Sådan gør du din ovn ren
Det er svært at undgå at skulle fjerne madrester, skidt og snavs, når man har en ovn. Det kan hurtigt blive til strengt, manuelt arbejde, men med nogle gode tips kan rengøringen foretages noget lettere.
Vælg en selvrensende ovn
Whiteaway.com forklarer, at man kan spare sig for meget besvær, hvis man anskaffer sig en ovn, der er selvrensende. Der kan enten være tale om ovne med pyrolyse-funktion eller katalyse-funktion, og med en af disse funktioner vil ovnen stort set klare rengøringen selv.
Manuel rengøring af ovn
Pyrolyse-ovne vil stort set ikke kræve manuelt arbejde ud over at skulle tørre asken væk med en klud, og har man en ovn med katalyse-funktion, så vil denne type heller ikke kræve så meget arbejde – dog ofte lidt mere end med en ovn med pyrolyse.
Selvrensende ovne har nemlig ofte en særlig ru emalje, som er det, der gør, at de kan holde sig selv rene. Men af og til kræves det stadig, at man selv bidrager til rengøringen. Har man en ovn med en særlig emalje, så er det vigtigt, at man ikke anvender hverken ovnrens, brun sæbe eller rengøringsmidler på emaljen – det kan nemlig ødelægge emaljen og dermed formålet.
Læg mærke til at nogle ovne kun har denne emalje på bagvæggen, mens andre også har det på siderne – dog vil de ikke have det i bunden. Derfor vil man godt kunne anvende de ovenstående rengøringsmidler i bunden.
Rengøring med brun sæbe
Hvis du har en almindelig ovn uden special-emalje eller en ovn, der ikke har denne emalje på alle siderne, så vil brun sæbe være en god måde at få bugt med skidt og snavs på. Man kan gøre ovnen ren med brun sæbe på 2 forskellige måder afhængig af, hvor beskidt ovnen er.
Den hurtige metode med brun sæbe går ud på, at man smører ovnens flader (de som kan tåle det) ind i den brune sæbe, og herefter tænder man ovnen på 50-100 grader (endelig ikke mere, for så kan man risikere, at sæben brænder fast). Efter lidt tid vil sæben begynde at boble, og når det sker, skal ovnen igen slukkes. Vent til den er kølet ned og vask så efter med vand.
Hvis man har en meget beskidt ovn, så kan det være nødvendigt med en mere grundig metode: Start dog igen på samme måde og smør ovnens flader (de som kan tåle det) ind i brun sæbe, hvorefter de indsæbede områder dækkes til med husholdningsfilm. Lad det blive siddende natten over. Næste dag skal filmen fjernes, og sæben skal blot vaskes af med vand.
Denne sidste metode er i øvrig også anvendelig, når det gælder bageplader, som er blevet medtaget af madlavning.
Brug den faste, brune sæbe
Også eksperterne fra en artikel i Bt.dk om ovn-rengøring bifalder den brune sæbe – især hvis man har en almindelig ovn uden selvrensningsprogrammer – for her man kan komme på meget manuelt arbejde. Eksperterne herfra anbefaler, at man husker at anvende en af de hårde varianter af brun sæbe – gerne en med en pH-værdi på imellem 11 og 13. En almindelig, flydende brun sæbe har ofte kun en pH-værdi på omkring 8. Dette er vigtigt, da jo mere basisk sæben er, jo bedre er den til at opløse fedt.
Brun sæbe kan dog være hårdt for hænderne, så eksperterne anbefaler, at man anvender handsker.
Den helt naturlige rengørings-metode: Brug natron
NatronWhiteaway.com forklarer, at der findes flere metoder, som er effektive og lette, når det kommer til rengøring af ovnen.
Hvis man ønsker en 100 procent naturlig måde, som er helt fri for gift, så kan man også anvende natron. Vil man rengøre ovnen med natron, så start med at hælde en halv kop natron op, som du blander med lidt vand. Blandingen skal være tyk, så kom kun et par skefulde vand i. Smør herefter natron-blandingen ud på ovnens flader og lad det stå natten over. Vask efter med vand næste dag. En svamp er bedst til formålet.
Hvis man ofte oplever store problemer med at få bunden i ovnen rengjort, så kan man med fordel sætte en bradepande med stanniol i ovnen, hver gang man anvender ovnen. Stanniolen tager så skidtet. Hvis man er uheldig, kan stanniolen brænde fast i bunden af bradepanden – det er derfor, at man ikke bør lægge det direkte på bunden af ovnen.
Drop salmiakspiritus
Salmiakspiritus er effektivt, men til gengæld er det også giftigt. Derfor bør man aldrig anvende salmiakspiritus til rengøringen af ovnen. Dels kan det ødelægge ovnen og termostaten, og dels kan rester af det ende i maden, som man indtager.
Læg især mærke til at tips fra andre lander siger, at man godt kan anvende salmiakspiritus til rengøring af ovne. Det kan i nogle tilfælde godt være rigtigt, men koncentrationen i salmiakspiritus i andre lande er også betydelig mindre end i for eksempel Danmark. I Danmark er koncentrationen på 45 procent, hvor den sagtens kan være 5-10 gange lavere i andre lande.
Glem ikke glasset
De fleste ovne har glasruder, så man kan følge med i, hvad der sker under tilberedningen. Men disse bliver også meget hurtigt tilsmudsede og skal derfor også rengøres.
Brun sæbe er et godt valg til dette formål også (eller almindeligt opvaskemiddel), og hvis det er muligt, så fjern ruden fra lågen og foretag indsmøringen på køkkenbordet. Lad den ligge en halv times tid og vask den herefter af i vasken.
Hvis ruden ikke kan tages af, så kan man også godt foretage rengøringen, mens den sidder fast på ovnen.
Opvaskemaskinen kan klare risten
De fleste riste i ovnen er fremstillet af rustfrit stål, og derfor kan de let bare rengøres i opvaskemaskinen. Har man ikke plads i opvaskemaskinen, eller har man ikke en, så kan brun sæbe også anvendes til dette formål: Smør risten ind i brun sæbe og derefter husholdningsfilm. Lad den stå natten over og vask efter med vand.
Er der fastbrændt skidt på risten, så kan en rist af rustfrit stål også sagtens tåle en tur med stålsvampen eller skuresvampen.
Selv hvis man har en pyrolyse ovn, så er det ikke alle af disse typer, som har medfølgende riste og plader, der kan tåle pyrolyse. Derfor skal de rengøres manuelt, som beskrevet her.
Husk ventilatoren i varmluftsovnen
Hvis man har en varmluftsovn, så findes der også en ventilator i ovnen. Det varierer fra ovn til ovn, hvordan man afmonterer ventilatoren. Kig i brugsanvisningen og gør den ren med almindeligt opvaskemiddel.
Husk dog at slukke for hovedafbryderen, inden du fjerner ventilatoren.
Hvor ofte skal jeg gøre ovnen ren?
Eksperterne anbefaler, at man med fordel kan tage det værste snavs lidt ad gangen, så man ikke står med en meget stor rengøring lige pludselig. Man bør som hovedregel desuden gøre ovnen hovedrent hver anden måned.
Hvordan kan jeg se forskel på emaljen?
Isabellas.dk forklarer, at man let kan se forskel på, hvilken type emalje ens ovn har. En almindelig ovn uden selvrensende funktioner vil have en glat emalje, mens selvrensende ovne – for eksempel ovne med pyrolyse – vil have en ru emalje.
Hvilke typer ovne findes der?
Når man skal vælge en ny ovn, så kan det være svært at skelne imellem de mange typer af ovne på markedet. Baseret på en artikel fra Which.co.uk guider vi her til de forskellige typer af ovne:
Enkel eller dobbelt
Which.co.uk forklarer, at man både kan få enkelt-ovne og dobbelt-ovne. De vil ofte være af samme bredde, men variere i højde, og dobbeltovnene vil ofte være dyrere end enkeltovnene.
Det vigtigste aspekt er her, om en enkeltovn er nok til husstandens behov. Det vil det være for de flestes vedkommende, selv om her kun er tale om ét ovnrum til både at stege, bage og grille i. Man kan også få store ovne med ovnrum på over 80 liter.
Hvis man har brug for flere muligheder, når man laver mad, kan det være smart med en dobbeltovn. Det betyder, at man altid vil have plads nok, og det er især smart, hvis man ofte kokkererer retter, der skal tilberedes ved forskellige temperaturer. Til gengæld vil en dobbeltovn fylde en del i køkkenet.
Elektriske ovne
De mest populære ovne er de elektriske ovne – i modsætning til gasovnen. En elektrisk ovn byder på mange muligheder, og hvis man investerer i en ovn med varmluft, så vil der være en ventilator, som sikrer en god og jævn fordeling af varme. Elektriske ovne er også meget pålidelige, når det kommer til at holde en præcis temperatur, og så er udvalget meget bredt.
Dog koster en elektrisk ovn mere i brug end en gasovn.
Gasovne
smeg-c6gmx8-gaskomfurMange tror, at gasovne hører fortiden til, men der er stadig en del, der foretrækker den gammeldags gasovn. Det kan være svært at få fat på en, men en af de store fordele ved en gasovn er, at den er billig i brug – man vil kunne spare en del penge ved at anvende en gasovn frem for en elektrisk ovn. På den anden side så er gasovne ikke så effektive som elektriske ovne, og det kan være svært at holde en jævn og stabil temperatur.
Indbygningsovne
En indbygningsovn er designet til at kunne tilpasses ind i forhold til køkkenets allerede-etablerede design. Man bygger så at sige ovnen ind i køkkenet, så ovnen bliver en del af helheden.
En indbygningsovn har den fordel, at den stikker mindre ud designmæssigt, og det vil give køkkenet en pænere æstetik. Indbygningsovne kan fås i forskellige størrelser, men man skal være meget opmærksom på målene, da ovnen skal kunne passe ind i pladsen i køkkenet.
Indbygningsovne kommer også i forskellige pris- og energiklasser og med mange eller få funktioner, og det vil være forholdsvist let at få en indbygningsovn, der passer til ens individuelle præferencer.
Komfur med ovn
Et helt komfur med kogeplader øverst og ovn nederst står i kontrast til indbygningsovnen. Her får man derfor ikke kun en ovn, men et helt komfur, og det vil fylde en del i køkkenet. Denne 2 i 1 type er smart og opfylder flere behov på én gang, men man skal selvfølgelig også have brug for begge dele, før det er en god ide at investere i denne type.
Komfurer kommer også i forskellige pris- og energiklasser og med mange eller få funktioner.
Mikrobølgeovn
En moderne mikrobølgeovn kan i dag mere end blot poppe popcorn eller varme en frysepizza op. En mikrobølgeovn tilbereder maden ved hjælp af mikrobølger, som opvarmer vandmolekylerne i fødevarerne – derfor bliver fødevarens indre lige så hurtig varm, som det ydre.
Moderne mikrobølgeovne har ofte også funktioner som varmluft og grill, og det betyder, at man til de fleste retter vil kunne anvende mikrobølgeovnen som en helt almindelig ovn. Dog er mikrobølgeovne mindre end almindelige ovne, så de vil ikke kunne rumme lige så meget.
Mikrobølgeovne kommer også i forskellige prisklasser og med mange eller få funktioner.
Mini-ovn
Steba ECO miniovnEn miniovn passer til husstande, hvor der ikke er særlig meget plads i køkkenet – for eksempel i sommerhuset eller på kollegieværelset. Som navnet antyder, så er en miniovn ikke særlig stor og kan derfor ikke rumme så meget – men der vil dog være plads til for eksempel lasagne eller pizza.
Ofte vil en miniovn dog ikke kunne erstatte en almindelig ovn. Miniovne kommer i forskellige prisklasser og har ofte både over-/undervarme og undervarme. Nogle modeller har også grill-funktion.
Kombi-ovn
Som navnet indikerer, så kan en kombiovn opfylde flere formål. Ofte vil en kombiovn være en mikrobølgeovn, som kan mere end normalt eller en normal ovn, som for eksempel også kan anvende damp til at tilberede fødevarer. Kombiovnene kommer også i forskellige pris- og energiklasser og har ofte i hvert fald de mest essentielle funktioner som over-/undervarme, undervarme, varmluft og grill.
Sådan vælger du den rigtige ovn
Som forbruger skal man være opmærksom på, hvilken ovn man investerer i. Forskellige ovne passer nemlig til forskellige typer af forbrugere, men grundlæggende er der også nogle ting, som skal være i orden.
Det britiske testmagasin Which.co.uk samt den danske avis B.dk og Tænk har lavet guides til, hvordan man vælger den rigtige ovn, og først og fremmest forklarer de, at en god ovn skal kunne holde minimum 10 år og gerne længere.
Forskellige ovn-størrelser
Før man begynder at se nærmere på funktioner, så skal man tænke på basis: Hvor stor en ovn har man brug for, og hvor stor en ovn er der plads til i hjemmet? Der findes både mindre ovne, mediumstore ovne og store ovne, som kan indeholde mange liter.
Eksperterne skriver, at ovne normalt har et ovnrum med en kapacitet på mellem 50 til 75 liter, men nogle ovne kan være endnu større. Gennemsnittet ligger på omkring 64 liter, så alt herover anses for værende en stor ovn.
Hvis man er en stor familie eller ofte har gæster, så vil en stor ovn være en fordel, mens en stor ovn kan være spildt, hvis man kun laver mindre portioner – udnyttelsen vil så være meget lille, hvilket giver et større – og unødvendigt – energiforbrug. Man skal dog heller ikke proppe for meget mad ind i en for lille ovn, da varmefordelingen så vil blive dårlig – derfor skal man kende sine vaner og forbrug, før man vælger størrelse.
Gode ovne til lav pris
Prisen er også en vigtig faktor. Eksperterne forklarer, at dyre ovne ikke altid er de bedste. De forklarer baseret på deres egne tests, at man sagtens kan få en god ovn til kun et par tusinde kroner – de dyre modeller kan let løbe op i over 10.000 kroner.
Energimærkningen
Man bør heller ikke glemme energimærket. En ovn med en høj energiklasse vil nemlig have et meget lavere energiforbrug end en model i en lav energiklasse. Man kan se energimærket på alle ovne, idet denne mærkning er obligatorisk.
Læs med længere nede for mere information om energimærket.
Ovne med mange eller få funktioner
Ligesom ovne kommer i forskellige størrelser, så kommer de også med forskellige antal funktioner. Her skal man også kende sine egne behov, for flere funktioner koster flere penge.
Hvis man ved, at man kun anvender almindelig over-/undervarme og måske engang imellem grill eller varmluft, så er der ingen grund til at vælge en ovn, der kan meget mere – det vil være spild af penge. Så vil man bare ende med en dyr ovn med funktioner, som man aldrig kommer til at bruge.
En ovn med varmluftsfunktion vil dog ofte være tilrådeligt, idet det så er muligt at tilberede på flere plader ad gangen samtidig, da en ventilator sikrer en jævn fordeling af varmen.
Eksperterne anbefaler også, at man køber en ovn, der også har funktionen kun undervarme, som især er nyttig ved pizzabagning. Overvarme derimod er godt til gratinering.
Der findes ovne, der kan rigtig mange ting: Nogle kommer med stegetermometer og kogebøger og andre med madlavningsprogrammer og favoritprogrammer. Dette kan være nyttigt og gøre tilberedningen lettere, men ofte vil man skulle betale ekstra for det. Nogle ovne har også specialfunktioner til langtidsstegning, pizza eller optøning.
Med eller uden selvrengøring
Nogle ovne kommer også med selvrensningsprogrammer såsom pyrolyse eller katalyse, og det kan være smart, hvis man gerne vil slippe for rengøringen. Det er op til en selv at vurdere, om man har brug for det. Ovne med disse funktioner koster ofte ekstra.
Brugervenlighed
Se nærmere på hvor intuitive modellerne er i forretningen. Nogle ovne er svære at finde ud af at bruge, mens andre er lettere.
Også værd at overveje
Der er yderligere nogle elementer, som ikke er nødvendige, men kan være smarte. Which.co.uk nævner her et digitalt display med timer, og digitale valg kan være mere nøjagtige end for eksempel en drejeknap.
Også teleskopudtræk kan være en fordel til især tunge fade, således at de kan køres ind og ud. Det forbedrer både sikkerheden og gør arbejdet lettere.
Nogle ovne har en særskilt dampfunktion, som nogle vil kunne få meget glæde af. Dampovne tilbereder fødevarerne med damp ved lavere temperaturer, og det vil resultere i mere saftig mad, som også bibeholder flere næringsstoffer.
Ovne bliver mere og mere teknologiske, og i dag er det muligt at få ovne, der kan styres med en app via telefonen. Dette kan også lette madlavningen noget og gøre arbejdet mere fleksibelt.
Derudover skal man finde ud af, om ovnen varmer hurtigt op, og om den let kan nå op på den valgte temperatur og forblive der. Det er også vigtigt med en ovn, som varmer jævnt over hele ovnrummet. For at være sikker på disse ting er det derfor en god ide at se nærmere på de forskellige tests, hvor kyndige folk har testet for netop disse – samt mange flere – parametre.
Hvad betyder ovn-symbolerne?
De fleste ved efterhånden, hvordan over-/undervarme-symbolet ser ud – måske fordi det er intuitivt, eller måske fordi det er den funktion, de oftest bruger.
Men der er mange flere symboler på ovnen, og baseret på en artikel fra Whiteaway.com guider vi her til at kunne forstå de mest normale ovn-symboler:
- Over/undervarme: To streger over hinanden på langs.
- Undervarme: Én streg på langs nederst
- Overvarme: Én streg på langs øverst
- Varmluft: En cirkel med en figur med tre ben indeni (ligner en propel set forfra). ”Propellen” symboliserer den vifte, som varmluftsfunktionen anvender til at fordele varmen jævnt.
- Grill: En takket eller zigzagget streg. Kan også optræde sammen med symbolet for varmluft – da kombineres disse.
- Hurtig opvarmning: Varierer lidt, men ofte 2 pile mod højre, der peger ind imod 3 bølgede streger på højkant.
- Optøning: En iskrystal med en dråbe nedenunder.
Energimærker: Hvad du skal vide, inden du køber ny ovn
Energimærket findes på produkter som hvidevarer og elektriske apparater. Det viser, hvor energieffektivt et produkt er. Hold øje med energimærkningen, når du skal købe hårde hvidevarer eller elektronik, så kan du spare penge på din elregning.
EU’s obligatoriske ordning for energimærkning har for nyligt skiftet karakter. Det nye mærke ligner det gamle meget, men er blevet mere overskueligt at afkode. Vi sætter dig ind i det nye format, så du ved, hvad du skal kigge efter, når du skal investere i nye produkter.
Den nye energimærkelov
Den nye energimærkelov gælder i hele EU og omfatter alle hårde hvidevarer. Med den nye opdatering bliver produkterne vurderet på en skala fra A til G. Tidligere var skalaen forskellig fra produkt til produkt.
Den nye lov betyder, at produkter, der tidligere lå øverst på skalaen bliver til mærke B, C eller D og udelader plusser. Ændringen er lavet, så du som forbruger har nemmere ved at vurdere energiforbruget og sammenligne produkterne på tværs af type.
I første omgang vil den nye mærkning fremgå på udvalgte produkter, men på sigt vil alle hvidevarer og elektronik få samme mærkning. Derfor vil der være en overgangsperiode, hvor du kan opleve, at nogle produkter har den gamle mærkning og andre den nye.
Hvad betyder den nye energimærkning?
Den nye skala går fra A til G og har ingen plusser. De mest energivenlige produkter er A-mærket og de mindst energivenlige er G-mærket.
Skalaen er ens for alle produkter.
Den nye skala har en tilknyttet QR-kode, der giver dig ekstra information om produktet.
Hvorfor er energimærkningen ændret?
Den gamle skala afhænger af, hvilket type produkt mærket sidder på. Nogle produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre kan have en mærkning på helt op til A+++. Det kan være forvirrende som forbruger, så derfor er mærkningen nu blevet mere ensartet.
Energistyrelsen anbefaler, at du kigger på farverne på skalaen frem for på bogstaverne. Jo mørkere grøn farven er, desto mere energieffektiv er produktet. På den måde undgår du forvirring i overgangsperioden.
Disse informationer kan du finde på energimærket
Informationen på energimærket er tilpasset det produkt, som mærket sidder på. Derfor kan du finde information om eksempelvis vandforbrug og tørreevne på en vaskemaskine eller støjniveauet på en støvsuger.
Det betyder symbolerne på energimærket:
- L/annum: det årlig vandforbrug i liter
- Kg: hvor mange kilo maskinen kan indeholde
- dB: det generelle støjniveau for maskinen
- kWh/annum: hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på et år
Hvilket energimærke skal du vælge?
Hvis du vil spare på strømmen, er det godt at kigge efter et energimærke, der ligger højt på skalaen. Hvis du vælger energibesparende produkter, kan du reducere din energiregning.
Husk også, at du ikke bør udskifte dine hvidevarer, før de trænger. Det kan føles logisk at skifte køleskabet ud med en mere energibesparende udgave, men det er belastende at producere produkterne, så derfor bør du først skifte ud, når de gamle står af.
Hvilke produkter har et energimærke?
- Ovne
- Frysere og køleskabe
- Lamper
- Emhætter
- Fjernsyn
- Vaskemaskiner
- Tørretumblere
- Opvaskemaskiner
- Støvsugere
Sådan testes pyrolyseovne
Når testpanelerne tester ovne, så er der forskellige parametre og aspekter, som de ser nærmere på. Det store britiske testmagasin Which.co.uk forklarer her, hvordan de tester deres udvalgte ovne, og hvad vægten af bedømmelsen særligt lægges på:
Temperatur
Which.co.uk skriver, at ovnene testes på temperatur-præcision, og dette parameter er meget afgørende for bedømmelsen.
Hvis man for eksempel tilbereder mad i en ovn på en bestemt temperatur, og ovnen rent faktisk ikke har denne temperatur, så bliver maden enten under-tilberedt eller over-tilberedt. En sådan ovn vil ikke være temperatur-præcis. Temperaturen måles flere steder i ovnen ved denne måling. Nogle af de ovne, som Which.co.uk har testet, har været op til 30 grader højere, end hvad de har angivet.
Kapacitet
Den faktiske kapacitet måles for, hvor meget mad man kan tilberede i ovnen. Nogle ovne har en tendens til at skrive, at de kan rumme mere, end de faktisk kan.
Grill
For at måle hvor god ovnens grill-funktion er, lægges der hvidt brød uden skorpe ind i ovnen. Herefter tændes der for grill-funktionen, hvorefter det måles, hvor jævnt ovnen griller brødet, samt hvor grillet det bliver.
Opvarmning
Der måles, hvor hurtigt ovnen varmer op til den ønskede temperatur. Which.co.uk anvender 180 grader som målestok og forklarer, at de hurtigste kan nå op på 180 grader i løbet af 4 minutter, hvor de mest langsomme kan tage over 10 minutter.
Brugervenlighed
De britiske eksperter vurderer også, hvor lette ovnene er at bruge, og hvor intuitive de er. Også overskueligheden vurderes, og hvor let det er at sætte mad ind i ovnen og tage den ud igen.