Varmepumpe guide: De 6 bedste varmepumper ifølge eksperterne

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: oktober 4, 2023.
Annoncer
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Varmepumpe guide: De 6 bedste varmepumper ifølge eksperterne

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Vil du have en energieffektiv løsning, der kan holde dit hjem lunt om vinteren og dejligt køligt om sommeren, så er en varmepumpe lige præcis dét, du skal have fat i. En moderne varmepumpe henter nemlig varme fra luft, jord eller endda vand og overfører det direkte til dit hjem. Det betyder også, at du kan sige farvel til dyre varmeregninger og på sigt faktisk spare en del penge.

I vores guide gennemgår vi derfor de 6 bedst anmeldte og mest populære varmepumper, som både har klaret sig godt i forskellige tests og har fået gode anmeldelser af forbrugere. Efter gennemgangen af varmepumperne, hvor du både kan læse om deres fordele, ulemper og specifikationer, får du også information om hvilke typer varmepumper, der findes, samt hvordan du vælger den bedste til netop dig og dine behov.

Herefter gennemgår vi, hvad der er værd at vide i forhold til, hvilke love og regler der gælder for varmepumper samt alt om installation, tilskud og håndværkerfradrag. Til sidst finder du en guide til, hvordan du vedligeholder en varmepumpe.

Hvis du vil læse mere om de forskellige tests, vi refererer til i artiklen, kan du allernederst finde links til dem alle.

OBS: Vores artikel går ikke i dybden med den nye og populære mulighed – nemlig varmepumpe på abonnement: Det kan du til gengæld læse mere om her.

Seneste ændring:

“Vi har lavet dybdegående research og analyseret produkternes specifikationer og funktioner for at kunne lave en detaljeret sammenligning. Det har resulteret i, at vi i vores artikel har fået en stor sammenligningstabel, der giver et grundigt overblik over de vigtigste produktegenskaber, specifikationer og bruger- og ekspertanmeldelser. Tabellen har til formål at give dig en bedre forståelse af varmepumper , så din beslutning i højere grad træffes ud fra et informeret grundlag.”

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 6 bedste varmepumper i test-guiden 2023:

Varmepump Image

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte varmepumper

Se hele tabellen

6 ting du skal overveje, før du køber varmepumpe

 • Type

  Der findes flere typer varmepumper, som almindeligvis bruges til opvarmning og afkøling. Disse omfatter:

  • Luft til luft varmepumper: Luft til luft er velegnede til de fleste boliger og mindre erhvervslokaler. Dog er de allermest effektive i moderate klimaer, hvor temperaturudsvingene ikke er så store.
  • Jordvarmepumper (geotermiske varmepumper): Jordvarmepumper udmærker sig ved både opvarmning og køling og er meget effektive. De er ideelle til steder med større udsving i temperaturer, da de kan levere ensartet opvarmning og afkøling hele året. De er også velegnede til større bygninger og hjem, hvor der er plads til jordsløjfer eller brønde.
  • Luft-til-vand varmepumper: Disse bruges ofte i bygninger, der ligger i nærheden af vand, såsom søer, floder eller brønde. De findes ofte i kommercielle og industrielle omgivelser samt i større beboelsesejendomme.
  • Hybridvarmepumper: Hybridvarmepumper er en fleksibel løsning, der kombinerer fordelene ved en luft til luft varmepumpe med et supplerende varmesystem. De er velegnede til steder med mere ekstremt klima, hvor der kan være behov for ekstra varmekraft, da den supplerende varmekilde kan aktiveres i koldere perioder.
  • Absorptionsvarmepumper: Absorptionsvarmepumper bruges ofte i kommercielle eller industrielle sammenhænge, som f.eks. store kølesystemer til bygninger, hoteller eller endda til industrielle processer. De er også velegnede til anvendelse, hvor naturgas eller spildvarme kan bruges til at drive varmepumpen.
 • Energieffektivitet

  Når varmepumpers energieffektivitet vurderes, er der flere vigtige overvejelser. For det første skal du kontrollere varmepumpens energieffektivitet, f.eks. SEER for køling og HSPF for opvarmning. Kig efter varmepumper med højere energieffektivitet, gerne klasse A. Overvej også Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), som måler varmepumpens samlede energieffektivitet i løbet af en opvarmningssæson. En højere SCOP-værdi indikerer bedre ydeevne og lavere energiforbrug.

  Klimaet spiller dog en rolle for varmepumpens effektivitet. Nogle modeller er designet til specifikke klimaforhold – så vælg en varmepumpe, der passer til det klima, du bor i, for at sikre optimal ydeevne. Professionel installation er desuden afgørende for energieffektiviteten. En forkert dimensioneret varmepumpe kan føre til ineffektivitet og højere energiforbrug. Regelmæssig vedligeholdelse, herunder rensning af filtre og spoler, kontrol af kølemiddel og service, er derudover afgørende for energieffektiviteten.

 • Størrelse

  At vælge den rigtige størrelse på en varmepumpe er afgørende for optimal ydelse og energieffektivitet. Begynd med at beregne varme- og kølebelastningen i dit rum med hensyntagen til faktorer som kvadratmeter, isoleringsniveau, vinduer, klima og ønsket indendørs temperaturområde. Overvej dertil klimaet der, hvor du bor, da ekstreme temperaturer kan kræve en varmepumpe med større kapacitet. Vurder varmepumpens kapacitet i BTU eller ton, typisk baseret på 25 til 30 BTU pr. kvadratmeter eller 1 ton pr. 37 – 55 kvadratmeter.

  Undgå at overdimensionere eller underdimensionere, da det kan føre til ineffektivitet og temperaturforskelle. I den forbindelse anbefales det at rådføre sig med en HVAC-fagmand, der kan lave en grundig belastningsberegning og give nøjagtige anbefalinger til dimensionering. Ekspertisen sikrer, at du vælger den rigtige størrelse for optimal komfort, energieffektivitet og langsigtet ydeevne i dit specifikke rum.

 • Yderligere funktioner

  Ud over type og størrelse tilbyder varmepumper også en række funktioner og teknologier, der har til formål at forbedre komfort, effektivitet og brugeroplevelse. F.eks. er driftstilstande en afgørende overvejelse. Varmepumper med enkeltfunktion tilbyder enten opvarmning eller afkøling, mens varmepumper med dobbeltfunktion tilbyder begge muligheder. Nogle modeller har endda dvaletilstand, som gradvist justerer temperaturen for optimal effektivitet om natten.

  Ud over driftstilstande er der også andre funktioner at overveje, herunder fjernbetjeninger, så du kan justere temperaturen på afstand, og mulighed for Wi-Fi, så du kan styre varmepumpen via din telefon. Visse varmepumpe har også specielle luftfiltre, der fjerner pollen og bakterier og dermed fremmer luftkvaliteten.

 • Pris

  Varmepumper er en langsigtet investering, og derfor er det vigtigt at vælge en varmepumpe, der opfylder dine behov. Installationsomkostningerne for en varmepumpe varierer afhængigt af faktorer som type, størrelse, kapacitet og funktioner. I varierer installationsgebyret gennemsnit fra 2.500-4.000 kr. Derudover kan omkostningerne til selve varmepumpeudstyret variere betydeligt, med priser fra 5.000-130.000 kr. Det er vigtigt at overveje dit budget og de ønskede funktioner, når du vurderer de samlede omkostninger ved varmepumpen, så du sikrer, at du træffer en velinformeret beslutning, der stemmer overens med dine behov.

 • Bruger- og ekspertanmeldelser

  Brugeranmeldelser giver værdifuld indsigt i varmepumpers ydeevne, holdbarhed og brugervenlighed i den virkelige verden og tilbyder førstehåndsoplevelser fra personer, der faktisk har brugt produktet. På den anden side giver ekspertanmeldelser en dybdegående teknisk analyse, der undersøger varmepumpens funktioner, muligheder og specifikationer.

  I vores artikel giver vi så nuanceret et perspektiv som muligt ved at inkludere både bruger- og ekspertanmeldelser. På den måde får du mulighed for at træffe en informeret beslutning, når du skal vælge den varmepumpe, der passer bedst til dine behov og præferencer.

arrow-more

Metrotherm Metroair I20 (Udedel) - bedste luft til vand varmepumpe

Bedste varmepumpe i test

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check Testvinder hos den danske energistyrelse Sparenergi.dk

Dagens bedste priser og tilbud på Metrotherm Metroair I20 (Udedel) :

 • Designet til det skandinaviske klima
 • Frekvensstyret kompressor
 • Velegnet til radiator- og gulvvarme

Forbrugsguidens vurdering

Metroair I20 er en energivenlig luft til vand varmepumpe, der både kan opvarme og køle. Dens ydeevne ved lave temperaturer, hvor den stadig leverer ensartet varme og opvarmning af brugsvand, er især bemærkelsesværdigt. Selvom indendørs og udendørs delene skal købes separat, hvilket øger startomkostningerne, kan den høje energieffektivitet på sigt opveje prisen – og faktisk spare dig penge. Den frekvensstyrede regulering er et stort plus, idet du får mulighed for at tilpasse varmebehovet efter egne præferencer. Modellen er også alsidig, kompatibel med gulvvarme og radiatorer og i stand til at køle i selv de varmeste måneder.

Baseret på vores analyse kan vi konkludere, at Metroair I20 er et solidt valg til effektiv og alsidig temperaturstyring.

Fordele

 • Kan producere varme helt ned i -24 graders frost
 • Opvarmer effektivt brugsvand på trods af lave udendørs temperaturer
 • Egnet til både nye og eksisterende bygninger

Ulemper

 • Indendørs og udendørs delene skal købes separat

Metroair I20 er blevet testet og anmeldt af den danske energistyrelse, Sparenergi.dk, hvor det fremgår, at eksperterne er begejstrede for modellen, hvilket afspejles i, at den ender som testvinder.

Anmeldelse: Produktanalyse af Metrotherm Metroair I20

Specifikationer

 • Varme effekt: 16 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Energiklasse (ved køling): A++
 • Dimension (yderdel): 612 x 1165 x 128 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 9,26 kW
 • : 5,11
 • : 2,54
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 64 dB
 • Dimensioner (indre del): ?

Energivenlig varmepumpe til lave temperaturer
Metroair I20 er en energivenlig varmepumpe både for opvarmning og nedkøling. Derudover er modellen velegnet til både lavere temperaturer samt opvarmning af brugsvand – den kan nemlig give en fremløbstemperatur på helt op til 55 grader ved -25 grader samt op til 65 grader, hvis temperaturen er -10 udenfor.

I20 yder dertil i gennemsnit ca. 5 kWh for hver kWh, den bruger, hvilket vidner om, hvor meget du egentlig får for pengene.

Med frekvensstyret regulering
Udover at være forsynet med en frekvensstyret regulering, hvilket gør du kan regulere effektiviteten efter egne ønsker, er Metroair I20 også en fleksibel varmepumpe. Den er nemlig egnet til både gulvvarme og radiatorer, da varmepumpen kan underafkøle kølemidlet, inden det når hen til varmepumpen og fordamper.

Det er desuden værd at bemærke, at varmepumpen kan bruges i de fleste hjem og er velegnet til både opvarmning i de kolde måneder og nedkøling i de varme måneder.

Nem installation og lavt lydniveau
Metroair I20 har et forholdsvist lavt lydniveau på 55 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB, hvorfor den forstyrrer synderligt under brug.

Det er ligeledes nemt at installere varmepumpen, da den er designet med en simpel plug-and-play installation.

Mere om Metrotherm Metroair I20 (Udedel)

Specifikationer

 • Varme effekt: 16 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Energiklasse (ved køling): A++
 • Dimension (yderdel): 612 x 1165 x 128 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 9,26 kW
 • : 5,11
 • : 2,54
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 64 dB
 • Dimensioner (indre del): ?

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Metro Therm Metroair I8 (Udedel) - bedste luft til vand varmepumpe a++

God allround varmepumpe

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check Topscorer hos den danske energistyrelse Sparenergi.dk

Dagens bedste priser og tilbud på Metro Therm Metroair I8 (Udedel):

 • Energieffektiv
 • Minimal forstyrrelse med et lydniveau på 53 dB
 • Optimeret til det nordiske klima

Forbrugsguidens vurdering

Metroair I8 er et godt valg for dig, der søger en energieffektiv løsning til både opvarmning og køling. Varmepumpen er placeret i energiklasse A++ og er selv effektiv ved lave temperaturer, hvilket giver pålidelig opvarmning i koldere klimaer. Dens evne til at producere betydelige fremløbstemperaturer ved lavere udetemperaturer samt at køle i de varmere måneder viser dens alsidighed, hvilket for os at se blot er en bonus. Modellens kompatibilitet med forskellige varmesystemer og det faktum, at den både kan bruges i ældre huse og i nybyg, gør den til et godt valg.

I8 kan være lidt udfordrende at installere, selvom dens plug-and-play design forenkler processen betydeligt. Desuden er det vores vurdering, at varmepumpens frekvensstyrede kompressor gør det muligt at tilpasse opvarmningen efter husets behov, mens den støjsvage drift på kun 53 dB er en stor fordel.

Fordele

 • Er velegnet til både nye og ældre bygninger
 • Ideel til gulvvarme
 • Er energivenlig og velegnet til lave temperaturer
 • Opvarmer effektivt brugsvand selv ved lave udendørs temperaturer
 • Kan producere varme selvom der er -24° C

Ulemper

 • Lidt vanskelig at installere

Metroair I8 har en frekvensstyret kompressor, der sørger for, at du selv kan regulere varmen præcis efter dine egne ønsker og behov – den frekvensstyrede regulering tilpasser sig altså husets og dine behov.

Anmeldelse: Produktanalyse af Metrotherm Metroair I8

Specifikationer

 • Varme effekt: 6 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A++
 • Dimensioner (indre del): ?
 • Dimension (yderdel): 610 x 1070 x 1130 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 5,1 kW
 • : 5
 • : 3,73
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 29,5 dB

Energieffektiv luft til vand varmepumpe velegnet til lave temperaturer
Med Metrotherm Metroair I8 får du en energivenlig varmepumpe, der er placeret i energiklasse A++. Energiforbruget er altså ganske lavt – varmepumpen er nemlig udviklet med henblik på at optimere energieffektiviteten.

Udover at være energivenlig er modellen også velegnet til lavere temperaturer, idet den effektivt kan opvarme hjemmet selv ved lave udetemperaturer. Ved -25 grader kan modellen fremstille fremløbstemperaturer på op til 55 grader, mens den ved -10 grader kan producere en fremløbstemperatur på op til 65 grader.

Fleksibel varmepumpe
I8 er ikke kun energieffektiv, den er også fleksibel. Varmepumpen kan nemlig tilsluttes varmeanlæg og brugsvandsbeholdere og kan ligeledes hjælpe med at nedkøle huset i de varmere måneder. Den er desuden optimal til både ældre boliger og nybyggeri.

Varmepumpen er slutteligt lydsvag under brug, da lydniveauet blot er 53 dB.

Hvad siger eksperterne om Metrotherm Metroair I8?

Den danske energistyrelse, Sparenergi.dk, har testet og anmeldt Metrotherm Metroair I8. Eksperterne er begejstrede for varmepumpen, som de har kåret som topscorer i deres test af flere forskellige modeller.

Mere om Metro Therm Metroair I8 (Udedel)

Specifikationer

 • Varme effekt: 6 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A++
 • Dimensioner (indre del): ?
 • Dimension (yderdel): 610 x 1070 x 1130 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 5,1 kW
 • : 5
 • : 3,73
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 29,5 dB

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Metrotherm Metroair I16 (Udedel) - testvindende varmepumpe

Bedste varmepumpe i energiklasse A+++

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check Testvinder hos den danske energistyrelse, Sparenergi.dk

Dagens bedste priser og tilbud på Metrotherm Metroair I16 (Udedel):

 • A+++ energimærkning til både opvarmning og køling
 • Alsidighed til forskellige varmesystemer
 • Komfort hele året - varme- og kølepumpe

Forbrugsguidens vurdering

Metrotherm Metroair I16 er en god mulighed for energieffektiv opvarmning og køling af hjemmet. Dens imponerende energiklasse A+++ er en fordel, der fremhæver dens evne til at levere effektiv temperaturregulering og samtidig minimere energiforbruget. Varmepumpen kan generere en fremløbstemperatur på op til 55 grader selv hvis der er helt ned til -25 grader, hvilket sikrer optimal varme under selv de koldeste danske vintre forhold. Desuden arbejder varmepumpen ved kun 55 dB – du forstyrres altså ikke derhjemme.

Selvom varmepumpen fra Metrotherm ligger i en højere prisklasse, er det vores vurdering, at dens energibesparende fordele og høje ydeevne overgår de oprindelige omkostninger. Den frekvensstyrede kompressor giver mulighed for langsigtede økonomiske fordele, og derudover øger plug-and-play-installationen bekvemmeligheden og brugervenligheden.

Fordele

 • Energivenlig og støjsvag drift
 • Velegnet til både nye og ældre konstruktioner
 • Velegnet til lave temperaturer
 • Opvarmer effektivt brugsvand selv ved lave udendørs temperaturer
 • Nem installation

Ulemper

 • Højere prisklasse

Metrotherm Metroair I16 er en fleksibel varmepumpe, der kan bruges i både eksisterende bygninger og boliger eller i helt nye huse. Du kan altså investere i modellen uanset, hvordan du bor. Udover at opvarme hjemmet, når det er koldt udenfor, kan I16 også bruges til nedkøling.

Anmeldelse: Produktanalyse af Metrotherm Metroair I16

Specifikationer

 • Varme effekt: 13 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A+++
 • Dimensioner (indre del): ?
 • Dimension (yderdel): 612 x 1165 x 1280 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 8,19 kW
 • : 5
 • : 2,9
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 53 dB

Effektiv opvarmning af huse og brugsvand
Med Metroair I16 får du en varmepumpe, der effektivt opvarmer huse og brugsvand, selv hvis temperaturen er lav udenfor.

Varmepumpen kan producere en fremløbstemperatur på op til hele 55 grader, når temperaturen er helt nede på cirka -25 grader udenfor, og hvis temperaturen udenfor er på omkring -10 grader, er der mulighed for at fremløbstemperaturen kommer op på hele 65 grader.

Du får derfor en luft til vand varmepumpe, der sørger for at holde hjemmet og vandet varmt hele året rundt.

Energivenlig og støjsvag varmepumpe
Metroair I16 er placeret i energiklasse A+++, og når den bruges til nedkøling, forbruger den ligeledes ikke meget energi, da den også her er placeret i energiklasse A+++.

Derudover støjer varmepumpen ikke meget, da lydniveauet kun er på 55 dB – til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på ca. 60 dB.

Sidst, men ikke mindst, har I16 med en frekvensstyret kompressor, som gør, at ydelsen kan justeres afhængigt af dine behov.

Det er desuden nemt at installere varmepumpen, da den er forsynet med et plug-and-play design.

Mere om Metrotherm Metroair I16 (Udedel)

Specifikationer

 • Varme effekt: 13 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A+++
 • Dimensioner (indre del): ?
 • Dimension (yderdel): 612 x 1165 x 1280 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Køleeffekt: 8,19 kW
 • : 5
 • : 2,9
 • lydniveau indre del: ?
 • lydniveau ydre del: 53 dB

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel - varmepumpe med fjernbetjening via tablet eller smartphone

Bedste varmepumpe med smarte funktioner

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel:

 • Alt-i-en-løsning - til husets behov for varme og vand
 • Fjernbetjening via tablet eller smartphone
 • Tilpasningsdygtigt, pladsbesparende design

Forbrugsguidens vurdering

Efter en grundig analyse af VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel sætter vi pris på dens intelligente styring, der gør det nemt for husejere at justere indstillingerne fra deres tablet eller smartphone. Denne funktion kombineret med det slanke design sikrer, at den ikke kun integreres problemfrit i enhver boligindretning, men også giver et moderne touch til dit varmesystem. Med hensyn til energieffektivitet kan den prale af en prisværdig energiklasse A, hvilket betyder, at den er et godt valg for de miljøbevidste personer. Det er dog værd at bemærke, at vi fandt, at den bruger lidt mere energi end andre modeller på markedet. På den anden side opvejer evnen til at udnytte jordens kraft til opvarmning og dens ultra-stille drift, mere støjsvag end en typisk samtale, denne ulempe betydeligt.

Efter vores mening rammer VAILLANT flexoCOMPACT en god balance mellem design, funktionalitet og energieffektivitet, hvilket gør den til et godt valg for husejere, der leder efter en omfattende varmeløsning.

Fordele

 • Har indbygger varmtvandsbeholder
 • Kan blive inddelt i to dele, hvilket gør den nem at transportere og samle igen
 • Passer ind alle steder og er klar til udvidelse
 • Ligger i energiklasse A++

Ulemper

 • Forbruger lidt mere energi end andre lignende modeller

Med VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel får man en varmepumpe, hvor man har mulighed for at udnytte jordens energi til opvarmning af ens bolig og brugsvand. Varmepumpen kan tilpasses til de fleste behov for produktion af varmt vand og opvarmning.

Anmeldelse: Produktanalyse af VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel

Specifikationer

 • Varme effekt: 8 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Dimensioner (indre del): 650 x 1780 x 595 mm
 • Type: Geotermisk
 • Varmeydelsesfaktor (politimand): 5,5
 • lydniveau indre del: 45 dB

Komplet varmeløsning til bolig og brugsvand
Derudover er VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel fremstillet på en måde, så den passer ind overalt og samtidigt er klar til udvidelse. Den er forholdsvis fleksibel og kan bruges i stort set alle bygninger. Installation og montering af varmepumpen kan derfor stort set ske, hvor man ønsker det.

Varmepumpens lydniveau er yderligere på blot 45 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Energivenlig varmepumpe med stor integreret varmtvandsbeholder
VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel er forsynet med en integreret varmtvandsbeholder med en kapacitet på 171 liter. Varmtvandsbeholderen kan bruges med en energikilde 8 kW unit.

Det er ligeledes en energibesparende jordvarmepumpe, der er placeret i energiklasse A. Det betyder, at den ikke forbruger meget energi på et år, hvilket både er en fordel for pengepungen og miljøet.

Stilrent design
VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel er produceret i et stilrent design, der vil passe ind i de fleste hjem. I og med at varmepumpen skal placeres indenfor, er det altid en fordel med et design, der ikke forstyrrer indretningen i hjemmet for meget. Varmepumpen optager desuden ikke meget plads, og der er mulighed for at åbne lågen både i venstre eller højre side.

Hvis man har behov for det, giver VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel ydermere mulighed for en online styring via enten tablet eller smartphone. Man skal blot downloade en gratis app på sin enhed, og herefter kan man betjene varmepumpen på denne måde.

Mere om VAILLANT flexoCOMPACT VWF 82/4 Indedel

Specifikationer

 • Varme effekt: 8 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Dimensioner (indre del): 650 x 1780 x 595 mm
 • Type: Geotermisk
 • Varmeydelsesfaktor (politimand): 5,5
 • lydniveau indre del: 45 dB

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel - varmepumpe i energiklasse A+++

Blandt de bedste adaptive varmeløsninger

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel:

 • Alsidig anvendelse - til nybyggeri og ældre huse
 • Tilpasset til at modstå både is og snedriver op til -20°C
 • Personlig opvarmning/afkøling

Forbrugsguidens vurdering

Fra vores perspektiv skiller Bosch Compress 7000i AW 17 kW udendørsenhed sig bestemt ud inden for energieffektive varmeløsninger. For det første sætter vi pris på dens evne til at udnytte luftens termiske egenskaber, hvilket ikke kun gør den god for miljøet, men også for pengepungen. Placeret i energiklasse A++ kan den prale af en prisværdig effektivitet. Desuden kan den tilpasses til både nybyggeri og gamle huse. Nem betjening er et andet aspekt, vi sætter pris på; enkeltheden ved en mekanisme med en enkelt knap eliminerer kompleksiteten og farerne forbundet med traditionelle opvarmningsmetoder. Et ankepunkt kan dog være støjniveauet på 55 dB, som er lidt højere end på andre modeller. På den anden side er forskellen marginal, når man ser på støjen i forhold til en almindelig samtale.

Endelig er et højdepunkt dens responsive design, som tilpasser sig individuelle varme- eller kølebehov, hvilket efter vores mening styrker dens position som en topudfordrer inden for moderne varmeløsninger.

Fordele

 • Funktionalitet året rundt
 • Styres ved hjælp af appen
 • Kan reguleres til individuelle krav
 • Ligger i energiklasse A+++
 • Er en af de mest effektive modeller på markedet

Ulemper

 • Har et højere støjniveau end lignende modeller

Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel er blevet testet og anmeldt af den danske energistyrelse Sparenergi.dk. Eksperterne er begejstrede for varmepumpen, som de har kåret som topscorer i deres test af varmepumper.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel

Specifikationer

 • Varme effekt: 17 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Dimension (yderdel): 580 x 1680 x 1200 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Varmeydelsesfaktor (politimand): 4,81
 • lydniveau ydre del: 68 dB

Energieffektiv og alsidig varmepumpe
Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel er en luft til vand varmepumpe, der sørger for en energieffektiv varmeløsning til hjemmet. Denne varmepumpe anvender luftens termiske egenskaber til at opvarme ens hjem.

Varmepumpen er desuden placeret i energiklasse A++, hvorfor den ikke forbruger meget energi på et år. Dette er ikke mindst en fordel for pengepungen, men også for miljøet. Derudover er Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel en alsidig model, der både kan bruges i nybyggeri og ældre huse. Den kan derfor bruges som opvarmning uanset, hvad man bor i.

Nem betjening
Med Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel får man en varmepumpe, der er nem at betjene. Her skal man ikke sørge for at fylde brænde eller olie i for at få varme i hjemmet. Man skal blot trykke på en enkelt knap for at starte varmepumpen, hvorefter man kan se frem til en opvarmet bolig.

Man kan desuden selv vælge, om man ønsker, at varmepumpen skal bruges til opvarmning eller nedkøling, da den kan benyttes til begge dele. Dette er en fordel i de varmere sommermåneder samt i de koldere vintermåneder.

Da der ikke skal fyldes noget brændbart i varmepumpen, slipper man desuden for udledning af skadelige stoffer og bakterier.

Tilpasser sig efter den enkeltes behov
Ved køb af Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel får man en varmepumpe, der tilpasser sig efter den enkeltes behov. Dette sparer ikke mindst på elforbruget, men optimerer også varmepumpens SCOP-værdi. Der er derfor mulighed for at regulere på varmepumpens opvarmning eller nedkøling, hvis dette ønskes.

Endvidere er Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel udstyret med en innovativ teknologi, der gør, at varmepumpen arbejder meget lydløst i alle former for vejr. Varmepumpens ventilator er nemlig placeret over jorden, så det ikke har nogen betydning, hvis det eksempelvis sner eller regner en del.

Mere om Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel

Specifikationer

 • Varme effekt: 17 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A++
 • Dimension (yderdel): 580 x 1680 x 1200 mm
 • Type: Luft-til-vand
 • Varmeydelsesfaktor (politimand): 4,81
 • lydniveau ydre del: 68 dB

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Dagens bedste priser og tilbud på Daikin Siesta C35-R:

savier

Find og test rabatkoder ved checkout

Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout

Fordele

 • Ligger i den højeste energiklasse A+++ og har en SCOP-værdi på 5,1
 • Sensoren kan opfange dig, når du er tæt på
 • Spreder luftstrømmen både vertikalt og horisontalt
 • Har ”Flash Streamer” som renser luften for skadelige partikler
 • Har miljøvenligt kølemiddel R32

Ulemper

 • Ligger i den dyrere ende af prisskalaen

Siesta C35-R fra Daikin er et premium-valg af en varmepumpe. Her er kvalitet og komfort i højsædet, og du får en miljøvenlig og moderne løsning.

Anmeldelse: Produktanalyse af Daikin Siesta C35-R

Specifikationer

 • Varme effekt: 1,67 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A+++
 • Dimensioner (indre del): 272 x 294 x 811 mm
 • Dimension (yderdel): 285 x 550 x 765 mm
 • Type: Luft-til-luft
 • Køleeffekt: 1,04 kW
 • varmeydelsesfaktor (cop): 4,4
 • køleeffektivitetsfaktor (seer): 8,51
 • lydniveau indre del: 60 dB
 • lydniveau ydre del: 61 dB

Minimal miljøpåvirkning
Siesta C35-R luft-luft-varmepumpe fra Daikin kan opvarme store områder på op til 160 m2. Både lodrette og vandrette luftstrømme fra varmepumpen sørger for varme i alle hjørner.

Varmepumpen er udviklet med en enestående teknologi, som består af en sensor, der kan registrere din fysiske tilstedeværelse. Når du opholder dig tæt på varmepumpen, vil den sørge for at blæse den kølige eller varme luft væk fra dig, så den ikke rammer dig direkte. Samtidig vil den helt automatisk skifte til en mere energibesparende tilstand. Omvendt sparer den på energien, når du ikke opholder dig i dens nærhed.

Siesta C35-R kommer med det miljøvenlige kølemiddel R32. Den har den højst mulige energiklasse på A for både varme og køl, og dens SCOP-værdi er på 5,1. Her får du altså på mange måder et produkt med en minimal miljøpåvirkning.

Behagelig atmosfære
Daikin har fokus på maksimal komfort i deres design af varmepumper, og det vil du også opleve med modellen her. Flash Streamer-teknologi sørger for at rense luften for skadelige partikler såsom vira og skimmel. Den fjerner ubehagelige lugte i rummet.

Varmepumpens støjsvage design er også med til at forbedre atmosfæren i rummet. Siesta C35-R er udviklet til at støje mindst muligt og har et inde-lydniveau på bare 39 decibel. Du vil nemt kunne føre en samtale og sove igennem om natten uden at føle dig forstyrret af denne varmepumpe.

Daikin Siesta C35-R er et anerkendt produkt blandt forbrugere. Den er blandt de bedst sælgende varmepumper hos Frishop.dk. Daikin har her benyttet spændende teknologi, som er unik for en varmepumpe som denne, og som gør den exceptionelt miljøvenlig og effektiv. Her kan vi blandt andet fremhæve sensoren til registrering af din tilstedeværelse i rummet.

Varmepumpen fra Daikin er også en af de første luft-luft-varmepumper med R32-kølemidlet. Det er kendt for at være mere skånsomt for miljøet end andre kølemidler på markedet.

Mere om Daikin Siesta C35-R

Specifikationer

 • Varme effekt: 1,67 kW
 • Energiklasse (ved opvarmning): A+++
 • Energiklasse (ved køling): A+++
 • Dimensioner (indre del): 272 x 294 x 811 mm
 • Dimension (yderdel): 285 x 550 x 765 mm
 • Type: Luft-til-luft
 • Køleeffekt: 1,04 kW
 • varmeydelsesfaktor (cop): 4,4
 • køleeffektivitetsfaktor (seer): 8,51
 • lydniveau indre del: 60 dB
 • lydniveau ydre del: 61 dB

Test og anmeldelser af varmepumper anvendt i artiklen

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Forbrukerrådet

Forbrukerrådet i Norge er en norsk forbrugerorganisation, der blev oprettet tilbage i 1953. Målet for organisationen er at øge forbrugernes indflydelse i samfundet samt give forbrugerne gode råd til valg af produkter i hjemmet. Derfor anmelder og tester Forbrukerrådet også forskellige produkter heriblandt varmepumper. Her har de testet og anmeldt de to varmepumper Mitsubishi Kirigamine FH50 og Mitsubishi Electric FH25, der begge har fået gode anmeldelser. Du kan tage et kig på de to anmeldelser her.

Sparenergi.dk

Hos den danske energistyrelse Sparenergi.dk kan der findes artikler, information og gode råd om alt lige fra elforbrug til varmeforbrug og energiløsninger i hjemmet og på arbejdspladsen. Sparenergi.dk tester og anmelder også produkter såsom varmepumper. I denne omgang har de anmeldt de fem varmepumper Metrotherm Metroair I 16kW Udedel, Metrotherm Metroair I 20 kW Udedel, Bosch Compress 7000i AW 17 kW Udedel, Metrotherm Metroair I 8kW Udedel og Bosch Compress 7001i LWMF 12. Læs anmeldelserne af de forskellige varmepumper her.

FAQ

Hvor mange timer pr. dag bør en varmpumpe være tændt?
Det afhænger af den enkelte models evne til at køle ned, såvel som temperaturen og luftfugtigheden i rummet. Dog bør en luftpumpe køre i 10 – 15 minutter, før den slukker og holder en pause, hvorefter den selv tænder op igen.
Forbruger varmepumper meget strøm?
Varmepumper kræver strøm for at køre, men sammenlignet med mange andre maskiner, er forbruget relativt lavt. En moderne varmepumpe kan producere 3-4 gange så meget energi (i form af varme), som den forbruger i strøm. Du får altså meget varme for dine penge.
Hvad er fordelene ved at have en varmepumpe?
Der er en hel del fordele ved at have en varmepumpe. For eksempel er varmepumper sikrere i brug sammenlignet med varmekilder drevet af forbrænding (f.eks. oliefyr). Dertil er varmepumper også billigere i drift, hvilket gør dem til ideelle langsigtede investeringer.
Kan en varmepumpe varme et helt hus?
Én enkelt varmepumpe kan formentlig ikke opvarme hele dit hus, medmindre du bor i et mindre hjem, da de generelt er beregnet til enkle rum. Derfor kan det være nødvendigt at placere en varmepumpe i forskellige rum. Dog er det muligt at få et helt varmepumpesystem, som kan opvarme hele dit hus.

Valg af varmepumpe

Der findes flere varmepumper på markedet, men du skal være opmærksom på, at de ikke alle kan det samme. Du skal derfor sørge for, at du vælger den rigtige varmepumpe ud fra dit behov.

Her kan du læse mere om de mest almindelige varmepumper baseret på artikler fra Bolius.dk og Sparenergi.dk.

Hvilke varmepumper kan jeg vælge imellem?

Du kan typisk vælge imellem de tre primære typer: Jordvarme, luft til vand og luft til luft. De tre typer er forskellige og fungerer på hver deres måde.

Jordvarmepumpe:
Med en jordvarmepumpe bliver varmen fra jordens øverste lag udnyttet. Varmen ledes hen til jordvarmepumpen via en væskefyldt slange, der er gravet omkring en meter ned i jorden.

Selvom der ikke er mange graders temperaturforskel i slangen før og efter, den har været i jorden, er det stadig en effektiv varmekilde. Den er rent faktisk så effektiv, at en jordvarmepumpe sagtens kan fungere som den eneste opvarmningsmetode i et hjem. Der er mulighed for at anvende en jordvarmepumpe både som opvarmning i rummene i din bolig, til brugsvand samt gulvvarme m.m.

Du skal være opmærksom på, at det er en prismæssigt dyrere løsning i forhold til de andre former for varmepumper på grund af du skal etablere slangen nede i jorden. Det er dog også muligt at anvende en sø i stedet for jord, hvis muligt. En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at det kræver en tilladelse fra din kommune, hvis du vil etablere jordvarme ved din bolig.

Luft til vand varmepumpe:
Hvis du ikke ønsker at nedgrave jordslanger, er der mulighed for i stedet at vælge en luft til vand varmepumpe. Denne varmepumpe bruger den varme luft, der allerede befinder sig i et rum eller udenfor for at producere mere varme.

Rent faktisk fungerer en luft til vand varmepumpe stort set på samme måde som en jordvarmepumpe. Forskellen er blot, at luft til vand varmepumper udvinder varmen fra luften og ikke jorden.

Luft til luft varmepumpe:
Med en luft til luft varmepumpe bliver varmen fra udeluften udnyttet. Det vil sige, at varmen rent faktisk ”fjernes” fra udeluften og herefter bliver cirkuleret rundt inde i dit hjem.

Der er mulighed for at gøre brug af en luft til luft varmepumpe hele året rundt, og typen er især populær til brug i sommerhuse. Der er dog også mulighed for at finde modeller, der kan anvendes til nedkøling ligesom en form for aircondition.

Luft til luft varmepumper kan sagtens anvendes i kombination med et udsugningsanlæg med en varmeveksler. Det hjælper nemlig med at undgå for store varmetab, hvilket er en fordel for energiforbruget.

Så meget kan du spare med en varmepumpe 

En varmepumpe er ikke kun god som opvarmningskilde til din bolig og dit brugsvand – du har nemlig mulighed for at spare en del penge.

Ifølge artiklen fra Bolius.dk kan du spare helt op til 20.000 kroner på din varmeregning hvert år, hvis du skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe i form af en jordvarmepumpe eller en luft til vand varmepumpe. Selvom du skal betale en del for at udskifte dit oliefyr med en varmepumpe, viser Energitjenestens beregninger stadig, at du kan spare en del penge.

Sådan finder du ud af, om du kan spare penge

Vil du gerne finde ud af, om du kan spare penge ved at få en varmepumpe i stedet for et oliefyr?

Hos Sparenergi.dk finder du en beregner, der hjælper dig med at finde ud af, om du kan spare penge ved at skifte til en ny type varme. Det kræver intet andet end din adresse, din nuværende varmekilde, boligens størrelse og dit estimerede varmeforbrug. Herefter kan du få et overblik over, hvilke varmekilder der er på markedet, samt hvor meget du kan spare ved at få en af dem.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Er du på udkig efter en varmepumpe til dit sommerhus? Her kan du med fordel vælge en luft til luft varmepumpe, der netop er blevet en populær varmeløsning til sommerhuse.

Men hvorfor er en luft til luft varmepumpe en oplagt løsning for sommerhuset? Det er den først og fremmest, fordi det er en forholdsvis billig løsning sammenlignet med andre typer. Desuden kan varmepumpen bruges i sommerhuse, hvor der ikke er trukket varmerør, eller hvor der ikke er radiatorer, hvilket altid er en fordel.

Sådan vælger du den rette luft til luft varmepumpe til dit sommerhus

At vælge den rette luft til luft varmepumpe til dit sommerhus kan virke uoverskueligt og tidskrævende. Her får du derfor gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og overveje, inden du investerer i en varmepumpe til sommerhuset.

Vælg en godkendt model
Det er vigtigt, at du sørger for at vælge en godkendt varmepumpe. Det vil sige, at varmepumpen skal være godkendt af Sparenergi.dk. Dette sikrer, at varmepumpen fungerer optimalt i det nordiske klima.

Fungerer optimalt i koldere temperaturer
Endnu en ting, du skal sikre dig, er, at din valgte varmepumpe fungerer optimalt i koldere temperaturer. Det bliver ofte ret koldt om vinteren, hvorfor det er nødvendigt med en varmepumpe, der opvarmer sommerhuset i selv de kolde måneder.

Vær opmærksom på varmepumpens effektivitet
Du skal dertil tage et kig på varmepumpens effektivitet, inden du investerer i en bestemt model. Her skal du tage et kig på SCOP-faktoren, hvor du kan se, hvad varmepumpens gennemsnitlige effektivitet er på et år.

Hvor meget støjer varmepumpen?
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget varmepumpen støjer – især den del, der befinder sig inde i selve huset. Her skal lydniveauet naturligvis være så lavt som muligt, da der ikke er nogen, der ønsker konstant at blive forstyrret.

Kan varmepumpen også bruges til nedkøling?
I dag kan du finde varmepumper, som også kan bruges til nedkøling – altså som en form for aircondition. Dette er en fordel for dig, der ønsker en model, som både kan fungere som opvarmning af dit sommerhus i de kolde måneder samt til nedkøling i de varme måneder.

Hvordan bliver luften sendt ud af varmepumpen?
De bedste varmepumper sørger for, at den opvarmede luft bliver sendt ned mod gulvet. Dette sikrer nemlig, at varmen bliver udnyttet på den mest optimale måde, end hvis den eksempelvis sendes opad.

Kan varmepumpen fjernstyres?
Hvis du ønsker en varmepumpe i dit sommerhus, er det en fordel med en luft til luft varmepumpe, der kan fjernstyres. På den måde kan du nemlig tænde for varmepumpen på forhånd, inden du overhovedet ankommer i sommerhuset. Hvis der ikke er mulighed for at fjernstyre den valgte model, er det vigtigt, at den i sådan et tilfælde kan forprogrammeres.

Hvis du sørger for at overveje disse faktorer inden køb, får du nemmere ved at vælge den rigtige luft til luft varmepumpe til dit sommerhus. Find flere gode råd samt fordele og ulemper ved luft til luft varmepumper i følgende artikel fra Bolius.dk.

Må jeg selv montere en luft til luft varmepumpe i mit sommerhus?

Hvis du har købt en varmepumpe, og nu skal have den installeret, må du rent faktisk selv gerne gøre det. Dog anbefales det, at du får hjælp af en professionel, der har styr på, hvordan en varmepumpe skal installeres.

Desuden kan du også med hjælp fra en fagmand få styr på, hvor stor den skal være. Dette afhænger nemlig af størrelsen på sommerhuset, hvor ofte sommerhuset bruges m.m. Når du skal finde frem til, hvem der skal hjælpe dig med at installere din varmepumpe, anbefales det af Energistyrelsen, at du gør brug af en VE-godkendt virksomhed. Dette kan du læse mere om hos Sparenergi.dk.

Hvilke love og regler gælder for varmepumper? 

Er du på udkig efter en varmepumpe, eller har du lige investeret i en ny varmepumpe? Så kan det være, at du er forvirret omkring, hvilke love og regler, der gælder for varmepumper i dag.

I dette afsnit kan du læse mere om, hvor du kan finde mere om de love og regler, der gælder for de forskellige typer af varmepumper på markedet.

Når det kommer til luftbaserede varmepumper, kan du sagtens opsætte og installere disse uden en tilladelse fra din kommune.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du ønsker en jordvarmepumpe, skal du søge om tilladelse fra din kommune inden opsætning. Hvis du har hyret en montør til at hjælpe dig med opsætning, kan han/hun typisk hjælpe dig med at lave en ansøgning.

Vælger du en jordvarmepumpe, er det vigtigt, at den overholder kravene i Miljøministeriets bekendtgørelse. Du kan finde Bekendtgørelse om Jordvarmeanlæg her. Ved opsætning af en varmepumpe, skal du desuden sikre dig, at den overholder kravene om effekt, hvilket du kan læse mere om i Bygningsreglementet.

Du skal ydermere være opmærksom på, at et jordvarmeanlæg minimum skal kontrolleres en gang årligt af en fagmand. Du skal opbevare resultat i cirka fem år og skal kunne vise det til din kommune, hvis du bliver bedt om det.

Hvis du på et tidspunkt udskifter din varmepumpe fra én type til en anden, skal du give besked til BBR. Dette gælder for alle bopæle uanset, hvilken løsning du har valgt.

Hvis du ønsker at læse mere om love og regler for varmepumper, kan du tage et kig på denne artikel fra Bolius.dk.

Hvad er en varmepumpe?

Varmepumper er en teknisk anordning, der bruges i vid udstrækning over hele landet, hovedsageligt i huse. Den bruges til at opvarme huse ved at overføre varme fra et koldere område til et andet sted for at hæve temperaturen.

Der er flere forskellige typer varmepumper at vælge imellem, og nogle eksempler er jordvarmepumper, luft-til-vand-varmepumper, luft-til-luft-varmepumper og udsugningsvarmepumper. Hvilken af modellerne, der passer til dit hus, afhænger bl.a. af dit energiforbrug, størrelsen på det område, der skal opvarmes, og hvor meget du er villig til at betale.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe består bl.a. af en fordamper, en kondensator, en kompressor og en såkaldt ekspansionsventil. I rørene, som disse dele er forbundet til, finder du et kølemiddel, som varmepumpen udnytter, fordi det ikke kræver yderligere varme at kondensere og fordampe.

En varmepumpe er oplagt, hvis du planlægger at opvarme dit hus eller dit vand. En stor fordel ved maskinerne er, at de er en vedvarende energikilde, og med et bredt udvalg af varmepumper at vælge imellem, kan du få fat i en model, der passer til netop din boligsituation. Vi anbefaler, at du kontakter en ekspert for at finde ud af, hvad der er bedst for dig og din bolig.

Alt om installation, tilskud og håndværkerfradrag

Ønsker du en varmepumpe er det altid en fordel at vide mere om installation, tilskud og håndværkerfradrag. I dette afsnit kan du få en oversigt over disse tre faktorer samt finde ud af, hvor du kan finde frem til flere informationer.

Til at starte med gennemgår vi de forskellige tilskudsordninger og håndværkerfradrag, hvorefter vi til sidst giver dig et overblik over installationen af din varmepumpe.

Tilskud og håndværkerfradrag

Når du energirenoverer dit hus, er der flere muligheder i form af tilskud og fradrag. Du kan ligeledes få rådgivning, hvis du har brug for det.

Lige nu kan du rent faktisk få hjælp af to forskellige tilskudsordninger, der dækker hele landet. Disse kan være en fordel, da du har mulighed for at søge dem, hvis du vil skifte til en mere energivenlig varmekilde i dit hus.

Først og fremmest kan du få tilskud til renovering, udskiftning af din varmekilde eller rådgivning fra energiselskaber. De fleste former for tiltag, der har noget at gøre med energiforbedringer, får en vis form for økonomisk støtte. Der er dog nogle tiltag, der ikke omfattes af tilskudsordningerne.

Den anden mulighed er håndværkerfradraget. Dette kan du bruge til at trække fagmandens løn fra i skat, når det kommer til klimatiltag og energiforbedringer og/eller renoveringer. Håndværkerfradraget er både gældende for ejerboliger, lejeboliger og sommerhuse.

Når det kommer til energirenovering, er fradraget 12.500 kroner pr. år i 2021 for en person. Dette ændrer sig fra år til år, hvorfor beløbet ikke er det samme. I 2019 var beløbet på 12.200 kroner om året pr. person. Hvis I er flere voksne i husstanden, er fradraget naturligvis større. Husk at gemme dokumentationen for det udførte arbejde samt at indberette arbejdet til SKAT.

Sommetider kan der også være andre former for tiltag og tilskud, som du kan søge. Det er derfor en fordel, hvis du henvender dig til din kommune eller dit energiselskab for at høre mere om, hvad de kan hjælpe dig med. Du skal blot huske at søge om tilskud, inden du starter dit projekt. Det er nemlig for sent at få rådgivning eller et tilskud, hvis du søger efter, du allerede er gået i gang. Du kan desuden gøre brug af tilskuddet fra energiselskaberne og håndværkerfradraget ved den samme opgave.

Hvordan søger jeg om tilskud?

Hvis du ønsker at søge om tilskud, kan du gøre det på flere måder. Du kan selv tage kontakt til et energiselskab efter eget valg. Det kan være en god idé at kontakte mere end et enkelt selskab for at lære mere om dine muligheder og deres tilskudsordninger.

Du kan altid prøve at spørge forskellige montører for at se, om de har nogle aftaler med et eller flere energiselskaber. Hvis dette er tilfældet, kan du gøre brug af den montørs aftale, som du vælger skal hjælpe dig med at opsætte din varmepumpe for dig.

Læs mere om de forskellige tilskudsordninger og fradrag hos Sparenergi.dk.

Installation af din varmepumpe

Hvis du har lyst, eller ønsker at spare penge, kan du selv installere din varmepumpe. Dette gælder for indedelen og for udedelen, som du kan sætte op på et vægbeslag eller et gulvstativ (du skal dog være opmærksom på, at det kun er gældende for luft til luft varmepumper).

Det anbefales, at du altid får en montør og en fagmand til at udføre opsætningen, monteringen og installationen af din luft til luft varmepumpe, hvis du er blot en smule i tvivl om, hvordan det skal gøres.

Hvis du derimod skal have installeret en jordvarmepumpe eller en luft til vand varmepumpe, skal du have fat i en godkendt og autoriseret montør. Energistyrelsen anbefaler, at du vælger en VE-godkendt virksomhed. Her kan du finde listen over alle godkendte installatører. Når du hyrer en installatør eller montør til at foretage arbejdet for dig, kan du gøre brug af deres standardkontrakt.

Vedligeholdelse af varmepumpen

Når først din varmepumpe er installeret, kræver det, at du selv passer, tjekker og vedligeholder den.

Hvis dit varmeanlæg indeholder over 1 kilo kølemiddel, skal den tjekkes af en autoriseret installatør minimum en gang om året. Der er dog også andre opgaver, som du selv kan klare løbende. Få svar på her, hvad du selv kan klare, og hvad der skal klares af en erfaren montør. Dette afsnit er baseret på gode råd fra en artikel fra Idenyt.dk og en artikel fra Sparenergi.dk.

Sådan vedligeholder du selv din varmepumpe

Som nævnt er der nogle opgaver, du selv kan foretage, når det kommer til at vedligeholde din varmepumpe. Dette skal klares regelmæssigt, da det mindsker sandsynligheden for, at du oplever problemer med din varmepumpe. Fordelen ved en varmepumpe er til gengæld også, at de ikke kræver megen vedligeholdelse.

Sørg for at rense indedelens filtre
I de fleste varmepumper er der placeret filtre i indedelen. Her passerer luften igennem, før den opvarmes. Det er derfor vigtigt, at disse filtre altid er helt rene. Det varierer, hvor ofte du skal rense disse filtre, da det kommer an på flere forskellige faktorer.

Hvis du eksempelvis har husdyr, en brændeovn eller børn, skal filtrene renses oftere (cirka et par gange om ugen), end hvis du hverken har børn, dyr eller en brændeovn (her skal filtrene typisk renses en gang hver anden uge).

Når du skal vaske filtrene, er det meget effektivt at putte dem direkte i opvaskemaskinen. Du kan også vælge at støvsuge dem eller putte dem i et brusebad eller et karbad. Du skal derfor sikre dig, at filtrene jævnligt bliver renset – og det er heldigvis en nem opgave, da du helt selv kan klare det.

Få tjekket din varmepumpe af en autoriseret montør

En varmepumpe, der benyttes til opvarmning af et hus, skal have et eftersyn minimum en gang om året. Dette eftersyn skal klares af en autoriseret montør. Ved eftersynet skal montøren bl.a.:

 • Efterse og rense indedelen. Hvis lamellerne er snavsede, skal de renses.
 • Rense og efterse udedelen.
 • Tjekke kølemidlet og eventuelt efterfylde det (dette gælder typisk kun for varmepumper, der ikke er monteret på den korrekte måde).
 • Tjek af varmepumpens ydelse. På den måde kan montøren hurtigt finde ud af, om varmepumpen arbejder optimalt.
 • Få montøren til at undersøge, om varmepumpens motor til indedelens blæser er nedslidt eller ødelagt. Dette er især fordelagtigt, hvis du oplever, at varmepumpen er begyndt at støje meget.

Hvad koster det at få et eftersyn af min varmepumpe?

Prisen på et eftersyn kan variere fra virksomhed til virksomhed. Dog er prisen typisk på omkring 1000 kroner inkl. moms, når du får foretaget dit første eftersyn. Hvis der er foretaget ekstra former for ydelser under tjekket, bliver det naturligvis dyrere. Hvis du får den samme montør til at komme år efter år for at foretage eftersynet, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre at få en billigere pris.

Tidligere anmeldte produkter som nu er udgået

Nedenfor er en liste over produkter, som vi tidligere har fremhævet, men som ikke længere er at finde hos forhandlere. Vi har dog valgt at beholde dem i artiklen, idet oplysningerne stadig kan være til gavn for dig som læser.

Andersen Electric Apollo 12000

Bosch Compress 7001i LWMF 12

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme