Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere
Topbetjent vaskemaskine test-oversigt: Vores anbefalinger baseret på test og ekspertvurderinger
At vælge den perfekte topbetjente vaskemaskine kan være en udfordring med det store udvalg på markedet.
Denne artikel vil hjælpe dig med at navigere i denne jungle af vaskemaskiner. Vi har analyseret forskellige ekspertvurderinger og brugeranmeldelser for at finde vores bud på de bedste topbetjente vaskemaskiner. Du får dertil også tips til, hvad du skal være opmærksom på ved køb af ny vaskemaskine og en guide til rengøring af din maskine.
En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.
De bedste topbetjent vaskemaskiner i test-guiden 2024:
Vores fremgangsmåde
Sådan vurderer og udvælger vi produkter
Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.
Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:
- Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
- Kundeanmeldelser af produktet
- Produktets egenskaber og specifikationer
- Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
- Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker
Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.
Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.
Læs om vores tilgangAnmeldelser
Guide: Dette skal du være opmærksom på, når du køber ny vaskemaskine
Ingen husstande er ens, nogle er store og andre små. I nogle huse tripper mange børnefødder rundt, mens andre kun betrædes af få voksne. Nogle arbejder på kontor og kan dermed iklæde sig sarte og tynde tekstiler, mens andre bruger hænderne som arbejdsredskab og har dermed brug for slidstærkt tøj i stærke materialer. Nogle foretrækker det simple, mens andre elsker den moderne og innovative teknologi.
De mange individuelle behov opstår hurtigt med de store forskelle, og dette afspejler sig også i valg af vaskemaskine. En artikel fra vdonline.dk guider her til, hvad man især skal lægge mærke til, når man skal investere i en ny vaskemaskine:
Vaskemaskinens størrelse
Her er der flere faktorer, man skal overveje. Først og fremmest maskinens fysiske størrelse, for rent lavpraktisk skal der være plads til den. Måske har man et stort bryggers eller et vaskerum med god plads, for så betyder den fysiske størrelse ikke så meget.
Hvis man på den anden side kun har et lille badeværelse, så er størrelsen meget vigtig, for så skal vaskemaskinen kunne klemmes ind.
Har man kun meget lidt plads til vaskemaskinen, kan man gå bort fra de almindelige, frontbetjente vaskemaskiner, der både er brede og dybe og i stedet overveje en topbetjent model. På en topbetjent vaskemaskine åbnes toppen, og tøjet lægges ned i oppefra. Det gode ved de topbetjente vaskemaskiner er, at nok er de ofte højere end de frontbetjente, men til gengæld er de langt smallere og fylder mindre.
Dernæst kommer valg af størrelse på tromlen og vaskemaskinens tøjkapacitet. Her er faktorer som antallet af medlemmer i husstanden og antal børn vigtigt. Bor man mange under det samme tag, så skal der vaskes tøj fra mange personer, og det bliver hurtigt til en stor vasketøjsbunke. I det tilfælde er det fornuftigt at investere i en vaskemaskine med en stor vaskekapacitet – gerne 6-8 kilo – så man ikke behøver vaske hele tiden. Hver ekstra vask koster mange liter vand – gerne omkring de 60 liter og derover hver gang.
Er der børn i husstanden skal man huske, at børn er rigtig gode til at svine og blive beskidte, så der vil vasketøjskurven også meget hurtigt blive fyldt.
De fleste vaskemaskiner har en tromlestørrelse på mellem 5 og 10 kilo, og som hovedregel skal man regne med, at et sæt tørt tøj vejer et kilo.
Investerer man i en vaskemaskine med en vaskekapacitet, der passer til husstandens størrelse og vaskerutiner, så udnyttes både vandforbrug og strømforbrug bedre. Vask helst ikke med en halvt fyldt tromle, selv om de moderne vaskemaskiner er blevet bedre til at dosere vand efter vægt, men fyld maskinen op hver gang. Dog skal en tromle aldrig proppes. Der skal være lidt luft svarende til en knyttet næve imellem det øverste lag tøj og tromlen.
Det kan være fristende at investere i en vaskemaskine med en meget stor tromle, men det bør undgås, hvis det er muligt. Vaskemaskiner med en stor tromle går nemlig oftere i stykker end vaskemaskiner med mindre tromler. Det er desuden meget vigtigt, at en vaskemaskine med stor tromle står helt fast på et jævnt underlag, for under centrifugeringen kan den komme til at bevæge sig meget, og det kan føre til skader.
Funktioner og teknologi
De fleste gammeldags vaskemaskiner havde et par drejeknapper og meget få indstillinger, men den tid er slut. Moderne vaskemaskiner er blevet ramt af teknologibølgen og kan ofte meget mere, end de fleste har brug for. Nogle vaskemaskiner kan endda nu fjernstyres med en app til telefonen.
De fleste moderne vaskemaskiner kommer med en bred vifte af programmer og vaskemuligheder. Helt basalt kan man let vælge imellem temperatur, tekstiltype og farve og kombinere efter eget ønske. På mange maskiner kan man vælge programmer som hurtigvask, allergi-vask, håndvask og skånevask, og disse programmer kan være meget brugbare – især håndvask, da en del tøj kun må håndvaskes.
På nogle maskiner er det heller ikke nødvendigt selv at dosere sæbe – det gør maskinen selv efter vægt og tekstiltype. Har man for eksempel angivet, at tøjet er meget beskidt, tager maskinen dette med i betragtning også.
En anden smart funktion, som de fleste nye vaskemaskiner er udstyret med, er ”udskudt start”. Denne funktion gør det muligt at planlægge en vask til et senere tidspunkt på dagen. Det kan for eksempel være, at man gerne vil have nyvasket tøj, når man kommer hjem fra arbejde. Kommer man hjem kl. 18, så kan man indstille maskinen til at begynde vasken klokken 15.30 eller 16 alt afhængig af vasketiden, og så er tøjet lige til at hænge op eller putte i tørretumbleren, når man kommer hjem.
Centrifugering og omdrejninger
En vaskemaskine både vasker og tørrer tøjet under vaskeprogrammet. Når hovedvasken og skylningen er overstået, sætter maskinen turbo på tromlens omdrejninger, og den hurtige slyngen-rundt gør, at overskydende vand presses ud af tøjet. Har vaskemaskinen en god centrifugering, så kan tøjet være omkring 50 procent tørt, når lågen åbnes op efter endt vask.
Det er forskelligt, hvor store centrifugeringshastigheder, vaskemaskinerne har, men de fleste har mulighed for at centrifugere på minimum 1000 omdrejninger. Mange maskiner kan centrifugere helt op til 1800 omdrejninger, men det vil sjældent være nødvendigt med så store hastigheder. Det anbefales at investere i en vaskemaskine, der kan centrifugere med 1200 omdrejninger. Det vil være passende til de flestes behov.
En stærk centrifugering, hvor mest muligt vand slynges ud af tøjet, kommer dog med en pris, for de høje omdrejninger slider på tøjet. Man skal især passe på med sarte tekstiler, som hurtigt kan tage skade af den stærke kraft. Kraftige tekstiler som håndklæder, cowboystof og bomuld vil have lettere ved at klare de mange omdrejninger.
Ønsker du at nedsætte omdrejningerne, så tøjet ikke kommer til skade, så er det på mange moderne maskiner muligt at nedsætte antallet af omdrejninger, så tekstilerne bliver behandlet mere skånsomt. En fordel ved en stærk centrifugering er dog, at tørretiden i enten tørretumbler eller på tørresnor vil reduceres betydeligt, hvis tøjet på forhånd er delvist tørt efter centrifugeringen.
Energiforbrug og støj
Længere nede i denne artikel har vi en guide til bedre at forstå energimærket, men som tommelfingerregel skal man gå efter en vaskemaskine med så lavt et energiforbrug som muligt, hvilket vil reducere mængden af strøm. Det er både godt for dig og for miljøet.
Alle hvidevarer er energimærkede, og farvede indikatorer fortæller, hvor ”grøn” maskinen er. Gå altid efter de grønneste maskiner, og oversat til bogstaver bør det være B eller A (de to højeste niveauer). Skalaen går således fra A i toppen til G som det laveste på vaskemaskiner.
Det kan nemlig betale sig at anskaffe en ”grøn” vaskemaskine, og forskellene mellem en miljøvenlig og en ikke-miljøvenlig vaskemaskine er svære at ignorere:
En vaskemaskine med en kapacitet på 7 kilo tøj i mærket A forbruger årligt 259 kWh, mens en vaskemaskine med samme kapacitet med mærket A kun bruger 175 kWh/år.
Støjniveauet angives også på energimærket, og selvfølgelig er det en smagssag, om støjen generer en. Det er umuligt at anskaffe en komplet lydløs vaskemaskine, og især centrifugeringsprocessen vil larme en del. Man kan få støjsvage vaskemaskiner, der larmer ned til omkring 50 decibel under vaskeprocessen og ned til omkring 70 decibel, når der centrifugeres. Til sammenligning larmer en samtale mellem mennesker omkring 60-65 dB. Det skal også bemærkes, at hvor en vaskemaskine måske kører i 2 til 3 timer, så udgør centrifugeringsprocessen kun en lille del af denne tid.
Sådan gør du din vaskemaskine effektivt ren
Nok bliver vaskemaskinen fyldt med vand og sæbe, hver gang vasketøjet snurrer i maskinen, men det bliver maskinen desværre ikke ren af. Snarere tværtimod. En hovedrengøring af vaskemaskinen forlænger dens levetid og funktionsdygtighed og bør udføres et par gange om året.
Frederiksbergbladet.dk giver her følgende råd til, hvordan rengøring af en vaskemaskine bedst klares i 4 trin:
- Afkalkning: Hæld 30 gram citronsyre i sæbeskuffen og sæt en tom vask på 60 grader over. Gentag processen om nødvendigt.
- Brun sæbe: Sæt derefter endnu en tom vask over på 60 grader og denne gang med en lille teskefuld brun krystalsæbe i sæbeskuffen. Den brune sæbe fjerner snavs og renser maskinen indvendigt. Men overdosér ikke sæben, for brun sæbe har tendens til at skumme meget.
- Skylning: Kør herefter et langt skylleprogram på vaskemaskinen for at få renset den brune sæbe ud. Sæt derefter en tom kogevask over for at slå diverse bakterier ihjel.
- Tør af: Afslut rensningsprocessen ved at aftørre hele vaskemaskinen på ydersiden med en ren karklud, der er vredet op i almindeligt opvaskemiddel. Husk også at tjekke gummilisterne for at se, om de skal udskiftes.
Læs energimærket korrekt
Hver gang man køber et hvidevareprodukt, er der et påsat energimærke, som har til formål at oplyse forbrugeren om varens forbrug. Hvis man forstår at læse energimærket korrekt kan det hjælpe med til at investere i en energivenlig model.
Først og fremmest er det vigtigt at gå efter et så højt energimærke som muligt. A er det højeste, og køb gerne en vaskemaskine mærket enten B eller A. Det hjælper både på strøm- og vandforbruget, og det kan i sidste ende blive en besparelse for både dig selv og miljøet.
Under farveskalaen findes seks forskellige piktogrammer: Fem nederst på mærkatet med en ovenpå. Piktogrammet øverst angiver strømforbruget, og mere specifikt hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på et år ved 220 vaske som gennemsnit.
Piktogrammet i nederste række yderst til venstre viser vandforbruget, og i præcise tal er det, hvor mange liter vand vaskemaskinen bruger på et år ved 220 vaske som gennemsnit.
Piktogrammet i nederste række og nummer to fra venstre angiver vaskekapaciteten – hvor mange kilo tøj, der kan være i tromlen.
Piktogrammet i nederste række nummer tre fra venstre viser, hvor godt vaskemaskinen centrifugerer fra en skala fra A til G.
Piktogram 5 og 6 findes i nederste række helt ude til højre. De er placeret ovenpå hinanden og indikerer begge støj. Det øverste af de to piktogrammer viser, hvor mange decibel en almindelig vask larmer, og det nederste piktogram viser, hvor mange decibel vaskemaskinens centrifugering larmer.
Sådan bevarer du tøjets farve under vask
Man kan ikke undgå, at tøjets naturlige farver falmer en smule med tiden, men hvis man oplever, at tøjet hurtigt mister farve eller får en kedelig nuance, så gør man muligvis noget forkert, når man vasker.
Eksperterne fra avisen B.dk og eksperterne fra amerikanske Cnet.com forklarer, at hvis man vasker sit tøj med omtanke, så kan man forlænge tøjets og farvens levetid.
Vi vasker tøjet for ofte
Først og fremmest så forklarer eksperten, at vi faktisk vasker vores tøj alt for tit, og at mange lige smider tøjet ind i tromlen, bare det er en smule kedeligt. Eksperterne anbefaler, at man selvfølgelig skal vaske tøjet, hvis der er pletter på, men ellers kan man godt have det på flere gange. Hver vask i vaskemaskinen slider på tøjet, så hold lidt igen.
Kig på mærket
Rigtig mange er slet ikke opmærksomme på tøjets vaskemærke, som guider til den bedste vask for dette individuelle stykke tøj. Læs derfor mærket grundigt. Hvis man ikke helt forstår symbolerne, så læs med længere nede i denne artikel, hvor vi gennemgår, hvad vaske-symbolerne betyder.
Sortér tøjet
Eksperterne fortæller, at der er flere grunde til, at tøjet hurtigt mister farve. Blandt andet så er det meget vigtigt at sortere tøjet efter farver, og man bør også meget gerne sortere efter farveintensitet. Så undgår man nemlig, at tøj med mørke farver smitter af på de lyse tekstiler og misfarver dem. Vask derfor mørke farver sammen, lyse farver sammen og hvide farver separat sammen.
Vend tøjet på vrangen
Man kan beskytte tøjet og farverne ekstra, hvis man vender vrangen ud. Det beskytter nemlig de ydre tøjfibre fra at blive slidt, og det er dem, der kan ses på tøjet, når man har det på. De indre fibre på vrangen bliver selvfølgelig medtagede, men de vender også ind mod kroppen, når man har tøjet på, hvorved man ikke kan se dem.
Behold farven i nyt tøj
Eksperterne forklarer også, at man med fordel kan være ekstra omhyggelig, når det gælder helt nyt tøj for at bevare farven. Her rådes det til, at man lægger det nye tøj i blød i en balje, der indeholder en blanding af 50 procent vand og 50 procent eddike. Lad så tøjet ligge her en time, hvorefter det skal vaskes i vaskemaskinen som normalt. Ifølge eksperterne får dette trick tøjets farver til at holde længere.
Man kan også tilsætte eddike til hver vask, og eddike har også den fordel, at det fungerer som en naturlig blødgører. Man behøver dog ikke frygte, at ens tøj så kommer til at lugte af eddike, for eddikelugten forsvinder, når tøjet vaskes igennem.
Vask ved lave temperaturer
Det anbefales også, at man vasker sit tøj ved så lav en temperatur som muligt, idet varmen kan være med til at trække farven ud af tøjet. Hvis tøjet ikke er beskidt, kan det faktisk godt vaskes ved 20 eller 30 grader i stedet for de normale 40, da det koldere vand giver en mere skånsom vask. Hvis man vasker på lave grader, skal man dog huske at købe et specialvaskemiddel, som er designet til kold vask.
Pulvervask til hvidt tøj
Hvidt tøj derimod har ingen farvemæssig fordel af den kolde vask, for der er ingen farve, der kan falme. Når man vasker hvidt tøj, så er det mest tilrådeligt at anvende vaskepulver i stedet for flydende vaskemiddel, idet vaskepulver virker blegende på tøjet. Ønsker man at holde sit hvide tøj helt hvidt, så kan man også tilsætte lidt natron sammen med vaskepulveret, når man vasker, da natron også har en blegende effekt.
Tørring i solen bleger tøjet – men drop tørretumbleren
Når man har vasket det hvide tøj, så vil det også have en blegende effekt at hænge det udenfor i solen, hvis solen skinner. Solens stråler er nemlig også med til at blege tøjet. Derfor bør man således gøre det modsatte, når man har med kulørt tøj at gøre, for hvis det tørrer i solen, så kan solen risikere at få farverne til at falme. Tørretumbleren slider på tøjet, så derfor vil tørresnoren være det bedste valg – dog bare ikke i direkte sol.
Gør brug af vaskemaskinens programmer
Når man anvender vaskemaskinen, så har den mange forskellige programmer, der passer til forskellige typer af tekstiler. Gør brug af de specifikke programmer, som er til af en grund. Brug med fordel hurtigprogrammerne, hvis tøjet bare er lidt kedeligt i stedet for en rigtig vask.
Stadig håb for det udslidte tøj
Hvis man for eksempel har nogle gamle yndlings-jeans, som har mistet farve og måske har fået en misfarvning, så kan man vaske dem sammen med helt nye jeans i samme originalfarve, da nye jeans indeholder rigtig meget overskudsfarve. Denne overskudsfarve kan i vaskemaskinen smitte af på de gamle jeans, som så får en opfriskning i farven.
Det betyder vaske-symbolerne
Eksperterne råder til, at man ser efter vaskemærket for at bestemme, hvordan tøjet skal vaskes. Her findes der symboler, som fortæller om, hvordan det specifikke stykke tøj skal vaskes, således at det bliver rent men samtidig beholder farve, form og kvalitet.Men der findes rigtig mange symboler, så derfor kan det være svært at finde ud af, hvad symbolerne – både på tøjet og på vaskemaskinen – egentlig betyder. Baseret på en artikel fra Samvirke.dk, guider vi her til, hvad de forskellige symboler betyder:
Symboler med grader
Der vil altid være et symbol, som ligner en lille firkantet skål med en bølge som top. Indeni skålen vil der enten stå et tal, en hånd eller et kryds.
Varianterne af dette symbol handler om, hvor høj en temperatur tøjet kan tåle. Står der for eksempel 30 i skålen, så kan tøjet vaskes ved maksimalt 30 grader, og står der 60, så kan det vaskes ved maksimalt 60 grader. Nogle symboler har en hånd i skålen, og det betyder, at dette stykke tøj kun må håndvaskes. Findes der i stedet et kryds i skålen, så må tøjet slet ikke vaskes, og ofte vil det skulle renses på et renseri i stedet.
Nogle af skålene har også streger under sig. En skål med 1 streg under sig betyder, at man skal vælge et skåneprogram på vaskemaskinen, og i praksis vil det være et program, der tager mere vand ind men har færre tromlebevægelser.
Har skålen 2 streger under sig, så skal dette stykke tøj have en ekstra skånsom vask.
Symboler med tørring
Når det kommer til mulighederne for tørring af tøjet, så angives det via en lukket firkant. Der findes dog mange forskellige varianter af det firkantede tørrings-symbol.
En firkant med en cirkel og en prik inde i cirklen betyder, at dette stykke tøj kan tørretumbles – dog ved lav temperatur.
En firkant med en cirkel og 2 prikker inde i cirklen betyder, at dette stykke tøj kan tørretumbles – gerne ved en normal-temperatur.
En firkant med en cirkel og et kryds over betyder, at dette stykke tøj ikke kan tørretumbles.
En firkant med en vandret streg i midten betyder, at dette stykke tøj ikke skal tørretumbles – men i stedet tørres på stativ i vandret tilstand.
En firkant med en vandret streg i midten samt en lille skrå streg i hjørnet betyder, at dette stykke tøj ikke skal tørretumbles – men i stedet tørres på stativ i vandret tilstand og ikke i direkte sol.
En firkant med en lodret streg i midten betyder, at dette stykke tøj ikke skal tørretumbles – men i stedet dryptørres i lodret tilstand.
En firkant med en lodret streg i midten samt en lille skrå streg i hjørnet betyder, at dette stykke tøj ikke skal tørretumbles – men i stedet dryptørres i lodret tilstand og ikke i direkte sol.
Symboler for kemisk rens
Nogle tøjstykker kan slet ikke maskinvaskes, men skal i stedet have kemisk rens hos et renseri.
Her findes der forskellige symboler i en cirkel med et bogstav i midten, som fungerer som anvisning til renseriet.
Bogstavet i cirklen er ofte enten et F, P eller W, og de angiver den rensevæske, som skal anvendes til tøjet hos renseriet.
Nogle af symbolerne har også en streg eller 2 nedenunder cirklen med bogstavet. Én streg betydet, at dette stykke tøj skal have en skånsom rens, og 2 streger under cirklen betyder, at tøjet skal have en ekstra skånsom rens.
Symboler for blegning
Noget tøj skal bleges af og til for at holde udseendet ved lige. Der anvendes trekantede symboler, når det kommer til angivelse af retningslinjer for blegning.
En tom trekant betyder, at man kan anvende alle typer blegemiddel til dette stykke tøj.
En trekant med to skrå streger betyder, at man kan anvende alle typer blegemiddel til dette stykke tøj – undtagen klor.
En trekant med et kryds over betyder, at man bør undgå at anvende blegemiddel til dette stykke tøj.
Symboler for strygning
Nogle stykker tøj har godt af at blive strøget, når det er vasket. Anvisning for strygning vises via et symbol, der er formet som et strygejern.
Et symbol med et strygejern med 1 prik i midten betyder, at man ikke må stryge tøjet ved en temperatur, der er højere end 110 grader. Man bør også være forsigtig med at anvende damp til strygning med dette mærke, da det kan påvirke tøjets stof negativt.
Et symbol med et strygejern med 2 prikker i midten betyder, at man kan stryge tøjet ved en temperatur op til 150 grader.
Et symbol med et strygejern med 3 prikker i midten betyder, at man kan stryge tøjet ved en temperatur op til 200 grader.
Et symbol med et strygejern med et kryds betyder, at man ikke bør stryge dette stykke tøj.
Har du spørgsmål?
Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk