Nilfisk støvsuger test – find de bedste Nilfisk støvsugere

2

Denne artikel handler om tests af støvsugere fra mærket Nilfisk. Ud fra eksperternes vurdering i flere tests gennemgår vi støvsugerne en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkelt støvsuger til et godt køb.

Udover Nilfisk-støvsugerne har vi også medtaget andre testvindende støvsugere fra andre mærker for at vise, hvilke alternativer til Nilfisk, som er værd at overveje.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne guide dig til at finde den støvsuger, der passer bedst til dine behov. Vi har set nærmere på tests fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön samt svenske Testfaka. Desuden ser vi også på, hvad forbrugerne selv siger om støvsugerne.

Denne Nilfisk test indeholder:

🔸 Overblik over de bedste Nilfisk-støvsugere samt et par fra andre mærker
🔸 Råd til at få et godt indeklima, når du støvsuger
🔸 Information om HEPA-filtre
🔸 Guide til at forstå støvsugernes sugeevner
🔸 Information om Nilfisk
🔸 Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Nilfisk Select Comfort Parquet

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk

 Nilfisk Select Comfort Parquet

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.899,00 Kr. 0,00 Kr. 1.899,00 Kr. Læs mere
1.899,00 Kr. 0,00 Kr. 1.899,00 Kr. Læs mere

 

Det danske forbrugerråd Tænk har testet en lang række støvsugere på flere parametre. De har blandt andet set på støvsugernes evner til at rengøre hårde gulve og tæpper, og efter at have ført Nilfisk Select Comfort Parquet igennem testene, så kommer eksperterne frem til, at denne model er rigtig effektiv og især god til tæpper.

Fjerner effektivt hår
Nilfisk Select Comfort Parquet giver rigtig meget valuta for pengene. Modellen er at finde i den prisvenlige ende af prisskalaen, men den lavere pris gør ikke, at der er slækket på kvaliteten. Er der kæledyr i hjemmet, er det svært at undgå, at dyrene fælder mange hår, som ender med at sidde fast i gulvtæppet. Her er Nilfisk Select Comfort Parquet en god hjælper, for støvsugeren er rigtig god til at fjerne hårene effektivt og grundigt. Modellen glider med sine 8 kilo fast henover tæppet og får selv de stride hår med.

Holdbar model
En støvsuger på 8 kilo er ikke en letvægter, men vægten gør, at støvsugeren bevæger sig stabilt hen over gulv og tæpper. Modellen er kraftig med en god motor, og der er ikke tvivl om, at Nilfisk Select Comfort Parquet er et kvalitetsprodukt. Holdbarheden er i top, og det er miljøvenligheden også. Modellen er støjsvag og i energiklasse A, så selv når du bruger den ofte, er den ikke til gene for hverken dig selv eller miljøet. Energiforbruget er nemlig lavt, og støjniveauet tilsvarende lavt, så med Nilfisk Select Comfort Parquet kan man foretage en støvsugning uden at overdøve hele huset. Det maksimale støjniveau er nemlig kun på 69 dB.

HEPA-filter
Fokusset på miljø kan også ses på filtrene og på maskinens bygning: Nilfisk Select Comfort Parquet er bygget med henblik på at skabe en omfattende tætning af støvsugeren, og samtidig er den udstyret med et HEPA-udblæsningsfilter, som sørger for, at selv små støvpartikler ikke slipper ud, når der støvsuges. HEPA står for High Efficiency Particulate Air og sikrer et bedre indeklima med sit lave partikel-udslip. Nilfisk Select Comfort Parquet kommer med 4 forskellige mundstykker, blandt andet et møbelmundstykke, som er specieldesignet til at fjerne støv og snavs fra møblerne samtidig med, at der tages hensyn til polstring og stof.

Udvalgte fordele ved Nilfisk Select Comfort Parquet:
🔵 Prisvenlig model
🔵 Rigtig god til dyrehår
🔵 Støjsvag og miljøvenlig
🔵 God holdbarhed
🔵 Model med HEPA-filter for bedre klima

Du kan her se en lille video om Nilfisk Parquet modellen:


Nilfisk Select Classic

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk
Topscorer hos svenske Råd & Rön

Nilfisk Select Classic stoevsuger

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Både det danske forbrugerråd Tænk og det svenske forbrugerråd Råd & Rön har testet Nilfisk Select Classic, og modellen scorer topkarakterer hos begge. Eksperterne hæfter sig især ved Nilfisk Select Classics sugeevner på gulvtæpper, og at den er meget brugervenlig.

Tæpper og hårdt gulv
I de fleste hjem findes både stuer med tæpper samt køkkener, badeværelser og bryggerser med hårdt gulv. En støvsuger skal derfor gerne være så multifunktionel, at den kan rengøre alle underlag og materialer. Nilfisk Select Classic opfylder dette krav rigtig fint, for den fungerer godt på både hårdt gulv og især på tæpper, hvor den selv med det almindelige mundstykke fjerner støv og snavs let og effektivt.

Brugervenlig model
Nilfisk Select Classic er både prisvenlig og brugervenlig, for dette er en af Nilfisks billigere modeller, hvor der er fokus på forbrugerens komfort. Knapper og indikatorer er lette at anvende og finde ud af, og det gode greb gør, at støvsugeren er let at bevæge og holde fast på. Det et nemt at justere modellens suge-intervaller, og der findes 5 af dem, som sikrer den korrekte styrke afhængig af underlag og materiale.

Modellen er også let at vedligeholde, og selv skift af motorfilter, som kan være lidt vanskeligt, er let på Nilfisk Select Classic. Modellen er desuden udstyret med det anerkendte HEPA-udblæsningsfilter og har et meget lavt udslip af støvpartikler.

Kort og effektiv
Støvsugeren vejer godt nok 8 kilo, men den fylder ikke så meget med en kort længde, hvilket gør den lettere at manøvrere rundt i for eksempel et mindre rum. Der er stadig rige muligheder for at bevæge sig vidt omkring, for arbejdsvidden er på over 11 meter. Maskinen har en god effektivitet, for selv om støvposen kun er på 2 liter, så forringes sugeevnen ikke, selv om posen bliver fyldt. Det gør, at forbrugeren ikke behøver skifte pose så ofte. Dog anbefales det generelt at skifte støvpose, når posen er 2/3 fyldt. Der medfølger 3 mundstykker til Nilfisk Select Classic.

Udvalgte fordele ved Nilfisk Select Classic
🔵 God all-round model
🔵 Fjerner støv effektivt fra gulvtæpper
🔵 Brugervenlig og let at håndtere
🔵 HEPA-filter sikrer bedre klima
🔵 Effektiv model hvor støvposen ikke skal skiftes ofte


Nilfisk Elite Energy Classic

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk

Nilfisk Elite Energy Classic

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.299,00 Kr. 0,00 Kr. 1.299,00 Kr. Læs mere
1.699,00 Kr. 0,00 Kr. 1.699,00 Kr. Læs mere
1.899,00 Kr. 0,00 Kr. 1.899,00 Kr. Læs mere

 

Endnu en af Nilfisks støvsugere, Nilfisk Elite Energy Classic, har været med i det danske forbrugerråd Tænks tests af støvsugere, hvor der blev testet på både sugeevne, brugervenlighed, holdbarhed og støjniveau, og eksperterne bemærker, at Nilfisk Elite Energy Classic især udmærker sig på holdbarhed og brugervenlighed.

Smidig mod hjørner
Nilfisk Elite Energy Classic fungerer rigtig godt til at fjerne støv på gulvtæpper, og som et stort plus er denne model meget smidig til trods for sin størrelse. Nilfisk Elite Energy Classic er nemlig af de tunge modeller på 9 kilo, men det forringer ikke smidigheden, når det gælder fjernelse af støv fra hjørner og helt inde ved væggen. Mange modeller har svært ved at fjerne støv og snavs ved disse kanter, men Nilfisk Elite Energy Classic suger her effektivt og grundigt.

Omtanke for miljøet
Nilfisk Elite Energy Classic er et rigtig godt valg, hvis man som forbruger tænker på miljøet. Maskinen er i energiklasse A og er udstyret med et HEPA-udblæsningsfilter, som filtrerer selv de meget små støvpartikler, så de ikke kommer ud i luften. Nilfisk Elite Energy Classic er desuden meget støjsvag og har et lavt energiforbrug. At det lave energiforbrug går hånd i hånd med en stærk sugeevne er muligt på grund af konstruktionen af støvsugerens mundstykker. De er nemlig udformet således, at selv mindre strøm giver en stærk sugeevne.

Brugervenlighed i top
Udover hensyntagen til miljøet er Nilfisk Elite Energy Classic også skabt med omtanke for forbrugeren. Modellen er let at samle og klargøre, og knapper og indikatorer fungerer godt og er lette at anvende. Det gode greb gør maskinen smidig og sikrer en god stabilitet, hvis man går hårdt til værks. Som en ekstra detalje, der letter arbejdsgangen, er Nilfisk Elite Energy Classic udstyret med en elektronisk reguleringsfunktion af sugestyrken i selve håndtaget, hvilket gør, at man ikke hele tiden skal bukke sig ned til ”kroppen” på støvsugeren for at ændre på indstillingerne. Der medfølger 3 mundstykker til Nilfisk Elite Energy Classic for at målrette støvsugningen bedre mod den overflade eller det underlag, der skal gøres rent.

Udvalgte fordele ved Nilfisk Elite Energy Classic
🔵 God til gulvtæpper
🔵 Fanger snavs helt tæt på vægge og hjørner
🔵 Miljøvenlig model
🔵 Stort hensyn til brugervenligheden
🔵 Elektronisk regulering af sugestyrke i håndtag

Her er en generel video om Nilfisk Elite serien. Videoen er ikke specielt informativ, men det var den bedste vi kunne finde. Nilfisk er generelt rigtig dårlige til at lave gode videoer til deres produkter.


Nilfisk Elite Energy Comfort

 Populær blandt brugerne

Nilfisk Elite Energy Comfort

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Nilfisk Elite Energy Comfort har ikke været igennem de samme tests, som de ovenstående Nilfisk-modeller. I stedet ser vi nærmere på, hvad forbrugerne selv mener, når produkterne er blevet testet på deres vilkår. Nilfisk Elite Energy Comfort er en meget populær støvsuger hos forbrugerne, for modellen har scoret 4,9 ud af 5 stjerner på sitet Whiteaway.com, hvor det især er de smarte, elektroniske knapper på håndtaget og modellens effektivitet, som brugerne var begejstrede for.

God til forskellige underlag
Nilfisk Elite Energy Comfort er en god all-round model, som effektivt fjerner støv og snavs på både hårde gulve og tæpper, og det er især på grund af modellens special-konstruerede standardmundstykke. Af og til kan det være besværligt at skulle ændre på sugeevnen, når støvsugeren bevæger sig fra det ene underlag til det andet, men Nilfisk Elite Energy Comfort har en funktion, der gør, at maskinen automatisk justerer suge-kraftigheden alt efter hvilket underlag, den befinder sig på. Så behøver du ikke selv gøre noget, for støvsugerens intelligens kan selv fornemme, hvilke underlag den gør rent på.

God til støvallergi
Husstøvmider findes allevegne i hjemmet, og desværre er der mange, der udvikler allergi over for dem. Det betyder gener i forbindelse med ophold i sit eget hjem, men heldigvis kan den rigtige støvsuger være med til at afhjælpe problemer. Derfor har Nilfisk Elite Energy Comfort det indbyggede HEPA-filter samt et støvtæt kabinet, der sammen fjerner over 99 % af partiklerne og sørger for, at de ikke slipper ud igen. Modellen har også en meget stor støvpose med en kapacitet på 4,2 liter, men husk gerne at skifte posen regelmæssigt alligevel, især hvis der er allergi i husstanden.

Effektive funktioner
Som nævnt har Nilfisk Elite Energy Comfort indbyggede knapper i håndtaget, som sikrer en lettere støvsugning. Her kan man både tænde og slukke for maskinen og justere sugestyrken. Desuden har modellen det såkaldte ”Stop and Go Parkering”, som er en funktion, der bevirker, at når man anbringer rør eller mundstykke i beholderen på siden, så slukker støvsugeren automatisk. Der er også taget yderligere højde for anvendeligheden, for med en meget lang ledning er man sikret en bevægelsesfrihed på over 13 meter. Nilfisk Elite Energy Comfort er desuden meget lydløs med et maksimalt lydniveau på 68 dB.

Udvalgte fordele ved Nilfisk Elite Energy Comfort:
🔵 Godt udformet mundstykke
🔵 Intelligent støvsuger, der selv justerer sugeevne efter underlag
🔵 Indbygget HEPA-filter som er godt mod allergi
🔵 Knapper i håndtaget som regulerer sugeevne samt tænd/sluk
🔵 Smart beholder på siden, som slukker maskinen, når røret placeres her


Testvindere fra andre kendte mærker

I denne artikel har vi nu gennemgået flere Nilfisk-støvsugere, som har fået topkarakterer af eksperter igennem forskellige tests.

Udover disse topscorere fra Nilfisk findes der også mange andre gode støvsugere på markedet, og for at sikre et så nuanceret overblik som muligt vil vi i dette afsnit gennemgå andre støvsugere, der også har fået ros af eksperterne.

Vi gennemgår de alternative støvsugere på samme måde, hvilket giver en bedre mulighed for at sammenligne og finde den støvsuger, der passer bedst til ens individuelle behov.


Miele Complete C3 Celebration

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
Topscorer hos svenske Råd & Rön

Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Bemærk: Miele C3 Celebration er udgået, og blevet erstattet med Miele C3 Comfort.

Miele har lanceret en hel række af støvsugere under serienavnet C3, som alle har store kvaliteter.

Miele Complete C3 Celebration er en af C3-modellerne, og både det danske forbrugerråd Tænk og det svenske forbrugerråd Råd & Rön har testet denne model. Begge forbrugerråd er meget positive over for Miele Complete C3 Celebration og giver den gode anmeldelser stort set over hele linjen.

God til hjem med kæledyr
Miele Complete C3 Celebration er blevet testet både på hårdt gulv og på gulvtæppe, og der er enighed om, at her fungerer den upåklageligt. Det er dog især dens evne til at håndtere dyrehår, som virkelig imponerer. Kæledyr som hunde og katte har pels, og ofte består denne pels af lange hår. Disse hår lægger sig uundgåeligt overalt i huset, men Miele Complete C3 Celebration er en af de få støvsugere, som virkelig er god til at fjerne disse hår effektivt og grundigt. At kunne fjerne dette er især vigtigt i husstande med allergi.

Smidig og holdbar
Miele Complete C3 Celebration har en kraftig motor, som er stærk og holder til lidt af hvert. Det er perfekt til et hjem, hvor støvsugeren ofte bliver taget i brug og bliver brugt med hård hånd. Prisniveauet ligger mod den dyrere ende, men til gengæld får du en solid og robust støvsuger. Maskinens lidt længere længde sikrer god stabilitet, og hjulene er så fleksible, at maskinen kan køre sidelæns, hvilket gør manøvreringsarbejdet en del lettere. Størrelsen slækker ikke på håndterbarheden, for Miele Complete C3 Celebration er så smidig, at den også er god til støvsugning helt inde ved vægge og kanter.

Effektiv og let at bruge
Miele Complete C3 Celebration er generelt rigtig let at have med at gøre, hvilket betyder, at den kan bruges af alle. Den er let at gøre klar og vedligeholde, og både udblæsningsfilter og motorfilter er lette at skifte. Støvposens kapacitet er forholdsvis stor og kan rumme 3,2 liter, og selv når posen er ved at være fyldt, så forringes modellens effektivitet ikke. Partikeludslippet er meget lavt, hvilket sikrer, at støvet bliver suget korrekt op gennem mundstykke og rør, og herefter forbliver det i posen, indtil posen skiftes. De 4 medfølgende mundstykker inkluderer blandt andet ud over et møbelmundstykke også et fugemundstykke, som er langt og tyndt. Fugemundstykket fungerer især godt til revner og folder i møbler men også til bogreoler, hvor det ellers kan være svært at komme til at støve af.

Udvalgte fordele ved Miele Complete C3 Celebration:
🔵 God på både hårde gulve og tæpper
🔵 Rigtig effektiv til fjernelse af dyrehår
🔵 Kraftig og robust model
🔵 Fleksibel og smidig – modellen kan køre sidelæns
🔵 Let at vedligeholde og gøre ren


Electrolux ZUOGREEN+

Testvinder hos svenske Testfakta

Electrolux ZUOGREEN plus

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.099,00 Kr. 0,00 Kr. 3.099,00 Kr. Læs mere

 

Svenske Testfakta har i deres test undersøgt 7 forskellige støvsugere, hvor flere prisvindende mærker er taget med. Electrolux ZUOGREEN+ er også med i testen, hvor det konkluderes, at denne model slår konkurrenterne. Vurderingerne af Electrolux ZUOGREEN+ går på, at den klarer sig godt på alle testede parametre, og eksperterne fremhæver især, at modellen er usædvanlig støjsvag.

Stærk sugekraft og virkelig god på gulv
Dagligdagens hændelser, dyr, børn og rester fra husholdningen kan let give hjemmets hårde gulve, som køkkengulv, badeværelsesgulv, bryggersgulv og parketgulve en hård medfart.

Electrolux ZUOGREEN+ er blevet testet både på hårdt gulv og på tæpper, og begge steder gør den det godt. Modellen viser sig især klart at være en af de tunge drenge, når det gælder evne til at gøre hårde gulve rene med sin stærke motor, der gør sugeevnen rigtig skarp. At Electrolux ZUOGREEN+ er så god på hårde gulve er især på grund af udformningen på mundstykket, som gør maskinen ekstra effektiv. Den stærke sugeevne ses især, når der testes for, på hvor lang afstand støvsugerne kan suge en mindre genstand op. Her udmærker Electrolux ZUOGREEN+ sig, da den kan klare en afstand på knap 40 millimeter – til sammenligning er det næsten en centimeter bedre end de svageste.

Vægge og kanter
Electrolux ZUOGREEN+ er meget let at manøvrere med, og den bevæger sig jævnt og ugeneret over gulvet. At den er let at manøvrere med, samt den stærke sugeevne, gør også, at maskinen er så smidig, at den er god til at nå helt ind til paneler, vægge og kanter, hvor den suger nullermænd, støv og rester fra husholdningen op. Mange støvsugere har problemer her, for mundstykkerne er ofte for klodsede til at komme helt ind i krogene, men med Electrolux ZUOGREEN+ er der kun meget lidt snavs, der ikke bliver fjernet.

Meget støjsvag
Electrolux ZUOGREEN+ roses også af eksperterne for at være utrolig støjsvag med et lydniveau på maksimum 64 dB, hvilket er meget lidt. Til sammenligning har mange af de andre støjsvage modeller et niveau på omkring 68-69 dB. En normal samtale mellem mennesker har et lydniveau på omkring 65 dB, så det er tydeligt, at Electrolux ZUOGREEN+ ikke larmer ret meget.

Det fremhæves også, at Electrolux ZUOGREEN+ er meget let at anvende, og brugervenligheden er i top. Der medfølger 4 forskellige mundstykker, som hver især passer til hver deres overflade/underlag, og de forskellige mundstykker sikrer, at støvsugningen bliver optimal. Blandt andet medfølger et møbelmundstykke, der er skabt specifikt til at gøre møbler rene, samtidig med at det skåner tekstilerne, og et børste-mundstykke der med sine stive hår er god til stride underlag.

Udvalgte fordele ved Electrolux ZUOGREEN+
🔵 Særdeles god til hårde gulve
🔵 Stærk suge-kraft
🔵 God til vægge og kanter
🔵 Meget støjsvag
🔵 Gode medfølgende mundstykker


Philips FC8721/09

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

Philips FC8721/09

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.269,00 Kr. 0,00 Kr. 1.269,00 Kr. Læs mere
1.269,00 Kr. 0,00 Kr. 1.269,00 Kr. Læs mere
1.274,00 Kr. 0,00 Kr. 1.274,00 Kr. Læs mere
1.369,00 Kr. 0,00 Kr. 1.369,00 Kr. Læs mere
1.440,00 Kr. 0,00 Kr. 1.440,00 Kr. Læs mere
1.995,00 Kr. 0,00 Kr. 1.995,00 Kr. Læs mere
1.999,95 Kr. 0,00 Kr. 1.999,95 Kr. Læs mere

 

Philips har en meget bred spændevidde inden for produktion af forbrugerprodukter, og det hollandske mærke er kendt for at producere kvalitet inden for en bred vifte af produkter som telefoner, elkedler, fjernsyn, krøllejern, barbermaskiner og elektriske pærer. Philips producerer også støvsugere, og heriblandt findes modellen Philips FC8721/09. Denne model er også medtaget i forbrugerrådet Tænks tests af støvsugere, og eksperterne er enige om, at Philips FC8721/09 er en af de klare favoritter, da den fungerer optimalt over hele linjen.

Dyrehår, revner og kanter
Ofte går pris og kvalitet hånd i hånd, men Philips beviser med modellen FC8721/09, at et produkt godt kan være prisvenligt og samtidig rigtig godt.

Modellen fungerer upåklageligt og samler støv og snavs op hurtigt og funktionelt, uanset om der er tale om hårde gulve eller bløde tæpper. Der er kæledyr i mange husstande, og med dyr i huset kan man ikke undgå, at de efterlader hår over det hele og sviner. Med Philips FC8721/09 er det imidlertid ikke et problem, for modellen fanger hårene rigtig godt – selv på tæpper og møbler, hvor det kan være svært at nå helt ind. Generelt scorer modellen gode point på alle parametre, og også når det gælder revner og at klare støvsugningen helt inde ved væggen. To punkter, der ellers ofte volder støvsugere problemer. Smidighed og kraft er afgørende her, og det besidder Philips FC8721/09 til topkarakter.

Stor kapacitet
Philips FC8721/09 sørger for at give brugeren et behageligt klima at arbejde i, for modellen larmer nemlig ikke ret meget. Desuden er den miljøvenlig, er i energiklasse A og har et lavt energiforbrug. Philips FC8721/09 er en kraftig støvsuger, der opererer med stor effektivitet. Den gevaldige effektivitet skyldes ikke mindst den store støvpose, der med sin gode kapacitet kan rumme 3,5 liter støv og skidt. Posens størrelse har nemlig indflydelse på, hvor godt støvsugeren suger, for jo længere tid, der går, før posen bliver fyldt, jo mere effektivt fungerer støvsugeren. Og en større pose kan netop selvsagt indeholde mere støv og skidt.

Holdbar og med HEPA-filter
Philips-produkter har generelt et godt ry for at levere kvalitetsprodukter, og Philips FC8721/09 er endnu et bevis herfor. Eksperterne er også enige i, at denne models holdbarhed er rigtig god. Det samme gælder motor og filtre. Philips FC8721/09 er ikke kun holdbar og robust, for der er også taget god højde for miljø og allergi. Maskinen har indbygget HEPA-udblæsningsfilter, som især er godt i husstande med allergi med adskillelse og separation af selv meget små partikler. Der er desuden også taget højde for brugervenlighed omkring HEPA-udblæsningsfiltret, for på Philips FC8721/09 er det let at skifte filtret. Der er stor bevægelsesfrihed med Philips FC8721/09, for man vil kunne bevæge sig i en radius af omkring 11 meter, hvilket betyder, at rækkeviden er lang, og at der ikke skal skiftes stikkontakt hele tiden. Der medfølger 3 mundstykker, der hver passer til specifikke opgaver.

Udvalgte fordele ved Philips FC8721/09
🔵 Fungerer godt på alle underlag
🔵 God til at indfange dyrehår
🔵 Bevæger sig smidigt langs vægge og ved revner
🔵 Stor kapacitet med rummelig støvpose
🔵 Indbygget HEPA-filter giver bedre klima, især for allergikere


Dette bør du se efter, når du køber ny støvsuger

Der er rigtig mange støvsugere på markedet, og hvert mærke har også en række forskellige modeller. Måske har man et yndlingsmærke, man går efter, eller måske er det marginalerne, der afgør, om man kommer hjem med den ene eller anden støvsuger.

Der er forskellige parametre for, om en støvsuger er god, og ofte er valget også en smagssag. Ifølge Abcnyheter er det dog en rigtig god ide at kigge efter disse faktorer inden dit næste støvsugerkøb:

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter): Filtret sikrer, at selv meget små støvpartikler ikke slipper ud i rummet igen. Bor der allergikere i husstanden, er det særdeles vigtigt for ikke at forværre allergien. Tjek også gerne hvad nye filtre koster.

Pose: Er støvsugeren udstyret med en pose til støv, og i så fald hvor stor er den, og hvor let er den at skifte? Tjek også gerne hvad ekstra poser koster til fremtidig brug.

Ekstraudstyr: Hvilke ekstradele følger med? Læg for eksempel mærke til hvilke mundstykker, der medfølger. Du skal have de rette mundstykker til at kunne gøre både hårde gulve, tæpper, hjørner, hylder og møbler rene.

Sugestyrke: Hvor kraftig er maskinen, og hvor meget kan den suge? Særlig vigtigt til revner og dyrehår. Tjek gerne sugestyrken med og uden mundstykker påsat.

Hjul: Tjek hvor gode støvsugerens rulle-evner er. Se efter hvor godt hjulene bevæger sig, og hvor let støvsugeren har ved at rulle over dørtrin og forhindringer.

Rækkevidde: En lang ledning sparer dig for en masse besvær. Ofte er rækkevidden fra 9 og op til 15 meter.

Gulv eller tæppe: Overvej hvad der findes mest af i dit hjem: Hårde gulve eller gulvtæpper. Nogle støvsugere er gode til begge, mens andre har klare præferencer.

Kæledyr: Hvor der er kæledyr, er der dyrehår. Hår fra kæledyrenes pels kan ikke undgås, så hvis der er dyr i hjemmet, er det en god ide at kigge efter, om støvsugeren udmærker sig på dette område. Se også efter om der er et specielt mundstykke til dyrehår. Elektrobørster er ofte gode til dyrehår.

Lydniveau: Der er meget forskel på, hvor meget støvsugerne larmer. En normal samtale mellem mennesker har et lydniveau på omkring 65 dB, mens et råb ligger på omkring 80 dB. De mest støjsvage støvsugere findes ned til omkring 60-65 dB, men selv støvsugere omkring de 70 dB virker ikke øredøvende.

Energiforbrug: Se efter energiklassen, når du køber ny støvsuger. A er bedst og mest miljøvenligt. Kravene til energiforbrug på støvsugere er blevet skærpede over de sidste år, og fra september 2017 sænkes kravet yderligere ned til 900 watts effekt.

Robotten: Normalt vil det ikke anbefales at købe en robotstøvsuger, men skal der kun fjernes overfladisk støv, kan man overveje at anskaffe en robotstøvsuger. Før i tiden var de meget lidt effektive, men de nyere generationer har udviklet sig meget.

NB: Som en del af EU’s økodesign- og energimærkningsordninger kom der i 2014 nye energikrav til støvsugere, hvor det blev pålagt støvsugere maksimalt at have en effekt på 1600 watt. Pr. 1 september 2017 sænkes kravet yderligere til 900 watt. Hertil forlyder det, at støvsugerne skal være energimærkede, og både filtreringskapacitet og lydniveau skal oplyses på etiketten.


Skal man støvsuge for åbne vinduer?

Er det egentlig bedst at åbne vinduet op på vid gab, når man støvsuger, eller er det bedre at vente til efter støvsugningen?

Bolius råder til at gøre begge dele.

Mange af de nye støvsugere har så gode filtre, at de fanger langt det meste støv, når de støvsuger. Til trods for det er det stadig svært at være helt fri for hvirvlende støv, når støvsugeren bevæger sig henover gulvet, og rør og mundstykker presser mod gulv og overflader.vindue aaben ved stoevsugning

Derfor er det alligevel en god ide at åbne vinduerne, når du støvsuger. Åbn gerne flere vinduer, så der opstår gennemtræk. Gennemtrækket hiver så at sige støvet med ud, hvilket ikke sker, hvis der kun er et enkelt vindue åbent. Det er vigtigt at få gammelt støv ud, da støvet indeholder levende organismer som både støvmider og skimmelsvamp. Begge kan give allergi og et dårligt indeklima, selv om du ikke kan se de små organismer med øjet.

Det er en god ide at lade vinduerne stå åbne, til efter støvsugningen er slut. Behold gerne gennemtrækket 5-10 minutter efter støvsugeren er slukket, så alle de støvpartikler, der er blevet hvirvlet op under støvsugningen, får tid til at forvinde ud i luften.

Har man en robotstøvsuger, er det fristende at lade den køre, mens man ikke er hjemme, men er man ikke hjemme, er det ikke en god ide at lade vinduer stå åbne. Indstil derfor robotstøvsugeren til at stoppe et stykke tid, før familien kommer hjem, for så når støvet at lægge sig, så beboerne ikke rammes af en mur af støv. Luft dog ud herefter i 5-10 minutter med gennemtræk.


HEPA og godt indeklima

hepa filterStøvsugerproducenten Nilfisk går op i, at forbrugeren oplever et godt indeklima. De skrive, at luften i boligen er altafgørende for, om beboerne har det godt. Dårligt klima kan give gener som hovedpine, træthed og irritation i øjne, næse og hals, og disse kan over tid udvikle sig til regulær allergi.

Mennesket har selv beskyttende filtre i lunger, næse og bronkier, som er med til at blokere for uønskede partikler som støv, men det er ikke alle, der kan tåle lige store mængder. For at undgå unødigt støv i hjemmet – især hvis der er allergikere – er det en god ide at investere i en støvsuger med et godt filter.

Når støvsugeren tændes, hiver den støv og luft ind gennem røret, men denne luft skal ud igen gennem blæseren på støvsugerens ”krop”, og denne luft skal gerne være så ren som mulig. Ingen støvsuger fungerer nemlig uden at sende luft tilbage ud i rummet, men indeni maskinen sidder der filtre, som sørger for, at luften, der sendes tilbage, er ren. Der er dog grader af renhed, og ikke alle filtre er lige gode.

Med et HEPA-filter i støvsugeren er man dog sikret en mere allergi-venlig støvsugning.

HEPA står for High Efficiency Particulate Air, og der findes fem filtreringsklasser: 10-14. Gå gerne efter HEPA 13 eller HEPA 14, som kan opfange selv mikroskopiske partikler fra for eksempel røg og støvmider, som ofte er årsager til allergi.

Filtrene opfanger således partiklerne og renser luften, før de sender luften tilbage. HEPA 14 er så effektivt, at det klarer 99,99 % af alle partikler.


Støvsugerens sugeevne

Ord som suge-evne eller suge-styrke bliver tit slynget ud, når man taler om støvsugere, men hvad betyder det egentlig? Nilfisk guider her til, hvad en god sugestyrke indebærer:

Man måler støvsugerens kraft i watt, som skabes af motoren. Så lidt firkantet stillet op kan man sige, at jo større motor, jo højere watt, hvilket giver en kraftigere sugestyrke.

Det er dog ikke helt så simpelt, for det er effektiviteten, der reelt afgør, hvor god støvsugeren er til at fjerne støv og snavs. Og effektiviteten måles ikke i motoren men for enden af røret, hvor også andre faktorer spiller ind, blandt andet filtre og støvpose, for hvis filteret ikke er renset, og posen er fyldt, så kan støvsugeren ikke suge ret meget. Husk derfor at rengøre filtre og skifte pose ofte, og køb endelig de originale poser, som fungerer bedre.


Om Nilfisk

nilfisk logo
Nilfisk
er en dansk producent af produkter til rengøringsindustrien, som blev grundlagt i 1906. Virksomheden leverer både produkter til private forbrugere men også til industri- og kommercielle foretagender. Nilfisk har hovedkvarter i Brøndby men har forhandlere i mere end 70 lande i hele verden og har over 5.500 ansatte på verdensplan.

Kvalitet og innovation er to af virksomhedens kerneværdier, og de sætter en ære i at levere kvalitets-rengøringsudstyr til alle. Mest af alt er virksomheden kendt for deres støvsugere, som designes med den nyeste teknologi. Nilfisk har et stort fokus på miljø og klima, og der arbejdes på at gøre støvsugningen så miljøvenlig som mulig for både forbruger og selve miljøet. Derfor bruger Nilfisk mange kræfter på at skabe energibesparende støvsugere med gode filtre.


Nilfisk støvsuger test – disse kilder har vi brugt: 

Forbrugerrådet Tænk:
Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 64 støvsugere i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Der kigges først på støvsugernes evne til at rengøre hårde gulve og gulvtæpper samt fjernelse af dyrehår og snavs i revner. Dernæst ses også på brugervenlighed, holdbarhed, støjniveau og energiforbrug.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Råd & Rön:
Det svenske forbrugerråd Råd & Rön udfører tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. I denne test har Råd & Rön testet 92 forskellige støvsugere i alle prisklasser og mærker. Eksperterne ser både på sugeevne, brugervenlighed, støjniveau og energiforbrug.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Testfakta.se
Svenske Testfakta udfører uafhængige tests og forskning, og de har specialiseret sig i sammenlignende laboratorietest af forbrugerprodukter. Den test, som Testfakta her bringer, er en laboratoriums-test af 7 forskellige støvsugere, hvor der testes på forskellige parametre som sugeevne, lydniveau, anvendelse og holdbarhed. Læs mere her.


Forbrugeranmeldelser:
Udover de ovenstående tests har vi også kigget på forbrugeranmeldelser på især Whiteaway.com og Wupti.com. Vi har set på de omtalte støvsugere og undersøgt, hvad de almindelige forbrugere mener om produkterne. Det giver et godt supplement til eksperternes vurderinger.


Øvrige relevante tests

Ud over denne Nilfisk støvsuger test, så har Forbrugsguiden også udarbejdet en række andre test med øget fokus på forskellige mærker.

Du kan blandt andet læse vores Miele støvsuger test, hvor vi har specifikt fokus på de Miele støvsugere som eksperterne har vurderet som de bedste på markedet.

Vi har også udarbejdet en Electrolux støvsuger test, hvor vi har specifikt fokus på de modeller som er blevet kåret til de bedste på markedet af eksperterne.

Hvis du derimod ønsker at læse en støvsuger test, hvor vi har samlet de bedste modeller på markedet, uanset mærke, så bør du læse vores traditionelle støvsuger test.

Hvis du er typen som egentlig helst er fri for stå for støvsugningen, så kan en robotstøvsuger være et oplagt valg. I vores robotstøvsuger test kan du læse mere om hvilke modeller der er kåret til testvindere og topscorere af eksperterne. I artiklen får du naturligvis også prissammenligning af alle produkterne, så du nemt kan få et overblik over hvilke forhandlere der er billigst i Danmark.