Hvad skal du overveje, før du vælger ny ismaskine?
- Hvad skal din ismaskine kunne?
- Er blenderkniven skarp nok?
- Hvordan er ismaskinens lufttryk?
- Hvordan er støjniveauet?
Hvis du er særligt glad for sorbet, er det en god idé at finde en ismaskine, som har en høj ydeevne. Jo flere omdrejninger, desto luftigere og mere cremede desserter kan du lave – det skyldes, at isen bliver iltet ordenligt.
Det er også vigtigt, at ismaskinen har en skarp blenderkniv. Blenderkniven roterer flittigt nede i skålen, hvor ingredienserne bliver hakket og knust. Hvis du vil undgå at kniven sløves af de mange frosne råvarer, skal den være fremstillet i stærke materialer.
Lufttrykket er også afgørende. Ismaskinen tilfører isen luft, hvilket gør isen både cremet og blød. I princippet er halvdelen af den is, du spiser, ren luft – derfor skal du have et godt lufttryk på din maskine, så ismassen ikke bliver for massiv. Det optimale lufttryk ligger typisk på én bar.
Sidst men ikke mindst kan du med fordel kigge efter en ismaskine, som har et reduceret støjniveau. Hvis ismaskinen har høj ydeevne, et skarpt blad og god isolering, vil den ikke larme særlig meget.
Få det bedste ud af din ismaskine
Når du køber is i supermarkedet, så ved du ikke hvad isen indeholder. Det er en af de store fordele ved hjemmelavet is, her ved du præcis hvad din is indeholder. Og faktisk er der en del fordele ved at investere i en ismaskine:
Lav din helt personlige favorit is
Det fede ved at bruge en ismaskine til at lave is er, at det er så nemt. Du skal i princippet bare udvælge nogle ingredienser, du godt kan lide, og fylde dem i maskinen. Frugt og bær fra haven, friske gårdæg, chokolade og fløde. Brugen af friske råvarer kan helt sikkert smages, og det er bare at kaste sig ud i det. Lav din helt egen mælkeis, flødeis, sorbet eller yoghurtis.
Vær opmærksom på at selvom skåle står til at kunne rumme fx 1,5 liter, er der typisk kun plads til at lave en is på godt 1 liter i sådan en skål. Dette skyldes at isen godt kan hæve lidt op under indfrysningen.
Kompressor eller ej?
Ismaskiner findes både med og uden kompressor. Køber du en ismaskine med kompressor, får du en ismaskine, der nærmest kan lave det hele selv; den rør selv rundt, når ismassen skal blandes. Desuden fryser den samtidig massen og kan også fungere som et køleskab.
Vælger du at købe en ismaskine uden kompressor, vil den stadig være i stand til at mikse ingredienserne, men du skal selv køle ismassen ned i dit fryseskab. Det tager 18-24 timer at fryse den perfekte is.
Ulemper ved at købe en ismaskine
Kigger vi på nogle af de ulemper, vi har oplevet ved at lave sin egen is, var det bl.a. rengøringen af ismaskinen. Selvom rengøringen faktisk ikke er besværlig, så er det bare aldrig sjovt at vaske op. Men… hvor der handles, der spildes. Hvis du køber en ismaskine uden kompressor, skal du være opmærksom på at have plads til isen i kummefryseren under tilberedning.
To typer ismaskiner
Når man er på udkig efter en ismaskine, skal man finde ud af, hvad det helt præcist er, som man har behov for. Hvis man er helt vild med at lave hjemmelavet is, så skal man først og fremmest have fat i en god ismaskine. Men hvad er en god ismaskine, og hvad skal man overhovedet være opmærksom på? Når det kommer til ismaskiner, findes der to forskellige typer af disse. Der er stor forskel på disse to typer af ismaskiner, når det kommer til eksempelvis maskinens pris, størrelse og funktion. Det er derfor vigtigt, at man finder ud af, hvad for en ismaskine, der bedst smelter sammen med ens egne behov.
To forskellige ismaskiner
Der findes to forskellige ismaskiner på markedet, som man kan få hjem og stå i sit køkken:
- Ismaskine med et separat fryseelement
- Ismaskine med et integreret fryseelement
Det kan være en jungle at finde ud af, om man skal vælge den ene fremfor den anden. Men for at kunne vælge mellem disse to typer, er det vigtigt at finde ud af, hvor meget is man har tænkt sig at lave, samt hvor ofte man vil lave is. Dog er der ikke forskel på disse to varianter af ismaskiner, når det kommer til, hvad for en type af is som man vil lave med dem. Lige meget om man bedst kan lide sorbetis, yoghurtis eller flødeis, kan man sagtens lave dette på begge. Man hvad er forskellen så helt nøjagtigt?
Den mest prisvenlige ismaskine er den med et integreret fryseelement i selve skålen. Disse ismaskiner koster ofte mindre end de andre og er ikke særlig store, hvorfor der nemt er plads til dem i køkkenet. Derudover skal man huske at putte fryseelementet i skabsfryseren et døgn før, man begynder at lave is. Dette skal man huske at gøre hver eneste gang, inden man begynder at lave is i modsætning til den anden variant. Fryseelementet er en vigtig del af at lave is, da den gør isen kold, så man undgår en krystalliseret is.
Den anden variation af en ismaskine er som regel nogle meget store ismaskiner sammenlignet med ovenstående. Derudover er de også ofte i den højere ende af prisskalaen. Når man laver is med denne type ismaskine, så vil isen fryse ved hjælp fra maskinens kompressor. Dette sker lige så stille og roligt, når maskinen er i gang med at rotere. Man kan derfor nemt og hurtigt lave lige så meget is, som man har lyst til. Dog tager det i gennemsnit længere tid at lave is i forhold til den anden variant.
Sådan får man den bedste is med ismaskinen
Which.co.uk forklarer, at med en ismaskine får man muligheden for at kombinere sine egne smagsvarianter og ikke kun nøjes med dem i butikken. Men der er nogle forhold, som man skal være opmærksom på for at få den bedst mulige is med ismaskinen.
Ismaskinen beskytter mod iskrystaller
Der findes mange forskellige typer af ismaskiner på markedet, og nogle har mange funktioner, hvor andre er mere simple. Men selve fremstillingen af is går let på en maskine, og når man har tilsat sine ingredienser, så blander maskinen selv blandingen sammen samtidig med, at den køles ned. Denne blandingsproces har specifikt henblik på at hive luft ind i ismassen, mens den sørger for, at der ikke dannes iskrystaller.
Det tager omkring en halv time eller lidt mere, før blandingen bliver til blød is i maskinen. Konsistensen her vil ofte være ligesom den, man får i iskiosken, hvilket er lidt blødere, end hvis den har været helt frosset ned i fryseren. Hvis man ønsker en hårdere konsistens på sin is, så kan man netop lægge den i fryseren i et par timer.
Pas på ismaskinens mikser-åre
Det værktøj, der mikser is-blandingen sammen, ligner ofte en lille åre, og den kan hurtigt komme ud for problemer. De mest almindelige problemer opstår, hvis is-blandingen bliver for kold for hurtigt, for så har åren svært ved at bevæge sig. En anden grund til problemet er ofte, at man tilsætter ingredienserne ude i siderne og ikke i midten. Endelig så kan åren få problemer, hvis de tilsatte ingredienser er for store og klumpede.
Hvis isen ikke vil fryse
Which.co.uk forklarer, at det er en almindelig udfordring, at man kan opleve problemer med at få isen til at fryse. Hvis man står med en for blød is, så bør man først og fremmest være sikker på, at isen har fået lang nok tid i fryseren, og at der ikke er for meget is i skålen. Det vil gøre, at det tager længere tid at fryse isen.
Herudover bør man også være opmærksom på, at ingredienserne kan være for varme og dermed tage længere tid at fryse, og så bør skålen altid opbevares ret op – hvis den tipper, så kan store mængde af ingredienserne bevæge sig til siden, hvorved isens frysning bliver ujævn.
Som sidste parameter nævner de britiske eksperter fryserens temperatur – den skal være på mindst minus 18 grader for optimale fryse-vilkår.
Sundere at lave is selv – men ikke altid billigere
Which.co.uk understreger, at det ikke altid er billigere at lave sin egen is i forhold til at købe den færdig – med mindre man altid køber den dyre is – men til gengæld kan man selv bestemme, hvilke ingredienser man bruger, og dermed også hvor sund eller usund isen skal være.
Is med fedtfattige ingredienser
Hvis man ønsker en sund is, så kan man anvende fedtfattige ingredienser og varianter i stedet for de federe, men man skal være opmærksom på, at man ofte vil kunne smage det på det færdige resultat.
Which.co.uk har selv foretaget et eksperiment, hvor de lavede 2 portioner af den samme is – én med fede ingredienser og den anden med fedtfattige alternativer. Herefter blev et testpanel sat til at smage, og langt de fleste foretrak den fede variant. På trods af dette eksperiment så hævder de britiske eksperter, at hjemmelavet is med fedtfattige ingredienser sagtens kan smage rigtig godt alligevel.
Eksperternes tips til at lave den bedste hjemmelavede is
Which.co.uk har her samlet deres bedste tips til at få det bedste resultat ud af den hjemmelavede is:
- Opbevaring i fryser: Opbevar den hjemmelavede is i midten af fryseren, hvor temperaturen er mest konstant.
- Friske ingredienser: Man får det bedste resultat, hvis man anvender helt friske ingredienser og færrest mulige holdbarhedsfremmende tilsætninger. Which.co.uk anbefaler, at man spiser den hjemmelavede is inden for en uge.
- Undgå alkohol: Is med alkohol kan smage rigtig godt, men alkohol har ikke godt af at blive frosset. Undgå derfor alkohol i isen, eller nøjes med at bruge en lille smule.
- Genfrys ikke isen: Hvis isen allerede er blevet frosset én gang, så bør den ikke fryses ned igen, hvis den smelter. Det kan nemlig udgøre en sundhedsrisiko ligesom med almindelige fødevarer.
Sådan bevarer du isens kvalitet
Is smager bedst, når den er nylavet, og over tid bliver kvaliteten uundgåeligt forringet. Samvirke.dk guider her, til hvordan man passer bedst på sin is, så den gode smag og konsistens kan bevares længere:
Temperatur
En svingende temperatur er ikke godt for isen. Især i sommervarmen kan det være et problem, for her smelter isen hurtigt. Når is smelter, så er det de fine og små iskrystaller, der smelter, hvorved der dannes vand. Når man igen får lagt isen på frost, så fryser både is og vand igen. Når vandet fryser, så bliver det til is, som overtager de iskrystaller, som ikke nåede at smelte og gør dem større. Det gør, at når man næste gang skal spise noget af isen, så vil den være hårdere samt føles meget mere iset – eventuelt også med tydelige og synlige iskrystaller.
Optøning
Is skal ikke bare spises direkte fra fryseren, hvis man ønsker den bedste konsistens og oplevelse. Eksperterne anbefaler, at man tager isen op af fryseren 20-40 minutter inden servering og placerer den i køleskabet, hvor der opstår en nænsom optøning. Derved bliver hele isens konsistens blødere og ikke kun udenpå, som ville ske, hvis man satte den til optøning på køkkenbordet i stedet.
Opdeling
Det er en god ide kun at tage den portion is op, som skal spises med det samme. Hvis man først får tøet isen en smule op som beskrevet ovenfor, så smelter isen uundgåeligt, hvorved der dannes større iskrystaller, som forringer isens kvalitet, når man spiser de genfrosne rester på et andet tidspunkt.
Opbevaring
Is skal altid opbevares i fryseren og ved minus 18 grader for de mest optimale vilkår. Hold isen lukket så længe som muligt, for når den har været åben, så kan der både ske en fordampning samt en større risiko for at udvikle vandige iskrystaller, som forringer isens kvalitet.
Forskel på kvalitet
Is er ikke bare is, og de mere prisvenlige is fra supermarkedet vil ofte have sparet de gode råvarer væk for at kunne beholde den billige pris. I stedet indeholder den prisvenlige is mere vand og luft, og det gør den meget mere sensitiv overfor en temperatur, der svinger meget. Hvis man er is-entusiast, så kan det derfor nogle gange være en god ide at vælge den lidt dyrere variant, selv om den kan koste en del mere end den prisvenlige.
Det vidste du ikke om is
Den store og kendte is-producent Benjerry.com har beskæftiget sig med is i mere end 40 år, og her giver de 11 sjove og interessante facts om is:
- Isvafler blev opfundet i 1904 på et marked i St. Louis, Missouri i USA af en is-forhandler. Det øgede salget og gjorde det muligt for folk at spise isen med det samme og på en let måde.
- New Zealand er det land i verden, der spiser mest is per indbygger. USA ligger på andenpladsen, og Danmark er det 7. mest is-spisende land i verden.
- Folk over hele verden har stadig en forkærlighed for de klassiske is-varianter: Vaniljeis er således den mest populære is-variant i verden. Den mest populære variant i Danmark er chokoladeisen.
- For at fremstille 1 liter is kræver det hele 3 liter mælk. Det er derfor, at isen bliver så cremet.
- Genfrossen is er ikke lige så blød og cremet som helt ny is. Det skyldes små luftbobler, som smelter, når isen spises første gang. Herved forsvinder luften, og der kommer større iskrystaller på isen, som også gør den hård.
- Den mest ideelle serveringstemperatur ifølge Ben & Jerry er mellem minus 12 og minus 13 grader. Det gør isen tilpas blød.
- Hvis man spiser isen for hurtigt, kan man ofte opleve en skarp smerte i panden. Det skyldes, at når noget meget koldt rører ganen, så påvirkes de blodkar, der forbinder mund og hjerne, hvorved blodet fanges i hjernen. Presset fra denne blodophobning er det, der er skyld i smerten.
- Norge har rekorden for at kunne fremstille den største isvaffel i verden – det var i 2015, og vaflen var over 3 meter høj.
- Den mest populære nøddetype i is er pekannød.
- Den mest populære frugt, som man tilsætter hel i isen, er jordbær.
- Ifølge NASA så savner astronauterne især is, når de er udstationeret i rummet. På anden- og tredjepladsen over savnede fødevarer findes pizza og sodavand.
Bær, frugt, grønt og nødder – disse 10 ingredienser gør din is sund
Is har ikke det sundeste omdømme og med god grund. Ofte skal der fløde i isen for at give en traditionel, cremet konsistens og rund smag, men hvis man selv laver sin is, så kan man forsøge at lave en sundere variant.
Mens man alligevel er ved det, så kan man også vælge at tilsætte forskellige bær, frugter, grøntsager eller nødder til isen, for de indeholder mange sunde næringsstoffer, som er vigtige for kroppen.
Her guider vi til 10 forskellige ingredienser, som især er fordelagtige og passer godt til fremstilling af is. Disse råd er baseret på 2 artikler fra Alt for Damerne – en om sommerens sundeste bær og en om sunde nødder– samt en artikel fra Aktivtraening.dk om såkaldte ”superfoods” og Femina.dk om kost og motion.
Appelsin – styrker immunforsvar og beskytter mod knogleskørhed
Appelsiner er gode til is af flere grunde, selv om de er irriterende at skrælle og ofte sprøjter en op i ansigtet. For det første er de i sæson stort set hele året, og især om vinteren er de fyldt med saft og sødme. Faktisk er det kun i sensommeren, at appelsinen ikke er i sæson.
En anden grund til, at appelsin er en god ingrediens at tilsætte i sin is, er sundheden. Appelsiner indeholder rigtig mange C-vitaminer, som især er godt til at styrke immunforsvaret. Herudover indeholder appelsiner også en speciel type af antioxidanter, som kan beskytte mod kræft. Forsøg har vist, at saften fra appelsinen øger blodets evne til at rense kroppen.
Appelsinen indeholder også en del kalk, som styrker knoglerne og skelettet, og især kombinationen kalk og C-vitamin kan mindske risikoen for at udvikle knogleskørhed.
Blåbær – det suveræne super-bær
Blåbær er kendt som lidt af et super-bær og ligger helt i toppen, hvad angår indholdet af antioxidanter. Det lille, runde, blå bær bekæmper således betændelsestilstande i kroppen, og fenoler beskytter hjernen mod for tidlig aldring samt styrker hukommelsen.
Blåbær indeholder også resveratrol, som er en antioxidant, der øger kroppens forsvar mod kræft.
Blåbær har yderligere et højt indhold af både C- og E-vitamin, som styrker immunforsvar, hjerte og kredsløb. E-vitamin er særlig vigtigt, da det beskytter kroppens celler mod nedbrydning, blodpropper og åreforkalkning.
Herudover har blåbær også en gavnlig virkning på fordøjelsen og hudens udseende.
Tranebær – forebygger blærebetændelse
Tranbær kan godt være lidt surt, så derfor vil tranebær passe godt til en mere sødmefyldt is. Tranebær er især godt imod blærebetændelse – både forebyggende og helbredende – idet dette bær indeholder meget proanthocyanidiner, som fungerer ved at sørge for, at blærebetændelses-fremkaldende bakterier ikke kan sætte sig fast i blæren.
Jordbær – rige på fibre og fattige på sukker
Jordbær er en af danskernes klare favoritter, og især om sommeren spises mange af de søde jordbær.
Ud over at smage godt, så er jordbær meget sunde. Jordbær er allerede en gammel kending, når det kommer til ingredienser til is, men prøv selv at tilsætte friske jordbær til den hjemmelavede is. Jordbær har også den fordel, at de ikke indeholder lige så meget frugtsukker, som andre bær gør, og dermed indtager man ikke så meget sukker som ellers.
Jordbær har et højt indhold af C-vitamin, som styrker immunforsvaret, så det bliver mere resistent over for virus og bakterier, og selv om her er tale om et vandigt bær, så indeholder jordbær faktisk en del kostfibre, som er med til at sikre en naturlig tarmfunktion. Jordbær har også et stort indhold af kalium, som findes i kroppens salte. Kalium er især vigtigt for at opretholde en god funktion i cellerne (blandt andet muskelcellerne omkring hjertet), og så er det med til at regulere blodtrykket.
Jordbær indeholder også mange antioxidanter samt ellagsyre, som studier viser kan have en forebyggende effekt mod kræft.
Aroniabær – et lidt ukendt bær, som er godt for tænder og knogler
Aroniabær er måske ikke det mest kendte bær i Norden, men det stammer fra Nordamerika og er ved at vinde indpas i Europa også. Aroniabær indeholder mange fenoler, som er en gruppe af antioxidanter, samt store mængde af kalk, som bidrager til vedligeholdelse af knogler og tænder.
Aroniabær kan både anvendes i smoothies og is og brug gerne hele bærret, idet mange af de gode stoffer sidder i skrællen. Aroniabær kan have en lidt syrlig smag, så brug dem gerne i en is, der i forvejen er sød for at udjævne balancen.
Avocado – fed men god
Man kan ikke komme udenom, at avocado indeholder store mængder fedt, men her er tale om det ”gode” fedt, som styrker kroppen. Avocadoens fedt er nemlig af den umættede type, som er med til at reducere risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme. Det umættede fedt er også godt for hjernen og hjernefunktionen. Så længe man holder sig til mindre mængder af avocado, så er det klart anbefalelsesværdigt at spise dem.
Avocado har en mættende effekt, idet den indeholder mange kostfibre, og så indeholder den tilmed folsyre, som styrker hukommelsen og kan beskytte mod Alzheimers. Herudover indeholder avocado også både A- og E-vitamin, der styrker huden samt har antiinflammatoriske stoffer, som holder niveauet af betændelse i kroppen nede. Disse betændelsestilstande er ellers kendt for at ligge til grund for flere typer af sygdomme.
Avocado i is har også den effekt, at den er med til at gøre isen cremet.
Spinat – rig på C-vitamin og antioxidanter
De fleste forbinder spinat med den kedelige ingrediens ved middagsbordet, men de seneste år har spinat fået noget af et comeback. Det er også med god grund, for spinat indeholder rigtig mange sundhedsfremmende næringsstoffer og vitaminer.
Det er især niveauet af antioxidanter og C-vitaminer, som er rigtig højt i spinat. Ud over at styrke immunforsvaret, så sørger C-vitaminerne også for at bidrage til opbygning af led og sener samt til optagelse af jern i kroppen.
Antioxidanterne i spinat styrker især immunforsvaret, og især hvis man kæmper med livsstilsygdomme, så vil spinat være en god kilde til en sundere krop.
Spinat gavner også tarmfunktionen, idet den desuden indeholder antiinflammatoriske stoffer, som kan reducere eventuel inflammation i tarmvæggen.
Der findes flere typer af spinat, og alle typer er gode kilder til de mange næringsstoffer. Vælg dog gerne spinat, som ser frisk ud. Man kan både spise spinat rå eller tilberedt – men også som en ingrediens i is.
Vanilje – dæmper uro og fremmer fordøjelsen
Vaniljeisen er en klassiker, som de fleste godt kan lide, men som ofte kan blive lidt overset. Men vanilje er i sig selv sundt, så derfor kan man med fordel prøve selv at tilsætte vanilje til sin is.
Vanilje kommer fra en plante, som er beslægtet med orkideen, og derfor har vanilje også en blomsteragtig og eksotisk smag. Smag og duft kommer fra stoffer i vaniljefrøene, som også er sunde. Faktisk har vanilje traditionelt set været anvendt som naturlægemiddel i Sydamerika og Asien.
Ifølge forskning så har selve duften af vanilje også en helende virkning, for det virker beroligende og angst-dæmpende og bidrager dermed til øget ro i både mave og hjerne.
Når man indtager vanilje oralt, så bidrager vaniljen desuden til et øget velvære her, idet vanilje både er antiinflammatorisk, fordøjelsesfremmende og kolesterolsænkende. Det reducerer blandt andet risikoen for at udvikle åreforkalkning samt at få blodpropper. Vanilje påvirker også cellerne, så de regenererer hurtigere.
Vanilje bidrager også til en øget blodgennemstrømning i hovedbunden, hvilket forebygger hårtab, og så har leveren også glæde af vaniljen, idet den hjælper leveren med at restituere hurtigere – det er især godt, hvis man drikker meget alkohol.
Valnødder – rig på Omega 3 fedtsyrer
Mange forbinder valnødder med jul og kage, men valnødder er også en god ingrediens til hjemmelavet is. Med sin bløde og runde smag får isen et godt pift.
Valnødder indeholder også meget fedt, som de fleste nødder gør. Men her er tale om det gode fedt, og så indeholder valnødderne også meget Omega 3, som ellers normalt findes i fisk. Omega 3 fedtsyrerne har flere sundhedsfremmende virkninger i kroppen som blandt andet at være blodtrykssænkende, inflammationssænkende og styrkende for hjerte og hjerne, og så hjælper de til at reducere risikoen for depression.
Valnødder er desuden den nøddetype, der indeholder flest antioxidanter, og valnødder bidrager oven i købet til en bedre nattesøvn, da de indeholder stoffet melatonin. Melatonin er kroppens naturlige søvnstof, som ikke alle mennesker producerer nok af – især ikke i stressede perioder.
Valnødder indeholder også B6-vitamin og magnesium. Magnesium styrker knoglerne, og B6 hjælper kroppen med at omdanne næringsstofferne i kroppen til energi.
Pekannødder – rig på det gode fedt og B-vitamin
Nødder er generelt fede og indeholder derfor rigtig mange kalorier. Derfor skal de spises med måde. At blande dem i isen er en god måde at få et fornuftigt indtag af nødder på, og især pekannødder er efterhånden gået hen og blevet en nøddefavorit i isen.
Pekannødder har flere sundhedsfremmende egenskaber. Blandt andet sikrer det høje niveau af fedt samt zink, at huden bliver styrket og får en flottere glød, og så gør det høje niveau af det gode fedt også, at pekannødder har en kolesterolsænkende effekt.
Endelig indeholder pekannødder mange B-vitaminer samt magnesium. Magnesium er godt for knoglerne plus hormonbalancen og nervecellernes funktion, og B-vitaminerne er gode for både muskler, hjerte, syn og hjerne.
10 Gode is-opskrifter
Rabarber-sorbet
Ingredienser:
– 1 kilo rabarber
– 1 stang vanilje
– 1 liter vand
– 1 citron
– 3 deciliter sukker
– Spiselige blomster som spiseligt pynt
Sådan gør du:
- Start med at rense rabarberne.
- Skær herefter rabarberstænglerne i små stykker.
- Del vaniljestangen.
- Tag en gryde og tilsæt rabarber og den flækkede vaniljestang.
- Hæld vand i gryden og lad massen småkoge – når rabarberne er kogt ud, er kogningen færdig.
- Si saften fra og kom den herefter tilbage i gryden, hvorefter den varmes op igen.
- Imens pres da saften fra en halv citron, og tilsæt denne saft samt sukker til rabarbersaften i gryden.
- Rør rundt i gryden, indtil sukkeret er helt opløst. Smag til undervejs.
- Når sukkeret er opløst, tag da gryden af varmen og lad saften køle af. Sæt den herefter i køleskabet natten over.
- Dagen efter skal saften hældes i ismaskinen og lad den fryse her til sorbet.
- Servér sorbeten sammen med spiselige blomster.
Kilde: Isabellas.dk
Laktosefri is med creme fraiche, mandel og honning
Man kan også lave denne is med almindelig piskefløde og creme fraiche, hvis man ikke ønsker en laktosefri variant.
Ingredienser:
– 100 gram søde mandler
– 2 spsk. sukker
– 2 tsk. salt
– 3 deciliter piskefløde, laktosefri
– 1 deciliter creme fraiche, laktosefri
– 2 æggeblommer
– 0,5 deciliter sukker
– 0,5 deciliter honning
Sådan gør du:
- Rist mandlerne på en stegepande. Tilsæt sukker og salt, og lad sukkeret karamellisere.
- Tag mandlerne af og hak dem, når de er afkølede.
- Pisk fløden.
- Bland fløden med creme fraiche, æggeblommer, sukker (0,5 deciliter) og honning plus tilsæt de hakkede mandler.
- Frys isen.
- Servér med lidt af de hakkede mandler på toppen samt lidt honning.
Kilde: Ica.se
Kokos-karamel-is med pekannødder
Ingredienser:
– 2 x 400 milliliters dåser kokosmælk
– 3 æggeblommer
– 4 spsk. kokossukker eller sukker
– En smule vanilje-ekstrakt
– 50 gram pekannødder, ristede og grofthakkede
Sådan gør du:
- Pisk kokosmælken til den er jævn.
- Mål 600 milliliter kokosmælk op og hæld det over i en gryde. Varm op indtil kokosmælken damper.
- Imens pisk da æggeblommer, 3 spsk. sukker og vanilje-ekstrakt sammen.
- Hæld herefter den varme kokosmælk op i æggeblandingen under konstant omrøring.
- Rens gryden og hæld blandingen tilbage og lad den simre ved medium-varme 5-6 minutter, indtil cremen er blevet tynd.
- Fjern gryden fra varmen og lad blandingen køle helt ned.
- Efter afkølingen, hæld blandingen i ismaskinen.
- Mens isen fryser, lav da karamellen: Bland resten af kokosmælken sammen med den sidste spsk. sukker og en knivspids salt i en gryde. Kog blandingen i 3 minutter indtil konsistensen er cremet. Køl herefter ned igen og hæld over den færdige is sammen med pekannødder. Læg herefter isen på frost, så den bliver helt frossen.
Kilde: Bbcgoodfood.com
Appelsin- og chokoladeis med knas
Ingredienser:
– 150 gram sukker
– 4 æggeblommer, pasteuriserede
– 500 gram kvark, 0,3 procent
– 3 æggehvider, pasteuriserede
– 2,5 deciliter piskefløde, 38 procent
– 2 spsk. appelsinskal, fintrevet
– 75 gram mørk chokolade, grofthakket (gerne 70 procent kakao)
– 100 gram makroner, grofthakkede
– 50 gram marengs, grove stykker
– Chokolade og blade af citronmelisse til pynt
Sådan gør du:
- Start med at piske sukker og æggeblommer sammen, og tilsæt herefter kvark.
- Pisk æggehviderne til de er stive.
- Pisk fløden til flødeskum.
- Tilsæt flødeskummet til æggemassen med kvark og herefter æggehviderne lidt ad gangen.
- Del blandingen i to. Tilsæt appelsin til den ene og chokolade i den anden.
- Tag en bageform og læg halvdelen af makronerne som bund. Hæld appelsin-blandingen over.
- Drys marengs-stykkerne over appelsin-blandingen og hæld chokolade-blandingen over marengs-stykkerne.
- Hæld de sidste makron-stykker på toppen og pres dem lidt ned i blandingen. Sæt herefter i fryseren i minimum 4 timer.
- Servér med pynt af grofthakket chokolade og blade af citronmelisse.
Kilde: Arla.dk
Chokoladeis med Oreos
Du skal kun bruge i alt 4 ingredienser for at lave denne lækre is.
Med denne opskrift får man en portion på omkring 500 milliliter.
Ingredienser:
– 1 dåse kokosmælk
– 1/3 kop sukker
– 2 spiseskefulde usødet kakaopulver
– 10 knuste Oreos
Sådan gør du:
- Bland kokosmælk, sukker og kakaopulver i en blender og blend i 20 sekunder
- Hæld blandingen i ismaskinens skål og følg herefter ismaskinens anvisninger
- I løbet af de sidste 5 minutter af isens rotationstid, skal du tilsætte de knuste Oreos
- Put isen i en plastikbeholder eller fryser, indtil den er klar til at blive spist
Pebermynte-is med chokoladesauce
Ingredienser:
– 2 æg
– 3/4 kop sukker
– Omkring 5 dl. fløde
– 2,5 dl. sødmælk
– 2 teskefulde pebermynteekstrakt
– Mellem 250-300 gram mørk chokoladesauce
– 1 pakke knuste småkager
Sådan gør du:
- Pisk æggene i en skål til de er lette og luftige i omkring 2 minutter
- Pisk sukkeret i blandingen lidt ad gangen og pisk i omkring 1 minut
- Hæld fløde, mælk og pebermynteekstrakt i blandingen og bland det hele godt sammen
- Put blandingen i din ismaskine og følg ismaskinens anvisninger
- Når isen er ved at være færdig, skal du putte de knuste småkager i
- Tillad derefter isen at afslutte processen
- Start med at putte en lille del af isen i en beholder og put herefter halvdelen af chokoladesaucen ovenpå
- Put derefter den resterende del af isen i beholderen med den resterende halvdel af chokoladesaucen ovenpå
- Frys blandingen indtil den skal spises
Hjemmelavet mint-is med chokoladestykker
Ingredienser:
– 400 gram kondenseret mælk
– 500 gram fløde
– 250 ml. mælk
– 2 teskefulde vaniljeekstrakt
– ½ teskefuld mynteekstrakt
– 5 dråber grøn frugtfarve
– 100 gram chokolade
– En smule salt
Sådan gør du:
- Bland alle ingredienser undtagen chokoladen i en stor skål og rør godt rundt
- Hæld blandingen i din ismaskine og følg producentens anvisninger
- 5 minutter før isen er færdig, skal du smelte chokoladen i din mikrobølgeovn. Put langsomt chokoladen ned i ismaskinen
- Isens og chokoladens temperaturforskel vil få chokoladen til at hærde og knække og skabe lækre chokoladestykker. Dette bliver kaldt for stracciatella
- Put isen i en fryserbeholder og frys isen indtil den er hård. Dette tager omkring et par timer
Tyggegummi-is
Ingredienser:
– 3 dl. fløde
– 2 dl. sødmælk
– 70 gram tyggegummi (ikke sukkerfrit)
– Evt. 3 ml. tyggegummiekstrakt, hvis du ikke vil bruge almindeligt tyggegummi
– 200 gram rørsukker
– 6 pasteuriserede æggeblommer
– Evt. frugtfarve
Sådan gør du:
- Hæld mælk og fløde i en gryde og bring det i kog. Når blandingen koger, skal den tages væk fra varmepladen
- Hæld tyggegummiet (eller tyggegummiekstrakten) i blandingen og lad det være i cirka 10 minutter
- Hæld blandingen i en si og put det i en skål
- Bland sukker og æggeblommer godt sammen
- Når det er blandet sammen, skal du hælde blandingen med tyggegummi i og blande begge blandinger godt sammen
- Varm blandingen i en gryde på 40 grader
- Put blandingen i køleskabet, indtil den er kold
- Hæld blandingen i din ismaskine i omkring 50 minutter (afhængig af ismaskinen)
- Put isen i en beholder og tilsæt eventuelt lidt frugtfarve
- Put beholderen i fryseren, indtil isen skal spises
Peanutbutter-is
Ingredienser:
– 2 dl. piskefløde
– 2 dl. græsk yoghurt
– 4 æggeblommer
– ½ dl. sukker
– ¾ dl. peanutbutter
– 1 lime
Sådan gør du:
- Pisk fløden indtil den er stiv og luftig
- Bland den græske yoghurt i fløden
- Tag en anden skål og pisk æggeblommerne indtil de er luftige
- Bland peanutbutter sammen med æggeblommerne
- Bland begge blandinger sammen og tilsæt lidt limesaft
- Put blandingen i din ismaskine og følg maskinens anvisninger
- Når isen er færdig puttes den i fryseren, indtil den skal spises
Vaniljeis
Med denne opskrift får du omkring 1 liter is.
Ingredienser:
– 2 ½ dl. mælk
– 2 ½ dl. piskefløde
– 1 vaniljestang
– 150 gram flormelis
– 6 æggeblommer
Sådan gør du:
- Varm fløde, mælk og vaniljestang op i en gryde. Husk at rør i blandingen
- Tag gryden væk fra varmepladen, inden blandingen begynder at koge
- Bland sukker og æggeblommer sammen og pisk indtil det er luftigt
- Tag vaniljestangen væk fra mælke- og flødeblandingen
- Bland mælke- og flødeblandingen sammen med æggeblommerne og pisk det godt sammen
- Varm blandingen op ved svag varme, indtil den har opnået den rette konsistens
- Lad cremen blive kold igen
- Put den kolde blanding i din ismaskine og følg herefter ismaskinens anvisninger