Hvor meget strøm bruger en vaskemaskine?

SENESTE ÆNDRING: juni 7, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

Med en vaskemaskine undgår du de store bunke vasketøj, som let kan komme til at optage al din tid. I stedet kan du med et enkelt tryk på en knap nemt og hurtigt få klaret en af de daglige pligter. Men selvom du sparer tid, er det også vigtigt at vide, hvor meget el vaskemaskinen egentlig bruger – på den måde kan du nemlig bedre holde styr på dine udgifter – især med de aktuelle elpriser.

En vaskemaskine bruger generelt mellem 0,60 og 0,90 kWh pr. vask. Dog er det en værdi, der afhænger af flere forskellige faktorer. Ved at tage højde for vaskemaskinens watt- og energiklasse, hvor stor en fyldning du vasker, vandtemperaturen og hvilken vaskecyklus du vælger, har du faktisk selv mulighed for at påvirke det totale energiforbrug. Så med andre ord er der ting, du selv kan gøre for at minimere vaskemaskinens energiforbrug.

Wattforbrug og energiklasse

Vaskemaskiner har en ydelse på alt fra under 300W til over 1.500W. Generelt kan du med en maskine, der har højere wattstyrke, også vaske tøjet hurtigere. Dog er det vigtigt at overveje, hvor ofte du regner med at skulle bruge din vaskemaskine – for faktisk kan en lavere wattstyrke godt betyde, at maskinen på sigt er billigere i drift, især hvis du ofte vasker store mængder tøj af gangen.

For at finde ud af præcis, hvor meget strøm din vaskemaskine bruger, skal du tjekke dens originale dokumentation, eller finde “UL”-mærket på selve maskinen – det kan sidde bagved. Herefter kan du bruge informationen til at beregne dine energiomkostninger pr. time, alt efter hvad din elpris er. Vær dog opmærksom på, at tallene kun vil give dig et groft estimat, da de ikke tager højde for alle de faktorer, der kan påvirke energiforbruget.

Når vi snakker om din vaskemaskines energiklasse, har det måske tidligere været lidt af en jungle, men faktisk er tingene blevet meget enklere på det seneste. Det gamle system med energieffektivitetsklasser – fra A+, A++ og A+++ ned til D – er nemlig blevet erstattet af en langt mere simpel og overskuelig skala fra A til G. Ændringen er designet til at give dig langt klar information om, hvor energivenligt et nyt apparat er.

Med den nye skala er standarderne blevet markant højere, og i dag kvalificerer kun ganske få produkter sig til den eftertragtede “A”-klassificering. Det har til formål at skubbe producenterne til konstant at skulle innovere og udvikle deres apparater, så de kan blive endnu mere energieffektive. Resultatet er, at langt de fleste af de mest effektive apparater på markedet i dag er kategoriseret under “B”, “C” eller “D”.

En vaskemaskines effektivitet afgøres af dens årlige energiforbrug i kilowatt-timer (kWh) under vaskecyklusser ved henholdsvis 60 °C og 40 °C. Derudover indeholder vaskemaskinens energimærke også en række andre vigtige informationer, der tilsammen giver dig et godt overblik over dens præcise ydeevne og driftsomkostninger:

  • Energiklassificering: Det rangerer maskinens energieffektivitet fra A til G.
  • Energiforbrug: Det er den mængde energi, som maskinen bruger i kWh pr. år, baseret på standard vaskecyklusser.
  • Årligt vandforbrug: Tallet er angivet i liter og repræsenterer det anslåede samlede vandforbrug, som maskinen bruger til vask og centrifugering hvert år.
  • Centrifugeringseffektivitet: Her vurderes det, hvor effektivt vaskemaskinen fjerner vand fra vasketøjet under centrifugeringen, hvilket påvirker tørretiden og energiforbruget.

Hvordan beregner man elforbruget ud fra vaskemaskinens watt-tal?

Da elforbruget typisk måles i kilowatt-timer (kWh), skal du omregne watt-tallet til kilowatt (kW). Det gør du ved at dividere watt-tallet med 1.000. Hvis din vaskemaskine f.eks. har et forbrug på 500 watt, svarer det til 0,5 kW.

Effekt i kW = Wattage : 1000

kW = 500W : 1000

kW = 0,5 kW

Find ud af, hvor længe vaskemaskinen typisk kører ad gangen. Herefter ganger du maskinens effekt i kW med antallet af timer, den kører, og på den måde kan du udregne, hvor meget energi den bruger pr. cyklus. Hvis vaskemaskinen for eksempel kører i 30 minutter, svarer det til 0,5 time.

Elektricitet pr. cyklus (kWh) = kW x driftstimer

kWh = 0,5 kW x 0,5 h

kWh = 0,25 kWh

Hvis du vil anslå, hvor meget energi maskinen bruger over en længere periode, skal du også gange energien pr. cyklus med antallet af cyklusser pr. dag eller måned.

Månedligt energiforbrug (kWh) = kWh pr. cyklus x antal cyklusser pr. måned

Månedlig kWh = 0,25 kWh x 15

Månedlig kWh = 3,75 kWh

BEMÆRK: Hvis du vil kende prisen på forbruget, skal du bare multiplicere den samlede mængde kWh med prisen på elektricitet pr. 1kWh.

Valg af vandtemperatur og cyklus

Generelt er den vigtigste faktor, der påvirker en vaskemaskines energiforbrug, vandtemperaturen og den valgte cyklus. Ifølge en undersøgelse foretaget af Testex kan du spare 30% energi ved at sænke temperaturen fra 40°C til 30°C, mens en vask ved 60°C øger forbruget med over 50%. Den højeste indstilling på 90°C, som typisk kun bruges til meget snavset tøj, bruger mere end dobbelt så meget energi sammenlignet med en vask på 40°C.

Brugen af forvask, som egentlig kun anbefales til at fjerne meget kraftigt snavs som f.eks. mudder, bør ikke være dit go-to valg, da det øger energi- og vandforbruget med 15-20%. På samme måde er en vask, der kun er halvt fyldt, markant mindre effektiv, da der her bruges 50-70% mere energi per kg tøj sammenlignet med en vask, hvor maskinen er fyldt op.

Hurtigvask er derimod langt mere energieffektiv – især ved lave temperaturer. Ved 30°C sparer du næsten 20% energi, mens besparelsen ved 90°C er mere ubetydelig.

Undersøgelsen nævner også, hvordan centrifugeringshastigheden har en vis indvirkning på energiforbruget. Generelt bruger højere hastigheder mere strøm, men de er til gengæld også med til effektivt at fjerne vandet, hvilket både mindsker tiden det tager for tøjet at tørre, og mængden af energi det kræver – uanset om det er lufttørring eller i en vaske- tørremaskine.

Hvordan sparer du strøm med din vaskemaskine?

Når du har overvejet de faktorer, der påvirker elforbruget, kan du se, hvordan du kan optimere dine vaskecyklusser, så de bliver mere energieffektive.

  • Vælg den rigtige vaskemaskine: En høj energiklasse er normalt en god indikator. For at holde dit sind i ro er det også altid klogt at vælge en bedst i test vaskemaskine.
  • Undgå forvask: Det meste vasketøj er ikke beskidt nok til at kræve forvask. Hvis du springer trinet over, kan du reducere både vand- og energiforbruget betydeligt.
  • Vask en hel masse: Maksimer din vaskemaskines kapacitet ved at køre fulde vaske. Det minimerer det samlede antal vaske og sparer energi og vand over tid.
  • Sænk vasketemperaturen: At sænke temperaturen hjælper med at spare energi og er også mere skånsomt for dit tøj. Almindeligt tøj kan vaskes ved 30-40 grader, mens håndklæder, sengelinned og undertøj bør vaskes ved 60 grader.
  • Vælg programmer med lavt energiforbrug: Tjek manualen til din vaskemaskine for at vælge programmer, der bruger mindre energi. De er ofte markeret og kan reducere maskinens strømforbrug betydeligt.
  • Brug tidspunkter uden for spidsbelastning: Hvis din elpris varierer i løbet af dagen, bør du køre din vaskemaskine uden for spidsbelastningsperioderne for at udnytte de lavere priser. Det kræver en variabel el-aftale.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme