Gardena robotplæneklipper Test 2019 – Her er eksperternes favoritter

0

I denne artikel ser vi nærmere på fem forskellige robotplæneklippere fra mærket Gardena, der sammen med Robomow og Worx Landroid er førende på markedet inden for robotplæneklippere.

For at kunne finde frem til hvilke modeller, der er de bedste, har vi set nærmere på forskellige eksperttests, hvor eksperterne har testet modellerne ud fra bestemte parametre, og herefter er der givet en anmeldelse og vurdering. Det betyder, at man i denne artikel vil kunne læse hvilke fordele og ulemper, der findes ved hver model, ifølge eksperterne.

For at kunne give forbrugeren det bedst mulige overblik har vi som nævnt set nærmere på forskellige eksperttests, og til dette formål har vi blandt andet inddraget ekspertvurderinger fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön samt teknikeksperterne fra T3.com og M3.se og fra den store engelske avis The Independent.

Ud over de fem modeller fra Gardena har vi også taget tre alternative modeller med fra de andre førende mærker i branchen, nemlig Robomow og Worx Landroid, som ligeledes at blevet testet af eksperter, således at vi får et lidt bredere fokus.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

I denne Gardena robotplæneklipper test findes:

🔸 Overblik over fem forskellige Gardena robotplæneklippere 
🔸 Overblik over tre alternative modeller til Gardena fra henholdsvis Robomow og Worx Landroid 
🔸 Råd til hvad man bør overveje, inden man køber en robotplæneklipper 
🔸 Tips til at holde græsplænen flot 
🔸 Fordele og ulemper ved en robotplæneklipper versus en traditionel plæneklipper 
🔸 Guide til hvordan man vedligeholder sin robotplæneklipper 
🔸 Viden om hvordan eksperterne tester robotplæneklippere 
🔸 Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Gardena Smart Sileno 

Anbefalet hos den engelske avis The Independent

Gardena Smart Sileno 1000 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
10.786,00 Kr. 0,00 Kr. 10.786,00 Kr. Læs mere

 

Den engelske avis The Independent har foretaget en test af flere forskellige robotplæneklippere, og i denne test befinder modellen Gardena Smart Sileno sig også.

De engelske eksperter har set på forskellige parametre for at finde frem til, hvilke modeller der er de bedste, og Gardena Smart Sileno klarer sig godt generelt over hele linjen, hvilket gør, at The Independent er glade for modellen og fint anbefaler den til forbrugerne.

Passer til den lidt større have

Gardena Smart Sileno vil være et godt valg for den forbruger, som har en rimelig stor have. Gardena Smart Sileno er nemlig designet til at kunne have et arbejdsareal på 1000 m2, hvilket er en del. Hvis man har en helt jævn og lige plæne, så vil man dog godt kunne strække de 1000 m2.

Gardena Smart Sileno er også designet til at klare plæneklipningen hurtigt og let, og man kan selv justere modellens klippehøjde mellem 20 og 60 millimeter for at få det udtryk, man selv ønsker.

Kan styres med app

Gardena Smart Sileno hører til de moderne robotplæneklippere, som man selv kan styre via en app. Den tilhørende app skal blot downloades, og så kan man styre modellen via telefonen. Gardena Smart Sileno kører også på batteri, og på én batteriopladning kan modellen arbejde i 65 minutter. Herefter returnerer modellen til lade-stationen, hvor den lades op. En fuld opladning tager en times tid, hvilket ikke er så meget sammenlignet med andre modeller – det betyder, at man hurtigere kan få klippet plænen.

Selv om Gardena Smart Sileno arbejder hurtigt, og man dermed kan slippe for at være i haven, når modellen arbejder, så har den faktisk et så lavt støjniveau (60 dB), at den ikke afgiver høje og voldsomme støjgener.

Eksperterne fremhæver, at modellen er støjsvag, effektiv og intelligent

Sammen med otte andre robotplæneklippere er Gardena Smart Sileno blevet testet af de engelske eksperter fra avisen The Independent. Eksperterne er imponerede over modellen, og der findes mange grunde til denne begejstring.

Ifølge eksperterne er denne model blandt andet meget støjsvag, hvilket er et stort plus, hvis man gerne vil opholde sig i haven, og så er her tale om en model, som er meget let at komme i gang med. Installationen er nemlig forholdsvis nem, og så fungerer det rigtig godt med den tilhørende app, hvor man både kan installere, overvåge og vælge.

Eksperterne fremhæver også, at Gardena Smart Sileno klipper græsset rigtig flot, og der efterlades ingen synlige mærker efter klipningen.

Specifikationer ved Gardena Smart Sileno 
🔴 Højde: 25 centimeter
🔴 Bredde: 51 centimeter
🔴 Dybde: 62,7 centimeter
🔴 Vægt: 8 kilo
🔴 Støjniveau: 60 dB
🔴 Arbejdsareal: 1000 m2
🔴 Klippebredde: 22 centimeter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 65 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Gardena Smart Sileno 
🔵 Stort arbejdsareal på 1000 m2
🔵 Justerbar klippehøjde
🔵 Hurtig model med lang arbejdstid og kort ladetid
🔵 Kan styres via app
🔵 Støjsvag model

Her kan du se en præsentationsvideo af Gardena Smart Sileno & Gardena Smart Sileno+. Videoen er produceret af GardenaWorldwide:

https://www.youtube.com/watch?v=Xw0BImF2KCs

Gardena Smart Sileno+ 

Kåret til bedste robotplæneklipper hos det store teknologimagasin T3.com

Gardena Smart Sileno+ 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
12.253,00 Kr. 0,00 Kr. 12.253,00 Kr. Læs mere
12.924,00 Kr. 0,00 Kr. 12.924,00 Kr. Læs mere

 

Det store, internationale teknologimagasin T3.com har testet forskellige robotplæneklippere for at finde frem til de bedste på markedet, og i denne test kan man også finde modellen Gardena Smart Sileno+.

Gardena Smart Sileno+ klarer sig rigtig godt i testen, og den gode indsats imponerer T3.com, som belønner indsatsen ved at kåre modellen til den bedste model i testen.

Stort arbejdsareal på 1300 m2

Gardena Smart Sileno+ vil være et godt valg for den forbruger, der har en stor have, for Gardena Smart Sileno+ har nemlig et arbejdsareal på 1300 m2, hvilket er meget. Gardena Smart Sileno+ er effektiv, mens den arbejder, og den er designet til let at kunne manøvrere sig rundt i alle typer af haver – også hvis de er ujævne og med skråninger. Gardena Smart Sileno+ er faktisk skabt til at arbejde i skråt terræn, for modellen har en maksimumhældning på 35 procent, hvilket er en del.

Denne model er også skabt til at klippe græsset uden at efterlade mærker, og det sørger den innovative Sensor Cut-teknologi for.

Intelligent og teknologisk model

Gardena Smart Sileno+ hører til de moderne robotplæneklippere på flere områder: For det første er modellen udstyret med en stødsensor, som gør, at modellen via sensorer kan registrere, om der er forhindringer på den lagte rute. Hvis det er tilfældet, så kører Gardena Smart Sileno+ udenom og vælger dermed en ny rute.

For det andet så er Gardena Smart Sileno+ udstyret med en app, man kan bruge til at styre modellen via telefonen. Telefonen bliver således en slags fjernbetjening, hvor man både kan overvåge og programmere plæneklipningen.

Gardena Smart Sileno+ har desuden også et stort fokus på sikkerhed, for modellen er både udstyret med tyverialarm, og så findes der et sikkerhedssystem i knivene, som aktiveres, hvis Gardena Smart Sileno+ vælter eller løftes op, idet knivene så ophører med at bevæge sig.

Eksperterne fremhæver modellens intelligens

Denne maskine er blevet testet og bedømt af eksperterne fra teknologimagasinet T3.com, og hos T3.com er der stor entusiasme omkring denne model.

Eksperterne skriver, at Gardena Smart Sileno+ vil være et rigtig godt valg for den forbruger, der har en stor have, og modellen er så velkørende, at det ikke gør noget, hvis haven ikke er helt jævn. Gardena Smart Sileno+ er nemlig effektiv og tackler ujævnheder godt, og eksperterne kommenterer også, at modellen er god på skråninger.

Herudover fremhæves intelligensen på Gardena Smart Sileno+ som et stort plus, og det fungerer rigtig godt med den tilhørende app. Netop intelligens gør også, at modellens Sensor Cut er særledes velfungerende, idet modellen selv kan registrere græssets højde.

Specifikationer ved Gardena Smart Sileno+ 
🔴 Højde: 25 centimeter
🔴 Bredde: 51 centimeter
🔴 Dybde: 63 centimeter
🔴 Vægt: 8,6 kilo
🔴 Støjniveau: 60 dB
🔴 Arbejdsareal: 1300 m2
🔴 Klippebredde: 22 centimeter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 65 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Gardena Smart Sileno+
🔵 Arbejdsareal på hele 1300 m2
🔵 Sensor Cut-teknologi
🔵 Med stødsensor
🔵 Kan styres med app på telefonen
🔵 Sikker model med tyverialarm og sikkerhedssystem i knivene

Her kan du se en præsentationsvideo af Gardena Smart Sileno & Gardena Smart Sileno+. Videoen er produceret af GardenaWorldwide: 

https://www.youtube.com/watch?v=Xw0BImF2KCs

Gardena Sileno 

Topscorer hos det svenske teknikmagasin M3
God vurdering hos det danske forbrugerråd Tænk

Gardena Sileno

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.098,00 Kr. 0,00 Kr. 5.098,00 Kr. Læs mere
9.999,00 Kr. 0,00 Kr. 9.999,00 Kr. Læs mere

 

To forskellige ekspertkilder har testet robotplæneklipperen Gardena Sileno, og begge er de godt tilfredse med denne model. De to ekspertkilder tæller det danske forbrugerråd Tænk og det svenske teknikmagasin M3, der begge har forbrugertests som et af fokuspunkterne.

Gardena Sileno klarer sig generelt godt over hele linjen i begge tests, og det resulterer i en topplacering i testen hos M3 og en god vurdering hos Tænk.

Arbejdsareal på 1000 m2

Denne robotplæneklipper vil være et godt valg for den forbruger, der har en rimelig stor græsplæne, for modellen er designet til at kunne varetage et arbejdsareal på omkring 1000 m2, men hvis man har optimale forhold i haven (en lige og jævn plæne uden for mange forhindringer), så kan man presse arbejdsarealet noget op.

Gardena Sileno er dog også skabt til at arbejde i haver med besværligt terræn, for modellen kommer med et stærkt baghjulstræk, som især er godt på stigninger, og modellen kan i den forbindelse klare stigninger med en hældning på op til 35 procent.

Man kan også justere klippehøjden på Gardena Sileno, og man kan foretage indstillinger mellem 20 og 60 millimeter for at få græsset klippet nøjagtigt i den højde, man ønsker.

Stillegående model

Gardena Sileno er designet med forskellige sensorer, der øger effektiviteten og højner sikkerheden, og her er tale om den indbyggede stødsensorer, der sikrer, at modellen ikke støder ind i forhindringer samt en knivsensor. Knivsensoren gør, at hvis modellen løftes op eller vælter, så stopper knivenes bevægelser med det samme.

Gardena Sileno har også andre sikkerheds-teknologier, der beskytter modellen selv, og det tæller et pinkodesystem og en tastaturlås.

Gardena Sileno har desuden den fordel, at her er tale om en stillegående model – modellen kommer nemlig med et lavt støjniveau på 58 dB og er dermed designet til ikke at larme ret meget, mens den arbejder – det betyder, at man sagtens kan opholde sig i haven, selv om modellen arbejder.

Eksperterne fremhæver modellens intelligente klippesystem

Gardena Sileno har været inkluderet i det svenske teknikmagasin M3’s test af robotplæneklippere, hvor ni modeller er blevet testet. Efter endt test konkluderer M3, at Gardena Sileno er blandt de bedste. Det skyldes blandt andet, at her først og fremmest er tale om en lidt mere prisvenlig model, hvilket er en stor fordel, da robotplæneklippere generelt er dyre, og så er her tale om en støjsvag model.

Det bemærkes dog, at selv om prisen er lav, så er her stadig tale om en velfungerende robotplæneklipper, og eksperterne fremhæver især modellens Sensor Cut-system, som er et intelligent system, der gør, at modellen både kan registrere højden på græsset samt klippe græsset på kanter og i sider også.

På den mere negative side skriver M3, at Gardena Sileno måske ikke er den bedste plæneklipper, når det gælder batterilevetid eller at håndtere meget stejle skråninger.

Specifikationer ved Gardena Sileno
🔴 Højde: 24,8 centimeter
🔴 Bredde: 51 centimeter
🔴 Dybde: 62,7 centimeter
🔴 Vægt: 9,8 kilo
🔴 Støjniveau: 58 dB
🔴 Arbejdsareal: 1000 m2, men kan strækkes lidt ved optimale forhold
🔴 Klippebredde: 22 centimeter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 65 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej 

Udvalgte fordele ved Gardena Sileno
🔵 Stort arbejdsareal på 1000 m2
🔵 Justerbar klippehøjde
🔵 Støjsvag model
🔵 Sensor Cut-klippeteknologi
🔵 Stødsensor og knivsensor


Gardena Smart Sileno 1000 

God vurdering hos det danske forbrugerråd Tænk

Gardena Smart Sileno 1000 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
10.786,00 Kr. 0,00 Kr. 10.786,00 Kr. Læs mere

 

Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en større test af flere forskellige robotplæneklippere i forskellige prisklasser og fra forskellige mærker.

Modellen Gardena Smart Sileno 1000 repræsenterer blandt andet Gardena, og efter at være blevet testet på parametre såsom klippeevner, brugervenlighed, batteri og håndterbarhed, konkluderer de danske eksperter, at Gardena Smart Sileno 1000 er en rigtig velfungerende model, og derfor modtager den en god vurdering fra Tænk.

Arbejdsareal på 1000 m2

Gardena Smart Sileno 1000 hører til de robotplæneklippere, som kan håndtere et rimeligt stort arbejdsareal. Tallet ligger på 1000 m2, så derfor vil denne model være ideel til forbrugeren med en større have. Gardena Smart Sileno 1000 arbejder ud fra Sensor Cut-systemet, som både sikrer en ensartet klipning på alle overflader, og så efterlader den græsplænen uden striber.

Sensor Cut kan også selv registrere, hvor højt græsset er, og herudfra foretager modellen klipningen. Under kørslen klipper knivene spidserne på græsset flere gange, hvilket giver den flotteste og mest præcise klipning.

Stillegående model

Eftersom Gardena Smart Sileno 1000 har et stort arbejdsareal, så vil modellen komme til at være ude i haven ofte, men i modsætning til en gammeldags og manuel plæneklipper, så larmer Gardena Smart Sileno 1000 ikke ret meget.

Modellen har et støjniveau på 60 dB, hvilket er passende lavt, så modellen vil føles meget stillegående, når den bevæger sig i haven.

Gardena Smart Sileno 1000 har desuden en god klippebredde på 22 centimeter, hvilket betyder, at den ikke skal opholde sig det samme sted længe ad gangen.

God til alle typer af haver

Med en robotplæneklipper vil man næsten altid få det bedste resultat i en helt jævn have, men Gardena Smart Sileno 1000 er designet til at kunne klippe græsset lige så flot i ujævne haver med skråninger, forhindringer og hældninger.

Gardena Smart Sileno 1000 kan nemlig fungere på stigninger på op til 35 procent, og så kan man selv få græsset klippet i den højde, man ønsker, da klippehøjden er justerbar mellem 20 og 60 millimeter.

Denne model er desuden udstyret med den moderne batteritype Lithium-ion, som sikrer en effektiv kørsel. Det betyder, at Gardena Smart Sileno 1000 kan arbejde i 65 minutter uden stop, hvorefter en fuld opladning tager en times tid.

Specifikationer ved Gardena Smart Sileno 1000
🔴 Højde: 25 centimeter
🔴 Bredde: 51 centimeter
🔴 Dybde: 63 centimeter
🔴 Vægt: 9,8 kilo
🔴 Støjniveau: 60 dB
🔴 Arbejdsareal: 1000 m2
🔴 Klippebredde: 22 centimeter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 65 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej 

Udvalgte fordele ved Gardena Smart Sileno 1000:
🔵 Arbejdsareal på 1000 m2
🔵 Sensor Cut-system
🔵 Præcis klipning og justerbar klippehøjde
🔵 Lavt støjniveau
🔵 Designet til skråninger også


Gardena Sileno City 500 

God til forbrugere med små haver

Gardena Sileno City 500

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.272,00 Kr. 0,00 Kr. 6.272,00 Kr. Læs mere
6.799,00 Kr. 0,00 Kr. 6.799,00 Kr. Læs mere

 

Robotplæneklipperen Gardena Sileno City 500 har ikke være med i officielle eksperttests, men vi har alligevel taget denne model med i vores artikel, idet den er med til at præsentere forbrugerne for et bredere udvalg, som opfylder flere af forbrugernes ønsker – Gardena Sileno City 500 er nemlig en relativt prisvenlig robotplæneklipper, og så er den især velegnet til forbrugere, der har en mindre have.

Til den lille have

Gardena Sileno City 500 vil passe godt til den forbruger, som ikke har den største græsplæne. Gardena Sileno City 500 er nemlig designet til at være kompakt og effektiv med et arbejdsareal på 500 m2.

500 m2 er selvfølgelig ikke en helt lille græsplæne, men hvis man har en lidt mindre have, som til gengæld er ujævn med mange forhindringer, hældninger og kringelkroge, så kan man med denne model være sikker på, at den kan dække hele haven.

Gardena Sileno City 500 er en batteridreven model med den nye Lithium-ion batteritype, som sikrer en høj effektivitet, og det giver en arbejdstid på 65 minutter per opladning samt en opladningstid på 60 minutter.

Brugervenlig model

Gardena Sileno City 500 (bund)Gardena Sileno City 500 er desuden designet til at være let at komme i gang med at bruge, og man foretager installationen på displayet og lader menuen guide en igennem processen. Gardena Sileno City 500 har nemlig en programmeringsassistent til formålet i menuen, så alle kan få glæde af modellen.

Herefter skal man blot indstille, hvornår man ønsker, at Gardena Sileno City 500 skal klippe plænen, og baseret på information omkring den individuelle plænestørrelse, så lægger modellen selv den mest optimale kørerute. Gardena Sileno City 500 giver desuden forbrugeren en høj grad af sikkerhed, idet modellen kommer med et smart pinkode-system.

Sensor Cut

Gardena Sileno City 500 opererer ud fra systemet Sensor Cut, som er et intelligent system, der selv kan vurdere højden på græsset. Herefter tilpasser modellen sig efter højden og foretager en optimal klipning.

Herudover har Sensor Cut den fordel, at dette system sikrer, at modellen ikke efterlader striber eller mærker, hvorved haven bliver så ensartet og flot som mulig.

Gardena Sileno City 500 lader dog græsset ligge efter klipning, men det klippes så meget i stykker, at det ikke generer visuelt, og så har det afklippede græs den fordel, at det fungerer som en slags naturlig gødning til plænen – dette kaldes bio-klip.

Specifikationer ved Gardena Sileno City 500
🔴 Højde: 23 centimeter
🔴 Bredde: 38 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 7,4 kilo
🔴 Støjniveau: 58 dB
🔴 Arbejdsareal: 500 m2
🔴 Klippebredde: 16 centimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 25 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 65 minutter
🔴 Opladningstid: 60 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej 

Udvalgte fordele ved Gardena Sileno City 500
🔵 Ideel til den mindre have
🔵 Let installation med programmeringsassistent
🔵 Lithium-ion batteri
🔵 Sensor Cut-system
🔵 Med bio-klip

Her kan du se en videopræsentation af Gardena Sileno City 500. Videoen er produceret af den danske side, RobotEksperten.dk: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZZ2Yus6gkHE

Alternative modeller til Gardena robotplæneklippere

Ud over de fem Gardena robotplæneklippere har vi også taget tre alternative modeller med i denne artikel. Det har vi gjort for at vise en større bid af bredden på markedet, og vi har behandlet de alternativer modeller på samme måde som Gardena modellerne, så forbrugeren bedre er i stand til at sammenligne.

De tre alternativer er robotplæneklippere fra henholdsvis Robomow og Worx Landroid. Du kan også læse hele vores store robotplæneklipper test, hvor vi gennemgår testvindende modeller på tværs af de forskellige producenter.


Robomow RS 615 U 

Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Robomow RS615U

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
11.999,00 Kr. 0,00 Kr. 11.999,00 Kr. Læs mere
12.995,00 Kr. 0,00 Kr. 12.995,00 Kr. Læs mere

 

Både det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har foretaget en test hver af robotplæneklippere, og modellen Robomow RS 615 U indgår i begge tests. Både de danske og svenske eksperter har testet flere modeller, og for at finde ud af hvilke modeller der er de bedste, så er alle modellerne blevet testet på forskellige parametre såsom klippeevner, funktioner, batteri og brugervenlighed.

Herefter har alle modellerne fået en samlet score, og modellen Robomow RS 615 U klarer sig rigtig godt i begge tests. Faktisk så godt at både Tænk og Råd & Rön udnævner Robomow RS 615 U til testvinder.

Stort arbejdsareal på 1600 m2

Hvis man hører til de forbrugere, der har en meget stor græsplæne, så vil Robomow RS 615 U være et rigtig godt valg. Modellen har nemlig et stort arbejdsareal for en robotplæneklipper på 1600 m2. De 1600 m2 er den anbefalede størrelse, men hvis man har en lige have uden for mange hældninger og forhindringer, så kan dette tal godt strækkes en del.

Robomow RS 615 U er udstyret med en kraftig DC-motor, hvilket blandt andet ligger til grund for den stærke arbejdskraft. Hertil kommer også modellens store klippebredde, der ligger på 56 centimeter – det betyder, at modellen klipper rigtig meget græs, hver gang den bevæger sig.

Herudover har modellen også den fordel, at den kan klippe græs uden for hjulene, hvilket medfører, at hverken hjørner, kanter og sider bliver overset.

Robomow RS 615 U (bund)Også til haver med skråninger

Selv om Robomow RS 615 U har sine optimale forhold i den lige og jævne have, så kan modellen sagtens også anvendes i haver, der både er kantede, ujævne, med forhindringer og hældninger. Angående forhindringer og objekter på græsplænen, så er Robomow RS 615 U udstyret med sensorer, der selv registrerer, hvis disse findes i modellens bane, hvorefter modellen kører udenom, før den støder ind i dem.

Robomow RS 615 U kan således også fungere i ujævne haver, og det tæller også, hvis der findes skråninger og hældninger – Robomow RS 615 U kan nemlig klare skråninger på op til 36 procent, hvilket er en del.

Man indstiller desuden selv, hvordan man ønsker græsset klippet, for man kan frit vælge mellem intervaller mellem 20 og 80 millimeter.Herudover kommer Robomow RS 615 U også med en regnsensor, der gør, at modellen også selv kan registrere, hvis det begynder at regne. Hvis det sker, så holder modellen op med at arbejde for både at skåne sig selv og plænen.

Styres via telefonen

Ud over de intelligente sensorer, så er Robomow RS 615 U også moderne på flere måder – modellen har nemlig WiFi, som betyder, at man kan kommunikere med modellen via sin telefon, hvis man downloader den tilhørende app.

I app’en kan man således både installere, programmere og overvåge robotplæneklipperen. Det betyder, at man ikke engang behøver at være fysisk i haven for at kunne programmere modellen.

Robomow RS 615 U kører desuden på batteri, og derfor kommer modellen med en lade-station, hvor batteriet lades op. Det tager omkring 120 minutter for Robomow RS 615 U at foretage en fuld opladning.

Specifikationer ved Robomow RS 615 U 
🔴 Højde: 31 centimeter
🔴 Bredde: 66 centimeter
🔴 Dybde: 73,5 centimeter
🔴 Vægt: 30 kilo
🔴 Støjniveau: 72 dB
🔴 Arbejdsareal: 1600 m2, men kan strækkes hvis man har en jævn og lige plæne
🔴 Klippehøjde: 20-80 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 36 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 70 minutter
🔴 Opladningstid: 120 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Robomow RS 615 U 
🔵 Stort arbejdsareal på 1600 m2
🔵 DC-klippemotor
🔵 Klippebredde på 56 centimeter
🔵 Med stødsensor og regnsensor
🔵 Model, der kan styres med app

Her kan du se en generel videogennemgang af Robomow RS (S-serien). Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk: 

https://www.youtube.com/watch?v=5Cn5GuX-6g8

Worx Landroid M 1000 

Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
”Godt køb” hos det danske forbrugerråd Tænk

Worx Landroid M 1000 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

To forskellige ekspertkilder har testet robotplæneklipperen Worx Landroid M 1000, og det drejer sig om det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Både Tænk og Råd & Rön har inkluderet Worx Landroid M 1000 i en generel test af flere forskellige robotplæneklippere, hvor modellerne er blevet testet på parametre som klippeevner, brugervenlighed, batteri og funktioner.

Begge ekspertkilder er glade for Worx Landroid M 1000, og derfor får modellen stemplet ”Godt køb” hos Tænk, og modellen kåres til topscorer hos Råd & Rön.

Arbejdsareal på 1000 m2

Worx Landroid M 1000 vil passe godt til den forbruger, som har en mellemstor have – som modellens navn også antyder, så har Worx Landroid M 1000 nemlig et arbejdsareal på 1000 m2. Det er et højt tal for Worx-modellerne, men Worx Landroid M 1000 er nemlig også storebror til de mindre Worx-modeller.

Worx Landroid M 1000 er dertil også blevet forbedret i forhold til tidligere modeller, og der er især arbejdet på at øge kvalitetssikringen og på at skabe en mere robust og kraftig robotplæneklipper.

Worx Landroid M 1000 arbejder med hele fire klinger under arbejdet, hvilket sikrer, at alt græsset bliver slået ens. Worx Landroid M 1000 kan desuden justeres i forhold til græshøjde og kan klippe mellem 20 og 60 millimeter.

Model med sensorer og styring via display

Worx Landroid M 1000 har ikke WiFi-tilslutning, og det betyder, at man skal installere, indstille og programmere modellen direkte på displayet, der har en meget lettilgængelig brugerflade.

Selv om modellen ikke har WiFi, som mange andre af de moderne modeller, så er Worx Landroid M 1000 stadig en intelligent model, for Worx Landroid M 1000 er også udstyret med sensorer – her er tale om både en regnsensor samt en stødsensor.

Regnsensoren gør, at modellen holder op med at arbejde, hvis det begynder at regne, og stødsensoren gør, at modellen på forhånd registrerer, hvis der er forhindringer, hvorefter den kører udenom.

En times arbejdstid per opladning

Worx Landroid M 1000 kører desuden på batteri, og en fuld batteriopladning giver omkring en times arbejdstid. Når modellen enten er færdig med arbejdet eller er ved at løbe tør for batteri, så returnerer den af sig selv til lade-stationen, hvor den lades op. En fuld opladning tager 90 minutter.

Worx Landroid M 1000 har desuden den fordel, at denne model ikke larmer ret meget, når den arbejder, og det betyder, at man sagtens kan befinde sig i haven, mens modellen arbejder.

Specifikationer ved Worx Landroid M 1000 
🔴 Højde: 26 centimeter
🔴 Bredde: 37 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 19 kilo
🔴 Støjniveau: 63 dB
🔴 Arbejdsareal: Op til 1000 m2
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Fire blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 60 minutter
🔴 Opladningstid: 90 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Nej 

Udvalgte fordele ved Worx Landroid M 1000 
🔵 Arbejdsareal på 1000 m2
🔵 Justerbar klippehøjde
🔵 Betjenes på brugervenligt display
🔵 Med regnsensor og stødsensor
🔵 Støjsvag model

Her kan du se en generel videogennemgang af Worx Landroid M-serien. Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk:  

https://www.youtube.com/watch?v=gC9-Tqw5G_s

Worx Landroid S 500 WiFi 

Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
”Godt køb” hos det danske forbrugerråd Tænk

Worx Landroid S 500 WiFi

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
5.999,00 Kr. 0,00 Kr. 5.999,00 Kr. Læs mere

 

Både det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har foretaget tests af robotplæneklippere.

Her er forskellige modeller fra forskellige mærker og prisklasser blevet testet på parametre såsom klippeevner, funktionalitet, brugervenlighed og funktioner, og modellen Worx Landroid S 500 WiFi har været inkluderet i begge tests.

Eksperterne vurderer, at Worx Landroid S 500 WiFi klarer sig rigtig godt på de testede parametre, og derfor får modellen udtalelsen ”godt køb” hos Tænk og udnævnes til topscorer hos Råd & Rön

Fordelagtig til den lille græsplæne

Robotplæneklippere er ikke kun beregnet til forbrugere, der har meget store haver. Også forbrugere med mindre haver vil kunne få glæde af en robot til at klippe plænen, og netop modellen Worx Landroid S 500 WiFi er fordelagtig til den lille have.

Som også navnet antyder, så har Worx Landroid S 500 WiFi et arbejdsareal på 500 m2, og der er med de 500 m2 også taget højde for, at haven kan være både ujævn, med hjørner og kanter samt have skråninger.

Worx Landroid S 500 WiFi er faktisk designet til at kunne køre på stejle græsplæner og kan klare en hældning på maksimalt 35 procent, hvilket svarer til 20 grader.

Zone- og bioklip

Worx Landroid S 500 WiFi - undersideWorx Landroid S 500 WiFi er designet til at gøre plæneklipningen så let som muligt for forbrugeren, og derfor kan denne model klippe græsset helt ud til kanten – Worx Landroid S 500 WiFi har nemlig en tre-bladet skæring og har en klippebredde på 18 centimeter.

Klippehøjden kan justeres mellem 20 og 60 millimeter. Når man programmerer Worx Landroid S 500 WiFi, så vælger man arbejdsareal ud fra zoneklip-systemet, og det fungerer ved, at man blot vælger de zoner af græsplænen, som skal klippes.

Worx Landroid S 500 WiFi klipper desuden med det såkaldte bioklip-system, og det fungerer ved, at det afklippede græs klippes i helt små stykker og spredes jævnt ud over plænen, hvor det anvendes som gødning til plænen – dermed bliver den flottere på længere sigt.

Model med app

Worx Landroid S 500 WiFi hører til de moderne robotplæneklippere med den nyeste teknologi, og det betyder, at modellen ikke har et display – al programmering af modellen sker i stedet via den tilhørende app på telefonen. Worx Landroid S 500 WiFi er nemlig, som navnet antyder, udstyret med en tilkobling til WiFi.

Denne model er desuden teknologisk på flere måder, og det inkluderer også en intelligent regnsensor, som gør, at modellen holder op med at arbejde, hvis det begynder at regne. Worx Landroid S 500 WiFi kører desuden på batteri, og når modellen enten er færdig med klipningen eller er ved at løbe tør for strøm, så returnerer den af sig selv til lade-stationen, hvor den lades op igen.

Denne robotplæneklipper kan køre op til 60 minutter på én opladning, og herefter tager det 80 minutter at lade batteriet op igen.

Specifikationer ved Worx Landroid S 500 WiFi 
🔴 Højde: 24 centimeter
🔴 Bredde: 40 centimeter
🔴 Dybde: 54 centimeter
🔴 Vægt: 7,4 kilo
🔴 Støjniveau: 68 dB
🔴 Arbejdsareal: 500 m2
🔴 Klippebredde: 18 centimeter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Maksimumhældning på plæne: 35 procent
🔴 Knivsystem: Tre blade
🔴 Køretid på én batteriopladning: 60 minutter
🔴 Opladningstid: 80 minutter
🔴 Kan styres via app på telefonen: Ja 

Udvalgte fordele ved Worx Landroid S 500 WiFi 
🔵 Passende til den lille have på maksimalt 500 m2
🔵 Model med bioklip og zoneklip
🔵 Justerbar klippehøjde
🔵 Model med regnsensor
🔵 Styres på telefonen via en app

Her kan du se en generel videogennemgang af Worx Landroid S-serien. Videoen er udarbejdet af den danske side, RobotEksperten.dk:  

https://www.youtube.com/watch?v=ncE9dNixWzA

Det bør du være opmærksom på, inden du køber en robotplæneklipper

Det bør du være opmærksom på, inden du køber en robotplæneklipper

En robotplæneklipper giver en større frihed og er en god aflastning for forbrugeren, når det kommer til havearbejde. Men der findes mange forskellige robotplæneklippere på markedet, så man bør have nogle aspekter in mente, inden man foretager sit køb.

Baseret på artikler fra Gardenlines.co.uk, Robotsworldwide.com og Husqvarna.com guider vi i det nedenstående til, hvad man bør overveje, før man anskaffer sig en robotplæneklipper:

Græsplænens størrelse: Robotplæneklipperne kommer med et fastsat arbejdsareal, og det vil variere fra model til model, så det er vigtigt at købe en model, der passer til ens egen, individuelle græsplæne. Nogle modeller kan dække mindre arealer på ned til 150 m2, hvor andre kan komme helt op på 6000 m2. Læg mærke til at størrelse på arbejdsareal og pris også hænger nøje sammen.

Eksperterne anbefaler, at man anskaffer sig en model, der har et lidt større arbejdsareal, end ens have har for at være sikker på, at modellen kan varetage hele haven. Hvis ens have for eksempel er 500 m2, bør man derfor vælge en model, der har et lidt større arbejdsareal end 500 m2. Det gør sig især gældende, hvis ens plæne er meget ujævn med mange skrænter og kringelkroge.

Græsplænens udformning: Man vil ofte få det bedste resultat med en robotplæneklipper, hvis man har en firkantet og jævn græsplæne, men robotplæneklipperne er designede til at kunne fungere i mere besværligt og kuperet terræn med skråninger – mange modeller kan klare hældninger på op til 35 procent, som er en del. Hvis man har en græsplæne med mange skråninger og bakker, så bør man vælge en model med stærke og store hjul, som kan klare opgaven.

Brugervenlighed og styring: Det er ifølge eksperterne en god ide at se nærmere på displayet og systemet, før man køber modellen. Se efter om styringen er let og intuitiv og nem at navigere, for som sæsonerne skifter, så vil man ofte være nødt til at justere en smule på indstillingerne.

Gardena sileno opsætningOpsætning: Meget tekniske modeller kan være svære at sætte op og få til at fungere – hvis man anskaffer sig en model med WiFi, skal man være opmærksom på, at en del (eller hele) opsætningen vil finde sted digitalt via app’en, og ofte vil disse modeller slet ikke have et fysisk display på kroppen. Som en del af opsætningen skal man også vælge zoner eller afgrænsninger, som robotplæneklipperen så ikke bevæger sig uden for, og det kan både være digitalt eller med pløkker eller kantledninger, som placeres fysisk i haven.

Robotplæneklipperen anvender så et kortsystem, som kortlægger ruten, som dog ændres undervejs, når modellen bevæger sig hen i nærheden af forhindringer eller afgrænsningerne. Så skiftes der retning for at undgå kollision.  

Sikkerhed: Robotplæneklippere kommer i dag ofte med flere forskellige sikkerhedssystemer og -indstillinger – både med henblik på at sikre modellen selv mod tyveri og sikre forbrugeren mod at komme til skade.

Eksperterne anbefaler, at man vælger en robotplæneklipper, der har et sikkerhedssystem – gerne et pinkodesystem og/eller alarmsystem men eventuelt også en GPS-tracker. Man bør desuden vælge en model, der yder god sikkerhed for forbrugeren selv – det vil sige, at man bør vælge en model, der har et sikkerhedssystem i knivene.

Det betyder, at hvis man løfter robotplæneklipperen, eller den vælter, så holder knivene med det samme op med at bevæge sig, så man ikke kommer til skade. Det gør også, at både børn og kæledyr kan færdes i samme have som en robotplæneklipper.

Sensorer: De fleste robotplæneklippere kommer med en eller anden form for sensorteknologi. Nogle modeller har 360 graders synsfelt, så de kan se alt, hvad der sker – andre modeller har i stedet sensorer såsom regnsensor eller stødsensor, der registrerer forskellige parametre.

Gardena sileno i regnRegnsensor: En regnsensor registrerer selv, hvis det begynder at regne. Robotterne har nemlig ikke godt af regn og vil også have svært ved at bevæge sig rundt på en våd græsplæne, og derfor vil de køre tilbage til lade-stationen, hvis regnsensoren registrerer regn.

Stødsensor: Mange robotplæneklippere har også en stødsensor, der gør, at robotplæneklipperen ikke støder ind i forhindringer eller genstande som stole eller borde. Med en stødsensor kan robotplæneklipperen registrere eventuelle forhindringer, der findes i kørebanen, hvorefter den bevæger sig udenom.

WiFi og app: De mest moderne robotplæneklippere har indbygget WiFi, så man kan styre dem med telefonen via en app. Man kan endda både installere, indstille og programmere direkte i app’en. Det gør det lettere at få klippet plænen optimalt, da man så altid har kontrolpanelet ved hånden. Disse modeller er dog ofte dyrere.  

Batteri: Robotplæneklippere kører på batteri, og mange af de moderne modeller benytter sig af den nye Lithium-ion teknologi, der sikrer høj effektivitet og stabilitet samt en relativ kort opladningstid.

Der er dog forskel på, hvor lang en arbejdstid, robotplæneklipperne har, og det er en fordel at vælge en model, der kan arbejde længe på én opladning. Ofte vil tallet ligge på minimum 60 minutter, men nogle modeller kan komme op på over 80 minutter.

Arbejdstiden vil dog også afhænge af havens udformning. Når batteriet er tomt, så skal det lades op igen, og de fleste robotplæneklippere kan selv registrere, når batteriet er ved at være tomt, hvorefter de selv returnerer til lade-stationen og lader sig selv op. En fuld opladning vil ofte tage halvanden time eller mere.

Hvis robotplæneklipperen ikke er færdig med at klippe plænen, så vender den tilbage til arbejdet efter endt opladning. Læg mærke til at nogle modeller har en meget lang opladningstid på op til over 15 timer – med en sådan model kan det tage meget lang tid at få klippet græsset, hvis man har en stor plæne.


Tips til hvordan du holder græsplænen flot, sund og grøn

flot græsplæne

De fleste haveejere ser gerne, at deres græsplæne bliver både tyk, tæt og blød samtidig med, at den får en flot, grøn og sund farve – men i praksis kan det godt være lidt svært at opfylde alle disse kriterier. Baseret på artikler fra forbrugerrådet Tænk og boligsiden Bolius.dk guider vi her forbrugeren til, hvordan man opnår en flot græsplæne:

Højden på græsset 
Græshøjden er et af de vigtigste elementer i pleje og pasning af græsplænen, og højde spiller en stor rolle for, om græsplænen kan komme til at få en dyb, mørk, grøn farve. Ifølge eksperterne så ligger den optimale græshøjde på fem centimeter – både for at kunne give den tætte fornemmelse, og så beskytter de fem centimeter også, hvis der opstår tørkeperioder.

Hvis man synes, at fem centimeter er for højt (læg mærke til at de fleste robotplæneklippere kun kan fungere i haver, hvor græsset er maksimum seks centimeter), så kan man godt tage lidt af højden af, men ifølge eksperterne bør græsset ikke komme ned under tre centimeter, for så forsvinder livskraften, og mos og ukrudt vil have lettere ved at få overtaget på plænen.

Især om foråret er det vigtigt ikke at klippe græsset for langt ned – det beskytter nemlig også mod frost. Som udgangspunkt bør man desuden klippe græsset en-to gange fra marts til oktober.

Den rigtige tilpasning giver den flotteste plæne
Hvis man ønsker en flot og symmetrisk plæne og går meget op i det visuelle udtryk, så er det også vigtigt at klippe og afrette kanterne på græsplænen – lige og præcise kanter giver et meget stort visuelt løft til plænens udseende, og så vokser det heller ikke ind til blomsterne i bedene.

gødningGødning kan være nødvendigt
Nogle græsplæner vokser sig flotte af sig selv, men ofte kan det være nødvendigt at gøde plænen for at fremme både sundhed, trivsel og udseende. Når man skal anvende gødning i haven, så findes der som udgangspunkt to former for gødning: nemlig organisk eller kunstig.

Hvis man anvender kunstgødning, så skal det helst kun anvendes i mindre doser og gerne tre gange om året – nemlig i tidligt forår (omkring marts eller april), om sommeren (juni eller juli) samt i sensommerperioden (gerne august eller tidlig september).

Man kan også vælge den mere naturlige variant og vælge organisk gødning. I så fald skal man ikke gøde lige så ofte – det vil være nok med en enkelt gang om året. Organisk gødning stammer fra dyr som heste, køer eller høns, og man kan ofte finde organisk gødning i pilleform.

Mange moderne plæneklippere har desuden funktionen bioklip, som giver automatisk og organisk gødning til plænen. Bioklip fungerer ved, at knivene skærer det afklippede græs i meget små dele, hvorefter det automatisk spredes ud over plænen – her skal det så blive liggende, hvor det fungerer som den organiske gødning, der af sig selv plejer plænen.

Et andet godt ”kosttilskud” til græsplænen er kalk, som er med til at regulere surhedsgraden. En sund græsplæne skal helt være pH-neutral – det vil sige syv på pH-skalaen – men kender man ikke pH-værdien på græsplænen, kan man måle den med lakmuspapir.

Forårspleje af plænen

For at holde græsplænen flot og sund, bør man begynde plejen af plænen allerede i det tidlige forår. Start her med at rive blade sammen, og giv også gerne mos og ukrudt en gang med riven. Hvis mosset driller, så kan man vente til de lidt mere tørre forårsdage, hvor mosset af sig selv bliver mere løst og dermed lettere at fjerne.

mos i græsNetop mos er ofte en torn i øjet på ejere af græsplæner, for det kan være svært at komme af med, og det gælder især, hvis ens græsplænen ligger i skyggen, hvor de bedste vækstbetingelser for mosset findes. Hvis man ikke kan løsne mosset med riven, så foreslår eksperterne, at man enten lægger fuglefrø i mosset, da fuglene så vil skrabe mosset af under jagten på frøene, eller man kan anvende kemikalier.

Kemikalier er dog ikke en miljøvenlig metode og bør helst undgås – både for plænen og miljøets skyld.

Man bør også foretage de første klipninger af græsset om foråret, også selv om det ikke er vokset særlig meget efter vinteren og dermed er meget kort. Tag derfor kun en smule af toppen af græsset af, da det kan fjerne den naturlige næring, hvis man fjerner mere. Vælg til formålet den højeste højdejustering på plæneklipperen. De følgende uger kan man slå græsset igen og tage lidt mere hver gang.

Husk også den tidlige forårsgødning som beskrevet ovenfor.

Sommerpleje af plænen

Græsset vokser mest om sommeren, så her er det vigtigt at klippe græsset regelmæssigt, så det altid har en højde på omkring de fem centimeter.

vand plænenDet er også om sommeren, at der er størst chance for, at der opstår tørke, og manglende vand kombineret med meget sol gør, at græsset hurtigt bliver gult. Hvis man vil undgå det, så kan man vande græsplænen, og den bedste metode er at foretage korte men intensive vandinger. Man vil snart opdage, at græsset meget hurtigt bliver grønt igen.

Hvis man ikke vil bruge penge på at vande græsplænen (det kan hurtigt blive dyrt at vande bare en mellemstor plæne og læg også mærke til, at der kan komme vandingsforbud), så betyder vissent græs ikke, at græsset er dødt – det vil ofte vokse og blive grønt igen, lige så snart der kommer regn.

Husk også sommer-gødningen, som beskrevet ovenfor.

Efterårs- og vinterpleje af plænen

græsplane vinterEfter sommeren kan der ofte opstå nøgne pletter i græsplænen, og for at komme dem til livs kan man fylde dem med en blanding af kompost og sand. Herefter kan der sås nyt græs i pletten, så plænen igen bliver ensartet.

Man skal klippe græsplænen for sidste gang om efteråret, og det vil ofte være i oktober.

Når bladene begynder at falde fra træerne om efteråret, så kan man sagtens lade dem ligge vinteren over.

Pas dog på med at der ikke ligger alt for tunge bladbunker på græsplænen, for så kan der opstå svamp nedenunder. Man kan også med fordel slå græsset med bladene oven på, hvorefter bladene klippes i stykker af maskinen og spredes ud.


Hvad skal jeg vælge: En robotplæneklipper eller en traditionel plæneklipper?

Hvis man er haveejer, er det nødvendigt at klippe græsset regelmæssigt for både at holde græsplænen sund og flot at se på. Til formålet er det nødvendigt med en plæneklipper af en slags, og her vælger mange en traditionel, benzindreven plæneklipper, som man skubber med håndkraft – har man en meget lille have, kan man også blot anvende en model uden motor med klinge, og har man en meget stor have, kan en havetraktor være en ide, men det er kun, hvis ens have er helt ude i enten den meget lille eller meget store ende af arealskalaen – de fleste haveejere vil have brug for en decideret plæneklipper.

Efterhånden som teknologien er blevet mere moderne, er robotplæneklippere også kommet ind i billedet og udgør nu en relativt stor del af udbuddet på markedet. For mange kan en robotplæneklipper stadig virke som en lidt fjern og uvirkelig ide, men hvis man ser nærmere på, hvad man får for pengene, så vil det måske være en både økonomisk og komfortabel ide på længere sigt. Derfor er der også stadig mange der anvender en traditionel græsslåmaskine.

Baseret på råd fra Bolius.dk guider vi her til fordele og ulemper ved både en robotplæneklipper og en traditionel plæneklipper.

Fordele ved en robotplæneklipper ➕

Gardena Sileno City 500Mindre manuelt arbejde: At man ikke behøver at bruge timevis af hårdt fysisk arbejde vil nok være den mest tungtvejende fordel for de flestes vedkommende for at anskaffe en robotplæneklipper, for en robotplæneklipper klarer nemlig alt klippearbejdet selv.

Lette at bruge: Moderne robotplæneklippere er ofte lette at indstille med hensyn til både tidsplan, start og stop. Man kan indstille robotplæneklipperen til at klippe græsset, når man ikke er hjemme, så man ikke bliver generet af den. Herefter klarer robotplæneklipperen sig selv, uden at man behøver at foretage sig noget selv.

Kører uden om forhindringer: De fleste robotplæneklippere er i dag udstyret med sensorer, som gør, at modellerne er blevet i stand til at klare forhindringer i haven, såsom møbler, statuer, legetøj og bede, idet de kan registrere dem på forhånd og køre udenom. Så man behøver ikke længere rydde græsplænen, inden den skal klippes.

God løsning til allergikere: Som græspollenallergiker kan det være en ubehagelig udfordring at slå græsset manuelt, men det, at robotplæneklipperen selv er i stand til at klippe græsset uden indblanding, gør, at man som græspollenallergiker slipper for unødvendige gener.

Kan styres med app: Man kan anskaffe sig en robotplæneklipper, som man kan styre med en app på sin telefon – så kan man hele tiden styre modellen, selv om man ikke er hjemme. 

Miljøvenlig: En robotplæneklipper bruger ikke benzin og forurener derfor ikke. 

Meget lille vedligeholdelse: En robotplæneklipper kræver meget lidt vedligeholdelse, ud over at den skal have nye knive engang imellem. Der sætter sig ikke så meget græs fast i knivene, og nogle modeller kan endda skylles af med haveslangen.

Minimerer uønsket vækst: Græsset på plænen bliver klippet oftere med en robotplæneklipper, og det resulterer i, at plænen bliver flottere og mere jævn – en regelmæssig klipning sørger også for at minimere væksten af mos og ukrudt.

Gøder græsplænen under arbejdet: Har man en model med bioklip, så bliver græsplænen også automatisk gødet, da det afklippede græs bliver klippet i meget små stykker, hvorefter det spredes ud og fungerer som naturlig gødning.

Kan arbejde i fugtigt vejr: De fleste robotplæneklippere er udstyret med en regnsensor, der selv registrerer, hvis regnen bliver for tung – herefter har mange af modellerne den funktion, at de selv returnerer til lade-stationen for at komme i tørvejr. De fleste modeller vil dog sagtens kunne arbejde i let regn.

Svag støj: En robotplæneklipper larmer ikke ret meget i forhold til en traditionel benzindreven plæneklipper.

Ulemper ved en robotplæneklipper ➗ 

Høj pris: En robotplæneklipper er en dyr investering, og netop prisaspektet vil ofte være det parameter, som vil afholde mange fra at anskaffe sig en robot. Hvis man har en stor græsplæne, vil man også have brug for en model med et stort arbejdsareal, hvilket koster mere. 

Kan ikke altid erstatte den normale plæneklipper: Man kan ikke være sikker på, at robotplæneklipperen kan komme til alle steder i haven, og derfor kan der forekomme ”helligdage” i græsplænen.  

Set-up kan tage tid: Ikke alle robotplæneklippere er lige brugervenlige, og det kan tage noget tid at få dem indstillet. Man skal også selv afgrænse det område, som robotten må arbejde på.

Problemer ved objekter og forhindringer: Robotplæneklippere kan have svært ved at klippe alt græs rundt om bordben og stoleben samt i hjørner og kroge.

Problemer med kanterDet er heller ikke alle robotplæneklippere, som kan klippe græsset ud over siderne på modellen, hvilket vil betyde, at de fleste kanter på græsplænen ikke bliver klippet. 

Kan ikke klare højt græs: De fleste robotplæneklippere kan kun klare en græshøjde på maksimum cirka seks centimeter, men lader man robotten køre regelmæssigt, så vil græsset blive holdt nede, og højdeaspektet vil ikke udgøre et problem.

Fordele ved en traditionel plæneklipper ➕ 

plæneklipperLavere pris: En traditionel, benzindreven plæneklipper koster noget mindre end en robotplæneklipper.

Ingen helligdage: Da man selv styrer modellen, kan man sørge for at få hele plænen klippet, så der ikke er huller.

Ingen manglende kanter: Hvor robotterne kan have svært ved at klippe græsset ved kanterne, så kan man nemt selv gøre dette med en traditionel plæneklipper.

Let at komme i gang med at bruge: En traditionel plæneklipper kræver ikke installation – man kan blot fylde benzin på og gå i gang med at klippe græsset.

Kan klippe højt græs: En traditionel plæneklipper vil ofte kunne slå græsplænen, selv om græsset er meget højt.

Ulemper ved en traditionel plæneklipper ➗ 

Tidskrævende: Man skal selv manuelt slå græsplænen, og hvis man har en stor have, så kan det godt tage lang tid.

Hårdt arbejde: Det kan være hårdt rent fysisk for kroppen at klippe græsset med en traditionel plæneklipper, for godt nok har den en motor, men man skal stadig selv skubbe den – især ved bakker og hældninger kan arbejdet blive tungt. 

Vedligeholdelse: En traditionel plæneklipper kræver en del mere vedligeholdelse end en robotplæneklipper. Den skal også gøres klar både vinter og forår, og der skal benzin og olie på, knive, filtre og tændrør skal skiftes, samt modellen skal ofte renses for græs – både ved knivene og ved hjulene. 

Besværlig græsopsamling: Nogle traditionelle plæneklippere har en beholder, som opsamler afklippet græs, og den skal ofte tømmes. Har modellen ikke dette, så vil det afklippede græs ofte lægge sig som en tung bunke oven på plænen.

Støj: En traditionel plæneklipper larmer en del, og man vil ofte ikke kunne opholde sig i haven, mens græsset klippes.

Ikke god for miljøet: Eftersom en traditionel plæneklipper kører på benzin, så vil den uundgåeligt forurene, hvilket er skidt for miljøet.


Sådan vedligeholder du din robotplæneklipper

plæneklipper efter brugSelv om der ikke er meget vedligeholdelse at varetage, hvis man anskaffer sig en robotplæneklipper, så er der alligevel et par ting, som man bør huske på. Bolius.dk har her lavet en hurtig guide:

Knivene: Eftersom robotplæneklipperen arbejder ofte, så vil der være behov for at skifte knive/klinger engang imellem. Eksperterne anbefaler en-tre gange per år. En sløv kniv forringer nemlig både modellens klippeevner og giver en synlig mindre pæn græsplæne. Knivenes levetid afhænger ofte af, hvordan ens græsplæne ser ud – for eksempel om den er stor eller lille, typen af græs, og om der er mange rødder og sten i jorden.

Børst maskinen af: Det er kun de færreste robotplæneklippere, der kan tåle at blive spulet med vand. Børst derfor i stedet blot græs og skidt af modellen engang imellem. Hvis selve karosseriet skal renses, så anvend en fugtig klud.

Tjek modellen af og til: Se regelmæssigt efter at der ikke sidder noget og blokerer for knivene, så rotationen forbliver fri – ellers kan robotplæneklipperen ikke fungere optimalt.

Frostfri opbevaring: Sæt altid lade-stationen et tørt sted i selve plæneklipningssæsonen, og når det bliver vinter, så opbevar både lade-station og robotplæneklipper et tørt og frostfrit sted. Man kan med fordel lade batteriet op et par gange i løbet af vinteren for at holde gang i det – det forlænger levetiden. Eksperterne skriver, at den forventede levetid for et batteri til en robotplæneklipper er på omkring fire år.

Her kan du se en video om tilkøbs garagen til Gardena robotplæneklippere & rengøring. Videoen er produceret af GardenaDenmark: 

https://www.youtube.com/watch?v=zxgdRQHZpwE

Sådan testes Gardena robotplæneklippere 

testDer findes mange forskellige robotplæneklippere på markedet, og det kan være svært at finde ud af, hvilke modeller der er de bedste. Derfor kan det være en fordel at læse eksperternes anmeldelser, og mange forskellige eksperter har faktisk testet robotplæneklippere. Det tæller blandt andet Which.co.uk, der i det følgende tydeliggør for forbrugeren, hvordan de foretager deres tests og fremhæver hvilke aspekter, der vægtes højest:

Klippeevner

En robotplæneklippers vigtigste opgave er at klippe græsset, og derfor vægtes evnerne inden for græsklipning meget højt. Which.co.uk skriver, at når de tester både robotplæneklippere og almindelige plæneklippere, så sørger de for at teste modellerne på forskellige typer af græs for at finde ud af, om der er nogle plænetyper, hvor modellerne vil halte lidt bagefter. Det betyder, at Which.co.uk både tester deres udvalgte plæneklippere på langt græs, lavt græs, hårdt græs og fugtigt græs.

Brugervenlighed

Eksperterne ser også nærmere på, hvor let det er at anvende robotplæneklipperen, og om brugen er intuitiv og nem at finde ud af. Det tæller også opsætning, som af og til kan være lidt besværlig, når det gælder robotter.

Bevægelser

Også robotplæneklippernes bevægelser ses der nærmere på af eksperterne, og det, der især lægges mærke til, er, hvordan modellerne bevæger sig hen over græsset, og om de har en praktisk tilgang til den individuelle have og ikke overser steder på græsplænen. Bevægelsesaspektet tæller også, hvor gode modellerne er til at navigere og manøvrere uden om forhindringer såsom stole, borde, legetøj og blomsterbede.

Tid og batteri

batteriEksperterne måler også, hvor hurtige eller langsomme robotplæneklipperne er, når de arbejder, og også batterilevetiden er et vigtigt parameter. Eksperterne kigger både på, hvor længe robotplæneklipperne kan arbejde per opladning men også på, hvor lang tid det tager at lade batteriet fuldt op. Angående lade-tiden så findes der nemlig meget store forskelle her på de forskellige modeller – nogle tager en times tid, hvor andre kan tage mere end 15 timer for at få et fuldt opladet batteri.

Funktioner

De forskellige robotplæneklippere kommer med forskellige funktioner (ofte anhængig af pris), og eksperterne ser nærmere på, hvilke funktioner modellerne har, og dem, der er, afprøves også. Det kan for eksempel være sensorer som regnsensor eller stødsensor eller muligheden for tilslutning til WiFi, og at man derfor kan anvende telefonen til at styre modellen via den tilhørende app.


Gardena robotplæneklipper-test
– disse kilder har vi brugt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danske forbrugerråd Tænk udfører blandt andet grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 19 robotplæneklippere i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Eksperterne har især fokuseret på evner inden for klipning, design, teknologi, funktioner og brugervenlighed. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


The Independent 🇬🇧 
Independent.co.uk er er en af de største og mest omfangsrige, engelske aviser. Der skrives om nyhedsstof, sport, politik og udland m.m., men forbrugerstof har også en plads i avisen. I denne test har avisen testet ni forskellige robotplæneklippere, heriblandt modellen Gardena Smart Sileno. Læs mere her.


M3 🇸🇪 
M3 er en svensk teknologi-testside, som har hovedfokus på at afprøve og vurdere de nyeste teknik-produkter. Her drejer det sig om en test af forskellige robotplæneklippere, hvor modellen Gardena Sileno indgår.Læs mere om testen her.


Råd & Rön 🇸🇪 
Råd & Rön er en svensk forbrugerorganisation, som blandt andet udfører tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test, hvor 30 robotplæneklippere er blevet gennemtestet med henblik på at vurdere modellerne inden for parametre som klippeevne, design, smidighed, batteri, funktioner og brugervenlighed.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


T3.com 🇺🇸 
T3.com er et amerikansk gadget- og teknologi-magasin, som har fokus på nyheder, anmeldelser, guides og artikler inden for teknologien. T3.com har især fokus på elektroniske forbrugerprodukter som telefoner, computere, lyd, spil og fitness. Her har T3.com dog også testet forskellige robotplæneklippere, herunder modellen Gardena Smart Sileno +. Læs mere om testen her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse