El løbehjul guide 2021 – Alt hvad du skal overveje før du køber et el løbehjul

Senest opdateret den 0

Denne el løbehjul guide forklarer, hvad et elektrisk løbehjul er, og hvad du skal overveje ved køb af et elektrisk løbehjul.

Vi kommer også ind på lovgivningen omkring elektriske løbehjul, samt om du er forsikret korrekt. Sidst men ikke mindst kan du finde en oversigt over, hvordan du lejer et elektrisk løbehjul og en kort gennemgang af de forskellige udlejere.

I artiklen vil du løbende finde links til de kilder vi har anvendt, så du har mulighed for at se hvor vi har hentet alt information.

Denne el løbehjul guide indeholder: 
🔸 Hvad er et elektrisk løbehjul?
🔸 Guide: hvad du skal overveje ved køb af et elektrisk løbehjul
🔸 Information om lovgivningen omkring elektriske løbehjul
🔸 Information om forsikring og elektriske løbehjul
🔸 Guide: hvordan du lejer et elektriske løbehjul
🔸 Oversigt over de forskellige udlejere


Hvad er et elektrisk løbehjul?

el scooterEt elektrisk løbehjul – eller et el-løbehjul – ligner, ifølge Sikkertrafik.dk, et almindeligt løbehjul med to hjul.

Forskellen er blot, at det elektriske løbehjul drives af en motor. På den måde skal du ikke selv skubbe løbehjulet frem med dine ben, som hvis du benyttede dig af et almindeligt løbehjul.

Det første elektriske løbehjul blev lanceret i 1985, men det er først for nyligt, at el-løbehjul er steget i popularitet i flere lande rundt om i verden.

Hastigheden – både acceleration og bremsning – betjenes i de fleste tilfælde med hjælp fra et håndtag på løbehjulets styr eller med hjælp fra trykknapper, der sidder foran dig.


Hvad skal jeg overveje, før jeg køber et elektrisk løbehjul?

Hvad skal jeg overveje, før jeg køber et elektrisk løbehjul?

Der er flere ting, du skal overveje, før du køber et elektrisk løbehjul. Selvom de fleste ser smarte og funktionelle ud, skal du være sikker på, at det, du køber, passer til dine behov.

Løbehjulet skal også kunne tjene sit formål og fungere maksimalt. Her er nogle vigtige ting, du skal overveje, før du køber et elektrisk løbehjul.

1. Overvej størrelsen
størrelseFør du køber et elektrisk løbehjul, er størrelse en af ​​de vigtigste ting, du skal være opmærksom på. Løbehjulet skal nemlig kunne understøtte din vægt. På samme tid skal du også være forsigtig med ikke at gå efter et elektrisk løbehjul, der er for stort og tungt.

Forestil dig, hvor svært det vil være at trække dit løbehjul op og ned ad trappen, hvis din lejlighed ikke er i stueetagen. Det er derfor en fordel med et elektrisk løbehjul, der først og fremmest sikre en nem og komfortabel håndtering.

2. Hvilken type løbehjul ønsker du?
Der er to typer elektriske løbehjul at vælge imellem. Der findes elektriske løbehjul, hvor du står op, men der findes også elektriske løbehjul, hvor du sidder ned.

Hvilket løbehjul du går efter afhænger af dine præferencer. Dog anbefales det, at du køber et elektrisk løbehjul, hvor du står op, hvis du ønsker det, der minder mest om et almindeligt løbehjul. Du skal desuden være opmærksom på, hvilke typer løbehjul, der er lovlige i Danmark, da et løbehjul med sæde ikke er lovligt i trafikken.

3. Kontroller altid batteriet
batteriSom med alle andre elektroniske ting skal du aldrig købe et elektrisk løbehjul, før du er sikker på, at batteriet er godt nok til dig. Bortset fra levetiden skal du også kontrollere, hvor hurtigt batteriet oplades.

Det er normalt, at batteriets levetid reduceres ved brug, og du bliver nødt til at oplade løbehjulet oftere med tiden. Derfor skal du sikre dig, at batteriets opladningstid og køretid begge er fornuftige.

4. Kontroller det elektriske løbehjuls kapacitet
Dette er ikke noget, mange mennesker er ivrige efter at afsløre, men det er nødvendigt, før du køber et elektrisk løbehjul. I høj grad bestemmer din vægt, hvilken type løbehjul du skal gå efter.

Du skal foretage en sammenligning mellem din vægt og løbehjulets motorkraft, da hastigheden løbehjulet kan nå op på, afhænger af, hvor meget vægt den skal bære. Så afhængig af din vægt kan det være værd at investere i et løbehjul med en stærkere motor.

5. Hvor skal du køre hen?
Hvor skal du køre henDa du køber et løbehjul for at bevæge dig rundt, skal du overveje din almindelige rute, inden du beslutter, hvilket løbehjul du skal købe. Hvor langt vil du køre med dit elektriske løbehjul? Hvis du kører længere afstande, skal du købe et løbehjul med nok køretid.

Du skal også overveje den type terræn, du typisk er ude på. Små løbehjul er ikke egnede til de mere krævende terræner. Udover en mere ujævn køretur, kan det også beskadige løbehjulet. Du bør derfor tjekke din almindelige rute og se, om det løbehjul, du kigger på, er optimalt til de ruter, du normalt kører på. 

6. Hvor hurtigt skal løbehjulet kunne køre?
Et vigtigt spørgsmål, du også bør stille dig selv, er, hvor hurtigt dit løbehjul skal køre. Der kan nemlig være forskel på, hvor hurtigt et løbehjul kan køre sammenlignet med et andet løbehjul.


Lovgivningen omkring elektriske løbehjul

lovgivningDen 17. januar 2019 trådte en ny forsøgsordning i kraft, hvor det blev lovligt at køre med elektriske løbehjul og skateboards på de offentlige veje. Hvis du er interesseret i at benytte dig af elektriske løbehjul på de offentlige veje, er det en fordel, at du er bekendt med lovgivningen på dette område.

Regler for at køre på elektriske løbehjul
Når det kommer til elektriske løbehjul, findes der både færdselsregler for el-løbehjul, samt regler der gælder ved kørsel i trafikken.

Færdselsregler for elektriske løbehjul: 

🔴 Alderskravet er 15 år. Dog er det et krav fra nogle udlejere, at brugeren er minimum 18 år.
🔴 Børn under 15 år må kun køre på elektriske løbehjul i trafikken, når en voksen kontrollerer barnets kørsel.
🔴 Cykelreglerne er gældende ved kørsel på elektriske løbehjul.
🔴 Der må ikke køres på hverken fortove, fodgængerovergange eller gangstier.
🔴 Der skal gives tegn, når der stoppes eller drejes.
🔴 Der må maksimum være en person på et elektrisk løbehjul.
🔴 Det elektriske løbehjul skal have lyset tændt døgnet rundt.
🔴 Nultolerance overfor stoffer.
🔴 Promillegrænse på 0,5.

Hvad er tilladt i trafikken med elektriske løbehjul? 

🔵 Elektriske løbehjul må maksimum køre 20 km/t.
🔵 Det er ikke tilladt at køre på elektriske løbehjul, der kan køre over 20 km/t i trafikken.
🔵 Løbehjulet skal have en rød lygte bagpå samt en hvid eller gul lygte foran. Lyset skal være tændt hele tiden og synligt på en afstand på op til 300 meter.
🔵 Løbehjulet skal have en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran og en hvid eller gul refleks på begge sider.
🔵 Løbehjulet må ikke have et sæde.
🔵 Løbehjulet skal være CE-godkendt. Det må desuden maksimum veje 25 kilo, være 2 meter langt og 70 centimeter bredt.

Hvis du ønsker at læse mere om lovgivningen omkring elektriske løbehjul, kan du tage et kig på Sikkertrafik.dk, Fstyr.dk, FDM.dk eller Politi.dk.

Du kan også se en video her, lavet af Københavns Politi, med reglerne for de elektriske løbehjul: 


Er du korrekt forsikret?

forsikringEr du usikker på, hvilke krav der skal overholdes ved brug af et elektrisk løbehjul? Og ved du, om du er korrekt forsikret? Her kan du finde mere information, baseret på artikler fra Ekstrabladet.dk og Codan.dk, om elektriske løbehjul og forsikring, så du altid er sikret, når du suser afsted på et el-løbehjul.

Kør altid lovligt – ellers dækker din forsikring ikke
Hvis du ikke kører lovligt, samt ikke overholder færdselsreglerne, på det elektriske løbehjul, dækker forsikringen ikke.

Generelt set gælder de samme regler for elektriske løbehjul, som når du cykler. Hvis du ikke overholder reglerne, er der stor sandsynlighed for, at du selv skal betale i tilfælde af en ulykke – også selvom du har den rigtige forsikring.

Er jeg forsikret på mit eget elektriske løbehjul?
Hvis du ejer dit eget elektriske løbehjul, er du typisk dækket i din ansvarsforsikring eller indboforsikring. Det er dog værd at tjekke hos dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl, da det kan variere fra selskab til selskab.

Hvis du kører ind i noget eller skader andre på løbehjulet, skal du have en ulykkesforsikring, førend du er dækket af en forsikring.

Hvad hvis jeg kører på et lejet elektrisk løbehjul?
Hvis du lejer et elektrisk løbehjul, skal du tjekke om den specifikke udlejer har en forsikring. Her er det nemlig selve udlejeren, der skal have en ansvarsforsikring.

Det er dog vigtigt, at du har dokumentation på dette, hvorfor du skal finde det frem på deres hjemmeside. Hvis du kommer til skade ved kørsel på et lejet løbehjul, dækkes det af din ulykkesforsikring.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver beskadiget af en på et elektrisk løbehjul?
Hvis du bliver skadet af en anden person, der kører på et elektrisk løbehjul, skal du sikre dig, at du får førernes oplysninger. Du skal desuden notere ulykkesstedet, tidspunktet og udlejeren af løbehjulet ned. Hvis du oplever en sådan skade, skal du henvende dig til udlejerens ansvarsforsikring.

Sørg for, at have styr på dine forsikringer, inden du kører på et løbehjul
Inden du stiller dig op på et elektrisk løbehjul, skal du altid sørge for, at du har styr på reglerne og dine forsikringer. Det er nemlig dit ansvar, at løbehjulet ikke mindst overholder reglerne, men også, at du har de korrekte forsikringer.

Er du i tvivl? Tag kontakt til dit forsikringsselskab
Det varierer, hvordan de forskellige forsikringsselskaber dækker, når det kommer til elektriske løbehjul. Det er derfor en fordel, hvis du sørger for at kontakt dit selskab for at høre mere om deres dækning.

Der kan være forskelle på, hvilke forsikringer du skal have for at opnå den optimale dækning. Det er nemlig ikke alle forsikringer, der har den samme dækning, hos forsikringsselskaberne.


Sådan lejer du et elektrisk løbehjul

Sådan lejer du et elektrisk løbehjul

Der er mange udlejere på det danske marked, hvor du har mulighed for at leje et elektrisk løbehjul. Men hvordan lejer du så et elektrisk løbehjul?

De forskellige udlejere er app-baserede og har stort set de samme priser og funktioner. Det vil altså sige, at deres apps er bygget nogenlunde ens op. Vi gennemgår her, hvordan du kommer i gang med at suse rundt på et løbehjul i din by.

Hvad er de gennemsnitlige priser for leje af et elektrisk løbehjul?
Hvis du ønsker at leje et elektrisk løbehjul, koster det typisk 10 kroner, når du starter lejen. Herefter koster det som regel mellem 1,5 til 2,5 kroner pr. minut, når du kører rundt på løbehjulet. Disse penge bliver betalt direkte i udlejerens app. Det er også her, at aktiveringen finder sted.

Hvor parkerer jeg løbehjulet henne efter brug?
Hvis du er færdig med at bruge løbehjulet, skal du også parkere det igen. Løbehjulet kan parkeres inden for de forskellige zoner, der bliver vist i appen. Du skal selvfølgelig parkere det på en sikker måde, så det ikke er i vejen.

Sådan kommer du i gang med at leje et elektrisk løbehjul
Hvis du vil i gang med at suse rundt på et løbehjul, finder du her en trin-for-trin guide til, hvordan du lejer et elektrisk løbehjul:

1. Start med at downloade en udlejers app på din smartphone.
2. Opret en bruger og registrer dit betalingskort.
3. Herefter finder du et kort over dit område.
4. Her kan du se, om der er nogle ledige løbehjul tæt på dig, samt hvor de er henne.
5. Gå hen til et løbehjul.
6. På løbehjulet kan du se, hvor meget batteri der er tilbage på det pågældende løbehjul.
7. Nu kan du leje løbehjulet direkte på appen (sommetider skal du også trykke på noget på løbehjulet. Dette afhænger af firmaet).
8. Når du har lejet løbehjulet, kan du suse afsted.
9. Når du ikke skal bruge løbehjulet mere, skal du bruge appen til at afslutte turen.
10. Stil løbehjulet et fornuftigt sted, inden for de zoner, det kan placeres i.
11. Du kan nu finde en oversigt over din tur, hvor du nemt kan se prisen, hvor langt du har kørt m.m.

Hvis du ønsker mere information om, hvordan du lejer et elektrisk løbehjul, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Tipkbh.dk eller denne artikel fra Groomroom.dk.

Her kan du se en video om fordele og ulemper ved de elektriske løbehjul lavet af DR Nyheder: 


Oversigt over udlejere af elektriske løbehjul

Lime

LimeLime drives af Neutron Holdings, Inc., tidligere kendt som LimeBike og er et transportfirma med hovedkontor i USA. Deres firma er baseret på elektriske løbehjul, elektriske cykler m.m., der kan lejes i forskellige byer rundt om i verden.

Lime blev grundlagt i januar 2017 og startede ved University of North Carolina i Greensboro i juni 2017 med udlejning af elektriske cykler. I juli 2017 udvidede Lime deres forretning til Florida, Indiana og Californien.

Lime er baseret på en idé om, at alle fortjener adgang til smart og overkommelig mobilitet. Desuden fokuserer de på at reducere afhængigheden af biler til kortere afstande ved i stedet at tilbyde udlejning af elektriske løbehjul, cykler m.m for en renere og sundere planet.

VOI

VOIVOI blev grundlagt i august 2018 og er et skandinavisk mobilitetsfirma, der tilbyder udlejning af elektriske løbehjul og cykler i forskellige byer. De mener, at elektriske løbehjul og elektriske cykler har muligheden for at ændre, hvordan folk bevæger sig i storbyer.

VOI ønsker, at transformationen fra biler, busser og andre af disse køretøjer til de elektriske køretøjer skal ske på den rigtige måde – gennem innovation, åben og gennemsigtig dialog med byer og regeringer samt ved at tilpasse sig til de lokale behov.

TIER

TIERTIER er en Berlin-baseret udbyder af bæredygtige mobilitetsløsninger. TIER er den hurtigst voksende mobilitetsvirksomhed på verdensplan og har udvidet sine aktiviteter til 32 europæiske byer på mindre end ni måneder. Via sin platform giver TIER mulighed for leje af elektriske løbehjul.

Virksomheden er forholdsvis ny, da den blev lanceret i juli 2018 af Julian Blessin, Lawrence Leuschner og Matthias Laug.

Circ

CircEt af de nyeste udlejningsfirmaer, af elektriske løbehjul på markedet, er Circ. Den tyske virksomhed har fokus på trafiksikkerhed, da deres løbehjul er forsynet med større hjul, batterier med længere levetid, et mere robust design samt bedre affjedring.

Circ forklarer, at det med deres forbedrede elektriske løbehjul, nu er mere sikkert at køre rundt på løbehjul i storbyerne. Deres mål er desuden at sørge for, at alle elektriske løbehjul bliver placeret de korrekte steder.

WIND

WINDWIND er en dock-fri mobilitetsplatform, hvor der tilbydes udlejning af elektriske løbehjul og cykler til at komme fra A til B i byer rundt omkring i verden.

Virksomhedens mission er at tilbyde en nem, sund, bekvem, pålidelig og miljøvenlig måde at rejse på. WIND er en tysk virksomhed og er baseret i Berlin, men kan findes i flere byer som for eksempel i København.

Er du interesseret i en guidet tur vedrørende brugen af elektriske løbehjul, kan du tage et kig på denne video lavet af Frederiksberg Lokal TV:


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvordan virker et elektrisk løbehjul?

Et elektrisk løbehjul virker ved at en indbygget elektrisk motor driver hjulene fremad. De fleste elektriske løbehjul styres med hjælp fra et håndtag eller trykknapper på løbehjulets styr.

🤔 Hvad skal jeg overveje, før jeg køber et elektrisk løbehjul?

Det er anbefalet, at du sætter dig godt ind i ting så som modellernes hastighed, størrelse, vægt, rækkevidde og pris.

🧐 Er jeg forsikret korrekt?

Kører du på dit eget elektriske løbehjul, er det en god idé at undersøge, om din ansvarsforsikring eller indboforsikring dækker ulykker. Kører du på et lejet el-løbehjul, er det udlejerens ansvar at have en ansvarsforsikring. Kommer du selv til skade, dækkes dette af din ulykkesforsikring.