Indhold
Denne artikel er en guide til alt, hvad du skal vide om hørfrøolie. Artiklen er baseret på eksterne forskningsresultater fra blandt andet Harvard universitet.
Hørfrøolie er olie, der kommer fra hørfrøet, og denne olie har mange sundhedsfremmende virkninger. Hørfrøolie indeholder store mængder af de vigtige Omega 3-fedtsyrer, og olien giver mange positive påvirkninger angående både fordøjelse, hud og hjerte.
Ifølge forskere er mangel på Omega 3-fedtsyrer en af de 10 største dødsårsager i Amerika, hvor denne mangel koster knap 100.000 personer livet hvert år. Disse dødsfald kunne ofte være forebygget ved en god og nærende kost med et fornuftigt indhold af Omega 3-fedtsyrer.
Læs med i denne guide, hvor vi baseret på forskernes resultater vejleder til hørfrøolies status som en god kilde til de sunde fedtsyrer. Vi kommer også ind på fiskeolie som alternativ til hørfrøolien.
I denne hørfrøolie guide får du:
🔸 Viden om hvad hørfrøolie gør for sundheden
🔸 Guide til hvordan man anvender hørfrøolie i kosten
🔸 Forskelle på hørfrøolie og hørfrø
🔸 Guide til de største sundhedsfremmende fordele ved hørfrøolie
🔸 Fiskeolien som alternativ til hørfrøolie
🔸 Viden om forskelle og ligheder mellem hørfrøolie og fiskeolie
Hvad er hørfrøolie?
En af USA´s mest anerkendte sundhedssider, Dr. Axe Food & Medicin forklarer, at hørfrøolie udledes fra hørfrø. Hørfrøolie kaldes også nogle gange for linfrøolie, men her er tale om samme type. Hørfrø er kendt for at være meget nærende og sygdomsforebyggende, og både frø og olie indeholder mange nærende Omega 3-fedtsyrer, som er vigtigt for at opretholde en velfungerende krop.
Hørfrøolie indeholder også mange andre gode næringsstoffer, som blandt andet hjælper til at genopbygge celle-membraner. Herudover findes der en stor koncentration af både probiotika og fermenterbare fibre, som er gode for tarmsystemet.
Hvis du ønsker at prøve hørfrøolie, er Nyborggards økologiske hørfrøolie et godt bud.
Indeholder Omega 3-fedtsyrer
Omega 3-fedtsyrer forbindes nemlig med mange forskellige fordele for kroppen – blandt andet er det styrkende for hjerne og hjerte, sundhedsfremmende for hud og hår og kan nedsætte inflammation i kroppen samt forbedre humøret. Omega 3-fedtsyrer hjælper således til i stort set hele kroppen, og forskerne forklarer, at mangel på Omega 3 kan kædes sammen med blandt andet både hjertesygdomme, depression og kræft.
Hørfrøolie indeholder mellem 50 og 60 procent Omega 3-fedtsyrer i form af alfa-linolensyre (også kaldet ALA). Hørfrøolie bliver ofte sammenlignet med fiskeolie, idet begge olier har et højt indhold af Omega 3-fedtsyrer, men hørfrøolie har et højere indhold af alfa-linolensyre, end fiskeolie har.
Dog er der i forskerkræse uenighed om hvilken type der er bedst, og hvad der optages bedst i kroppen.
Men hørfrøolien har den fordel i forhold til fiskeolien, at den også kan indtages af både vegetarer og veganere, hvilket fiskeolien ikke kan – læs med længere nede når vi diskuterer forskelle mellem de to typer af sunde olier.
Ud over alfa-linolensyre (ALA) i Omega 3, så findes der også andre vigtige fedtsyrer, som kroppen får, når man indtager hørfrøolie. Her er tale om eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA):
🌀 Alfa-linolensyre (ALA): Denne fedtsyre er en Omega 3-fedtsyre, der findes i planter. Denne syre findes hovedsageligt i planter som hørfrø, canola, soja, hampfrø og valnødder. ALA konverteres først til EPA og derefter DHA af kroppen selv.
🌀 Eicosapentaensyre (EPA): Denne fedtsyre er nødvendig for både fysisk og psykisk sundhed, og den findes i sig selv primært i fisk og fiskeolie.
🌀 Docosahexaensyre (DHA): Denne fedtsyre er meget vigtig for kroppens funktion og er en nødvendighed for, at forskellige kropsfunktioner kan fungere ordentligt. Her er tale om både hjerne, blodkar og immunsystem. DHA findes i sig selv primært i skaldyr, fisk og fiskeolie.
Således er det hovedsageligt ALA, som kroppen får, når man indtager hørfrøolie, da hørfrøolie er rig på ALA. Den er til gengæld fattig på både EPA og DHA, som kroppen dog selv kan skabe ud fra ALA.
Indtag mere Omega 3 end Omega 6
Ud over Omega 3 indeholder hørfrøolie også Omega 6-fedtsyrer. Begge typer er flerumættede fedtsyrer, som er nødvendige for sundheden. Kroppen kan ikke selv producere disse fedtsyrer, og derfor er det nødvendigt at få dem udefra. Det er desuden vigtigt at få den rigtige balance mellem Omega 3 og Omega 6, for hvor Omega 3 afhjælper for eksempel inflammation i kroppen, så kan for meget Omega 6 bidrage til øget inflammation.
Inflammation er betændelsestilstande i kroppens væv og opstår ofte, når kroppen forsøger at beskytte sig selv. Inflammation er en del af forsvaret mod blandt andet bakterier og virus og kan give hævelse, rødme og smerte. Når man virkelig er syg, så er det en god ting, men ellers ikke.
Derfor bør den rette kost bestå af omkring 2-4 gange så mange Omega 3-fedtsyrer i forhold til Omega 6-fedtsyrer. Amerikanske studier viser, at mange amerikanere indtager op til 25 gange mere Omega 6 end Omega 3, hvilket bidrager til den stigende grad af inflammatoriske tilstande i USA.
God til mad
Hørfrøolie har en sødlig og lidt nøddeagtig smag, som ikke er særlig stærk, hvilket gør, at man kan anvende den sammen med andre fødevarer – for eksempel en skefuld i en smoothie for både at skabe en sundere drik og gøre den cremet. Hvis du gerne vil have ideer til, hvordan du bedst anvender hørfrøolie i din smoothie, så kan du se med her på denne YouTube-video.
Hørfrøolie har således et højt indhold af fedtsyrer, og det kan også ses i næringsindholdet – en spiseske indeholder nemlig 120 kalorier, 0,01 gram protein og 13,6 gram fedt.
Hvis man generelt ønsker at anvende hørfrøolie i madlavningen, så kan man gøre det på flere måder. Dr. Axe Food & Medicine anbefaler, at man køber en koldpresset og økologisk hørfrøolie fra et godt og anerkendt mærke for at få glæde af den bedste kvalitet. For at passe ekstra godt på alle næringsstofferne bør man opbevare olien i en ikke-gennemsigtig flaske (gerne sort), hvilket også reducerer oxidering. De naturlige olier har nemlig mange værdifulde stoffer udover alfa-linolensyre, som man bør passe på.
Det anbefales desuden altid at opbevare hørfrøolie i køleskabet, hvilket gør, at friskheden bevares længere. Flasken bør desuden holdes helt tætlukket for at forhindre yderligere oxidering. Olien er mest frisk og har flest næringsstoffer i løbet af de første par uger efter åbning, og derfor anbefales det at anvende hørfrøolie inden for 6-8 uger efter åbning. Hvis man kun ønsker at bruge hørfrøolie engang imellem, kan man købe en mindre flaske.
Stor alsidighed som ingrediens
Dr. Axe Food & Medicine fremhæver især også hørfrøolies alsidighed som et stort plus. Ud over smoothies kan man også med fordel anvende olien i stedet for andre olier, når man laver blandede salater eller i saucer. Hvis man alligevel drikker protein-drikke efter træning, så kan man med fordel også komme en skefuld hørfrøolie i drikken. Man kan desuden anvende hørfrøolie som smør på for eksempel ris eller kartofler, så man får alle fordelene fra hørfrøolie og slipper for det usunde fedt i smørret.
Hvis man gerne vil sikre sig, at hørfrøolie bliver optaget bedst muligt i kroppen, kan man tilsætte olien til morgenmåltidet bestående af yoghurt eller havregryn. Når man blander hørfrøolie og yoghurt med hinanden, så optages olien bedre, hvorved både fordøjelse og stofskifte forbedres i kroppen. Økologisk hytteost og økologisk hørfrøolie er en anden rigtig god kombination, og forskere forklarer, at denne kombination er en del af en naturlig behandling mod kræft.
Man skal være opmærksom på, at hørfrøolie meget let oxiderer. Derfor kan det være omsonst at anvende det under varm madlavning, men man kan med fordel tilsætte det til det færdige måltid.
Man kan også blot indtage hørfrøolie som kosttilskud, hvis man ønsker det – her kan den også købes i kapselform. Hvis man ikke bryder sig om smagen, kan kapslerne være en god ide.
Hørfrøet er ikke en ny opfindelse
Hørfrø har været dyrket i mange år og er derfor ikke blot en ny mode-trend. Ifølge Dr. Axe Food & Medicine så er der tegn på, at man begyndte at dyrke hør helt tilbage til år 10.000 f.Kr under de varme himmelstrøg.
Nogle tusinde år senere – omkring år 4.000-2.000 f.Kr. – blev kultiveringen af hør mere almindeligt i Mellemøsten og andre lande, der grænser op til Middelhavet. Herefter fortsatte hørfrøets popularitet, og dette frø har historisk været anvendt til flere forskellige formål. Udover til fødevarer og kosttilskud anvendes hørfrø også i foder til husdyr og til produktion af forskellige olie-formål. Her er blandt andet tale om blandinger til træ, maling og belægning.
I dag dyrkes hørfrø rigtig mange steder og ikke kun ved Middelhavet. Der findes især en stor produktion i det vestlige Canada.
Hørplanten er en mellemhøj plante med lysegrønne blade og stængler, og blomsterne på planten er lyseblå.
Hørfrø og hørfrøolie
Eksperterne fra den store amerikanske non-profit organisation Mayoclinic.org forklarer endvidere, at man også skal lægge mærke til, at der er forskel på hørfrø i sig selv og hørfrøolie. Begge typer stammer fra selve hørfrøet og er rige kilder til de essentielle Omega 3-fedtsyrer, som er meget sunde for især hjertet og hjertets funktioner. Mayo Clinic er meget anerkendt for deres forskning, og beskæftiger mere end 4.500 læger og forskere og 58.400 øvrigt sundhedspersonale.
Hørfrø indeholder desuden mange fibre og lignaner, og heri findes phyto-østrogener. Ligesom med det almindelige hormon, østrogen, har disse phyto-østrogener kræftbekæmpende egenskaber. Hørfrøolien har til sammenligning ikke disse østrogener.
Hvor hørfrøolien ofte bruges som kosttilskud, i smoothies, salater, dressing eller protein-drikke og findes som olie eller kapsler, så kan man i stedet anvende hørfrøet helt eller knust, men hørfrø kommer også i pulverform og som mel. Mange drysser desuden hørfrø på morgenmadsprodukter som yoghurt, ymer eller som en del af mysli.
Hørfrøet har tilmed mange af de samme sundhedsfremmende egenskaber, som hørfrøolie har, idet de stammer fra samme grundkilde og derfor indeholder de sunde Omega 3-fedtsyrer. Derfor kan hørfrø være med til at styrke især hjertet med det store indhold af alfa-linolensyre (ALA), og også blodtrykket kan sænkes med hørfrø – et for højt blodtryk spiller en væsentlig rolle i forbindelse med hjertesygdomme.
Herudover skriver eksperterne fra Mayoclinic.org, at hørfrø kan anvendes til at reducere kolesteroltal og sænke blodsukker. Det gælder især personer med diabetes, hvor indtagelse af hørfrø kan være med til at sænke blodsukkerniveauet – her går forskningen specifikt på hørfrø og ikke hørfrøolie. Eksperterne anbefaler, at hvis man ønsker at anvende hørfrø som en del af en behandling mod problemer med kolesteroltallet, så bør man samtidig også få daglig motion.
Eksperterne forklarer, at hørfrø i sig selv er ganske ufarlige at indtage, så længe man overholder den anbefalede mængde. Man bør altid tage hørfrø sammen med rigelige mængder af vand, og man bør ikke anvende umodne frø.
De største fordele ved hørfrøolie
Hørfrøolie har mange sundhedsfremmende fordele, og i dette afsnit vil vi komme ind på de mest fremtrædende fordele:
Nogle forskere mener at det kan have effekt mod kræft
Der findes rigtig mange naturlige kræftbehandlingsformer, og forebyggelse samt behandling af kræft ved hjælp af hørfrøolie er en anerkendt form.
Der findes forskellige undersøgelser, der har undersøgt hørfrøolie i forhold til kræft, og Dr. Axe Food & Medicine forklarer, at forskning har vist, at hørfrøolie hjælper med især at forhindre væksten af tumorer i brystet. Anden forskning viser, at alfa-linolensyren i hørfrøolie også reducerede væksten af brystkræft-celler samt kræftcellevækst generelt.
Hvis du kunne tænke dig at prøve hørfrøolie, er den anbefalelsesværdige Nyborggard økologisk hørfrøolie et godt valg. Den fås både i 0,25L og 1L.
Hørfrøolie kan øge hjertesundheden
Forskere har fundet tegn på, at et højt indtag af alfa-linolensyre, som findes i hørfrøolie, både kan forebygge og behandle hjertesygdomme. Forskningen viste, at personer, der spiser en kost med et højt indhold af alfa-linolensyre, er mindre tilbøjelige til at få hjerteanfald og dødelige hjertesygdomme.
Især kvinder nyder godt af hørfrøolies egenskaber angående hjertet, for eksperternes undersøgelser viser, at kvinder, der har et højt indtag af alfa-linolensyre, har 46 procents lavere risiko for at lide en pludselig hjertedød.
Hørfrøolie kan føre til vægttab
Når hørfrøolie kommer ned i tarmsystemet, så virker det blandt andet ved at smøre tyktarmen, hvorved det kan fungere mildt afførende. Dermed bidrager hørfrøolien til at holde fordøjelsessystemet i bevægelse, således at affaldsstoffer hurtigere ekspederes ud. Herved afgiftes kroppen også hurtigere. I forhold til andre afføringsmidler, så har hørfrøolie den store fordel, at det er helt naturligt.
Forskere har yderligere fundet ud af, at når forsøgspersonerne i vagttabsstudier indtog hørfrøolie i deres vægttabs-proces, så tabte de sig ikke blot hurtigere, men deres betændelsestilstande blev også reduceret.
Hørfrøolie lindrer både forstoppelse og diarre
Når man har forstoppelse, så betyder det, at bevægelsen i tarmen foregår langsommere end normalt, hvorved madaffald transporteres langsommere gennem fordøjelseskanalen. Hvis man lider af forstoppelse, så vil man ofte opleve følgegener i form af oppustethed, øget tarmluft, rygsmerter og almen træthed. Eftersom hørfrøolie som nævnt ovenfor fungerer som smørelse i tarmen, så hjælpes affaldsstofferne i tarmen hurtigere på vej, hvorved der opstår en naturlig afhjælpning af forstoppelsen.
Selv om det virker modstridende, så har hørfrøolie faktisk også en påvirkning af tarmen, når det gælder det modsatte af forstoppelse – nemlig diarre. Forskere har fundet frem til, at forsøgspersoner, der led af diarre og indtog hørfrøolie, mærkede en standsning af diarreen.
Hørfrøolie kan hjælpe med at bekæmpe appelsinhud
De fleste kender appelsinhuden eller celluliten på især lårene, og med årene falder produktionen af kollagen i kroppen, hvilket fører til, at cellulite bliver mere synlig på huden. Huden bliver nemlig tyndere og får sværere ved at skjule de uregelmæssigheder, som findes i de yderste hudlag. Ifølge flere studier, så har indtagelse af hørfrøolie har vist sig som et godt værn mod cellulite, idet hørfrøolie hjælper til at øge produktionen af kollagen.
Hørfrøolie kan reducere eksem
Eksem kan forårsages af mange forskellige faktorer og kommer til udtryk som tør, rød eller kløende hud, som også kan have tendens til at få blærer eller sprække. Eksem er ofte en allergisk reaktion på enten fødevarer, kemikalier eller andre stoffer som parfume. Man kan vælge at undgå de faktorer, som giver eksemen, men man kan også forbedre eksemen via kosten. Hørfrøolies fedtsyrer hjælper nemlig ved at øge og forbedre hudens tekstur og elasticitet.
Hørfrøolie er godt mod psoriasis
Hørfrøolie har især vist sig at være effektiv mod hudsygdommen psoriasis, hvor huden bliver betændt og irriteret. Personer, som lider af psoriasis, oplever ofte at have mere inflammation i kroppen end personer, der ikke lider af denne sygdom, og hvis man påfører lidt hørfrøolie udvendigt på den beskadigede hud, så viser undersøgelser, at inflammationen ofte svækkes. Denne behandling har dog ikke effekt på alle patienter.
Hørfrø kan behandle Sjögrens syndrom
Sjögrens syndrom er en sygdom i immunsystemet, som især medfører tørre øjne og tør mund. Undersøgelser viser, at hørfrøolie kan afhjælpe disse symptomer hos nogle patienrter, ved at reducere betændelsestilstande, hvis man indtager en høj dosis hørfrøolie om dagen (1-2 gram per dag).
Hørfrøolie kan anvendes i hudplejerutine
Hidtil har der været et fokus på kun at indtage hørfrøolie via kost som smoothies, salater, dressing med mere, men man kan også anvende hørfrøolie som et led i sin hudplejerutine. Det er efterhånden almindeligt kendt, at man kan smøre diverse olier på huden for at skabe smidighed, elasticitet og spændstighed. Det gælder også for hørfrøolie, som med fordel kan anvendes på huden – man skal dog huske ikke at anvende for meget på grund af den fede konsistens, da for meget fedt kan give hudproblemer i stedet.
Hørfrøolie kan hjælpe med at reducere rynker
Eftersom huden er lavet af protein, skal der protein til for at genvinde gløden. Der findes også nærende proteiner i hørfrøolie, som kan hjælpe med at reparere hudceller. Tag en lille smule hørfrøolie – gerne en spiseskefuld – og gnid det forsigtigt på det område, hvor huden er rynket. Gentag gerne behandlingen op til 4 gange om dagen. Studier viser, at forsøgspersoner, der opretholdte denne behandling efter 1-4 måneder, oplevede hud, der var mere fast og elastisk end før og med en forbedret tekstur og teint.
Hørfrøolie har altså mange positive egenskaber, som påvirker både det inde og det ydre på din krop. Nyborggard har produceret en økologisk hørfrøolie, som kan fås i både 0,25L og 1L.
Sådan doseres hørfrøolie
Generelt set anses hørfrøolie for at være et meget sikkert kosttilskud, hvor der er rapporteret om meget få problemer. Som med alt andet skal hørfrøolie selvfølgelig indtages med måde. Hvis man overdoserer hørfrøolien, kan det i første omgang føre til diarre og mavesmerter. En overdosering er i hørfrøolies tilfælde 30 gram eller højere per dag (det svarer cirka til to store spiseskefulde).
Når man taler om en høj, men sundhedsgivende dosis af hørfrøolie, er her som nævnt tale om 1-2 gram om dagen.
Hvis man i forvejen indtager andre lægemidler, så bør man være opmærksom på, om det drejer sig om lægemidler, som ikke må kombineres med indtagelse af hørfrøolie. Her er blandt andet tale om blodfortyndende medicin, blodsukkersænkende medicin samt Cyclosporin.
Har man andre skavanker, kan det dog være, at et indtag af hørfrøolie kan have en positiv effekt. For eksempel forklarer eksperterne, at indtagelse af hørfrøolie og kolesterolsænkende medicin kan fungere godt sammen, idet en øget mængde af Omega 3-fedtsyrer i kosten kan hjælpe det kolesterolsænkende medicin til at arbejde mere effektivt. Man bør dog altid konsultere sin læge først.
Gravide kvinder bør undgå hørfrøolie, da det kan medføre en for tidlig fødsel. Ammende kvinder bør også tale med lægen inden indtagelse af hørfrøolie.
Hørfrøolie eller fiskeolie – Hvad er bedst?
Som nævnt tidligere så findes der mange ligheder mellem hørfrøolie og fiskeolie. I dette afsnit vil vi komme ind på forskelle og ligheder samt fordele og ulemper ved de to typer olier baseret på forskning fra Dr. Axe Food & Medicine plus to artikler fra Harvard, der begge handler om hørfrøolie og fiskeolie. Du kan læse mere om de to artikler fra Harvard på dette link og dette link.
Dr. Axe Food & Medicine forklarer, at både hørfrøolie og fiskeolie indeholder Omega 3-fedtsyrer. Omega 3-fedtsyrer er en specifik kategori, som har 3 medlemmer – nemlig ALA, EPA og DHA.
Kort opsummeret så findes ALA i planter som hørfrø, soja og valnødder, mens EPA og DHA findes i fisk og fiskeolie.
Fordele og ulemper ved begge
Som nævnt tidligere i denne guide så indeholder hørfrøolie store mængder ALA, mens det kniber med EPA og DHA. I stedet omdanner kroppen ALA til EPA og DHA, men denne omdannelsesproces afhænger af fordøjelseskanalens sundhed. Der skal også findes bestemte niveauer af andre næringsstoffer i kroppen for at denne proces kan finde sted, og her er der tale om vitaminerne B6 og B7 samt kobber, calcium, magnesium, zink og jern.
Mange mennesker har ikke høje nok værdier af disse næringsstoffer, fordi den moderne kost mangler flere af stofferne. Hvis man er vegetar kan det være særligt problematisk, da mange af stofferne findes i animalske produkter.
Så konklusionen er, at hvis man ikke har de krævede næringsstoffer i kroppen, så kan ALA ikke omdannes til EPA og DHA.
Fiskeolie derimod indeholder både EPA og DHA, som hørfrøolie er fattig på. Derfor kan et indtag af fiskeolie være et godt alternativ til hørfrøolien. Men læg mærke til at hvis man er vegetar, så kan man ikke indtage fiskeolie, da olien stammer fra fisk.
EPA er vigtig for den mentale og fysiske sundhed, og DHA er vigtig for, at kroppen kan fungere ordentligt. Her er især tale om funktioner i hjerne, blodkar og immunsystem.
Det siger forskerne om fiskeolie
Forskerne fra Harvard forklarer, at utallige undersøgelser hidtil har vist, at fisk og fiskeolie er rigtig godt for især hjertet og hjertefunktionerne, og så bidrager det også til at højne både humør og immunforsvar. Forskning viser, at personer, som regelmæssigt spiser fisk (gerne et par gange om ugen), har en mindre tendens til at få hjerteanfald, slagtilfælde og hjertestop. Selv om anbefalingen lyder, at man bør spise fisk et par gange om ugen, så viser forskningen også, at indtag af fisk blot et par gange om måneden har en positiv effekt.
Hvis man har et højt indtag af fisk eller fiskeolie (det vil sige flere gram om dagen), har studier vist, at forskellige farer mod hjertet og hjertesystemet sænkes, hvor et mindre indtag af fisk eller fiskeolie især hjælper til at modvirke en uregelmæssig hjerterytme.
Eksperterne forklarer, at det kan være svært at få de rette mængder fiskeolie som en del af kosten – at spise fisk direkte er dog en måde at få nok på, hvis man ofte spiser især de fede fisk som laks og makrel. I stedet kan man indtage kapsler med fiskeolie, og de kommer ofte som 1-grams kapsler, men disse kapsler er tit store og forårsager problemer, når man skal sluge dem – plus så smager de heller ikke særlig godt.
Ud over besværet ved enten at spise nok fisk eller indtage kapsler, så understreger eksperterne også, at man skal være opmærksom på kviksølv, som kan findes i fisk. Kviksølv samler sig nemlig som en del af fødekæden, og de største koncentrationer er blevet fundet i kilder, der bidrager til de ellers sunde fedtsyrer fra fisk. Holder man sig til fiskeolie, så skulle man være på den sikre side.
I forhold til fiskeolien så har hørfrøolien den fordel, at den også indeholder Omega 3-fedtsyren alfa-linolensyre (ALA) ligesom også blandt andet valnødder og soja gør – hørfrøolie indeholder dog langt større mængder af denne plantebaserede Omega 3-fedtsyre end nogen anden kilde. Fiskeolien indeholder til sammenligning de to andre sundhedsfremmende Omega 3-fedtsyrer, eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), men ikke ALA.
Forskerne fra Harvard slutter af med at konkludere, at hørfrøolie bestemt er et godt alternativ til fiskeolie – især på grund af det høje indhold af alfa-linolensyre (ALA). Man bør dog stadig være opmærksom på også at sikre sig gode mængder af de to andre Omega 3-fedtsyrer, eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), som ikke findes i sig selv i hørfrøolie. Derfor råder forskerne fra Harvard til, at man kan indtage hørfrøolie, men man bør også stadig spise fisk for at sikre sig de vigtige næringsstoffer – er man nervøs for kviksølv-forurening, så kan man med fordel spise laks eller havkat, som alle har lave niveauer af kviksølv.
Fiskeoliens sundhedsfremmende fordele
Fiskeolie kommer fra vævet af olieholdige fisk, og man kan få fiskeolie ved at spise fisk direkte eller som kosttilskud.
Dr. Axe Food & Medicine forklarer, at fiskeolie generelt er en rigtig god kilde til Omega 3-fedtsyre, og fiskeolien har – ligesom hørfrøolien – en lang række sundhedsfremmende påvirkninger af kroppen:
Eksperterne forklarer, at fiskeolie har en evne til at påvirke hjernen og hjernefunktionen rigtig meget – 60 procent af hjernen er nemlig også fremstillet af netop fedt. Derfor viser studier, at fiskeolie er godt mod både ADHD og Alzheimers. Fiskeolie har vist sig både at sænke den kognitive nedbrydelse men også helt forebygge Alzheimers. Undersøgelser viser også, at fiskeolie bremser både angst og depression i hjernen – her er også tale om lindring ved svær depression.
Når det kommer til resten af kroppens funktioner, så har fiskeolie også vist sig at have en positiv effekt på gigt – olien medvirker til at sænke smerter, som kommer af gigten. Omega 3-fedtsyrer er som nævnt kendte for at være gode for hjertet, og det gælder også for fiskeolien. Forskning viser, at indtag af fiskeolie forbedrer chancen for at overleve, hvis man har fået et hjertetilfælde. Fiskeolie modvirker også hjertekarsygdomme.
Når man indtager fiskeolie, så påvirker det også hele immunforsvaret, idet det oplever en markant styrkelse. Dermed bliver kroppen mere resistent over for sygdomme generelt.
Fiskeolie har også vist sig at have en positiv effekt på kræftbehandlinger – både ved at gøre traditionelle kræftbehandlinger mere effektive men også alene som en del af en naturlig kræftbehandlingsmetode.
Herudover har fiskeolie også vist sig at påvirke synet positivt, idet det kan bremse de øjengener, som opstår, når man ældes. Eftersom fiskeolie yderligere reducerer inflammation i kroppen, så bliver både hår og hud også flottere at se på, og fertiliteten øges desuden.
Skal ikke kombineres
Læg mærke til at man ikke bør indtage både hørfrøolie og fiskeolie samtidig. Det kan nemlig have en uheldig virkning, hvor blodet bliver for tyndt.
Dr. Axe Food & Medicine anbefaler derfor, at man kun indtager en af de to mulige olier – enten skal man tage hørfrøolie, eller også skal man holde sig udelukkende til fiskeolie. Hvis man indtager begge, så øges koncentrationen af både EPA og DHA nemlig (hørfrøolien danner det som nævnt selv, og begge findes i fiskeolie i sig selv), og selv om EPA og DHA minimerer risikoen for blodpropper, så kan for meget af de to føre til, at blodet bliver for tyndt – dette øger risikoen for blødninger og slagtilfælde.
Om hvorvidt man skal tage det ene frem for det andet er ifølge eksperterne en vurderingssag. Hørfrøoliens ALA er meget sundt og kan selv danne sig om til både EPA og DHA, hvis de rigtige omstændinger er at finde i kroppen, mens fiskeolie selv indeholder både EPA og DHA, og dermed er man sikret begge.
Eksperten fra Dr. Axe Food & Medicine anbefaler selv især hørfrøolien, eftersom denne type har så mange sundhedsfremmende fordele.
Sammenligning: hørfrøolie og fiskeolie
Her har vi listet de væsentligste forskelle og ligheder i punktform baseret på eksperternes vurderinger:
Hørfrøolie:
Indeholder høj koncentration af alfa-linolensyre (ALA)
Kan skabe eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) gennem alfa-linolensyre
Hjælper til vægttab
Lindrer forstoppelse og diarre
Bekæmper hudproblemer som cellulite og psoriasis
Reducerer eksem
Behandler Sjögrens syndrom
Forbedrer hjertets tilstand
Behandler diabetes
Kan hjælpe mod kræft
Fiskeolie:
Indeholder eicosapentaensyre(EPA) og docosahexaensyre (DHA)
Forøger fysisk og mentalt helbred
Bekæmper angst og depression
Behandler gigt
Hjælper mod Alzheimers
Forbedrer immunforsvaret
Kan forhindre hjertekar-sygdomme
Hjælper på øje-problemer
Kan bekæmpe kræft
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
🤩 Hvad er hørfrøolie godt for?
Hørfrøolie menes at have en forebyggende og behandlende effekt på kræftceller. Ydermere har forskere fundet belæg for at olien også kan virke forebyggende samt behandlende på en række hjertesygdomme. Derudover har olien også en lang række fordele, når det kommer til hudpleje.
🤔 Hvor meget hørfrøolie bør jeg tage?
Det er anbefalet, at man indtager mellem 1-2 gram hørfrøolie om dagen. Indtager man for meget, kan man opleve mavesmerter og diarre.
🧐 Kan jeg både tage hørfrøolie og fiskeolie samtidigt?
Selvom begge olier er meget sunde, er det ikke anbefalet, man tager begge dele på en gang. Årsagen til dette er, at de begge indeholder EPA og DHA, der minimerer risikoen for blodpropper. Det er i sig selv en god ting, men for meget af dette kan gøre blodet for tyndt og øge risikoen for blødninger og slagtilfælde.