Test-oversigt: De bedste røgpistoler til madlavning ifølge eksperterne

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: marts 14, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Test-oversigt: De bedste røgpistoler til madlavning ifølge eksperterne

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

I denne Røgpistol test tager vi et kig på både testede og ikke testede røgpistoler for at give et godt overblik over de forskellige modeller på markedet.

Efter gennemgangen af de forskellige røgpistoler finder du en sektion med information om, hvad du skal vide om røgning. Herefter finder du en guide til, hvordan du bruger en røgpistol samt gode opskrifter til røgpistolen. Til sidst kan du læse mere om, hvorvidt røgede madvarer er sunde eller ej.

Hvis du ønsker at læse mere om de forskellige tests, findes der til sidst i denne artikel en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til.

Denne artikel indeholder:

  • Gennemgang af de bedste røgpistoler til madlavning
  • Det skal du vide om at bruge røg til madlavning
  • Sådan bruger du en røgpistol
  • Gode opskrifter til røgpistolen
  • Er røgede madvarer sunde?
  • Gennemgang af testkilder 

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkterne, men derimod indsamler resultaterne af uvildige tests. På den måde kan forbrugeren nemmere få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Røgpistol test 2024 – Her er de bedste modeller

I nedenstående sektion finder du en liste over de bedste ekspert samt forbruger-anmeldte røgpistoler på markedet. Vi viser dig, hvor de forskellige modeller er blevet testet, og hvordan de har klaret sig.

Du finder også en prissammenligning på de forskellige modeller, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste forhandler.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 3 bedste røgpistoler i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Dagens bedste priser og tilbud på Sage The Smoking Gun:

Fordele

  • Flere styrker
  • Brugervenlig røgpistol
  • Nem rengøring med aftageligt brændkammer
  • Silikonetube
  • Røget smag til diverse madvarer

Sage The Smoking Gun er blevet testet og anmeldt af fire ekspertkilder, hvilket inkluderer The Guardian, Wired.com, Choice.com.au og Bonappetit.com. Alle eksperter er begejstrede for røgpistolen, som de har givet en god bedømmelse.

Dette har de blandt andet gjort, da de mener, at Sage The Smoking Gun kan bruges til et hav af forskellige opskrifter, samt at modellen er fantastisk til alle, der elsker at være i et køkken. Dog gør eksperterne forbrugerne opmærksomme på, at det ikke er det billigste redskab i et køkken, hvorfor man skal være sikker på, at man får den brugt.

Anmeldelse : Analyse af Sage The Smoking Gun

Eksperterne: Køkkenredskab, der er svært at stoppe med at bruge

Ifølge de fire ekspertkilder er Sage The Smoking Gun et køkkenredskab, der ”er svært at stoppe med at bruge”. Eksempelvis skriver eksperterne fra The Guardian, at røgpistolen kan bruges til et hav af forskellige opskrifter uanset, om man skal lave røget bacon eller røget frugt.

Dette er eksperterne fra Choice.com.au enige i og skriver, at man kan bruge røgpistolen til de fleste madvarer. Dog mener de, at det sommetider ikke er det bedste redskab til alle madvarer, hvilket man skal være opmærksom på.

Amerikanske Wired.com forklarer ydermere, at Sage The Smoking Gun er en ”fantastisk opdatering til kokke og bartendere”, der ønsker sådan et redskab. De mener desuden, at modellen er ”forbedret i sammenligning med den originale version”.

Eksperterne fra Bonappetit.com har også testet Sage The Smoking Gun og er begejstrede for modellen, som de mener er et perfekt redskab til alle, der er vilde med at lave mad. Dog nævner flere eksperter, at Sage The Smoking Gun ikke er et nødvendigt køkkenredskab for alle.

Tilsæt røget smag til madvarer 

Med Sage The Smoking Gun får man et køkkenredskab, der giver mulighed for at tilsætte en røget smag til sine madvarer. Røgpistolen fremstiller kold røg, der kan anvendes til diverse ingredienser og flydende væsker.

Derudover er Sage The Smoking Gun nem at betjene, da den kommer med en knap på fronten. Man skal blot trykke på knappen og vælge styrke 1 eller 2, hvorefter røgpistolen går i gang.

Styrken bestemmer, om der kommer en hurtig eller en langsom røgudvikling, hvilket afhænger af den madvare, man gerne vil have røget.

Rengøringsvenlig røgpistol med aftageligt brændkammer 

Sage The Smoking Gun er en røgpistol, der er nem at rengøre. Rengøringen af modellen er nem, da man blot skal fjerne det aftagelige brændkammer til slut og herefter tømme det. Der er desuden mulighed for at udskifte filteret.

Da røgpistolen er udstyret med et aftageligt brændkammer, er det også nemt at påfylde woodchips.

Når man gør brug af Sage The Smoking Gun, kan man styre røgen, hvor man har brug for den takket være silikonetuben.

Desuden er denne røgpistol en robust og solid model, der er lavet af rustfrit stål, hvorfor den kan holde i mange år frem i tiden, hvis man sørger for at passe godt på den.

Sage The Smoking Gun bruger 4 x AA-batterier.

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Dagens bedste priser og tilbud på Steba Smoking Box Smoke Gun:

Fordele

  • Hurtig proces
  • Kan bruges til alle slags madvarer
  • Manuel tænd/sluk-knap
  • Lav vægt
  • Tud til røgning i lukkede poser 

Steba Smoking Box Smoke Gun er ikke medtaget i nogle eksperttests, men er til gengæld en populær røgpistol hos forbrugerne.

Røgpistolen er nemlig blevet testet og anmeldt af forbrugere hos de to forhandlere Coop.dk og Kitchentime.se. Her har brugerne givet røgpistolen henholdsvis 4,8 ud af 5 stjerner og 4 ud af 5 stjerner.

Dette har de blandt andet gjort, da de mener, at Steba Smoking Box Smoke Gun er nem at bruge og på kort tid ryger alle former for madvarer. Dog er der et par forbrugere, der nævner, at modellen er bedre til mindre madvarer end de større madvarer.

Anmeldelse : Analyse af Steba Smoking Gun

God røgpistol, der fungerer som den skal, ifølge forbrugerne 

Ifølge forbrugerne hos de to forhandlere Kitchentime.se og Coop.dk er Steba Smoking Box Smoke Gun en ”rigtig god røgpistol”, der ”fungerer som den skal”. Flere brugere skriver, at de har ”haft rigtig stor fornøjelse ved brug af røgpistolen”, da den er ”nem at bruge” og ”meget økonomisk”.

Der er endda et par af brugerne, der hæfter sig ved, at Steba Smoking Box Smoke Gun ”ryger på kort tid al slags mad”, hvorfor de ”bestemt kan anbefale denne model”.

Uanset om man bruger den til den ene eller den anden form for madvare, er brugerne enige om, at den ”kommer med et godt resultat” og er ”super til prisen”.

Dog er der en enkelt bruger, der mener, at Steba Smoking Box Smoke Gun fungerer mere optimalt til de mindre madvarer.

Alsidig koldrøgemaskine til forskellige madvarer 

Med Steba Smoking Box Smoke Gun får man en alsidig røgpistol, hvor man kan ryge madvarer eller lukke røg inde i en skål samt meget mere.

Denne model anvendes til koldrøgning af forskellige former for madvarer, så man kan eksperimentere med lige præcis de ingredienser, man ønsker.

Ved køb af Steba Smoking Box Smoke Gun medfølger der et rør på 25 centimeter til røgning i beholder samt en tud til røgning i lukkede poser. Desuden vejer røgpistolen blot 200 gram, så den er nem at betjene.

Nem betjening 

Steba Smoking Box Smoke Gun er en røgpistol, der er nem at betjene. Takket være den lave vægt, den nemme betjening og de mange muligheder er denne model for alle, der elsker at lave mad og eksperimentere i et køkken.

Røgpistolen er nemlig forsynet med en manuel tænd/sluk-knap, som man selv kan styre alt efter behov.

Derudover forenkler Steba Smoking Box Smoke Gun hele røgningsprocessen, da røgen er klar til brug lige efter, at man har tændt modellen. Madvarerne skal blot røges i et par minutter, førend de har absorberet røgsmagen.

Røgpistolen kan med fordel anvendes i et køkken under en emhætte og takket være det tynde rør, kan modellen bruges til et hav af madvarer.

Steba Smoking Box Smoke Gun bruger 4 x AA-batterier.

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Gastronoma Smoke Infuser - alsidig røgpistol til kreativ madlavning

Dagens bedste priser og tilbud på Gastronoma Smoke Infuser:

Fordele

  • Nem betjening
  • 50 centimeter fleksibel slange
  • To niveauer
  • Kan bruges til mange madvarer
  • Brændkammer i kromaluminium med filter

Gastronoma Smoke Infuser er hverken blevet testet af ekspertkilder eller forbrugere. Røgpistolen er dog alligevel taget med i denne artikel for at give et nuanceret overblik over de forskellige valgmuligheder på markedet.

Desuden er Gastronoma Smoke Infuser kendt for at være en god røgpistol med en tilhørende kuppel.

Anmeldelse : Analyse af Gastronoma Smoke Infuser

Alsidig røgpistol med to niveauer 

Med Gastronoma Smoke Infuser får man en røgpistol, hvor man har mulighed for hurtigt at tilsætte en røget smag til forskellige former for madvarer.

Modellen kan eksempelvis bruges til alt lige fra kød til grøntsager, fisk eller frugt. Man kan ydermere bruge røgpistolen til drinks, hvis dette ønskes.

Derudover kommer Gastronoma Smoke Infuser med to niveauer, der er let justerbare. Det ene niveau er meget skånsomt, så man nemt og kontrolleret kan tilsætte en røget smag til eksempelvis frugter og grøntsager uden at ødelægge hverken teksturen eller strukturen.

Hurtig røgpistol 

Gastronoma Smoke Infuser er en hurtig røgpistol, hvor man kan tilsætte en røget smag til ens madvarer på blot et par minutter. Man kan tilsætte præcis den smag, man ønsker, da man har mulighed for at eksperimentere og være kreativ.

Man har endda mulighed for at gøre brug af Gastronoma Smoke Infuser til te, urter, tørrede blomster eller krydderier, hvis man ønsker dette.

Nem at bruge 

Gastronoma Smoke Infuser er en røgpistol med en nem betjening. Man skal blot fylde små stykker træflis i modellens brændkammer, tænde op og herefter tænde for blæseren. Efter dette har man kold røg, der kan bruges til at røge madvarer. Brændkammeret er desuden i kromaluminium med filter.

Endvidere er Gastronoma Smoke Infuser udstyret med en fleksibel slange på 50 centimeter, der gør det nemt at anvende beholdere og genlukbare poser.

Gastronoma Smoke Infuser bruger 4 x AA-batterier.

Test og anmeldelser af røgpistoler anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

Bonappetit.com

Det amerikanske madmagasin Bonappetit.com skriver om alt det, der har med mad at gøre. Her finder du både opskrifter, tips og tricks til madlavning, viden om forskellige madvarer og ingredienser, madvideoer samt meget mere. Derudover tester og anmelder Bonappetit.com også forskellige produkter som for eksempel røgpistoler. Her har de testet og anmeldt Sage The Smoking Gun, som de har givet en god anmeldelse. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Choice.com.au

Det australske testmagasin Choice.com.au leverer uafhængige tests og anmeldelser af forskellige madprodukter og redskaber, artikler, informationer og købeguides. De tester og anmelder et hav af forskellige produkter for at give forbrugerne mulighed for at vælge det rette produkt til deres køkken. Her har Choice.com.au testet og anmeldt røgpistolen Sage The Smoking Gun, som de har givet en god anmeldelse. Du kan læse hele anmeldelsen her.

The Guardian

Den britiske avis The Guardian leverer de seneste nyheder fra indland og udland vedrørende forretning, sport, underholdning samt meget mere. Derudover tester og anmelder The Guardian også et hav af forskellige forbrugerprodukter heriblandt røgpistoler. I denne omgang har de testet Sage The Smoking Gun, som de har givet 4 ud af 5 stjerner. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Wired.com

Wired.com er et amerikansk magasin, der leverer artikler inden for både IT, tele, kommunikation, data og teknik. De laver artikler om et væld af forskellige emner og tester og anmelder desuden også forbrugerprodukter. I denne omgang har Wired.com testet røgpistolen Sage The Smoking Gun, som de har givet 9 ud af 10 stjerner. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Alternative tests og artikler

Fandt du ikke, hvad du ledte efter i denne test, har vi her på Forbrugsguiden en lang række andre artikler, der måske kunne være interessante for dig.

I forlængelse af den gastronomiske frihed en røgpistol giver, vil vi her fremhæve et andet værktøj, der kan bruges til at slippe fantasien løs.

Her kan du læse vores store test af sous vide maskiner, der kan bruges til at langtidstilberede alt fra kød til grønsager. Du kan også læse vores dybdegående Anova sous vide test eller vores Steba SV50 test.

Et andet vigtigt værktøj, når man skal tilberede mad ved hjælp af sous vide metoden, er en god vakuumpakker. Du finder derfor en oversigt over markedets bedst bedømte modeller i vores vakuumpakker test.

FAQ

Hvilken røgpistol er bedst i test?
Sage The Smoking Gun
Hvordan er røgpistolerne blevet testet?
Røgpistolerne er blevet vurderet ud fra deres evne til at tilføre forskellige fødevarer røgsmag. Derudover er de også blevet bedømt ud fra deres brugervenlighed.
Hvad kan jeg røge?
De fleste tænker først på madvarer så som kød og fisk, men sandheden er, at det kun er fantasien der sætter grænser. Nogle steder er det sågar populært at tilføre røgsmag til sine drinks.

Det skal du vide om røgning

Er du vild med røgning af madvarer, eller er du interesseret i at lave hjemmerøgede lækkerier derhjemme? Så skal du læse med videre her. I dette afsnit kan du nemlig finde alt det, du skal vide om røgning, så du kan komme godt i gang med dette projekt hjemme i dit køkken.

Hvad er varmrøgning?

Ved hjælp fra en røgpistol, der generer varme enten fra en kulbase, et opvarmet elevamt indeni røgpistolen eller fra et komfur eller en ovn, røges mad varmt ved tilberedning. Maden kan enten spises med det samme eller spises kold inden for et par dage.

Varmrøgning af mad er den mest populære metode og er samtidigt også den nemmeste. Her røges kød, fisk eller lignende ved temperaturer, der er mellem omkring 50 og 90 grader i forholdsvis kort tid.

Hvad er koldrøgning?

Koldrøgning er mere kompliceret sammenlignet med varmrøgning. Her skal temperaturen nemlig være helt nede på omkring 15 til 22 grader. Det vil derfor også sige, at koldrøgning tager en del længere tid, end hvis du giver dig i kast med varmrøgning.

Koldrøgning kan tage helt op til flere dage. Smagen er derfor også mere kompleks ved koldrøgning, og maden kan samtidigt også holde sig i længere tid.

Sådan gør du din røgpistol klar til brug første gang

Inden du giver dig i kast med at bruge din røgpistol for første gang, er der nogle ting, du skal gøre. Før du tilbereder mad med din røgpistol, er det vigtigt, at du brænder eventuelle kemiske rester væk fra enheden.

For at gøre dette skal du tænde røgpistolen, lade den varme op i en kort periode og derefter lade den køle ned igen. Dette kan du gøre et par gange, inden du begynder at bruge den til mad. På den måde sikrer du dig på bedst mulig vis, at din røgpistol er klar til brug, når du vil i gang med at røge forskellige former for madvarer.

Hvilke madvarer kan jeg bruge en røgpistol til?

Du kan bruge en røgpistol til et hav af forskellige madvarer. De mest populære madvarer at bruge en røgpistol til er typisk næsten alle former for kød og fisk. Kød og fisk er nemlig især velegnet til røgning.

Hvis du ønsker det, er der også mulighed for at give dig i kast med røgning af skaldyr såsom blåmuslinger, østers, hummere med mere.

Du kan desuden salte og røge din egen bacon og pølser. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænserne med en røgpistol, da du kan bruge den til alle de madvarer, du ønsker. Der er endda mulighed for at anvende en røgpistol til frugter og grøntsager samt drinks, hvis dette ønskes.

Skal jeg bruge en bestemt form for smuld?

Helt grundlæggende er der mulighed for at bruge de fleste former for smuld til din røgpistol, når du skal røge dine madvarer. Dog er det mest normalt at anvende løvtræ eller bøgesmuld.

Dog er det også populært at gøre brug af kirsebær og rødel. Der er nemlig forskel på både smag og udseende på dine madvarer efter røgning afhængig af, hvilken træsort du vælger at bruge.

Bøg er en træsort, der kan bruges til de fleste madvarer. Denne sort er nemlig ikke ligeså skarp i smagen sammenlignet med andre træsorter og giver en fin røget farve til dine madvarer.

Rødel er derimod især velegnet til røgning af fisk og skaldyr, da denne sort har en kraftigere smag i forhold til bøg.

Sådan opbevarer du røget mad

Det er en fordel at spise varmrøget mad med det samme efter røgning. Men den kan dog opbevares til senere enten ved at spise madvaren kold i salater som for eksempel kylling eller laks.

Det er også muligt at placere varmrøget mad i fryseren eller i en vakuumindpakning. Det anbefales dog ikke, at du nedfryser varmrøget fisk, da teksturen har en tendens til at blive forringet.

Koldrøget mad har en længere holdbarhed i forhold til varmrøget mad. Derfor kan det sagtens opbevares i flere uger i et køleskab.

Eksempelvis kan en røget skinke sagtens holde sig i et par uger i et køleskab, mens andet kød eller pølse kan hænges et køligt sted og holde sig i en del tid. Koldrøget fisk kan vakuumpakkes og smager lige så godt, lige når den er færdig, som hvis du gemmer den i noget tid, inden du spiser den.

Det skal du være opmærksom på

Ved røgning er der flere faktorer, der kan gå galt afhængig af, hvor meget du ved om processen. Derfor er det en fordel at læse op om de forskellige ting, så du ved, hvad du skal gøre anderledes til en anden gang.

Afhængig af kødet, træsorten og røgintensiteten, kan du opleve, at røgsmagen ikke gennemsyrer hele indersiden af kødet. I stedet er det som om, at røgsmagen kun er på overfladen af kødet. Dette er sandsynligvis resultatet af en for høj tilberedningstemperatur og en for kort tilberedningstid.

Ved større stykker kød trænger røgsmagen sommetider ikke helt ind til midten af kødet, men hvis du sørger for at tilberede kødet i lang nok tid med en lavere tilberedningstemperatur, vil kødet typisk have en røget smag over det hele.

Ønsker du at vide mere om røgning af madvarer, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Smokedbbqsource.com.

Sådan bruger du en røgpistol

Den håndholdte røgpistol er blevet utrolig populær i professionelle køkkener og i stigende grad i hjemmekøkkener på grund af dens praktiske egenskaber. Røgpistolen giver dig nemlig mulighed for at genskabe røget gourmetretter og drikkevarer alt sammen i dit eget hjem.

Fans af røgning af madvarer i hjemmet kan prale af, at de har mulighed for at omdanne den mest almindelige mad til noget specielt uden for store anstrengelser eller omkostninger i køkkenet.

Nu har du endda selv mulighed for at give dig i kast med en røgpistol. Læs med videre her og find ud af, hvordan du bruger en røgpistol hjemme i dit eget køkken.

Sådan bruger du røgpistolen

1. Hvis du bruger din røgpistol indenfor, skal du sørge for, at din emhætte eller ventilator er tændt, og at alle vinduer er åbne.

2. Fyld røgpistolens røgkammer med en teskefuld af din valgte smag og træsmuld, og tap det forsigtigt ned uden at tvinge det ind og overfylde kammeret.

3. Røgpistolen leveres ofte med forskellige aromaer og smuld. Vælg det du gerne vil bruge afhængig af de specifikke mad- eller drikkevarer.

4. Tænd for røgpistolen, så du er klar til at gå i gang. Antænd træsmuld, indtil de begynder at ulme og fjerner enhver flamme, så du ikke beskadiger pistolen.

5. Lad træsmuldet ulme i ikke mere end 30 sekunder, før du begynder at påføre røg på maden. Al varmen bliver i selve røgpistolen, så al det røg, der frigives, er køligt – dette betyder, at du kan røge sarte fødevarer som ost, smør og rå fisk uden at ændre deres struktur.

6. Slangeforlængelsen giver dig typisk mulighed for at holde røgpistolen på stativet, så du har begge hænder fri til at holde et låg over enheden. To til tre minutter er generelt alt, hvad der er nødvendigt for at tilføre fødevarer en røgfyldt smag.

7. Når du er færdig, skal du sætte røgpistolen tilbage på stativet og lade den køle helt af. Vend forsigtigt kammeret på hovedet, og bank roligt på bunden af ​​kammeret for at fjerne resterende smuld og træflis, før du pakker røgpistolen helt væk.

TIP: For de bedste resultater skal du altid tørre alle former for madvarer helt tørre med en ren klud eller papirhåndklæde, før du påbegynder røgningsprocessen. Dette hjælper smagene med at gennemsyre hele madvaren.

Det er desuden en fordel at gøre brug af en lang lighter til let at antænde al smuld og flis i kammeret.

HUSK: Det er vigtigt at holde metalrøret på din røgpistol så ren som muligt, så den tidligere smag ikke bliver overført næste gang, du ønsker at røge madvarer. Følg disse tre enkle trin for at holde din røgpistol i god stand:

1. For at rengøre metalrøret skal du fjerne det fra plastikhuset ved at løsne skruen.

2. Vask kammeret med sæbevand og lad det tørre helt, inden du sætter den tilbage igen.

3. Brug en klud, der er fugtet med varmt vand, til at tørre resten af ​​pistolen og sørg for, at den er helt tør, inden du pakker den ned igen.

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du gør brug af en røgpistol, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Culinarylore.com.

Gode opskrifter til røgpistolen

Røget kylling med urter

Ingredienser: 
1 hel kylling
½ tsk. tørrede timianblade
½ tsk. tørret rosmarin (hakket)
½ tsk. knuste tørrede laurbærblade
½ tsk. tørret kamille
1 spsk. grønne teblade
4 spsk. olivenolie
Havsalt
4 spsk. basilikum (let fugtet med vand)

Det skal du bruge:
En røgpistol

Sådan gør du:
(Inden du begynder, fyldes kyllingen med krydderurterne)

1. Forvarm ovnen til 170 grader.

2. Placer kyllingen i en lufttæt beholder med låg, så du er i stand til at forsegle låget.

3. Fyld røgpistolens kammer med den gennemblødte træflis.

4. Fyld beholderen med røg ved hjælp af slangefæstet, og sæt låget på plads – anbring i køleskab i 20 minutter.

5. Gentag denne proces 4 – 6 gange afhængigt af den ønskede intensitet af røg. Når den er røget, kan kyllingen koges.

6. Læg kyllingen på et trådstativ og steg den i ovnen, indtil den er helt færdig.

7. Tag den ud af ovnen og lad den hvile i 20 minutter et varmt sted.

Serveringsforslag: Serveres med en baby-spinatsalat eller en anden form for salat og citronmayonnaise.

Røget oksekødcarpaccio med whisky, syltede radiser, pesto og røget parmesan

Ingredienser:
1 kg. oksekød (tynde stykker)
100 g. radiser
50 ml. hvidvinseddike
50 gram sukker
1/4 tsk. hakket timian
1 laurbærblad
2 dl. brøndkarse
50 g. ristede nødder (frit valg)
1 fed hvidløg
2 tsk. dijonsennep
2 tsk. ekstra jomfruolivenolie
Saft fra en halv citron
50 g. parmesan (helt stykke)
6 tsk. olivenolie
Havsalt
4 tsk. soja
6 tsk. whisky
50 g. revet parmesan

Det skal du bruge:
En røgpistol

Sådan gør du:
1. I en lille gryde bland eddike og sukker sammen med timian og sæt det til side til afkøling.

2. Skær radiser i meget tynde skiver og placer dem i en skål og put den afkølede eddikeblanding ovenpå.

3. I en blender tilsættes brøndkarse, nødder, revet parmesan, dijonsennep, olivenolie og citronsaft. Blend indtil blandingen er blandet godt sammen. Den kan være så chunky eller glat, som du ønsker det. Smag til med salt og peber efter eget ønske.

4. Opvarm forsigtigt soja og whisky i mikrobølgeovnen. Put det herefter på oksefileten.

5. Put træsmuld i din røgpistol.

6. Fyld beholderen med røg, udskift låget og placer kødet i køleskabet i 15 minutter.

7. Gentag denne proces 6 – 8 gange afhængigt af, hvor intens røgsmagen skal være.

8. I en mindre beholder med låg tilsættes den revet parmesan, hvorefter du gør brug af den samme proces som med kødet. Denne proces skal gentages 4 – 6 gange

9. I en stor stegepande tilsættes lidt olie med en høj varme. Put oksefilet på stegepanden og steg den på alle sider omhyggeligt uden at brænde den på. Rulles stramt i folie, når den er stegt og afkølet, indtil den er klar til servering.

Røget røræg med tilbehør

Ingredienser:
6 store æg
Havsalt
Cayennepeber
Bagt brød
Olivenolie
600 g. fersk laks
60 g. groft salt
60 g. ricinusolie
10 g. hakket dild
30 g. sukker
En smule appelsinskal
En smule citronskal
En smule limeskal
60 g. smør
2 tsk. hakkede friske purløg

Det skal du bruge:
En røgpistol

Sådan gør du:
1. Put en smule salt og sukker på en tallerken, bland det sammen og placer laksen på toppen af blandingen.

2. Dæk resten af laksen med den resterende blanding af salt og sukker.

3. Dæk tallerkenen med laksen til med folie og opbevar den i køleskabet i omkring 12 – 18 timer.

4. Når laksen har stået i køleskabet længe nok, skal den duppes med lidt køkkenrulle og vaskes en smule, så der ikke er lige så meget salt på.

5. I en stor glasskål skal du klække de seks æg, hvorefter du skal tilsætte lidt salt og en lille knivspids cayennepeber. Pisk det herefter sammen.

6. Put film eller folie over og prik et lille hul i folien for at give plads til en røgpistol.

7. Put træsmuld i røgpistolen og røg æggene i den tid, du ønsker. Dette kommer an på, hvor intens smagen skal være. Put herefter blandingen i køleskabet i omkring 10 minutter.

8. Pisk æggene, så røgsmagen bliver mere inkorporeret.

9. Gentag denne proces 4 – 6 gange afhængigt af intensiteten af røgsmagen.

10. Æggene vil nu have en delikat røget smag og er klar til at blive stegt på panden.

11. Skær et par skiver brød og spray en smule olivenolie og salt på hvert stykke brød.

12. Steg eller varm brødet på begge sider.

13. Tilsæt lidt smør og olivenolie i en gryde. Tilsæt herefter den røgede æggeblanding på medium varme og fortsæt med at røre med en træske, indtil blandingen er, som du ønsker.

Serveringsforslag: Top brødet med æggeblandingen og et par tynde skiver laks. Pynt med purløg. Tilføj en smule kaviar for ekstra luksus.

Røgede kyllingevinger med ostesauce

Ingredienser:
4 kg. kyllingevinger
1,5 dl. mel
500 ml. tomatsauce
300 ml. hvidvinseddike
80 ml. tabascosauce
1 tsk. hvidløgspulver
1,5 tsk. salt
250 g. smør
1,5 dl. creme fraiche
1 dl. mayonnaise
150 g. ost (det anbefales at bruge Blue Costello for en mere fyldig smag)
Selleri (skåret i pinde)

Det skal du bruge:
En røgpistol

Sådan gør du:
1. Opvarm ovnen til 220 grader.

2. Put bagepapir på en bageplade.

3. Find kyllingevingerne frem og dæk dem med mel. Put dem herefter på bagepladen. Husk ikke at putte for mange på en enkelt bageplade.

4. Bages i 1 time eller indtil vingerne ser meget sprøde og gyldenbrune ud.

5. Mens vingerne er i ovnen, skal du placere tomatsauce, hvidvinseddike, tabascosauce, hvidløgspulver og salt i en gryde og opvarme det forsigtigt. Tilsæt herefter smør og rør rundt, indtil smørret er opløst. Fjern gryden fra varmen.

6. Fyld røgpistolen med dit foretrukne smuld og gå i gang med at røge kyllingevingerne, når de er færdige indeni ovnen. Tænd for røgpistolen og røg dem i omkring 3 minutter.

7. Brug en blender til at blande creme fraiche, mayonnaise og ost sammen i en skål. Blend indtil blandingen er helt glat.

8. Nu er kyllingevingerne klar til at blive spist med ostesaucen. Du kan eventuelt også bruge selleristilke til at dyppe i ostesaucen, hvis dette ønskes.

Er røgede madvarer sunde?

Hvis du elsker røgede madvarer, eller hvis du gerne vil i gang med denne proces derhjemme, kan det være, at du har spurgt dig selv om følgende: Er røgede madvarer sunde, eller er de dårlige for mig? Om røgede fødevarer er gode for dig eller ej, kan du læse mere om her i dette afsnit baseret på denne artikel fra Shape.com.

Der er ingen tvivl om, at de fleste af os synes, at røgede fødevarer er meget lækre. Men i betragtning af at ikke alle har adgang til en røgpistol derhjemme i køkkenet, er det ikke alle, der spiser særlig mange røgede fødevarer.

Dog er det blevet mere populært at investere i en røgpistol til brug derhjemme, da røgede fødevarer er stigende i popularitet.

Og brugen af røgpistoler er, ifølge eksperterne fra Shape.com, sundt nok, fordi det ikke tilføjer yderligere kalorier til dine portioner – det giver bare mere smag.

Men der er nogle, der mener, at der er potentielle kræftrisici ved at spise grillede og røgede madvarer – så lad os tage et kig på dette.

Grillet vs. røget – er der nogen forskel på sundhedsniveauet?

Mens røget og grillet mad stort set er det samme, og i hvert fald befinder sig i den samme kategori, er madlavningsteknikkerne og de sundhedsmæssige bekymringer forskellige.

Den potentielle risiko forbundet med grillede fødevarer kommer fra dannelsen af Heterocykliske aminer (HCA)-kemiske stoffer, der dannes, når fedt fra fødevarer (normalt animalsk protein) rammer flammerne fra grillprocessen. HCA har været kendt for at forårsage visse kræftformer i dyreforsøg.

Røget mad er anderledes. Det bliver tilberedt ved lave temperaturer med indirekte varme (i forhold til den høje og direkte varme af grilning). Denne teknik fører ikke til en stor dannelse af HCA.

Men når træet brændes, dannes der i stedet polyaromatiske kulbrinter (PAH) – en klasse af kræftfremkaldende stoffer. De bliver frigivet via røg og absorberes herefter ind i maden.

Niveauet af PAH i disse fødevarer varierer, men det er fundet, at fødevarer som røges kommercielt i et fremstillingsanlæg indeholder lavere niveauer af PAH sammenlignet med de fødevarer, der er røget i ikke-kommercielle miljøer såsom for eksempel hjemme i dit eget køkken.

Er PAH meget farligt for dit helbred?

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår eksponering for PAH begynder at have en indvirkning på menneskets sundhed og helbred.

Miljøstyrelsen arbejder på at kvantificere det, men den amerikanske Kræftens Bekæmpelse bemærker, at det endnu er uklart, hvorvidt HCA og PAH er kræftfremkaldende hos mennesker.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme