Hvordan organiserer du dit køleskab og opbevaring af maden bedst muligt?

SENESTE ÆNDRING: april 19, 2024.
Bemærk, artiklens årstal er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.
featured image

En ordentlig opbevaring af dine fødevarer kan faktisk være afgørende for at sikre, at den mad, som du spiser, er sikker og frisk. Når det kommer til at opbevare varer som kød, mejeriprodukter, frugt og grøntsager, er køleskabet i dag noget af det bedste, vi har. Men mange personer kender ikke til de rigtige metoder til at opbevare mad i deres køleskab, hvilket typisk resulterer i fordærv og madspild – dermed også spild af dine penge.

Derfor vil vi her give dig tips og tricks til at holde dine madvarer friske i længere tid. Det gælder lige fra at forstå de forskellige temperaturzoner i dit køleskab til at placere og opbevare dine fødevarer korrekt – vi dækker alt, hvad du behøver at vide, så du kan få mest muligt ud af dit køleskab.

Til sidst gennemgår vi også, hvilke typer mad der har bedst af at være i et køleskab, og hvorfor rengøring og vedligeholdelse af dit køleskab er vigtigt, hvis du ønsker at holde din mad frisk og lækker.

Hvordan bruger man de forskellige rum og hylder i køleskabet effektivt?

  • Døren: Døren til køleskabet er den varmeste del, og derfor er det bedst at opbevare ting, der er mindre letfordærvelige. Det kan være krydderier, pickles, syltetøj og dressinger.
  • Hovedrummet: Hovedrummet er typisk i midten af køleskabet, og det er lidt køligere end døren. Her er det bedst at opbevare varer som æg, mælk, kødpålæg og ost.
  • Skufferne: Nogle køleskabe har skuffer, der er specielt designet til opbevaring af frugt og grøntsager. Disse skuffer har en høj luftfugtighed, hvilket hjælper med at holde produkterne friske i længere tid.
  • PRO TIP: Hold gerne frugt og grøntsager adskilt, og opbevar dem sammen; æbler med æbler, bananer med bananer, broccoli med broccoli osv. Frugt og grøntsager afgiver nemlig forskellige gasser, som kan få andre til at blive dårligere hurtigere.
  • Bunden eller bagsiden: Bunden eller bagsiden af køleskabet vil typisk være det koldeste område. Derfor er det også det bedste sted at opbevare varer som råt kød, fisk og mejeriprodukter osv.
  • Hylderne: Brug gerne hylderne til at opbevare ting, der er i klare beholdere eller har etiketter, det gør det nemt at se, hvad du har, og hvor det er.
  • Fryseren: Rigtig mange køleskabe kommer i dag med et fryserum, så det er vigtigt at mærke og datere de frosne varer, så du ved, hvor længe de har været opbevaret. Du kan tjekke test af køleskabe med fryserum. Hvis du gerne vil opbevare mere frossen mad, kan du kigge efter kummefryser test-oversigt.

Hvordan indstiller man temperaturen korrekt for at sikre optimal friskhed?

En af de mest almindelige årsager til madspild i køleskabet er en forkert temperatur. Hvis dit køleskab opbevares ved den forkerte temperatur, kan bakterier vokse hurtigere, hvilket får maden til at blive dårlig før udløbsdatoen. Derfor er det vigtigt, at du indstiller temperaturen korrekt og bruger et termometer til at tjekke den regelmæssigt. Det har personligt været en stor lifehack hjemme hos mig!

Indstilling af temperaturen

For at indstille temperaturen korrekt, så maden holder sig frisk, anbefales det at indstille temperaturen i køleskabet til mellem 0,5 °C og 4,5 °C og i fryseren til mellem -18 °C og -20,5 °C. Disse temperaturer anses nemlig for at være sikre for de fleste typer af mad og vil derfor hjælpe med at bremse væksten af bakterier, mug og gær, der kan forårsage fordærvelse af din mad.

Hvis du vil, kan du læse mere om superkøling af fødevarer, som er en proces, hvor temperaturen på et fødevareprodukt sænkes til 1-2 °C under det oprindelige frysepunkt. Det skulle gerne føre til en reduceret mikrobiel aktivitet, hvilket gør, at de fleste bakterier er ude af stand til at vokse.

Brug af termometeret

Hvis du gerne vil bruge et termometer til at kontrollere temperaturen i dit køleskab, kan du bruge et digitalt termometer eller et almindeligt termometer med en skive. Ifølge Bekos officielle hjemmeside skal du faktisk bare indsætte termometeret i et glas vand, placere det i køleskabet på midterste hylde og lade det stå der i omkring 12 timer for at få en aflæsning. Det er en god ide at kontrollere temperaturen i flere forskellige dele af køleskabet, såsom døren, hovedrummet og bunden eller bagsiden, så du kan få en mere nøjagtig aflæsning af temperaturen i hver zone.

Det er vigtigt, at du tjekker temperaturen regelmæssigt. Det gælder især, hvis du har en stor mængde mad opbevaret, eller hvis du for nylig har tilføjet eller fjernet en stor mængde mad, da det faktisk kan få temperaturen til at svinge. Hvis temperaturen er for høj, kan det være nødvendigt, at du justerer termostaten eller sørger for, at døren er lukket ordentligt, og at tætningerne er 100% tætte. Hvis temperaturen er for lav, kan det være nødvendigt justere termostaten.

Du kan her finde forskellige køleskabe med hensyn til pris, funktioner, kapacitet og design. Det kan også være, at du foretrækker et køleskab, som passer til resten af køkkenindretningen, hvor et integreret køleskab kan være en rigtig god mulighed. Det kan også være smart, hvis du mangler plads i dit køkken, eller hvis du bare gerne vil have en model, der er skjult i et skab.

Hvordan opbevarer man rester og takeaway-mad for at sikre friskhed?

En korrekt opbevaring af madrester og takeaway-mad kan være med til at sikre, at det forbliver friskt og sikkert at spise. Her er nogle tips, du kan følge, så du kan nyde dine madrester næste gang:

  • Brug lufttætte beholdere – For at holde maden frisk og forhindre, at den tørrer ud eller absorberer uønsket lugt, skal du opbevare rester og takeaway i lufttætte beholdere. Glas- eller plastbeholdere med tætsluttende låg er ideelle.
  • Del store portioner op i mindre – Hvis du har en stor portion mad, så del den op i mindre, individuelle portioner, før du opbevarer den. Det vil gøre det lettere at genopvarme og hjælpe med at forhindre fordærv.
  • Lad maden køle helt af – Før du opbevarer rester eller takeaway, skal du lade maden køle helt af. Opbevaring af varm mad kan skabe damp, som kan føre til fordærv og bakterievækst.
  • Køl eller frys straks ned – Når maden er kølet ned, skal den køles eller fryses ned så hurtigt som muligt. Letfordærvelige fødevarer skal opbevares i køleskabet, mens ikke letfordærvelige varer kan opbevares i fryseren.

Hvis du vil vide mere om “friskhedsdatering”, som i bund og grund fortæller dig, hvor længe produktet vil have sin bedste smag og kvalitet, kan du læse en undersøgelse af, hvordan friskhedsdatering påvirker smagsaccepten af et køleprodukt.

Hvilke fødevarer bør ikke opbevares i køleskabet?

Vi ved vist alle sammen godt, at køleskabe er vigtige for at opbevare mad og holde den frisk. Men der er også nogle fødevarer, som ikke bør opbevares i køleskabet – faktisk kan det få dem til at blive hurtigere dårlig:

  • Kartofler – Hvis kartofler opbevares i køleskabet, omdannes deres stivelse hurtigere til sukker, hvilket giver en sødere smag og en ubehagelig blød konsistens, når de er kogte. Den bedste måde at opbevare kartofler på er ved at placere dem et køligt, mørkt sted som et spisekammer eller et skab.
  • Hvidløg og løg – Hvidløg og løg opbevares bedst ved stuetemperatur og væk fra direkte sollys. Opbevaring i køleskabet kan få dem til at spire eller blive dårlige hurtigt. Opbevar hvidløg, løg, skalotteløg og purløg på et køligt, mørkt sted, f.eks. i et spisekammer eller et skab, for at opnå maksimal holdbarhed.
  • Tomater – Hvis du opbevarer tomater i køleskabet, kan de blive melede og grødede; det påvirker også deres smag og gør, at de mister deres saftige konsistens. Opbevar i stedet dine tomater på køkkenbordet, væk fra direkte sollys.
  • Avocadoer – Hvis du opbevarer avocadoer i køleskabet, før de er modne, kan de ikke nå at modne ordentligt, og hvis du opbevarer modne avocadoer i køleskabet, får de en blød konsistens og en dårlig smag. I stedet for at opbevare avocadoer i køleskabet, så lad dem stå ved stuetemperatur, indtil de er modne (eller hærdede, hvis du ønsker det), og nyd dem så!
  • Citrusfrugter – Citrusfrugter som citroner, limefrugter og appelsiner behøver heller ikke at blive opbevaret på køl, da deres skind fungerer som en beskyttende barriere mod fordærv. Hvis du vil forlænge deres holdbarhed yderligere, kan du pakke hvert stykke ind i vokspapir, før du opbevarer dem på køkkenbordet væk fra direkte sollys.
  • Brød – Brød, der opbevares i køleskabet, bliver meget hurtigere tørt og gammelt end brød, der opbevares ved stuetemperatur; det er bedst at opbevare brød på køkkenbordet eller endnu bedre at fryse det ned til langtidsopbevaring!

Vigtigheden af at rengøre og vedligeholde dit køleskab

Regelmæssig rengøring og vedligeholdelse er også vigtigt for at holde dit køleskab organiseret og din mad frisk. Hvis du har et beskidt og dårligt holdt køleskab, kan det indeholde bakterier og andre forurenende stoffer, der ødelægger din mad og endnu værre potentielt gøre dig og din familie syge. En regelmæssig rengøring og vedligeholdelse af dit køleskab kan hjælpe dig med at forlænge din mads levetid, og dermed også spare dig penge på længere sigt.

Det er en god idé at rengøre dit køleskab indvendigt mindst en gang om måneden med varmt vand og et mildt rengøringsmiddel. Når du gør rent, skal du være særlig opmærksom på dørens tætninger og pakninger, som kan samle madpartikler og bakterier. Det er også vigtigt at tørre køleskabets yderside af samt håndtagene og knopperne, som også kan samle skidt og snavs.

PRO TIP: Eddike er den bedste metode til at gøre køleskabet helt rent. Syren opløser olie og snavs, og når det blandes med varmt vand i en sprayflaske, skaber det et fødevaresikkert rengøringsmiddel, der er ideelt til at fjerne snavs fra køleskabets hylder.

FAQ

Hvad er den bedste køleskabstemperatur til opbevaring af madvarer?
Den bedste køleskabstemperatur til opbevaring af fødevarer er 4,5 °C eller derunder. Dette temperaturområde anses for at være sikkert til opbevaring af letfordærvelige varer som kød, mejeriprodukter og æg, da det bremser væksten af bakterier, der kan forårsage fordærvelse og fødevarebåren sygdom.
Hvor længe kan friske madvarer holde sig i køleskabet?
Hvor længe friske fødevarer kan holde sig i køleskabet, afhænger af typen af fødevarer, og hvordan de er blevet tilberedt. Kød (okse, svin, lam, kalv) kan holde sig i 3-5 dage, fjerkræ og fisk kan holde sig i 1-2 dage, æg kan holde sig i 3-5 uger, når de opbevares i kartonen, mejeriprodukter kan holde sig i 5-7 dage, mens frugt og grøntsager kan holde sig i op til 2 uger.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme