩🇪
ETM Testmagazin er et tysk testmagasin, som tester et bredt udvalg af forbrugerprodukter til husholdningen, teknik og fritid. Her har ETM testet lysterapilampen Beurer TL 55.

Anmeldelserne blev fundet: 23. März 2017
Du kan læse anmeldelserne her

Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent er en britisk avis, som er en af Storbritanniens største. Avisen behandler en bred palet af nyheder fra ind- og udland, politik, sport og kultur, men der er også plads til det kulinariske og forbrugerprodukter. The Independent har her testet markedets bedste lysterapilamper – nemlig en test af 10 forskellige modeller inklusiv modellerne Philips HF3420/01 Energy Light, Beurer TL 55 og Lumie Vitamin L.

Anmeldelserne blev fundet: 25 October 2019
Du kan læse anmeldelserne her

The Independent har ligeledes testet og anmeldt Lumie Zest og Philips Wake Up Light. 

Du kan læse anmeldelsen af de 10 bedste lysterapilamper på markedet heriblandt Lumie Zest og Philips Wake Up Light her. 

Theguardian.com 🇬🇧
The Guardian er en af de helt store og traditionsrige, britiske aviser. Avisen blev grundlagt tilbage i 1821, men udkommer stadig hver dag – undtagen søndag. Avisen beskæftiger sig med alt inden for nyheder, og det gælder både ind- og udland, business, sport og kultur. Avisen har også fokus på læseren som forbruger og sørger derfor også for at holde læserne opdateret på nye forbrugerprodukter til hverdagsbrug. Her har avisen testet 4 forskellige lysterapilamper inklusiv Beurer WL80.

Anmeldelserne blev fundet: 1 Nov 2016
Du kan læse anmeldelserne her

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk er Englands største forbrugermagasin med visionen om at være forbrugernes forlængede arm og hjælper i dagligdagen og sørge for, at forbrugeren får den bedst mulige viden inden køb af produkter. Which.co.uk tester løbende et stort udvalg af forbrugerprodukter, og her gælder det en række af lysterapilamper inklusiv modellen Philips HF3420/01 Energy Light.

Du kan læse anmeldelserne her

Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement.

Businessinsider.com 🇺🇸
Den amerikanske business-webside Businessinsider.com blev grundlagt i 2009. På siden kan der findes både nyheder og internationale artikler. Businessinsider.com laver ydermere tests og anmeldelser af forskellige produkter heriblandt lysterapilamper. I denne omgang har de testet og anmeldt Philips Wake Up Light.

Anmeldelserne blev fundet: 6 Aug 2015
Du kan læse anmeldelserne her

Dailymail.co.uk 🇬🇧
Den britiske avis Dailymail.co.uk er fra 1896. Avisen udkommer i en fysisk version, men kan også findes online. Her kan man finde nyheder om både kultur, sport, underholdning og forbrugerliv. Dailymail.co.uk laver også tests og anmeldelser af forskellige forbrugerprodukter. Her har de testet lysterapilampen Philips Wake Up Light, som de har givet 4 ud af 5 stjerner. 

Anmeldelserne blev fundet: 12 October 2013
Du kan læse anmeldelserne her

Huffingtonpost.co.uk 🇬🇧
Huffingtonpost.co.uk er en amerikansk internetavis, der blev lanceret i 2005 af Arianna Huffington, Kenneth Lerer, Andrew Breitbart og Jonah Peretti. Avisen leverer nyheder om et hav af forskellige emner og laver også tests og anmeldelser af forbrugerprodukter. Her har de lavet en test af tre forskellige lysterapilamper heriblandt Philips Wake Up Light. 

Anmeldelserne blev fundet: 25 Oct 2018
Du kan læse anmeldelserne her

Lifewire.com 🇺🇸
Lifewire.com leverer informative guides og artikler om et hav af teknologiprodukter. De hjælper forbrugere med at finde de bedste produkter. Dette gør de blandt andet med hjælp fra tests og anmeldelser af diverse teknologiprodukter. Her har de lavet en test af Philips Wake Up Light HF3505, som de har givet 3,3 ud af 5 stjerner. 

Anmeldelserne blev fundet: 24 Apr 2019
Du kan læse anmeldelserne her

Sleepjunkies.com 🇺🇸
Sleepjunkies.com er en side, der dækker alt lige fra sundhed til videnskab, nyheder, søvntips, anmeldelser, søvnteknologi og meget mere. I denne omgang har de testet og anmeldt Lumie Zest, der har fået en god anmeldelse. 

Anmeldelserne blev fundet: 2 May 2014
Du kan læse anmeldelserne her

Telegraph.co.uk 🇬🇧
Den britiske avis Telegraph.co.uk leverer de seneste nyheder inden for sport, livsstil, underholdning, kultur samt meget mere. De tester og anmelder også en lang række forbrugerprodukter heriblandt lysterapilamper som for eksempel Philips Wake Up Light. 

Anmeldelserne blev fundet: 4 Feb 2021
Du kan læse anmeldelserne her

T3.com 🇺🇸
T3.com er et amerikansk teknologimagasin, der skriver om teknologiprodukter og gadgets. Magasinet leverer både guides, nyheder og gode råd inden for disse emner. Derudover tester og anmelder de også produkter såsom lysterapilamper. De har blandt andet testet og anmeldt Lumie Zest og Philips Wake Up Light. 

Anmeldelserne blev fundet: 1 June 2021
Du kan læse anmeldelserne her

Anmeldelserne blev fundet: 26 Oct 2016
Du kan læse anmeldelserne her

AvXperten.dk 🇬🇧
AvXperten er en dansk webshop, der sælger elektronik og produkter til husholdningen. På produktsiderne kan forbrugerne efterlade anmeldelser af produkterne. De har anmeldt Denver CRL-330 Wake-up light – læs anmeldelserne her.

Wakeuptothesunriselight.com 🇺🇸
På siden Wakeuptothesunriselight.com er de vilde med en god nats søvn. Derfor leverer de artikler, guides, gode råd og anmeldelser til forbrugere og fortæller, alt hvad man har brug for at vide om de bedste lysterapilamper på markedet. Siden leverer anmeldelser af modeller fra de to mærker Philips og Lumie. Her har de testet modellerne Philips Wake Up Light HF3505 og Lumie Zest.

Anmeldelserne blev fundet: 25 June 2015
Du kan læse anmeldelserne her

Anmeldelserne blev fundet: 11 August 2015
Du kan læse anmeldelserne her

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme