Topbetjent vaskemaskine test – Find de bedste topbetjente vaskemaskiner

1

I denne artikel ser vi nærmere på nogle af de mest testvindende topbetjente vaskemaskiner på markedet. Med udgangspunkt i flere ekspertvurderinger, så gennemgår vi forskellige modeller af topbetjente vaskemaskiner en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkelt maskine til et godt køb.

Vi har blandt andet set nærmere på tests fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön. Vi kigger også nærmere på hvilke modeller der er populære blandt brugerne, baseret på brugervurderinger.

Markedet for vaskemaskiner er nemlig stort, så det er kun udvalgte modeller, der kommer med i de forskellige tests. Det betyder dog ikke, at de vaskemaskiner, der ikke er testede, er ringere – de er blot ikke blevet testet endnu.

I denne artikel findes:
– Overblik over de bedste topbetjente vaskemaskiner
– Information om hvad man skal være opmærksom på, når man køber ny vaskemaskine
– Guide til rengøring af vaskemaskinen
– Information om energimærket
– Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Whirlpool TDLR60230

Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

Whirlpool TDLR60230 topbetjent vaskemaskine

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.358,00 Kr. 0,00 Kr. 3.358,00 Kr. Læs mere
3.535,00 Kr. 0,00 Kr. 3.535,00 Kr. Læs mere
3.795,00 Kr. 0,00 Kr. 3.795,00 Kr. Læs mere

 

Generelt set har topbetjente vaskemaskiner et ry for ikke at være lige så gode som de frontbetjente, men Whirlpool TDLR60230 kan sagtens konkurrere med de frontbetjente vaskemaskiner. Selve vaskeevnen hos Whirlpool TDLR60230 er rigtig god og modellen har flere smarte indstillinger. Der er blandt andet mulighed for at vælge at udskyde starten på vasken, så vasketøjet er klart når du er. Maskinen har i alt 12 forskellige vaskeprogrammer og udover standardprogrammerne, så tæller de blandt andet jeans, sport, business, AquaØko og en lynvask på 30 minutter. Tromlen kan i alt rumme 6 kilo tøj.

Centrifugering fjerner vandet
Når tøjet er vasket og skyllet, er centrifugeringen det sidste skridt, inden tøjet tages ud. En god centrifugering slynger hurtigt men skånsomt tøjet rundt, så vandet presses ud af tøjet. Herved får man vasketøj, der ikke drypper af vand, og som dermed ikke vil tage lang tid at tørre enten i tørretumbleren eller på tørresnoren. Whirlpool TDLR60230 sørger med sin gode centrifugeringsevne for, at tøjet næsten allerede er halvt tørt, når det kommer ud af vaskemaskinen, hvilket forkorter tørringstiden betydeligt. Maskinen har et max på 1200 omdrejninger i minuttet og centrifugeringsevne A, hvilket er det bedste der kan opnås.

Let at betjeneWhirlpool TDLR60230 betjening
På en topbetjent vaskemaskine ilægger man tøjet fra toppen af, og information, ikoner og knapper er ligeledes placeret på toppen bag klappen. Whirlpool TDLR60230 er en brugervenlig vaskemaskine, som er god til at informere brugeren, og indholdet i manualen er også rigtig godt. Vandforbruget er også mod den lavere ende med et vandforbrug på 62 liter ved en vask af bomuld på 40 grader. Modellens mål og størrelse for en topbetjent vaskemaskine er nogenlunde standard, og vaskemaskinen måler 40cm (B) x 90cm (H) x 60 cm (D).

Udvalgte fordele ved Whirlpool TDLR60230:
🔵 Giver et godt vaskeresultat
🔵 God til syntetiske stoffer
🔵 Effektiv centrifugeringsevne
🔵 Brugervenlig model
🔵 Lavt vandforbrug

Du kan her se en præsentation af vaskemaskinen, udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


AEG L61460TL

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

AEG L61460TL

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.695,00 Kr. 0,00 Kr. 4.695,00 Kr. Læs mere

 

Bemærk, AEG L61460TL er blevet erstattet med den nye og forbedret udgave AEG L62461TL. Derfor viser vi priserne for AEG L62461TL i pristabellen.

AEG L61460TL indeniAEG L61460TL er en rummelig vaskemaskine, der har en tøjkapacitet på 6 kilo. Nogle topbetjente vaskemaskiner har en mindre tromlestørrelse end de frontbetjente, som ofte kan vaske mellem 5 og 10 kilo tøj ad gangen. De 6 kilo hos AEG L61460TL er derfor en god størrelse, som passer til en mediumstor familie.

Omtanke for miljøet
AEG L61460TL er en miljøvenlig model, og den er også i energiklasse A++. Energiforbruget og også strømforbruget er lavt, og der er især strøm at spare, når man sørger for at fylde vaskemaskinen helt op, når man vasker. Vandbruget er rigtig lavt på denne model, og det gælder både, hvis man vasker med en hel fyldt og halvt fyldt tromle.

På bomuldsprogrammet bruger AEG L61460TL kun 47 liter vand, hvilket er mange liter færre end andre vandbesparende vaskemaskiner. Det tager omkring to en halv time at vaske en helt opfyldt vaskemaskine, men til gengæld sørger den gode centrifugeringsevne for, at tøjet er meget tørt, når vaskeprogrammet slutter.

Gode funktioner
Generelt set er AEG L61460TL let at bruge med en brugervenlighed i top. Manual, knapper og display er letforståelige, og det er let at anvende både sæbeskålens påfyldning og tømning samt at føre kontrol med vasken undervejs. Maskinen kan centrifugere med op til 1400 omdrejninger.

AEG L61460TL har indbygget funktionen ”udskudt-start” på op til 20 timer, som er rigtig smart, hvis man vil planlægge sin vask til at starte for eksempel et par timer, inden man kommer hjem fra arbejde. Så er tøjet nemlig klar til tumbler eller tørresnor, når man kommer hjem. Derudover findes funktioner som ekstra skyl og specialprogram for håndvask og uld. Modellen måler 38,7 cm (B), 88,5 cm (H), 60 cm (D).

Udvalgte fordele ved AEG L61460TL:
🔵 Rummelig tromle med plads til 6 kilo tøj
🔵 Miljøenlig model med lavt strøm- og vandforbrug
🔵 God centrifugeringsevne
🔵 Brugervenlig maskine
🔵 Brugbare funktioner som udskudt-start, ekstra skyl, håndvask og uld

Du kan her se en præsentation af vaskemaskinen, udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Whirlpool TDLR 60220

Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

Whirlpool TDLR60220

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.869,00 Kr. 0,00 Kr. 2.869,00 Kr. Læs mere
2.982,00 Kr. 0,00 Kr. 2.982,00 Kr. Læs mere
3.485,00 Kr. 0,00 Kr. 3.485,00 Kr. Læs mere
3.499,00 Kr. 0,00 Kr. 3.499,00 Kr. Læs mere

 

Whirlpool TDLR60220 er ikke en af de mest avancerede vaskemaskiner på markedet, men den klarer stadig den vigtigste opgave, at vaske rent, både effektivt og skånsomt. Maskinen har 12 forskellige vaskeprogrammer, herunder flere specialprogrammer såsom lyn, sport og business. Vil man gerne være helt sikker på, at eventuelle sæberester eller allergener er skyllet helt ud af tøjet, så er modellen også udstyret med en ekstra-skyl funktion.

Tørt tøj og lille forbrug
Selv om det er tørresnoren eller tørretumblerens opgave at tørre tøjet efter vask, sørger en god centrifugeringsevne for, at tøjet kommer mere eller mindre tørt ud af vaskemaskinen. Whirlpool TDLR60220 har 1200 omdrejninger i minuttet og centrifugeringsevne B. Det betyder, at tørretiden i tumbleren eller snoren bliver betydelig kortere.

Husk at sarte tekstiler kan tage skade af en høj centrifugering, så hvis tøjet er meget skrøbeligt, så sæt omdrejningerne ned. Modellen er desuden skabt med omtanke for miljøet med både et fint energiforbrug og vandforbrug. Energiforbruget er ved en bomuldsvask på 40 grader 0,83 kWh, og vandforbruget for samme vask er 65 liter.

Let at bruge og håndtereWhirlpool TDLR60220 betjening
En topbetjent vaskemaskine er smallere end en frontbetjent, og Whirlpool TDLR60220 roses også for at være let at håndtere. Manualen er veludformet med godt indhold, så selv nybegyndere kan anvende modellen. Det er let at forstå billeder, tekst og symboler på maskinen, og desuden er maskinen let at rengøre. Der er plads til 6 kilo tøj, og modellens mål er 40 cm (B), 90 cm (H), 60 cm (D).

Udvalgte fordele ved Whirlpool TDLR 60220:
🔵 Vasker alle tekstiler godt og rent
🔵 Ekstra skyl kan skylle tøjet helt fri for sæberester
🔵 Model med omtanke for miljøet
🔵 Let at håndtere
🔵 Brugervenlig model


Whirlpool AWE6100

Populær blandt brugerne

Whirlpool AWE6100

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.318,00 Kr. 0,00 Kr. 2.318,00 Kr. Læs mere
2.715,00 Kr. 0,00 Kr. 2.715,00 Kr. Læs mere

 

Whirlpool AWE6100 har endnu ikke været medtaget i test, til gengæld er modellen populær blandt forbrugerne. Via sitet Whiteaway.com har vi set nærmere på, hvad brugerne især fremhæver og gennemgående forlyder det, at Whirlpool AWE6100 generelt fungerer helt optimalt, og så er prisen også god.

Godt produkt
Det gode ved en topbetjentvaskemaskine er, at den ikke fylder særlig meget i bredden. Flere modeller er næsten kun halvt så brede som de frontbetjente, så derfor er det muligt at placere den steder, hvor der ellers ikke ville være plads til en stor maskine.

Det er især essentielt, hvis man bor i en mindre lejlighed. De topbetjente vaskemaskiner er heller ikke så små endda, eksempelvis har Whirlpool AWE6100 en vaskekapacitet på 6 kilo, som snildt passer til en husstand på 2-3 personer. Desuden klarer Whirlpool AWE6100 de opgaver, den skal, og vasketøjet bliver både vasket, skyllet og centrifugeret godt.

God centrifugeringsevne praktisk i lejlighed
Bor man for eksempel i en lejlighed, hvor der ikke er plads til tørretumbler eller lang tørresnor på altanen, så er det rigtig vigtigt at investere i en vaskemaskine, der er god til at centrifugere, for det vil minimere tøjets vådhed efter endt vaskeprogram. Så slipper man for dryppende tøj, der tager rigtig lang tid at tørre.

Whirlpool AWE6100 har kun en centrifugering på 1000 omdrejninger, som er en del mindre end andre modeller, som har op til 1800 omdrejninger. Men langt de fleste gange er det slet ikke nødvendigt med så mange omdrejninger, og de 1000 vil passe fint til de flestes brug. Husk at høj centrifugering slider på tøjet, og det kan være hårdt mod sarte tekstiler.

Udskyd starten
Whirlpool AWE6100 er ikke en model med mange smarte funktioner, men til gengæld klarer den de basale opgaver rigtig godt. Og man får meget for pengene med denne maskine, som også er at finde i den billigere ende af prisskalaen.

En af de smarte funktioner, som modellen har, er ”udskudt start”. En udskudt-start funktion betyder, at man først fylder tøj og vaskemiddel i maskinen, vælger programmet og lukker lågen. Herefter indtaster man på displayet, hvornår vaskeprogrammet skal starte, og på den måde kan man tilpasse vasketiden efter, hvornår man selv har tid. Så går maskinen selv i gang, når tiden når til det indstillede tidspunkt og er færdig, når du selv ønsker det. Modellen måler 40 cm (B), 90 cm (H), 60 cm (D).

Udvalgte fordele ved Whirlpool AWE6100:
🔵
God basismodel
🔵 Prisvenlig vaskemaskine
🔵 Stor vaskekapacitet på 6 kilo tøj
🔵 God centrifugering giver mindre vådt tøj ved endt vask
🔵 Med indbygget ”udskudt-start” funktion

Du kan her se en præsentation af vaskemaskinen, udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Whirlpool TDLR 60210

Populær blandt brugerne

Whirlpool TDLR60210 topbetjent vaskemaskine

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.199,00 Kr. 0,00 Kr. 2.199,00 Kr. Læs mere
2.199,00 Kr. 0,00 Kr. 2.199,00 Kr. Læs mere

 

Selvom Whirlpool TDLR60210 endnu ikke har indgået i tests, så har vi valgt at tage modellen med i vores artikel, da forbrugerne er rigtig glade for den. På Whiteaway.com har modellen scoret 4,8 ud af 5 stjerner blandt forbrugerne, og noget af det, der især fremhæves, er den gode vaskeevne og den lette betjening.

God til vaskeopgaverneWhirlpool TDLR60210
Whirlpool TDLR60210 lever også op til Whirlpools gode ry, for maskinen vasker let og upåklageligt. Tøjet bliver rent og pletfrit, og hele vaskeprocessen foregår upåklageligt. Der findes flere forskellige vaskeprogrammer, og takket være modellens brugervenlighed, så er det let at finde rundt i programmer og få valgt netop det program, der passer til den individuelle vask.

God for miljøet
Man kan ikke komme udenom, at hver tøjvask er en belastning for miljøet, men en miljøvenlig vaskmaskine kan afhjælpe en stor del af byrden. Whirlpool TDLR60210 er netop en af de vaskemaskiner, der er skabt med omtanke for miljøet. Modellen er nemlig i den bedste energiklasse (A+++), og den er dermed en af de mest energivenlige vaskemaskiner på markedet.

Der er også tænkt på både vand- og strømforbrug fra producentens side, men som forbruger kan man også gøre sit: husk gerne at fylde vaskemaskinen helt op hver gang, for så vasker maskinen optimalt, og man behøver heller ikke vaske så ofte, som hvis man vasker med halvfyldt tromle hver gang. Whirlpool TDLR60210 har en tøjkapacitet på 6 kilo, hvilket svarer til omkring 30 T-shirts, så på trods af at det er en topbetjent vaskemaskine, så er den stadig meget rummelig.

Pladsbesparende vaskemaskine
En mellemstor familie vil have stor glæde af Whirlpool TDLR60210, som med sine 40 cm i bredden let kan placeres mellem skabene på badeværelset eller ved siden af køleskabet i køkkenet. Denne pladsbesparende fordel ved maskinen er også noget af det, som forbrugerne især fremhæver.

Selv i det mindste badeværelse kan den finde plads, og brugerne fremhæver også, at den er meget let at få op at køre, den er overskuelig, og så larmer den ikke ret meget. Modellen måler 40 cm (B), 90 cm (H), 60 cm (D).

Udvalgte fordele ved Whirlpool TDLR60210:
🔵 Klarer vaskeopgaver glimrende
🔵 Flere forskellige vaskeprogrammer
🔵 Miljøvenlig model i energiklasse A+++
🔵 Nem at placere i selv små rum
🔵 Let og overskuelig

Du kan her se en præsentation af vaskemaskinen, udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Guide: Dette skal du være opmærksom på, når du køber ny vaskemaskine

Ingen husstande er ens, nogle er store og andre små. I nogle huse tripper mange børnefødder rundt, mens andre kun betrædes af få voksne. Nogle arbejder på kontor og kan dermed iklæde sig sarte og tynde tekstiler, mens andre bruger hænderne som arbejdsredskab og har dermed brug for slidstærkt tøj i stærke materialer. Nogle foretrækker det simple, mens andre elsker den moderne og innovative teknologi.

De mange individuelle behov opstår hurtigt med de store forskelle, og dette afspejler sig også i valg af vaskemaskine. En artikel fra vdonline.dk guider her til, hvad man især skal lægge mærke til, når man skal investere i en ny vaskemaskine:

Vaskemaskinens størrelse

Her er der flere faktorer, man skal overveje. Først og fremmest maskinens fysiske størrelse, for rent lavpraktisk skal der være plads til den. Måske har man et stort bryggers eller et vaskerum med god plads, for så betyder den fysiske størrelse ikke så meget.

Hvis man på den anden side kun har et lille badeværelse, så er størrelsen meget vigtig, for så skal vaskemaskinen kunne klemmes ind.

Har man kun meget lidt plads til vaskemaskinen, kan man gå bort fra de almindelige, frontbetjente vaskemaskiner, der både er brede og dybe og i stedet overveje en topbetjent model. På en topbetjent vaskemaskine åbnes toppen, og tøjet lægges ned i oppefra. Det gode ved de topbetjente vaskemaskiner er, at nok er de ofte højere end de frontbetjente, men til gengæld er de langt smallere og fylder mindre.

Dernæst kommer valg af størrelse på tromlen og vaskemaskinens tøjkapacitet. Her er faktorer som antallet af medlemmer i husstanden og antal børn vigtigt. Bor man mange under det samme tag, så skal der vaskes tøj fra mange personer, og det bliver hurtigt til en stor vasketøjsbunke. I det tilfælde er det fornuftigt at investere i en vaskemaskine med en stor vaskekapacitet – gerne 6-8 kilo – så man ikke behøver vaske hele tiden. Hver ekstra vask koster mange liter vand – gerne omkring de 60 liter og derover hver gang.

Er der børn i husstanden skal man huske, at børn er rigtig gode til at svine og blive beskidte, så der vil vasketøjskurven også meget hurtigt blive fyldt.

De fleste vaskemaskiner har en tromlestørrelse på mellem 5 og 10 kilo, og som hovedregel skal man regne med, at et sæt tørt tøj vejer et kilo.

Investerer man i en vaskemaskine med en vaskekapacitet, der passer til husstandens størrelse og vaskerutiner, så udnyttes både vandforbrug og strømforbrug bedre. Vask helst ikke med en halvt fyldt tromle, selv om de moderne vaskemaskiner er blevet bedre til at dosere vand efter vægt, men fyld maskinen op hver gang. Dog skal en tromle aldrig proppes. Der skal være lidt luft svarende til en knyttet næve imellem det øverste lag tøj og tromlen.

Det kan være fristende at investere i en vaskemaskine med en meget stor tromle, men det bør undgås, hvis det er muligt. Vaskemaskiner med en stor tromle går nemlig oftere i stykker end vaskemaskiner med mindre tromler. Det er desuden meget vigtigt, at en vaskemaskine med stor tromle står helt fast på et jævnt underlag, for under centrifugeringen kan den komme til at bevæge sig meget, og det kan føre til skader.


Funktioner og teknologi

De fleste gammeldags vaskemaskiner havde et par drejeknapper og meget få indstillinger, men den tid er slut. Moderne vaskemaskiner er blevet ramt af teknologibølgen og kan ofte meget mere, end de fleste har brug for. Nogle vaskemaskiner kan endda nu fjernstyres med en app til telefonen.

De fleste moderne vaskemaskiner kommer med en bred vifte af programmer og vaskemuligheder. Helt basalt kan man let vælge imellem temperatur, tekstiltype og farve og kombinere efter eget ønske. På mange maskiner kan man vælge programmer som hurtigvask, allergi-vask, håndvask og skånevask, og disse programmer kan være meget brugbare – især håndvask, da en del tøj kun må håndvaskes.

betjening af topbetjent vaskemaskinerPå nogle maskiner er det heller ikke nødvendigt selv at dosere sæbe – det gør maskinen selv efter vægt og tekstiltype. Har man for eksempel angivet, at tøjet er meget beskidt, tager maskinen dette med i betragtning også.

En anden smart funktion, som de fleste nye vaskemaskiner er udstyret med, er ”udskudt start”. Denne funktion gør det muligt at planlægge en vask til et senere tidspunkt på dagen. Det kan for eksempel være, at man gerne vil have nyvasket tøj, når man kommer hjem fra arbejde. Kommer man hjem kl. 18, så kan man indstille maskinen til at begynde vasken klokken 15.30 eller 16 alt afhængig af vasketiden, og så er tøjet lige til at hænge op eller putte i tørretumbleren, når man kommer hjem.


Centrifugering og omdrejninger

En vaskemaskine både vasker og tørrer tøjet under vaskeprogrammet. Når hovedvasken og skylningen er overstået, sætter maskinen turbo på tromlens omdrejninger, og den hurtige slyngen-rundt gør, at overskydende vand presses ud af tøjet. Har vaskemaskinen en god centrifugering, så kan tøjet være omkring 50 procent tørt, når lågen åbnes op efter endt vask.

Det er forskelligt, hvor store centrifugeringshastigheder, vaskemaskinerne har, men de fleste har mulighed for at centrifugere på minimum 1000 omdrejninger. Mange maskiner kan centrifugere helt op til 1800 omdrejninger, men det vil sjældent være nødvendigt med så store hastigheder. Det anbefales at investere i en vaskemaskine, der kan centrifugere med 1200 omdrejninger. Det vil være passende til de flestes behov.

En stærk centrifugering, hvor mest muligt vand slynges ud af tøjet, kommer dog med en pris, for de høje omdrejninger slider på tøjet. Man skal især passe på med sarte tekstiler, som hurtigt kan tage skade af den stærke kraft. Kraftige tekstiler som håndklæder, cowboystof og bomuld vil have lettere ved at klare de mange omdrejninger.

Ønsker du at nedsætte omdrejningerne, så tøjet ikke kommer til skade, så er det på mange moderne maskiner muligt at nedsætte antallet af omdrejninger, så tekstilerne bliver behandlet mere skånsomt. En fordel ved en stærk centrifugering er dog, at tørretiden i enten tørretumbler eller på tørresnor vil reduceres betydeligt, hvis tøjet på forhånd er delvist tørt efter centrifugeringen.


Energiforbrug og støj

Længere nede i denne artikel har vi en guide til bedre at forstå energimærket, men som tommelfingerregel skal man gå efter en vaskemaskine med så lavt et energiforbrug som muligt, hvilket vil reducere mængden af strøm. Det er både godt for dig og for miljøet.

energimaerkningen

Alle hvidevarer er energimærkede, og farvede indikatorer fortæller, hvor ”grøn” maskinen er. Gå altid efter de grønneste maskiner, og oversat til bogstaver bør det være A++ eller A+++ (de to højeste niveauer). Skalaen går således fra A+++ i toppen til D som det laveste på vaskemaskiner.

Det kan nemlig betale sig at anskaffe en ”grøn” vaskemaskine, og forskellene mellem en miljøvenlig og en ikke-miljøvenlig vaskemaskine er svære at ignorere:

En vaskemaskine med en kapacitet på 7 kilo tøj i mærket A forbruger årligt 259 kWh, mens en vaskemaskine med samme kapacitet med mærket A+++ kun bruger 175 kWh/år.

Støjniveauet angives også på energimærket, og selvfølgelig er det en smagssag, om støjen generer en. Det er umuligt at anskaffe en komplet lydløs vaskemaskine, og især centrifugeringsprocessen vil larme en del. Man kan få støjsvage vaskemaskiner, der larmer ned til omkring 50 decibel under vaskeprocessen og ned til omkring 70 decibel, når der centrifugeres. Til sammenligning larmer en samtale mellem mennesker omkring 60-65 dB. Det skal også bemærkes, at hvor en vaskemaskine måske kører i 2 til 3 timer, så udgør centrifugeringsprocessen kun en lille del af denne tid.


Sådan gør du din vaskemaskine effektivt ren

Nok bliver vaskemaskinen fyldt med vand og sæbe, hver gang vasketøjet snurrer i maskinen, men det bliver maskinen desværre ikke ren af. Snarere tværtimod. En hovedrengøring af vaskemaskinen forlænger dens levetid og funktionsdygtighed og bør udføres et par gange om året.

Frederiksbergbladet.dk giver her følgende råd til, hvordan rengøring af en vaskemaskine bedst klares i 4 trin:

🔵 Afkalkning: Hæld 30 gram citronsyre i sæbeskuffen og sæt en tom vask på 60 grader over. Gentag processen om nødvendigt.

🔵 Brun sæbe: Sæt derefter endnu en tom vask over på 60 grader og denne gang med en lille teskefuld brun krystalsæbe i sæbeskuffen. Den brune sæbe fjerner snavs og renser maskinen indvendigt. Men overdosér ikke sæben, for brun sæbe har tendens til at skumme meget.

🔵 Skylning: Kør herefter et langt skylleprogram på vaskemaskinen for at få renset den brune sæbe ud. Sæt derefter en tom kogevask over for at slå diverse bakterier ihjel.

🔵 Tør af: Afslut rensningsprocessen ved at aftørre hele vaskemaskinen på ydersiden med en ren karklud, der er vredet op i almindeligt opvaskemiddel. Husk også at tjekke gummilisterne for at se, om de skal udskiftes.


Læs energimærket korrekt

Hver gang man køber et hvidevareprodukt, er der et påsat energimærke, som har til formål at oplyse forbrugeren om varens forbrug. Hvis man forstår at læse energimærket korrekt kan det hjælpe med til at investere i en energivenlig model.energimaerket

Først og fremmest er det vigtigt at gå efter et så højt energimærke som muligt. A+++ er det højeste, og køb gerne en vaskemaskine mærket enten A++ eller A+++. Det hjælper både på strøm- og vandforbruget, og det kan i sidste ende blive en besparelse for både dig selv og miljøet.

Forbrugerrådet Tænk skriver, at energimærket først og fremmest angiver energiklassen i bogstaver som nævnt ovenfor. Kig dog også efter farvekoderne og gå efter den mest mørkegrønne farve. På vaskemaskiner har grønneste farve betegnelse A+++, men det varierer fra produkt til produkt, så på andre produkter kan A være den højeste mærkning.

Under farveskalaen findes seks forskellige piktogrammer: Fem nederst på mærkatet med en ovenpå. Piktogrammet øverst angiver strømforbruget, og mere specifikt hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på et år ved 220 vaske som gennemsnit.

Piktogrammet i nederste række yderst til venstre viser vandforbruget, og i præcise tal er det, hvor mange liter vand vaskemaskinen bruger på et år ved 220 vaske som gennemsnit.

Piktogrammet i nederste række og nummer to fra venstre angiver vaskekapaciteten – hvor mange kilo tøj, der kan være i tromlen.

Piktogrammet i nederste række nummer tre fra venstre viser, hvor godt vaskemaskinen centrifugerer fra en skala fra A til G.

Piktogram 5 og 6 findes i nederste række helt ude til højre. De er placeret ovenpå hinanden og indikerer begge støj. Det øverste af de to piktogrammer viser, hvor mange decibel en almindelig vask larmer, og det nederste piktogram viser, hvor mange decibel vaskemaskinens centrifugering larmer.


Topbetjent vaskemaskine test – Disse kilder har vi brugt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 60 vaskemaskiner i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Eksperterne har især fokuseret på evner inden for vask, skyl og centrifugering samt strøm- og vandforbrug og brugervenlighed og funktioner.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Råd & Rön 🇸🇪

Det svenske forbrugerråd Råd & Rön udfører også tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test, hvor 105 vaskemaskiner – heraf 17 topbetjente – er blevet gennemtestet med henblik på at vurdere modellerne vaskeevne, skylleevne, centrifugeringsevne, strømforbrug, vandforbrug og brugervenlighed.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Udover de ovenstående tests har vi også kigget på forbrugeranmeldelser hos forskellige online hvidevarer forhandlere. Vi har set på de omtalte topbetjente vaskemaskiner og undersøgt, hvad almindelige forbrugere mener om produkterne.


Øvrige relevante tests:

Hos Forbrugsguiden har vi også udarbejdet en traditionel vaskemaskine test, hvor vi kigger nærmere på de bedste frontbetjente vaskemaskiner på markedet. I denne artikel har vi ligeledes gennemgået en lang række tests og viser dig hvilke modeller som eksperterne giver bedst bedømmelse.

Du finder også her en prissammenligning på de forskellige vaskemaskiner, så du nemt kan danne dig et overblik over hvilke forhandlere der er billigst i Danmark.

Et andet populært valg er de såkaldte vaske-tørremaskiner, hvor du en vaskemaskine og en tørretumbler samlet i ét produkt. I vores vaske-tørremaskine test, har vi samlet de modeller der er får bedst bedømmelse af eksperterne i forskellige europæiske tests. I denne artikel finder du også prissammenligning af de forskellige modeller.