Små tips til køb og brug af vinkøleskabet
Først og fremmest skal du naturligvis gøre op med dig selv, hvor mange flasker, der skal være plads til i dit vinkøleskab. Prisen afhænger nemlig i høj grad af kapaciteten. Så der er ingen grund til at anskaffe et køleskab, der er alt for stort. Skal du primært bruge skabet til langtidsopbevaring, kan du desuden spare penge ved at gå efter modeller med kun en enkel kølezone.
De fleste vinkøleskabe er forsynet med UV-filtrering i glaslågen, og det bør også være et minimumskrav. Skal det være optimalt, kan du gå efter modeller med dæmpning af vibrationerne, enten i form af træhylder eller vibrationsdæmpet kompressor. Her er det dog marginalerne i vinopbevaringen, der arbejdes med, så det behøver ikke nødvendigvis være udslagsgivende for dit valg.
Hvis du er interesseret i generelle råd omkring vin, så har Fyens.dk skrevet en lille artikel, hvor de giver 8 gode råd til hvordan du får mere ud af din vin. Den kan du læse her.
Andre små marginaler
Du kan også overveje at undersøge aktiv filtrering af luften i vinkøleskabet. Det er også en marginal – men man kan sige, at vigtigheden af marginalerne stiger i takt med værdien af den vin, der skal langtidsopbevares. Er der tale om meget dyre vine, kan et aflåseligt køleskab eventuelt også være at foretrække.
Der er lidt forskelle på strømforbrug og støjniveau for de forskellige modeller, men det er normalt ikke forskelle, der er så markante, at de alene bør være udslagsgivende for dit valg. De mest strømbesparende modeller koster typisk mere i indkøb, og der vil generelt gå en del år, før en eventuel strømbesparelse vil være tjent hjem, set i forhold til merprisen på købet.
Den ideelle temperatur
Til langtidsopbevaring af vin anbefaler eksperterne en temperatur på omkring 12 grader, uanset hvilken type af vin, der er tale om. Situationen er naturligvis en anden, når det kommer til drikke-temperaturen. De helt søde hvidvine drikkes bedst helt kølige ved 5-6 grader, hvorimod tørre hvidvine gør sig bedst ved 7-10 grader.
De mere gennemsnitlige hvidvine, rosevine og meget lette rødvine kan passende serveres ved 11-13 grader, mens drikketemperaturen for rødvine generelt anbefales i området 16-19 grader.
Har du et vinkøleskab med to temperaturzoner, kan du eksempelvis reservere den ene zone til langtidsopbevaring, mens den anden eventuelt kan bruges til at temperere de vine, der skal drikkes inden længe.
Hvis du ønsker at læse mere om vin og temperatur, så har Politiken skrevet en artikel, som gennemgår de optimale temperaturer til forskellige typer vine. Du kan læse artiklen her.
Dekanter din vin, og gør den endnu bedre
Vintemperaturen er en vigtig faktor, hvis vinen for alvor skal komme til sin ret.
Men iltningen spiller også en stor rolle for optimeringen – i hvert fald for visse vine. Bruger du et stort glas, hælder vinen op i god tid og slynger den, er det et udmærket alternativ til dekantering, men omhældning på karaffel kan ofte være den bedste måde at ilte vinen på.
Det er især meget unge og tillukkede vine, der kan vinde ved en ekstra iltning i form at dekantering. Er du i tvivl, kan du eventuelt prøve at smage på vinen, lige efter den er proppet op. Synes du ikke spektret af smagsnuancer er optimalt, kan dekantering sandsynligvis forbedre smagen.
Mange vine tilsættes i øvrigt en anelse svovl med henblik på at bremse gæringsprocessen, og svovlen kan i nogle tilfælde smages, hvis vinen drikkes direkte fra flasken. Her kan dekantering også være at foretrække, da svovlen så får tid til at fordampe.
Dekantering er en smagssag
Om en vin skal dekanteres eller ej med henblik på iltning, er en smagssag. Sætter du pris på en lidt skarp og frisk smag af ung vin, er du måske i virkeligheden bedst tjent med at undlade dekantering. Elsker du omvendt en rund og blød smag, vil dekantering af yngre vine ofte være et foretrække.
Dekantering og iltning forbindes af de fleste med røde vine, men hvide vine kan faktisk også sagtens vinde ved dekantering.
Læs eventuelt også denne dybdegående artikel i Politiken, hvor vinekspert Henrik Steen Andersen kommer ind på de forskellige aspekter af dekantering.
Anskaf en flot karaffel
En god vin fortjener at blive præsenteret ordentligt, og der findes masser af flotte karafler på markedet. Facon og stilart er helt op til dig, men signalerne skal gerne være rigtige. Nogle af dine gæster vil måske få den tanke, at årsagen til karaffelserveringen er, at du har hældt op fra en billig karton-vin, og den ide vil naturligvis forstærkes, hvis vinen serveres i en billig standardkaraffel fra Ikea.
Retfærdigvis skal det dog i sammenhængen nævnes, at kartonvin ikke behøver være dårlig vin. Sådan var det måske engang, men i dag kan man få udmærkede og relativt dyre vine på karton. Her er karaflen under alle omstændigheder et must, men det handler så måske mere om præsentation end dekantering.
Hvis gæsterne går lige så meget op i vinen som du selv, er karaflen også et perfekt instrument til blindsmagning. Ofte pakker man flasken ind i stanniol eller lignende, men flaskens form afslører stadig en del. Karaflen er til gengæld helt neutral, så her kan ingen skyde genvej.
Dekantering er også en måde at frasortere bundfaldet
Selv om dekantering for de fleste handler om at få vinen iltet og åbnet op, er det også en måde at frasortere bundfaldet, som kan opstå i større eller mindre grad, alt afhængigt af vinens art. Er formålet iltning, vendes flasken blot på hovedet over karaflen, og øvelsen kan eventuelt gentages flere gange om nødvendigt. Formålet er at få skabt så stor en overflade som muligt, så vinen hurtigt kommer i kontakt med luftens ilt.
Skal bundfaldet sorteres fra, er fremgangsmåden naturligvis helt anderledes. Det er ret umuligt at forudsige, om der danner sig bundfald i en given flaske, for det afhænger helt af håndteringen undervejs. Selv to flasker med samme vin og årgang kan være forskellige. Eventuelt bundfald spottes bedst med belysning bagfra. Med et stearinlys er hyggen helt i top, men en lommelygte er også udmærket og måske mere praktisk. Er der bundfald af betydning, skal flasken stilles opret nogle timer, så det hele kan falde til bunden. Af samme årsag skal du naturligvis huske at tjekke i god tid inden vinen skal serveres.
Efter nogle timer vil hovedparten af bundfaldet have samlet sig i flaskebunden, og her skal det helst forblive. Det hvirvles let op ved selv den mindste rystelse, så behandl flasken varsomt. Den sværeste del er nok at få proppen ud. Undgå den klassiske tjenerproptrækker, og vælg i stedet en model, der kan trække proppen nænsomt ud uden rystelser. Er du alligevel uheldig, må flasken lige stå en halv times tid før næste skridt.
Hæld nu forsigtigt vinen over i karaflen. Det er bedst, hvis det gøres i en glidende bevægelse, men det er en af de discipliner, der kræver lidt øvelse. Lad eventuelt den sidste deciliter blive tilbage i flasken. Det er lidt spild, men hellere det, end at resten af vinen bliver lidt uappetitlig.
Sådan afkalker du din vinkaraffel
Mange af de flottere svungne karafler har dog ofte en ret smal hals, og det besværliggør rengøringen. Specielt bunden kan være et problem, idet der med tiden kan samle sig kalkaflejringer. Kalk er som sådan ikke et problem i sig selv, men med tiden tager den farve fra rødvinen. Serverer du rødvin går det nok endda, men det røde skær gør sig ikke godt, hvis karaflen på et tidspunkt skal bruges til transparente vine som for eksempel hvidvin.
Opdager du det røde skær, er løsningen dog ret enkel. Fyld noget eddike i bunden af karaflen, fyld efter med vand og lad den stå et par dage. Eddiken opløser kalken, og dermed det røde skær. Sørg for at skylle grundigt efter, før du tager karaflen i brug igen.
Vinglasset er sidste led i oplevelses-kæden
Når du har investeret i en god flaske vin, haft den på køl i vinkøleskabet og måske dekanteret og filtreret den som det sidste før gæsternes ankomst, er det simpelthen næsten en skam at bryde den fine kæde med servering i et plastikkrus eller et billigt ballonglas á la forsamlingshus.
De fleste kendere er enige om, at god vin bør serveres i et krystalglas med en fornuftig størrelse bowle, og gerne tulipanformet, så vinens spændende dufte ikke spredes for alle vinde, men i stedet ledes til dine næsebor i højest mulig koncentration. Når det gerne skal være krystal, hænger det sammen med, at krystaloverfladen er en anelse ru. Det hjælper med til at frigøre vinens duft, som jo er en ganske stor del af oplevelsen ved et godt glas vin.
Eftersom duften er vigtig, skal glasset selvfølgelig være duftneutralt, før vinen hældes op. Mange har den uvane at opbevare glassene i skabet med åbningen nedad. Ofte vil hyldematerialet dog afgive forskellige gasser, som samles i glasset og kan give en afsmag.
Opbevar derfor i stedet glassene i normal opretstående stilling. Der samles ikke støv i dem, hvis de står i et aflukket skab. Uanset om du opbevarer dem på den ene eller den anden måde, kan du eventuelt vælge at give dem et hurtigt skyl med varmt vand og aftørring i et rent viskestykke. Det tager kun et øjeblik, og så er du i hvert fald sikker på, at der hverken er støv eller afsmag tilbage.
Slyng vinen, og hold rigtigt på glasset
Når bowlen gerne skal være stor, hænger det sammen med, at du så lettere får en stor overflade. Det giver både optimal iltning og frigørelse af duften. Processen fremmes, hvis du slynger vinen rundt i glasset, før du tager det op til næsen og nyder duften. Den store bowle hjælper også med til, at der ikke skal hældes op i tide og utide. Glasset skal nemlig ikke være fyldt for meget op – højst til det sted, hvor det er bredest.
Husk også, at vinglasset skal holdes i stilken. Det ser lidt mere elegant ud, men har også nogle helt klare praktiske fordele: Først og fremmest holder vinen bedre den optimale serveringstemperatur. Det er lidt spild at have tempereret vinen efter alle kunstens regler, hvis en varm hånd hæver temperaturen adskillige grader i løbet af få minutter. Varmen vil også frigøre alkoholen hurtigere, hvorved den vil træde frem og sløre de fine smagsnuancer, som jo nok var hele pointen ved at investere i en god flaske.
Holder du glasset i stilken, er det alt andet lige også lettere at slynge vinen korrekt. Du slipper også for fedtede fingre på selve bowlen. Det ser ikke kønt ud, og reducerer også muligheden for at nyde farven på de dyre dråber.
Du kan læse en lang guide om vinglas her hos Berlingske.
Hvilken type vinkøleskab skal jeg købe?
Which.co.uk forklarer, at hvis man er seriøs omkring vin, så bør man investere i et vinkøleskab, som er specialdesignet til at give vinen de bedste opbevaringsforhold.
Which.co.uk anbefaler, at hvis man i praksis hører til den type, der med omhu vælger sine vine og prøver mange forskellige vine, så vil det være en god ide at investere i et vinkøleskab.
Stor forskel på prisen
Men der findes mange forskellige typer af vinkøleskabe og vin-opbevaringsmuligheder på markedet, og først og fremmest skal man overveje prisen. Which.co.uk forklarer, at pris-spændevidden for vinkøleskabe er utrolig stor, men der er noget for ethvert budget.
Which.co.uk anbefaler, at man anskaffer sig et vinkøleskab, som passer til prisen på ens vinsamling – altså dyr vin lig med dyr model, og billig vin lig med mere prisvenlig model.
Eksperterne forklarer, at man ofte kommer til at betale mere for vinkøleskabe med en stor kapacitet samt for modeller, som har flere funktioner.
Forskel på modeller
Which.co.uk fortæller, at man kan få de billigste vinkøleskabe ned til nogle hundrede kroner, og disse modeller vil ofte kun have en enkel temperaturindstilling med kapacitet til maksimum 10 flasker. De prisvenlige modeller er ofte fritstående.
Hvis man betaler lidt mere, så man kan få vinkøleskabe med UV-beskyttet glas, og som kan rumme op til omkring 40 flasker vin. Disse modeller vil typisk også være fritstående og have en enkelt temperaturindstilling.
De semi-dyre vinkøleskabe på et par tusinde kroner kan ofte rumme omkring 50 flasker eller mere. Her kan man også få indbyggede vinkøleskabe, men mange vil være fritstående. Modellerne vil have flere funktioner såsom UV-beskyttet glas – men også anti-vibrations-funktioner, således at vinen ikke bliver rystet. Nogle modeller vil også have mulighed for 2 forskellige temperaturer.
De dyreste modeller derimod kan koste mange tusinde kroner, være indbyggede og kunne rumme langt over 100 flasker. De vil have muligheden for at indstille forskellige temperaturer ,og så har de flere funktioner, som bidrager til at sikre så gode forhold til vinen som muligt. Blandt andet UV-beskyttet glas og anti-vibrationsfunktioner samt mulighed for op til 3 forskellige temperaturzoner.
Læg også mærke til, at vinkøleskabe varierer end del i bredden. De smalle modeller er ikke mere end omkring 15 centimeter brede, hvor de brede kan være omkring 70 centimeter. Gennemsnittet ligger ifølge Which.co.uk omkring de 60 centimeter.
4 vigtige faktorer, man bør overveje inden køb
Which.co.uk fortæller, at ud over prisen så findes der 4 faktorer, som er afgørende for køb af vinkøleskab:
- Mængde af vin: Hvor meget vin planlægger man at have til opbevaring?
- Placering: Hvor skal vinkøleskabet placeres? Hvilken type skal jeg købe?
- Temperaturindstillinger/zoner: Har jeg brug for en model, der har 1 eller 2 temperaturindstillinger?
- Funktioner: Hvilke funktioner er nyttige ved et vinkøleskab?
Mængde af vin
Hvis du er ved at samle en hel kollektion af vine, så bør du købe en model, der har en kapacitet, der har 25-50 procent større kapacitet end de flasker, du har på nuværende tidspunkt.
Har du derimod har for vane at servere vinene inden for en måneds tid eller 2 efter køb, så vil den store udskiftning betyde, at du ikke behøver et vinkøleskab med så stor en kapacitet.
Ofte vil modeller med 50 flasker være rigeligt til de flestes behov. De store modeller kan rumme over 150 flasker, men læg mærke til at det er maksimum-kapaciteten. I praksis vil der ofte være tale om færre flasker.
Placering
Der findes flere forskellige typer af vinkøleskabe – hver passer de til deres placering:
Fritstående vinkøleskab
De fritstående vinkøleskabe har ofte det største udvalg og er ofte billigere end de andre varianter. Den fritstående model har den fordel, at den kan placeres overalt i hjemmet, og så kan man let købe en stor model, idet denne type ikke har bestemte mål, den skal overholde.
Selv om man køber et fritstående vinkøleskab, som i princippet kan placeres overalt, så anbefaler Which.co.uk, at man sætter modellen et sted, hvor temperaturen er så konstant som mulig, og hvor der hverken bliver for varmt eller for koldt.
Indbygget vinkøleskab
Det indbyggede vinkøleskab har den fordel, at det ser rigtig flot og strømlinet ud i køkkenet, hvor vinkøleskabet så passer ind i køkkenets design og er bygget ind i det. De indbyggede varianter er ofte lidt dyrere end de fritstående modeller, og eftersom de har meget specifikke mål, så vil det være begrænset, hvor mange flasker vin de kan rumme.
Hvis man har en voksende vin-kollektion, så vil denne type nok ikke være det mest ideelle valg.
Bord-vinkøleskab
Der findes også mindre vinkøleskabe, som kan placeres på køkkenbordet. Her er kapaciteten selvfølgelig begrænset, og der vil ofte ikke kunne være mere end 12 flasker vin i denne variant. Til gengæld er den pladsbesparende og ideel for den forbruger, som ikke har så meget plads til opbevaring af vinen.
Temperaturindstillinger/zoner
Which.co.uk forklarer, at man også bør overveje, om man har behov for en model med 2 temperaturindstillinger eller kan nøjes med en enkelt.
Modeller med en enkelt temperaturindstilling eller temperatur-zone er billigere end modeller med 2, og hvis man kun opbevarer én type vin (for eksempel kun rødvine eller kun hvidvine), så er modeller med 1 zone nok.
Modeller med 2 temperaturzoner er derimod fordelagtige til den forbruger, som opbevarer 2 typer af vine i sit vinkøleskab (for eksempel både rødvine og hvidvine). De 2-zonede modeller er dyrere end de 1-zonede, men så får man også større fleksibilitet, da man kan have én sektion til den ene type vin og én til den anden type.
Nogle modeller kommer med hele 3 temperaturzoner, og prisen er derfor også herefter. Med et 3-zonet vinkøleskab kan man for eksempel både have en sektion til både rød- og hvidvine samt en sektion, hvor de vinflasker, der snart skal serveres, er placeret.
Funktioner
Vinkøleskabe i forskellige prisklasser kommer med forskellige funktioner. Her guider Which.co.uk til, hvad de forskellige funktioner kan, og hvad man skal overveje, om man har brug for:
UV-beskyttende glas
Denne type glas beskytter vinflaskerne mod UV-lysets skadende effekt. Dette glas sidder i døren, og en model med UV-beskyttende glas er især smart, hvis man ikke kan placere sit vinkøleskab et mørkt sted.
Fugtigheds-kontrol
Lav luftluftighed kan tørre proppen på vinen ud, hvilket tillader, at luft kan komme ind i flasken, og det kan ødelægge vinen. Et vinkøleskab med fugtighedskontrol gør, at man selv bestemmer, hvor meget fugt der findes omkring vinflaskerne.
Anti-vibrations-system
Nogle modeller har anti-vibrations-systemer, som minimerer små vibrationer og også støj. Hvis man er en decideret vin-entusiast, så kan det være en god ide at investere i en model med dette system, da der kan opstå en negativ påvirkning af vinens farve, smag og tekstur, hvis vinen over længere tid udsættes for vibrationer.
Luftfilter
Nogle vinkøleskabe kommer også med et luftfilter, der filtrerer den luft, der kommer ind i vinkøleskabet. Det beskytter vinen mod eventuelle lugte, der kan påvirke den. Luftfiltre kan også modvirke støv-ophobninger.
Digitalt display
Man kan få vinkøleskabe med både digitalt display men også touch, og det får modellen til at se mere strømlinet ud, og så gør det vinkøleskabet lidt lettere at bruge. Man kan også få modeller, som kan kommunikere med telefonen, så man altid kan kontrollere temperaturen.
Dørlås
En lås på døren holder vinen sikker og temperaturen stabil, så børn, dyr eller uheld ikke får døren til at gå op.
Indvendig belysning
De fleste modeller kommer med en indvendig LED-belysning, som giver bedre overblik.
Vendbar dør
Ligesom med almindelige køleskabe så kommer nogle modeller med vendbare døre, så man kan tilpasse modellen til pladsen og udformningen af hjemmet.
Temperatur-alarm
Modeller med temperatur-alarm advarer, hvis døren er efterladt åben, eller hvis temperaturen har ændret sig.
Justerbare hylder
Nogle modeller har hylder, som er lavet efter standardmål. Andre modeller har justerbare hylder, som både kan ændres i højden og bredden. Hvis man opbevarer mange vin i sit vinkøleskab, som ikke passer til en standardform (for eksempel champagne eller magnum), så bør man vælge en justerbar model.
Forskelle på vinkøleskabe og vinkabinetter
Which.co.uk forklarer, at der findes flere muligheder, når man skal finde et sted til opbevaring af sine vine – der findes nemlig både vinkøleskabe og vinkabinetter.
Forskellen på de to er, at et vinkøleskab er et opbevaringssted med en lavere temperatur (omkring 7-19 grader), som sikrer de bedste forhold for vinene. Nogle modeller kommer med mulighed for 2 temperaturindstillinger og endda 3 nogle steder, og de lidt dyrere modeller har forskellige funktioner, der fremmer forholdene for vinene.
Desuden anbefaler Which.co.uk, at man fortrinsvis anvender vinkøleskabe til kortere tids opbevaring af vin, idet forholdene i et vinkøleskab aldrig vil blive de bedste til modning af vin.
Hvis man derimod ønsker et opbevaringssted, der er velfungerede til langtidsopbevaring, så anbefaler Which.co.uk i stedet, at man anskaffer sig et vinkabinet. De er designede til formålet og holder en temperatur på 13 grader, som er den helt ideelle. De fleste vinkabinetter har kun 1 temperaturindstilling dog, men de behøver ikke mere. Vinkabinetter har ofte avancerede systemer, som holder styr på luftfugtigheden, vibrationer og lys.
Et vinkabinet har ofte en større kapacitet end et vinkøleskab, men den helt store forskel ligger også i prisen, idet vinkabinetter har en tendens til at være meget dyrere end vinkøleskabe og derfor også egner sig mere til absolutte vin-entusiaster.
Derfor er vin godt for dig
Længere nede i artiklen har vi et afsnit om myter og vin – men at vin faktisk er sundt er netop ikke en myte. Forskere og videnskaben har efterhånden længe været i stand til at vurdere, hvilke sundhedsfremmende egenskaber, vinen har, og baseret på eksperternes viden i artikler fra den svenske avis Expressen samt det danske trænings-magasin Aktivtraening.dk guider vi her til de mest fremtrædende grunde til, at vin er godt for dig og dit helbred:
Drik vin med måde
Først og fremmest skal det dog slås fast, at eksperternes blåstempling af vinen ikke er ensbetydende med, at man bare skal drikke løs. Man skal nøjes med et enkelt glas i ny og næ og ikke overskride Sundhedsstyrelsens råd omkring alkoholindtag.
Vin forbedrer hjernefunktionen
Studier viser, at vin påvirker hukommelsen positivt – særligt hos ældre mennesker. Et moderat indtag af vin kan også være med til at reducere risikoen for at udvikle Alzheimers og andre demens-relaterede sygdomme.
Vin passer på øjnene
Vin er med til at hæmme væksten af blodkar i øjnene. Det lyder umiddelbart mere skadende end gavnligt, men der forekommer af og til en overskydende vækst af blodkar, som har en negativ effekt på synet.
Vin styrker immunforsvaret
Der findes mange antioxidanter i vin, som er gode for kroppen. Antioxidanter er med til at beskytte kroppens celler og er kemiske stoffer, som fungerer ved, at de modvirker oxidation i kroppen. Studier viser også, at der er en sammenhæng mellem vinindtag og mindre risiko for at udvikle kræft i maven samt mavesår.
Vin er cellefornyende
Eftersom vin indeholder mange antioxidanter samt også anti-inflammatoriske stoffer, så kan vinen være med til at forny cellerne. Det samme gælder for chokolade og blåbær.
Vin giver færre huller i tænderne
Studier viser, at stoffer i vin modvirker karies, som ellers er med til at give munden dårlige leveforhold og slider på tænderne og deres emalje.
Vin gør hjertet stærkere
Vin er især sundhedsfremmende for hjertet, idet vin hjælper til at mindske risikoen for blodpropper. Det er især rødvin, der har denne effekt, idet stoffet resveratrol findes i de røde druers skal og fungerer beskyttende for blodkarrene. Moderat vinindtag gør også, at det gode kolesterol, HDL, øges i kroppen, og det beskytter hjertet mod hjerte-kar-sygdomme.
Vin gør huden pænere
Ud over at vin er cellefornyende, så sørger det førnævnte stof resveratrol også for at hæmme væksten af bakterier, som kan forårsage akne.
Sandheder og myter om vin
Der findes rigtig mange typer af vin, og vin drikkes over hele verden. Vin er en gammel drik, hvorved der efterhånden er kommet en del myter og historier, som der ikke helt er sandhed i. Baseret på viden fra Goodhousekeeping.com og Politiken.dk afliver vi her nogle myter om vin samt påpeger hvilke påstande, som er sande.
Myte: Champagne er vin med bobler
Vin med bobler er den type, som kaldes mousserende vin. Vin med kun få bobler kaldes dog perlevin. Champagne er en helt anden type, og stammer fra et bestemt område i det nordlige Frankrig, nemlig Champagne-distriktet. Ikke alle drikke fra dette område har bobler – der produceres også en stor mængde hvidvin, rosévin og rødvin uden bobler.
Myte: Vin bliver bedre med alderen
Ifølge eksperterne er dette en af de mest sejlivede myter, for der er kun en meget lille del af vintyper, som bliver bedre ved en lang lagringstid. Specifikke vintyper er dog designede til at ligge nogle år, hvorved de adskiller sig fra almindelig vin – disse typer er ofte også en del dyrere.
Man bør drikke den almindelig vin inden for nogle måneder for at få den bedste oplevelse.
Sandt: Din yndlingsvin vil nok være Chardonnay
Chardonnay-vinen er den mest populære type vin, så der er gode chancer for, at netop din yndlingsvin er denne type. Den næstmest populære vin er Cabernet Sauvignon og derefter Pinot Grigio, Merlot og Pinot Noir.
Myte: Vin skal trækkes op længe, før den skal drikkes
Der sker kun en meget lille kontakt mellem vin og ilt, når flasken åbnes, og det gør reelt ikke en forskel for smagen og kvaliteten. I stedet kan man hælde vinen på en karaffel, hvorved en større mulighed for iltning finder sted. Det medfører, at vinen åbner sig og afgiver mere aroma og smag.
Sandt: Vin er sundt
Som tidligere nævnt så har vin flere sundhedsfremmende funktioner. Blandt andet er det karudvidende og forbedrer blodstrømmen til hjernen. Undersøgelser viser også, at moderate vin-drikkere har en mindre risiko for at udvikle fedme og kræft.
Myte: Sydvendte skråninger giver de bedste vine
Mange vinmarker er placeret, så de ligger mod syd, men også mange gode vine kommer fra østvendte skråninger. Grunden til, at vindyrkning foregår på skråninger, er, at jorden derved drænes, så vinplantens rødder ikke opholder sig i meget våd jord længe ad gangen. Ikke al vindyrkning foregår dog heller på skråninger, men på flad jord anvendes ofte grus, som har en særlig drænings-fremmende evne.
Sandt: Liggende opbevaring er bedst
Når man opbevarer sin vin i liggende tilstand, så skubbes vinen op mod proppen, hvilket sikrer, at vinen ikke tørrer ud.
Myte: Vin med højere alkoholprocent er bedre
Eksperterne forklarer, at det i højere grad er sammenhængen mellem balance, intensitet og kompleksitet, der gør en vin god end den høje alkoholprocent. For meget alkohol kan give vinen en sprittet smag, som føles brændende.
Dog skal det nævnes, at god vin bliver fremstillet af modne druer, og en moden drue vil have mere sukker i sig end en umoden drue. En høj koncentration af sukker fører også til et højere alkoholindhold, så på den måde vil en god vin ofte have en højere alkoholprocent – men det er ikke en altafgørende faktor.
Gode opskrifter med vin
Ud over at drikke vinen direkte så kan man sagtens anvende vin på mange måder i madlavningen. Her har vi samlet et par gode opskrifter, hvor vin indgår som en af ingredienserne:
Coq au Vin
Ingredienser:
– 1 unghane eller en stor kylling (omkring 2 ¼ kilo)
– 125 gram bacontern
– 25 gram smør
– 0,5 liter rødvin
– 20 perleløg, pillede
– 250 gram champignoner
– 3 deciliter hønsebouillon
– 2 små fed hvidløg, halverede
– 0,5 deciliter timianblade, friske
– 1 deciliter persille, bredbladet
– 2 laurbærblade
– 2 spiseskefulde hvedemel
– ½ teske salt
– Friskkværnet peber
– 25 gram koldt smør, tern
– 2 deciliter persille, bredbladet og grofthakket
– 320 gram ris, parboiled
Sådan gør du:
- Start med at rense hanen/kyllingen og del den i 8-10 stykker.
- Tag en stegegryde, og lad baconternene stege heri i et par minutter. Tag dem herefter op.
- Læg smørret i gryden og brun perleløg og champignon her i et par minutter. Tag herefter blandingen op.
- Læg nu stykkerne af hanen/kyllingen ned i gryden og lad stykkerne brune et par minutter. Drys mel herover og vend dem rundt.
- Tilsæt nu perleløg, bacon, champignon, bouillon, krydderier samt vin.
- Lad massen koge ved svag varme i 35 minutter under låg. Hanen/kyllingen er færdig, når den er mør.
- Tag herefter hane/kylling og grønt op på et fad, hvorefter skyen skal koges ind. Servér med ris.
Kilde: Arla.dk
Boeuf bourguignon
Ingredienser:
– 1,6 kilo oksekød i tern
– 2 flasker billig rødvin
– 3 store gulerødder, hakket i grove stykker
– 2 løg, hakkede
– 3 laurbærblade
– 1 spiseske hvedemel
– 1 spiseske tomatpure
– 2 spiseskeer olie
– Et par kviste timian
– Smør
– 300 gram bacon
– 500 gram perleløg, pillede
– 400 gram champignon
– Persille, hakket
Sådan gør du:
- Start med at marinere oksekødet i en skål med laurbærblade, timian, vin og peber. Dæk skålen til og lad den stå i køleskab natten over.
- Tænd indbygningsovnen på 200 grader og frasortér krydderierne fra kødet. Behold vinen.
- Hæld halvdelen af olien på en stegepande, og brun kødet her lidt efter lidt. Læg det brunede kød på en tallerken ved siden af.
- Når al kødet er brunet hæld da lidt af vinen over i panden, og lad den småkoge.
- Varm resten af olien op i en stor kasserolle, og steg her gulerødder og løg, indtil de får farve. Hæld mel og tomatpure i. Tilsæt herefter kødet og vinen fra panden samt resten af vinen og krydderierne.
- Lad det simre og sæt herefter gryden i ovnen i 2 timer. Kødet er færdigt, når det er mørt.
- Servér med stegte bacontern, perleløg og champignon, som steges på en stegepande ved siden af. Hæld hakket persille over retten ved den endelige servering.
Kilde: Bbcgoodfood.com
Hvidvinskylling
Ingredienser:
– 8 kyllingeoverlår uden skind
– 325 gram skalotteløg
– 25 gram smør
– 4 kviste timian, friske
– 3,5 deciliter hvidvin, gerne af den tørre slags
– 1 deciliter madlavningsfløde, 8 procent
– 1 spiseske hvedemel
– 1,5 teske groft salt
– Friskkværnet peber
– 50 gram bacontern, sprødstegte
– 1 deciliter kruspersille, friskhakket
– 500 gram pasta, frisk
Sådan gør du:
- Start med at pille løgene og sautér dem i en sauterpande ved kraftig varme sammen med smørret – men lad dem ikke brune.
- Steg kyllingen 2 minutter på hver side på en anden pande. Tilsæt løgene og giv det 1 minut mere.
- Tilsæt timian, salt, peber og vin. Lad blandingen koge ved svag varme i 1 timer under låg.
- Når der er 5 minutter tilbage, rør madlavningsfløde og mel sammen og tilsæt det til kyllingen.
- Servér med frisk pasta og pynt med bacontern og kruspersille.
Kilde: Arla.dk
Rødvinssauce
Ingredienser:
– 300 gram vindruer, blå eller grønne
– 3,5 deciliter rødvin, gerne af den halvtørre slags
– 0,5 liter mælkesauce fra Karoline
– 0,5 deciliter vin, gerne af den halvtørre slags
– ¾ teske rørsukker
– 1 teske groft salt
– Friskkværnet peber
– Kulør
Sådan gør du:
- Start med at halvere druerne og hæld dem sammen med de 3,5 deciliter rødvin i en tykbundet gryde.
- Kog massen ved kraftig varme i 5 minutter – uden låg.
- Frasortér vindruerne fra væsken.
- Tilsæt mælkesauce, 0,5 deciliter rødvin, salt, peber og kulør. Lad det koge.
- Servér for eksempel sammen med andelår, bagte rødløg og aspargeskartofler
Kilde: Arla.dk
Brownies med vin
Ingredienser:
– 100 gram mørk chokolade
– 150 gram usaltet smør
– 200 gram sukker
– 1 stort æg
– 1 æggeblomme
– 100 milliliter rødvin
– 50 gram kakaopulver
– 100 gram hvedemel
– En knivspids muskatnød
– ¼ teske kanel
– ¼ teske ingefær
Sådan gør du:
- Start med at tænde ovnen på 180 grader. Beklæd en bageform på 20 cm x 20 cm med bagepapir.
- Smelt chokoladen i en mikrobølgeovn eller i et vandbad.
- Bland mel og kakaopulver sammen med krydderierne og lidt salt og sæt blandingen til side.
- Rør sukker og smør sammen med en håndmixer, indtil konsistensen er let. Tilsæt så æg og æggeblomme.
- Hæld den smeltede chokolade i sukkermassen sammen med vin og melblandingen og bland godt med håndmixeren.
- Hæld massen over i bageformen og bag kagen i 15 minutter, indtil den er fast. Den må godt være lidt blævrende i midten – det sætter sig, når kagen køler af.
Kilde: Bbcgoodfood.com
Hvad siger brugere om Caso Wine Safe 75?
De brugere, som har anskaffet Caso Wine Safe 75 og anvender modellen i dagligdagen til deres private vinsamling, fortæller i brugeranmeldelser, at de synes, at her er tale om en rigtig velfungerende model. Brugerne hæfter sig særligt ved, at Caso Wine Safe 75 er rigtig godt til at holde temperaturen jævn og stabil, hvilket giver de bedste forhold for vinflaskerne. En af brugerne har selv foretaget temperaturmålinger med eksterne termometre og konkluderer, at Caso Wine Safe 75 også viser en temperatur, som er hundrede procent korrekt.
Ud over temperaturstabilitet så fremhæver brugerne også, at her er tale om en stille model, der ikke larmer ret meget. Også udformningen roses af brugerne, for ifølge dem er Caso Wine Safe 75 godt indrettet, hvilket også fremmer en lettere rengøring. Caso Wine Safe 75 måler 102,5 cm (h), 59,5 cm (b) og 63,0 cm (d).