Det skal du se efter, når du køber en råkostmaskine
Baseret på ekspertviden fra Which.co.uk og Goodhousekeeping.com guider vi her til, hvad du skal skrive bag øret, når du køber en råkostmaskine:
Type: Om du skal investere i en foodprocessor eller råkostmaskine afhænger helt af brugen: En foodprocessor er dyrere, men kan udføre flere opgaver (både hakke, skære, piske, blande, blende, mikse og ælte med videre), mens råkostmaskinen er billigere, men kun kan udføre færre typer af opgaver – den er nemlig kun designet til at kunne rive og skære. Råkostmaskinen vil dog være en del lettere at håndtere og nemmere at bruge.
Pris: De forskellige råkostmaskiner kommer i forskellige prisklasser. De billigste er ikke nødvendigvis de dårligste – her kan du med fordel læse eksperternes tests. Du kan finde links til alle undersøgelserne nederst i denne artikel.
Effekt: Motorkraften er vigtig for, at råkostmaskinen kan håndtere de hårde fødevarer. Normalt ligger den på omkring 150-200 watt for de fleste maskiner.
Skær: Det er forskelligt, hvor mange skæringsindsatser/tromler, der følger med råkostmaskinen. Jo flere skær, jo flere anvendelsesmuligheder.
Rengøring: Gå gerne efter en model, der har tilbehør, som tåler maskinopvask. Ellers kan rengøringen godt blive besværlig.
Størrelse: Råkostmaskiner kan godt have en lidt besværlig form – du kan gå efter en kompakt model, hvis det kniber med pladsen. Generelt vejer de ikke ret meget. På nogle maskiner kan man opbevare skærene/tromlerne direkte på apparatet.
Påfyldningsrør: Gå efter en model med et bredt påfyldningsrør. Så slipper man for mange af forberedelserne med at skære ingredienserne til.
Opskrifter: Inspiration til råkostsalater
Her har vi samlet et par opskrifter på lækre råkostsalater, som man kan fremstille med sin råkostmaskine:
Råkost med rødder
Ingredienser:
4 gulerødder, store
2 rødbeder, store
2 æbler
1 håndfuld krydderurter, friske (gerne basilikum, koriander eller persille)
50 gram rosiner (kan udskiftes med tørrede abrikoser)
3 spiseskefulde mandler (kan udskiftes med hasselnødder)
2 spiseskefulde solsikkefrø
½ deciliter solbærsaft (kan udskiftes med hyldeblomstsaft)
Saft af ½ citron
Salt og peber
Sådan gør du:
1. Skræl gulerødder og rødbeder og skær dem i tynde skiver.
2. Skræl æblerne og hak dem i små tern.
3. Bland forsigtigt gulerødder, rødbeder og æbler sammen med citronsaften i en skål.
4. Rist mandlerne til de er gyldne på en tør pande.
5. Hak krydderurterne og hæld dem i skålen med salaten sammen med mandler, rosiner og solsikkefrø.
6. Hæld solbærsaft over og krydr med salt og peber.
Hele opskriften kan findes hos Season-web.dk.
Salat med æble og selleri
Ingredienser:
250 gram knoldselleri
125 gram æbler
1,5 deciliter ymer, neutral
2 spiseskefulde sukker
1 æble til pynt, rødt
Sådan gør du:
1. Bland sukker og ymer sammen i en skål.
2. Riv æbler og selleri direkte ned i skålen. Riv dem groft og vend dem med sukker/ymer-blandingen.
3. Pynt eventuelt med skrællen fra et rødt æble.
Hele opskriften kan findes hos Dk-kogebogen.dk.
Råkost med rødbeder
Ingredienser:
1 rødbede
1 æble
Saften af ½ citron
1-2 spiseskefulde ahornsirup
3 spiseskefulde vand
Salt
Sådan gør du:
1. Bland citronsaft sammen med sirup og vand i en skål.
2. Skræl og snit rødbede og æble direkte ned i skålen.
3. Vend blandingen og smag til med salt.
Hele opskriften kan findes hos Dk-kogebogen.dk.
Eksotisk fiber-råkost
Ingredienser:
½ hvidkålshoved
3 æbler
1 bundt radisser
20 skiver syltede rødbeder
0,5 deciliter hakkede nødder
Dressing:
2 deciliter appelsinsaft
0,5 deciliter citronsaft
1 deciliter ananasmos
0,5 teskefuld stødt kanel
Sådan gør du:
1. Snit kålen og anret den på et fad.
2. Skær radisserne i skiver og fordel dem ovenpå.
3. Skær æblerne i tern og læg dem i siden af fadet oven på rødbederne.
4. Drys de hakkede nødder ovenpå.
5. Lav dressingen ved at blande ingredienserne sammen, og hæld den over salaten.
Hele opskriften kan findes hos Dk-kogebogen.dk.