Frithængende emhætte test-guide: De bedste ifølge eksperterne og forbrugerne

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: marts 13, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Frithængende emhætte test-guide: De bedste ifølge eksperterne og forbrugerne

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

I denne artikel ser vi nærmere på tests af frithængende emhætter, som eksperter og brugere har anmeldt. Der indgår modeller fra forskellige producenter som Siemens, Thermex, Scandomestic og Witt.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne hjælpe dig med at finde den emhætte, der bedst passer til dine behov.

Vi har set nærmere på tests fra den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. Herudover har vi også set nærmere på brugeranmeldelser for at finde ud af, hvad de almindelige forbrugere siger.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

Denne frithængende emhætte test indeholder: 

  • Gennemgang af de bedste frithængende emhætter 
  • Valg af emhætte: Det skal du overveje 
  • Tips og tricks til rengøring af din emhætte 
  • Sådan bruger du din emhætte mere energieffektivt 
  • Gennemgang af testkilder

Bemærk venligst at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men derimod indsamler resultaterne af uvildige tests. På den måde kan du nemmere få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Frithængende emhætte test-oversigt – Her er de 3 bedste

I nedenstående sektion finder du en gennemgang af de frithængende emhætter, der har fået de bedste anmeldelser. Forbrugsguiden har analyseret en række anerkendte tests fra både ind og udland, samt gennemgået en række brugeranmeldelser.

Du finder også prissammenligning af de forskellige emhætter, så du nemt og hurtigt kan få et overblik over, hvilke forhandlere der er billigst.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 3 bedste frithængende emhætter i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Siemens LF97BCP50 - elegant lofthængt emhætte med stille drift og led

Dagens bedste priser og tilbud på Siemens LF97BCP50:

Fordele

  • Tre hastigheder og to intensivtrin 
  • Velegnet til større køkkener 
  • LED-belysning 
  • Nem rengøring 
  • Betjening via TouchControl

Siemens LF97BCP50 er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. Både de danske og svenske eksperter er begejstrede for emhætten, som de begge har givet en god bedømmelse.

Eksperterne er især vilde med emhættens brugervenlighed, lave støjniveau og høje kvalitet. Til gengæld er de mindre glade for modellens dampudsugning og fedtopsamling.

Anmeldelse : Analyse af Siemens LF97BCP50

Elegant frithængende emhætte velegnet til store køkkener

Siemens LF97BCP50 er en enkel og elegant frithængende emhætte, som især er velegnet til de større køkkener. Takket være dens kapacitet på 726 m3/t kan den effektivt rense luften og opsamle mados samt damp i store rum.

Installationen foregår nemt og hurtigt takket være den interne motor. Der er desuden mulighed for at forbinde emhætten til en aftrækskanal. Er dette ikke muligt, kan emhætten også bruges til recirkulation.

Emhætten er ydermere placeret i energiklasse A. Det vil sige, at den ikke forbruger meget energi på et år, hvilket er en fordel for både pengepungen og for miljøet.

Lydsvag emhætte med praktiske detaljer

Med Siemens LF97BCP50 får man en lydsvag emhætte med et lydniveau på maksimalt 65 dB. Man vil derfor ikke opleve meget støj i hele hjemmet, når den er i brug, da en normal samtale til sammenligning har et lydniveau på 60 dB.

Derudover kommer Siemens LF97BCP50 med flere praktiske detaljer heriblandt en indbygget LED-belysning. Det sikrer, at man altid har et godt overblik over de forskellige gryder og pander på kogepladen.

Betjeningen foregår med hjælp fra TouchControl, der befinder sig på fronten af emhætten. Her er der mulighed for at indstille effektniveauet samt belysningen.

Vælg mellem flere hastigheder

Siemens LF97BCP50 er forsynet med tre hastigheder samt to intensivtrin. Der er derfor mulighed for at indstille emhættens effektniveau alt efter, hvad der er behov for. Gør man brug af et af de to intensivtrin, vil den normale drift genoptages, efter der er gået omkring seks minutter.

Ved rengøring af Siemens LF97BCP50 kan man putte metalfedtfilteret i opvaskemaskinen. Selve emhætten kan blot aftørres med en fugtig klud. Når kul- eller fedtfiltret har brug for at blive renset, vil en indikator gøre opmærksom på dette.

Siemens LF97BCP50 måler 104,4 x 90 x 60 centimeter (h x b x d).

Dagens bedste priser og tilbud på Thermex Decor 501 FH:

Fordele

  • Eftersug
  • LED-belysning
  • Tre hastigheder
  • Velegnet til et mellemstort køkken
  • Elektronisk betjening

Thermex Decor 501 FH er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men har til gengæld fået gode brugeranmeldelser hos de to danske forhandlere Skousen.dk og Whiteaway.com.

Brugerne er især begejstrede for emhætten, da de mener, at den kommer med en kraftig sugeevne og er nem at betjene. Brugerne finder ikke nogle deciderede ulemper ved emhætten.

Anmeldelse : Analyse af Thermex Decor 501 FH

Flot og funktionel emhætte, ifølge brugerne

Ifølge brugerne hos de to danske forhandlere Skousen.dk og Whiteaway.com er Thermex Decor 501 FH en flot og funktionel emhætte, der er en fryd at have i et køkken.

Eksempelvis skriver en af brugerne, at den kommer med ”en kraftig sugeevne”, så den effektivt renser luften for damp og mados i køkkenet.

En anden bruger forklarer ydermere, at Thermex Decor 501 FH er ”meget nem at betjene”, så man hurtigt kan finde ud af, hvordan den skal bruges. Derfor er brugerne enige i, at det er ”et godt køb”, da man ”får meget for pengene”.

Velegnet til det mellemstore køkken

Med Thermex Decor 501 FH får man en frithængende emhætte, der er velegnet til det mellemstore køkken. Dens rensekapacitet er nemlig på op til 637,4 m3/t.

Lydniveauet er på maksimalt 65 dB, så den støjer ikke meget under brug. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Det er ydermere nemt at komme i gang med emhætten samt installere den, da den er forsynet med en intern motor.

Energibesparende emhætte med nem betjening

Thermex Decor 501 FH er en energibesparende emhætte, som er placeret i energiklasse A. Man er derfor sikret en emhætte, der ikke forbruger meget energi på et år, hvilket ikke mindst er en fordel for pengepungen, men også for miljøet.

Samtidigt kommer emhætten med en LED-belysning, som også hjælper med at nedsætte energiforbruget. LED-pærerne har en lang levetid samt et kraftigt lys, så kogepladen er godt oplyst under tilberedningen.

Belysningen og emhættens tre hastigheder kan justeres via den elektroniske betjening. Her vil der også være en indikator, der viser, hvornår filteret skal renses.

Sidst men ikke mindst kommer Thermex Decor 501 FH med et eftersug. Det sikrer, at man har mulighed for at fjerne den sidste mados og damp i køkkenet efter madlavningen.

Thermex Decor 501 FH måler 105,5 x 60 x 28,5 centimeter (h x b x d).

Dagens bedste priser og tilbud på Scandomestic EMF 990:

Fordele

  • LED-belysning 
  • Tre hastigheder 
  • Velegnet til store køkkener 
  • Glasskærm 
  • Betjening via trykknapper

Scandomestic EMF 990 er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld en populær emhætte hos forbrugerne. Emhætten har nemlig fået en del gode brugeranmeldelser hos de to danske forhandlere Skousen.dk og Whiteaway.com.

Her skriver brugerne, at emhætten suger effektivt ved en lav styrke. Brugerne finder ikke nogle deciderede ulemper ved emhætten.

Scandomestic EMF 990 kan kobles til en aftrækskanel, men det er også muligt at bruge den til recirkulation.

Anmeldelse : Analyse af Scandomestic EMF 990

Velegnet til de større køkkener

Med Scandomestic EMF 990 får man en frithængende emhætte, som er velegnet til de større køkkener takket være dens rensekapacitet på op til 700 m3/t.

På emhættens højeste indstilling er den forsynet med et lydniveau på 73 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB, hvorfor den ikke støjer meget ved brug.

Derudover kommer Scandomestic EMF 990 med en intern motor, så den er nem at komme i gang med og installere. Hele emhætten kan nemlig installeres samlet.

Effektiv og simpel emhætte, ifølge brugerne

Ifølge brugerne hos de to forhandlere Skousen.dk og Whiteaway.com er Scandomestic EMF 990 en kvalitetsemhætte, som er perfekt at have i et køkken.

En bruger skriver eksempelvis, at emhætten ”er den mest effektive emhætte”, de har oplevet. Brugeren mener derfor, at man ”får et fantastisk produkt til få penge, som man aldrig vil fortryde”.

En anden bruger hæfter sig ydermere ved, at Scandomestic EMF 990 er en simpel og brugervenlig emhætte. Den er nemlig både ”smart og enkel”, mens den på samme tid er lydsvag. Flere brugere fremhæver derfor, at den er ”et virkelig godt køb til prisen”.

Rengøringsvenlig emhætte

Da Scandomestic EMF 990 kommer med en glasskærm, er den nem at holde ren og pæn. Glasskærmen sørger for at beskytte mod skidt og stænk, mens det på samme tid sikrer et stilrent og attraktivt design i køkkenet.

Selve belysningen består af LED-pærer, hvorfor man er sikret en energibesparende og kraftig belysning, der oplyser kogepladen, så man får et godt overblik over alle gryder og pander under tilberedningen.

Der er desuden mulighed for at regulere på de tre effekttrin samt belysningen på emhættens trykknapper.

Sidst men ikke mindst får man en forholdsvis energieffektiv emhætte, der er placeret i energiklasse C.

Scandomestic EMF 990 måler 105-125 x 90 x 60 centimeter (h x b x d).

Test og anmeldelser af frithængende emhætter anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

Testmagazin.de

ETM Testmagazin er en tysk side, der tester en lang række forskellige produkter til hjemmet. Du kan læse om alt fra smarte plantekasser til emhætter, og med anmeldelser, tests og artikler kan du lære meget mere om det produkt, du er interesseret i.

Testmagazin.de har testet Siemens LR18HLT25 i december 2019. De var meget begejstrede og gav den innovationsprisen, samt en rigtig flot anmeldelser, hvor de blandt andet roser emhætten for dens høje ydeevne og stilfulde design.

 

Anmeldelsen er udgivet den: 16. december 2019
Du kan se anmeldelsen her

Andre relevante tests og artikler 

Er du endnu ikke overbevist om, at en frithængende emhætte der er det rigtige valg for dig, har vi her på Forbrugsguiden en række andre artikler, du måske vil finde interessante.

Skab dig et overblik over markedets bedst anmeldte modeller med vores store generelle emhætte artikel. I denne artikel gennemgår vi en lang række af eksperternes favoritter, samt giver dig en prissammenligning, så du nemt kan finde den forhandler, der har den bedste pris.

Ønsker du at slippe for et hul i ydremuren til emhættens udtræk, kan du passende læse vores emhætte med kulfilter artikel. Kulfiltret gør at i stedet for at suge den forurenede luft ud gennem et hul i ydervægen, bliver den renset for partikler og madlugte, og ført tilbage ud i køkkenet. Med en emhætte med kulfilter er du sikret ren luft i køkkenet samt et minimum af installations-besvær.

En anden populær type emhætter er emhætter med ekstern motor. I denne artikel gennemgår vi en række af markedets bedst anmeldte modeller, og giver dig samtidig en prissammenligning på de forskellige modeller.

Særligt ét mærke er eksperterne meget begejstrede for, når det kommer til emhætter. Her er selvfølgelig tale om det tyske kvalitetsmærke Miele. I vores Miele emhætte artikel kan du læse mere om deres forskellige testvindende emhætter.

Er du på udkig efter andre testvindende hvidevare, kan vi også være behjælpelige med det. Her kan du læse vores brede ovn test, hvor vi gennemgår en lang række af eksperternes favoritter.

Dertil kan du også læse vores indbygningsovn test, vores selvrensende ovn test eller vores pyrolyseovn test, der alle indeholder testvindere.

Måske er du også interesseret i en testvindende kogeplade. Her kan du læse vores induktionskogeplade test, der giver dig et bredt overblik over markedets bedst anmeldte modeller.

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping er Google genvej til dig, der gerne vil læse om anmeldelser af produkter på en fuldkommen neutral side. Med fri adgang kan forbrugere over hele verden skrive deres anmeldelser af et produkt, så du kan læse om det og blive klogere, før du køber.

Også Elica YE Ø-emhætte er blevet anmeldt på Google, endda over 100 gange. Med mere end 90 forskellige 5-stjernede anmeldelser havner produktet på 4,3 ud af 5 stjerner i samlet karakter. Google giver dig en nem oversigt over de bedste købsmuligheder, når du har læst de anmeldelser, du vil.

Du kan se anmeldelserne her

FAQ

Hvilket brand laver gode emhætter?
Der er flere gode brands på markedet, som formår at producere nogle gode emhætter. Nogle af de brands, som dog har modtaget de bedste anmeldelser af deres produkter, er blandt andre Siemens, Elica og Thermex. De brands har alle skabt nogle effektive og flotte emhætter.
Hvordan vælger jeg en emhætte?
Når du skal vælge en emhætte, så er det først og fremmest vigtigt, at du vælger en emhætte med den rette størrelse. Det er vigtigt, at emhætten er ca. på størrelse med dit komfur, sådan at den er i stand til at opsuge alt os og damp fra madlavningen.
Er det nødvendigt at have en emhætte?
Teknisk set er det ikke strengt nødvendigt at have en emhætte i sit køkken, men det kan være en fordel, hvis du gerne nemt vil kunne fjerne lufte, os og damp fra køkkenet. Det er specielt praktisk at have en emhætte, hvis du ikke har et vindue i dit køkken.
Er det pengene værd at købe en emhætte?
Ja, det kan helt bestemt være pengene værd at købe en emhætte. Med en emhætte bliver det meget nemmere at fjerne lugte, os og damp fra dit køkken, når du laver mad. Dermed kan en emhætte gøre det langt mere behageligt at lave mad og spise i dit køkken.

Valg af emhætte: Det skal du overveje

Hvis du er på udkig efter en ny emhætte til dit køkken, er der flere faktorer, du skal overveje. Sørger du for at tænke over disse forskellige parametre, får du nemmere ved at vælge den helt rigtige model til køkkenet.

Her giver vi et overblik over, hvad der er en god idé at se nærmere på, når det kommer til at vælge mellem de forskellige emhætter på markedet. Men til at starte med skal du finde ud af, hvilken type emhætte du ønsker at have i dit køkken.

Hvilken type emhætte skal jeg vælge?

Helt overordnet findes der to forskellige typer emhætter. Der findes både emhætter med udsugning til det fri og emhætter, som recirkulerer luften.

Mens emhætten med udsugning til det fri sørger for, at mados og damp bliver sendt ud via en aftrækskanel i muren eller op gennem loftet, recirkuleres luften med den anden type emhætte.

Når det kommer til emhætten, som kan tilsluttes en aftrækskanel, er der også mulighed for at tilslutte emhættens udluftning til et varmegenvindingssystem. På den måde sikres det, at den varme luft fra kogepladen også bliver brugt som varme i dit hjem.

Vælger du den anden model, hvor luften bliver recirkuleret, er fordelen, at du ikke behøver at have en aftrækskanal i hverken taget eller muren. Dog skal du huske at sørge for, at kulfilteret regelmæssigt bliver udskiftet eller renset, da der her samler sig en masse snavs og skidt.

Du skal derfor overveje, om du ønsker den ene eller den anden model. Kort og godt anbefales det, at du vælger en emhætte, som sender både mados og damp ud i det fri. Dette kan dog ikke altid lade sig gøre, hvorfor du altid skal overveje andre muligheder.

Samtidigt kan du også vælge mellem et hav af forskellige modeller, når det drejer sig om emhætter. Du kan vælge alt lige fra en frithængende model til en væghængt model, en loftsemhætte eller noget helt fjerde. Her er det en rigtig god idé, at du tager et kig i dit køkken for at finde ud af, hvor meget plads du har, samt hvad der vil passe ind til køkkenets indretning og udseende.

Det skal du tage et kig på ved valg af en ny emhætte

Når du har fundet frem til hvilken type emhætte og model, du gerne vil have i dit køkken, skal du til at overveje en række andre faktorer. Du bør overveje og tage stilling til følgende spørgsmål:

  1. Hvor skal emhætten placeres henne?
  2. Hvad med emhættens belysning og højde over komfuret?
  3. Hvor meget må emhætten støje?
  4. Skal emhætten have en intern eller en ekstern motor?
  5. Hvad med emhættens energiforbrug?
  6. Hvad er emhættens sugeevne?
  7. Hvad er dit budget, og i hvor høj kvalitet skal emhætten være?

Hvor skal emhætten placeres henne?

En emhætte skal naturligvis placeres i et køkken. Men det er ikke helt, hvad der menes med dette spørgsmål. Her handler det nemlig om, at du skal tage stilling til, hvorhenne i dit køkken emhætten skal være.

Har du allerede et komfur, skal den naturligvis placeres over dette. Men hvis du er i gang med at istandsætte køkkenet, er det en fordel, at du ved lige præcis, hvor emhætten skal være, inden du vælger at købe en ny model.

Placeringen af emhætten – og naturligvis også udformningen – har meget at sige, når det kommer til valg af emhætte. Du skal ligeledes være opmærksom på bredden på emhætten. Som minimum skal du vælge en emhætte, der har den samme bredde som kogepladerne – og rent faktisk bør den endda være bredere end dette.

På den måde undgår du, at hverken væg, loft eller overskabe bliver beskidte på grund af mados og lignende. Men selvfølgelig skal du også være opmærksom på, at emhætten ikke ender med at være så bred, at den virker alt for prangende og voldsom i dit køkken, hvis det ikke er det, du ønsker.

Du skal finde den fine balancegang, så du ender med en emhætte i lige netop den udformning og størrelse, du ønsker, men uden at det påvirker hverken dens ydeevne eller resten af dit køkken.

Hvad med emhættens belysning og højde over komfuret?

Når du skal vælge en emhætte, skal du være opmærksom på belysningen. Dette er noget, som mange glemmer at kigge på, da de mest er interesserede i, hvordan den rent faktisk ser ud og virker.

elysningen er en vigtig del af en emhætte, da det hjælper med at få et godt over tilberedningen, når du laver mad. Jo bedre belysningen er, jo bedre et overblik vil du få over de forskellige gryder og pander på kogepladen.

Det anbefales, at du vælger en emhætte med en LED-belysning. LED-pærer er nemlig ikke bare energibesparende, de sørger også for en kraftig belysning henover komfuret. Det kan derfor sagtens betale sig at købe en emhætte med LED-pærer, så du er sikret, at du altid kan se lige præcis, hvad der foregår på kogepladen.

Samtidigt skal du tage et kig på emhættens højde over komfuret eller kogepladen. Hvad skal den nemlig være på? Det afhænger i bund og grund af, hvordan du bedst arbejder, når du tilbereder maden.

De fleste mener, at højden minimum skal være på 145 centimeter over gulvet. På den måde sikrer du nemlig, at emhætten hænger, så den sørger for det bedst mulige lys.

Men afstanden mellem komfuret og emhætten kommer også an på, hvilket komfur du har. Har du et elektrisk komfur, er det en fordel, at emhætten er placeret omkring 50 til 60 centimeter over kogepladen, mens det kan være en god idé, at emhætten er 10 centimeter højere oppe, hvis du ejer et gaskomfur.

Hvor meget må emhætten støje?

Emhætter har tidligere været kendt for at støje rigtig meget. Men sådan er det slet ikke mere. Du kan nemlig i dag finde nye og moderne emhætter, som slet ikke larmer meget.

ange emhætter har et lydniveau på mellem 50 og 70 dB, hvilket ikke er særligt støjende. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Støjniveauet er helt klart en faktor, du skal være opmærksom på, hvis du ikke ønsker en emhætte med et meget højt lydniveau. Det er naturligvis at foretrække, da emhætten herved ikke forstyrrer hele hjemmet, når der laves mad.

Du kan altid se lydniveauet under emhættens specifikationer, så du kan beslutte, om det er en model for dig eller ej.

Skal emhætten have en intern eller en ekstern motor?

I dag kan du finde emhætter med enten en intern eller en ekstern motor. En emhætte med en ekstern motor kan være en rigtig god løsning til en stor emhætte, der ellers hurtigt kan virke meget støjende i et køkken, hvis den er placeret meget centralt.

Herved er der mulighed for at placere den eksterne motor i eksempelvis loftet, så lyden reduceres markant, når du laver mad.

Du skal dog være meget opmærksom på, hvor du vælger at placere den eksterne motor, hvis du eksempelvis har to etager.

Motoren kan nemlig ende med at støje en del, hvorfor den kan være til gene ovenpå, hvis den er placeret et uheldigt sted.

Ønsker du ikke en emhætte med en ekstern motor, kan du naturligvis altid vælge en model med en intern motor. En emhætte med en intern motor betyder, at motoren er indbygget, så du ikke skal placere den et andet sted.

Hvad med emhættens energiforbrug?

Hvor meget strøm din emhætte bruger på et år, kommer an på dens energimærkning.

Det er derfor vigtigt, at du altid tager et kig på energimærkningen, inden du køber en ny emhætte. Der kan nemlig være meget forskel på energiforbruget – og vi ønsker naturligvis altid, at den er så energibesparende som overhovedet muligt.

Der kan derfor være en del penge at spare på et år, hvis du vælger en emhætte med en bedre energiklasse fremfor andre modeller.

Desuden er det en fordel, hvis du kører emhætten på det laveste effekttrin i stedet for det højeste, da dette også er med til at spare på energiforbruget og herved din elregning.

Hvad er emhættens sugeevne?

Endnu en faktor, du skal tjekke, er emhættens sugeevne. Dog er det ikke den vigtigste faktor. I bygningsreglementet har udsugningen et minimumskrav, som lyder på 20 liter i sekundet.

Eksperter anbefaler dog som minimum, at du altid bør vælge en emhætte, som har mulighed for at udskifte køkkenets luft mindst 10 gange på en time.

Du skal herved tjekke, hvor mange kubikmeter luft, der er i dit køkken. Det gør du ved at gange længden, bredden og højden med hinanden.

Find herefter en emhætte med en 10 gange så høj sugeevne ved at gange den i sekundet med 3600. Herefter kan du finde den helt rigtige emhætte til dine behov

Hvad er dit budget, og i hvor høj kvalitet skal emhætten være?
elvfølgelig går pris og kvalitet hånd i hånd, når det handler om emhætter. Der findes et hav af muligheder på markedet, hvor du både kan finde budgetvenlige emhætter og de dyrere modeller.

Det betaler sig altid at vælge en lidt dyrere emhætte, da du herved er sikret en højere kvalitet, både når det kommer til holdbarheden, designet og ydeevnen. Du skal være bevidst om, at der er stor forskel på de forskellige emhætter, når du vælger, hvad dit budget skal være på.

Det anbefales, at du starter med at lave et realistisk budget, hvor du samtidigt kan få den emhætte, der bedst passer ind i dit køkken. Ønsker du at læse mere om, hvad du skal overveje ved valg af en ny emhætte til køkkenet, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Appliancesdirect.co.uk.

Tips og tricks til rengøring af din emhætte

Det kan være en vanskelig affære at få din emhætte skinnende ren. Dette er på grund af den ophobede fedt og mados, der gør emhætten beskidt og meget klistret. Du kan derfor ikke udskyde rengøringen, når emhætten trænger til en grundig omgang. Så hvis du har brug for hjælp til, hvordan du effektivt renser din emhætte, finder du her en guide, der giver dig alle de oplysninger, du har brug for.

Sådan rengøres din emhætte

Hvis du ikke har renset din emhætte i nogen tid, kan det være svært at fjerne ophobningen af ​fedt og mados. Men hvis du udstyrer dig selv med den rigtige attitude og de rette værktøjer til at rense din emhætte effektivt, vil den ende med at få et skinnende og rent look.

Først skal du sikre dig, at strømforsyningen til apparatet er slukket. Fjern derefter filteret og enhver anden løs eller aftagelig del fra emhætten. Find brugsanvisningen frem til det specifikke apparat og kontroller, hvad der er den rigtige procedure, når du skal fjerne de forskellige dele. Alternativt kan du tjekke det online, hvis du ikke har den originale manual med instruktioner.

Rengøring af emhættefiltre

Når du rengør en emhætte, skal du altid huske at rense filtrene. Filtrene skal du nemlig fjerne og enten rense eller udskifte med jævne mellemrum.

Når metalfedtfilteret er fjernet fra emhætten, skal du lade det ligge i blød i varmt sæbevand. Tilsæt en kop eddike og lad det stå natten over. Eddike vil hjælpe med at nedbryde fedtophobningen.

Efter filteret har stået i blød i en god rum tid, er det nu tid til at give det en grundig rensning med knofedt for at fjerne resten af skidtet. Du kan eventuelt bruge noget vaskepulver og tilføje det til vandet eller bagepulver. Bagepulver er en rigtig god løsning, hvis der er genstridige pletter og snavs på emhætten, som du har svært ved at få af.

Du kan i dag også finde metalfedtfiltre, som du kan putte i opvaskemaskinen. Dette er meget forskelligt fra emhætte til emhætte, hvorfor du skal tjekke om filteret tåler maskinvask, inden du putter det i opvaskemaskinen.

Vær forsigtig når du rengør de forskellige dele, da det skal gøres på den helt rigtige måde.  Ved rengøring af emhættens metalfedtfilter kan det ende med at blive en smule misfarvet – især hvis du bruger et rengøringsmiddel eller en anden løsning, som det ikke kan tåle.

Din emhættes metalfedtfilter vil stadig fungere, men det er altid rart, at det ikke bliver misfarvet under rengøringen.

Udskift filteret med et nyt, hvis det er meget snavset

Som vi har nævnt ovenover, er det meget vigtigt, at du regelmæssigt vedligeholder og renser de forskellige filtre. Dog er det ikke altid nok blot at rense filtrene. Det kan sommetider være en nødvendighed, at du udskifter de beskidte og snavsede filtre med nye.

Hvis din emhætte ikke længere fungerer, som den skal, kan det ligeledes være en rigtig god idé at investere i nye filtre. Det kan nemlig i sidste ende hjælpe med at optimere emhættens ydeevne markant.

Hold din emhætte fedtfri og skinnende ren

Hemmeligheden bag at holde din emhætte pæn er at rense den regelmæssigt. Tør hele ydersiden af med varmt sæbevand eller det korrekte rengøringsprodukt.

Før du gør det, skal du sørge for, at emhætten og komfuret er slukket, og at alle overflader er helt kolde, før du begynder. Tør overfladerne efter med et viskestykke for at slippe af med eventuelle vandmærker.

Det er en god idé at tage filteret ud mindst en gang om ugen og hurtigt vaske det under rindende vand.

Hvis du regelmæssigt gør dette, vil de forskellige filtre kun have brug for en kort vask, når du er grundigt renser dem.  Faktisk betyder det, at den meget grundige rengøring sjældent vil være nødvendig.

Endelig er det vigtigt at bemærke, at den væsentligste årsag, til en fedtet og beskidt emhætte, er stegning. Hvis du ikke er vild med at rense din emhætte, kan du vælge at skære ned på mængden af mad, du steger på komfuret.

Det vil i hvert fald sørge for, at du ikke særlig tit behøver at rense din emhætte, da den ikke lige så hurtigt bliver fyldt med skidt og snavs. Hvis du følger disse praktiske tips og tricks, vil du ende op med en helt ren og fin emhætte.

Hvis du gerne vil spare på strømmen og dit energiforbrug, når du anvender din emhætte, finder du her flere gode råd til, hvordan du bruger din emhætte mere energieffektivt. Disse anbefalinger er baseret på en artikel fra Sparenergi.dk.

Sørg for, at du altid vælger en emhætte af høj kvalitet

Til at starte med anbefaler eksperterne fra Sparenergi.dk, at du altid vælger en emhætte af høj kvalitet. Her mener de, at du skal tage et kig på energimærkningen, som naturligvis skal være så god som overhovedet mulig.

På energimærkningen har du mulighed for at tjekke, hvor energieffektiv emhætten er. Men du kan også finde ud af, hvor god selve emhætten er, når det kommer til opsamling af mados og damp i dit køkken.

Hvilke effekttrin gør du brug af?

En anden faktor, som du kan spare en del strøm på, er ved at være opmærksom på, hvilke effekttrin du benytter, når du gør brug af din emhætte.

Hvis du altid gør brug af det højeste effekttrin, vil du anvende markant mere strøm om året, end hvis du vælger at anvende det laveste effekttrin.

Det er derfor en god idé, at du ikke altid bruger det højeste effekttrin, når du laver mad, men er opmærksom på, at det er en fordel også at bruge det laveste effekttrin, når der er mulighed for det.

Sørg for, at emhættens belysning ikke altid er tændt

Der er ingen grund til altid at tænde emhættens lys, hvis du ikke har brug for det. Hvis det er lyst, når du laver mad, er det ofte ikke nødvendigt at tænde lyset. Dette gælder også, når du ikke gør brug af din emhætte.

Belysningen forbruger nemlig også strøm. Du kan derfor lige så godt slukke for lyset, når du ikke tilbereder mad på dit komfur eller din kogeplade.

Rengør regelmæssigt emhættens fedtfilter

Sidst men ikke mindst anbefales det, at du jævnligt renser og rengør emhættens fedtfilter. Det vil sige, at du helst skal rense det en gang hver måned.

Hvis fedtfilteret i emhætten er meget beskidt, vil emhætten komme på overarbejde og konstant køre på det allerhøjeste trin. Det gør i sidste ende, at strømforbruget øges. Så blot ved at huske at rense fedtfilteret, kan du rent faktisk spare penge, når det kommer til dit elforbrug.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme