Hvad er en santokukniv?
En santokukniv er den mest populære knivtype i Japan. Hvis navnet oversættes direkte, betyder det ”tre dyder”. Selve navnet henviser til knivens alsidige brug.
Santokuknive er som regel lettere og har et skarpere og tyndere knivblad end almindelige kokkeknive. Det betyder, at kniven er optimal til præcisionsarbejde uanset, om man skal skære kød, fisk eller grøntsager. Kniven anses derfor som værende en form for allround-kniv.
Samtidigt er santokuknive kendt for at være manøvredygtige og nemme at håndtere. Da kniven heller ikke vejer særlig meget, er der mulighed for at arbejde hurtigere, da hånden ikke bliver træt lige så hurtig.
Disse typer af knive kommer i flere forskellige udformninger samt med forskellige bladlængder, så du kan vælge den kniv, der bedst passer til dine behov i et køkken.
Er du interesseret i at vide mere om santokuknive, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Misen.co, denne artikel fra Cooksillustrated.com eller denne artikel fra Schmidtbrothers.com.
Hvad er forskellen på en santokukniv og en kokkekniv?
I dag findes der to typer af knive, der tjener som multifunktionelle allround-knive i et køkken: den klassiske vestlige kokkekniv og den japanske santokukniv. Mens begge knive er ens på flere måder, er de rent faktisk også ret forskellige.
Så hvordan finder du ud af, om du skal investere i den ene eller den anden type kniv? Det kan du læse mere om her baseret på en artikel fra Thekitchn.com.
Hvad er en kokkekniv?
Oprindelse: Tyskland eller Frankrig.
Materiale: En kokkekniv kan være lavet af en række materialer, herunder kulstofstål, men rustfrit stål er den mest almindelige.
Størrelse: 20 centimeter (mest brugt af hjemmekokke) eller 25 centimeter (populær hos professionelle kokke) er de mest almindelige længder, men det kan variere fra 15 til 35 centimeter.
Vinkel: 20 til 22 grader.
Hvad er en santokukniv?
Oprindelse: Japan
Materiale: Normalt rustfrit stål, men en santokukniv kan også være lavet af andre materialer som blandt andet kulstofstål.
Størrelse: Knivbladet er tyndt og let og har typisk en længde på mellem 13 og 18 centimeter.
Vinkel: 12 til 15 grader.
Særlige træk: Santokuknive har ofte et luftskær, der sikrer, at råvarerne ikke klæber sig fast til knivbladet.
Hvad er forskellen?
VægtSom du kan se, er der masser af detaljer, der adskiller en kokkekniv fra en santokukniv og omvendt. Der er nemlig forskel på alt lige fra størrelsen til vinklen m.m. Men disse to knive har også en masse til fælles, nemlig deres alsidighed.
Den væsentligste forskel, som du vil bemærke, er den måde, kniven håndteres på. De rammer nemlig ikke et skærebræt på samme måde. Med en kokkekniv vil du få en frem-og-tilbage vuggende bevægelse, mens en santokukniv vil have en mere hakkende fornemmelse.
Vil du læse mere om de to knive, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Knivesandtools.com.
Købsguide: Dette skal du se efter, når du vælger en santokukniv
Når du er på udkig efter en santokukniv, er der nogle faktorer, du bør være ekstra opmærksom på. Samtidigt skal du tage hensyn til dine personlige behov. Hvis du kigger nedenstående parametre igennem, vil det hjælpe dig med at finde en kniv, der passer perfekt til dig i et køkken.
Tag et kig på materialerne
Kai Shun Classic SantokuEn af de vigtigste faktorer, du skal tage et kig på, er materialerne. Et hårdt knivblad af høj kvalitet sikrer, at kniven er i stand til at holde sig skarp i længere tid uden, at den bliver sløv. Santokuknive er kendte for at være ekstra skarpe og produceret af materialer af høj kvalitet.
Men derfor er det stadig vigtigt, at du kigger nærmere på dette for at sikre dig, at du ender med en kniv, der ikke bliver sløv lige med det samme.
Samtidigt skal du tjekke, hvad skaftet er lavet af. Det er nemlig lige så vigtigt. Håndtaget skal helst være stærkt, skridsikkert og vandafvisende.
Håndværket
Ikke alle knive produceres på præcis den samme måde. Det samme gælder for santokuknive. Her handler det ikke kun om materialerne, men også hvordan de er sat sammen. Nogle knive har ikke flere lag, mens andre har snesevis af lag. De bedste japanske santokuknive har helt op til 67 lag rustfrit stål, hvilket giver en ultrahård klinge.
Har kniven et luftskær?
Du har måske bemærket, at mange, hvis ikke de fleste, santokuknive har et luftskær langs kanterne. Hvis du ikke er bekendt med denne type kniv, er det værd at vide, at det er vigtigt med dette luftskær på en santokukniv.
Luftskæret i disse knive forhindrer nemlig mad i at sætte sig fast på knivbladet. Og hvorfor er det så vigtigt for en santokukniv? Meget af den mad, du vil arbejde med, når du bruger en santokukniv, vil være saftig eller klæbrig.
Selvom det ikke virker som noget særligt, så kan det spare dig for en masse tid. Du kan naturligvis altid bare fjerne maden fra kniven med fingrene. Men mange vælger netop en santokukniv, fordi det tager mindre tid at fuldføre diverse skæreopgaver, da du ikke behøver at stoppe hele tiden for at fjerne mad fra kniven.
Hvem har produceret kniven?
Et mærke betyder ikke alt, selv når det kommer til knive. Men nogle mærker har et godt ry for at lave knive af høj kvalitet, hvilket altid er en fordel. Det betyder nemlig, at du kan føle dig forholdsvis sikker på, at producenten laver holdbare og skarpe knive, som du kan have i dit køkken i mange år frem. Derfor er det en fordel at tjekke, hvem knivens producent er.
Hvor meget koster kniven?
Pris og kvalitet hænger mange gange sammen – og det gælder også for santokuknive. Bedre materialer og bedre produktionsprocesser koster nemlig flere penge, når kniven skal produceres.
En billig santokukniv vil slet ikke være af samme høje kvalitet, som de dyrere modeller på markedet. Du bør derfor altid lave et budget, så du ved, hvad du har at gøre godt med. Her anbefales det, at du sparer op og køber en af de dyrere modeller, da de typisk vil være en del bedre samt holde meget længere end de billige.
Ønsker du at finde flere gode råd til, hvordan du vælger den bedste santokukniv, kan du læse denne artikel fra Worksharptools.com.
Hvad betyder Rockwell-hårdheden?
Hvis du før har købt en kniv, har du uden tvivl set noget i retning af “HRC 56-58” i specifikationerne. Du ved måske, at det repræsenterer et knivblads hårdhed eller endda, at det er målt på Rockwell-skalaen.
Men hvis du ikke ved, hvad det betyder for din kniv, er du ikke alene. Dog er det værd at bruge tid på at finde ud af, hvad det rent faktisk betyder. Her får du et overblik over, hvad Rockwell-hårdheden er for en størrelse baseret på en artikel fra Knifeart.com.
Hvad er Rockwell-skalaen?
Et knivblads hårdhed måles på Rockwell-skalaen. Rockwell-skalaen blev skabt af Hugh og Stanley Rockwell i begyndelsen af 1900-tallet for at teste hårdheden af forskellige materialer. Der er flere forskellige skalaer, som et materiales hårdhed måles på. Et knivblad måles dog på C-skalaen. HRC betyder derfor hårdhed på Rockwell-skala C.
For at finde hårdheden bliver der foretaget en indtrykning af en hærdet diamantkegle eller stålkegle i det specifikke materiale. Herefter bestemmes skalaværdien. Hele processen kan udføres med specielle redskaber.
Hvad er HRC?
HRC fortæller dig stålets hårdhed. Et lavt HRC-tal betyder, at stålet er blødere og et højere tal betyder, at det er hårdere.
Det er nemt at antage, at et højere tal er bedre, fordi det er stærkere, men det er ikke altid tilfældet. Stål med en ekstrem høj hårdhed er mere tilbøjeligt til at gå i stykker. Men stål med en lav hårdhed kan også resultere i beskadigede kanter.
Hvert stål har derfor sit helt eget optimale hårdhedsniveau. Det er derfor værd at finde ud af, hvad der vil være bedst for den specifikke kniv, du er i gang med at kigge på.
Hvad er en god Rockwell-hårdhed for en kniv?
Hårdheden af en kniv er meget vigtig, når det kommer til dens ydeevne og holdbarhed. For eksempel vil hårdere stål med en RC på 58-62 være bedre for knivens kant end blødere stål. Men samtidigt er hårdere stål også mere tilbøjeligt til at gå i stykker.
Nogle køkkenknive med en høj hårdhed kræver, at du skærer med ekstrem omhu, så du ikke beskadiger den tynde kant. Det blødere stål er mere holdbart, men vil ikke være lige så godt for selve kanten som hårdere stål.
Global SantokuNår det kommer til køkkenknive, vil alt under en hårdhed på 52 være for blød. En hårdhed på 52-54 er blød, men vil typisk være kendetegnet for en billigere køkkenkniv.
Hvis du ønsker en bedre kniv, skal du kigge efter køkkenknive med en hårdhed på 55 og derover. De fleste knive lavet af førsteklassesstål har desuden en hårdhed på mellem 59-64.
En hårdhed over dette tal vil i bund og grund være en upålidelig kniv, fordi du nemt vil kunne knække knivbladet, når du bruger kniven.
Vil du vide mere om Rockwell-hårdheden, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Knifeart.com.
Sådan vedligeholder du din kniv
En japansk køkkenkniv garanterer en fremragende skæreoplevelse i køkkenet. Japan har produceret knive af høj kvalitet i mange år, hvorfor du er sikret en kniv, som du vil kunne bruge i lang tid uden problemer.
Men selvom disse knive er holdbare og hårdføre, skal du stadig vedligeholde dem. Og dette skal gøres på den helt rigtige måde ifølge en artikel fra Knivesandtools.com og en artikel fra Thedevonshire.com.au.
Sådan bruger du kniven korrekt
Først og fremmest er det vigtigt, at du bruger din kniv korrekt. Gør du ikke dette, kan det rent faktisk gøre mere skade end gavn.
Du skal derfor kun bruge kniven til det, den er lavet til. Det vil sige, at hvis kniven kun er lavet til at skære grøntsager, skal du ikke bruge den til at skære kød. Dog kan du med en santokukniv skære nærmest lige det, du har lyst til – andet end frosne madvarer m.m.
Derudover skal du undgå alle bevægelser med kniven andet end en op-og-ned bevægelse. Bruger du kniven på andre måder, vil det beskadige kanten.
Samtidigt skal du være opmærksom på, at hvis du skal gøre brug af en masse kræfter, når du anvender kniven, er der noget galt. En japansk køkkenkniv bør gå glat og nemt igennem den råvare, du forsøger at skære.
Sådan vasker du kniven
Når du har brugt kniven, skal du vaske og tørre knivbladet med det samme.
Hvis kniven er lavet af kulstolstål, er den tilbøjelig til at ruste. Du bør derfor ikke vente med at vaske kniven til efter, at du er færdig med at spise, men i stedet vaske den straks efter brug.
Det er ydermere vigtigt, at du altid vasker din kniv i hånden. Du skal ikke putte den i opvaskemaskinen.
De fleste japanske køkkenknive kan nemlig ikke tåle maskinopvask. Selvom der står, at kniven kan, anbefales det, at du stadig vasker den i hånden, da du på denne måde er sikret, at kniven ikke bliver beskadiget.
Sådan opbevarer du kniven
Når din kniv ligger i en skuffe, kan den blive beskadiget, hvis den kommer i kontakt med andre stålgenstande. Dette vil påvirke knivbladets skarphed. Brug derfor altid noget, der beskytter kniven, når den ligger i en skuffe. Du kan også vælge at hænge kniven op på en magnetblok eller placere den i en knivblok.
Vedligeholdelse af kniven
Nu ved du, hvordan du skal bruge, vaske og opbevare din kniv korrekt. Når du har styr på dette, er det værd at vide, hvordan du ellers skal vedligeholde den.
Slib din kniv
Ligegyldigt hvor forsigtigt du skærer, er der et tidspunkt, hvor din kniv ikke længere er lige så skarp som tidligere. Med et sløvt knivblad trykker du automatisk hårdere ved brug af kniven, hvilket øger risikoen for ulykker. Det er derfor klogt at holde din kniv skarp ved at slibe den, når du føler, at den ikke skærer lige så godt som før. Det gør også skærearbejdet meget lettere.
Vedligeholdelse af håndtaget
Et træhåndtag behandles ofte med voks eller olie. Efter et par måneders brug anbefales det, at du behandler håndtaget med lidt ekstra olie. Hvis kniven er lavet af et andet materiale, skal du naturligvis tilpasse din vedligeholdelse alt efter dette. Er håndtaget eksempelvis lavet af stål eller plastik, er det nok, at du blot renser det regelmæssigt under håndvasken.
Santoku kniv – Alsidighed i køkkenet
Santoku-kniven er en alsidig og populær kniv, der kan bruges til alt fra at hakke grøntsager til at skære kød. Dens skarpe æg gør den til en favorit blandt mange, men uden korrekt rengøring kan den hurtigt miste sin effektivitet. Det er vigtigt at undgå opvaskemaskiner og bruge sikre teknikker, der beskytter knivens æg mod slitage. Hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst rengør og plejer din Santoku-kniv, kan du finde gode råd i vores rengøringsguide til knive.