Bosch vaskemaskine test – Find de bedste Bosch vaskemaskiner

1

Skal du have en ny vaskemaskine, kan det være svært at bedømme, hvilken model der er den rette for dig. Der er mange forskellige producenter på markedet, som ligeledes har mange forskellige modeller at vælge imellem.

I denne artikel gennemgår vi resultaterne af en række skandinaviske tests af Bosch vaskemaskiner og kigger nærmere på de modeller, som eksperterne og forbrugerne har vurderet til at være de bedste. Nedenfor vil du finde en gennemgang af de forskellige testvindere fra Bosch. Efterfølgende gennemgår vi et par testvindere af andre mærker, så du har mulighed for at danne dig et overblik over, hvilke alternativer der er til testvinderne fra Bosch.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Bosch WAT283L8SN

Topscorer hos Råd & Rön
✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk 

Bosch WAT283L8SN

 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.765,00 Kr. 0,00 Kr. 2.765,00 Kr. Læs mere
2.999,00 Kr. 0,00 Kr. 2.999,00 Kr. Læs mere
3.299,00 Kr. 0,00 Kr. 3.299,00 Kr. Læs mere
3.999,00 Kr. 0,00 Kr. 3.999,00 Kr. Læs mere

 

Bosch WAT283L8SN er en af topscorerne hos både den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön og det danske forbrugeråd Tænk. Begge er enige om, at det er en vaskemaskine, der meget miljøvenlig – især i forhold til dens vandforbrug. Vaskemaskinen har energimærke A+++ 30 %. A+++ er den bedste mærkning på skalaen og de 30 % betyder, at den er 30 % mere effektiv, end en A+++ maskine behøver at være.

Vaskemaskinen har en kapacitet på op til 8 kilo tøj i tromlen pr. gang. Samtidig er maskinen udstyret med en funktion, der gør det muligt kun at vaske en halv maskinfuld tøj, hvor sæbe- og vandforbrug bliver tilpasset mængden af tøj. Dette gør det muligt at spare vand, da man herved undgår at bruge flere ressourcer end nødvendigt. Et punkt, som vaskemaskinen udmærkede sig på i Tænks test.

Bosch WAT283L8SN er mærket med AllergiPlus/ECARF kvalitetsstemplet. Den kan derfor med fordel bruges af personer, der har problemer med allergi, da den ifølge producenten, vasker ekstra rent og skånsomt.

Betjening
Maskinen har et stort LED-display, hvor du nemt kan betjene vaskemaskinen og vælge det ønskede program. Både danske Tænk og svenske Råd & Rön har givet maskinen høje karakter for netop betjening og brugervenlighed.

Maskinen har en selvrensende sæbeskuffe, så du slipper for at skulle rengøre den. En detalje, som Råd og Rön er særligt imponerede over i deres gennemgang af maskinen.

Teknik
Bosch WAT283L8SN har desuden et program, hvor du kan vælge enten at spare 65 % på tidsforbruget eller 50 % på energiforbruget. Det giver dig mulighed for at vælge den mest økonomiske form for vask, der passer til dit behov netop nu.

Vaskemaskinens motor er udstyret med såkaldt EcoSilence Drive. Samtidig er maskinen designet, så den har meget svært ved at komme i vibrationer. Begge dele betyder, at den støjer mindre under brug og derved overstiger støjen fra maskinen aldrig mere end 49 decibel under vask. Det betyder, at den støjer mindre end en samtale, der føres i et normalt stemmeleje.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Allergivenlig
🔵 Mulighed for at vaske “halv vask”
🔵 Miljøvenlig, især i forhold til vandforbrug
🔵 LED-display med nem brugergrænseflade
🔵 Selvrensende sæbeskuffe
🔵 Mulighed for at tilpasse vasken i forhold til enten tids- eller energiforbrug
🔵 Antivibrationsdesign og stille motor
🔵 Lydniveau på maksimum 49 dB


Bosch WAN280L8SN 

Kåret til “godt valg” hos Råd & Rön

Bosch WAN280L8SN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.348,00 Kr. 0,00 Kr. 4.348,00 Kr. Læs mere
4.577,00 Kr. 0,00 Kr. 4.577,00 Kr. Læs mere
4.577,00 Kr. 0,00 Kr. 4.577,00 Kr. Læs mere
6.054,00 Kr. 0,00 Kr. 6.054,00 Kr. Læs mere

 

Svenske Råd & Rön vurderer, at Bosch WAN280L8SN er et rigtigt godt valg som vaskemaskine, ligesom det danske forbrugerråd Tænk også giver deres anbefaling til modellen. Begge fremhæver, at maskinen er meget miljøvenlig, da den hverken bruger særligt meget vand eller energi. Derudover, så har du mulighed for at vaske en halv maskinfuld tøj, hvilket vil minimere dit forbrug af vand og strøm endnu mere.

Du kan vaske 8 kilo tøj i denne Bosch vaskemaskine. Den har naturligvis alle de gængse vaskeprogrammer og derudover også muligheden for at optimere din vask, enten i forhold til tid eller energi, og derved give dig den mest økonomiske og miljømæssigt forsvarlige vask.

Bosch WAN280L8SN er en A+++ 10 % maskine. Det vil sige, at den er 10 % mere effektiv end den bedste energimærkning.

Vask
Både Tænk og Råd & Rön giver høje karakterer til særligt maskinens bomuldsprogrammer. De er nemlig udformet med fokus på at spare vand og energi, uden at der bliver gået på kompromis med resultatet af vasken. Tænk giver også topkarakter til maskinens evne til at centrifugere syntetisk tøj.

Teknik og opsætning
Begge testinstitutter finder, at Bosch WAN280L8SN er en meget brugervenlig vaskemaskine og de finder den især nem at indstille til de enkelte programmer ved hjælp af betjeningstasterne på fronten.

Maskinen er udstyret med en Ecosilence drive motor og et særligt ”antivibrationsdesign”. Det mindsker støjen fra maskinen mest muligt, så den ikke larmer særlig meget, mens den vasker.

Derudover er både Tænk og Råd og Rön positive omkring manualen, som de kalder let at læse. Det gør det nemt for nye ejer at sætte vaskemaskinen op og lære dens forskellige funktioner at kende.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Lavt vand- og energiforbrug
🔵 Lavt støjniveau
🔵 God bomuldsvask
🔵 God centrifugering af syntetisk tøj
🔵 Brugervenligt kontrolpanel
🔵 God manual


Bosch WAT324L7SN

✅ Kåret til “godt valg” hos Råd & Rön

 

Bosch WAT324L7SN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.999,00 Kr. 0,00 Kr. 3.999,00 Kr. Læs mere
3.999,00 Kr. 0,00 Kr. 3.999,00 Kr. Læs mere
4.805,00 Kr. 0,00 Kr. 4.805,00 Kr. Læs mere

 

Bosch WAT324L7SN er blevet vurderet til at være et godt køb af svenske Råd & Rön. Hos danske Tænk får vaskemaskinen bedømmelsen ”god”, hvilket er den næsthøjeste placering et produkt kan opnå i deres test.

Maskinen kan vaske op til 7 kilo tøj og passer derfor godt ind i en husholdning på en til fem personer. Modellen har energimærkning A+++, hvilket gør maskinen meget energivenlig. Dette er den bedste energimærkning, en vaskemaskine kan få.

Der er ti års garanti på maskinens Ecosilence Drive motor, hvilket er en specielt udviklet Bosch-motor, der bruger så lidt energi som muligt og er meget lydløs, når den er i drift.

Særlige funktioner
Bosch WAT324L7SN kommer også med en funktion til at rengøre tromlen i maskinen. Hvis det er længe siden, at tromlen er blevet rengjort, vil programmet minde dig om det. Derved undgår du kedelige misfarvninger eller uforklarlige pletter på tøjet.

Maskinen har også en indikator for både energiforbrug og overdosering. Hver gang du vælger et program, vil indikatoren vise dig, hvor meget energi du bruger på det. Hvis du kommer for meget vaskepulver i, vil overdoseringsindikatoren slå ud. Dette gør dig mere bevidst om energiforbruget og hjælper med at nedsætte dit forbrug af vaskepulver.

En anden funktion som Bosch WAT324L7SN er udstyret med, gør det muligt at sætte maskinen til at vaske på forskudt starttid. Det betyder, at du kan lægge tøjet i maskinen og derefter indstille, hvornår vasken skal gå i gang. Derved kan du tilpasse vasken således, at tøjet er færdigt, når du kommer hjem fra arbejde eller maskinen vasker om natten, hvor strømmen er billigere.

Både Tænk og Råd & Rön finder i deres tests af maskinen, at den er nem at betjene. Derudover er de også begge enige om, at maskinen er god til både at vaske og centrifugere tøjet. Det er noget, der i begge tests er med til at trække maskinens placering op.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Minder dig om at gøre tromlen ren
🔵 Energiforbrugsindikator
🔵 Overdoseringsindikator
🔵 Mulighed for forskudt starttid
🔵 Brugervenlig betjening
🔵 God vaske- og centrifugeringsevne


Bosch WAB28266SN

Populær blandt forbrugerne

Bosch WAB28266SN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.180,00 Kr. 0,00 Kr. 2.180,00 Kr. Læs mere
2.295,00 Kr. 0,00 Kr. 2.295,00 Kr. Læs mere
2.295,00 Kr. 0,00 Kr. 2.295,00 Kr. Læs mere
2.295,00 Kr. 0,00 Kr. 2.295,00 Kr. Læs mere

 

Bosch WAB28266SN er et populært valg blandt forbrugerne. Således har den fået 4,5 ud af 5 mulige stjerner på danske Whiteaway.com. Den kan vaske op til 6 kilo tøj, hvilket gør den velegnet til mindre husholdninger.

Maskinen har energiklasse A+++, der er den mest økonomiske energiklasse for vaskemaskiner og hvilket betyder, at det er den mest energivenlige vaskemaskine du kan få. Maskinen har endda et særligt vaskeprogram, hvor du kan vælge mellem at spare 40 % på vasketiden eller 10 % af energien.

Displayet udmærker sig som værende meget brugervenligt og betjeningen meget enkel. Således er det nemt at indstille maskinen og nemt at følge med i, hvor langt den er med det valgte vaskeprogram. Samtidig kan du altid se på displayet, hvor lang tid der er tilbage af en given vask.

En anden detalje, der gør maskinen ekstra miljøvenlig, er dens sensortyrede system til at spare vand. Systemet har to trin, så du selv har indflydelse på, hvor vandbesparende maskinen skal være.

Specialprogrammer og allergivenlig
På displayet er det også muligt at indstille maskinen til en række forskellige specialprogrammer. Udover mere almindelige programmer som strygelet, uld og finvask, så har Bosch WAB28266SN også specielle vaskeprogrammer til både skjorter, sportstøj og en såkaldt ”hygiejne” vask.

Bosch WAB28266SN har endvidere fået tildelt et Allergiplus/ECARF kvalitetsstempel, hvilket betyder at maskinen er velegnet til brug i husholdninger med allergikere.

Derfor anbefales denne maskine:

🔵 God til mindre husholdninger
🔵 Miljøvenlig
🔵 Allergivenlig
🔵 Specialprogrammer til for eksempel sportstøj og hygiejne
🔵 Display med god brugergrænseflade
🔵 Viser status og hvor lang tid der er tilbage, før vasken er færdig


Andre testvindere

Selv om Bosch leverer gode og robuste vaskemaskiner, er det kun en enkel model, der har været topscorer i de test af vaskemaskiner, vi har gennemgået hos Forbrugerrådet Tænk og svenske Råd & Rön. De øvrige test er vundet af maskiner fra andre fabrikanter. De gennemgås nedenfor.


Siemens WM14W447DN

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Testvinder hos Råd & Rön

Siemens-WM14W447DN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.581,00 Kr. 0,00 Kr. 3.581,00 Kr. Læs mere
3.581,00 Kr. 0,00 Kr. 3.581,00 Kr. Læs mere
3.627,00 Kr. 0,00 Kr. 3.627,00 Kr. Læs mere
4.273,00 Kr. 0,00 Kr. 4.273,00 Kr. Læs mere

 

Siemens WM14W447DN er testvinder hos både det danske Forbrugerråd Tænk og hos svenske Råd & Rön. Siemens og Bosch vaskemaskiner – og mærkernes øvrige husholdningsapparater – produceres på samme fabrik, nemlig den Bosch-ejede BSH. Kvaliteten er derfor ens på de to mærker, ligesom funktioner og specifikationer er stort set de samme.

Vaskemaskinen fra Siemens kan rumme 7 kilo tøj, hvilket gør den ideel til en familie på tre til fire personer. Den har energimærkning A+++, hvilket er det bedste på markedet. Samtidig har den en høj centrifugeringsevne på 1400 omdrejninger i minuttet.

De høje omdrejninger under centrifugeringen betyder, at tøjet indeholder væsentligt mindre vand efter vask. Derved tager det kortere tid for det at tørre, hvilket både Tænk og Råd & Rön bemærker i deres tests. Tænk bemærker desuden, at maskinen er særlig effektiv til at centrifugere syntetisk tøj.

Begge organisationer finder også, at maskinen er meget støjsvag. Siemens WM14W447DN har en kulfri motor, hvilket blandt andet er med til at sænke støjen. Både Tænk og Råd & Rön lægger vægt på, at maskinen er meget støjsvag, når den vasker. Her har den et lydniveau på kun 49 dB(A) – altså det samme som Bosch WAT283L8SN.

Tænk og Råd & Rön har begge noteret, at maskinen er meget brugervenlig. Det gælder både i forhold til at tage tøjet ud af maskinen og i forhold til at indstille maskinen til de forskellige programmer.

Funktioner
Siemens WM14W447DN har flere forskellige funktioner. Der er for eksempel en timer, så du kan lægge tøjet i maskinen og selv bestemme, hvornår den skal gå i gang. Det betyder, at du kan smide snavsetøj i maskinen dagen igennem eller over weekenden og så vaske det samlet, når det passer dig bedst – eller når strømmen er billigst om natten.

Maskinen har også en genopfriskningsfunktion. En genopfriskningsvask tager ikke så lang tid som en almindelig vask. Vasken fjerner den grimme lugt, som tøjet kan få, hvis det har ligget færdigvasket i maskinen i lang tid, inden det bliver hængt op.

Derfor anbefales denne maskine:

🔵 Høj centrifugeringsevne
🔵 Lavt støjniveau
🔵 Miljøvenlig
🔵 Timer og genopfriskningsfunktion
🔵 God vaskeevne


LG F1496TDA3

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

LG F1496TDA3 bedste vaskemaskine

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

LG F1496TDA3 er en anden testvinder hos det danske Forbrugerråd Tænk. Maskinen kan rumme otte kilo tøj. Den har en kulfri motor, hvilket betyder, at den er meget støjsvag under vask.

Maskinen har en høj centrifugeringsevne på omkring 1400 omdrejninger i minuttet. Når tøjet bliver centrifugeret, bliver vandet slynget ud af det. Jo bedre centrifugeringsevne vaskemaskinen har, jo kortere tid skal tøjet tørre efterfølgende.

Ligesom mange af de andre vaskemaskiner, vi har gennemgået, har denne maskine også en timerfunktion, så du kan indstille, hvornår du gerne vil have, at dit tøj skal være færdigt. Det giver mulighed for at vaske på et mere økonomisk tidspunkt eller have vasken klar, når det passer dig.

Maskinen har også et hurtigprogram. Med programmet er det muligt at få vasket tøj på kun 30 minutter.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Støjsvag
🔵 Høj centrifugeringsevne
🔵 Timer
🔵 Hurtigprogram


Miele WKB120

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅  Topscorer hos Råd & Rön

Miele WKB120

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.989,00 Kr. 0,00 Kr. 6.989,00 Kr. Læs mere
7.899,00 Kr. 0,00 Kr. 7.899,00 Kr. Læs mere
7.899,00 Kr. 0,00 Kr. 7.899,00 Kr. Læs mere

 

Miele WKB120 er en af testvinderne hos det danske Forbrugerråd Tænk og topscorer hos svenske Råd & Rön. Maskinen kan vaske op til otte kilo tøj pr. vask – altså nok til en familie med to voksne og fire børn.

Maskinen har den bedste energimærkning, en vaskemaskine kan få, nemlig A+++.

Miele WKB120 har en kulfri motor. Det gør, at der vil opstå mindre slitage i motoren og at maskinen ikke larmer så meget, når den er i brug. Faktisk har den det laveste støjniveau, vi har set i de test af vaskemaskiner, som vi har gennemgået. Beskedne 48 dB(A), hvilket svarer til hvisken.

Høj centrifugeringsevne og nem at bruge
Maskinen har en høj centrifugeringsevne på 1600 omdrejninger i minuttet, hvilket vil sige, at den er god til at slynge vandet ud af dit tøj. Det betyder, at tøjet tørrer hurtigere, når det kommer ud af maskinen.

Maskinen har et display, hvor du kan se programforløbet for vasken. Det er muligt at vælge sprog, så du kan få vist oplysningerne på dansk.

Miele WKB120 har en timer, så du selv kan styre, hvornår dit tøj skal være færdigt. Den har også et hurtigprogram, der vasker tøjet hurtigere end en almindelig vask.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Høj energimærkning
🔵 Kulfri motor – mindre slitage og mindre støj
🔵 Høj centrifugeringsevne
🔵 Display med flere sprog og mulighed for at se vaskeforløbet
🔵 Timer og hurtigprogram


Miele WDA101 

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

Miele WDA101

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Miele WDA101 er endnu en testvinder fra det danske Forbrugerråd Tænk og modellen opnår ligeledes en god placering i svenske Råd & Röns vaskemaskinetest. Maskinen kan vaske syv kilo tøj, hvilket svarer til 30-35 t-shirts i voksenstørrelse. Det gør den velegnet til en husholdning med tre til fire personer.

Miele tester deres maskiner i 10.000 timer for at se, hvor længe de kan holde. 10.000 timer svarer cirka til, hvor meget en gennemsnitlig familie vil bruge maskinen i 20 år.

Centrifugering og vask
Miele WDA101 har en god centrifugeringsevne. Den centrifugerer med 1400 omdrejninger i minuttet. Efter en centrifugering har tøjet en restfugtighed på 52 %. Den gode centrifugeringsevne bliver bemærket af både Tænk og Råd & Rön i deres test af vaskemaskinen. Den lave restfugtighed skyldes, at vasketromlen har et særligt design og bruger nogle særlige bevægelser under centrifugeringen, så den kan fordele tøjet mere ensartet i tromlen. På den måde kommer tøjet til at ligge i et jævnt lag.

Begge organisationer er også enige om, at maskinen her en god vaskeevne. Miele WDA101 har en række forskellige programmer og kan blandt andet vaske på kolde temperaturer på 20 grader eller mindre. Har du brug for at få vasket yndlingsskjorten, har maskinen også et hurtigprogram. Her tager det bare 20 minutter at få vasket tøjet rent.

Råd & Rön og Tænk bemærker derudover, at det er nemt at få informationer om sin vask, når den er i gang. Det kan for eksempel være, hvor lang tid der er tilbage af den.

Miele WDA101 har det bedste energimærke på markedet, A+++. Samtidig har den en særlig funktion, der kan registrere, hvor meget tøj der er i den. Derved er det muligt for maskinen at tilpasse forbruget af vand og strøm, så det passer til den givne mængde vasketøj. Det gør det muligt at holde husstandens energi- og ressourceforbrug til tøjvask på et absolut minimum.

Derfor anbefales denne model:

🔵 Testet i 10.000 timer
🔵 God centrifugeringsevne – tromle fordeler tøjet
🔵 God vaskeevne
🔵 Kan vaske med koldt vand
🔵 Hurtigprogram på 20 minutter
🔵 Høj energimærkning
🔵 Kan vurdere, hvor meget vand og strøm den skal bruge


Værd at vide om Bosch

Vælger du en Bosch vaskemaskine, får du en maskine, der er produceret af en af de største producenter af hvidevarer og husholdningsmaskiner. Firmaet blev grundlagt i 1886 af tyskeren Robert Bosch og kom til Danmark i 1918.

Med årene er Bosch blevet en verdensomspændende virksomhed. De producerer blandt andet støvsugere, opvaskemaskiner, køleskabe, komfurer, vaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner, ligesom de har en stor produktion af elektronikdele til bilindustrien og en række andre industrier.

Boschs produktion af husholdningsmaskiner er samlet i BSH, der oprindeligt stod for Bosch-Siemens Hausgeräte, men i dag ejes fuldstændigt af Bosch. Fabrikken producerer udover varemærkerne Bosch og Siemens også husholdningsmaskiner under navne som Gaggenau og Neff, samt en række andre varemærker, der kun er kendt lokalt i nogle få lande. F.eks. Thermador, Junker, Viva og Constructa.

Fokus på at gøre husholdningen nemmere
Bosch har siden deres begyndelse haft fokus på at udvikle nyskabende og brugbare produkter. Det handler om at gøre husholdningen nemmere, så folk får tid til andre ting, som eksempelvis deres familier eller deres hobbyer.

Det medmenneskelige fokus kommer også til udtryk gennem Bosch Fonden, der er en af de største fonde i Tyskland. De støtter hvert år en lang række forskellige projekter både i hjem- og i udlandet.

Effektiv hvidevareservice
Ifølge loven giver Bosch naturligvis to års reklamationsret på din nye vaskemaskine. Endvidere har du med Bosch PlusService mulighed for at tilkøbe yderligere tre års reklamationsret.

Derudover har Bosch gennem de sidste 40 år drevet en særlig hvidevareservice, der står klar til at hjælpe dig, hvis dit Bosch-produkt går i stykker. Du kan få hjælp på mange forskellige måder via både internettet og pr. telefon.

Hvis du oplever et problem, er det meget muligt, at det er noget, du selv kan løse. På Boschs hjemmeside har de samlet en række af de spørgsmål, der bliver stillet mest. Det giver dig oftest mulighed for selv at løse problemet.

Kan du ikke klare det selv, kan du ringe eller maile til Bosch. Så kan de guide dig til selv at løse problemet. Hvis det stadig ikke hjælper, kan du bestille en tekniker til at komme hjem til dig. Du kan bestille besøg af en tekniker enten via telefon eller på Boschs hjemmeside.

Går din vaskemaskine i stykker, er det derfor en god ide, at du henvender dig til Bosch. De har et stort korps af serviceteknikkere, der hurtigt kan rykke ud. Det gør ikke noget, at vaskemaskinen har fået lidt alder. For Bosch sikrer dig reservedele til din vaskemaskine i helt op til ti år efter, at du har købt maskinen.


Bosch Vaskemaskine Test – Disse tests har vi gennemgået

Tænk.dk 🇩🇰
Forbrugerrådet Tænk har foretaget en test af 69 vaskemaskiner, hvor man testede på en række forskellige parametre såsom vaskeevne, skylleevne, centrifugeringsevne, vand og strømforbrug, brugervenlighed, vasketid og støjniveau.

Alle vaskemaskiner blev grundigt testet og både et bomuldsprogram og et syntetisk program på 40° blev blandt andet testet. Derefter kårede Tænks eksperter de bedste vaskemaskiner. Du kan læse hele testen på Tænk´s hjemmeside her. Bemærk at det kræver betalt abonnement at få adgang til testen.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenske Råd & Rön har testet 89 vaskemaskiner i deres test fra februar, 2016. I testen har man blandt andet vurderet vaskemaskinernes evne til at rengøre tøjet, om vaskemidlet er vasket ud af tøjet, hvor meget fugt der er tilbage i tøjet efter centrifugering, brugervenlighed, vand og strømforbrug og vasketiden.
Du kan læse hele testen på deres hjemmeside her. Bemærk at det kræver betalt abonnement at få adgang til testen.