Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research, men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores partnere. Bemærk..., artiklens årstal er, hvornår artiklen er opdateret, og ikke nødvendigvis et udtryk for, hvornår produkterne er testet. Læs mere

Babynest guide – Find de bedste babynests + 10 gode søvntips til dit barn

Senest opdateret den Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Forbrugsguiden.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

0

Denne artikel er en guide til forskellige babynests til mindre børn. En babynest er en lille afgrænset pude/madras til babyen, hvor han eller hun kan ligge godt, komfortabelt og sikkert.

Artiklen er bygget op således, at vi starter med at give et overblik over nogle af de babynests, der findes på markedet.

Efter gennemgangen af 4 forskellige babynests bringer vi en længere guide omkring babyer og søvn. Guiden er baseret på diverse eksperters retningslinjer på området, og vi kommer ind på forskellige områder omkring babyer og søvn som søvnens vigtighed, barnets individuelle søvnmønster, gode råd til en forbedret søvn samt mulige løsninger, hvis barnet har regulære søvnproblemer.

I denne Babynest guide findes:
🔸 Overblik over 4 forskellige babynests
🔸 Guide til hvad man bør vide omkring babyer og søvn
🔸 Information omkring søvnens vigtighed
🔸 Viden om børns forskellige søvnmønstre
🔸 Gode råd til en bedre søvn for babyen (og forældrene)
🔸 Gode råd til, hvordan man kommer søvnproblemer til livs

Babynest guide 2020 – Her er de bedste modeller 

I den nedenstående sektion finder du en gennemgang af de bedste Babynest modeller. Da det ikke har været til at finde nogle officiele tests af produkterne, er disse modeller udvalgt på baggrund af materialer, design og komfort.

Under hvert produkt finder du også en prissammenligning, så du nemt og hurtigt kan se, hvilken forhandler der har den bedste pris.

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.


Najell Sleepcarrier Vol. 2

Najell Sleepcarrier Vol. 2

 

Najall Sleepcarrier Vol. 2 er den perfekte løsning for dig, der både mangler en babylift og en babynest til dit nyfødte barn. Denne babynest kombinerer nemlig begge funktioner i én, og den er derfor praktisk at have med på farten. Najall Sleepcarrier Vol. 2 klarer sig rigtig godt i forskellige tests, blandt andet på pricerunner.dk, hvor tager en førsteplads i kategorien med 4.5 stjerner ud af 5. 

En smart blanding af en babynest og en lift

Det flotte testresultat skyldes muligvis, at det netop er en babynest, der kombinerer liften og babynesten. Dette gør det til en perfekt babynest at have med på farten, eftersom det blandt andet er muligt at have dit barn til at ligge i nesten i barnevognen. Der er ligeledes håndtag på babynesten, således du kan bære dit barn op samtidig med, at han eller hun kan få lov til sove videre. 

Siderne er produceret af airmesh 

Babynestens sider er produceret af materialet airmesh, der er med til at sikre, at dit barn kan trække vejret, når det ligger og sover i babynesten. Babynesten er blevet testet således, at den overholder standarderne for, hvad en babylift skal kunne.

Vug dit barn i søvn med bærehankene

Hvis du vælger at købe en Najell Sleepcarrier, vil der også følge seler og bærehanker med i prisen. På den måde vil du kunne vugge dit barn i søvn, når det ligger i babynesten.

Najell Sleepcarrier Vol. 2 vs. markedet 

Najell Babynest Sleepcarrier Vol. 2 klarer sig rigtigt godt sammenlignet med andre babynests på markedet. Den har fået en førsteplads i kategorien på siden pricerunner.dk.

Udvalgte fordele ved Najell Sleepcarrier Vol. 2
En kombination af en babynest og en babylift
Siderne er produceret med materialet airmesh
Kan justeres i størrelsen 
Bærehanker og seler medfølger 
Materialerne er 100% Oeko-tex certificeret.


Filibabba Cosmos Daydream

Filibabba Cosmos Daydream

 

Denne Filibabba Babynest er lavet i et smukt design med behagelige farver. Der er tale om en æstetisk, flot babynest, der samtidig er meget praktisk at have med på farven. Filibabba Babynest placerer sig på en 16. plads på pricerunner.dk blandt andre babynest i kategorien.

Behagelige farver og et smukt print

Filibaba Babynesten er designet i en betagende rosa med et smukt print af blomster i farverne hvid, grøn, gul og rosa. Denne babynest er derfor et oplagt valg for dig, der også går op i det æstetiske udtryk. Du kommer højst sandsynligt også til at have din babynest stående i hjemmet med dit barn liggende deri, og den vil derfor pynte i dit hjem. 

Nem at have med på farten 

En Filibabba Babynest er derudover en god løsning, da den er nem at have med på farten. I hver ende sidder der en læderrem, som holder sammen på babynesten, og som gør den praktisk at have med rundt. En babynest er netop en smart løsning, hvis du skal afsted, men samtidig gerne vil have dit barn til at sove.  

Fremstillet af 100% økologisk bomuld 

Hvis du vælger en Filibabba babynest, vil du opleve, at den er af meget høj kvalitet. Babynestens ydre er nemlig produceret af 100% økologisk bomuld, og du kan derfor roligt lægge dit barn til at sove. Den er derudover nem at vaske, eftersom det er muligt at tage skumpladen i bunden ud. 

Filibabba Babynest vs. markedet 

Med denne Filibabba Babynest får du helt sikkert noget for pengene, da det er en smuk babynest, der er produceret i 100% økologisk bomuld. Den placerer sig på en 16. plads i kategorien på pricerunner.dk. 

Udvalgte fordele ved Filibabba Babynest
De behagelige farver skaber et æstetisk flot udtryk
100% økologisk bomuld 
Nem at vaske  
Det er nemt at have babynesten med på farten 


Voksi Premium

Voksi Premium

 

Voksi Premium er en babynest af meget høj kvalitet og et godt valg til dig, der går op i, at dit barn kan ligge godt og komfortabelt. Den er samtidig også smart, eftersom den kan udvides, når dit barn vokser sig større. Voksi Premium placerer sig på en 21. plads i kategorien på pricerunner.dk, hvilket muligvis hænger sammen med, at det er en babynest, der ligger i den højere prisklasse. 

En fast, blød madras sikrer komfort og støtte til dit barn

Denne babynest skiller sig ud fra andre, eftersom der er en blød og fast madras. Dette er med til at sikre, at dit barn kan sove trygt og godt og får den optimale støtte og komfort. Madrassen er produceret i et åndbart 3d-meshnet, hvilket er med til at skabe ventilation i babynesten. 

De høje kanter skaber tryghed 

Voksi Babynest Premium har høje kanter, der vil omslutte barnet, når det bliver lagt i babynesten. På denne måde kan dit barn få en følelse af tryghed og ro, når det skal ligges ned. 

Babynesten kan udvides, efterhånden som din baby vokser 

Denne babynest er samtidig også en smart løsning for dig på længere sigt, eftersom det er muligt at udvide babynesten, efterhånden som din baby bliver større. Du skal derfor ikke bekymre dig om, om det er en babynest, som du kun kan have glæde af i et par måneder. 

Udvalgte fordele ved Voksi Premium
En fast og blød madras produceret i 3d-meshnet
De høje kanter beskytter dit barn
Du kan justere størrelsen 
Alle dele kan vaskes
En hank gør babynesten let at have med på farten 

Voksi Premium vs. markedet 

Voksi Premium er en babynest af høj kvalitet, og den placerer sig på en 21. plads i kategorien på pricerunner.dk.


Filibabba Premium Kapok Babynest

Filibabba Premium Kapok Babynest

 

.
Filibabba Premium Kapok Babynest er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests. Vi har alligevel taget modellen med i denne artikel, da den er populær hos brugerne. Dette er den blandt andet på grund af dens mange praktiske funktioner.

Med Filibabba Premium Kapok Babynest får man en elegant og lækker babynest, der passer til de helt små. Den kan både bruges i barnevognen, i vuggen, på gulvet eller i sofaen samt mange andre steder.

Allergivenlig og antibakteriel babynest

Filibabba Premium Kapok Babynest er en allergivenlig og antibakteriel babynest. Den er fremstillet i 100 % økologisk og naturligt materiale ved navn kapok.

Dette er et naturmateriale med et hav af forskellige egenskaber, der sørger for, at barnet ligger komfortabelt. Da babynesten er produceret med naturligt materiale, er der ikke brugt nogen form for pesticider eller andre kemikalier under produktionen.

Kapokfiberens struktur og dens naturlige bitterhed sørger ydermere for, at den er antibakteriel og derfor holdes fri fra husstøvmider. De kan nemlig ikke leve i babynesten, da fugt ikke kan absorberes.

Isolerende og temperaturregulerende med unik lukning

Filibabba Premium Kapok Babynest er både isolerende og temperaturregulerende, da kapokfibre indeholder 80 % luft og er meget lettere end bomuld. Det sørger for, at babynesten regulerer temperaturen, hvorfor barnet altid er sikret den mest optimale temperatur.

Derudover kommer Filibabba Premium Kapok Babynest med en unik lukning. Den unikke lukning er forsynet med læderdetaljer, der omkranser barnet for en ekstra tryghed. Barnet kan derfor ikke rulle ud af babynesten.

Alsidig babynest

Med Filibabba Premium Kapok Babynest er der mulighed for at gøre brug af den derhjemme eller tage den med på farten. Man kan derfor bruge til den et hav af forskellige formål uanset, hvor man skal hen.

Når barnet er for stort til at bruge babynesten, er der stadig mulighed for at bruge den. Modellen er nemlig designet på en måde, så man kan lyne kanterne af og anvende den som sengerand i stedet i en tremmeseng. Samtidigt kan madrassen i babynesten også bruges som en madras til barnevognen.

Filibabba Premium Kapok Babynest måler 85 cm. (l), 50 cm. (b) og 12 cm. (h).

Udvalgte fordele ved Filibabba Premium Kapok Babynest:
Alsidig babynest, der kan bruges til mange formål
Med unik lukning
Fugtabsorberende og temperaturregulerende
Allergivenlig og antibakteriel babynest


Filibabba Babynest Air Balloon

Filibabba Babynest Air Balloon

 

.
Filibabba Babynest Air Balloon er en rigtig fin og flot babynest i lyse farver med søde, små luftballoner, som er håndtegnede. Derfor vil Filibabba Babynest Air Balloon være et rigtig godt valg til den forbruger, som ønsker en babynest, der er kær at se på, og som giver barnet fine tegninger at kigge på.

Passer til flere formålfilibabba_airballoon_babynest

Filibabba Babynest Air Balloon kan anvendes til at placeres på gulvet eller sengen, hvor barnet kan ligge trygt, godt og sikkert. Modellen yder god komfort for barnets ryg og nakke og sikrer, at han eller hun ligger godt på den bløde madras. Filibabba Babynest Air Balloon kan også anvendes til mere end blot hjemmets gulv eller seng, for den kan med fordel tages med på tur. Det gælder både til barnevognen eller vuggen, og som en bonus er modellen let at flytte rundt på.

Sikker model

Et af de vigtigste aspekter af en babynest er sikkerheden, og det har Filibabba også tænkt på med Filibabba Babynest Air Balloon. Modellen har nemlig en unik lukning, som omkranser barnet bedst muligt og sikrer, at barnet ikke triller ud eller kommer til skade. Modellen er desuden fremstillet i organisk bomuld, som er GOTS-certificeret, hvilket betyder, at der ikke findes farlig kemi i dette materiale.

Kan skånevaskes

Filibabba Babynest Air Balloon er designet til, at der kan ske små uheld. Derfor kan både spænde og madras klikkes af og tages ud, hvorefter man kan vaske betrækket på 30 grader. Fyldet på Filibabba Babynest Air Balloon består af både skum og vat, og materialet er af 100 procent økologisk bomuld for en både behagelig, komfortabel og sikker oplevelse.

Udvalgte fordele ved Filibabba Babynest Air Balloon:
Flot babynest med små, håndtegnede balloner
God komfort og høj sikkerhed
Kan tages med i barnevognen
GOTS-certificeret bomuld


Done by Deer Cozy Nest

Done by Deer Cozy Nest

 

.
Done by Deer Cozy Nest er en rigtig fin og sød babynest, der omkranser barnet rigtig fint med lyst betræk med små prikker. Modellen er skabt til at kunne yde barnet den bedste støtte og komfort og samtidig sikre, at barnet føler sig trygt.

God overgang fra mors mave

Done by Deer Cozy Nest er skabt til at gøre overgangen fra trygheden inde i moderens mave til omverdenen lettere og så beskyttet som muligt. Det gøres til dels på grund af modellens ægge-form og gode puder, som giver barnet en høj følelse af tryghed i en verden med mange nye indtryk. Når barnet føler sig sikker og tryg, falder det hurtigere i søvn.

Vokser i takt med barnet

cozy_babynest

Done by Deer Cozy Nest kan anvendes i flere måneder efter fødslen og kan derfor løbende justeres i størrelsen, således at den følger med, som barnet vokser. Done by Deer Cozy Nest er fremstillet i 100 procent bomuld samt skum af polyester, som sikrer barnet den mest komfortable liggeposition, hvor der ydes støtte til barnets krop. Der findes snore på Done by Deer Cozy Nest, men de er alle sikkerhedsgodkendte, således at man trygt kan placere barnet i denne model.

Økotex-certificeret

Done by Deer Cozy Nest er en sikker babynest på flere områder, og udover de sikkerhedsgodkendte snore har selve modellen og dens materialer opnået Økotex standard 100-certificering, hvilket betyder, at der ikke findes farlig kemi i modellen.

Done by Deer Cozy Nest måler 73 cm (l) og 33 cm (b), og man kan tage betrækket af. Det kan herefter vaskes ved 40 grader.

Udvalgte fordele ved Done by Deer Cozy Nest:
Sød model med prikker
Letter overgangen fra mors mave
Fokus på at give barnet tryghed og komfort
Økotex-certificeret babynest


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 

Vanilla Honey Bee Babynest

Vanilla Honey Bee Babynest

Vanilla Honey Bee Babynest er lavet til at give barnet tryghed og ro under søvn, eller når forældrene lige har brug for at have hænderne frie til at lave noget andet. Denne model er produceret i et elegant og stilrent design, der er forholdsvis enkelt med en hvid baggrund og små bier.

Babynest for tryghed med en isolerende effekt

Vanilla Honey Bee Babynest er lavet for at give en ekstra tryghed til barnet. Babynesten omkranser barnet på en måde, der gør, at barnet vil opleve mindre træk og mere varme for en bedre søvn.

Modellen kan anvendes til børn fra omkring 0 til 6 måneder. Den er lavet til at være sikker for barnet, men stor nok til, at der er mulighed for at bevæge sig rundt.

Kan anvendes både hjemme og på farten

Med Vanilla Honey Bee Babynest er der mulighed for at bruge modellen både derhjemme eller på farten. Der er mulighed for at bruge Vanilla Honey Bee Babynest både i sengen, barnevognen, under et legestøjstativ, i tremmesengen, på sofaen eller på et bord.

Man kan desuden have den med på farten, så man altid har en tryg base med til barnet uanset, hvor man er henne.

Derudover kommer Vanilla Honey Bee Babynest med en bund og en kerne af polyetherskum, så barnet altid er placeret blødt med den helt rette temperatur.

Produceret i bløde og komfortable materialer

Vanilla Honey Bee Babynest er lavet med en klassisk snorebinding og flap i fodenden. Siderne er justerbare, og begge sider kan strammes, når der er brug for det for en nem og elegant lukning. De små bier, der er placeret rundt omkring på babynesten gør, at den kan bruges til både piger og drenge. Den vil desuden passe godt ind i alle børneværelser.

Endvidere er betrækket fremstillet af 100 % økologisk bomuld, der er miljøvenligt produceret. Det er derfor fri for allergener, kemikalier og andre skadelige stoffer, så det er sikkert at bruge til ens barn. Man kan lyne betrækket helt af og vaske det i vaskemaskinen på 40 grader. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke tåler at blive tørret i tørretumbleren.

Vanilla Honey Bee Babynest måler 85 cm. (l), 50 cm. (b) og 14 cm. (h).

Udvalgte fordele ved Vanilla Honey Bee Babynest:
Produceret i bløde og økologiske materialer
Klassisk snorebinding og justerbare sider
Alsidig model til derhjemme og på farten
Med isolerende effekt


Guide til hvad du bør vide om babyer og søvn

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvad man som forælder skal være opmærksom på, når det gælder babyer og søvn. Vi kommer ind på emner som søvnens vigtighed, at børn har individuelle søvnmønstre, gode råd til en forbedret søvn samt mulige løsninger, hvis barnet har regulære søvnproblemer.

Søvn er livsvigtigt

Sundhedplejersken.dk skriver, at søvn er livsnødvendigt – både for børn og voksne. Når man sover, så rydder hjernen op og renser dagens indtryk ud samtidig med, at hjernen producerer mere væksthormon under søvnen.

Netdoktor.dk skriver også, at søvnen simpelthen er et af de vigtigste aspekter for at kunne få et godt helbred, idet den også opretholder balancen i kroppen. Under søvnen fornys kroppen, den får ny energi og lader op både psykisk og fysisk, og får man ikke nok søvn, så kan man blive mere sårbar overfor sygdomme. Over kortere tid er søvnmangel ikke farligt, men man bliver mere uoplagt og har sværere ved at koncentrere sig.

Søvnmønsteret er individueltbaby sover

Selv om her er tale om en guide til bedre at kunne forstå babyen i forhold til søvn, så skriver Sundhed.dk, at man skal være opmærksom på, at både søvnmønster og -behov er forskelligt fra barn til barn, men der er dog generelle regler, man kan følge. Sundhed.dk skriver også, at man ikke skal blive frustreret over, at barnet i de første måneder ikke lader til at have et søvnmønster overhovedet – her styres søvnen nemlig oftest af barnets sult.

Selv efter denne periode vil søvnbehovet være forskelligt fra barn til barn – ligesom hos voksne, hvor nogle har brug for 9 timer hver nat, og nogle ikke behøver mere end 6 timer. Sundhed.dk skriver dog, at som tommelfingerregel, så vil barnet de første måneder nok sove omkring 16-20 timer i døgnet. Herefter stabiliseres behovet, og barnet begynder at følge en ”normal” rytme ved at foretrække at sove om natten.

Dog vil barnet i de første mange måneder næppe sove mere en 5 timer i træk, og i løbet af disse måneder vil barnet ofte have behov for at få mad i løbet af natten også.

Efter omkring et halvt års tid begynder dette dog også at stabilisere sig, men barnet vil her stadig have behov for at sove lidt om dagen – gerne omkring tre timer.

Selv fra helt små af udvikler barnet deres egen personlighed, hvad angår søvn – ligesom at nogle voksne er A-mennesker eller B-mennesker – og derfor vil nogle børn vågne tidligt og nogle senere, og nogle børn vil falde tidligt i søvn, mens andre er vågne til længere ud på aftenen.

Børn sover bedst, når de er trygge, og derfor vil mange gerne have sutten i munden, når de skal sove. Men det kan være problematisk, da barnet så hurtigere også kan vågne. Så er det muligt, at vænne barnet til at sove uden sut.

Læg også mærke til, at kroppen og hjernen tillige bliver stimuleret af både lys og mørke, og hvor lys gør en vågen, så bliver man træt, når det er mørkt, idet mørke stimulerer produktionen af melatonin, som er kroppens ”søvn-stof”. Derfor er det en god ide at sørge for, at der er mørkt i det rum, hvor barnet skal sove for at påbegynde en mere ”normal” soverytme.

Lad barnet græde

Det kan lyde lidt voldsomt, men Sundhed.dk skriver også, at man ikke nødvendigvis behøver at gøre noget med det samme, hvis barnet vågner og begynder at skrige.

Børn bruger gråden som kommunikation, men ofte skal det blot have et par minutter til at falde i søvn igen, og gråden behøver derfor ikke betyde, at barnet er sultent eller ked af det. Ligesom voksne, kan børn også godt vågne af og til, uden at det gør noget. Derfor er det også en god ide, at barnet hurtigt får sit eget værelse, eftersom børn laver mange lyde i søvne, som kan forstyrre de voksnes søvn unødvendigt.

Eksperterne fra Todaysparent.com mener dog, at barnet bør dele værelse med forældrene i minimum seks måneder – og meget gerne et helt år. Barnet skal her ligge i sin egen tremmeseng ved siden af forældrenes – ikke hos forældrene i deres seng, for det kan udgøre en sundhedsrisiko for barnet. Men eftersom der ikke er nogle faste anvisninger for dette, bør man gøre, hvad der føles bedst i den enkelte husstand.

Gode råd til gode søvnvanerbabynest søvn

Det svenske Mama.nu har lavet en lang guide til, hvordan man bedst får sit barn under et år til at sove godt. Her er en sammenfatning af de svenske eksperters råd, som også tæller helt lavpraktiske ting, som man hurtigt kan komme til at glemme.

Intet er perfekt: Drop ideen om det perfekte – det findes ikke, for hvert barn er forskelligt.

Find egen rytme: Gør hvad der passer barnet – og forældrene – bedst.

Små børn vågner altid om natten: Forvent at barnet vågner flere gange om natten

Lær barnets vaner at kende: Fornem hvad barnet foretrækker – nogle sover bedst i barnevognen, andre i sengen osv.

Gradvise ændringer: Skal søvnmønstret ændres, så gør det langsomt og gradvist – ellers kan det give bagslag.

Ble: Tjek at barnet har en tør ble.

Sult: Tjek om barnet er sultent.

Temperatur: Tjek at barnet ikke har det for varmt eller koldt.

Tryghed: Sørg for tryghed til barnet – giv barnet en bamse eller noget, der lugter af forældrene.

Sov til middag med barnet: Forsøg selv at sove lidt som forælder, når barnet sover til middag.

Afsavn af forældre: Nogle børn vågner bare, fordi de savner forældrene – bare en enkelt berøring kan derfor berolige barnet igen.

Egen seng: Lad barnet sove i egen seng eller babynest i de første tre måneder – det højner barnets sikkerhed og mindsker også risikoen for pludselig spædbarnsdød.

Sundhed.dk har også et par gode råd for at opnå et godt søvnmønster hos barnet:

Læg barnet i seng, når det er søvnigt: Det er bedst, at barnet først falder i søvn, når det er kommer ind i den rigtige seng, så læg det derfor i seng, når det bliver søvnigt. På den måde vil barnet begynde at forbinde sengen med søvn.

Vigtige, faste rutiner: For at barnet skal opleve en rutine og regelmæssighed, er det en god ide at indarbejde faste vaner ved sengetid. Det kan være at få læst højt eller en sang. Barnet skal også lære, at sengen er et dejligt sted at opholde sig.

Rolighed fremmer barnets opfattelse af tidspunkt: Vågner barnet om natten, så sørg for dæmpet lys og dæmpet tale, således at barnet ikke tror, at det er tid til at lege.

Rolige lyde: Barnet kan let blive uroligt om natten, og det kan afhjælpes med rolige, monotone lyder som en vifte, støvsuger eller spa-agtige toner som bølgeskvulp.


Barnet kan have et søvnproblem

Helsenorge.no skriver, at mange børn i starten kan have svært ved at sove om natten, men det er helt normalt. Dog kan nogle børn have reelle søvnproblemer, og hvis barnet er over to år og ikke sover igennem om natten, så kan der være et problem.

Helsenorge.no skriver, at symptomerne på søvnproblemer kan være, hvis barnet vågner mere end tre-fire gange om natten i flere uger i træk, og hvis barnet er vågent mere end 20 minutter ved hver opvågning. Symptomerne kan også være ved, at barnet ikke vil i seng eller får raserianfald ved sengetid, og at det tager mere end en halv time at få lagt barnet i seng. Nogle børn vil heller ikke sove i deres egen seng men vil ind til forældrene, før de kan sove.

Lægnings-rutine

Helsenorge.no skriver, at der er forskellige tiltag, man kan prøve for at komme søvnproblemerne til livs – dette gælder dog kun for børn over to år.

For det første bør man indføre en positiv lægnings-rutine. Den består af, at man inden sengetid foretager en beroligende rutine, før man lægger barnet i et mørkt og stille rum, der hverken er for varmt eller koldt. Desuden bør man ikke stimulere barnet med hverken leg, sodavand eller chokolade umiddelbart inden sengetid.

Søvn-træning

Man kan også forsøge sig med det, som de norske eksperter kalder søvn-træning. Det kan lyde lidt hårdt, men det betyder, at man efter at have lagt barnet i seng om aftenen, ignorerer deres skrig eller råb, når man forlader rummet. Man øger gradvist fraværet fra barnet, og man starter med at vente to minutter, før man går ind til barnet igen. Vågner barnet igen, så øges fraværet til fire minutter, og herfra udvides tiden til maksimalt 20 minutter.

Lægemidler

Som den sidste metode nævner Helsenorge.no muligheden for anvendelse af lægemidler. Her er blandt andet tale om antihistaminer, som normalt anvendes ved allergi, men disse har også en døsende effekt. Man kan også anvende melatonin-tabletter, som giver en forøgelse af kroppens søvnstof. Dog anbefaler eksperterne ikke lægemidler som en optimal løsning.

Andre tiltag

Udover de oplistede muligheder skriver Helsenorge.no, at man også kan forsøge at undgå, at barnet sover for længe om morgenen eller får en for lang middagssøvn. Man skal huske at holde barnet fysisk aktivt i løbet af dagen, og endelig kan man sikre sig, at barnet får tid udenfor i dagslys.

Netdoktor.dk skriver dertil også, at man ofte skal lade fornuften råde. Selv om man synes, at barnet sover for lidt, så læg mærke til om barnet virker udhvilet, friskt og raskt. Det kan nemlig være, at barnet bare ikke har brug for meget søvn.


Barnets behov for søvn i tal 💤

Baseret på Sundhedsplejersken.dk har vi her samlet et generelt fingerpeg over sammenhængen mellem barnets alder og søvn.

💤 Når barnet er 1-4 uger, sover det 15-20 timer i døgnet. Barnet skal have mad hver 1.-3. time.

💤 Når barnet er 1-6 måneder, sover det 14-15 timer i døgnet. Dog ofte kun 3-4 timer i træk.

💤 Når barnet er 7-12 måneder, sover det 14-15 timer i døgnet. Trefjerdedele sover igennem om natten.

💤 Når barnet er 1-3 år, sover det 12-14 timer i døgnet. Middagssøvn på 1½-3 timer bør inkorporeres.

💤 Når barnet er 4-6 år, sover det 10-12 timer om natten.

💤 Når barnet er 7-12 år, bør det sove 9-10 timer om natten.

💤 Når barnet er 13-18 år, bør det sove 8-10 timer om natten.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvilke babynest modeller anbefales?

Vi anbefaler Vanilla Honey Bee, Done by Deer Cozy Nest, Filibabba Babynest Air Balloon og Filibabba Premium Kapok.

🧐 Hvor mange timers søvn er optimalt?

Når det kommer til småbørn, skifter deres søvnbehov meget hurtigt. Som tommelfingerregel sover børn i alderen 1-4 uger ca. 15-20 timer i døgnet. I alderen 1-12 måneder sover barnet 14-15 timer i døgnet. Og når barnet bliver 1-3 år, sover det typisk 12-14 timer i døgnet.

🤔 Hvordan får barnet den bedste søvn?

Det gælder om at lære barnets vaner at kende, og finde en rytme der passer til både barn og voksen. Det perfekte findes ikke. Når barnet ligges til at sove, gælder det om først at tjekke om barnets ble er tør, om det er sultent og om det har det for varmt eller koldt. Når denne lille liste er krydset af, kan barnet ligges til at sove.


Andre relevante artikler

Når barnet bliver ældre, skal der findes en rigtig seng. Hvis du ønsker at læse mere om hvad der er vigtigt at tænke over, når du skal købe ny seng, så bør du læse vores bedste seng artikel, hvor vi kigger på en lang række af de faktorer som I skal overveje, når køber en seng.

Alt efter hvor meget plads dine børn skal have, så kan du læse vores dobbeltseng artikel og vores enkeltseng artikel. Hvis I allerede har en sengeramme, så kan du læse vores madras guide, hvor du finder alt den information du behøver, når du skal anskaffe dig en ny seng. Den mest solgte madras type i Danmark er springmadrasser. Men det er vigtigt at vide at der er store forskellige på springmadrasser, og kvaliteten varierer meget, alt efter madrassens indhold og opbygning. Du kan læse hele vores springmadras guide, hvor vi har udarbejdet en komplet guide over hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en springmadras.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme