Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Emhætte med ekstern motor: En test-guide til de 8 bedste modeller ifølge eksperterne

I denne artikel dykker vi ned i verdenen af emhætter med ekstern motor, et populært valg hos både eksperter og forbrugere.

Vi vil guide dig gennem en række top-ratede modeller, hver med deres egne unikke fordele og ulemper. Samtidig vil vi også give dig indblik i emhætters energiforbrug og hvordan eksterne paneler tester dem. Så lad os dykke ned og finde den perfekte emhætte til dit køkken!

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 3 bedste emhætter med ekstern motor i test-guiden 2025:

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

  1. Neff D95IHM1S0 » 13.000 Kr. hos Køkkenforhandler.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    kompakt emhætte med nem installation 

    Neff D95IHM1S0
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
    savier

    Find og test rabatkoder ved checkout

    Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout

    Forbrugsguidens vurdering

    Neff D95IHM1S0-emhætten skiller sig ud på vores liste som et prisværdigt valg for dem, der søger en kompakt og stilfuld ventilationsløsning til køkkenet. Emhætten måler 49,9 x 89 x 32,3 cm, og det sorte glaspaneldesign passer perfekt ind i moderne køkkener. Fedtfilteret i metal giver ekstra holdbarhed, mens forældrekontrol øger sikkerheden.

    Selvom den har et støjniveau på 66 dB og kræver et ekstra filter til recirkulation, mener vi, at dens kompakte design og brugervenlige funktioner gør den til en overbevisende løsning. Sammenfattende er Neff D95IHM1S0 en emhætte, der er værd at overveje, hvis du er på udkig efter effektiv køkkenventilation med fokus på æstetik og funktionalitet.

    Fordele

    • pros Kompakt og stilfuld
    • pros Nem at installere
    • pros Børnesikret
    • pros Integreret fedtfilter af metal

    Ulemper

    • cons Støjniveau på 66 dB (samme støj som en symaskine)
    • cons For recirkulation skal et ekstra filter tilkøbes

    Specifikationer

    • Kapacitet: 650 m3/h
    • Lydniveau: 66 dB
    • Hastighedsindstillinger: 4
    • Energiklasse: B
    • Type: Vægmonteret
    • Dimensioner: 49,9 x 89 x 32,3 cm

    Neff D95IHM1S0 scorer 4,3/5 stjerner på Amazon, hvor forbrugerne generelt set er glade for produktet. En glad forbruger skriver blandt andet: ”Levering til tiden. Emhætten er nøjagtigt, hvad jeg forventede. Installation ifølge instruktionerne fungerede godt. Jeg har brugt emhætten i et par dage nu, og den opfylder fuldt ud mine forventninger. Jeg kan kun anbefale det. Fantastisk produkt”.

    Det er ikke kun forbrugerne, der er glade, men også anmelderne. Hos Testberichte kommer Neff ind på en tredjeplads. Den får 2,1 point og vurderingen ”gut”. De roser det overskuelige design, de justerbare udstødnings- og recirkulationsfunktioner og forældrekontrollen.


    Anmeldelse: Produktanalyse af Neff D95IHM1S0

    Kompakt emhætte

    Emhætten fra Neff er en kompakt model med dimensionerne 49,9 x 89 x 32,3 cm. Den er meget stilfuld med et sort glaspanel. Det skal man ikke underkende; det er vigtigt, at designet på emhætten passer ind i den moderne indretning.

    Et integreret fedtfilter lavet af metal er nemt at rengøre og gør emhætten robust. Hvis der er små fingre i køkkenet, som kan finde på at pille, er der en forældrekontrol, der sikrer, at du har den fulde kontrol som voksen.

    Neff D95IHM1S0 vs. markedet

    Du skal købe emhætten fra Neff, hvis du ønsker en god emhætte, der er kompakt og ikke skaber for meget opmærksomhed i køkkenet. Emhætten har mange gode funktioner, og den er nem at installere.

    Gå til den billigste forhandler
  2. award

    Miele PUR 68 W » 6.998 Kr. hos POWER lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    vægmonteret emhætte som er nem at rengøre

    Miele PUR 68 W
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

    Forbrugsguidens vurdering

    Mieles væghængte emhætte, model PUR68W, er i vores øjne en god mulighed for effektiv og tilpasset køkkenventilation uden at sprænge budgettet. Det særlige ved den er, at den er en del af Mieles Individual-serie, som giver dig fleksibilitet til at skræddersy design, ventilation og meget mere, så det passer til dine personlige behov. Med en imponerende rengøringskapacitet på 650 m3/t er den desuden fremragende til at fjerne mados og fedt, og den er velegnet til køkkener i forskellige størrelser.

    Det holdbare design i rustfrit stål og den energieffektive LED-belysning er prisværdigt, men du skal dog være opmærksom på, at du af og til kan se fingeraftryk på overfladen. På trods af de mindre ulemper er det stadig et overbevisende valg for dig, der leder efter en skræddersyet, effektiv og visuelt tiltalende emhætte, der opfylder dine madlavningsbehov og præferencer.

    Fordele

    • pros Kapacitet på op til 650 m3/t, hvilket sikrer effektiv udluftning
    • pros Støjsvag model
    • pros Miele CleanCover gør det nemt at tørre den af
    • pros 10-lag metalfedtfilter
    • pros Personlig tilpasset emhætte

    Ulemper

    • cons Overfladen er modtagelig overfor fingeraftryk

    Specifikationer

    • Kapacitet: 650 m3/h
    • Lydniveau: 64 dB
    • Hastighedsindstillinger: 3
    • Energiklasse: A
    • Type: Vægmonteret
    • Dimensioner: 59,8 x 68,5 x 50 cm

    Miele PUR 68 W er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. Eksperterne er begejstrede for emhætten, som de har givet en topplacering i deres test.

    De er især vilde med emhættens brugervenlighed og lydniveau. Til gengæld er de mindre vilde med modellens pris, da de mener, at den er forholdsvis høj i forhold til lignende modeller på markedet.

    Miele PUR 68 W er en væghængt emhætte med ekstern motor, der kommer med en kapacitet på op til 650 m3/h.

    Emhætten er derfor optimal til enten et parcelhus eller en stor lejlighed. Der er desuden mulighed for både at anvende modellen til udluftning i det fri eller til recirkulation, hvis du har brug for det.


    Anmeldelse: Produktanalyse af Miele PUR 68 W

    Energieffektiv og elegant emhætte

    Med Miele PUR 68 W får du en stilren og elegant emhætte, der er designet i rustfrit stål. Emhættens design er forholdsvist neutralt, hvilket er en fordel, fordi den er relativt synlig i hjemmet.

    Det er desuden en energieffektiv emhætte – forsynet med energimærkningen A. Du skal derfor ikke bekymre dig om emhættens energiforbrug, men kan spare penge på elregningen.

    Derudover kommer Miele PUR68W med LED-belysning, der kun bruger 2 W. LED-belysningen sørger for, at kogepladen bliver oplyst effektivt uden at blænde, så du altid har et overblik over tilberedningen af maden.

    Støjsvag emhætte med metalfedtfilter og Miele CleanCover

    Miele PUR68W er forsynet med en høj effektivitet, da den kommer med et 10-lags metalfedtfilter i rustfrit stål. Metalfilteret sikrer en effektiv filtrering, så du undgår lugte i hjemmet efter madlavning.

    Emhætten er desuden udstyret med Miele CleanCover, hvilket betyder, at der hverken kan findes elektriske komponenter eller skarpe kanter bag overfladen. Her finder du i stedet en glat overflade, så rengøringen kan klares nemt og hurtigt.

    Lydniveauet er også lavt, da det er på 67 dB. Emhætten vil derfor ikke forstyrre hele hjemmet under brug, da en normal samtale til sammenligning har et lydniveau på 60 dB.

    Der er også mulighed for at vælge mellem flere forskellige sugeeffekttrin. Her kommer emhætten med tre trin samt et intensivtrin, der kan vælges afhængig af behov.

    Personlig designet emhætte

    Med Miele PUR 68 W er der tilmed mulighed for at få en emhætte helt efter dine ønsker. Du kan nemlig selv designe din emhætte, så den passer præcis til indretningen i dit hjem i forhold til størrelsen, udseendet m.m.

    Til sidst er der også mulighed for at vælge RAL-farven til emhætten, så du kan få den til at passe sammen med dine andre apparater i køkkenet. Du kan derfor vælge at designe en emhætte lige, som du ønsker ud fra resten af dit køkken.

    Gå til den billigste forhandler
  3. award

    Thermex Preston 2  » 4.795 Kr. hos Skousen lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    lydsvag emhætte med ekstern motor

    Thermex Preston 2 
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

    Forbrugsguidens vurdering

    Vores vurdering er, at Thermex Preston 2-emhætten er et godt valg, hvis du ønsker både funktionalitet og æstetik i køkkenet. Modellen har brugernes uforbeholdne støtte, hvilket taler sit tydelige sprog om dens pålidelighed. Det pladsbesparende skrå design og den eksterne motor, som også fungerer som støjdæmper, gør den desuden endnu mere attraktiv.

    Derudover sikrer de mange sugemuligheder en grundig fjernelse af røg og fedt, mens det hygiejniske metalfilter opretholder køkkenhygiejnen. Nogle brugere mener, at det ville være praktisk med justerbar lysretning, men vi mener, at emhættens samlede pakke, som understøttes af brugeranmeldelser, opvejer den lille ulempe.

    Fordele

    • pros Skrå, pladsbesparende variant
    • pros Meget støjsvag
    • pros Indbygget lys som særligt fremhæves af forbrugerne
    • pros Meget god sugeevne

    Ulemper

    • cons Uden justerbar belysning

    Specifikationer

    • Kapacitet: 750 m3/h
    • Lydniveau: 51 dB
    • Hastighedsindstillinger: 4
    • Energiklasse: A
    • Type: Vægmontering
    • Dimensioner: 90 x 143 x 48,5 cm

    Thermex Preston 2 har ikke været med i tests hos eksperterne, men vi har alligevel valgt at tage den med, idet her er tale om en favorit blandt brugerne. Brugerne anvender apparatet hver dag og ved derfor, hvad der virker godt og mindre godt. Efter gennemgangen af modellen kommer vi derfor ind på, hvad brugerne mere specifikt mener om produktet.


    Anmeldelse: Produktanalyse af Thermex Preston 2 

    Flot, effektiv og lydreducerende

    Thermex Preston 2 er et godt valg, hvis du ønsker en velfungerende og pæn emhætte med ekstern motor.

    Her er tale om en skrå variant, der gør, at den ikke vil være nær så synlig i køkkennet, og så optager den heller ikke så meget plads som en firkantet traditionel variant. Der findes desuden recirkulering, som kan anvendes, hvis der ikke er aftræk til det fri.

    Modellen er udstyret med 3 forskellige indstillinger, så du selv kan vælge, hvor meget der skal suges. Ved den valgte indstilling fjernes både røg, os og fedt fra køkkenet, så luften efterlades både renere og sundere.

    Emhætten er med ekstern motor, hvilket er yderligere med til at øge kapaciteten for mulig udsugning, og som en bonus er den også støjreducerende (de eksterne motorer larmer generelt mindre end de interne). Læg mærke til at lidt mere installering er påkrævet, idet produktet skal placeres udenfor.

    Flere former for sug

    For at øge effektiviteten maksimalt findes der en eftersug-funktion hos Thermex Preston 2. Det betyder, at den fortsætter med at suge i lidt længere tid på den valgte styrke – det fjerner de sidste rester af os og fedt.

    Eftersom her er tale om en skrå model, findes der også et frontsug i indsugningsspalten på fronten. Det gør, at både de yderste og inderste kogeplader dækkes mere grundigt af opsugningen.

    Dertil findes der også et bundsug, som er en sugespalte i bunden af emfanget. Den tager sig primært af opsugningen fra midten og den inderste del af kogefelterne.

    For en høj hygiejne er der et metalfilter i traditionel stil, som opfanger fedt, og selve apparatet styres let med touch. Her kan du både indstille hastigheden og lysmængden.

    Rigtig mange plusser, ifølge brugerne

    Thermex Preston 2 er som nævnt ikke blevet testet hos eksperterne, men til gengæld er her tale om en brugerfavorit.

    Forbrugerne fremhæver rigtig mange positive aspekter ved emhætten, og rosen går blandt andet på det flotte design, en god sugeevne, høj brugervenlighed, god belysning og evnen til at holde køkkenet fri for røg og fedt.

    Blandt andet skriver en bruger: ”Den er utrolig nem og let at betjene… Røgen i køkkenet er hurtigt væk, og så er den til og med let at montere.

    Kan kun anbefales”. En anden bruger udtrykker erfaringerne således: ”Effekten og lydniveauet er imponerende. Vores køkken har været fuldstændig frit for røg, stegeos og fedt siden monteringen”.

    En tredje køber opsummerer emhættens evner således: ”På alle måder et godt køb. God sugeevne. Der er ingen lugt af mad længere, nem at betjene, og så er den flot og nem at rengøre”.

    Gå til den billigste forhandler

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte 3 bedste emhætter med ekstern motor

Miele PUR 68 W
Thermex Preston 2 
Neff D95IHM1S0
check-specif
Indløs rabat med savier
Savier er vores værktøj, der automatisk finder rabatkoder og tilføjer dem ved check out.
Download Savier gratis
check-specif
Indløs rabat med savier
Savier er vores værktøj, der automatisk finder rabatkoder og tilføjer dem ved check out.
Download Savier gratis
check-specif
Indløs rabat med savier
Savier er vores værktøj, der automatisk finder rabatkoder og tilføjer dem ved check out.
Download Savier gratis

Type

Kapacitet

Hastighedsindstillinger

Energiklasse

Dimensioner

Lydniveau

Hvad du skal overveje, før du køber emhætte med ekstern motor

Kapacitet

Når du skal vælge en emhætte til dit køkken, skal du først og fremmest overveje dens kapacitet. I mindre køkkener vil en ventilationskapacitet på 200-300 m3/t typisk være ideel. På trods af den lavere kapacitet er den nemlig stadig effektiv til at fjerne madlavningslugt, damp og luftbårne partikler.

Hvis du derimod har et større køkken, skal du også gå efter en emhætte med en højere kapacitet, generelt fra 400-600 m3/t eller endnu mere. Den højere kapacitet sikrer nemlig hurtig og effektiv udsugning af mados, fugt og fedt, hvilket forhindrer ophobning af luftbårne forurenende stoffer. Det bidrager til et behageligt, lugtfrit køkkenmiljø og minimerer samtidig risikoen for fugtrelaterede problemer som mug og skimmel.

I sidste ende afhænger valget af den rette kapacitet af størrelsen på dit køkken og af dine  madlavningsvaner.

Hastighedsindstillinger

Effektive emhætter har ofte en række hastighedsindstillinger, typisk fra to til fem eller endnu flere. Det er en fordel at have flere hastighedsindstillinger, da det giver præcis kontrol over ventilationen og passer til forskellige madlavningsscenarier.

Lav hastighed: Indstillingen passer til lettere madlavningsaktiviteter som simren eller blid opvarmning og leverer subtil ventilation uden unødvendig støj eller energiforbrug.

Medium hastigheder: Giver alsidighed til hverdagens madlavningsbehov og er velegnede til almindelig madlavning på komfuret. Det sørger for effektivt at eliminere damp, lugt og luftbårne partikler.

Høj hastighed: Højhastighedsindstillingen er reserveret til intens madlavning som stegning eller grillning og sikrer hurtig og effektiv fjernelse af røg og lugt, hvilket forhindrer ophobning af forurenende stoffer i dit køkken.

Boost- eller turbohastighed: Visse emhætter har en kraftig boost-indstilling til hurtig og intensiv ventilation, hvilket især er en fordel ved madlavning ved høj temperatur i større køkkener.

Muligheden for flere hastighedsindstillinger giver dig mulighed for at vælge det mest passende niveau til hver enkel madlavningsopgave, hvilket forbedrer energieffektiviteten, støjkontrollen og den generelle madlavningskomfort. Det garanterer, at din emhætte effektivt fjerner os og røg og sørger for at fremme et sundere og mere behageligt køkkenmiljø.

Energieffektivitet

Når du skal vælge en passende emhætte til din husstand, bør energieffektiviteten også spille en afgørende rolle. Energiklassificeringer formidles typisk gennem enten energieffektivitetsindekset (EEI) eller energieffektivitetsklassen, som går fra A (mest effektiv) til G (mindst effektiv). EEI giver en omfattende evaluering af emhættens energimæssige ydeevne og tager højde for faktorer som luftudvindingshastighed, strømforbrug og andre funktioner, der påvirker effektiviteten.

Emhætter med en A-rating er de mest energieffektive og bruger minimalt med strøm, samtidig med at de effektivt eliminerer luftbårne biprodukter. Derimod er G-klassificerede emhætter mindre effektive og kræver mere energi for at opnå samme ventilationsresultat. Hvis du vælger en emhætte med en højere energieffektivitetsklasse, såsom A eller B, sikrer du optimal ydeevne, hvilket resulterer i reducerede energiudgifter og vedvarende effektiv ventilation.

Pris

Når du skal vælge en emhætte, skal du tage hensyn til dit budget og dine specifikke behov. I den lavere prisklasse, typisk omkring 1.500 kr. eller derunder, finder du basismodeller, der er skræddersyet til kompakte køkkener med minimale krav til madlavningen. Hvis du går op til ca. 5500 kr., får du adgang til mellemklassemodeller med forbedret ydeevne, ekstra funktioner som LED-belysning og touch-kontrol, hvilket gør dem ideelle til mellemstore køkkener.

Hvis du er villig til at foretage en investering på 10.000 kr. eller mere, kan du kigge efter premium-emhætter fra kendte mærker, der leverer ydeevne i topklasse, banebrydende teknologier og stilfuldt design. De er velegnede til større køkkener med høje krav til madlavning eller til personer, der sætter stor pris på avancerede funktioner.

I sidste ende bør du vælge en prisklasse, der passer til dit køkkens størrelse, madlavningsmønstre og ønskede funktioner for at sikre effektiv ventilation og et behageligt madlavningsmiljø.

Bruger- og ekspertanmeldelser

Bruger- og ekspertevalueringer er uvurderlige, når du skal træffe informerede beslutninger om det rigtige produkt til dine behov. Brugeranmeldelser giver praktisk indsigt fra personer, der har købt og brugt produktet, og kaster lys over dets ydeevne og holdbarhed. Anmeldelserne sætter ofte fokus på specifikke fordele og ulemper baseret på førstehåndsoplevelser.

I modsætning hertil stammer ekspertvurderinger fra personer eller organisationer, der har omfattende viden og ekspertise inden for det respektive område. De giver grundige vurderinger, tests og sammenligninger og tilbyder en mere objektiv vurdering af et produkts funktioner, ydeevne og samlede værdi for pengene.

Ved at tage hensyn til både bruger- og ekspertanmeldelser kan du få en omfattende forståelse af et produkts styrker og svagheder. Det giver dig mulighed for at træffe et velinformeret valg, der passer præcist til dine unikke krav og præferencer.

Købsguide: Sådan finder du den rigtige emhætte

De fleste af os ønsker et køkken, der er udstyret med alle de rigtige apparater, som vi har brug for, når vi laver mad.

Dette er alt lige fra en ovn til et komfur, et køleskab og en emhætte. Emhætten er et af de vigtigste apparater i køkkenet, da den sørger for at fjerne alt lige fra dampe til mados, lugte m.m.

Hvis du leder efter den helt rigtige emhætte til dit køkken, kan det måske føles uoverskueligt.

Der findes nemlig et hav af forskellige modeller på markedet, hvorfor der er en masse ting, du skal overveje, inden du vælger at købe. I denne købsguide finder du gode råd til, hvordan du finder den helt rigtige emhætte til køkkenet.

Hvilken type emhætte skal jeg vælge?

Der findes forskellige former for emhætter på markedet, hvorfor du skal starte med at finde ud af, hvilken type der er den rette for dig og dit køkken. Der skelnes generelt set mellem to forskellige emhætter: udsugning og recirkulation.

Emhætter med recirkulation giver den fordel, at de er nemme og hurtige at opsætte og installere. Emhætten er nem at montere, da der ikke skal bruges en aftrækskanel. Det betyder, at der bliver brugt et kulfilter, der filtrerer luften, hvorefter luften blæses ud igen.

Du skal dog være opmærksom på, at kulfiltret skal rengøres regelmæssigt samt skiftes ud, da der her samler sig en masse skidt.

En emhætte med udsugning eller en aftrækskanal er ikke det samme som en emhætte med recirkulation. Her sender emhætten nemlig mados, damp m.m. ud i det fri.

Dette gøres med hjælp fra en aftrækskanel, der løber gennem eksempelvis en ydermur. Der er en del fordele ved denne type emhætte, men det er dog ikke muligt for alle at gøre brug af den.

Til at starte med skal du derfor finde ud af, om du skal have en emhætte til recirkulation eller en emhætte med udsugning. I dag er der også mulighed for at finde emhætter, der kan bruges til begge dele.

Du skal også være opmærksom på, om du ønsker en frithængende emhætte, en loftemhætte, en væghængt emhætte eller lignende. Dette kommer typisk an på dit køkken, samt hvad der bedst kan betale sig for dig.

Tag et kig på emhættens udsugningskapacitet

En anden faktor, du skal overveje, når du leder efter en ny emhætte, er dens kapacitet. Du har nemlig mulighed for at finde emhætter med en høj kapacitet, hvilket naturligvis betyder, at du også kan finde emhætter med en lavere kapacitet.

Kapaciteten skal vælges ud fra størrelsen på dit køkken og dit hus. Jo større køkkenet og huset er, jo højere skal kapaciteten for emhætten også være. Dette sikrer nemlig, at du opnår den mest effektive filtrering og fjernelse af damp og mados.

Hvor meget må emhætten støje? 

Støjniveauet er typisk rigtig vigtigt for mange mennesker. Det er nemlig altid rarest med en emhætte, der ikke forstyrrer hele hjemmet under brug.

Emhætter, der er meget støjsvage, har et lydniveau helt ned på 30 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB. De mest støjende emhætter har typisk et lydniveau på over 70 dB.

Hvis du ønsker en støjsvag emhætte, er det en fordel, hvis du kigger på modeller, der har et lydniveau på omkring 60 dB eller under. Jo mindre dB, jo lavere er lydniveauet også. På den måde er du sikret en emhætte, der ikke larmer i hele huset, når du er i gang med at lave mad.

Vær opmærksom påemhættens energiklasse

Udover de ovenstående faktorer, skal du også være opmærksom på emhættens energiklasse. Dette er nemlig den vigtigste faktor, hvis du ønsker en energibesparende og energieffektiv emhætte.

Energimærkningen viser, hvor meget eller hvor lidt strøm emhætten forbruger på et år. Her kan du hurtigt finde ud af, om det vil være en god investering for dig, eller om emhætten forbruger alt for meget energi.

Det anbefales, at emhætten skal have en energimærkning på A eller over, hvis du leder efter en energibesparende model. Her behøver du nemlig ikke være bekymret for, om den forbruger alt for meget strøm.

Du skal dog være opmærksom på, at en emhætte, der er placeret i energiklasse B eller C også er udmærket, hvis du ender med at vælge dette.

Hvad er dit budget?

Der er i dag mulighed for at finde et hav af emhætter. Det betyder også, at du kan finde dyrere og billigere modeller.

Derfor er det en fordel, hvis du finder ud af, hvad dit budget er på. På den måde kan du nemmere indskrænke din søgning, da du ikke ender med at kigge på alt for dyre modeller, som du alligevel ikke har tænkt dig at bruge penge på.

Det er altid en god idé at overveje, hvor meget du ønsker at betale for en emhætte, da dette hurtigt kan udelukke en masse modeller og herved gøre din søgning mindre krævende.

Hvilket design skal emhætten have?

En emhætte skal naturligvis også passe ind i dit køkken. Det vil som regel være muligt at finde en emhætte, der passer optimalt til indretningen i lige præcis dit køkken med de mange valgmuligheder, der i dag er på markedet.

Du kan finde emhætter i forskellige farver samt i mange forskellige design.

Selvom dette måske ikke virker som det vigtigste, er det altid en fordel at overveje, da du nødigt vil ende med en emhætte, du bliver træt af efter kort tid.

En emhætte kan nemlig holde i mange år frem i tiden, hvorfor det er vigtigt med en model, der passer til dit køkken.

Størrelsen på emhætten

Du skal også være opmærksom på emhættens størrelse. Din emhætte skal helst ikke være meget bredere end selve komfuret. Det anbefales, at du vælger en emhætte, der er 1,5 x bredden af selve kogepladen.

Hvilken belysning har emhætten?

Rigtig mange emhætter er forsynet med en LED-belysning. LED-belysning er ikke mindst kraftigt, men det er også energibesparende, hvorfor det som regel er den bedste løsning.

LED-pærer har en længere levetid end andre pærer, hvorfor de ikke skal skiftes ud lige så ofte.

Hvilke funktioner skal emhætten have?

Du har mulighed for at finde et hav af emhætter med mange forskellige funktioner. Du skal derfor overveje, om du blot har brug for en emhætte, der kan alle de mest basale ting, eller om du har brug for en model, der kan lidt mere.

Det kan være alt lige fra avancerede filtre til en timerfunktion eller flere hastighedsindstillinger.

Tag et kig på betjeningen

De fleste emhætter er nemme at betjene. Men det betyder ikke, at du ikke skal være opmærksom på denne faktor.

Nogle emhætter betjenes nemlig blot med forskellige knapper, mens andre betjenes via touchcontrol eller en fjernbetjening. Dette gør det muligt for dig at vælge, hvordan du ønsker at betjene din nye emhætte.

Hvis du er interesseret i at finde flere gode råd til, hvad du skal overveje ved køb af en ny emhætte, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Bolius.dk.

Hvordan testes emhætter?

I vores artikel har vi inkluderet emhætter, der er blevet testet af et uafhængigt engelsk testpanel, hvor forskellige undersøgelser er foretaget baseret på flere parametre — her er et overblik over, hvordan emhætter testes:

  • Hvor effektivt fjerner emhætten damp?

Parametret testes ved at placere fire gryder på kogepladen og koge vand, indtil luftfugtigheden når op på 90 %. Herefter slukkes kogepladen, og så måler eksperterne, hvor hurtigt og effektivt emhætten reducerer luftfugtigheden til 60 %.

  • Hvor godt fjerner emhætten fedt?

Eksperterne måler dette parameter ved først at veje emhættens filter inden testen, derefter lade vegetabilsk olie og vand dryppe ned i en varm gryde og så veje filtret igen efter 30 minutter. En god emhætte bør absorbere omkring 80 % af fedtet, mens en mindre god emhætte som regel ikke en gang fjerner 50 %.

  • Hvor effektiv er emhætten til at fjerne lugte?

Her bruger eksperterne det kemiske stof, methylethylketon (som har en meget kraftig lugt), hvorefter de ved hjælp af en flammeioniseringsdetektor måler lugten før og efter 30 minutters drift. En kraftig emhætte skal kunne fjerne lugten fuldstændigt.

  • Hvor let er det at vedligeholde og bruge emhætten?

Emhætten undersøges og vurderes med henblik på at konkludere, hvor nem installation samt løbende vedligehold er.

  • Hvor støjende er emhætten?

Her optager eksperterne hver enkelt emhætte i et støjkammer og analyserer derefter dens lyde og vibrationer. De mest støjsvage emhætter producerer lyd på omkring 50 dB, mens mere støjende producerer op til 67 dB, hvilket ca. svarer til larmen fra en tændt støvsuger.

  • Hvordan er emhættens byggekvalitet?

Da emhætter normalvis hænges fra loftet eller fastgøres til en væg, skal byggekvaliteten være i orden. Eksperterne undersøger derfor den generelle kvalitet samt finish og eventuelle skarpe kanter.

  • Er emhætten sikker?

Slutteligt tester eksperterne på baggrund af britiske og europæiske standarder også brandsikkerheden. Består en given emhætte ikke testen, får den automatisk en sikkerhedsadvarsel i anmeldelsen.

Energimærker: hvad du skal vide, inden du køber ny emhætte

EU’s obligatoriske ordning for energimærkning har for nyligt skiftet karakter.
Energimærket findes på produkter som hvidevarer og elektriske apparater og viser, hvor energieffektivt et produkt er. Hold øje med energimærkningen, når du skal købe hårde hvidevarer eller elektronik.

Det nye mærke ligner det gamle, men er blevet opdateret, så det er mere overskueligt at afkode. Vi sætter dig ind i det nye format herunder, så du ved, hvad du skal kigge efter, når du skal på jagt efter nye produkter.

Den nye energimærkelov
Den nye energimærkelov gælder i hele EU og omfatter alle hårde hvidevarer og elektronik. Produkterne vurderet på en skala fra A til G. Tidligere var skalaen forskellig fra produkt til produkt.

Den nye lov betyder, at produkter, der lå øverst på skalaen nu bliver til mærke B, C eller D. Ændringen er lavet, så du som forbruger har nemmere ved at vurdere det egentlige energiforbruget og sammenligne produkterne på tværs af type.

I første omgang vil den nye mærkning fremgå på udvalgte produkter, men på sigt vil alle hvidevarer og elektronik få samme mærkning. Derfor vil du opleve i en periode, at nogle produkter har den gamle mærkning og andre den nye. Energistyrelsen anbefaler, at du kigger på farverne på skalaen frem for på bogstaverne. Jo mørkere grøn farven er, desto mere energieffektiv er produktet. På den måde undgår du forvirring i overgangsperioden.

Hvad betyder den nye energimærkning?

  • Den nye skala går fra A til G og har ingen plusser. De mest energivenlige produkter er A-mærket og de mindst energivenlige er G-mærket.
  • Skalaen er ens for alle produkter.
  • Den nye skala har en tilknyttet QR-kode, der giver dig ekstra information om produktet.

Hvorfor er energimærkningen blevet ændret?

  • Den gamle skala afhænger af, hvilket type produkt mærket sidder på. Nogle produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre kan have en mærkning på helt op til A+++. Det kan være forvirrende som forbruger, så derfor er mærkningen nu blevet mere ensartet.

Hvilke informationer er der på energimærket?
Informationen på energimærket er tilpasset det produkt, som mærket sidder på. Derfor vil den information, du kan finde på mærket, være forskellige fra produkt til produkt.

Sådan afkoder du symbolerne på energimærket:

  • L/annum: det årlig vandforbrug i liter
  • Kg: hvor mange kilo maskinen kan indeholde
  • dB: det generelle støjniveau for maskinen
  • kWh/annum: hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på et år

Hvilket energimærke skal du vælge?
Hvis du vil spare på strømmen, skal du kigge efter et energimærke, der ligger højt på skalaen. Hvis du vælger energibesparende produkter, kan du nemlig reducere din energiregning.

Husk også, at du ikke bør udskifte dine hvidevarer, før de går i stykker. Det kan føles logisk at skifte produkterne ud med en mere energibesparende udgave, men det er bedre først at skifte ud, når de gamle står af.

Hvilke produkter har et energimærke?

  • Ovne
  • Frysere og køleskabe
  • Lamper
  • Emhætter
  • Fjernsyn
  • Vaskemaskiner
  • Tørretumblere
  • Opvaskemaskiner
  • Støvsugere

Gode råd til brug af emhætten for at spare energi

Hvis du ønsker at bruge så lidt strøm og energi som muligt, når du gør brug af din emhætte, kan du her finde et par gode råd baseret på en artikel fra Sparenergi.dk. Her anbefaler de nemlig, at:

  1. Du skal altid vælge den bedste emhætte
    Først og fremmest anbefaler de, at du altid går efter den bedste emhætte. Med det menes der i forhold til energimærkningen, som naturligvis skal være så god som overhovedet muligt.Her kan du nemlig ikke mindst finde ud af, hvor energibesparende modellen er, men du kan også se, hvor god emhætten er til at opsamle fedt fra mados og damp.
  2. Sørg for, at du bruger det rette trin
    Du skal altid sørge for, at du benytter dig af det rette trin. Hvis du har din emhætte på det højeste trin, vil du nemlig bruge en del mere energi, end hvis det er på det laveste trin.Det er derfor vigtigt, at du ikke altid har emhætten på det højeste trin – i hvert fald ikke, når du blot kan have emhætten på et lavere trin.
  3. Sørg for, at slukke emhættens lys
    Når du ikke gør brug af din emhætte, så lad være med at have lyset tændt. Dette bruger nemlig også strøm, hvorfor du lige så godt kan slukke for lyset, når du ikke er i gang med at lave mad.
  4. Rens emhættens fedtfilter regelmæssigt
    Det er vigtigt, at du renser fedtfiltret i emhætten regelmæssigt. Det betyder, at du skal gøre det cirka en enkelt gang om måneden.

Emhætten kører nemlig på det højeste trin, hvis fedtfiltret er alt for beskidt, hvorfor det ender med at øge strømforbruget.

Gode råd til rengøringen

Hvis du har en emhætte derhjemme, skal du huske at rengøre den regelmæssigt. Dette er nemlig ikke mindst vigtigt for effektiviteten, men det kan også ende med at spare dig en masse penge.

En emhætte forbruger nemlig mere strøm, hvis den er alt for snavset, da den skal bruge flere kræfter på at fjerne alt mados og damp.

Sørg for, at du renser emhættens filter jævnligt

Til at starte med skal du sørge for, at du renser emhættens filter jævnligt. Som vi før har nævnt skal dettes klares hver eneste måned.

Hvis du sørger for at gøre det hver måned, vil det ikke tage dig lang tid, da det er begrænset, hvor beskidt emhættens filtre kan nå at blive.

Som regel kan filtrene rengøres i opvaskemaskinen, hvorfor du ikke engang behøver at gøre det manuelt. Det betyder, at du blot skal fjerne filtrene, hvorefter du kan sætte dem tilbage på plads, når opvaskemaskinen har klaret arbejdet for dig.

Du skal dog være opmærksom på, om filtrene tåler at komme i opvaskemaskinen. Det er desuden vigtigt, at du vasker filtrene, når opvaskemaskinen er tom.

Put filtrene i varmt vand i en længere periode

Hvis opvaskemaskinen ikke fjerner alt skidt og snavs fra emhætten, skal der tages andre metoder i brug. Her er det en fordel, hvis du putter filtrene i varmt vand i en længere periode.

Fedt og snavs kan nemlig ende med at sidde rigtig godt fast, hvis der er gået for længe imellem rengøringen.

Det vil være nemmest for dig, hvis du putter filtrene i en stor balje eller i en bradepande, da du herved nemmere kan rense og skrubbe dem, efter de har været i blød.

Når de har været i blød, skal du desuden huske at skylle filtrene grundigt i varmt vand, så al sæbe m.m. bliver fjernet. Du kan eventuelt afslutte processen ved at putte dem i opvaskemaskinen.

Køb et nyt filter, hvis det gamle er for snavset

Det er vigtigt, at du sørger for at rense og jævnligt vedligeholde emhættens filtre. Men sommetider kan det også være nødvendigt at skifte dem ud med et nyt, hvis de er alt for snavsede og slidte.

Hvis emhætten ikke længere fungerer optimalt, kan det være en fordel at købe et nyt filter – også selvom du lige har renset alle filtrene.

Sørg for at udskifte kulfiltrene

Et filter, som du altid skal sørge for at skifte ud med jævne mellemrum, er kulfiltret. Et kulfilter kan ende med at blive meget beskidt og slidt, hvorfor du som regel skal skifte det ud efter anvisning fra emhættens manual.

Fordele ved en emhætte med ekstern motor

Hvis du ønsker en kraftfuld og støjsvag løsning, er en emhætte med ekstern motor et fremragende valg. Denne type emhætte placerer motoren uden for selve køkkenet, hvilket reducerer støjniveauet betydeligt, mens den stadig leverer en effektiv udsugning. Eksterne motorer er særligt velegnede til større køkkener eller åbne planløsninger, hvor der kræves ekstra ydeevne for at holde luften ren og frisk. Derudover er disse emhætter kendt for deres holdbarhed, hvilket gør dem til en langsigtet investering i dit hjem.

For at sikre, at du vælger den rigtige emhætte til dit køkkenrum, kan du læse vores detaljerede køkkenguide baseret på rummets størrelse. Her finder du nyttige tips til at optimere din emhætteløsning, så den passer perfekt til dine behov og hjemmets indretning.

FAQ

Hvad er en emhætte med ekstern motor?

En emhætte med ekstern motor minder om en almindelige emhætte, da den stadig er placeret over komfuret. Dog sidder motoren ikke i selve emhætte, men den er derimod placeret et andet sted – f.eks. udenfor, hvor den så er tilkoblet emhætten via rør, som går igennem væggen.

Skal en emhætte have udendørs ventilation?

Nej, en emhætte skal ikke nødvendigvis have udendørs ventilation, selvom det i mange tilfælde kan være en god fordel. En emhætte kan sagtens bruge indendørs ventilation, men det kan forringe luftkvaliteten i dit køkken. Hvis du ønsker frisk luft i køkkenet, så er det en fordel med udendørs ventilation.

Hvordan bliver emhætter drevet?

Langt de fleste emhætter bliver drevet af en motor, som kan være placeret inde i emhætten eller uden for emhætten. Motoren suger røg og os ind i emhætten, sådan at det ikke får mulighed for at sprede sig i dit køkken. Osen og røget bliver derefter ledt ud gennem ventilationen.

Hvordan rengør jeg en emhætte?

Du rengør din emhætte ved at fjerne fedtfiltret fra emhætten. Filtret bør du rengøre én gang i måneden, sådan at der ikke ophober sig for meget skidt og snavs på den. Hvis dit filter er meget beskidt, så kan du lægge den i blød, sådan at fedtet opløses.

Test og anmeldelser af emhætter med ekstern motor anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. 

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Råd & Rön

Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön beskæftiger sig med svenskernes forbrugerliv. Dette inkluderer alt lige fra artikler til tests af diverse forbrugerprodukter. Her har Råd & Rön lavet en stor test af forskellige emhætter heriblandt Miele DA 6096 W, Miele PUR 68 W og Miele DA 3466.

Ønsker du at læse mere, kan du klikke ind her på dette link. Du skal dog være opmærksom på, at fuld adgang til testen kræver et abonnement. Man kan også købe adgang til testene enkeltvis.

Testberichte

Testberichte er Tysklands største uafhængige forbrugerportal, som hjælper kunderne til den rigtige købsbeslutning. De sammenligner produkter og udarbejder testresultater fra magasiner, data osv.

Alle emhætter klarer sig godt og bliver rost. Testberichte inddrager andre relevante tests, og hvad emhætterne har scoret der. De nævner fordele og ulemper ved produkterne.
I Testberichtes test scorer Bosch Series 6 emhætte DWF97KM60 tredjepladsen som den bedste skrå emhætte.

Testen er udført den: 13.oktober 2015
Du kan se testen her

En tredjeplads der bliver delt, hvor Neff D95IHM1S0 er en af de to tredjebedste modeller ifølge Testberichte.

Testen er udført den: 25. februar 2021
Du kan se testen her

SIEMENS LC98KLP60 kommer på andenpladsen.

Testen er udført den: 22. november 2019
Du kan se testen her

Andre relevante tests og artikler

Er du endnu ikke overbevist om, hvilken emhætte der er det rigtige valg for dig, har vi her på Forbrugsguiden en række andre artikler, du måske vil finde interessante.

Med vores store generelle emhætte artikel kan du skabe dig et overblik over, hvad markedet ellers har at byde på. Her gennemgår vi en lang række af eksperternes favoritter, samt giver dig en prissammenligning, så du nemt kan finde den forhandler, der har den bedste pris.

En populær type af emhætter er de smarte modeller med kulfiltre. Kulfiltret gør, at i stedet for at suge luften ud gennem et hul i ydervægen, bliver den renset for partikler og madlugte, og ført tilbage ud i køkkenet. Se de bedste modeller med kulfiltre her i vores emhætte med kulfilter artikel.

Et mærke eksperterne er særligt begejstrede for, når det kommer til emhætter, er det tyske kvalitetsmærke Miele. I vores Miele emhætte artikel kan du læse mere om deres forskellige testvindende emhætter.

Er du på udkig efter andre testvindende hvidevare, kan vi også være behjælpelige med det. Her kan du læse vores indbygningsovn guide, vores selvrensende ovn guide eller vores pyrolyseovn guide, der alle indeholder testvindere.

Måske er du også interesseret i en testvindende kogeplade. Her kan du læse vores induktionskogeplade artikel, der giver dig et bredt overblik over markedets bedst anmeldte modeller.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en amerikansk internetvirksomhed, som er én af de største i verden. Virksomheden startede med at forhandle bøger, men i dag er det mange forskellige produkter, der forhandles. De har hovedsæde i Seattle, men er verdenskendt.
På Amazon kan du finde relevante forbrugeranmeldelser, hvor der vurderes med stjerner, men samtidig er brugerne gode til at kommentere produkterne, så du får et bedre overblik. I tilfældene her er det emhætterne fra Siemens og Neff, der bliver vurderet af anmelderne.

Du kan se anmeldelserne her og her

Google Shopping

Google Shopping er en online tjeneste, der samler anmeldelser fra flere forskellige webshops og præsenterer dem til dig. Det er en smart tjeneste, der hjælper dig med at overskue anmeldelser. Vi har anvendt Google Shopping til at finde ud af, hvad forbrugerne synes om emhætten fra Elica.

Elica Illusion er blevet anmeldt af forbrugerne. Anmeldelserne er samlet, og Elica Illusion scorer 4 ud af 5 stjerner hos Google Shopping

Du kan læse alle anmeldelserne her

Elgiganten

Elgiganten forhandler elektroniske produkter af forskellig art, og i dette tilfælde er det også emhætter, de forhandler. Kunderne kan anmelde produkterne på hjemmesiden.
Bosch er blevet anmeldt af forbrugerne, hvor den har fået 4,5/5 stjerner. Det er en ganske god vurdering, og det kan hjælpe andre købere til at vurdere, hvorvidt de gerne vil købe produktet eller ej. Derudover kan man læse produktets specifikationer og blive klogere på, om man selv gerne vil købe produktet.

Du kan se alle anmeldelserne her

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme