Vi er partnerfinansieret. Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores partnere. Artiklen er derfor sponsoreret. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Bemærk, artiklens årstal er, hvornår artiklen er opdateret, og ikke nødvendigvis et udtryk for, hvornår produkterne er testet. Læs mere

Apple iPad Pro test-oversigt: Bedste tablet på markedet

Senest opdateret den Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Forbrugsguiden.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

0

Apples iPad Pro er en ekstra kraftig iPad, som også kan fås i en ekstra stor skærmstørrelse på hele 12,9 tommer – den størrelse som Steve Jobs altid sagde, var alt for stor. Til trods for Steve Jobs’ udtalelse er iPad’en på 12,9 tommer nu tilgængelig og for første gang hævder Apple, at man her får et reelt alternativ til den bærbare computer – både i forhold til skærmstørrelse, anvendelighed og processorkraft. Læs her om de største forbedringer ved iPad Pro, hør, hvordan anmelderne hos de førende tech-medier modtog iPad Pro og få svaret på, om den kan erstatte den bærbare computer.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Apples iPad Pro og i særdeleshed den 12,9 tommer store iPad Pro er på mange måder alt det, som Apple under Steve Jobs ledelse klart meldte ud, at en iPad aldrig ville blive. Der skulle da også gå næsten fire år efter hans død, før Apple endelig tog mod til sig og lancerede det, der må siges at være den mest forandrede iPad siden lanceringen af den første version tilbage i januar 2010.

Dengang skulle iPad’en udfylde det tomrum i markedet, der var mellem smartphones og bærbare computere og netop for ikke at kannibalisere på Apples to eksisterende forretningsområder, blev iPad’en udviklet til nøje at passe ind i dette såkaldte hul i markedet.

Men fremtiden ville det anderledes og konkurrenterne med Android som styresystem og Microsofts Surface tablet/bærbare hybridenhed, bevægede sig langt ind på det område, der hidtil havde været forbeholdt den bærbare computer. Det samme gjorde det store udbud af tilbehør til Apples iPad, som gjorde det muligt at bruge en iPad som en reel erstatning for den bærbare.

Apple iPad Pro – gentænkt fra bunden

Pro-udgaven af iPad er på mange måder gentænkt helt fra bunden. Selv den ”lille” iPad Pro på de sædvanlige 9,7 tommer adskiller sig nævneværdig på en lang række punkter som eksempelvis kamera med højere opløsning, bedre multi-touch funktion, højere skærmopløsning og fire højttalere – for bare at nævne et par stykker.

En af de nytænkninger der rent fysisk fylder mest i iPad Pro er de fire højttalere, der er placeret i hvert hjørne af enheden. De er designet til at give en væsentlig bedre lydoplevelse, især i basområdet, hvor basen forstærkes af en klangbund i form af et indbygget hulrum bag hver højttaler, der er overtrukket med en carbonfiber-dug.

apple-ipad-pro-test

Den mindste har den bedste skærm

Skærmen på den lille 9,7” iPad Pro kører med samme opløsning som de seneste almindelige iPads – altså 2048 x 1536 pixel. Men i forhold til den almindelige iPad, har Apple kræset for brugerne med et større farveområde, samt øget farvemætningen med 25 procent. Det har gjort skærmen klarere at se på. Endvidere er skærmen blevet mindre reflekterende, så den kun reflekterer 40 % i forhold til en almindelig iPad.

Samtidig har Apple introduceret en ny True Tone teknologi, så farvetonen på skærmen ændrer sig alt efter, hvordan lyset er i det lokale, du befinder dig i. Det skulle øge læsevenligheden og nedsætte nogle af de søvnproblemer, som folk ofte klager over, hvis de bruger deres tablet, mobil eller computer lige før sengetid.

Den store 12,9 tommer iPad Pro giver plads til en opløsning på 2732 x 2048 pixel. I praksis svarer det til den samme skærmopløsning på 264 pixel pr. tomme, der også er at finde på lille iPad Pro og de nyeste versioner af den almindelige iPad. Så det større antal pixel skyldes sådan set kun den ekstra skærmstørrelse, ikke en reelt forbedret skærmopløsning.

Samtidig kommer den store Apple iPad Pro ikke med True Tone og de andre forbedringer, der fås på den lille iPad Pro. Det kan synes overraskende i dag, men skyldes det faktum, at den lille iPad Pro først blev lanceret næsten et halvt år efter den store. Derfor er den lille iPad Pro teknologisk sin storebror overlegen.

Du kan se den officelle video fra Apple her, hvor de viser iPad Pro frem: 

https://www.youtube.com/watch?v=WlYC8gDvutc


iPAD Pro 9,7” kan optage 4K video

Den lille 9,7 tommer iPad Pro har også bedre videokamera end den store iPad Pro og de almindelige iPads, der alle kører med 8 megapixel kameraer på bagsiden. På den lille iPad Pro får du hele 12 megapixel bagpå og dermed mulighed for at optage video i 4K-kvalitet, samt en forbedret Fokus Pixel-funktion, der gør fokuseringen endnu bedre. Samtidig får du mulighed for at optage panoramabilleder på hele 63 megapixel, hvor alle andre iPads inklusiv den store iPad Pro kun tilbyder 43 megapixel.

Det lidt spøjse ved 4K-videoerne er, at skærmopløsningen på den lille iPad Pro ikke er høj nok til, at du kan afspille de optagede videoer i 4K-kvalitet.

Her kan du se en lille video der er optaget med kameraet: 


Gentænkt touchsystem

Selv om det ikke umiddelbart fremgår særlig tydeligt af specifikationerne, så har Apple gentænkt deres multitouch system på Apple iPad Pro og forbedret følsomheden på de indbyggede sensorer og fordoblet refresh-raten på skærmen. Det betyder, at du kan arbejde mere præcist og mere nøjagtigt på iPad Pro.

Det kan mærkes både når du betjener den med fingrene, men i særdeleshed hvis du bruger den særlige Apple Pencil til iPad Pro, der gør det muligt at både skrive og tegne i hånden direkte på skærmen med stor præcision.


Magnetiske kontakter

En sidste nyhed der skal nævnes her, er de magnetiske kontakter på siden, der gør det muligt at tilslutte ekstraudstyr som eksempelvis tastaturer, uden at skulle anvende Bluetooth til datatrafikken, samtidig med at tilbehøret kan få strøm fra iPad’en. Det er utroligt smart og gør det nemt at tilslutte ekstraudstyr, ligesom du slipper for at skulle huske at have batterier med til ekstraudstyret.


Hvad siger anmelderne?

Så alt i alt giver iPad Pro en række nye muligheder og en meget større anvendelighed, der ifølge Apple selv skulle gøre den til et reelt alternativ til den bærbare computer. Men holder det vand i praksis – og hvordan virker de mange forbedringer egentligt, når man får iPad Pro i hænderne?

Vi har gennemlæst en række anmeldelser fra de førende danske og internationale tech-redaktioner. Konklusionerne fra disse har vi samlet nedenfor.


Kåret til markedets bedste af Computerworld.dk

Selv om danske Computerworld udnævner iPad Pro til at være markedets bedste tablet, så er de dog ikke særligt begejstrede for ”Pro”-betegnelsen. For på trods af de mange forbedringer, så kommer denne iPad ifølge Computerworld ikke til at erstatte den bærbare computer. Dertil er udbuddet af apps for dårligt, det dækker simpelthen ikke det spektrum af programmer, som er tilgængeligt til en bærbar computer.

True Tone virker

ComputerWorld er også meget begejstrede for den nye True Tone-teknologi, som den mindste iPad Pro er udstyret med. Den virker og det fremhæver de i anmeldelsen. Her er det tydeligt for enhver, at skærmen på den lille 9,7” iPad Pro både giver et væsentligt bedre og et mere læsevenligt udseende på skærmen.

Også lyden og det bedre kamera får stor ros med på vejen. For på trods af, at man ikke kan se videoen på skærmen i 4K-opløsning, så kan du redigere den med iMovie. Tilmed kan du eksportere videoen hurtigere, end du kan gøre det fra en traditionel computer med et videoredigeringsprogram, hvilket de er meget imponerede over på redaktionen.

Prisen er høj

Til gengæld er Computerworld ikke imponerede over prisen på iPad Pro. Skal du have samme lagerkapacitet og samme funktionalitet som en bærbar, skal du nemlig have ekstraudstyr som eksempelvis et eksternt tastatur og en Apple Pencil, der udgør det for en mus på iPad Pro. Det betyder, at en fuldt udstyret iPad Pro ender med en prislap, der er væsentligt højere end de tilsvarende bærbare Windows- og Mac-computere, den skal erstatte.

Så selv om det ifølge Computerworld er markedets bedste tablet, så er Apple ikke helt i mål med et egentligt alternativ til en bærbar computer.

Læs hele anmeldelsen her.


6 ud af 6 stjerner hos Jyllands-Posten

Jyllands-Posten giver fuldt hus på stjerner i deres anmeldelse af iPad Pro. Anmeldelsen tager udgangspunkt i den lille 9,7” iPad Pro fra foråret 2016 og her er der især roser for skærm og lyd, samt de gode kameraer, og at den er lige så nem at have med sig, som de almindelige iPads.

Men også Jyllands-Posten nævner prisen og det begrænsede udbud af apps, især til det mere professionelle segment, som væsentlige ulemper ved Pro-modellen. Samtidig finder de ikke det tilhørende tastatur, der skal købes som ekstraudstyr, godt nok til, at man kan holde ud at arbejde på det hele dagen, lige som de mener, at den store 12,9” skærm er væsentligt mere behageligt at arbejde med, hvis iPad Pro skal erstatte en bærbar.

Læs selv anmeldelsen her.


9 ud af 10 point hos Tek.no

Norske tek.no har også kigget nærmere på Apple iPad Pro 9,7” og roser den for fantastisk ydelse, enestående lyd og tastatur. Det rækker dog kun til 9 ud af 10 stjerner, hvilket igen skyldes de manglende apps til erstatning for de programmer, mange anvender, samt den lille skærm.

Til gengæld roser de det tilhørende tastatur i høje toner. Tasterne har en god vandring og der er en passende afstand mellem dem, på trods af at tastaturet til den lille iPad Pro er noget mindre end både den store iPad Pros og et traditionelt tastatur på en bærbar. Eneste kritik i den forbindelse er, at der ikke er baggrundsbelysning indbygget. Bemærk, at tastaturet købes som ekstraudstyr til iPad’en.

Tek.no roser også True Tone skærmen og kommer frem til samme konklusion som Computerworld, ligesom de også er glade for den bedre lydoplevelse, der især gør det bedre at se film på iPad Pro’en.

Testen slutter som de andre af med at beklage sig over den høje pris og fremhæver Apple iPad Air 2 som det prisbillige alternativ til iPad Pro i 9,7”-udgaven.

Hele testen kan læses gratis her. Bemærk: Den er på 2 sider.


Specielt anbefalet hos Lydogbilde.no

I praksis er testen her er den samme, som blev bragt i Jyllands-Posten – bare oversat til dansk. Men hvor redaktionen hos Jyllands-Posten konverterede anmeldelsen til 6 ud af 6 stjerner, nøjes den norske orginaltest i Lyd & Billede med at komme med en speciel anbefaling af iPad Pro i 9,7”-udgaven.

Den specielle anbefaling går på, at iPad Pro 9,7” har samme hestekræfter og tilbehør som den store iPad Pro, og tilmed har bedre skærm og bedre kamera. Men noget alternativ til en bærbar copmuter bliver den aldrig – og skulle redaktionen være tvunget til at vælge, ville valget falde på den store iPad Pro på grund af den større skærm og formfaktor.

Testen kan læses i sin helhed her.


4,5 ud af 5 stjerner hos techradar.com

Hos amerikanske techradar.com har de set nærmere på den store 12,9” iPad Pro i en version, der kører med iOS 10.1 i forhold til iOS 9, der var det nyeste operativsystem, da den store iPad Pro i sin tid blev lanceret.

Ifølge techradar.com er Microsoft Surface eller de nye MacBooks med aftagelig skærm et bedre valg, hvis man ønsker et alternativ til sin bærbare computer. Både på grund af meget bedre processorkraft, men også på grund af muligheden for at køre massive multitasking-opgaver uden problemer. Samtidig fremføres også argumentet med, at mange erhvervsprogrammer stadig ikke kan fås som apps til en iPad, men på eksempelvis Surface og MacBook kører de ganske glimrende – selv om nogle af programmerne efterhånden er noget forældede i deres brugergrænseflade og brugeroplevelse.

Bedre multitasking-oplevelse og mere plads til pennen

I forhold til de mindre iPads roser TechRadar den store iPad Pro for at give en meget bedre multitasking-oplevelse med væsentlig mere plads på skærmen til at se to kørende programmer ved siden af hinanden. Hvis du vælger at tilkøbe en Apple Pencil, så får du også et meget større arbejdsområde.

Den mest kraftfulde iPad

iPad Pro 12,9” imponerer stadig rent ydelsesmæssigt og efter opdateringen til iOS 10.1 har hastighedsmålingerne fået et lille nøk opad. Så den store iPad Pro er stadig det hurtigste iOS-produkt på markedet – og tilmed væsentligt hurtigere end de nærmeste Android-konkurrenter og de mindste MacBooks.

Men selv om iPad Pro 12,9” på mange måder er den bedste tablet til dato, kommer den ikke umiddelbart til at erstatte den bærbare computer. Til gengæld giver den en række nye og forbedrede muligheder, der vil gøre det til det ultimative valg for private.

Hele anmeldelsen kommer godt omkring den store iPad Pro og omfatter også et eksperiment, hvor journalisten bruger den som erstatning for sin almindelige bærbare over en længere periode. Resultatet af testen blev en artikel du kan læse her. Den er selvfølgelig skrevet på selvsamme Apple iPad Pro’s tastatur.


10 ud af 10 points hos Wired.co.uk

Den britiske udgave af Wired er meget begejstrede for iPad Pro. De har testet 9,7” versionen og årsagen til begejstringen er, at for den almindelige privatbruger er iPad Pro en rigelig erstatning til en bærbar computer.

Mange private brugere anvender oftest deres bærbare computer til at surfe på nettet, se film eller spille spil – og det kan denne iPad gøre meget bedre og også i meget højere opløsning, end de fleste lavpris-bærbare der traditionelt indkøbes til private husholdninger.

iPad’en kan også sagtens bruges til at besvare mails og skrive noter, selv uden det ekstra tastatur, der kan købes til. Samtidig får man en meget mere mobil enhed, der kan bruges til så meget andet, end man normalt ville bruge en bærbar computer til.

Wired.co.uk om giver iPad Pro 9,7” 10 ud af 10 point i deres anmeldelse, som du kan læse her.


Anbefalet hos Chip.de

Tyske Chip.de har også set nærmere på den store iPad Pro 12,9” og fremhæver især den lidt større formfaktor som en klar fordel, hvis det er meningen, at den skal erstatte en almindelig bærbar computer. Samtidig roses den for at veje omkring 700 gram mindre end den letteste bærbare markedet.

Den anvendte Apple A9X-chip gør også den store iPad Pro til den hurtigste tablet til dato – og Chip.de nævner tilmed, at den er hurtigere end de mindste MacBooks, der oftest vil være det oplagte alternativ. Den større skærm og den bedre lyd fremhæves for at give en langt bedre filmoplevelse.

Som tablet får den store iPad en klar anbefaling og det gør den også som erstatning for en traditionel bærbar, så længe du ikke skal bruge mere specialiserede programmer. Samtidig nævner Chip.de også iPad Air 2 som et billigere alternativ til iPad Pro’en, mens Microsoft Surface Pro 4 nævnes som alternativet til det professionelle marked.

Den tyske anmeldelse kan læses her.


Anbefalet hos Computerbild.de

Tyske ComputerBild.de giver også iPad Pro – dog her den lille 9,7” – sin klare anbefaling som tablet. Som erstatning for en bærbar computer, der er iPad Pro ikke helt i mål endnu.

Som tablet fremhæver Computerbild.de især det elegante design og den flotte finish, den mere tydelige og farvemættede skærm, at både front- og bagkamera her samme opløsning som iPhone 6 og den meget bedre lydoplevelse, som de fire højttalere i kabinettets hjørner giver. Endelig fremhæves den lave vægt.

Prisen og de manglende apps-erstatninger for forretningskritiske programmer bliver fremhævet som som nogle af de negative punkter i anmeldelsen.

Hele testen kan læses her.


Konklusion

Skal vi lave en sammenfatning på de mange test vi har gennemgået, må konklusionen være, at Apple iPad Pro giver en fantastisk forbedring af brugeroplevelsen for den private forbruger. Den når dog ikke helt i mål som erstatning for en bærbar computer til erhvervslivet, hvis et givent firma anvender nogle af de programmer, der ikke findes app-erstatninger for eller ikke kan tilgås i en webversion.

Til den private forbruger vil Apple iPad Pro være en glimrende erstatning for den bærbare. I det private er det de færreste, der har et behov, som ikke bliver dækket af en iPad. Dog vil iPad Pro være en noget mere eksklusiv løsning. Langt hen ad vejen, vil man være lige så godt dækket ind med en iPad Air 2, hvis man kan leve med de begrænsninger den har i lyd og skærmkomfort i forhold til den lille iPad Pro.


Her er et par gode råd fra TechSelectReviews som har testet iPad pro i en måned:

https://www.youtube.com/watch?v=6OLJM9DtFto

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme