Få mest muligt ud af dit vaffeljern
De traditionelle dessertvafler kender de fleste. Det er en populær spise for både store og små. Måske ejer du allerede et vaffeljern, men får det sjældent brugt eller måske ønsker du bare noget inspiration til, hvordan du kan få lidt mere ud af dit vaffeljern.
Nedenfor får du 7 ideer til, hvordan du kan få mest muligt ud af dit vaffeljern, så det ikke kommer til at stå i skabet og samle støv:
Lav morgenmad med dit vaffeljern
Spar dig selv for besværet med at stege en omelet på stegepanden og brug i stedet dit vaffeljern. I og med at vaffeljernet varmer på begge sider, er den ideel til at lave forskellige omeletter i. Pisk et par æg sammen med dine yndlings ingredienser og hæld massen på det opvarmede vaffeljern. Din omelet er færdig på et par minutter, hvilket gør det til en tidsbesparende proces, da du slipper for at vende den på panden.
Bag brownies i dit vaffeljern
Overrask dine venner og familie med en anderledes brownie. Du blander blot ingredienserne til din yndlings brownie sammen, hvorefter du hælder dejen op i dit vaffeljern. Bag dejen i omkring 5 minutter og hold øje med dejen undervejs. Du kan eventuelt teste om brownien har fået nok ved at stikke dejen med en gaffel. Kommer gaflen op uden dej, så er brownien færdig. Denne metode fungerer umiddelbart bedst i vaffeljern til belgiske vafler, da dette vaffeljern giver noget tykkelse til brownien.
Bag Hash Browns i dit vaffeljern
Skal du have gæster på besøg til det store amerikansk inspireret morgenmadsbord, så kan du med fordel bruge dit vaffeljern til at bage de populære Hash Browns, som er små pandekager med revet kartoffel i. Mikser du selv dejen sammen, så skal de bages i ca. 7-8 minutter på medium varme i vaffeljernet. Er det en pose fra fryseskabet, så skal de blot have et par minutter mere.
Bag dine kanelsnegle i dit vaffeljern
Ved at bage dine kanelsnegle i dit vaffeljern sparer du opvarmningen af indbygningsovnen. Herudover går det også hurtigere at bage dine kanelsnegle i dit vaffeljern. Du putter blot en kanelsnegl i hvert vaffelkammer, hvorefter kanelsneglene bages i 2-3 minutter. Det er en god idé at holde øje med dejen undervejs, så du undgår, at dejen bliver branket.
Bag madpandekager i dit vaffeljern
Madpandekager kan bruges til rigtig mange forskellige aftensmadsretter. Det kan dog tage lang tid at få lavet tiltrækkeligt med pandekager, hvis man skal stå og vende dem manuelt på en pande. Her kan du med fordel bruge dit vaffeljern, så pandekagen bages på begge sider på samme tid. Dette mindsker processen, og giver lækre gyldne madpandekager.
Bag dine småkager i dit vaffeljern
Miks din yndlings småkagedej sammen og bag dem i dit vaffeljern. På den måde sparer du opvarmningen af ovnen. Småkagedejen fordeles i hvert vaffelkammer, hvorefter de bages i ca. 3 minutter. Hold øje med dem undervejs, så de ikke får for meget.
Lav en sandwich-vaffel
Mangler du inspiration til frokosten eller madpakken, så kan du lave en anderledes sandwich, ved at bage dens top og bund i dit vaffeljern. Sørg for at lave en opskrift, som ikke indeholder særlig meget sukker, så det bliver mere en brøddej fremfor en almindelig vaffeldej. Denne dej hældes blot i vaffeljernet, og bages som en almindelig vaffel. Herefter kan du fylde din sandwich op, med det du plejer.
Vil du vide mere og have endnu mere inspiration, så læs den fulde guide hos Idé nyt.
Tips til forskellige vafler til dit vaffeljern
En vaffel er ikke nødvendigvis bare en vaffel. Nedenfor finder du en række forslag til forskellige typer af vafler, som man kan lave med et vaffeljern.
Amerikanske vafler: Amerikanske vafler bliver ofte brugt som en morgenmadsvaffel. De amerikanske vafler er tykke og høje i forhold til de fleste andre type vafler. De amerikanske vafler er ikke så sprøde, da det skyldes vaflens tykkelse. Herudover er de amerikanske vafler heller ikke nær så søde i smagen, hvilket betyder, at sødmen skal tilføres udefra. Her er det populært at bruge ahornsirup og smør som tilbehør til de amerikanske vafler.
Belgiske vafler: De belgiske vafler kan ofte fås i sammenhæng med forlystelsesparker eller i juletiden. Du kan dog sagtens lave dem selv. Kendetegnet ved de belgiske vafler er dens tykkelse samt dens meget søde smag og fede konsistens. Belgiske vafler kendesteges også ved dens sprøde overflade, som skyldes at der ofte bruges brun farin i dejen. Belgiske vafler serveres ofte som en dessert.
Franske vafler: De franske vafler er også kendt som de traditionelle vafler. Vaflerne er ofte sprøde, og har en gylden overflade. De franske vafler har en let og luftig konsistens, og er heller ikke nær så tykke. De traditionelle franske vafler bruges ofte i sammenhæng med desserter eller som en let snack. De kan serveres med mange former for tilbehør, men det mest velkendte tilbehør til de franske vafler er sukker, flormelis og marmelader.
Sunde vafler: Ønsker du at tilføre lidt mere sundhed og mæthed til dine vafler, så kan det sagtens lade sig gøre. Du kan blot skifte den almindelige hvedemel ud med finvalset havregryn. Havregryn indeholder en masse kostfibre, som giver en god og mættende fornemmelse. Herudover kan du også skifte sukkeret ud med kunstige sødemidler eller proteinpulver i forskellige smagsvarianter. Som tilbehør kan du bruge frugt, bær og mørk chokolade.
Vil du vide mere, så kan du finde mere inspiration og information hos Femina.
Vaflens historie
Der findes rigtig mange typer af vafler, og de spises især i Europa og i USA. Deersted.com forklarer, at vaflen har en lang historie og har udviklet sig over tid og i takt med kontakten med forskellige kulturer.
Man har kendskab til en form for vaffel allerede tilbage til middelalderen, hvor den dog blot bestod af mel og vand. Med korstogene kom der nye typer af ingredienser til Europa, og for eksempel honning og orange-aromaerne fandt vejen til bagningen af vaflen.
Vaflen tager form
Efter middelalderen kom den første nedskrevne opskrift på vaflen i Paris, hvor opskriften nu var blevet videreudviklet til at indeholde æg, olie, salt, mel og endda vin. Vaflen skulle bages mellem to opvarmede jern, og der skulle placeres en skive ost i midten af dejen. Vaflens i dag så velkendte mønstre i dejen så dagens lys omkring det 16. århundrede, hvor bagerne begyndte at designe vaflerne med fine detaljer og individuelle tegn og mønstre.
Mest for det bedre borgerskab
Da vaflen blev produceret omkring det 17. århundrede, var den stort set kun tilgængelig for det bedre borgerskab, idet ingredienserne i vaflen var meget dyre. Her er tale om for eksempel honning og sukker, som almindelige borgere ikke havde råd til.
Hvis det almindelige borgerskab skulle kunne nyde en vaffel, så blev den i stedet bagt med ringere ingredienser, som de kunne betale for, men som gjorde vaflerne mindre delikate.
Op gennem det 18. århundrede kom nye ingredienser til Europa fra andre verdensdele, og især Tyskland udmærkede sig inden for vaffel-bagningen med både gær, kardemomme, muskatnød, nelliker og chokolade.
Der opstod flere typer af vafler i de forskellige regioner i især Tyskland og Frankrig, men også Belgien begyndte at udmærke sig. Vaflen bredte sig dermed ud, og i 1725 optrådte ordet ”vaffel” for første gang på engelsk.
Vafler som dessert og mad og sammen med is
Herefter steg vaflens popularitet voldsomt, og der kom flere varianter til. I dag nyder mange stadig en klassisk, belgisk vaffel, og eftersom vaffeljernet er et helt normalt element i mange køkkener, så kan man i dag selv bage sine egne vafler med de klassiske mønstre og forme.
Vaflen benyttes nu ikke længere kun som dessert i sig selv, for den bruges også til for eksempel mad ligesom pandekager gør. En anden klassisk brug af vaflen – især i Danmark – er isvaflen, der ligesom de traditionelle vafler både er søde og sprøde med tegn og mønstre.
Gode opskrifter på vafler
Der findes mange typer af vafler og mange måder at indtage vaflerne på. Herunder har vi samlet 3 opskrifter på, hvordan man bruger vaflen forskelligt:
Havregryns-vafler
Denne type vafler passer godt til dig, som gerne vil have vafler, men samtidig gerne vil have en lidt sundere variant. Havregrynene sørger for, at der kommer flere fibre i vaflerne, og derfor vil de også mætte mere. Havregryns-vaflerne er hurtige at tilberede, og med både forberedelse og tilberedning tager de under en halv time at lave.
Ingredienser:
50 gram havregryn
150 gram hvedemel
1 æg
2,5 deciliter mælk
25 gram smør
1 knivspids salt
Sukker
Syltetøj
Sådan gør du:
- Start med at tage en skål frem. Hæld havregryn og mælk sammen.
- Lad blandingen stå, indtil mælken har blødt havregrynene op. Det tager cirka 10 minutter.
- Hæld melet i blandingen.
- Pisk sammen med en håndmixer.
- Er dejen for tyk, tilsæt da mere mælk. Konsistensen skal være mindre tyk end kagedej men tykkere end dejen til pandekager.
- Tag vaffeljernet frem, smør det med smør og bag vaflerne indtil de er gyldne og sprøde.
- Serveres straks med sukker og syltetøj.
Du kan læse den originale opskrift her hos Gastrofun.dk.
Vafler med avocado og laks
Vafler behøver ikke kun være en decideret dessert. Man kan også benytte vaflen som en madvaffel til for eksempel frokost eller som tilbehør til fisk. Det kan lyde krævende, men vafler med avocado og laks tager hverken længere tid eller kræver voldsomt flere ingredienser end almindelige vafler.
Ingredienser:
100 gram almindeligt mel, for eksempel hvedemel
50 gram linse- eller anden grovmel
20 gram sesamfrø
20 gram hørfrø
30 gram olie (en neutral variant)
5 små æg, eller færre større
Lidt salt
Mayonnaise
Koldrøget laks
Avocado
Sådan gør du:
- Start med at blande mel, salt og frø sammen i en stor skål.
- Tilsæt æggene et ad gangen og rør massen lind og flydende.
- Tilsæt olie.
- Har man et vaffeljern med non-stick belægning, så behøver man ikke smøre det, da der er olie i dejen.
- Bag vaflerne.
- Lad vaflerne køle af efter bagning på en rist.
- Smør de afkølede vafler med mayonnaise, tynde skiver avocado og laks.
- Servér herefter.
Du kan læse den originale opskrift her hos Gastrofun.dk.
Belgiske vafler med chokoladesauce
Den belgiske vaffel er en klassiker, som man faktisk også kan lave selv. Vær dog opmærksom på at det kræver et vaffeljern, der er designet til at kunne bage belgiske vafler. Vaflerne kan spises som de er eller serveres med chokoladesauce og vaniljeis.
Ingredienser:
2 æg
3 deciliter mælk
250 gram hvedemel
3 teskefulde bagepulver
1,5 teskefulde vaniljesukker
70 gram sukker
200 gram smør
75 gram mørk chokolade
¼ liter piskefløde
Smør til bagning
Sådan gør du:
- Start med at lave chokoladesaucen ved at hælde fløden i en gryde og koge den op.
- Når fløden koger, skal den fortsat koge ved jævn varme i omkring 3 minutter, mens man konstant rører i gryden.
- Finhak chokoladen.
- Tag gryden med fløden af blusset og hæld chokoladen i.
- Rør i gryden til chokoladen er smeltet.
- Tag herefter fat på at lave de belgiske vafler: Start med at hælde mælk og æg i en stor skål.
- Pisk blandingen sammen med en håndmixer eller i en røremaskine.
- Tilsæt herefter de tørre dele: mel, sukker, bagepulver og vaniljesukker og rør massen sammen.
- Smelt smørret og tilsæt det til blandingen.
- Varm det belgiske vaffeljern op og smør med lidt smør.
- Bag vaflerne.
- Servér herefter de belgiske vafler med den hjemmelavede chokoladesauce og eventuelt en kugle vaniljeis.
Du kan læse den originale opskrift her hos Gastrofun.dk.
Danskerne spiser vaflen – i andre lande smider de den ud
Et af de steder, hvor danskerne virkelig nyder den bagte vaffel, er, når der er tale om isvaflen. Politiken.dk forklarer, at vaffelisen, som vi kender den, faktisk er et fænomen, som stort set kun findes i Danmark.
Danmark er kendt for isvaflen
I Danmark hører vaffelisen unægtelig sammen med sommer og sol, og vi nyder den ofte som en gammeldags isvaffel med kugler af forskellige typer is med flødeskum og syltetøj ovenpå eller som en del af en softice.
Faktisk så forklarer Politiken.dk, at Danmark ligefrem er kendt for denne type af is, idet man i udlandet ofte slet ikke spiser vaflen. Den danske vaffel er nemlig kendetegnet ved den søde smag plus de små designmæssige tern, og hos vaffelfabrikanterne i udlandet er denne form for vaffel kendt som ”danskervaflen”.
I udlandet er vaflen kun en beholder for isen
I andre lande – specielt i Sydeuropa – vil man opleve at få en noget anderledes vaffel, hvis man bestiller en is. Den kaldes i stedet en pres-vaffel, og det er faktisk slet ikke nødvendigvis meningen, at man skal spise den – den fungerer nemlig blot som en slags beholder for isen, og når isen er spist, så smides vaflen i skraldespanden.
Pres-vaflen er nemlig også produceret anderledes end i Danmark, og så er den mindre appetitlig, da den er mere neutral og mindre sød i smagen.
Amerikansk-inspireret
Selv om vores isvaffel er meget dansk, så stammer inspirationen faktisk fra Amerika. Ismagere i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet blev nemlig inspireret af de amerikanske ”kolleger”, der bagte pandekager i stor stil. Her kom startskuddet således til den spiselige beholder for andet fyld, og den nye form for is-spisning blev hurtigt populær i Danmark.
Allerede i 1920’erne og 1930’erne så flere is-barer dagens lys i Danmark, hvor de velstillede borger kunne købe hjemmebagte vafler med is indeni. I 1950’erne kom de automatiske vaffeljern, og herefter steg isvaflens popularitet markant.
Hvad siger eksperterne om Åviken 904?
Åviken 904 modtager ikke de allerbedste anmeldelser af eksperterne, men det norske Hytte Magasinet er dog nogenlunde tilfredse med modellen, da der gives 3 stjerner. De 3 stjerner gives, idet de norske eksperter mener, at vaffeljernet er noget gammeldags i designet, og så er temperaturen noget utilregnelig. Det betyder, at man hele tiden skal holde øje med bage-processen, men hvis man gør det, så forklarer eksperterne også, at man faktisk kan få gode vafler med modellen.
Åviken 904 er herudover blevet testet af den danske Letliv.dk, som kun giver modellen et enkelt point. Det begrundes med, at eksperterne mener, at vaffeljernet både er langsomt, når det varmer op, har en mangelfuld varmeindikator samt er svær at gøre helt ren. Dog nævnes det også, at vaflerne faktisk bliver bagt meget jævnt på modellen.